In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.
To ja wiem doskonale, chodziło mi o to że nie mogę znaleźć na necie by tu wrzucić w poście.^^ O! Można i tak
![]()
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Może jak znajdę wolną chwilę to przetłumaczę lub zagonię swoją druga połówkę żeby się podzielić,w moim mniemaniu,najlepszym opracowaniem najbardziej epickiej bitwy:
http://www.grandesbatallas.es/batall...%20otumba.html
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.
Nie chcę być tu advocatus diaboli, jeszcze raz przejrzałem str 78. Odwołanie do hitleryzmu jest tylko w tym sensie, że to hitleryzm odwoływał się do tych postaci. I to w przypisach, a nie na szczęście w tekście głównym. Tylko tyle. Zaś to że autor stronniczo pisze o Słowianach to fakt. Tyle że facet obraca się na rynku niemieckim. Coś mi się zdaje że tamten rynek ma problem w drugą stronę. Może tak dla przeciwwagi?Wiem, nie powinno mieć to na niego wpływu jako historyka. To że facet nie jest jakoś specjalnie uprzedzony do Niemców świadczy Crotone. Tam nie daje się odczuć sprzyjania przeciwnikom Henryków, Ottonów etc.
Co do bitwy pod Otompan, to zdaje się że ta historyczna bitwa z kampanii amerykańskiej w TW Kingdoms to była ona (nie mam aktualnie wgranego Medka 2 z Kingdoms)
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
Ja tam jak czytam oba te przypisy to widzę, ale Ci książęta byli źli, strasznie źli, krzywdzili Słowian, że nawet hitlerowcy wzięli ich za bohaterów, a Himmler to nawet twierdził, że jest reinkarnacją Henryka Lwa.... Autor po pierwsze jest stronniczy, po drugie bierze moralność i etykę z naszych czasów i przenosi to do średniowiecza. Tam i tu kłamstwo, jest kłamstwem, ale już w tamtych czasach odbiór czegoś takiego jak zdobycie terytorium nawet kosztem setek, czy tysięcy istnień, a teraz to jest inna rzecz. Zresztą często historycy, jak i zwykli ludzie o tym zapominają.
Visca el Barca!!!
Post edytowany by nie pisać pod swoim postem.
Ale żeś się uczepił.W odróżnieniu od naszych czasów w Europie czasu średniowiecza bycie chrześcijaninem liczyło się trochę bardziej niż współcześnie. Bulla skazująca na postawienie poza prawem bez względu na status społeczny nawet tych którzy od dziesięcioleci/pokoleń (ród) byli oddanymi poddanymi KK i Cesarza tylko dlatego że byli Słowianami, tracenie majątków, oficjalne odpusty za zabicie Słowiana to coś więcej niż codzienność średniowiecza. Ale ok, wymienieni nobile byli normą połowy XIIw. Nie pamiętam ile o nich w Połabiu wiele więcej napisał autor, wiele więcej czytam o nich we wspomnianej wcześniej pracy. No gdybym czytał to o polskich plemionach to nóż by mi się otwierał w kieszeni. I dokładnie jak autorowi czasy o których wiem o wiele więcej niż średniowiecze jakoś także mi się kojarzą niedwuznacznie. Więc akurat tutaj propaganda III Rzeszy jakoś nawet naciągać nie musiała tego wycinka historii do czasów jej współczesnych. Ba, z błogosławieństwem papieża (zdaje się antypapieża, ale takie były czasy
)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit: Manzikert 1071 już w księgarniach.
Dla fanów Wojny Czu z Han 209-202 r.p.n.e. Macieja Kuczyńskiego wyszukane info!:
kolejny tytuł tego autora planowany na przyszły rok: Powstanie Czimei 18-36 n.e. !
Przy okazji planowane wznowienia na przyszły rok to:
![]()
Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 20-11-2015 o 19:36
W końcu jakieś info o nowej książce M. Kuczyńskiego. Trochę trzeba było na nie czekać, chociaż autor zapowiadał, że ma parę pomysłów na inne prace o Chinach do serii. Mam nadzieję, że utrzyma poziom poprzedniczki.
Co do Masady, to kiedyś byłem zainteresowany tym tytułem, ale opinie ma bardzo słabe więc raczej odpuszczę.
Ostatnio edytowane przez Chaak ; 20-11-2015 o 22:02 Powód: literówka
寧我負人,毋人負我。
曹操
Głogów i Masada - na to czekam ^^ Książka Kuczyńskiego na bank spodoba się Polemajosowi, skoro świetnie mu się Wojnę Czu z Han czytało![]()
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Arroyo, ja czekam na Głogów i Smoleńsk. Masada wyczekuje na półce![]()
Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)
- Czy to wystarczy?
- Nie. Ale widok jest wspaniały.- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.