Zobacz wyniki ankiety: Kupujesz Europa Universalis IV?

Głosujących
68. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, ale dopiero na jakiejś promocji.

32 47.06%
  • Jeszcze nie wiem.

14 20.59%
  • Nie.

8 11.76%
  • Tak, od razu po premierze.

8 11.76%
  • Tak, nawet przed premierą.

6 8.82%
Strona 39 z 45 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 449

Wątek: Europa Universalis IV

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Aktualnie masz ograniczoną liczbę slotów na budynki, więc nie budujesz wszystkiego. Na każde 10 poziomów rozwoju (development) jedno miejsce. Chociaż są wyjątki i nie wiem od czego to zależy. Możesz ten slot poświęcić na budowę fortu/twierdzy/zamku czy jak to zwać. Taki fort blokuje postępy agresora, zmuszając go do zdobycia zamku najpierw, inaczej będzie musiał nakładać szmat drogi (o ile jest jakaś inna droga do docelowej prowincji). Bez zdobycia fortu nie dość że nie dostaniesz się do sąsiednich prowincji, to jeszcze szybko tracisz nad nimi kontrolę. Prowincje bez fortów oblegasz ze 100% szansami powodzenia, czyli w 2 tygodnie jest Twoja. Co więcej! Froty kosztują. Utrzymanie twierdzy musi kosztować. I wreszcie zaczęło.

Ta zmiana jest darmowa, a przynajmniej tak mi się wydaje. Od czasu Res Publici nic nie kupowałem.

I dlatego jestem zachwycony.

Na cdp.pl promocje na EU4 i dlcki.
    Ostatnio edytowane przez Samick ; 21-08-2015 o 16:34

Łowczy Awatar Hannibal Barkas
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    39
    Otrzymał 8 podziękowań w 4 postach
    Świetny pomysł!
    Mi w eu brakuje właśnie trochę tych "modyfikatorw" do walki. A przecież w Hoi armia otrzymuje bonus za " okopanie"

A jak jest w CK? Są takie bonusy o jakich wspominam?
    Ostatnio edytowane przez Hannibal Barkas ; 22-08-2015 o 13:35

Szambelan Awatar Il Duce
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    163
    Otrzymał 384 podziękowań w 264 postach
    O ile dobrze pamiętam w CK są jedynie modyfikatory terenowe choć nieco rozszerzone względem eu4
    Keep your friends rich and your enemies rich and wait to find out which is which.

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez Il Duce Zobacz posta
    O ile dobrze pamiętam w CK są jedynie modyfikatory terenowe choć nieco rozszerzone względem eu4
    Są modyfikatory terenowe, ale dowódcy zbierają umiejętności(dowódca kawalerii etc), które potrafią bardzo zmienić przebieg bitwy, dlatego staram się jak najczęściej dawać następcę tronu jako dowódcę armii, coby zebrał cenne doświadczenie i nabył te umiejętności.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Stary nick: Drakensang

Szambelan Awatar Il Duce
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    163
    Otrzymał 384 podziękowań w 264 postach
    To prawda, w CK 2 mamy jeszcze podział na skrzydła i centrum......,ale to nie jest dział do dyskusji o CK2 także w celu dalszego jej kontynuowania proszę o zmianę działu
    Keep your friends rich and your enemies rich and wait to find out which is which.

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Cytat Zamieszczone przez Hannibal Barkas Zobacz posta
    Świetny pomysł!
    Mi w eu brakuje właśnie trochę tych "modyfikatorw" do walki. A przecież w Hoi armia otrzymuje bonus za " okopanie"

A jak jest w CK? Są takie bonusy o jakich wspominam?
    Są szanse na zmianę tego, bo ma wyjść DLC skoncentrowane na Prusach i tutaj jest największa szansa na wywalenie tej przeklętej kostki i danie czegoś normalnego.

Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Kostka jak musik - jest zawsze. Odrobina losowości pozwala urozmaicić rozgrywkę.

Zamiast zmian z kostką wprowadziliby żywność jako surowiec strategiczny, wyżywienie armii w zależności od rozwoju i surowca.

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Do żywności i innych surowców w stylu TW trzeba by wypruć i od nowa zszyć ekonomię, a na to nie ma już szans. Kostka sama w sobie zła by nie była, gdyby miała dużo mniejszy wpływ niż obecnie, teraz to losowania kostki w 90% decydują o wygranej.
    Jak mnie admini nie zabiją za promowanie Eufi to podrzucę tutaj kilka rzeczy o EU IV z tamtego forum.
    To DLC będzie o Polsce i motywem przewodnim będzie Jan III Sobieski i Klasztor na Jasnej Górze.
    Mogliby dodać podział za lekką, ciężką piechotę, wojska specjalne, lekką i ciężką kawalerię, artylerie polową i obleżniczą. Taka zmiana bardzo by balansu nie zaburzyła, a dała dużo większą różnorodność. Skład typowej armii jestem wstanie zgadnąć patrząc na tech i jej liczebność. Większość to jest 20-30k piechoty, 4-8k jazdy i jakieś 16-24 k artylerii, lub wielokrotność tych liczb. Jest szansa, że zrobią coś z westernizacją, bo obecny system jest fatalny i strasznie źle zbalansowany. Jak do Afryki wejdę Portugalią w 1540 to od 1560-1570 będę walczył przeciwko armii typowo europejskiej.

Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Grałem ostatnio państewkiem w Afryce, nie zdobyłem się na westernizację, ponieważ moi europejscy (zająłem całą pld., zach i pn-zach Afrykę, a Wlk. Brytania i Portugalia były najbliżej na Madagaskarze) sąsiedzi nie sprawiali mi kłopotu. Więc i nie było potrzeby by zdobyć lepsze uzbrojenie.

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Grałem ostatnio państewkiem w Afryce, nie zdobyłem się na westernizację, ponieważ moi europejscy (zająłem całą pld., zach i pn-zach Afrykę, a Wlk. Brytania i Portugalia były najbliżej na Madagaskarze) sąsiedzi nie sprawiali mi kłopotu. Więc i nie było potrzeby by zdobyć lepsze uzbrojenie.
    Ty nie, ale AI westernizuje się na potęgę i wkurza niesamowicie, bo mam wtedy dwie opcje, albo ignoruje pokoje i overextension i staram się ich zjeść jak najszybciej, albo ich jem pomału i potem muszę walczyć z państwami z tej samej techtgrupy.

Strona 39 z 45 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni