Strona 199 z 230 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Powiedziałbym oręż najlepszy.... wszelka dyskusja jest orężem, bo w mniejszym czy większym stopniu wpływa na tych co dyskutują czy po prostu czytają dany temat. Głupoty piszecie, że takie dyskusje nic nie wnoszą, net teraz ma według mnie większe oddziaływanie niż wszelakie piśmidła, no może nie w każdej grupie wiekowej...

Visca el Barca!!!

2. Użytkownicy którzy uznali post Barsa za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Przeprowadz publiczna debate z pierwszym lepszym ksiedzem poruszajac problematyke ktora Cie nurtuje.Lepsze to od netowej napinki a przede wszystkim poznasz sile swoich argumentow przeciw pogladom kontrdyskutanta.
    He,he,he... forumowe komentarze jako orez w walce z KK .
    No cóż forumowe komentarze na temat wojny na Ukrainie, polityki naszego rządu, bezrobocia również podpadają pod to Czy też może stosujemy podwójne standardy wypowiedzi? Każdy walczy na swój własny sposób i ma do tego pełne prawo.

@preussen6 - doszedłem ostatnio do wniosku, że w walce z wpływami KK i jego zamierzeniami by stać się odgórnym sumieniem narodu oraz jego działaniami, które szumnie nazywane są "dialogiem" z wiernymi i niewiernymi najlepiej jest nic nie robić. Kapłani sami dostarczyli sobie łopatę, sami nią machają, a mi pozostaje tylko komentować ich zachowanie, oburzać się na nie oraz patrzeć jak szybko wykopią sobie grób. Dodatkowej pary rąk do tego nie potrzebują.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Tradycyjne w duże święto kościelne nie mogło zabraknąć skomentowania najnowszych wydarzeń - czyli in vitro oraz konwencja antyprzemocowa. Nie zabrakło też gender

- Jak padnie to słowo, że czekają wybory, to od razu pada i oskarżenie, że wtrącamy się do polityki. A przecież my mamy być ludźmi odpowiedzialnymi, autentycznej, przejrzystej moralności i wyznawanych zasad, takich, jakich naucza Kościół - powiedział metropolita gdański.
    Oj, z moralnością to często jest akurat na bakier
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...in#BoxNewsLink

O mieszaniu się Kościoła do polityki mówił też abp Michalik. - Kościół żadnej partii, żadnego konkretnego człowieka nie chce popierać - deklarował.
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...tml#Czolka3Img

Zbieranie podpisów pod kościołami dla Dudy, chęć uczestnictwa w marszu zorganizowanym przez PiS, stwierdzenie, że Komorowski jest złym katolikiem bo podpisał konwencję itd. Zaangażowanie Kościoła w popieranie jedynej słusznej partii w Polsce w ogóle nie istnieje i jest nie dostrzegalne.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez ScreamHorn Zobacz posta
    Tradycyjnie nie mogło się obejść bez skrytykowania krytyki Kościoła
    Nie widzę, powodu by głaskać ich po główce.

Bo to że nie każdy chrześcijanin jest moralny, automatycznie zakazuje nam uczenia jej zasad.
    Nie każdy też uważa się za ostoję cnót i moralności, naucza o niej, ale sam daje przykład jakby jego zasady nie obowiązywały.

Oczywiście to tylko przypadek, że tego nie zauważyłeś, bo po co czytać dalej, skoro znalazłeś coś do czego się możesz przyczepić. Popiera się konkretne zachowania i poglądy zgodne z nauczaniem kościoła, takie jak np.: szacunek do religii, tradycji i kultury, albo sprzeciw wobec aborcji czy in vitro, a nie ludzi. Na takiej samej zasadzie Kościół potępia czyjeś grzechy, a nie człowieka. Marsz był w obronie demokracji i wolności mediów, był też poświęcony pamięci ofiar stanu wojennego, a nie promowaniu głosowania na PIS i Dudę. Krytyka Komorowskiego jest krytyką Komorowskiego, a nie poparciem dla PIS. Skoro Duda mówi że np.: nie podpisałby ustawy o in vitro co jest zgodne z nauką Kościoła, to nic dziwnego że zbiera się podpisy dla Dudy, bo jakby został prezydentem, to szanowałby pewne Kościelne poglądy i zasady.
    Przeczytałem wszystko z uśmiechem na ustach, a wrzuciłem to co moim zdaniem było istotne. Możesz mi wyjaśnić fakt, że linia poglądowa PiS-u jest idealnie zgodna z linią poglądową Kościoła? Ja Ci to wyjaśnię, cytując Jarosława z Warszawy:
    Prawo i Sprawiedliwość wspierało i będzie wspierać Kościół katolicki we wszystkich kwestiach, w których może on uzyskać poparcie ze strony państwa -zadeklarował w poniedziałek przewodniczący tej partii Jarosław Kaczyński.
    http://www.pis.org.pl/article.php?id=12918
    No cóż, Kościół w Polsce nie popiera jednej partii politycznej czy też człowieka, bo mu się to zwyczajnie nie opłaca...
    Wyjaśnij mi może, czemu prymas Polski zabronił wzięcia udziału w marszu hierarchom, którzy zadeklarowali, że będą?
    Słyszałeś może o "prawdziwych katolikach"? Są to osoby, które mianem polskich hierarchów kościelnych są gotowe żyć i postępować według ich widzimisie? No cóż do prawdziwych katolików nie zaliczymy Komorowskiego, który postępuje zgodnie z demokracją, bo sondaże pokazują poparcie dla in vitro, ale zaliczymy Dudę. Cóż za zbieżność A tutaj też mamy zadziwiającą zbieżność - http://natemat.pl/90751,to-obrona-po...-sie-to-oplaca Można powiedzieć, że Kościół w Polsce razem z PiS-em zaciekle walczą o polską ziemię Warto też sprawdzić, kto według Kościoła jest patriotą w obecnych czasach:
    „Pan poseł Andrzej Duda, kandydat na prezydenta naszej ojczyzny, w swoim programie uchwycił w swoim programie cztery filary: rodzina, praca, bezpieczeństwo i dialog.
    http://piersi-blondynki.blog.onet.pl...ne-jasna-gora/
    I dochodzimy do końca. Kościół popiera nie ludzi, ale poglądy głoszone przez nich, choćby nie wiadomo z czyich ust one padły ,ale 1 kwietnia już był

I takie jeszcze pytanie na sam koniec - Czemu Kościół w Polsce nie udziela poparcia dla Ruchu Narodowego, Solidarnej Polski, Polski Razem? Partie te są na wskroś prawicowe i głoszą te same poglądy na życie co PiS.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 08-04-2015 o 17:04 Powód: Dopiska
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

6. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Dla chochlika kościół to hierarchowie i to wybrani hierarchowie pod tezę... a dla mnie kościół to ludzie, którzy siedzą obok mnie w ławce w niedziele a Ci ludzie od kilku już dobrych lat nie lecą wszyscy głosować na PIS.

Wiec nie chochliczku, kościół nie popiera PIS... robią to najwyżej co pojedynczy ludzie z tego kościoła na własny rachunek. Ja nie mam problemu z tym, że dany ksiądz, biskup czy kto tam agitowałby za danym człowiekiem, miałbym problem jakby to działo się podczas mszy. Choć to dla mnie mimo wszystko może być trochę niesmaczne, ale wszystko zależy od kontekstu, miejsca itd. Taki ksiądz to taki sam obywatel jak Ty, czy ja i ma takie same prawa. Dla mnie kościół czy mówiąc inaczej: dana religia to taki sam pogląd na świat jak feminizm, ateizm, LGBT czy co tam jeszcze, te środowiska wypowiadają się bez skrępowania w sprawach ich dotyczących nie wiem dlaczego ksiądz nie miałby tego robić.

Żeby było jasne, choć Ty o tym wiesz, jestem wolnościowcem i daleko mi do tego, żeby narzucać coś komuś w dziedzinie aborcji, in-vitro, związków partnerskich itd., choć nie jestem też za wolną amerykanką. Jakieś normy powinny być zachowane, a jak coś ma być dotowane z budżetu to też trzeba patrzyć na obywateli czy tego chcą. Lecz w tych tematach księżą jak tak samo jak ja i Ty mogą się wypowiedzieć, nawet błądząc w swoich tezach w naszym mniemaniu.

Visca el Barca!!!

8. Następujących 2 użytkowników podziękowało Barsa za ten post:

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Dla chochlika kościół to hierarchowie i to wybrani hierarchowie pod tezę... a dla mnie kościół to ludzie, którzy siedzą obok mnie w ławce w niedziele a Ci ludzie od kilku już dobrych lat nie lecą wszyscy głosować na PIS.
    Ci ludzie też mu przeszkadzają bo zmuszają go wzrokiem do wrzucenia pieniążka na tacę.

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta

Wiec nie chochliczku, kościół nie popiera PIS... robią to najwyżej co pojedynczy ludzie z tego kościoła na własny rachunek. Ja nie mam problemu z tym, że dany ksiądz, biskup czy kto tam agitowałby za danym człowiekiem, miałbym problem jakby to działo się podczas mszy. Choć to dla mnie mimo wszystko może być trochę niesmaczne, ale wszystko zależy od kontekstu, miejsca itd. Taki ksiądz to taki sam obywatel jak Ty, czy ja i ma takie same prawa. Dla mnie kościół czy mówiąc inaczej: dana religia to taki sam pogląd na świat jak feminizm, ateizm, LGBT czy co tam jeszcze, te środowiska wypowiadają się bez skrępowania w sprawach ich dotyczących nie wiem dlaczego ksiądz nie miałby tego robić.
    I znowu obijamy się o tą samo kwestię, jaka jest roztrząsana od długiego czasu. Wiadomo, że Kościół bez wiernych istnieć nie będzie i odwrotnie. Jednak Ci wierni nie mają wpływu na działania hierarchów, chyba, że masz inne zdanie. Jedyny wpływ jaki jest wywierany ostatnimi czasy, to liczba wiernych jacy chodzą do kościoła. Jednak nie ma efektów w zmianie postępowania kapłanów.
    Kościół popiera PiS, i nadal będę tak twierdził, bo pisanie kościoła z małej litery moim zdaniem odnosi się do budynku a nie do instytucji.
    Feministki, ateiści, środowiska LGBT czy też inni w przeciwieństwie do kapłanów nie wywierają presji na swoich słuchaczy strasząc ich ciężarem niezmywalnego grzechu. Istotną też różnicą jest język i ton wypowiedzi jaki jest używany.

Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    Ci ludzie też mu przeszkadzają bo zmuszają go wzrokiem do wrzucenia pieniążka na tacę.
    Czuje ich wzrok na sobie jak siedzę w domu, albo, gdy przechodzę obok kościoła

Tak samo nie wiem czemu Koścół miałby nie krytykować pewnych rzeczy z którymi się nie zgadza.
    A ja nie wiem, czemu miałby go nie krytykować.

Możliwe że tak jest, ale raczej są to wyjątki. Choć dotąd o takich nie słyszałem, więc podaj jakiś tego przykład.
    Czyli Kościół być może nie jest ostoją cnót i moralności?
    Jednym z takich najnowszych przykładów jest włożenie do rozporka butelki i kazanie dziecku na katechezie by ją ssało.

Nic nie wyjaśniłeś, w podanym cytacie jest poparcie dla Kościoła, a nie przyczyna tego poparcia. PIS będzie wspierać Kościół bo zgadza się z jego poglądami i głoszonymi naukami. Tylko co to ma do rzeczy? Rozmawialiśmy o ewentualnym poparciu Kościoła dla polityki, nie odwrotnie. Kto powiedział że PIS nie może popierać Kościoła?
    PiS popiera Kościół, bo zgadza się z jego poglądami, ale Kościół nie popiera tej partii bo mu się zwyczajnie to nie opłaca? Więc skoro nie popiera to czemu, hierarchowie w swoich kazaniach nawiązują do działań tej partii?

Od jakich widzimisie? To co Kościół krytykuje zależy od naszej wiary i jej zasad. A te sondaże: Jak zostanie zrobiony sondaż, w którym weźmie udział 100% pełnoletnich Polaków, w którym okaże się że ich większość poprze in vitro, lub aborcje, to uwierzę. I nie ma takiego czegoś jak "prawdziwy katolik". Katolik to katolik, a jak ktoś chce być katolikiem, ale nie zgadza się z nauką katolicyzmu i nie chce mu się przestrzegać zasad nie zabijania nienarodzonych dzieci, albo deklaruje że wierzy w Boga, ale Kościół ma się nie wcinać do jego moralności, to nie jest to żaden katolik, lecz egoista i leń. Z jednej strony chce należeć do Kościoła, być zbawiony, wierzyć w Boga, z drugiej nie chce mu się zachowywać pewnych nakazów i zakazów, czyli wybiera tylko te zasady które mu pasują. Jak ktoś wierzy w Boga, wierzy że jest doskonały, czyli wierzy że jego zasady są doskonałe, to znaczy ich przestrzega. Jeśli ich nie przestrzega, to nie wierzy w Boga. Proste.
    Przepraszam jak to nie ma "prawdziwych katolików"? - http://gloria.tv/media/DSZctgvd2aw
    Bardzo ciekawa interpretacja. Zapomniałeś dodać, że człowiek jest już osądzany i potępiony na ziemi już za życia. Nie Bóg osądza ludzi za ich uczynki i postępowanie, ale człowiek, który różni się od innych tym, że ubrany jest w sutannę. Zbawienie można jedynie osiągnąć służyć Kościołowi...

Ech, jak powiedział Barsa, w Kościele widzisz tylko herarchiczną instytucję, a nie wspólnotę wiernych. Niech WSZYSCY wierni, świeccy i duchowni, łącznie z Papieżem Franciszkiem poprą PIS, to wtedy powiesz że cały Kościół popiera PIS.
    Jak ta wspólnota wiernych powie głośno, że ma dosyć obecnych kapłanów, którzy dyktują ton w polskim Kościele to uwierzę, że Kościół to nie instytucja hierarchiczna.

Skąd wiesz że takich polaków nie ma?
    Ja poproszę w takim razie abyś podał przykłady poparcia dla tych partii.

Dołożę jeszcze coś na sam koniec - rozwódka, feministka, która ośmieliła się wytoczyć proces abp. Michalikowi przegrała, ale nie tym się chcę skupić, ale na pewnych argumentach jakie padły w obronie hierarchy:
    "Arcybiskup Józef Michalik w kazaniu mówi to, co Kościół od zawsze naucza w sprawie rodziny. Bez odnoszenia się do żadnej konkretnej osoby. Jedna pani mówi, że ją to obraża. Innymi słowy, obraża ją nauczanie Kościoła" - czytamy w oświadczeniu przygotowanym przez te środowiska.
    Dla tych co nie pamiętają, to został on pozwany, bo stwierdził, że dzieci rodziców, którzy się rozwodzą same pchają się do łóżka dorosłym, bo szukają tam miłości. Mogę się mylić, ale te słowa padły po aferze w Dominikanie.
    Argument ze strony PiS-u, który mnie nie dziwi:
    "ograniczaniem wolności słowa poprzez cenzurowanie publicznych wypowiedzi przedstawicieli Kościoła katolickiego".
    Osobę nie będącą w strukturach Kościoła ze jej słowa możemy ciągnąć po sądach, ale kapłana już nie bo wszystko co on powie podpada pod nauczanie Kościoła? To jak to w końcu jest Wypowiedz jednego z kapłanów jest oficjalną nauką Kościoła, czy też jego prywatną opinią? Z tych argumentów nasuwa się wniosek, że pedofile są niewinni w oczach Kościoła(?), bo dziecko rozwiedzionych rodziców niczym szatan ich kusiło, a oni nie sprostali jego zakusom. I czy to jest oficjalna nauka Kościoła? Bo czym innym jest apelowanie by ludzie się nie rozwodzili, a czym innym jest straszenie przed ich dziećmi szukającymi miłości u osób starszych.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...in#BoxNewsLink
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 09-04-2015 o 16:10
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

11. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Jednak Ci wierni nie mają wpływu na działania hierarchów, chyba, że masz inne zdanie. Jedyny wpływ jaki jest wywierany ostatnimi czasy, to liczba wiernych jacy chodzą do kościoła. Jednak nie ma efektów w zmianie postępowania kapłanów
    Prędzej czy później zobaczymy ten wpływ...

Kościół popiera PiS, i nadal będę tak twierdził,
    Hmmmm o popieraniu przez cały kościół napiszę poniżej, a tutaj tylko zadanie dla Ciebie, czy jakby PIS zmieniło program na taki propagujący in-vitro oraz aborcje, bo akurat tak Jarkowi coś strzeliło do głowy to kościół by nadal popierał PIS? Czy jednak tu nie chodzi o program danej partii a nie o samą nazwę?

Przepraszam jak to nie ma "prawdziwych katolików"? - http://gloria.tv/media/DSZctgvd2aw
    Ja wrzucę wywiad z jakimś oszołomem z lewa, prawa, z drzewa czy chodnika, to też będziesz pisał, że całe "lewa", "prawa", "drzewa" czy "chodniki" popierają daną niedorzeczność? Szanujmy się... o ile na początku Twojej bytności na forum miałem Cie za lewackiego głupieloka, to po jakimś czasie mam Cie tylko za lewicowca, który piszę może z daleka od moich myśli, ale z sensem, to takimi argumentami się pogrążasz.

Tak jak tym, że cały kościół popiera PIS.... część wiernych tak, część hierarchów też (choć patrz wyżej, tu chodzi o program a nie daną partię), może większa część, ale to nie jest do cholery całość albo na tyle dużo, żeby napisać, że kościół w PL popiera PIS...

Naprawdę wstyd mi czasem za wypowiedzi niektórych kapłanów, biskupów itd. ale kościół przerwał prześladowania, reformację to i imbecylstwo w obrębie kapłanów przetrwa, mam nadzieje tylko, że nie spowoduję to większego odpływu wiernych niż będzie to wynikało ze "zmian cywilizacyjnych", które w PL są nieuchronne.

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Prędzej czy później zobaczymy ten wpływ...
    Na pewno zobaczymy jakiś wpływ, ale Kościół od początków swojego istnienie nie uznawał ze strony wiernych słowa "nie", "nie podoba nam się to..." wynikiem czego były różnego rodzaju odłamu religijne. Być może znów ujrzymy takie coś, gdzie zapewne dość duża grupa wiernych stworzy taki kościół jaki uważają za słuszny. Jeżeli w XXI wieku hierarchowie nie dostrzegają, że wierni są zmęczeni ich wybrykami i brakiem "ludzkiej życzliwości i zrozumienia" to źle o nich świadczy.

Hmmmm o popieraniu przez cały kościół napiszę poniżej, a tutaj tylko zadanie dla Ciebie, czy jakby PIS zmieniło program na taki propagujący in-vitro oraz aborcje, bo akurat tak Jarkowi coś strzeliło do głowy to kościół by nadal popierał PIS? Czy jednak tu nie chodzi o program danej partii a nie o samą nazwę?
    Pomiędzy PiS-em a Kościołem istnieje symbioza oparta na wzajemnych korzyściach. Partia mająca taki program - oparty na nauce Kościoła i jej propagowaniu zdobywa poparcie Kościoła, który apeluje do wiernych by popierali tą konkretną partię i jej ludzi, bo są dobrymi katolikami. Kościół to robiąc ma za to dojście do największej partii, która ma szansę wygrać wybory i ustanawiać prawo. Do tego dochodzą lub już są pewne profity finansowe. Każdy korzysta. Zapytałem się SreamHorna czemu Kościół nie popiera innych partii prawicowych. Bo mu się to nie opłaca.

Ja wrzucę wywiad z jakimś oszołomem z lewa, prawa, z drzewa czy chodnika, to też będziesz pisał, że całe "lewa", "prawa", "drzewa" czy "chodniki" popierają daną niedorzeczność? Szanujmy się... o ile na początku Twojej bytności na forum miałem Cie za lewackiego głupieloka, to po jakimś czasie mam Cie tylko za lewicowca, który piszę może z daleka od moich myśli, ale z sensem, to takimi argumentami się pogrążasz.
    Takie stwierdzenie padło ze strony jakiegoś wysokiego hierarchy, gdy Komorowski podpisał ustawę antyprzemocową. Został wówczas określony, że nie jest prawdziwym katolikiem. Takie stwierdzenie najwidoczniej funkcjonuje już od jakiegoś czasu i nie pada tylko z ust jak to określiłeś oszołomów. Wcześniej bp Dec apelował do prezydenta, by ten jej nie podpisywał posługując się smiesznym moim zdaniem argumentem:
    Bp Dec w mocnym liście do B. Komorowskiego przypomina, że prezydent od momentu chrztu jest katolikiem. I apeluje, by nie podpisywał aktu ratyfikacji konwencji, bo trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi.
    http://www.fronda.pl/a/bp-dec-do-kom...owa,47405.html

Tak jak tym, że cały kościół popiera PIS.... część wiernych tak, część hierarchów też (choć patrz wyżej, tu chodzi o program a nie daną partię), może większa część, ale to nie jest do cholery całość albo na tyle dużo, żeby napisać, że kościół w PL popiera PIS...
    Nie słyszę także, aby Kościół w PL w Polsce popierał inną partię o podobnym programie. Pisałem wcześniej o powodach takiego stanu rzeczy.
    Edit - Ciężko jest się określić jaki procent wiernych i jaki procent kapłanów popiera tą partię. Gdyby, 100% katolików w Polsce popierało PiS dla tego, że kapłani zajmujący wysokie stanowiska kościelne popierają tą partię lub jej program jak kto woli byłoby to odzwierciedlone w sondażach. Ale, tak nie jest. Mógłbym użyć słowa "katole" na określenie takich osób, jak to robiłem wcześniej, ale też mogłoby się to spotkać z nieprzychylną reakcją moderacji. Są na pewno wierni i kapłani, którzy rozumieją ludzi i gotowi są nauczać, a nie tylko potępiać, ale jak pisałem dużo wcześniej w innych postach Ci drudzy się nie przebiją. Sondaże na temat in vitro, aborcji czy też innych rzeczy pokazują, że Polacy są gotowi korzystać z takich rzeczy. Przecież takich sondaży nie prowadzi się wśród osób o lewicowych poglądach ani wśród ateistów. Nie słyszę, ani też w mediach nie mamy informacji, że Kościół udzielił moralnego namaszczenie innej partii prawicowej. Być może moja opinia na ten tema jest krzywdząca dla części wierzących i kapłanów, ale to po części wina osób, które stoją na czele Kościoła w PL. Skoro oni w swoich kazaniach i wywiadach dla mediów dają do zrozumienia komu udzielają poparcia to śmiem twierdzić, że jest tak jak napisałem. Nie da się wyszczególnić poszczególnych przypadków i pisać, że ten i tamten popierają PiS. Piszę ogólnie chociaż mam świadomość, że jest to krzywdzące dla pewnych osób. Z góry mogę tylko przeprosić.

Naprawdę wstyd mi czasem za wypowiedzi niektórych kapłanów, biskupów itd. ale kościół przerwał prześladowania, reformację to i imbecylstwo w obrębie kapłanów przetrwa, mam nadzieje tylko, że nie spowoduję to większego odpływu wiernych niż będzie to wynikało ze "zmian cywilizacyjnych", które w PL są nieuchronne.
    Tobie nie powinno być wstyd, bo nie masz wpływu na co się robi, co się mówi.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 10-04-2015 o 19:46
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Prawda, świeccy wierni nie mają wpływu na nauczanie duchownych. I nie widzę powodu by mieli mieć ten wpływ. Dlaczego to wierni mają zmieniać nauczanie duchownych którzy przez wiele lat studiowali teologię i na chrześcijańskich zasadach znają się sto razy lepiej niż świeccy wierni? Czemu kapłani mają zmieniać swe nauczanie? Bo TOBIE coś nie pasuje? Bo im coś nie pasuje i chcieliby żeby duchowni zmienili zasady Kościoła? Kościół to nie instytucja. Kościół to nie demokracja. Gdyby byłaby to instytucja demokratyczna to:

-Wierni przegłosowali projekt ustawy o nowelizacji prawa moralnego. Za głosowało 83% wiernych. Zgodnie z poprawkami znosimy zakaz wszelkich aktywności seksualnych poza małżeństwem. Większość wiernych uznała że nauczanie Boga jest niezgodne z naszymi zachciankami.

Nie można zmienić nauczania Kościoła, bo jest to nauczanie Boga. Pokaż mi też że Kościół straszy niewybaczalnym grzechem. Albo powiedz że środowiska lewicowe w żaden sposób nie wywierają presji na innych, to się uśmieję.
    Chrześcijańskie zasady? Chyba zasady katolickie, bo nikt obecnie nie odwołuję się do chrześcijaństwa, które nie wiele ma wspólnego z obecnym KK.
    Uważasz, że postawa kapłanów nie pasuje tylko mi? Czemu co roku liczby pokazują, że zmniejsza się ilość wiernych, którzy uczęszczają do kościoła? Przecież większość Polaków deklaruje się jako katolicy, więc powinni we mszy uczestniczyć. Zadufanie kapłanów i patrzenie tylko na swoje problemy, oraz spoglądanie z góry na wiernych przynosi właśnie taki skutek.
    Gdzieś twierdzę, że domagam się zmiany zasad moralnych Domagam się zmiany w sposobie postępowanie kapłanów wobec nie tylko wiernych, ale także innych ludzi mających inną orientację seksualną, mających inne spojrzenie na świat oraz pogląd co do Boga. To, że stosy nie mogą już płonąć Kościół w PL odbija sobie strasząc wiernych - wzrostem pedofilii przez rozwody, bruzdami na czole, które mają mieć dzieci poczęte z in vitro itd. Czy w ten sposób środowiska lewicowe wywierają wpływ na społeczeństwo? Tylko wśród hierarchów kościelnych można dostrzec taką agresywną kampanię opartą na dowodach, które są tylko do ich wglądu.

I wracamy do punktu wyjścia, jeśli w Kościele zdarzają się czarne owce, znaczy to że cały kościół jest niemoralny i nie ma prawa o tym nauczać. Nie podałeś też żadnego artykułu czy dowodu tego zdarzenia. Czy może wyczytałeś to w Gazecie Wybiórczej?
    Wiesz co się robi z takimi czarnymi owcami? Piętnuje się je, wyrzuca a nie usprawiedliwia, chowa i przemalowuje przy pomocy białej farby. Były już na szczęście hierarcha kościelny Wesołowski ciągle hasa wesoło po Watykanie czekając aż sprawa ucichnie, a jego kompanowi dano śmiesznie niski wyrok. A kapłani zamiast potępić takie zachowania zajmują się konwencją antyprzemocową, która ma godzić w religię.

To że "hierarchowie" go popierają to znacz że popierają go "hierarchowie" nie cały Kościół. To nie jest Kościelny dogmat, by popierać PIS.
    To hierarchowie stoją na jego czele tutaj w Polsce i to oni kreują jego politykę w tym właśnie kraju.

Czepiasz się słów. Po prostu mówienie o "Prawdziwych katolikach" sprawia że istnieje też taki ktoś jak katolik, ale nieprawdziwy. A taki to po prostu nie jest katolik. Zapomniałeś też dodać gdzie w tym filmiku mowa o tym, że człowiek jest potępiany na ziemi przez ludzi. Służyć Kościołowi to znaczy służyć Bogu.
    kim jest ten nieprawdziwy katolik?
    A odniosłem się do filmiku w tym twierdzeniu? Napisałem ogólnie.
    Służyć Kościołowi to znaczy służyć Bogu - tzn., że jako katolik musisz wiernie wypełniać rozkazy/nakazy/ przykazanie/ sugestie itd. kapłanów?

To że nie widzisz, nie znaczy że tego poparcia nie ma. Skoro podobno aż 90% Polaków uważa się za katolików to na pewno jacyś popierają inne prawicowe partie. Nie wiem czemu akurat muszą to robić i czemu pytasz się mnie że ktoś inny popiera PIS a nie np. Korwina. Inne prawicowe partie są inne. Czy robią dokładnie to samo co PIS? Czy mają DOKŁADNIE te same poglądy i zachowania skoro to jednak inne partie?

Ja nigdy nie spotkałem kogoś kto jest za Komorowskim. To znaczy że nikt go nie popiera?
    Ode mnie żądasz dowodów, podczas, gdy Tobie ja mam wierzyć na słowo?
    Ja nigdy nie spotkałem osoby popierające Korwina i to coś ma znaczyć?

Nie, z tych argumentów tak nie wynika. Stowarzyszenia katolickie wydały oświadczenie że to co powiedział Michalik jest nauką Kościoła. Nie prywatną wypowiedzią. A widziałeś by takie stowarzyszenia popierały pedofilię? A nauczanie Kościoła nikogo nie obraża. Chrześcijaństwo nikogo nie chce obrażać i nie ma żadnego takiego elementu w jego nauce, więc się kurde dziwimy, czemu ta feministka sobie ubzdurała że obraża ją czyjaś krytyka? Gdyby Michalik nazwał feministki szmatami to byłoby to obrażenie, ale nie byłaby to już oficjalna nauka Kościoła.
    Oficjalną nauką Kościoła jest twierdzenie, że dzieci rozwodników przyczyniają się do wzrostu pedofilii, bo są spragnione miłości?

Nie pokazałeś żadnych przykładów duchownych którzy nie mają "ludzkiej życzliwości i zrozumienia". Rozłamy powstały poprzez połączenie rzeczywiście złych zachowań Kościoła(sprzedaż odpustów, sprzedawanie wysokich stanowisk Kościelnych) z wymyślonymi przez Lutra i Kalwina zasadami które przez Kościół nie mogły być zaakceptowane. Luter uważał że małżeństwo jest czysto świecką sprawą i nie widział niczego złego w rozwodach. A przecież i sam Jezus mówił o nierozerwalności małżeństwa. Wielu duchownych nie przestrzega celibatu? Rozwiązanie: Znieśmy go. Przypominam że i Luter i Kalwin byli duchownymi więc rozłamy te powstały nie przez sprzeciw świeckich wiernych, lecz przez "hierarchów". A Anglikanizm? Wynik zachcianki rozwodu króla Anglii Henryka VIII Tudora.
    Te rozłamy nie powstałyby i nie umocniłyby się ani nie obroniły, gdyby nie wierni. Jak widać nauka tych ludzi padła na dość żyzną glebę.
    Nie pokazałeś... Widziałeś Boga? Nie, a w niego wierzysz.

Ech, wkurza mnie gdy ktoś widzi w Kościele jedynie bezduszną instytucję która ma niemówione układy i chce jedynie pieniędzy i władzy. Nie przyszło do głowy że skoro Kościół naucza tak jak naucza od wieków, i tę naukę zaczyna popierać jakaś partia, to logiczne że znajdą się osoby które publicznie będą ją popierać? Są osoby w Kościele które na pewno popierają inne partie, bo jakby cały Kościół popierał PIS, to skoro 90% Polaków to katolicy, to PIS wygrywałoby każde wybory. A jak widać tak nie jest. Gdyby Kościołowi zależało na prestiżu, kasie i władzy, to by natychmiast zmienili zasady. Tak dla aborcji, dla in vitro i ustawy antyprzemocowej. Poparcie lewicy gwarantowane. Zniesienie wszystkich zakazów które dla wiernych mogą być zniechęceniem. Gdyby Kościół taki był zrobiłby wszystko by zwiększyć swe wpływy, i nie pozostawałby w swoich naukach z którymi wiele osób się nie zgadza.
    Udowodnij mi, że Kościół popiera inne partie prawicowe, nie tylko PiS. Bo nawet tego nie próbowałeś zrobić, a teraz starasz mi się wmówić, że Kościół nie chce pieniędzy i władzy. Chce jedynie dobra wszystkich Polaków, bez względu na to czy oni tego dobra pragną czy też nie.

Skoro Komorowski uważa się za katolika to znaczy że powinien stawiać Boga ponad ludzi. A jak jest, każdy widzi.
    Liczę, że ktoś dostarczy mi numer do Boga, e-mail bym mógł się go zapytać co sądzi na temat tej ustawy

Ciągle padają oskarżenia o duchownych którzy gadają bzdury, którzy nie mają życzliwości i zrozumienia, którzy tylko potępiają, tylko straszą, a ja nie widzę żadnych przykładów. Skoro tak o nich piszesz, to powinieneś mnie zalać masą księży którzy mają takie złe zachowanie. Powiedz mi też na jakiej podstawie, ty niewierzący, oceniasz duchownych i mówisz którzy z nich dobrze nauczają i mają dla ludzi zrozumienie, a którzy robią źle, którzy nieodpowiednio nauczają. A co ty możesz o tym wiedzieć, kto dobrze naucza?
    Powiedz mi jakiego grzybka mam się tu produkować. Ktoś kto twierdzi, że służąc Kościołowi służysz Bogu nie da się przekonać do swoich racji. Jak już kiedyś pisałem z Tobą ciesz się, że żaden kapłan nie zażądał do Ciebie niczego kontrowersyjnego powołując się na służbę Bogu.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 199 z 230 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów