Kartagina i Salamina-Plateje, też nie mają złej okładki.
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Kartagina i Salamina-Plateje, też nie mają złej okładki.
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Stary nick: Drakensang
Subiektywnie twierdzę że okładki spod ręki Pawła Głodka były najklimatyczniejszymi z całej serii. Później było słabiej. Raz lepiej raz gorzej aż do Marka Szyszki.
Przykłady okładek HB ręki P. Głodka:
Zawsze się coś dzieje, pełen dynamizm aż zachęca nawet nie zainteresowanych, przypadkowych kupujących do przejrzenia w księgarni (antykwariacie).
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Wojtczak zawsze pisał rozwlekle i szczegółowo ale tutaj przegiął na maksa ! ksiązka w tytule(czytaj ramy czasowe)traktowac powinna o wojnie amerykańsko-filipińskiej a tutaj Wojtczak bawi się w prehistoryka i opisuje archipelag od początku zasiedlenia przez istoty ludzkie kopalne, skupia się na Magellanie (nie wiadomo po co opisuje całą wyprawę, wystarczyłaby wzmianka i opis jego pobytu na Filipinach), przesadnie rozwlekle opisuje przebieg hiszpańskiej kolonizacji. kluczowa rzecz jak wojna amerykansko-filipinska zajmuje mniej niz 1/3 pracy. co to jest panie Wojtczak? Amerykanie nie dopuscili pana do źródeł czy jak? wystarczyłoby po wstepie rozmiaru strony, w pierwszym rozdziale zawrzec informacje zwiezłe o historii Filipin od ich ukształtowania w jakim stanie dotarli tam Hiszpanie, kolonizacje (Magellan wzmianka...),bitwę morską i pozorowaną bitwe lądową o Manilę. W nastepnych rozdziałach opisac juz w szczegółach etapy wojny amerykańsko-filipinskiej bo ona była podzielona na etapy i rozwleczona w czasie i posumowanie na koniec. Albo poszedłeś pan na łatwiznę jak uczniak... wstyd ....
Według Bellony od wczoraj w sprzedaży.
Plus takie info z książką którą już anonsowałem. Niezbyt świeży tekst więc już jest poślizg z wydaniem.
http://www.warszewski.info/?czytaj=283
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
Nie martw się. Na Dzieje Mazowsza, t2 czekałem.... 5 lat? Wydali t3, t4. Teraz sprawdziłem i w zeszłym roku wydali t2. Co więcej, spodziewam się średniej zawartości, a cena! Cena z kosmosu! Znaleźli sponsora, ale wydali tak małym nakładem, iż cena jest kosmiczna. Innymi słowy: wydali by wydać, by seria była pełna.
^^
Nie martwię się. Jestem zahartowany. Jakieś 25 lat temu a więc wtedy gdy większość forumowiczów była dopiero w planach swych rodziców zbierałem Encyklopedię Larousse.
Miało wyjść 120 zeszytów, na jakimś 90-tym numerze przerwali...
Na drugą część
też się już nie doczekam, bo po 20-tu latach nawet wydawnictwo zniknęło. Na następną część:
też czekam z 10 lat, pomimo tego że akurat KAGERO jak i autor ma się całkiem dobrze. Dopisałem o poślizgu by nie wytknięto mi ze info ze strony Romana Warszewskiego bynajmniej świeżynką nie jest.
Edit!
Zapowiedzi na pierwsze półrocze!
Luty - Robert F. Barkowski Poitiers 732
Marzec - Stanisław Rek Kosowe Pole 1389
Kwiecień - Roman Warszewski Kuba 1959
Maj - Jarosław Dobrzelewski Indie-Pakistan 1971
Czerwiec - Piotr Krukowski Wieprz 1920
Wieprz 1920? A to nie jest część składowa bitwy warszawskiej?
Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)
- Czy to wystarczy?
- Nie. Ale widok jest wspaniały.- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.
Hmm no dobra a kiedy się ukaże "Cholula 1519"?
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.
Manewr znad Wieprza miał ogromny wpływ na bitwę warszawską. Fakt, tyle że to tak jak mówić że bitwa nad Bzurą to część obrony stolicy bo miała niebagatelne znaczenie na długość oporu po odparciu niemieckiego ataku na tą ostatnią 8 września.
Jak się czegoś konkretnego dowiem, napiszę na pewno.
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.