Strona 195 z 230 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 941 do 1 950 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Opinia biskupów nie jest nauką Kościoła i nie obowiązuje wszystkich katolików, a zwłaszcza prezydenta - pisze w "Tygodniku Powszechnym" o. Ludwik Wiśniewski. Dominikanina zbulwersowały naciski środowisk katolickich na polityków ws. konwencji antyprzemocowej. Na KUL pojawił się już kościelny pozew przeciwko o. Wiśniewskiemu.
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...om#BoxNewsLink

I czeka zakonnika proces sądowy, którego powodem są "szkody poniesione przez KK". Ja nie wiem czy mam się temu dziwić, śmiać się z głupoty ludzkiej, oburzać się czy też się cieszyć bo zakonnik ma podobne podejście do tematu jak ja.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

2. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez ScreamHorn Zobacz posta
    Przecież to normalne że Kościół nie będzie popierać konwencji która przemoc doszukuje się w tradycjach i w małżeństwie a nie tam gdzie ono rzeczywiście jest dużym problemem. Dlaczego nikt nie szuka przemocy w nieformalnych związkach? To właśnie w takich konkubinatach jest najwięcej przemocy a nie w tradycyjnym Kościelnym małżeństwie które zakłada szacunek wobec obu małżonków, równość a sam katolicyzm wystrzega się jak najbardziej przemocy. Po co nam ta konwencja? Jesteśmy krajem Unii w którym przemoc wobec kobiet jest o wiele mniejsza niż średnia, a kraje które ratyfikowały tę konwencję mają przemoc większą niż średnia.
    Eeee.................... po przeczytaniu, to nie wiem za bardzo jak to skomentować, ale jakoś się postaram. Na początku wskaż mi proszę kilka rzeczy:
    a) - gdzie, w konwencji szuka się przemocy w tradycjach i małżeństwie?
    b) - poproszę dane wskazujące, że przemoc dotyczy najczęściej konkubinatów niż w małżeństw
    Tutaj posłużę się danymi z policji - http://statystyka.policja.pl/st/wybr...-rodzinie.html ,które wskazują liczbowo dane a propo przemocy.
    c) poproszę dane obrazujące, że w krajach, które ratyfikowały tą konwencję przemoc jest większa niż u nas
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Ech... wypranie mózgów nie zna granic. Konwencję popieram i nie ma tam nic co mogłoby komukolwiek zagrozić. A to, że KK zakazuje to co zrobić? Nie mają argumentów, mają widzimisie, a owieczki podążają

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez ScreamHorn Zobacz posta
    a)"1. Strony podejmą działania niezbędne do promowania zmian wzorców społecznych
    i kulturowych dotyczących zachowania kobiet i mężczyzn w celu wykorzenienia
    uprzedzeń, zwyczajów, tradycji oraz innych praktyk opartych na idei niższości kobiet
    lub na stereotypowym modelu roli kobiet i mężczyzn."
    b)http://www.mamaitata.org.pl/wiadomos...atystyki-prawo
    c)http://www.eprudnik.pl/przemoc-wobec...ska-na-tle-eu/
    Jak podpunkt a ma się do mojego punktu 1, bo chyba jego dotyczy.
    Co do punktu b) Twojego ja dodam linki z najnowszymi badaniami - http://www.mpips.gov.pl/gfx/mpips/us...DZINIE_FIN.pdf
    oraz
    - http://www.mpips.gov.pl/przeciwdzial...inie-w-polsce/
    Co do punktu c) dołożę również swój link - http://fra.europa.eu/sites/default/f...e-oct14_pl.pdf

@Volomirze - najpierw w konwencji znalazło się szatańskie "gender" teraz ta konwencja ma jakoby zwiększyć skalę przemocy. Z jakiej to niby racji? I jeszcze uderza w tradycyjne małżeństwa? Skoro jest nam niepotrzebna jak stwierdził SceamHorn to jej ratyfikacja powinna obejść się bez większego halo. O zwykły papierek, który niczego nie zmieni.

100% zgadzam się z panem Makowskim - http://makowski.blog.polityka.pl/201...-jak-dentysta/
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    @Volomirze - najpierw w konwencji znalazło się szatańskie "gender" teraz ta konwencja ma jakoby zwiększyć skalę przemocy. Z jakiej to niby racji? I jeszcze uderza w tradycyjne małżeństwa? Skoro jest nam niepotrzebna jak stwierdził SceamHorn to jej ratyfikacja powinna obejść się bez większego halo. O zwykły papierek, który niczego nie zmieni.
    Ty mnie pytasz, czy o co chodzi? Bo ja jestem za konwencją, a ten fragment odbieram jakbyś źle mnie zrozumiał.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    Ty mnie pytasz, czy o co chodzi? Bo ja jestem za konwencją, a ten fragment odbieram jakbyś źle mnie zrozumiał.
    Ja wiem, że jesteś za konwencją podobnie jak ja. A to co napisałem miało charakter przemyśleń, refleksji, bo po cichu liczyłem, że może Ty wpadniesz, gdzie jest sens w atakowaniu czegoś, co Kościół powinien poprzeć, a tego nie robi. Zwykły papierek a hałas jest taki jakby ktoś głodnym dzieciom odbierał chleb od ust.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Jak wygląda "Co łaska" w Kościele - http://biznes.interia.pl/finanse-oso...e,2105619,4141
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    To niech się nie zasłaniają łaską tylko niech mówią że to podatek Z drugiej strony to wcale nie musi być norma we wszystkich parafiach,w końcu media żerują na takich newsach.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Asuryan
    Gość
    Niech dają taką cenę na piśmie. A z pismem trzeba się udać do dziekana w celu mediacji. A jak to nie pomaga - to wtedy skarga do do biskupa diecezjalnego. A że ludzie nie wiedza co robić w takiej sytuacji, tylko rozkładają ręce, po czym lecą z płaczem do mediów... albo pokornie płacą - to jest jak jest i prędko się nie zmieni.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Jestem ciekawy czy tym razem dojdzie do rozprawy, czy też zostanie umorzona - http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...lin#BoxNewsImg ja mam głęboką nadzieje, że dojdzie jednak do procesu
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 195 z 230 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów