Strona 249 z 330 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259299 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 481 do 2 490 z 3294

Wątek: Filmy

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    "American sniper" to film powstaly na kanwie autentycznych wydarzen i w pelni poswiecony pamieci Chris Kyle'a.Jezeli ktos spodziewa sie strzelanki jak w "Black hawk down" bedzie rozczarowany gdyz zamyslem Clinta Eastwooda bylo nakreslenie i pokazanie charakteru glownej postaci.Musze przyznac ze ogromnie sobie ceniac warsztat rezyserski Clinta oczekiwalem kolejnego wysmienitego obrazu a niestety otrzymalem flaki z olejem w dodatku pourywane i nie trzymajce sie calosci.To nie jest zly film lecz brakuje w nim tego "czegos" co jest obecne w zdecydowanej wiekszosci rezyserskiej tworczosci Eastwooda.Moim skromnym zdaniem jak na jego mozliwosci to wrecz kiepski obraz lecz mimo wszystko doradzam poswiecic czas zeby wyrobic wlasna opinie.
    https://www.youtube.com/watch?v=5bP1f_1o-zo

Z innej beczki polecam komedie z Billy Murray'em i Scarlett Johansson,czyli "Lost in translation".Film z 2003 a dopiero niedawno mialem przyjemnosc sie nim delektowac a spiewajaca Scarlett to rodzynek w tej komedi.To co jest istota tego obrazu jest niewypowiedziane i widz musi sam do tego dojsc:
    https://www.youtube.com/watch?v=yYAS92XPvIM

I jeszcze jedna propozycja tym razem z dreszczykiem.Oryginalna gdyz nie ujrzycie tutaj kropli krwi:
    https://www.youtube.com/watch?v=GZlY47eCdas

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    No, dzisiaj miałem okazję obejrzeć film już pełnoletni, gdyż z 1997! Bandyta. Cóż, świetna obsada, pomysł na fabułę to dobry punkt wyjścia. Ale strasznie surowy film. W sensie montażu, nie tematu. Sceny jakby urywane w połowie. Mocnym atutem za to jest muzyka. Obejrzeć na pewno warto.

Wracając do Miasto 44:
    Spoiler: 
    Dopiero drugi raz oglądając upewniłem się że Alicja-"Biedronka" w ostatnich chwilach filmu była tylko przywidzeniem Stefana. Gdy kamera obejmuje palącą się stolicę, wyraźnie widać jedną sylwetkę. A i zdjęcia były robione tak, że nie widzimy ich oboje w jednym ujęciu...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    XD Gajuszu! Dziwiło mnie, że tak wiele osób tego nie zauważyło. Wyszło kto ogląda filmy uważnie

Ja zaś obejrzałem wczoraj "Birdman". Cóż, dawno nie widziałem tak kompletnego i niesamowicie nakręconego filmu! Rewelacyjny Keaton, bardzo dobrzy Norton i Stone! I te zdjęcia! Czuję się zmasakrowany tym filmem. Zdziwię się jeśli to "Grand Hotel Budapest" zdobędzie więcej Oscarów. Oczywiście GHB to dobry film, ale powiedzmy sobie szczerze, nie zasługujący na Oscara. A dziś czeka na mnie "Whiplash"

Podczaszy Awatar Mopek
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Miasto 44 czeka w kolejce zaraz za Transformersami
    Jeżeli nie będę mógł spać to już dzisiaj sobie odpalę i obejrzę.
    Ostatnio zaś oglądałem film pt Jack Strong. W tematyce nie jestem zorientowany w ogóle więc nie wypowiem się co do części merytorycznej ale nie powiem, żeby to był stracony czas. Film wydaje mi się bardzo spoko. Jak na polskie kino.
    Każdy tak chwali tego Birdmana to może i ja się na niego skuszę i obczaję o co tam biega.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 25 podziękowań w 19 postach
    Byłem na Jack Strong jeszcze w liceum. Powiem tak: jak na polskie kino akcji to film naprawdę na wysokim poziomie, trzyma w napięciu, dobre dialogi, efektowne sceny pościgów (w realiach PRL-u ). Przypomina mi on amerykańskie podejście do historii jako tła filmu ukazującego kogoś jako bohatera: weźmy te wydarzenia, trochę je podkręćmy aby dodać akcję ale trzymajmy się głównych faktów, dokonajmy heroizacji głównego bohatera i w ten sposób zrobimy świetny film akcji, który jednocześnie przedstawi ogólną historię i może zainteresuje widza do zgłębienia tematu. I naszym twórcom się to udało! Można się sprzeczać czy Kukliński był zdrajcą czy nie, ale pamiętajmy że ten film ma go ukazać jako bohatera (według mnie słusznie) i człowieka, który być może zapobiegł wojnie. Po seansie rozmawiałem z moją nauczycielką od historii odnośnie wierności tego filmu. Zgodnie z powyższymi powodami jest tu kilka uproszczeń i wyolbrzymień (choćby faktyczna rola Kuklińskiego w zapobiegnięciu wojnie czy sposób w jaki Kukliński opuścił kraj) ale generalnie jest to odpowiedni wstęp do zainteresowania się tym tematem. Bardzo dobra gra aktorska, świetna rola Czopa, dobrze przedstawione i zagrane najważniejsze osoby tamtych wydarzeń, np. Jaruzelski, Breżniew czy Kulikow. Jest też kilka fajnych dialogów.

Ogólnie to polecam!

Wojski Awatar Dymitr
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 14 podziękowań w 10 postach
    Witam!

Postanowiłem także dołączyć się do dyskusji o filmach. W pierwszym poście zamieszczam moją propozycje na ten tydzień składającą się z 5 filmów a kolejna piątka za tydzień. Są to produkcje zapewne mniej znane od pozostałych z tego gatunku niektóre nawet nigdy nie były emitowane w Polsce a więc zapraszam i życzę miłego seansu .

Wszystkie filmy są tak samo dobre i kolejność ich wymieniania nie ma znaczenia.

Na pierwszym miejscu w tym tygodniu znajduje się film z 2012 roku w reżyserii Luis'a Prieto, jest to produkcja angielska tak zwany "remake" filmu Pusher z roku 1996 nosząca nazwę "Pusher". Dodam tylko od siebie że ze względu na fabułę która bardzo mi przypomina moją własną historię film zajmuje specjalne miejsce u mnie nie tylko na półce ale także i w sercu.

Na drugim miejscu przedstawiam wam film z studia Bollywood pod polskim tytułem "D jak Deshu" z roku 2005 w reżyserii Vishram'a Sawant'a. Obawiam się jednak ze nie jestem w stanie znaleźć trailera do tej jakże niezapomnianej i genialnej produkcji i dla tego umieszczam część filmu znalezioną na youtube - mam nadzieję że to was nie zniechęci a wręcz przeciwnie zmotywuje do chęci dowiedzenia się czegoś więcej o tym filmie.

Na kolejnym miejscu, trzecim mam zaszczyt przedstawić film prosto z skutej lodem Islandii w reżyserii Óskar'a Thór'a Axelsson'a pt. "Zagrywka Czarnego" z roku 2012 - poczujcie powiew północy na własnej skórze.

Miejsce czwarte zajmie film pt. "Ill Manors" z roku 2012 w reżyserii Ben'a Drew. Jeśli myślicie że w tym kraju jest źle to po obejrzeniu tego filmu pocieszę was... Tu jest dużo gorzej niż Anglicy myślą że mają u siebie.

Wreszcie na miejscu piątym listy w tym tygodniu produkcja roku 2013 - jeden z niewielu udanych holenderskich filmów, oczywiście tylko według mojej oceny czyli "Wolf" w reżyserii Jim'a Taihuttu.

Dziękuję za wytrwanie do końca mojej listy i do zobaczenia w za tydzień.

P.S

Są to filmy starannie dobrane przez moją osobę - najlepsze w tym gatunku, przedstawiające prawdziwe historie więc ostrzegam oglądacie to na własną odpowiedzialność, a mi pozostaje nadzieja że dzięki przedstawianiu filmów właśnie z mojej kolekcji a robię to przy każdej okazji i w każdym towarzystwie ich wymowa pozwoli otworzyć oczy tym którzy jeszcze mają je zamknięte i zamknąć usta tym którzy mają je za często otwarte.

Pozdrawiam Dymitr.

PP.S

Dzięki Gajusz za pomoc z linkami
    Ostatnio edytowane przez Dymitr ; 14-02-2015 o 00:49

7. Użytkownicy którzy uznali post Dymitr za przydatny:

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Musze przyznac ze lista przedstawionych przez Ciebie propozycji wyglada dosc interesujaco i z pewnoscia postaram sie na weekend cos z niej obejrzec."Pusher" polecam jednak w oryginalnej dunskiej wersji.Nareszcie cos z szerszego kregu flimowego. Od siebie polecam:

"Adam's apples"
    https://www.youtube.com/watch?v=hfuetczKVdc

"The warrior"
    https://www.youtube.com/watch?v=JreG1-HMrkA

"Mishima"
    https://www.youtube.com/watch?v=1ROhEM4VSg4

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Do Jabłka Adama się zabieram od jakiegoś czasu. No ale najpierw chciałbym Oscarowe nowości obejrzeć. Oczywiście chodzi o Whiplasha i Nightcrawlera

Wojski Awatar Dymitr
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 14 podziękowań w 10 postach
    Na trylogie "Pusher" zapraszam w przyszłym tygodniu

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Dzisiaj w piątek 13-ego postanowiłem obejrzeć coś dynamicznego. Padło na Wojownika. Super obsada (Edgerton, Hardy i świetny Nolte), niezły scenariusz, trochę walki ala MMA. Nawet nie wiem kiedy minęły ponad 2 godziny filmu. Polecam!

Edit.
    No, jednak trochę więcej tego MMA było w tym filmie niż napisałem wczoraj, ale tak jak Mopek zauważył, dobrze zbalansowanego z fabułą.
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 14-02-2015 o 10:55

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Strona 249 z 330 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259299 ... OstatniOstatni