Ktoś za bardzo poszedł metodą kopiuj wklej. Kto wie, może twórca?
3, 5 i 6 rysunek także obstawiałbym tak jak KLA. Jezdźca z ryciny nr 4 mam w swoim archiwum podpisanego jako Nowogród 1242, ale może to mylna informacja której ne jestem pewien.
Ktoś za bardzo poszedł metodą kopiuj wklej. Kto wie, może twórca?
3, 5 i 6 rysunek także obstawiałbym tak jak KLA. Jezdźca z ryciny nr 4 mam w swoim archiwum podpisanego jako Nowogród 1242, ale może to mylna informacja której ne jestem pewien.
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Ciekawe to co znalazłeś.mała zamiana hełmów, heheh
Wg mnie ten jeździec to bardziej XV wiek, ewentualnie koniec XIV. Nie wydaje mi się, żeby wtedy były produkowane takie hełmy na konia jak i elementy zbroi jeźdźca, które w takim połączeniu były używane m.in. przez Litwinów pod Grunwaldem. Jeździec z następnej tablicy moim zdaniem bardziej kwalifikuje się na XIII wiek.![]()
Piszę w osobnym poście, bo mam prośbę, a chciałbym, żebyście zauważyli.
Czy moglibyście wstawiać obrazki wojowników w [spoiler]
Łatwiej się wtedy przegląda strony.![]()
Mała dygresja do KLA: Prusowie nigdy nie gryźli gleby, bo zostali po prostu wynarodowieni.
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
Bo większość to nie PrusacyDzisiaj coś z naszego podwóreczka.Tematyka dość niepopularna u nas i mało znana a jednak wielce interesująca.Oto kilka ilustracji przedstawiających Prusów:
1. wygląda jak zwykły Norman z czeskim hełmem.
2. też Norman
3. to Słowianin
5 i 6. to jakieś miksy Rusinów, Bizancjum i fantasy.
4. od biedy może być Prusem ale też ma miksy ze wschodu czyli fantasy![]()
Czepiania się ciąg dalszy: Nie Prusacy tylko Prusowie. Prusacy to ci z XVIIIw. Prusowie to ci co zostali wynarodowieni.
Oj przejęzyczenieAle wszyscy wiedzą o co chodzi, mam nadzieje :p
Z Prusami jest ten problem iż dysponujemy dość skromnym materiałem badawczym.Stanowiska archeologiczne są nieliczne,zapiski w kronikach krzyżackich lub polskich również niewiele nam mówią o tym ludzie,ornamentyka w dawnych krzyzackich zamkach oraz kościołach też nie poświęca zbyt wiele miejsca Prusom.
Ziemie Prusów leżące pomiędzy Pomorzem,Mazowszem,Litwą a póżniej graniczące z Zakonem Krzyżackim dawały im możliwość czerpania wzorców militarnych z tychże państw.Zdecydowanie jestem negatywnie nastawiony za wizerunkiem woja odzianego jedynie w lnianą koszulę przepasaną pasem i zbrojnego w miecz lub włócznię z tarczą.Jak również nie widzę takiego woja w uzbrojeniu typowym dla Rusinów.Jakby nie patrzeć lud ten przez ponad tysiąc lat potrafił skutecznie się obronić przed agresją sąsiadów a to oznacza że dysponował jednak orężem zdolnym przeciwstawić się zbrojnie przeciwnikom.
Uważam że w okresie schyłkowym,czyli XIIIwiek,istnienia plemion pruskich należałoby rozważyć opcję wizerunku woja wczesnopiastowskiego z dodatkami litewskimi a nawet wikińskimi.
Link z którego wziąłem ilustracje:
http://dd.boo.pl/windaki_/index.php?...=86&Itemid=491
Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 30-05-2015 o 12:10
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.
Oczywiście masz trochę racji w tym co piszesz. Prusowie znajdowali się w dość "ciekawym" miejscu bo pomiędzy Skandynawami i Rusinami (mówiąc Rusini mam na myśli plemiona wschodnio słowiańskie, nie państwo Ruś). Także na pewno ich wpływy pojawiały się u Prusów. Mamy trochę znalezisk specyficznych hełmów i tarcz bodajże, a reszta to zapożyczenia. Miecze typowo Skandynawskie, pewnie kolczugi tak samo jak Celtowie, Słowianie, Normanowie itd. Do tego na pewno hełmy normańskie. (Zając, nie wyobrażaj sobie Prusa w lnianej koszuli i z mieczem. Tylko bogatych stać było na miecz, więc na pewno miał też na sobie jakiś pancerz). Przesiąkały się także zwyczaje. Natomiast nie brałbym od Rusinów tego typowo wschodniego uzbrojenia jak pancerze łuskowe czy lamelkowe.
Chociaż to są wszystko przypuszczenia. Te obrazki nie wyglądają na coś co mogłoby być Prusami.
Lub przedstawiają jakąś gwardie wodzowską. Litwińscy Bojarzy (najbogatsi) w XVw też nosili pełne zachodnioeuropejskie płyty tak jak i my. Być może bogaci Prusowie też zbroili się na modłę ruską.