-
Jeśli dobrze pamiętam to bagno też jest we wschodniej delcie Nilu - jak zejdzie się z drogi i będzie próbowało dojść do morza.
-
-
Szambelan
Pamiętam moje zdziwienie jak pierwszy raz mi się to przytrafiło. Stoi armia w środku sezonu, zieleń dokoła a tu... trupia czaszka
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

-
-
Cześnik
Koło Alexandri chyba też jest bagno.. bo otrzymuję się tam straty
-
-
Comte de Barcelona
2015-02-24_00002.jpg
Ktoś coś pisał o lepszym AI?
Wiem miałem lepsze jednostki, ale poziom bardzo wysoki oraz przewaga liczebna (to ta armia Sasów na okrętach), że szok.... Jestem bardzo zdziwiony tą bitwą (pierwszą w kampanii, chciałem sobie sprawdzić jak wyglądają osady). Do bitwy się nie przykładałem, ot tak sobie poklikałem i nie ścigałem wroga.
Swoja drogą jak ktoś się desantuje i potem dostaje wciry to powinien uciekać na statek a nie na ląd, a jak już tam to nie powinno być potem tych unitów na statkach...
Żeby było śmieszniej to myślałem o ustawieniu poziomu wyzwania na normalny, żeby jednostki AI nie były sztucznie dopakowane (morale i atak).... ale teraz to nie wiem czy tak robić. Pewnie na polu bitwy już zachowywałby się sensowniej, wśród budynków się gubi i tyle.

Visca el Barca!!!
-
-
Udało mi się wczoraj osiągnąć ,, Wygraj bitwę w trakcie kampanii pomimo przewagi wroga 10 do 1", ma ktoś?
-
-
Comte de Barcelona
Tak sobie ogarniam tę grę zamiast prologu i właśnie zauważyłem, że najemny to "czyste złoto".... a mianowicie, kosztują mało a koszt utrzymania jest porównywalny z kosztami naszych jednostek, które mniej więcej im odpowiadają (albo są minimalnie gorsze - sic!). Nic tylko grać na używając masy najemników. We wcześniejszych TW brałem najemników tylko 1-2 tury, a tutaj można śmiało pykać nimi dłuższy czas.

Visca el Barca!!!
-
-
Łowczy
ja osobiście nie jestem zwolennikiem najemników - posiłkuję się jedynie w razie potrzeby na 1-2 tury... chyba jednak nie są porównywalni w utrzymaniu, bo zauważ że w przypadku swoich wojaków, koszty utrzymania są często obniżane przez odpowiednie technologie i perki dowódcy, najemników one raczej nie dotyczą...
-
-
Comte de Barcelona
Ok ale na początku gry ile będzie % różnicy z tego co napisałeś? Wcale albo 5%? Potem też się to nie przewróci do góry nogami...
Patrząc np. na jednostkę zdrajców z pustynnych legionów w Afryce, to we wszystkim są lepsi od Cohors, drożsi w utrzymaniu tylko o 10, rekrutujesz ich za 250 i masz w tej samej chwili. Natomiast na Kohortę czekasz 2 tury i płacisz 450.... To skrajny przypadek, ale jak sobie porównałem inne opcje to też staty są wszędzie porównywalne, ale lekko lepsze dla najemników a kasowo wychodzi w otrzymaniu podobnie, a są tańsi w zakupie.
To, że są lepsi to w sumie jest logiczne. Najemnik powinien być lepiej wyszkolony itd. niż chłop powołany do woja.... ale chyba trochę przegięli z kosztem utrzymania. Już widzę, że w armiach AI pełno najemników.

Visca el Barca!!!
-
-
Łowczy
ja gram póki co tylko barbarzyńcami i tutaj porównuję... co do armii najemników u SI - to oni ponoć nie ponoszą żadnych kosztów utrzymania armii (taki ficzer, co by nam było trudniej)...
-
-
Comte de Barcelona
Nie jest tak jak piszesz.... Tu masz filmik z R2, ale pewnie nie wiele się różni od Attyli: https://www.youtube.com/watch?v=jXLXgDXRSds
Natomiast masz rację, że u barbarzyńców gorzej to wygląda z najemnikami... ale nadal są trochę inne proporcje niż w poprzednich częściach serii. W Afryce opłaca się Rzymem tworzyć armie.
Opłaca się też "państwom osiadłym" werbować z hordy....

Visca el Barca!!!
-
Uprawnienia umieszczania postów