Strona 204 z 287 PierwszyPierwszy ... 104154194202203204205206214254 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 031 do 2 040 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Rosja obniży cenę gazu dla Ukrainy! - http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...dom#BoxBizLink - ktoś się wystraszył najwidoczniej

@Henryk5pio - Rosja i tak jest w stanie wojny jak twierdzi Putin, więc pojawienie się nowych wojsk rosyjskich na Ukrainie to nie problem. Spokój na froncie może zapowiadać nową ofensywę, alby też problemy na tyłach - buntująca się ludność, którą "wyzwolili", która ma dosyć braków wszystkiego, brak ochotników, którzy zwiali z tamtych regionów oraz problemy finansowe Rosji.
    Nie sądzę by Rosja zagarnęła całą Ukrainę, bo to nie Czeczenia. I próby spacyfikowanie ludności nieprzychylnej dla nowych władz odbiłyby się szerokim echem na świecie.

Chyba ich pogrzało - http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...in#BoxNewsLink - pomnik za pomnik...
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Pieknie Broneczek trafil z terminem swojej wizyty w kraju naszych "braci i przyjaciol".Mogl nawet jeszcze zyjacym banderowcom pogratulowac uznania ich oraz innych oprawcow Polakow jako bohaterow narodowych.To mily akcent ze polski prezydent zlozyl wieniec ku pamieci pomordowanych oficerow.Szkoda ze zapomnial zrobic dokladnie to samo na mogilach lub pomnikach upamietniajacych "walke" ukraincow z okupantami na Wolyniu.Ach zapomnialem takowych obiektow tam nie bylo,nie ma i raczej nie bedzie.

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...eglosc-ukrainy

Spoiler: 
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 11-04-2015 o 17:04

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    A ja uważam iż Komorowski dobrze teraz zadziałał.W interesie Polski leży poprawienie stosunków z państwami dawnej Rzeczypospolitej w tym z Ukrainą. Po za tym ta retoryka prowołyńska u nas jest idiotyczna. Pamiętać o tamtych wydarzeniach trzeba to fakt niepodważalny ale czy to jest tożsame z posiadaniem klapek na oczach? Roztrząsanie tamtych wydarzeń nic nie da,nie zwróci życia pomordowanym ani natychmiast nie pokara morderców. Wojna zawsze jest czasem nacjonalizmów.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Pampa
    Gość
    A nazwanie przez polski sejm mordu na 100 tys. naszych obywateli (czyli to tak jakby wybić do nogi dwa średnie miasta w Polsce) jako ,,czystki etnicznej" to nie jest zdrada i plucie na groby naszych roadków? Siostra mojej prababci zginęła zamordowana przez tych tchórzy, i ja jak i inne rodziny poszkodowanych ŻĄDAMY od Ukrainy jak i od Polskiego sejmu szanowania tamtych ludzi i nazwania też rzeczy po imieniu jako LUDOBÓJSTWA.

Miałem nie pisać, ale krew mnie zalewa jak widzę że ,, w imię dobrych stosunków" zapomnijmy o wszystkim, i zamiećmy wszystko pod dywan zwłaszcza jak ma się do tego osobiste doświadczenia.

Podczaszy Awatar Kobrax
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    43
    Otrzymał 57 podziękowań w 38 postach
    Też straciłem członka rodziny na Wołyniu. Osobiście uważam że nasz rząd za często w imię politycznej poprawności czy innego badziewia zakłamuje historię. Zgodnie z prawem międzynarodowym to było ludobójstwo.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    A nazwanie przez polski sejm mordu na 100 tys. naszych obywateli jako ,,czystki etnicznej" to nie jest zdrada i plucie na groby naszych roadków? Siostra mojej prababci zginęła zamordowana przez tych tchórzy, i ja jak i inne rodziny poszkodowanych ŻĄDAMY od Ukrainy jak i od Polskiego sejmu szanowania tamtych ludzi i nazwania też rzeczy po imieniu jako LUDOBÓJSTWA.
    Nie jest to zdrada, synonimami "czystki etnicznej" jest min. ludobójstwo - http://synonim.net/synonim/czystki+etniczne . Bez różnicy jest jak to nazwiesz, skoro wydźwięk jest taki sam.
    Po drugie - żądać to możesz, ale nie jesteśmy wpłynąć na Ukrainę by podjęła ten temat i się ustosunkowała tak jak Ty chcesz. Nawet jeżeli by się to powiodło, to zdajesz sobie sprawę, że Ukraina będzie żądała od nas podobnej rzeczy? Będziemy musieli się ustosunkować do akcji odwetowych AK na ukraińskich wioskach oraz do akcji "Wisła"? A nie wiem, czy taki przebieg by Cię zadowolił.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Pampa
    Gość
    Akcja ,,Wisła" uchroniła naszych obywateli od kolejnych mordów. I nie, czystka etniczna to nie ludobójstwo, a my mówimy o ludobójstwie w najgorszej postaci bo siekierami, piłami itp.. Co do akcji odwetowych to spójrzmy na skalę i co tamci AKowcy musieli czuć, pewnie sam chwyciłbym za broń i wpadł w morderczy szał. A Ukrainę możemy zmusić odwracając się zupełnie od niej do czasu rozliczenia się z przeszłością, a jak nie to zerwać stosunki dyplomatyczne tak jak z Litwą swojego czasu.

Dobra opinię wyraziłem, w dyskusję się nie mogę włączać także na tym kończę.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Akcja ,,Wisła" uchroniła naszych obywateli od kolejnych mordów.
    Zdajesz sobie sprawę, że tak można uzasadnić każdą akcję przesiedleńczą?

I nie, czystka etniczna to nie ludobójstwo, a my mówimy o ludobójstwie w najgorszej postaci bo siekierami, piłami itp.. Co do akcji odwetowych to spójrzmy na skalę i co tamci AKowcy musieli czuć, pewnie sam chwyciłbym za broń i wpadł w morderczy szał. A Ukrainę możemy zmusić odwracając się zupełnie od niej do czasu rozliczenia się z przeszłością, a jak nie to zerwać stosunki dyplomatyczne tak jak z Litwą swojego czasu.
    A co to za różnica czym się to dokonało? Holokaust był mniej gorszy, bo ludzie ginęli tam szybciej? A co do działań AK - zbrodnie popełnione z zemsty są tolerowane według Ciebie?
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

9. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Pampo,Kobraxie i inni których rodziny ucierpiały w wyniku tamtych wydarzeń, nie chciałem was urazić i nie było to moim celem ale było nim wykazanie bezsensowności nienawiści do obecnej Ukrainy tylko dlatego że 70 lat temu doszło do tych okrucieństw inspirowanych i wykonywanych przez nacjonalistyczną organizację jaką była UPA. Mówiłem ze ofiary te należy pamiętać ale nie kierować się nienawiścią do zbrodniarzy wobec całego narodu ukraińskiego. Historia nie powinna być motorem nienawiści. Mój pradziad zginął w obozie w Neugamme ale nie pałam nienawiścią do narodu niemieckiego. A dobre stosunki? Czy Polska ma być krajem uprzedzonym i pałającym nienawiścią wobec naszych sąsiadów z którymi łączą nas wspólne dzieje dobre i złe?
    Jeszcze raz przepraszam jeżeli uraziłem Was i waszych bliskich.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Podczaszy Awatar Kobrax
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    43
    Otrzymał 57 podziękowań w 38 postach
    Niemcy nie gloryfikują Hitlera, nie robią z niego czy innych zbrodniarzy niemieckich bohaterów narodowych. Nie wyrzekają się również swojej trudnej historii. Ukraińcy gloryfikują UPA, twierdzą że walczyli oni z polskimi wojskami(okupantami) i mają nawet święta gdzie to podkreślają.
    Z drugiej strony wiem, że ich rząd nawet jakby chciał to nic z tym nie zrobi ponieważ to wszystko jest ważne dla nacjonalistów. No, a warto zaznaczyć, że w obecnym konflikcie bataliony nacjonalistycznych organizacji odgrywają ogromną rolę. Przecież gdy prawy sektor powiedział, że minister ma się podać do dymisji, a ich ludzi zostać wypuszczeni to zostało to zrobione.

Ja straciłem rodzinę również z rąk niemieckich i rosyjskich ale nie pałam do nich nienawiścią. Do Rosjan raczej nie mogę mieć pretensji bo mój pradziadek został wydany przez Żydów, i przez rosyjskich Żydów był torturowany.

Myślę również, że tu nie chodzi o pałanie nienawiścią do Ukraińców. Chodzi o to by nasz rząd i ukraiński przestał zakłamywać historię. Jak można pretendować do miana demokratycznego państwa jak się gloryfikuje okrutne ludobójstwa?

Strona 204 z 287 PierwszyPierwszy ... 104154194202203204205206214254 ... OstatniOstatni