Strona 54 z 88 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 871

Wątek: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 5 podziękowań w 3 postach
    Obrazek pod spojlerem rzymianie podpisany ''Kawalerzysta rzymski atakuje żydowskiego powstańca'' przedstawia germańskiego jeźdźca z rzymskich oddziałów pomocniczych atakującego rzymskiego centuriona w czasie bitwy w Lesie Teutoburskim.

2. Następujących 3 użytkowników podziękowało Kołodziejczyk za ten post:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    No to trochę żołnierzy cesarza Hirohito.
    Spoiler: 

Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 08-01-2016 o 13:20 Powód: usunięcie powtórzonej grafiki

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

4. Następujących 2 użytkowników podziękowało Gajusz Mariusz za ten post:

Podkomorzy Awatar Bronti
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    257
    Otrzymał 118 podziękowań w 79 postach
    Cytat Zamieszczone przez Kołodziejczyk Zobacz posta
    Obrazek pod spojlerem rzymianie podpisany ''Kawalerzysta rzymski atakuje żydowskiego powstańca'' przedstawia germańskiego jeźdźca z rzymskich oddziałów pomocniczych atakującego rzymskiego centuriona w czasie bitwy w Lesie Teutoburskim.
    ''Na ilustracji widać oddział legionistów, który podczas naprawy prowadzącego przez strumień brodu został zaatakowany przez patrol pomocniczej jazdy Cherusków (...) Jako umówiony znak oficer Cherusków wyciąga długi miecz jazdy (spatha) i zabija centuriona kierującego pracami''

6. Użytkownicy którzy uznali post Bronti za przydatny:

Stara Gwardia / Ostatni Sprawiedliwy Awatar KLAssurbanipal
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Otrzymał 980 podziękowań w 526 postach

Dzięki za precyzję. Jednak w tym kontekście obrazka jaki wkleiłem pasuje nawet i ten żydowski zelota. Podpisywałem niektóre rysunki intuicyjnie na podstawie własnej wiedzy. Na podstawie tego co zobaczyłem można wywnioskować, że może być to oddział zelotów, którzy korzystali jak wiemy z rzymskiej broni np. gladius. Kawalerzysta Auxiliares, który jest oficerem Cherusków ma na sobie typową rzymską zbroję z tego okresu dostępną na terenie całego Cesarstwa. Prawdopodobnie obrazek, który wkleiłem jest ucięty a pełna wersja przedstawia coś więcej.

Na dziś XVI wiek, a konkretnie landsknechci.

Landsknechci z początku XVI wieku wg współczesnych nam artysów (3 pierwsze to Angus McBride):

Spoiler: 

Tu mamy także obok lansknechta - polskiego kopijnika i moskiewskiego konnego łucznika z czasów bitwy pod Orszą, a autorem pracy jest polski rysownik Marek Szyszko:

Tu mistrz Szyszko przedstawił scenę zabicia francuskiego kopijnika pod Pawią w 1525 roku:

ładnie wykonana figurka:

Landsknechci z początku XVI wieku wg artystów minionych czasów:

Spoiler: 

[img]http://api.ning.com/files/g1EUUqCB5Uqd9*FJjFq7LUUneVRgQcmyWzPmoMA9TRP3v*lXnB aqZcvaaAYC3cOreGsayq6KbefV0QShihzSTaagwwhfwl-1/1524allemagneparhansholbeinlancienarbaltrier01.jpg[/img]

Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

8. Następujących 2 użytkowników podziękowało KLAssurbanipal za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Ciąg dalszy posta (ze względu na dużą ilość rysunków osobno).

Landsknechci z początku XVI wieku - rekonstruktorzy:

Spoiler: 

Mała korekta do poprzedniego posta. Wkleiłem 4 obrazki z tekstem o ekwipunku, które mi pomniejszono po wgraniu na serwer co uniemożliwiało czytanie tekstu.
    Dziś wklejam obrazki oryginalnych rozmiarów. UWAGA! dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą. W razie przeglądania obrazków na forum rozmiar także jest pomniejszony. Aby uzyskać oryginalny rozmiar tych, a także innych obrazków należy kopiować adres obrazu osobno w przeglądarkę lub zapisywać na dysk.

Spoiler: 
    Mała historia uzbrojenia i ekwipunku rzymskiego kolejno w epokach...

...królewskiej:

...republikańskiej:

...wczesnocesarskiej:

...późnocesarskiej:

Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

10. Użytkownicy którzy uznali post KLAssurbanipal za przydatny:

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Bitwa pod Carrhae:
    Spoiler: 

Przy okazji odcinek Decisive Battles (ENG)

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Arroyo, czy masz na myśli bitwę pod Carrhae z 9 czerwca 53 roku p.n.e. pomiędzy legionami rzymskimi, a Partami? Jeśli tak to pierwszy i trzeci obrazek ewidentnie pod ten okres nie podejdą. Pierwszy obrazek to III wiek n.e. co ma odzwierciedlenie w późnym uzbrojeniu rzymskim (hełmy datowane od pocz. III n.e. wzwyż, nagolenniki III-IV n.e., tarcze III-V n.e., manica segmentata [czyli segmentowa zbroja na rękę] od II n.e. wzwyż i długie spodnie), a wydaje mi się, że nieprzyjaciółmi są Sasanidzi np. spangenhelm. Mam ten obrazek kilka lat autorstwa I. Dzisa, jednak nie wiem skąd pochodzi (książka, figurki, samowolka?), ale od początku go podpisałem jako Rzym vs Sasanidzi, III n.e. i obstawiam to jako początek wojen między tymi nacjami. Trzeci obrazek to raczej Partowie, ale Rzymianie mają o 100 lat za późne uzbrojenie, aby było to Carrhae. Jest to grafika autorstwa Petera Dennisa, docenianego przeze mnie rysownika. Nie mam jednak w zbiorach tej książki, a pochodzi z Ospreya - serii pod gry, której niestety nie zbieram, aby powiedzieć jaka to bitwa. Jednak to co najmniej pierwsza połowa I wieku n.e. lub nawet II n.e. i w ostateczności pocz. III n.e.

Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    Bitwa pod Carrhae:
    Spoiler: 

Podkomorzy Awatar Bronti
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    257
    Otrzymał 118 podziękowań w 79 postach
    Widzieliście świetne ilustracje Marka Szyszko do książki pt.Wojska zakonu niemieckiego w Prusach 1230-1525?

http://buksartis.livejournal.com/166304.html

Szkoda tylko, że książka jest bardzo droga i kosztuje ponad 100zł...

14. Użytkownicy którzy uznali post Bronti za przydatny:

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Na Allegro ceny również utrzymane są w przedziale 120-140 zł ale za ponad 600 stron bogato ilustowanej pozycji to cena warta jest poświęcenia grubszego grosza co sam już zresztą uczyniłem .

http://wydawnictwoumk.pl/prod_75057_...1230-1525.html
    http://allegro.pl/wojska-zakonu-niem...926874801.html
    http://bronibarwa.org.pl/nowe-wydawn...f-kwiatkowski/

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Megas Basileus / Młoda Gwardia Awatar Polemajos
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    251
    Otrzymał 374 podziękowań w 290 postach
    Cytat Zamieszczone przez KLAssurbanipal Zobacz posta
    Arroyo, czy masz na myśli bitwę pod Carrhae z 9 czerwca 53 roku p.n.e. pomiędzy legionami rzymskimi, a Partami? Jeśli tak to pierwszy i trzeci obrazek ewidentnie pod ten okres nie podejdą. Pierwszy obrazek to III wiek n.e. co ma odzwierciedlenie w późnym uzbrojeniu rzymskim (hełmy datowane od pocz. III n.e. wzwyż, nagolenniki III-IV n.e., tarcze III-V n.e., manica segmentata [czyli segmentowa zbroja na rękę] od II n.e. wzwyż i długie spodnie), a wydaje mi się, że nieprzyjaciółmi są Sasanidzi np. spangenhelm. Mam ten obrazek kilka lat autorstwa I. Dzisa, jednak nie wiem skąd pochodzi (książka, figurki, samowolka?), ale od początku go podpisałem jako Rzym vs Sasanidzi, III n.e. i obstawiam to jako początek wojen między tymi nacjami. Trzeci obrazek to raczej Partowie, ale Rzymianie mają o 100 lat za późne uzbrojenie, aby było to Carrhae. Jest to grafika autorstwa Petera Dennisa, docenianego przeze mnie rysownika. Nie mam jednak w zbiorach tej książki, a pochodzi z Ospreya - serii pod gry, której niestety nie zbieram, aby powiedzieć jaka to bitwa. Jednak to co najmniej pierwsza połowa I wieku n.e. lub nawet II n.e. i w ostateczności pocz. III n.e.
    Tak dla wytłumaczenia - w 297 roku n.e również odbyła się bitwa pod Carrhae gdzie Rzymianie prowadzeni przez Galeriusza ponownie ponieśli klęskę, tym razem z rąk Sasanidów dowodzonych przez Narsesa.
    ,,Vae Victis"

Strona 54 z 88 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni