Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Zasady

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 16 podziękowań w 10 postach
    Cytat Zamieszczone przez Defungor Zobacz posta
    Ten nick jest na steam, a nie na forum. Zresztą jak kogoś razi to wystarczy napisać i na czas bitwy zmienię go. Ale raczej nikt się nie skarżył, zresztą było mówione że można mieć inny nick steam niż ten z forum więc nie widzę problemu.
    Dopóki sędziom i Cenega Poland oraz Muve to nie przeszkadza mnie w sumie też nie
    W każdym razie powodzenia w turnieju Kocie Skurwysynie.
    PS Awatar steamowy jest GIT!!!

Moderatorzy Globalni
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    734
    Otrzymał 726 podziękowań w 478 postach
    Sędziowie wkrótce odniosą się do Twoich uwag Grand.

Moderatorzy Globalni
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    734
    Poniżej stanowisko grona sędziowskiego dot. uwag Granda:

Cytat Zamieszczone przez grandcoss Zobacz posta
    Przy losowaniu tego typu może dojść do moim zdaniem absurdalnej sytuacji gdzie zwycięskie drużyny z 1 grupy spotykają się już w pierwszym meczu fazy pucharowej.
    Zgadzamy się, że taka sytuacja mogłaby odebrać urok rozgrywkom. Dlatego też losowanie fazy pucharowej będzie się odbywać osobno dla każdej z drużyn z 1. miejsca w grupie, przy czym w danym losowaniu nie będzie brała udziału drużyna z 2. miejsca w tej samej grupie.

Niby wszystko jasne, ale chyba nikt nie przewidział że istnieje coś takiego jak KIERUNEK ATAKU, w przypadku Nemetocenny nie ma to znaczenia, jednakże przy piramidach powoduje to ustawienie LASU pośrodku pola bitwy bliżej drużyny która wybierała mapę, chyba nie muszę mówić że schowanie jednostek strzeleckich w lesie powoduje małe straty w przypadku ostrzału oraz daje daje owej drużynie przewagę?
    Tutaj stanowiska dwóch członków grona sędziowskiego, które dają pewne spojrzenie na tę kwestię (autorstwa sami się domyślajcie ):
    Zaraz zaczniemy pisać 100 stron elaboratu zamiast krótkiego regulaminu. Dodałbym punkt o potrzebach fizjologicznych: Gracze z problemami z problemami fizjologicznymi zobowiązani są przygotować kaczkę przed meczem, a jako dowód wysłać zdjęcie sędziom przed meczem i po meczu, w celu sprawdzenia przez nich, czy była używana i czy miała wpływ na wynik meczu (tudzież rozwój mrówek w lasach Amazonii)."
    Na razie nie kombinują, jak zaczną poleci się po pkt

Używanie modów do gry również jest zakazane? I tak to nie jest głupie pytanie
    Czy przypadkiem w przypadku używania modów przez jedną z osób w drużynówce, innym nie wyświetli się komunikat o niezgodności wersji? Tak czy inaczej, używanie modów będzie traktowane jako "niehonorowa zagrywka" w świetle Regulaminu.

A tutaj tak z czystej ciekawości, choć nie czytałem wnikliwie regulaminu strony/forum od kiedy można mieć tu nicka Kot Skurwysyn?
    My zwyczajnie lubimy wszystkie Koty, niezależnie od ich charakteru.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    dzikuję za odpowiedź
    zacznę tradycyjnie od końca
    My zwyczajnie lubimy wszystkie Koty, niezależnie od ich charakteru.
    Ja też i potrafię to udowodnić .

Czy przypadkiem w przypadku używania modów przez jedną z osób w drużynówce, innym nie wyświetli się komunikat o niezgodności wersji? Tak czy inaczej, używanie modów będzie traktowane jako "niehonorowa zagrywka" w świetle Regulaminu.
    OK bardziej chodziło mi o kwestie modyfikowania plików gry. Odnośnie niezgodności wersji mogę podać przynajmniej 2 MODY z których 1 ułatwia rozgrywkę i umożliwia grę w multi z osobami które go nie posiadają. Rozumiem że dowolna modyfikacja powoduje działanie zasady niehonorowej zagrywki.

Na razie nie kombinują, jak zaczną poleci się po pkt
    W porządku jak najbardziej rozumiem. W przeciwności do

Zaraz zaczniemy pisać 100 stron elaboratu zamiast krótkiego regulaminu. "
    Nie rozumiem w jaki sposób dodanie do regulaminu kierunek ATAKU PÓŁNOC, powiększy owy regulamin do 100 stron (?) w razie czego informuje sędziego że jest coś takiego jak rozmiar czcionki i da się to zmienić nawet niekonieczne do 5-6,ale standardowe 12 nie będzie boleć, trzeba tylko posiadać odpowiednią wiedzę i umiejętności.

