Off top stop
Off top stop
Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 01-06-2015 o 17:40 Powód: literówka
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Jakieś opinie o Crotone?
Bronti, w sąsiednim temacie
Kilka świeżych informacji. Bolimów 1915 już wydany, poza nim zauważyłem w księgarni wznowienie Chocimia 1621 Leszka Podhorodeckiego, ale w wydaniu... specjalnym:
Skontaktowałem się z Belloną i rozmawiałem z red. nacz. Bogdanem Brodeckim. W takim okazjonalnym stylu ukaże się także Waterloo 1815 Tomasza Malarskiego. Jak dobrze liczę to chyba już 4 wydanie bellonowskie...
Korzystając z okazji, zapytałem się o zapowiedzi w serii. A więc tak:
- w lipcu ukaże się: Wojciech Zawadzki POMORZE 1920
- w sierpniu: Marian Grzeszczak IGNACEWO 1863
- we wrześniu: Jarosław Wojtczak FILIPINY 1898
- w październiku: Stanisław Rek MANTZIKERT 1071 (tu ostrzę sobie zęby)
- w listopadzie ponoć dwie pozycje: Rabka MACEDONIA EPIR ALBANIA 1913 i Robert F. Barkowski POŁABIE 983 (tu także!)
Ta ostatnia pozycja to swoisty dalszy ciąg dopiero co wydanego CROTONE 982. Zauważyłem także że autor poza cyklem HB ale także w Bellonie wydał książkę o tej samej tematyce, ale jak widać z tytułu i opisu szerzej omawiającej ten temat:
http://ksiegarnia.bellona.pl/index.p...id=8005&page=0
Niestety, zapowiadany WĘGRÓW 1863 (post 124) wypadł na razie z listy. Tak samo liczyłbym się ze zmianą aktualnej listy tytułów. Z różnych przyczyn. Zazwyczaj nie oddanie pracy na czas do druku, ale nie tylko.
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
Mnie ciekawi Ignacewo i Filipiny. A co do Chocimia to jednak wolę stara szatę graficzną.
Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)
- Czy to wystarczy?
- Nie. Ale widok jest wspaniały.- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.
Chocim Podhorodeckiego i Waterloo Malarowskiego to klasyka wśród HB-ków , a jako że Waterloo już mi się rozsypuje, więc pozycja w nowym wydaniu dla mnie obowiązkowa![]()
Si vis pacem, para bellum
"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"
Podobno WATERLOO ma być coś tam uzupełnione i poprawione. CHOCIM zresztą niby też, ale sam naczelny stwierdził że raczej kosmetycznie, w WATERLOO podobno trochę zmian jest.
Chocimowi 1621 przydałoby się nieco poprawek i sporo uzupełnień, z rzeczy do poprawienia np. liczebność etatowa sił polskich to ta którą Podhorodecki podaje jako stan sił polskich po bitwie![]()
Ciekaw jestem Ignacewa zwłaszcza, że o ile dobrze pamiętam to pod miejscowością o tej nazwie odbyły się w 1863 roku dwa starcia