Strona 70 z 161 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1605

Wątek: Seriale

Podstoli
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Sam też się zastanawiałem nad tą kwestią pór roku i doszedłem do podobnych wniosków co Dagorad. Poszedłbym nawet trochę dalej - według jakich kryteriów mierzony jest czas w Westeros? Jak wyodrębnić poszczególne lata, jak liczyć lata ludzkie? Żeby było śmieszniej to w takim kontekście, w języku polskim i pewnie innych słowiańskich, samo określenie "lata" na długość życia traci sens, bo to słowo mówi dosłownie o tym, ile dana osoba przeżyła lat, czyli pór roku. Kiedyś się też mówiło na podobnej zasadzie że ktoś przeżył ileśtam zim czy wiosen. A tutaj co, jak lato trwa 5 lat, to ile lat ma dziecko urodzone w połowie lata?

Generalnie jestem bardzo zawiedziony tym sezonem, nie wiem skąd, przy tak świetnej oglądalności i opiniach o poprzednich sezonach, producenci doszli do wniosku że należy coś na siłę ulepszać i udziwniać, idą tu drogą typowego amerykańskiego serialu. Rozumiem, że nie mogli oddać w 100% wątku powieści bo jest zbyt zawiły i skomplikowany, mogę przeboleć że olali kompletnie żelazne wyspy (chociaż w takim razie po co wogóle zaczynali wątek z siostrą Theona w poprzednich sezonach?), ale
    Spoiler: 
    to co zrobili Dorne to już jest gruba przesada, zwłaszcza po sukcesie wśród widzów Oberyna. I po jaką cholerę wysłali tam Jaimiego? Brak Aegona Targaryena też jest dla mnie niezrozumiały. Na północy też nacudowali, Sansa, serio? Przy całym tym wątku dotychczas genialny Littlefinger staje się powoli idiotą. Albo Roose Bolton, nie wiem, bo taki mariaż jest kompletnie pozbawiony sensu. Północ pamięta, ale o Rickonie to chyba zapomniała, a w książce wygląda, że jeszcze odegra swoją rolę. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że w serialu miałby walczyć o północ z Sansą.

2. Użytkownicy którzy uznali post Man_Utd za przydatny:

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Man_Utd Zobacz posta
    Sam też się zastanawiałem nad tą kwestią pór roku i doszedłem do podobnych wniosków co Dagorad. Poszedłbym nawet trochę dalej - według jakich kryteriów mierzony jest czas w Westeros? Jak wyodrębnić poszczególne lata, jak liczyć lata ludzkie? Żeby było śmieszniej to w takim kontekście, w języku polskim i pewnie innych słowiańskich, samo określenie "lata" na długość życia traci sens, bo to słowo mówi dosłownie o tym, ile dana osoba przeżyła lat, czyli pór roku. Kiedyś się też mówiło na podobnej zasadzie że ktoś przeżył ileśtam zim czy wiosen. A tutaj co, jak lato trwa 5 lat, to ile lat ma dziecko urodzone w połowie lata?
    Będzie lekki offtop.Otóż z w/w powodów polecam trylogię A.B.Wilsona w której wykreował świat z dokładnym opisem pór roku,fauny oraz flory,praw fizyki,zmian klimatycznych(które stanowią oś wydarzeń powieści),struktur społecznych a nawet podał zarys astronomiczny stworzonego świata.Gdyby jakiś cierpliwy czytelnik zebrał te wszystkie dane mielibysmy gotowy opis a raczej szkic lub zarys całej planety.
    http://www.empik.com/wiosna-helikoni...0056,ksiazka-p

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Il Duce
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    163
    Otrzymał 384 podziękowań w 264 postach
    Black Sails oficjalnie obejrzane, drugi sezon faktycznie dużo lepszy od poprzedniego,lepsza gra aktorska wielu postaci,mnóstwo ciekawych zwrotów akcji,każdy odcinek trzymający w napięciu z podłymi acz jakże skutecznymi cliffhangerami,krótko mówiąc,polecam wszystkim szukającym nowej pozycji do obejrzenia zwłaszcza tym,którzy lubią pirackie klimaty.

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Spoiler: 
    uśmiercili Barristana
    Drugoplanowa postać nawet w książkach. Mógł żyć i stać jak jakiś rekwizyt lub zginąć, nie widzę tu większej różnicy. Serio komuś go żal? Przecież nawet był "wujkiem zła rada" próbując zrobić z Daenerys pacyfistkę.

Północ pamięta, ale o Rickonie to chyba zapomniała, a w książce wygląda, że jeszcze odegra swoją rolę. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że w serialu miałby walczyć o północ z Sansą.
    No Rickon to oficjalnie chyba trup, nawet bękart coś tam mówił o tym do Sansy. Może twórcy uznali, że wytną kogoś z rodzinki. Z Littlefingera zrobili idiotę, ale w praktyce pewnie ciągle będą mówili jaki to on genialny itd. więc logiczna opcja że Sansa skoczy sobie z wieży raczej odpada. W końcu chyba nie zakończą wątku tak, że niby genialna postać posłała swoją ukochaną w najgorsze możliwe miejsce żeby ta umarła.

Mnie zastanawia co oni będą chcieli pokazywać w kolejnym sezonie. Wygląda na to, że wątki w stosunku do najnowszej książki wybiegną chyba niemal wszystkie w przód. Nie walną chyba teraz tych które wycięli bo taki sezon-zapchaj dziura byłby po tym co już zrobili dziwnym posunięciem. Może Martin przy okazji ostatniego odcinka ogłosi publikację najnowszej książki? To by było logiczne: twórcy o tym wiedzieli przygotowując ten sezon i dlatego zrobili to co zrobili, on chce popłynąć na jego popularności i wypełnić dziurę po 10 odcinku itd.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    @Dagorad

Spoiler: 
    Robia castingi do kolejnego sezonu. Na piratów, if you know what i mean Co do Barristana to również mam go gdzieś. Jak pojawił się w serialu to nawet nie pamiętałem czy była taka postać w książce Ot drugo- albo i trzecio- rzędowa postać. Bardziej szokuje mnie, że Tyrion spotkał się z Dany. W książce do tego nie doszło. No i oczywiście poucinali fajne wątki, ale co twórców serialu to obchodzi? Lepiej pokazywać bezesnsowny wątek Sansy u Boltonów i pławić się w fekaliach samouwielbienia.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Czytając Crotone 982 znalazłem dwa ciekawe wątki które zapewne były podstawą dwóch scen w serialu Vikings.

1-W roku 880 wikingowie atakują miasto Luni na płn-zach. wybrzeżu Italii, przekonani, że dotarli do Rzymu. Dlatego koniecznie chcieli Luni zdobyć, jednak bezskutecznie. Wtedy przywódca wikingów, jarl o imieniu Hastein wpadł na chytry pomysł. Jego wojownicy oznajmili obrońcom Luni, że ich przywódca zmarł nagle i ostatnią jego wolą było zostać pochowanym po chrześcijańsku. Orszak pogrzebowy wojowników wikińskich ze "zwłokami" ich wodza na barkach został wpuszczony do kościoła w centrum miasta. Raptem umarły jarl poderwał się na nogi i wraz ze swymi ludźmi wybił większość mieszkańców, z biskupem na czele, zagrabił co się dało i ruszył dalej.

2-Niejaki Poppo, niemiecki biskup misyjny kręcący się bez sukcesu po wybrzeżach płd Bałtyku i Danii, trafił w końcu w roku 965 na dwór Haralda Sinozębego, króla Duńczyków. Tak długo męczył, przekonywał i namawiał go na nową wiarę, że ten zażądał dowodu na moc chrześcijańskiego Boga. Haralda przede wszystkim irytowała myśl, że musiałby zamienić potężnego i groźnego Thora na "nieszczęśliwe zwłoki wiszące na drewnianym krzyżu". Poppo udowodnił królowi Danii siłę Boga Jedynego, przenosząc gołymi rękoma rozgrzaną sztabę żelaza na większą odległość, bez jednego grymasu bólu na twarzy. Na dłoniach Poppona nie było żadnych najmniejszych poparzeń. To przekonało Haralda i dał się ochrzcić. Jakkolwiek historia ta pachnie legendą lub co najmniej znacznym upiększeniem, ale dokładnie tak jest zrelacjonowana we wszystkich współczesnych wydarzeniu kronikach.

Dodam od siebie: wiemy kim byli piszący owe kroniki...

... oraz: zaraz 8-my odcinek GoT więc zaczynam dziś seanse 5-ego sezonu.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    GoT:
    Spoiler: 
    Robia castingi do kolejnego sezonu. Na piratów, if you know what i mean
    Jeżeli chodzi o piratów/stereotypowych wikingów to mam nadzieję, że poruszą przy tym trochę wątek Valyrii.

Może więc cudowne rozmnożenie Targayrenów też będzie miało miejsce. Dany spotkała już niby karła, ale tego całego oblężenia jeszcze nie widać, a książka kończyła się chyba na tym "wjeździe" Żelaznych Ludzi we flotę jej wrogów. Więc mogliby połączyć te wątki i skupić się bardziej na tamtych rejonach w kolejnym sezonie.

Samo spotkanie karła trochę słabe było. Na weselu też się nie popisali z poniżeniem go, może to sam autor rzuca im w tej kwestii kłody pod nogi? Wygląda na to, że odpuszczą już motyw aren. Dany dowie się, że tak czy siak chodziło o niewolnictwo i tej całej akcji na wielkiej arenie pewne nie będzie. Swoją drogą Tyriona też mocno spłycili, w książce się zmieniał, miał wątki miłosne i był ciągle poniżany, a tu wygląda na opoja i tyle.

Lepiej pokazywać bezesnsowny wątek Sansy u Boltonów i pławić się w fekaliach samouwielbienia.
    Jak widzę ten wątek w serialu to mam niepokojące wrażenie, że cała zmiana miała na celu to żeby pokazać sceny gwałtu itd. Żałują też trochę, że tak szybko opuścili Dolinę, jest ona co prawda trochę "nudna" w książce, ale jakoś tamten rejon przypadł mi do gustu.

Za to podobał mi się wątek z Wróblem, ta akcja z demolowaniem miasta itd. Mam nawet wrażenie, że wątek z uwięzieniem Tyrellów jest bardziej logiczny niż w książce, akcja z "ona nie jest dziewicą" z tego co pamiętam była chyba trochę naciągana.

PS. Twórcy zaczęli chyba przygotowania do potwierdzenia teorii "L+R", ciekawe czy chcą to serio niedługo ujawnić czy tylko dać serialowcom póki co jedynie poszlaki.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ok, błyskawicznie obejrzałem te 7 odcinków. Tak lubię . No więc tak...
    Spoiler: 

-Oczekiwałem masakrycznej sceny gwałtu, znając wcześniejsze dokonania bękarta. A tu jedna z najłagodniej ukazanych scen tego typu w historii kinematografii (Praktycznie... wcale. Później widziałem kilka siniaków na ręku Sansy...). Nie żebym się zmartwił, ale te krzyki w internecie to jakaś panika była .
    Co do Sansy. Bez przesady! Ja ją ciągle widzę w serialu jako istotkę uległą, niegroźną dla nikogo, a żyjącą dlatego, że prawo do północy w przypadku dynastii bardzo się liczyła. Ciągle z wiatrem, ciągle inni ratują jej 4 litery. No, może nie Ramsey . To że raz skłamała ciotce nie czyni jej w moich oczach jako uczennicy Littlefingera.

-Baelish. Nie rozumiem zarzutów. Może w książce to wielka miłość, bo w serialu widzę tylko jak owinął Sansę wokół palca. Dał się wykiwać Boltonom? Nie, nie! Gościu działa tak, że trzyma ze wszystkimi! Tam gdzie akurat się pojawia tam robi z kimś interes. Sansa? Tym razem dał Boltonom legalność władzy na północy na tacy i tyle. Dla mnie ciągle to postać, która bez armii zrobiła więcej dla swej pozycji od wszystkich innych. Dla nikogo wrogiem, każdy z nim siada przy stole.

-Arya-nuda, nuda, nuda. Dla mnie postać, przy której trzymam pilota z gotowością by przewijać.

-Wróble czy jak im tam. Dobre ukazanie do czego dochodzi gdy religijnym fanatykom daje się siłę do wprowadzania swych porządków. Scena z uwięzieniem Cersei była dla mnie oczekiwana od chwili układu z tym "głównym wróblem".

-Te wojacy blondyny. Zauważyłem, ze chłopaki w tym mieście chodzą bez żadnej broni siecznej... Masakra. Te ich zbroje też jakieś z kartonu. Fatalny wygląd, ale taka wizja twórców serialu, trudno. O scenach walki już pisaliście. Bez komentarza.

-Scena z atakiem kamiennych ludzi czy jak im tam. Tyrion idzie na dno w kanale przy ruinach. W następnej scenie Mormont cuci go na... plaży zatoki morskiej. Uśmiałem się z tej sceny podobnie jak przy scenie "odbicia" Fetora przez siostrę z poprzedniego sezonu. Normalnie komedia była, teraz tylko zagrywka: widzu, nie pamiętasz poprzedniej sceny!

-Smoki. W tym serialu bardzo mi się podobają! Tylko błagam! Scena typu: witaj człeku, teraz sobie pogadamy jak smok z człowiekiem... byłaby dla mnie ciosem poniżej pasa...

-350 minut bez sceny z Innymi. Znowu szykują numer typu: ostatnia scena w 10 epizodzie i... czekaj widzu 10 miesięcy na kolejny sezon... bez Innych Ale WINTER IS COMING!!!!!!!! Gdy słyszy się to po raz 100-ny, nie tylko nie robi wrażenia, ale po prostu irytuje.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    W końcu umarlaki się doczłapali do żywych.Co prawda jeszcze mają kawałek drogi do Muru ale jak na trzy sezonową marszrutę to i tak sukces.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Nie łaska użyć opcji spoiler? Odcinek nawet jeszcze polskiej premiery nie miał .

Strona 70 z 161 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni