Strona 502 z 636 PierwszyPierwszy ... 2402452492500501502503504512552602 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 011 do 5 020 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Jeszcze się nie skończyłem śmiać z tej książki a tu proszę! Podobno Max Kolonko będzie mieć program w TVP Sam nie wiem jak to skomentować? Do tej pory śmiano się z TVN, jesli chodzi o obiektywizm. Dziś z Kurskim, Kolonko i panem z Frondy, który rządzić będzie TVP KULTURA (jedyny sensowny program), pałeczkę może przejąć TVP

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Zabawne że resortowe dzieci za te bajdużenia podały do sądu autorów monografii o PRL dziennikarstwie.
    Chodziło mi o to, że bajdurzyli w "niepokornych" mediach, że sprzedaż "Resortowych dzieci" też jest blokowana m.in przez Empik.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    U mnie w okolicy była cały czas dostępna na stoisku w E'clercu.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że bajdurzyli w "niepokornych" mediach, że sprzedaż "Resortowych dzieci" też jest blokowana m.in przez Empik.
    Kiedy się wprowadza nowy produkt na rynek reklama musi jemu towarzyszyć gdyż inaczej nikt nie zauważy jego pojawienia się.Po drugie EMPiK to drożyzna i wolę już księgarnie wysyłkowe oraz antykwariaty.

Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    U mnie w okolicy była cały czas dostępna na stoisku w E'clercu.
    Do E.Leclerc to się po szamę i chemię zasuwa a nie po książki chociaż osobiście odradzam każdemu zaopatrywanie się w żywność w jakimkolwiek markecie.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Jest odpowiedź Sumlińskiego:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,tit...wiadomosc.html
    Interesujące są dwie rzeczy:
    1) Sumliński mówiąc o manipulacji,właściwie wygrywa spór wśród publiki.Słowo manipulacja jest ostatnio często powodem różnych akcji,złości czy usprawiedliwienia czegokolwiek.Lewica mówi o tym jako o ulubionym sloganie prawicy.Zobaczymy co powie Sąd choć w dobie ostatniej sytuacji ciężko mi uwierzyć w uczciwy przebieg.
    2)To pytanie ,,Dlaczego Komorowski, oficerowie WSI czy politycy nie podali mnie do sądu?'' i cóż... albo miał rację i zwyczajnie się poddali, lub prawdopodobnie uznali iż jakakolwiek kontrakcja zaowocuje zrobieniem z niego męczennika, tym bardziej iz był to czas wyborów.Po za tym nie wiem czy jakiekolwiek próby kontrakcji spotkałyby się z pozytywnym odzewem społeczeństwa.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Kiedy się wprowadza nowy produkt na rynek reklama musi jemu towarzyszyć gdyż inaczej nikt nie zauważy jego pojawienia się.
    Hmm trochę dziwna forma reklamy, no ale może właśnie trafia do odbiorców takiej literatury.
    Po drugie EMPiK to drożyzna i wolę już księgarnie wysyłkowe oraz antykwariaty.
    W tej kwestii pełna zgoda.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    (...) lub prawdopodobnie uznali iż jakakolwiek kontrakcja zaowocuje zrobieniem z niego męczennika (...)
    Jak coś to bardzo szybko ułaskawionego męczennika.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Pozwolę sobie zabrać głos chociaż nie powinienem, ale wypowiem się jako mól książkowy oraz osoba, która próbuje swoich sił w pisaniu (nie tylko AARów

Zajac słusznie zauważył, że jak się wprowadza nowy produkt na rynek musi być reklama, która ma zachęcić do jego kupna. Ta może być różnego rodzaju. Sumliński moim zdaniem wybrał najgorszą z możliwych, bo kontrowersyjną. A, co za tym idzie skoro wszyscy uderzają w coś (tutaj rzekome wycofanie jej ze sklepów) to produkt sprzedaje się dużo lepiej.
    Książka ukazała się w czasie kampanii wyborczej, co już sprawia, że część chce ją dostać bo dotyczy jednego z kandydatów, który za bardzo nie ma czasu na swoją obronę. Oczywiście ta osoba mogła iść do sądu i szybko byłby wyrok w jedną lub drugą stronę, ale jako, że książką ma traktować o sprawach poważnych moim zdaniem nie dałoby się wydać sprawiedliwego wyroku. Inna książka weszła też na rynek w kontrowersjach, a mianowicie "Kod Leonarda da Vinci" Browna, która moim zdaniem jest beznadziejna i słabo się ja czyta jak resztę jego książek. Moja refleksja jest następująca - jeżeli jakaś książka wchodzi w atmosferze skandalu lub wielkiego Ach!! należy, albo poczekać z jej zakupem/czytaniem albo też ją sobie podarować bo może się okazać nic niewartym gniotem.
    Teraz zapowiadana walka w sądzie sprawi, że wyrok będzie bez znaczenia. Mleko się rozlało, a książka choćby była nawet plagiatem znów trafi do sprzedaży, a autor zarobi na swojej bezmyślności kolejne pieniądze. Więc i tak wyjdzie na swoje nawet jeżeli sąd uzna, że był to plagiat.

Co do plagiatu - książka ukazała się już dość dawno i dziwi mnie że dopiero teraz to wyciągnięto na światło dzienne. Argument Sumlińskiego

Sumliński przypomina, że na wielu spotkaniach autorskich oraz w wywiadach podkreślał, że w ostatnich książkach celowo i śladowo nawiązywał do klimatu czy stylu klasyków, na których się wychowywał. Jak nie trudno się domyślić, autorami tymi są między innymi MacLean oraz Chandler. - Na tej kanwie wytworzyłem swój własny, indywidualny styl z tą zasadniczą różnicą, że w przeciwieństwie do nich piszę wyłącznie o faktach i wydarzeniach autentycznych - wyjaśnia rozmówca WP.
    zwyczajnie do mnie nie trafia. Każdy autor, zwłaszcza ten początkujący ma idolów-autorów, na których się wzoruje, stara się pisać podobnie jak oni, ale z czasem tworzy własny unikalny styl, którego nie da się o tak skopiować. Też mam, ale tylko w jednym wypadku tworząc coś dla kogoś pozwoliłem sobie skopiować styl autora, który jak się później dowiedziałem spodobało mu się to, co napisałem i jak. Wracając jednak do meritum.
    A na pokazanych stronach wygląda jakby przepisał on fragmenty książki, a następnie pozmieniał to i owo zachowując stare brzmienie. Przepraszam, ale tak nie tworzy się dzieła, zwłaszcza jeżeli autor książki napisał już inne bo styl autora ewoluuje wraz z doświadczeniem. Ma więc potrzebne doświadczenie i wypracowany swój własny styl.
    Pisząc można się wzorować na innych dziełach - tworząc podobne postacie lub też podobne miejsca i rzeczy z nimi związane, ale gdy piszemy (autorzy) mamy przed oczami własną wizję jak ma być to opisane. A, to wygląda jakby pisząc miał obok siebie książki z których czerpał natchnienie leżały otwarte na określonych stronach.

Literatura faktu - bo chyba do tej kategorii można zaliczyć tą książkę nie wygląda mi na nią. Ostatnimi czasy zaczytuję się sporo w różnego rodzaju reportażach, książkach publicystycznych i taki styl narracji nie pasuje mi do niej. Autor pisze o postaciach prawdziwych, ale bardziej wygląda mi to na kryminał niż rzetelną literaturę faktu, chyba, że teraz tak się piszę i bardziej stara się przedstawić jako wielki bojownik o wolność niż dobry dziennikarz śledczy. Książki Anny Politkowskiej wyglądają zupełnie inaczej, styl narracji jest zupełnie inny, nie skupia się na sobie, ale na wydarzeniach, które maja miejsce nawet jeżeli ona w nich uczestniczyła. Może to jest wada niektórych polskich autorów, jak choćby Radka Sikorskiego i jego "Prochy świętych" ,ale ja takiego stylu nie kupuję.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Ależ te Niemiaszki się martwią o kraj po wschodniej stronie Odry.Boja się utraty taniej siły roboczej do szparagowych żniw czy że Polska pójdzie sladem Węgier i zacznie prowadzić politykę opierającą się o swoje dobro a nie Berlina lub (i) brukselskich urzędasów?
    http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niem...rszawie/m26gyg

Zaś co do wolności poglądów coś szybko dziś w Kolonii została spacyfikowana demonstracja przeciwników muzułmańskich przesiedleńców...Policja zadziałała zdecydowanie i bezlitośnie nie tak jak tydzień temu.

Poniżej pozdrowienia dla niemieckiego rządu od polskich kibiców wspierających naszych siatkarzy:

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Podstoli Awatar Wespazjan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Otrzymał 173 podziękowań w 111 postach
    I co dalej?Obłożą nasi najlepsi "przyjaciele zza Odry nas sankcjami? Jakimi? Tak jak Rosję? Co zrobimy? Czy po kolanach pójdziemy do Berlina i Brukseli? A może wstąpić do strefy wolnego handlu WNP? Przynajmniej postraszyć, że to zrobimy.

Strona 502 z 636 PierwszyPierwszy ... 2402452492500501502503504512552602 ... OstatniOstatni