Strona 110 z 267 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 091 do 1 100 z 2664

Wątek: Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Cytat Zamieszczone przez Aryann Zobacz posta
    Dla jednych nie było końca, dla drugich był. Tak mocne odcinanie się od AoS wskazuje, że dla pewnych osób świat Warhammera skończył się na 8 edycji w układzie, w którym wystarczy dołożyć żagiew do prochu. I tym właśnie ogniem było End Times. Dla drugich z kolei jest to tylko kolejny przystanek w tym uniwersum. Nie było dziwnego twistu, w którym nagle ludzie znajdują jakiś dziwny artefakt czy tkają jakieś potężne zaklęcie, które fruuuu wywiewa Archaona za ocean. I chwała, że się na to nie zdecydowali.
    Uniwersum w moim odczuciu to coś znacznie więcej niż fabuła kilku książek i paru filmów. Do świata Warhammera swoje pięć groszy dorzuciły już gry figurkowe, planszowe, karciane, rpg, wideo, książki. Nawet jeśli w figurkowym wydaniu świat się de facto kończy, to nie znaczy, że świat 8 edycji zostanie zamknięty dla naszej wyobraźni i innych twórców, czego przykładem jest CA. Gry i książki nadal będą powstawały w świecie, w którym wy i ja zresztą też, się lubujemy. To trochę tak zresztą jak z Gwiezdnymi Wojnami. Nie poznaliście nigdy osoby, dla której Star Warsy to 4,5 i 6 epizod a 1,2,3 to jakieś tandetne herezje, których nie uznaje? Otóż to. Tak samo będzie z epizodami 7,8,9. Część fanów uniwersum ich nie uzna, bo rozciągną koncept Mocy lub zabiją ich ulubioną postać. Standard.

Nie odpuścisz, by przed każdym AoS lub ET nie wstawić obraźliwego przymiotnika, co? Nie spodobała się, co by było zgodne z moją teorią "prawdziwych fanów" kilkanaście stron temu. Oczywiście mogę nie mieć racji. To jednak czy pomysł się podoba czy nie dowiemy się pewnie za dwa lata, kiedy albo GW zwinie całe AoS i zlikwiduje WHFB figurkowe lub wręcz przeciwnie będzie go dalej rozwijać ( w postaci AoS oczywiście). Możliwe że napływ świeżej krwi będzie większy niż odejście "prawdziwych fanów". Ja w figurki wszedłem tylko i wyłącznie dlatego że dowiedziałem się o AoS. Świeży start, gdzie mogę sobie zacząć na spokojnie, bez wchodzenia w dziesiątki stron zasad z różnych edycji grając z typami, którzy mają nade mną kilka lat przewagi. No i ja lubię też kiedy fabuła idzie nieoczywistymi ścieżkami. Znowu Martin (a chochlikowi odpisze na PW) - gdy tylko w książce poczuliśmy się komfortowo i zaczynamy się utożsamiać z bohaterem czy danym rodem, nagle ów bohater traci życie lub ród przestaje się liczyć w dalszej grze. I to mi się podoba, bo jesteśmy ciągle zaskakiwani i musimy zmieniać nasze przewidywania co do finału.

Możemy nie rozmawiać, ale nie będę już wskazywał palcem kto co i rusz wyskakuje z tymi dwoma nazwami w parze ze słowami uważanymi powszechnie za obelżywe. Jako osoba lubiąca jak dotąd AoS czuję się w obowiązku do stawania w obronie.
    I tak już kończąc: poczytałęm to i owo, poudzielałem się na forach bitewniakowych i ok, dowiedziałem się dlaczego komuś może się zmiana w postaci AoS nie podobać (i nie mówię tu o fabule). Gruntowna zmiana zasad mogła uczynić z Warhammera zupełnie inną grę. Ale odprawdy nie rozumiem, jak można się wściekać na AoS nie grając w bitewniaka. Gry, książki NADAL będą wychodziły w świecie z ósmej edycji. Więcej ludzi tę edycję zna, więcej lubi. TO bardziej opłacalne po prostu. Zanim AoS zyska taką popularność miną lata. NADAL macie swoje uniwersum, a fabularnie i tak nie bardzo było co dołożyć bez rozpieprzenia wszystkiego w koło. To byłoby powielanie schematów.
    W takim samym momencie w zasadzie jest świat Warhammera 40k. Ludzkość jest otoczona przez sił Chaosu, Nekronów i przede wszystkim Tyranidów. Robią teraz jakieś popierdółkowate mini-kampanie, które nie mają żadnego wpływu na cał konflikt albo też teraz bawią się w retrospekcje i powracanie do Herezji Horusa (10k lat przed obecnymi wydarzeniami). Jeśli chcą iść do przodu to będzie lament fanów, bo tym razem, któraś rasa musi zostać zmarginalizowana żeby to było wiarygodne. I mimo że z czterdziestką jestem dużo bardziej zaangażowany emocjonalnie niż WHFB to naprawdę, nawet gdyby GW chciało coś zrobić mojej ulubionej armii, czyli Eldarom (150-200 h granych w Dawn of War 2 i kilkadziesiąt godzin w Conquesta) to wziąłbym to na klatę jeśli w zamian za to dostałbym nową rasę jak Stormcast Eternals. No ale to tyle i więcej już na tym forum chyba rzeczywiśćie nie am co wracać do tego konfliktu, bo i tak jest dość konfliktów przy samym Warhammer Total War.
    Ja jednak za to, że pisał to Matt Ward i za to, co GW zrobiło z moim ulubionym uniwersum nie mam zamiaru być miły ani dla tych tworów, ani dla każdego, kto go popiera. Proste. Zdania swojego nie zmienię. 8 edycja wg mnie zakończyła to, czym było Warhammer Fantasy. W bitewniaka nie gram bo:
    1. Figurki są dla mnie za drogie. Wolę kupić laptop konkretny (5-10k zł), niż jakąś serię figurek, którą bym nie umiał grać, bo...
    2. ...nie znam zasad gry. Z samego bitewniaka biorę tylko armybooki i podręczniki z kampaniami, by dodać coś z tego do felietonów, które TUTAJ piszę.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Zasady w tej grze są jednymi z najtrudniejszych jakie znam. Potrafi być 10 wyjątków od zasada, od której wyjątków być nie powinno.
    Poza tym niektóre zasady się nawzajem wykluczają albo są tak nielogiczne, że powodują spory ból głowy.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Stary nick: Drakensang

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    271
    Otrzymał 153 podziękowań w 108 postach
    Ja żeby rozegrać bitwę krasnoludami na gobliny w uproszczonej formułce poświęciłem może z 3h
    To jest tak że ogólne zasady zawiera podręcznik a dodatkowe dla każdej nacji jej armybook. Więc trzeba wszystko sprawdzać itd.

Arroyo - wiesz że argument ,,nie zagram bo nie umiem'' jest nieco dziwny?
    Mój poprzedni nick to Adrian15o

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez Andrij Marszałek Zobacz posta
    Ja żeby rozegrać bitwę krasnoludami na gobliny w uproszczonej formułce poświęciłem może z 3h
    To jest tak że ogólne zasady zawiera podręcznik a dodatkowe dla każdej nacji jej armybook. Więc trzeba wszystko sprawdzać itd.
    A czasami jest tak, że zasada A w podręczniku mówi X, a zasada B z armybooka mówi Y i trzeba zdecydować się, którą wybrać.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Stary nick: Drakensang

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Cytat Zamieszczone przez Andrij Marszałek Zobacz posta

Arroyo - wiesz że argument ,,nie zagram bo nie umiem'' jest nieco dziwny?
    Nie jest. Dlaczego? Bo zacznijmy od tego, że po prostu bitewniaki mnie nie kręcą, a jedynie fabuła danego uniwersum fantasy. Zamiast gier figurkowych wolę komputerowe gry Co innego, gdyby bitewniaki z np. 8 edycji przenieśli na grę komputerową, to byłoby coś

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    271
    Otrzymał 153 podziękowań w 108 postach
    Armybooki są nadrzędne o czym wspomina podręcznik. Jeśli umówisz się z kolegą na partyjkę to ustalacie czy gracie na zasadach z podręcznika czy wchodzicie w armybooki. Wtedy obydwaj gracze muszą mieć takie armybooki bo zwykle zasady z nich faworyzują jedną stronę. W takim wypadku armybooki są nadrzędne i zasady z podręcznika tracą na znaczeniu. Tak to wygląda.
    Mój poprzedni nick to Adrian15o

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    10
    Otrzymał 15 podziękowań w 10 postach
    Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    Ja jednak za to, że pisał to Matt Ward i za to, co GW zrobiło z moim ulubionym uniwersum nie mam zamiaru być miły ani dla tych tworów, ani dla każdego, kto go popiera. Proste. Zdania swojego nie zmienię.
    To trochę wypacza ideę forum. Znaczy się bycie opryskliwym dla kogoś kto ma inne zdanie. Szczególnie jeśli przedstawia je w neutralny sposób.
    Jak pomaluję Stormcastów to wrzucę foty w odpowiednim wątku.
    Gdzieś czytałem, że zdecydowana większość konsumentów GW to modelarze, którzy nawet niespecjalnie są zainteresowani jak się w to gra.

Podczaszy Awatar Memnon[pl]
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 85 podziękowań w 52 postach
    Bardzo niektorzy bronia zasad Warhammera i twierdza ze restrykcje w okupacjach przez niektore rasy osad sa ok itp itd-ale jakos nie widzialem zeby ktos sie krzywil na wypwiedz CA"kazdy bedzie mogl z kazdym zawrzec sojusze itp...bedzie to trudne dla niektorych ras ale bedzie mozliwe".Czy to jest zgodne z lore?Wydaje mi sie ze rowniez nie-ale jakos nie widze zeby ktos na to narzekal...
    Jak myslicie ze Warhammer bedzie w 100% zgodny to chyba albo pomyliliscie firmy,albo chyba nie weicie jak CA pracuje.
    To tak samo jak wymagac od CA zeby TW byl w 100% historyczny -co i tak jest duzo prostsze niz w przypadku Warhammera.
    Dwie opcje i wszyscy beda szczesliwi...
    pzdr
    P.S-na koniec nawiaze do postu @Aryann.
    "Gdzieś czytałem, że zdecydowana większość konsumentów GW to modelarze, którzy nawet niespecjalnie są zainteresowani jak się w to gra. "
    Nie bardzo sie z tym zgodze-przegladajac oficjalne forum takich ludzi jest bardzo malo...---->>>>
    natomiast w CA chyba pracuje coraz wiecej ludzi ktorzy nie maja pojecia jak sie gra w TW,albo ich to zupelnie nie interesuje...a pozniej
    powstaja takie cuda jak Rome II w wersji 1.0...
    P.S.2-Jak wyobrazam sobie zajmowanie miast np Imperium zajmuje Krasnolodow?Ano prosto-tak samo jak w innych TW kiedy inna religia/kultura zajmuje inna.
    Po zajeciu przeksztalcasz na swoje i tyle.Np. kiedy imperium zajmuje twierdze krasnolodow po odpowiedniej przebudowie zmienia sie z krasnoludzkiej podziemnej twierdzy w imperialna naziemna twierdze.
    Kiedy życie Cię nie pieści,podnieś głowę w górę i zaciśnij pięści

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Cytat Zamieszczone przez Aryann Zobacz posta
    To trochę wypacza ideę forum. Znaczy się bycie opryskliwym dla kogoś kto ma inne zdanie. Szczególnie jeśli przedstawia je w neutralny sposób.
    Jak pomaluję Stormcastów to wrzucę foty w odpowiednim wątku.
    Gdzieś czytałem, że zdecydowana większość konsumentów GW to modelarze, którzy nawet niespecjalnie są zainteresowani jak się w to gra.
    Mówiąc, że nie będę miły dla tych, co popierają to, co GW zrobiło, mam na myśli to, że po prostu nie będę miał zamiaru wdawać się w dyskusje, czy to dobrze, czy to źle. Dla mnie End Times to niepotrzebne i sztuczne niszczenie nacji w najgłupszy możliwy sposób - łączenie 3 różniących się mocno ras Elfów w jedną? Po co? Malekithowi tron Feniksa się nie należał. A Age of Sigmar uważam za zerwanie z ideą Warhammer Fantasy. Opinii swojej, że uważam i jedno i drugie za herezję i powinno się je palić na stosie nie zmienię. Na tym kończę dyskusję na temat End Times i Age of Sigmar i nalegam, by w tym wątku się lepiej na ten temat nie wypowiadać

Konny falangita rakietowy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    231
    Otrzymał 168 podziękowań w 115 postach
    Arroyo został moderatorem i już mu władza do głowy uderzyła i stad argumenty "nie bo tak powiedziałem "

11. Użytkownicy którzy uznali post Seba Fallus III Wielki za przydatny:

Strona 110 z 267 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160210 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów