Strona 25 z 42 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 419

Wątek: Pytania początkujących graczy

Podczaszy Awatar mackoff
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 116 podziękowań w 83 postach
    Kurcze, dziwnie się czuje zadając pytania w temacie "Dla początkujących graczy" ale jednak mam konkretne pytania dotyczące kampanii single w Attylę i liczę na to że mi pomożecie.

Otóż gram kampanie Frankami - mam już 158 turę (miały miejsce już dwa ochłodzenia klimatu) i....mam problem z Hunami. Powiecie to normalne - gra w końcu nazywa się Attyla to prawda jednak mam konkretne pytania poniżej:

1) Czy da się w ogóle wytępić Hunów do zera (zniszczyć ich frakcje)? Niszczyłem ich armie już wiele razy ale zawsze "spawnują" się pełne nowe armie (praktycznie spod ziemi) i znów najeżdżają moje ziemie.

2) Jak budować armie na Hunów? Część bitew rozgrywam automatycznie (jest ich za dużo aby wszystkie toczyć) i zauważam że mój pomysł na armie przeciwko Hunom się nie sprawdza.
    Armia Hunów wygląda mniej więcej tak: 1 x Onager/ciężki Onager, 4/5 x mocna piechota (Bosporańska lub Uarzy), 5 x konnica szturmowa, 4/5 x konni łucznicy, 5/6 x łucznicy piesi (Uarscy), 1x generał na koniu

Ja przeciwstawiam im: 1 x generał pieszy, 4 x mocna piechota do walki w zwarciu (Germańscy Szlachetni Szermierze lub Szermierze Heerbaan), 4 x włócznicy germańscy, 2 x pikinierzy, 5 x procarze (ew ostatnio kusznicy), 4 x konnica szturmowa (Lansjerzy Germańscy lub Gwardia Konna Nastruciones)

Niestety mimo znacznej przewagi w doświadczeniu dowódców (moi dowódcy po 5-6 gwiazdek a Hunowie zazwyczaj 1 gwiazdka (bo ich zabijam agentami jak tylko są bardziej doświadczeni)) muszę mieć przewagę 2-3 armii Franków na jedną Hunów żeby ich pokonać

Ktoś może mi podsunąć pomysł jak zreformować moje armie aby były skuteczniejsze przeciwko Hunom?

3) Czy armie Hunów "spawnują" się losowo na mapie czy może w lokalizacji gdzie przebywa aktualnie dowódca frakcji?
    Dołącz do grupy steam totalwar.org.pl i znajdź osoby do wspólnej gry: http://steamcommunity.com/groups/TotalWarOrgPL

Zapraszamy także na serwer TeamSpeak 3 portalu pod adresem 178.217.186.86:11796 (bez hasła)

...oraz do polubienia strony na Facebook: https://www.facebook.com/totalwarorgpl

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez IPL_mackoff Zobacz posta
    Kurcze, dziwnie się czuje zadając pytania w temacie "Dla początkujących graczy" ale jednak mam konkretne pytania dotyczące kampanii single w Attylę i liczę na to że mi pomożecie.

Otóż gram kampanie Frankami - mam już 158 turę (miały miejsce już dwa ochłodzenia klimatu) i....mam problem z Hunami. Powiecie to normalne - gra w końcu nazywa się Attyla to prawda jednak mam konkretne pytania poniżej:

1) Czy da się w ogóle wytępić Hunów do zera (zniszczyć ich frakcje)? Niszczyłem ich armie już wiele razy ale zawsze "spawnują" się pełne nowe armie (praktycznie spod ziemi) i znów najeżdżają moje ziemie.

2) Jak budować armie na Hunów? Część bitew rozgrywam automatycznie (jest ich za dużo aby wszystkie toczyć) i zauważam że mój pomysł na armie przeciwko Hunom się nie sprawdza.
    Armia Hunów wygląda mniej więcej tak: 1 x Onager/ciężki Onager, 4/5 x mocna piechota (Bosporańska lub Uarzy), 5 x konnica szturmowa, 4/5 x konni łucznicy, 5/6 x łucznicy piesi (Uarscy), 1x generał na koniu

Ja przeciwstawiam im: 1 x generał pieszy, 4 x mocna piechota do walki w zwarciu (Germańscy Szlachetni Szermierze lub Szermierze Heerbaan), 4 x włócznicy germańscy, 2 x pikinierzy, 5 x procarze (ew ostatnio kusznicy), 4 x konnica szturmowa (Lansjerzy Germańscy lub Gwardia Konna Nastruciones)

Niestety mimo znacznej przewagi w doświadczeniu dowódców (moi dowódcy po 5-6 gwiazdek a Hunowie zazwyczaj 1 gwiazdka (bo ich zabijam agentami jak tylko są bardziej doświadczeni)) muszę mieć przewagę 2-3 armii Franków na jedną Hunów żeby ich pokonać

Ktoś może mi podsunąć pomysł jak zreformować moje armie aby były skuteczniejsze przeciwko Hunom?

3) Czy armie Hunów "spawnują" się losowo na mapie czy może w lokalizacji gdzie przebywa aktualnie dowódca frakcji?
    1.Hunów da sie wytępić do nogi a wszystko co trzeba zrobić to być po prostu bardziej upier... od komornika,akwizytora i świadka Jehowy(bez urazy) razem wziętych.Nie dawać im wytchnienia tylko nękać agentami a przede wszystkim wojskiem gdziekolwiek ich tylko zobaczysz.Trzeba się nawet otrzeć o fanatyzm na ich punkcie a wówczas wcześniej lub póżniej ujrzymy taką planszę:

2.W zasadzie masz podobny rodzaj armii do tych które stosowałem grając Piktami(patrz post no.9):
    http://forum.totalwar.org.pl/showthr...(DLC-Celtowie)

Jednak odradzam bitwy na automacie gdyż AI faworyzuje w nich właśnie Hunów ze względu na ich konnicę i jej miażdżacą szarżę.Proponuję tak manewrować własnymi siłami żeby dochodziło do epic-battles w których udział mogą wziąć po trzy armie z każdej strony.Trzymałem ciasną formację i piechotę blisko siebie podczas kiedy moja jazda zajmowała się nieprzyjacielskimi jednostkami strzeleckimi oraz artyleryjskimi.Co prawda straty zwłaszcza wśród mojej piechoty były dość spore ale związanie jazdy Hunów a następnie zaatakowanie jej od tyłu przez moją kawalerię przynosiło porządane efekty.
    Drugą istotną sprawą jest trzymanie w odwodzie przynajmniej jednej armii która po takiej bitwie będzie mogła dobijać przetrzebionego wroga.Tutaj proponuję armię złożoną z jednostek jazdy.Teraz dzięki modom można mieć generała kawalerzystę co dodatkowo zwiększa mobilność takiej killing-machine.

3.W przypadku mojej rozgrywki Hunowie trzymali się blisko siebie,tj. korpusy złożone z 2-3 armii w zasięgu ruchu od kolejnego zgrupowania.Jednak nie mogę odpowiedzieć czy znajdowali się w pobliżu dowódcy gdyż moi agenci skutecznie odsyłali Atyllę do lazaretu kiedy go tylko opuscił.Myślę że koncentrują się na czas wojny przeciwko danej frakcji którą chcą zniszczyć a rozpraszają się kiedy mają na celu tylko plądrowanie osad pozostałych frakcji.
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 22-05-2015 o 17:46

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Chłop Awatar DevonAire
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 3 podziękowań w 2 postach
    Cytat Zamieszczone przez IPL_mackoff Zobacz posta
    Niszczyłem ich armie już wiele razy ale zawsze "spawnują" się pełne nowe armie (praktycznie spod ziemi) i znów najeżdżają moje ziemie.
    Podobno dopiero gdy kropniesz Attylę Hunowie przestają spanować nowe armie. Dopóki on żyje, spawnują się aż do osiągnięcia 14-tu pełnych armii na mapie.

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Mam 140h nabite w grze, ale mimo wszystko mam pytanie - jak nabić tu siłę rodu panującego? Gram Sasanidami i mam zrównoważoną siłę, a chcę wbić wyżej.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Jak zaadoptujesz wszystkich szlachciców, albo większość tych którzy mają wypływy to Ci podskoczy. Bo mówisz o tym środkowym pasku? Tym z plusami/minusami do lojalności, ładu i podatków? Nie jestem w 100% pewien ale wysoka kontrola również to zwiększa. Zdobywasz ją wydarzeniami i akcją zdobycia kontroli jaką mogą użyć członkowie rodziny.

6. Następujących 2 użytkowników podziękowało Volomir za ten post:

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Każdy członek rodziny może wykonać akcję zdobądź poparcie kosztuje 25 wpływu czasem więcej, to daje 4 do 6% Kontroli nad senatorami w Rzymie u innych nacji to wodzowie a u Sasanidów chyba arystokracja. To jedno z 2 źródeł siły. Drugi element to ilośc członków rodu w drzewku i ich wpływów. obsadzając stanowiska nominuj tych z drzewka czyli z rodziny swej. Suma wpływów i stanowisk jakie na Twoja rodzina daje siłę rodu, a Kontrola nad arystokracją to drugi element. Co daje dany poziom Siły na pasku sprawdza się najeżdżając na np. pasek Siła zrównoważona. Wysokie poziomy nie zawsze są opłacalne. Ja gram na modach to mam pozmieniane te wartości.

Akcji zdobycia poparcia można zrobić kilka w jednej turze ale różnymi członkami rodu. Chajtaj córki z wpływowymi arystokratami, adopcje są niebezpieczne jak masz naturalnych synów panującego bo obniżają lojalność dorosłych naturalnych potomków władcy.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Chajtaj córki z wpływowymi arystokratami, adopcje są niebezpieczne jak masz naturalnych synów panującego bo obniżają lojalność dorosłych naturalnych potomków władcy.
    Bez przesady! Owszem obniżają, ale tylko czasami, lojalność. Wystarczy parę wzajemnych akcji "zdobycia lojalności". Serio, na czystej grze utrzymanie lojalności na poziome 8-10 jest banalne. Z tymi wpływami postaci i tak za wiele nie można zrobić, więc najlepiej przekazać je na zdobycie lojalności

PS: poza tym, czemu powtarzasz coś co ja już napisałem? No i to:

Co daje dany poziom Siły na pasku sprawdza się najeżdżając na np. pasek Siła zrównoważona. Wysokie poziomy nie zawsze są opłacalne. Ja gram na modach to mam pozmieniane te wartości.
    Jak rozegrał 140h to można się domyślać, że wie co się wyświetla po najechaniu kursorem na pasek

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Powtarzam bo staram się doprecyzować gdyż Twoja wypowiedź z postu 245, była chaotyczna wg mnie, pisanie zaś rzeczy oczywistych jak to co się wyświetla po najechaniu na pasek może się przydać całkowicie początkującym, nie wszyscy są tacy genialni jak Ty. I wielu dopiero zaczyna grać.

Napisałem by z adpocjami uważać, nie by ich nie robić i skąd mam wiedzieć czy Arroyo gra na czystej grze czy na modach, jakie niekiedy bardzo mocno modyfikuję wiele kwestii. Należy się cieszyć, że Ktoś tu odpowiada, a nie stosować jakieś czepialstwo dziwne. Sam adoptuje też, jak nie mam wyboru.

Sam byłem mocno zielony niedawno, ale się podszkoliłem, ale i tak pewnie sporo nadal nie wiem i się nie dowiem jak to jest w podstawce czystej, bo wolę mody jednak.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 24-05-2015 o 21:17

10. Następujących 2 użytkowników podziękowało Araven za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Dziwny jesteś

Powtarzam bo staram się doprecyzować gdyż Twoja wypowiedź z postu 245, była chaotyczna wg mnie, pisanie zaś rzeczy oczywistych jak to co się wyświetla po najechaniu na pasek może się przydać całkowicie początkującym, nie wszyscy są tacy genialni jak Ty. I wielu dopiero zaczyna grać.
    Ale on napisał, że ma 140h nabitych! Jeszcze napisz mu jak się w zakładkę rodu wchodzi XD Nie wiem co było w mojej wypowiedzi chaotyczne.

Napisałem by z adpocjami uważać, nie by ich nie robić i skąd mam wiedzieć czy Arroyo gra na czystej grze czy na modach, jakie niekiedy bardzo mocno modyfikuję wiele kwestii. Należy się cieszyć, że Ktoś tu odpowiada, a nie stosować jakieś czepialstwo dziwne. Sam adoptuje też, jak nie mam wyboru.
    Nie twierdziłem, że jesteś przeciwko adopcjom. Po prostu nie należy przesadzać. Poza tym nie domyślaj się, bo pisze w temacie dotyczącym czystej gry, a nie modów. Również nic nie wspominał o modach

Edit przez Araven

Proszę nie zamieszczać tutaj nic nie wnoszących postów jak ten właśnie i nie zaśmiecać tematu tym samym. To, że temat jest o czystej wersji nic nie znaczy Ty sam kilka razy pisałeś tu o modach, ja podobnie. i powtarzam, to że Arroyo napisał, że gra już 140 godzin nie ma znaczenia, odpowiadając na jego post, staram się pomóc tym co grali np. 30 minut a będą to czytać. W Twojej wypowiedzi chaotyczne jest wszystko. Swoje złośliwe uwagi zachowaj dla siebie. Trolling i cwaniactwo będą tu ostro tępione.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 24-05-2015 o 14:15

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Może sprecyzuję - gram w czystą wersję gry - bez modów.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Strona 25 z 42 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów