Bo licz jest nieumarłym. Mumie też, a nie zalicza się ich do wampirów. Nagasha gdzie dali? Jeśli też do wampirów, to znaczy że w końcu dorwał uciekinierów i nieudolnych naśladowców i zrobił sobie z nich swe podwórkowe pieski![]()
Bo licz jest nieumarłym. Mumie też, a nie zalicza się ich do wampirów. Nagasha gdzie dali? Jeśli też do wampirów, to znaczy że w końcu dorwał uciekinierów i nieudolnych naśladowców i zrobił sobie z nich swe podwórkowe pieski![]()
Z Nagashem jest śmieszna sytuacja, bo nie widzę go ani w wampirach, ani w TK - jest on wątkiem kampanii do 8 Edycji pt. "End Times - Nagash", co w sumie jest dziwne trochę, tam też mumie są. Także o ile bitewniaka nie zrąbali, to jednak te kampanie są.... dziwne.
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Twoja wola, ja nie zamierzam kupować tego DLC jak i nie kupię pre-ordera. Creative Assembly i SEGA pokazali, że nie można im ufać w tych sprawach.
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
Z Nagashem jest ten problem, że jest twórcą wszystkich nieumarłych. Po skaveńskiej truciźnie powrócił do nieżycia by natknąć się na Sigmara z młotem. Teraz podobno znów się budzi. Królowie Grobowców to buntownicy, a Wampirzy Książęta (i Księżniczki) to uciekinierzy z jego niegdyś potężnego imperium nieumarłych.
To prawda, Nagash stworzył nieumarłych, tylko zastanawia mnie jedno (nie czytałem TK od razu mówię - mam to w planach). Jak to jest z tymi TK? Jak stali się trupami? Też próbowali przedłużać swoje życie jak z początku Nagash? Czy jak Królowa wampirów z Lachmii?
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
To królowie kapłani pozostałych miast Nehekhary, mumifikowani po swej śmierci w piramidach. Wielki Rytuał przemiany Nagasha w licza był tak potężny, że z nich także zrobił ożywieńców.
Powiem Wam tak, CA tutaj ma większe pole do manewru, niż w przypadku gie historycznych. Wygląd jednostek jest czysto hipotetyczny i różni się przy rysownikach, tak więc CA przekręcając jakiś artefakt nie robi błędu. Tu też działa wyobraźnia.
P.S. Grałem w Warhammera na studiach i powiem szczerze, że nie miałem aż takiej rozkminy w niektórych przypadkach. Nie chcę być trochę wredny, ale gdyby wśród współczesnej młodzieży - wiedza naukowa, techniczna, polityczna, historyczna, geograficzna - była na poziomie Warhammera, to pewnie i świat wyglądałby inaczej.![]()
Wychodzi bardziej na to, że GW pokombinowało w historii i trochę ją zmieniło.
Spoiler:
http://warhammeronline.wikia.com/wiki/Nagash
A propo nieumarłych dla tych, co nie siedzą w fantasy a śledzą ten wątek - do wampirów i ich pomiotów zalicza się tylko te stworzenia, które żywią się krwią, są nieśmiertelne (nie starzeją, ani nie umierają). A licz to mag/czarodziej ogólnie pisząc osoba lub istota władająca magią, która w specjalnym rytuale dokonuje spaczenia swoje duszy lub też zamyka ją w specjalnym artefakcie zyskując tym samym nieśmiertelność oraz znacznie potężniejszą magiczną moc. Ciało się starzeje, ale wraz z latami licz zyskuje coraz to potężniejsze moce. Licze ogólnie zalicza się jako jednych z najpotężniejszych nieumarłych. Co ciekawe w FR są licze, które z charakteru są dobre - http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Baelnorn_lich
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Od zera - licze, a nekromanci to 2 różne jednostki w Warhammerze. Jednym z liczy jest właśnie Heinrich Kemmler, który wskrzesił Krella. Co do ich pomiotów - nie starzeją się, to fakt, ale zamiast ginąć, to wracają do grobów. Ogólnie AB wampirów to są zawsze wampiry, nieumarli (szkielety, zombie, upiory i duchy oraz nietoperze i wilki).
Wracając jednak do ogólnej dyskusji, ciekawi mnie jak rozwiążą magię wampirów i nieumarłych ogółem. Bo chciałbym, by wampiry mogły tak jak oryginalnie w Warhammer Fantasy wskrzeszać hordy nieumarłych, które by służyły swoim panom.
Nekromanta może zostać liczem jeżeli jest na tyle zdeprawowany i silny, by przeżyć rytuał, a licz dysponuje jego mocami jak podałeś na przykładzie i potrafi nie tylko wskrzeszać, ale i kontrolować pomniejszych nieumarłych. Wampiry i nieumarli to jedno i to samo tak naprawdę, krwiopijca jest po prostu jednym z stworzeń zaliczanych do tej klasy, a podział jest sztuczny.
A, co do dyskusji - fajnie by było, gdyby można to zrobić na polu walki, a nie tylko po niej.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI