Mapa jest w temacie o Zmianach na mapie, to sporo zdjęć więc to paczki do pobrania.
Mapa jest w temacie o Zmianach na mapie, to sporo zdjęć więc to paczki do pobrania.
Powinniście założyć temat na Total War Center (jeśli dobrze się orientuje to jeszcze takiego nie zrobiliście) bo bardziej między narodowa społeczność na pewno pomoże wam w pracy, a to trafi się ktoś do pomocy, a to ktoś dostarczy wam źródeł na temat różnych regionów. Z tego co zauważyłem i to nie tylko po totalwarach najlepsze są mody z dużą i aktywną społecznością
I jeszcze jakby dało się użyć w nazwach miast alfabetu łacińskiego (tzn nazwy dalej są oryginalne ale zapisane naszym alfabetem) bo dla osoby która nigdy nie uczyła się cyrylicy nazwy rosyjskich miast wyglądają bardzo podobnie i utrudnia to bardzo grę, nie wiem czy zrozumiecie co mam namyśli ale porostu ciężko jest przeczytać nazwę miasta i powiązać ją w głowie z danym regionem, sytuacją
EDIT: Jeszcze wpadły mi pomysł do głowy myśleliście może o wykorzystaniu głosów postaci z Empire i Napoleona ? Można by też zamienić kolory palatynatu i Niderlandów
(przy okazji fajną daliście ikonkę szczególnie że często we wczesnych wersjach modów są pomijane takie smaczki wizualne)
Ostatnio edytowane przez Mitusonator ; 05-04-2015 o 17:39
Wszystkie nazwy miast przetłumaczyłem na język polski (linki do previewów są w temacie o zmianach w mapie - pierwszy post). Dziwna to była sytuacja jak nazwy miast były w alfabecie rosyjskim/greckim a nazwy fortów w angielskim czy innym. Część forumowiczów pewnie by przeczytało po rosyjsku, ale greckiego to już nie ogarniam![]()
Poza tym pierwotna wersja wymagała by przetłumaczenia miast marokańskich na język arabski chyba...
Pozostałości tłumaczeń pozostaną, bo np. Wrocław to był wtedy Breslau, Bratysława = Preszburg itd.
W przyszłości, jeśli taka będzie wola ekipy, to możemy wrócić do poprzedniej koncepcji.
Co do miast/prowincji to dla większości znalazłem informacje co do ilości populacji czy tam poziomu rozwoju wykorzystując głównie Wikipedię w wersji polskiej, angielskiej i ostatnio nawet wziąłem się za przeglądanie w innych językach. Ale niektóre prowincje typu Konigsberg czy Nowogród Wielki to już tylko moje własne wyobrażenia czy sugestie innych użytkowników. I tak Konigsberg został dużym, bogatym miastem a Nowogród Wielki - miastem (zasugerowałem się masakrą mieszkańców pod koniec 16 wieku i chyba spadkiem znaczenia tego miasta). Także ewentualna konsultacja historyczna w przyszłości się przyda.
Ostatnio edytowane przez k.m. ; 06-04-2015 o 17:12
Ok nie wiedziałem że już to zmieniliście
Jeszcze jedna sprawa wiecie że jest możliwość żeby w jednostkach z bronią palną strzelały wszystkie rzędy ?
Tylko strzelanie całym oddziałem jest ahistoryczne![]()
Chciałem się tylko upewnić i wiem że raczej w XVII w. tak nie strzelano ale jednak jednostki z bronią palną wydają mi się za słabe(a strzelające wszystkimi rzędami za silne)
Jestem za strzelaniem wszystkimi szeregami. A co! Osłabić im mocno ostrzał i będzie w porządku.. Wygląda to zdecydowanie bardziej epicko.
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
Cześć.
Można prosić o nowe linki do łatek albo hasło do chomika z pierwszego posta?
Witam
Właśnie skończyłem MWII TW podstawową kampanię. Nie mogę się doczekać aż ukończycie Potop to będzie coś niesamowitego móc pograć w renesansie.
Czytałem po łebkach lecz prośba do was pamiętam z książki ogniem i mieczem o twierdzy-miasteczku Zamość która oparła się siłom Chmielnickiego w przeciwieństwie do twierdzy Bar. Fajnie byłoby o pamięć o Zamościu nowoczesnej twierdzy to samo Jasna Góra także była świetnie przygotowana na odpór Szwedów. Co do Turków to najważniejszy jest Kamieniec. No i nie wiem czy daliście ale około roku 1650 Prusy Wschodnie (Dzisiejszy Obwód Kaliningradzki) przeszedł we władanie niedużej Brandenburgii Protoplasty Niemiec. Ważna jest także Saksonia na południe od Brandenburgii świetna bogata monarchia absolutna z nowoczesną armią w Uni personalnej z Polską gdzieś od roku 1701. Przydałyby się dwa potężne najazdy Szwedów tzw 1 i 2 Potop Szwedzki. Po drugim już się nie podnieśliśmy. Rosja w XVII i XVIIIw ukierunkowała swoje dążenia ku Estonii(dostęp morze bałtyckie) i Krymowi (dostęp morze czarne). Tatarzy chylący się ku upadkowi po 1655 roku zaczynają na poważnie być jednymi z najwierniejszych sojuszników I RP to samo Turcja po gongu Wiedeńskim a właściwie po kampanii Mołdawskiej Sobieskiego. Ważne jest także aby Król Władysław IV miał z 7 gwiazdek jego następca Kazimierz z 5 Michał Korybut Wiśniowiecki zero Sobieski z 8 z perkami na husarię a August II i III po 1 maksymalnie 2 gwiazdki. Czerń dla Kozaków powinna być maksymalnie tania mieli jej chyba z kilkaset tysięcy!!!
A tego pewnie się na pewno nie da lecz na porządku dziennym były w tamtych czasach szańce. Fajnie byłoby także bowalczyć z Chmielnickim jak uformował tabor chyba pod Beresteczkiem to było. I nie wiem czy się da ale z uwagi na zamarzające morze bałtyckie w zimie powinna być strzałka zielona z Upsali do Szczecina takie ułatwienie dla Szwedów. A i Szczecin był wtedy Szwedzki. No i to tyle Mistrzowie.