Dodałbym punkt o potrzebach fizjologicznych: Gracze z problemami z problemami fizjologicznymi zobowiązani są przygotować kaczkę przed meczem, a jako dowód wysłać zdjęcie sędziom przed meczem i po meczu, w celu sprawdzenia przez nich, czy była używana i czy miała wpływ na wynik meczu (tudzież rozwój mrówek w lasach Amazonii).
    A skoro już się bawimy... Jeżeli sędziemu (l.p.) który zamieścił ten wpis zapewne do sędziego Pirx'a odpowiada za całe grono sędziowskie bo przecież stosuje liczbę MNOGĄ to mógłbym stosować liczbę mnogą również ale nie będzie aż tak po bandzie . Więc tak, jeżeli uważasz że powtórki z meczy granych w turnieju dają ci za mało emocji to CHĘTNIE wyśle ci nie tylko zdjęcia ale i zawartość owej kaczki pod wskazany adres, dodatkowo proszę o proceduję sprawdzania czy owa kupa miała wpływ na wynik meczu jak i zdjęcia z przeprowadzania owego gównianego procesu.(przepraszam za użycie słowo na g)

Zgadzamy się, że taka sytuacja mogłaby odebrać urok rozgrywkom. Dlatego też losowanie fazy pucharowej będzie się odbywać osobno dla każdej z drużyn z 1. miejsca w grupie, przy czym w danym losowaniu nie będzie brała udziału drużyna z 2. miejsca w tej samej grupie.
    Dziękuje za pozytywne rozpatrzenie uwagi odnośnie regulaminu.

Stolnik Awatar ( ͡º ͜ʖ ͡º)
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 47 podziękowań w 34 postach
    Przejechanie jazdą przez przewróconą jednostkę piechoty jest dozwolone, czy zalicza się do pull through?

Wojski Awatar bebecho
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 24 podziękowań w 17 postach
    Nawet jak piechota jest przewrócona to żeby się wyrwać, trzeba kilknąć, albo cofnąć kawalerię, albo przeklikać za oddział piechoty, kawaleria sama nie przejdzie przez piechotę nawet roziągniętą (chyba że piechota pękła wtedy jest ok). Ja rozumiem tą zasadę tak: jak jazda po szarży w piechotę jest w zwarciu, nawet jak piechota się przewróci, ale nie ucieka, to nie można sobie dalej jechać do przodu i mordować np. strzelców, możesz albo się wycofać i ponowić szarżę albo walczyć dalej w zwarciu. Wolę mechanikę z Atylli tam takie manewry, są nieopłacalne, kawaleria ginie przy przeciąganiu i nie ma takiego problemu. Mechanika Rome 2 jest dziwaczna, jedyna zaleta to tempo rozgrywki nieco wolniejsze, niż w Atylii.

Stolnik Awatar ( ͡º ͜ʖ ͡º)
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 47 podziękowań w 34 postach
    @UP
    Według ogólnie przyjętych zasad można przejechać przez jednostkę piechoty jeżeli większość blokujących drogę piechurów leży na ziemi. Tak przynajmniej było w większości turniejów w których grałem.
    A pytanie było do sędziego.

Moderatorzy Globalni
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    734
    Sędziowie rozpatrują tę kwestię. Ale w pierwszej kolejności musimy podjąć decyzję o drugim meczu Zibi/Piterus vs Seba/Pszemek. I jestem świadomy tych zasad z zagranicznych turniejów.

Temat to "dyskusja ogólna", więc każdy zainteresowany może się wypowiadać. Co innego tematy meczowe, gdzie parę osób sobie pofolgowało. To będzie od teraz tępione.

Wojski Awatar bebecho
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 24 podziękowań w 17 postach
    Cytat Zamieszczone przez ( ͡º ͜ʖ ͡º) Zobacz posta
    @UPWedług ogólnie przyjętych zasad można przejechać przez jednostkę piechoty jeżeli większość blokujących drogę piechurów leży na ziemi. Tak przynajmniej było w większości turniejów w których grałem.A pytanie było do sędziego.
    Rozumiem, że po każdej szarży liczysz przewrócone ludziki i jeżeli jest ich więcej, 50% + jedziesz dalej. No to powodzenia w takiej interpretacji zasad. Nawet jeżeli tak jest w zachodnich turniejach to nie oznacza, że to najlepsze rozwiązanie, szczególnie że w ferworze walki trudno to ocenić. Zresztą idea tej zasady jest taka, żeby nie przeklikiwać kawalerii przez piechotę, to łatwe po co to komplikować. Oczywiście to moja prywatna opinia, sędziowie mogą mieć odmienne zdanie. A jeżeli masz pytanie do sędziego to proponuje zacząć zdanie od "Mam pytanie do sędziów" wtedy nie będziesz zmuszony czytać moich wątpliwej jakości wywodów

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Według ogólnie przyjętych zasad można przejechać przez jednostkę piechoty jeżeli większość blokujących drogę piechurów leży na ziemi. Tak przynajmniej było w większości turniejów w których grałem.
    1. Od kiedy ogólne zasady są stosowane w tym turnieju zwanym Mistrzostwami Polski 2vs2? Są tu stosowane zasady MP i tylko takie.
    2.
    liczysz przewrócone ludziki i jeżeli jest ich więcej, 50% + jedziesz dalej
    czy trzeba pisać więcej. Zresztą już widzę sędziego liczącego "upadłych" żołnierzy.
    3. Nie wiem jak jest w innym turniejach bazujmy na regulaminie MP.

Nie jestem sędzią, ale widzę tematy w których "coś się dzieje".
    Co mówi regulamin na ten temat? Otóż tyle:
    D. Zabronione zagrania
    1. push thru * jest zabroniony. Jego świadome i zamierzone użycie skutkować będzie przyznaniem walkowera poszkodowanej drużynie.
    * push thru - działanie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy w celu np. ataku na łuczników stojących w drugiej linii badź w celu wyrwania się z okrążenia. Przejeżdżanie przez jednostki strzelające nie jest uznawane za push thru.
    Co z tego wynika.
    1. Wykonałeś manewr opisany powyżej powinieneś jako team przegrać z miejsca daną bitwę. Bez względu na wszystko!
    Wyrwałeś TOTALNIE otoczoną jednostkę? Która nie miała szansy uciec w inny sposób i była w gruncie rzeczy stracona? Przeciwnik to widział i zgłosi? Przegrał bitwę w sposób oczywisty na ubitej ziemi ale ZGŁOSI? Właśnie przegrałeś daną bitwę.
    Wpadłeś w jednostkę piechoty i atakujesz (łuki, proce, generała) stojącego ZA tą jednostką piechoty PRZED wywieszeniem BIAŁEJ flagi przez daną jednostkę?(*mówię tu o szarży>rozbiciu>ataku dalej.) Do widzenia jest właśnie 2:0 dla przeciwników. Nie jest to uczciwe, zgodne z duchem walki, zdrowego współzawodnictwa w turnieju NAJWYŻSZEJ rangi czyli Mistrzostw Polski ale jest zgodne z regulaminem.
    2. Bomba. Ten przepis regulaminu jest BARDZO dobrze opisany. Krótko ale dobrze. Inna sprawa że jest krzywdzący, nieważne dla kogo i może spowodować wybuch. W sumie to już wybuchło w grupie B.
    Teraz tak, nie wiedziałem repa, ale w myśl regulaminu, BYŁ push thru musi być walkower i koniec, nawet jeżeli był wykonany 10sec przed końcem przez wygrywającą drużynę . Regulamin nie precyzuje KIEDY, daje natomiast walkowera . Albo prawo czyli regulamin, albo sprawiedliwość czyli sędziowie, przepis regulaminu MP jest wadliwy wiec albo jedno albo drugie,
    3. Musi być zmieniony PRZED fazą pucharową. Nie wiem jak , wrzucić tutaj zapis o decyzji sędziów po analizie zapisu powtórki, wywalić tego nieszczęsnego walkowera, dać jakieś ostrzeżenie wykorzystującemu go graczowi. A dlaczego musi być zmieniony, bo w turnieju są nagrody i może po prostu część graczy gra dla nich, jak się zdenerwują to będzie polowanie na czarownice, otworzy się Puszka Pandory i ... spadnie gów.... deszcz. Brace ourself.
    edit.
    4. Rozpędziłem się i nie napisałem o "świadomym użyciu" potrzebny będzie rep. drużyny która "zastosowała lub nie" owe zagranie tam zdaje się że widać rozkazy wydawane. Zresztą jeżeli jest wykonywany push thru to raczej nie będzie to 1 kliknięcie bo jednostka nie zareaguje. To będzie dmuchanie mi w kaszę kilkanaście razy więc "chyba świadome".

Regulamin forum. Jedyne ostrzeżenie.
    S
    EDIT
    Proszę moderatora S o zwolnienie miejsca na prywatne wiadomości bo nie mogę wysłać
    Ostatnio edytowane przez grandcoss ; 23-02-2016 o 17:17

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów