Zobacz wyniki ankiety: Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki?

Głosujących
67. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Grzegorz Braun

1 1.49%
  • Waldemar Deska

0 0%
  • Andrzej Duda

14 20.90%
  • Anna Grodzka

0 0%
  • Adam Jarubas

0 0%
  • Bronisław Komorowski

18 26.87%
  • Janusz Korwin-Mikke

18 26.87%
  • Marian Kowalski

5 7.46%
  • Paweł Kukiz

6 8.96%
  • Magdalena Ogórek

4 5.97%
  • Janusz Palikot

0 0%
  • Jacek Wilk

1 1.49%
Strona 19 z 55 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 542

Wątek: Wybory Prezydenckie 2015

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Niklot Zobacz posta
    No właśnie. Korwin nie mówił, że będzie dłubał przy wymiarze sprawiedliwości. On powiedział, że ułaskawi żołnierzy skazanych przez sąd i jako prezydent będzie miał do tego prawo.
    I tu się mylisz.
    8.II.2015 roku - konwencja inauguracyjna, na której Korwin określił swoje priorytety - w tym ten o uczciwym wymiarze sprawiedliwości
    20.III.2015 roku - ogłoszenie wyroku w sprawie Nangar Khel.
    Jak rozumiem już w lutym wiedział jaki wyrok zapadnie.

Drugi argument -
    Deska skrytykował sędziów, którzy jego zdaniem często orzekają "nad konstytucją, nad moralnością, rozsądkiem, logiką i prawem". Zapowiedział stworzenie wspólnie z Korwin-Mikkem "obywatelskiego sądu nad sędziami i urzędnikami" - specjalny instytut, nieskładający się z prawników.
    Sam Korwin-Mikke sprecyzował, że chodzi o "monitorowanie" pracy sądów. - Chcemy, żeby powstała fundacja czy stowarzyszenie, które będzie czysto komercyjnie pomagało ludziom skrzywdzonym przez sądy – powiedział.
    http://www.prezydentkorwin.pl/wizja/
    To Mój Drogi pachnie dłubaniną w wymiarze sprawiedliwości. Bo Korwin chce to zrobić jako prezydent, nie jako osoba prywatna.

No cóż. Ogórek większe bajki opowiada niż Duda. Co do Korwina, to oczywistym jest, że jako prezydent nie zreformuje armii i nie naprawi systemu podatkowego bo rząd się na to nie zgodzi. Co do wymiaru sprawiedliwości, to tak jak wcześniej stwierdziłeś - prezydent może mianować sędziów Sądu Najwyższego i ma prawo łaski. To pozwala na pewną ingerencję w wymiar sprawiedliwości.
    W porównaniu do tego co głoszą Duda i Ogórek, deklaracje Korwina wydają mi się najbardziej rzeczowe i realne.
    Po pierwsze nie rząd, ale parlament - Sejm i Senat , a wszystko będzie zależało od rozkładu głosów. Po drugie - prezydent mianuje sędziów SN co jest tylko formalnością, ale(!) on tylko dostaję listę kandydatów przygotowaną przez Zgromadzenie Ogólne Sędziów Sądu Najwyższego spośród, których wybiera odpowiednią według niego osobę. Prawo łaski oraz wybór sędziów jest niewielką ingerencją w wymiar sprawiedliwości. A nie zapominaj, że Korwin planuje zmienić konstytucję.
    Korwin, Duda i Ogórek mówią to samo tylko posługując się innymi słowami. Nie ma tak naprawdę różnicy.

Wydaje mi się, że 3 punktu jeszcze nie realizują. Nic mi nie wiadomo na ten temat.
    Jeśli chodzi o punkt 4, to utworzenie Prokuratury Europejskiej nie jest pomysłem Korwina. To jest pomysł Komisji Europejskiej z 2013 roku. Prokuraturę Europejską planowano utworzyć 1 stycznia 2015 roku. Czy już powstała tego nie wiem. Media jakoś milczą na ten temat. Jak dowiem się, że powstała, to wtedy będę oczekiwał od Korwina realizacji 4 punktu.
    5 punkt:
    "5. Będziemy z Brukseli kontrolować działania rządu polskiego, wywierając na niego stanowcze naciski, aby w Radzie Europejskiej wetował wszelkie inicjatywy (jak to zrobił wetując dalsze rozszerzanie „polityki klimatycznej”!) zwiększające kompetencje Brukseli."
    Jakie ostatnio były inicjatywy w Radzie Europy zwiększające kompetencje Brukseli? Ja nie słyszałem o żadnych. Poza tym wywieranie nacisków nie zawsze przynosi wymierne efektu. Wywieranie nacisków powoduje, że rząd czuje dyskomfort i o to tu chodzi.
    A więc - trzeciego nie realizują, czwartego spełnić nie mogą, piątego też nie realizują. Więc, nie możesz twierdzić, że spełnili większość postulatów. Po drugie - powstanie Prokuratury Europejskiej pachnie mi federalizacją Europy i zwiększeniem kompetencji Brukseli. A Korwin jako przeciwny UE zamierza kierować do niej zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.

Cytat Zamieszczone przez Ponury Joe Zobacz posta
    Myślę, że przesadzasz. Rozróżnijmy znieważenie za pomocą słów powszechnie odbieranych za obraźliwe (czyli przeważnie zwrotów uważanych za wulgarne) od zwykłych ironicznych lub złośliwych przezwisk. Inaczej dojdziemy do jakichś absurdalnych wniosków. Przypominam, że poprzedniego prezydenta, Lecha Kaczyńskiego, nazywano "kaczorem", "mlaskaczem", "kartoflem" itp. Czy to już jest powód do sięgania po kodeks karny? Nie wydaje mi się. Polityk, jako osoba publiczna, musi liczyć się z tym, że jego działalność będzie podlegać osądom, które nie zawsze będą osądami pochlebnymi. Musi mieć zatem "grubą skórę". Pomijając już zasadność "czepiania" się o to, czy o tamto, to każdy obywatel ma prawo do wyrażania własnego zdania. Chodzi tylko o to, aby z tego przywileju korzystał w granicach prawa. Nie można jednak dopuścić do tego, aby argument prawny był używany w stosunku do każdego, kto wyrazi się niepochlebnie o prezydencie, bo to może stać się groźnym narzędziem do kneblowania opozycji. Oczywiście sposób wypowiadania się o kimś zawsze świadczy w jakiś sposób o człowieku, ale nie ma nigdzie nakazu, aby każdy obywatel był osobą kulturalną. Demokracja polega na wolności słowa, nawet jeśli czasami wydaje nam się, że wolność ta jest zbyt daleko posunięta. To prawo i sądy winny określać ostateczne granice, ale jest to sprawa dość złożona i trudna do jednoznacznej oceny. Na pewno jednak nazwanie prezydenta Gajowym nie podlega pod ww. artykuł KK.
    Nie zgodzę się z Tobą. Weźmy przykład z forum i jego regulaminu, który mówi o obrażaniu innych użytkowników. Mogę określać na różne sposoby innych, ale tylko od moderatora zależy czy zostanie mi wlepione ostrzeżenie. Ja mogę twierdzić, że są one ironiczne bądź złośliwe, ale moderator może to potraktować inaczej. Podobnie jest w tym przypadku, tylko zmieniłby się podmiot decydujący.

Spot wyborczy obecnego prezydenta - http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...om#BoxNewsLink

By nie tworzyć nowego postu, daję w tym.
    Konieczna jest głęboka reforma wymiaru sprawiedliwości polegająca na przywróceniu społecznej kontroli nad sądami i prokuraturą.
    Jak sobie Kukiz wyobraża społeczną kontrolę nad sądami i prokuraturą... ogół społeczeństwa ma się zebrać i decydować, czy wyrok był sprawiedliwy...
    http://kukiz.org/
    A w tle kampanii wyborczej Kukiza konflikt z Sony Music i oskarżenia, że to system, chce go zniszczyć.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 23-03-2015 o 17:16
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    271
    Otrzymał 153 podziękowań w 108 postach
    Fragment o Polsce Radykalnej i krzesło w tle...
    Mój poprzedni nick to Adrian15o

3. Użytkownicy którzy uznali post Andrij Marszałek za przydatny:

Stara Gwardia Awatar Grogmir
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    36
    Otrzymał 68 podziękowań w 40 postach
    Jakiekolwiek propozycje kontroli wymiaru sprawiedliwości przez kandydatów na Prezydenta to tylko dowód na ich porażającą nieznajomość Konstytucji i fundamentalnych zasad trójpodziału władzy (które Korwin akurat powinien pochwalać). Czyli - wyśmiać, nie komentować, szkoda czasu.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Forum jest publiczne, a Ty pisząc choćby - Bredzisław, Gajowy, Strażnik Menory itd. dokonujesz znieważenia Prezydenta
    Wprost przeciwnie.Jade po osobie Komorowskiego a nie po urzedzie prezydenckim a to zasadnicza roznica.Zawiadom najblizsza prokurature bedziemy miec niezly ubaw.Tak na marginesie pol narodu pojdzie za kratki za wszelkiej masci fotki,komentarze,filmiki,przezwiska a na dowcipach konczac.Widze ze kult jednostki pomiedzy lemingami zaczyna przybierac na sile i wszelka negatywna opinia ich bostwa jest z miejsca napietnowana jako myslozbrodnia:

Spot wyborczy obecnego prezydenta - http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...om#BoxNewsLink
    Gruszki na wierzbie,glupoty i pompatyczne teksty godne imienia Bredzislawa.Zero konkretow i samo pustoslowie.Zreszta w podobnym tonie dzis przemawial na Podlasiu:
    http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/...jczyzna/phmbm5

"Prezydent powiedział, że ten dąb kojarzy mu się z dębami wolności, których kilkaset posadził w różnych zakątkach kraju w 2014 r. z okazji 25-lecia wolności w Polsce."
    Chyba dopisze kolejny przydomek dla naszego Broneczka
    Jak sobie Kukiz wyobraża społeczną kontrolę nad sądami i prokuraturą... ogół społeczeństwa ma się zebrać i decydować, czy wyrok był sprawiedliwy...
    Kontrola wymiaru sprawiedliwosci to raz a osadzanie wyrokow sadowych to dwa.Wiec nie rozumiem dlaczego laczysz te dwa rozne zagadnienia.Na szczescie obydwa projekty pozostana w sferze marzen przedwyborczych kandydata.

Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 24-03-2015 o 05:58

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

6. Następujących 2 użytkowników podziękowało Nezahualcoyotl za ten post:

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    O przepraszam, ale GMO to akurat dobre jest!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Taaak... Nie ma nic lepszego jak cwierc kurczaka w rozmiarze calego kurczaka

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Nie przesadzaj GMO to spoko sprawa i jedyny sposób na walkę z głodem na świecie. Ale to temat na inną debatę.

Co do samych wyborów to trochę mnie przeraża, że nie mam totalnie nikogo na kogo mógłbym głosować... pomijając bekowe głosy na Ogórek - bo ładny prezydent, albo Kukiza - żeby już nigdy nic nie nagrał. To kto mi zostaje? Bronek - wiadomo, żenua, Krul - jeszcze większa żenua zakompleksionego pana, Duda - błagam, Pudzian - na siłkę niech idzie itd. Tutaj nawet nie ma porządnego, inteligentnego kandydata

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Z RN powinien startować Bosak. Nawet mimo tego, iż bliżej mi poglądami do KORWiNa, to chyba byłby najrozsądniejszy kandydat.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 26 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez henryk5pio Zobacz posta
    Wracając do meritum, wydaje mi się, że wiem skąd ten "festiwal" obietnic kandydatów na Prezydenta RP i coraz ostrzejsza walka w mediach. Wszyscy pomijają co tak de facto ma robić prezydent i skupiają się na jednym, jedynym jego uprawnieniu - inicjatywie ustawodawczej. Mam wrażenie, że wszyscy opozycyjni kandydaci są przekonani, że dzięki temu uda im się zreformować cały kraj na swoją modłę, zapominając, że jest jeszcze coś takiego jak Sejm i Senat Rzeczypospolitej Polskiej, przez który każda taka inicjatywa musi przejść. Po drugie, partie opozycyjne chyba po cichu liczą, że uda im się powtórzyć sukces PiS-u z 2005 roku, kiedy to najpierw wygrali wybory do parlamentu, a potem kandydat tej partii wygrał wybory prezydenckie. W obecnym roku mamy odwrotną sytuację - najpierw wybory prezydenckie, potem parlamentarne, ale generalnie wiadomo o jaki mechanizm mi chodzi

Niestety, ja mam inne zdanie na ten temat... Jak jeszcze Prawo i Sprawiedliwość ma jakąś tam szansę na zgarnięcie obu wygranych, tak reszta opozycji nie ma na to żadnych, choćby najmniejszych, szans.
    Janusz Korwin-Mikke jeśli by nawet wygrał wybory prezydenckie, to jego partia pomimo posiadania poparcia prezydenta, raczej nie wygra wyborów parlamentarnych, bo jest za młoda, za mało znana - mało kto ze społeczeństwa kojarzy tamtych ludzi.
    Paweł Kukiz, Janusz Palikot i Marian Kowalski w moim mniemaniu mogliby powtórzyć wariant, który podałem u Korwina Mikkego. Narodowcy mają za mały elektorat, a Palikot jest w fazie schyłkowej - generalnie partia, która rośnie w siłę, nie spada do rangi koła poselskiego, prawda? Ktoś coś słyszał a jakiejkolwiek partii, która popierałaby Kukiza? Bo ja nie...
    Co do Pani Magdaleny Ogórek, to też jestem przekonany, że nawet gdyby wygrała wybory prezydenckie, to nie pociągnie w górę SLD, ponieważ partia ta ma tylko i wyłącznie żelazny elektorat jeszcze z czasów PZPR-owskich, a po za tym większość partii centrowych czy też prawicowych na całym świecie w sprawach gospodarczych przejęła postulaty od lewicy, więc w naszym kraju SLD nie ma za bardzo czym się obecnie wybić...
    Mylisz się. Patrzysz pod kątem "dziel i rządź". Sęk w tym, że jeśli któremuś z kandydatów z opozycji uda się wygrać, to wygra CAŁA OPOZYCJA, a raczej- ludzie którzy chcą zmian. Tak jak pisał szwejk w innym temacie- ludzie głosują na Komorowskiego, bo "inaczej wygra olaboga(!) pis i co wtedy? A POWSZECHNIE WIADOMO, że inne partie nie mają szans."

Dlatego jeśli chodzi o obietnice kandydatów z opozycji, może i to są gruszki na wierzbie w niektórych momentach, wydaje mi się jednak (a myślę, że patrzę pod dobrym kątem), że większość z kandydatów spoza sejmu ogłasza po prostu, że należy zniszczyć stary układ. A objęcie funkcji głowy państwa będzie wyraźnym sygnałem, wręcz nie do odparcia, że zmiany są możliwe.

Mnóstwo ludzi głosuje na Komorowskiego, bo "i tak się nic nie zmieni". Dlatego sukces któregokolwiek z opozycjonistów będzie sukcesem całej opozycji, a nie tylko konkretnej osoby bądź partii.

A za Kukizem nie stoi żadna partia nie dlatego, że nie ma poparcia, a dlatego, że nie chce być z żadną utożsamiany.

Na koniec, tak do przemyślenia zostawiam wam jedną sprawę. Naprawdę chcecie aby po raz kolejny Prezydent i Rząd byli z dwóch różnych bajek? Znowu chcecie chaosu w polityce i walki tych dwóch ośrodków władzy? Mieliśmy to już za czasów Kwaśniewskiego i Millera (szorstka przyjaźń), oraz Lecha Kaczyńskiego i Tuska. Ja osobiście bym wolał, aby prędko u nas do czegoś takiego nie doszło. A dla przypomnienia, wystarczy poszukać w internecie co się cyklicznie od blisko dekady dzieje w USA na linii Obama-Republikanie...
    Tyle wylanych słów i łez o demokracji w tym temacie, ależ czy nie polega ona właśnie na konfrontacji? Na zestawianiu ze sobą różnych poglądów, postaw; dążeniu do kompromisu; odrzuceniu jednej i właściwej drogi "większości", na rzecz "poszanowania praw mniejszości"? Istotą demokracji są dyskusje, sprzeczki, obrzucanie się argumentami i błotem.
    Sytuacja przeciwna to proces, w którym nie ma żadnej przeciwwagi dla rządzących, proces jednej myśli politycznej, której nikt nie hamuje i która może przerodzić się w rządy autorytarne.
    Mylę się?
    KO:
    Krucjata(4-Jerozolima);Iberia(1-Navarra);Brytania(32-Walia);Krzyżacy(35-Polska,36-Zakon,38-Litwa,42-Dania,44-Mongołowie,45-Zakon);MKO(26-Bizancjum);WKO(29-Sycylia);
    Niedokończone:
    MKO(18-Wenecja);Krzyżacy (39-HRE,40-HRE);
    Oddane:
    WKO(30-Maurowie, 32-Bułgaria); MKO(30-Dania,33-Anglia);WKO(34-HRE);BC(17-Egipt);

12. Następujących 2 użytkowników podziękowało Matisek za ten post:

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Tyle wylanych słów i łez o demokracji w tym temacie, ależ czy nie polega ona właśnie na konfrontacji? Na zestawianiu ze sobą różnych poglądów, postaw; dążeniu do kompromisu; odrzuceniu jednej i właściwej drogi "większości", na rzecz "poszanowania praw mniejszości"? Istotą demokracji są dyskusje, sprzeczki, obrzucanie się argumentami i błotem.
    Sytuacja przeciwna to proces, w którym nie ma żadnej przeciwwagi dla rządzących, proces jednej myśli politycznej, której nikt nie hamuje i która może przerodzić się w rządy autorytarne.
    Mylę się?
    Daj spokój. Rząd i prezydent stojący po tej samej stronie = dobrobyt i szybki rozwój państwa.
    Mamy świetny przykład - Komorowski i PO.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Strona 19 z 55 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów