Post edytowany by nie pisać pod swoim postem.
Ale żeś się uczepił.W odróżnieniu od naszych czasów w Europie czasu średniowiecza bycie chrześcijaninem liczyło się trochę bardziej niż współcześnie. Bulla skazująca na postawienie poza prawem bez względu na status społeczny nawet tych którzy od dziesięcioleci/pokoleń (ród) byli oddanymi poddanymi KK i Cesarza tylko dlatego że byli Słowianami, tracenie majątków, oficjalne odpusty za zabicie Słowiana to coś więcej niż codzienność średniowiecza. Ale ok, wymienieni nobile byli normą połowy XIIw. Nie pamiętam ile o nich w Połabiu wiele więcej napisał autor, wiele więcej czytam o nich we wspomnianej wcześniej pracy. No gdybym czytał to o polskich plemionach to nóż by mi się otwierał w kieszeni. I dokładnie jak autorowi czasy o których wiem o wiele więcej niż średniowiecze jakoś także mi się kojarzą niedwuznacznie. Więc akurat tutaj propaganda III Rzeszy jakoś nawet naciągać nie musiała tego wycinka historii do czasów jej współczesnych. Ba, z błogosławieństwem papieża (zdaje się antypapieża, ale takie były czasy
)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit: Manzikert 1071 już w księgarniach.
Dla fanów Wojny Czu z Han 209-202 r.p.n.e. Macieja Kuczyńskiego wyszukane info!:
kolejny tytuł tego autora planowany na przyszły rok: Powstanie Czimei 18-36 n.e. !
Przy okazji planowane wznowienia na przyszły rok to:
![]()

Odpowiedz z cytatem