Strona 110 z 114 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 091 do 1 100 z 1138

Wątek: Dyskusje - Ogólnie

Podkomorzy Awatar Avasil
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 61 podziękowań w 33 postach
    Cytat Zamieszczone przez Matisek Zobacz posta
    *z działu Kampanie Online wywalić działy: Empire, Napoleon, Rome i Shogun II. Nikt na tym nie gra i grać nie będzie, więc totalnie moim zdaniem powinno to pójść do kosza. Ideologicznie chyba lepiej postawić na skojarzenie: KO=M2 niż utrzymywać pozory grania w KO w każdą z pozycji TW.
    Zgadzam się, ale musi to zrobić ktoś z uprawnieniami admina.

*Po kliknięciu w Kampanie Online mamy jakieś trzy totalnie zbędne wątki (Rome 2 KO, KO państwo papieskie...)-> do kosza.
    Done.

*po wejściu w Medieval II do wywalenia mamy działy: "Różne" (ostatni post sprzed dwóch lat), 2 działy (!) Kolegium (ostatnie posty sprzed roku).
    Zamiast tego dodałbym dwa działy: Biurokracja i Nieaktywne KO
    Jeden z działów Kolegium to w ogóle powinien być ukryty, ale prawdą jest że od dłuższego czasu Kolegium istnieje tylko w teorii z wyjątkiem wprowadzenia przeze mnie i mefista paru zmian w regulaminie i drobnych porządków w tematach.

*do działu Nieaktywne KO przenosimy z innych działów kampanie (niezależnie czy duże czy małe czy na królestwach), które stoją aktualnie z powodu braku graczy. Niech są jasno pokazane, ile ich jest i w przypadku ich wznowienia zostaną przeniesione od razu do działów w których gramy.
    Ciekawy pomysł, podoba mi się, tutaj też trzeba do jakiegoś administratora.

*nazwę działu Kingdoms zamieniłbym na polskie Królestwa.
    Nie mam zdania na ten temat.

*tematami, które pozostałyby "luzem" byłyby tematy aktualne tj. do tematu "WWmwE 2.0 Idilla..." jednak z wcześniej wspomnianym przeniesieniem niektórych do Biurokracji.
    Jeżeli Idilla będzie miał czas/chęci wprowadzania dalszych poprawek, to ja w ogóle bym widział tutaj jakiś dział poświęcony temu, żeby było bardziej przejrzyście.

*z regulaminu KO wywalić punkt 8a, a punkt 8b przenieść do "Pozostałe". Zaś post Avasila i "stary regulamin" usunąć, ewentualnie stary regulamin przenieść do archiwum.
    ok

Nazwa Biurokracja to taka nazwa na szybko, może być inna. Tak czy siak byłby to dział wszelkich spisów, list i takich rzeczy+ ofc Kolegium i Archiwum.
    Po takich zmianach wszystko byłoby jasne, przejrzyste i uporządkowane.
    Co myślicie?
    Ja myślę, że w ogóle przydałoby się dużo przerobić, przede wszystkim napisać tutorial na nowo, ale ciężko mi znaleźć na to chęci.

Pan Nienawiści Awatar Mefisto7
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Otrzymał 74 podziękowań w 57 postach
    Starego regulaminu nie można usunąć, bo były protesty przed wprowadzeniem zmian we wszystkich KO i niektóre wciąż działają na starym.

Swoją drogą musimy chyba literalnie zaznaczyć zakaz przekupywania dyplomatów z wyspy, w razie gdyby komuś nowemu strzeliło coś do łba. Ponadto sprawa z burzeniem portów. Albo robimy badania i specjalną listę miast, w których zburzenie portu powoduje buga albo zakazujemy niszczyć porty wszędzie. Potem uruchomimy mechanizm odszkodowań od MG lub nie.

Szambelan Awatar PlanB
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    28
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Zgadzam się z bodaj całym postem Matiska ;d
    Jeszcze co do kolegium to starszyzna powinna te instytucje autorytarnie odtworzyć, jest was przecież kilku z tej starej gwardii ;p

A to zwracam honor, myślałem że jest tak jakby zawieszona czy coś.
    Ostatnio edytowane przez PlanB ; 03-02-2016 o 23:31

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Ale z tą instytucją nic złego się nie dzieje. W pełni dalej funkcjonuje, tylko nie było potrzeby wyrokowania w tym gronie. Nikt od dawna nie skarżył się na wyroki MG.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 26 podziękowań w 21 postach
    Zanim napiszemy do jakiegoś "większego" moda, proponuję zrobić zarys tego, jak ten dział ma wyglądać.

Przekopałem nieco tematy i wyszło mi, że lista kampanii nieaktywnych jest długa:

WKO XXX
    WKO XXI
    WKO XXXIII
    MKO XXIII
    Kampania Online Krzyżacy nr ?
    Krzyżaki 51
    Krzyżowcy XIII

Kampanie do wywalenia/przeniesienia do archiwum:

Wielka Kampania Online YouTuberów #1
    Kampania Online YouTuberów - Krzyżaki L
    Krzyżaki 50
    Cały dział "Różne"

6 Kampanii jest zatem całkowicie do wywalenia, 7 jest zawieszonych, a 10 aktywnych.

Pytanie pierwsze: kampanie do usunięcia po prostu usuwamy, przenosimy do archiwum po jednym z tematów z każdej gry czy przed zmianami w dziale ktoś robi z nich wpisy do "zakończonych kampanii"?

Pytanie drugie: czy zostawiamy wszystkie 7 kampanii zawieszonych czy lepiej wybierzmy 3-4 z nich o największej szansie na kontynuację? Porównanie 7 nieaktywnych do 10 aktywnych wypada niekorzystnie.

Jeden dział kolegium także pójdzie do kosza. Czy te działy się wgl czymś różnią?

Tematy, które proponuję zostawić "luzem":

Raport Hańby
    Dyskusje - Ogólnie
    Wko 35
    Poszukiwani zastępcy do KO.
    Skrzynka pw
    WWmwE Patch 2.5 - propozycja

Tematy które proponuję przenieść "luzem" do działu Biurokracja:

Lista Aktywnych Graczy
    Obsada nacji w kampaniach
    WWmwE 2.0 Idilla...
    Mapy i opisy zakończonych ko
    Pliki do gry w KO
    WOLNE MIEJSCA W KO...
    Czarna lista
    Tutorial KO- wejdź zanim zgłosisz się do gry (?)
    Mapy do kampanii online (?)

W dziale Biurokracja utworzyłbym również temat "Propozycje zmian w regulaminie".

Reszta tematów do archiwum.
    KO:
    Krucjata(4-Jerozolima);Iberia(1-Navarra);Brytania(32-Walia);Krzyżacy(35-Polska,36-Zakon,38-Litwa,42-Dania,44-Mongołowie,45-Zakon);MKO(26-Bizancjum);WKO(29-Sycylia);
    Niedokończone:
    MKO(18-Wenecja);Krzyżacy (39-HRE,40-HRE);
    Oddane:
    WKO(30-Maurowie, 32-Bułgaria); MKO(30-Dania,33-Anglia);WKO(34-HRE);BC(17-Egipt);

Szambelan Awatar PlanB
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    28
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Kingdomsy można by zakończyć, mało kto lubi przejmować czyjeś państwo w takich kampaniach - tak sądzę.
    Temat z WKO 35 mozna wyrzucic chyba skoro nic z tego nie wyszło i do WKO to jeszcze kawał czasu jeśli kiedyś wgl ;d

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Dwa działy Kolegium są widoczne przez przeniesienie forum. Jeden był dla interesantów, drugi widoczny tylko dla członków.

A ja proponuję zostawić te tematy tak jak są. Jest przyklejony wątek z odnośnikami do wszystkich ważnych tematów.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 26 podziękowań w 21 postach
    No właśnie był... można utworzyć dwa działy w biurokracji, ale przede wszystkim jeden ma być ukryty. Dwa działy kolegium w takiej wersji, w jakiej są obecnie zajmują połowę działu.

Owszem, jest też wątek o ważnych tematach, ale jednocześnie jest okropny bałagan i nic dziwnego nie byłoby w tym, gdyby potencjalny nowy gracz stracił chęci nie mogąc się zorientować w temacie ko. Zresztą większość nowych graczy nie ogarnia sytuacji i pyta "jak mam zagrać w kampanię?" w którymś z tematów. Po prostu ciężko jest się tutaj połapać. Dział wydaje się ogromny i nie do ogarnięcia dla kogoś nie w temacie.
    Z jednej strony zapraszasz mefisto ludzi do kampanii, dbasz o to, żeby grało jak najwięcej osób, robisz listy dla porządku, a z drugiej nie zgadzasz się na uporządkowanie bałaganu, który może nowych graczy odstraszyć.
    Nie mówię też o wywaleniu wszystkich tematów (czyli całej "tradycji ko"), a o zwykłym ich przeniesieniu do jednego działu. Nic im się wtedy nie stanie.

Swoją drogą istotne jest też tworzenie pozorów. Wchodząc tutaj mam wrażenie, jakby kampanii było granych milion i wszystko stało na jakimś nieosiągalnym do ogarnięcia dla nowicjusza poziomie. Oczywiście po bliższym przyjrzeniu się, wychodzi na jaw, że na 23 kampanie- 13 jest nieaktywnych, a dwa działy wielkiego kolegium są wręcz takie same i nie mają wpisów od cho cho. Po co zatem utrzymywać pozory nie wiadomo jak wielkiego forum, społeczności i rodzajów gry, jeśli możemy zasugerować komuś wyglądem działu, że nasze granie jest kameralne, w dobrym- małym, dobranym towarzystwie?

Nikt nie zrobi wpisów do zakończonych kampanii?
    Porządek się przyda, ale póki co, nie chcę arbitralnie pisać do moda o usunięcie tematów, które jeszcze możemy wykorzystać do stworzenia opisów w temacie o zakończonych ko.
    KO:
    Krucjata(4-Jerozolima);Iberia(1-Navarra);Brytania(32-Walia);Krzyżacy(35-Polska,36-Zakon,38-Litwa,42-Dania,44-Mongołowie,45-Zakon);MKO(26-Bizancjum);WKO(29-Sycylia);
    Niedokończone:
    MKO(18-Wenecja);Krzyżacy (39-HRE,40-HRE);
    Oddane:
    WKO(30-Maurowie, 32-Bułgaria); MKO(30-Dania,33-Anglia);WKO(34-HRE);BC(17-Egipt);

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Nowi gracze ZAWSZE się pytają. Nieważne na jakim stadium grywalności lub porządku jest forum. Może mieć wielkimi literami: TUTORIAL - PRZECZYTAJ ZANIM ZAGRASZ, a i tak walnie niepotrzebny wątek. Tak było od zawsze. Sam byłem takim nowym, choć ja dla swojej obrony mogę dodać, że żadnego tutoriala wtedy nie było. Poza tym jak ja sam dołączałem to w istocie było ich milion i jakoś nikogo to nie odstraszało, raczej fascynowało.

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Czym tak w ogóle różni się MKO od WKO?

Proszę nie zadawać takich pytań w wątkach przeznaczonych do czego innego....

Il Duce
    Ostatnio edytowane przez Il Duce ; 27-02-2016 o 14:41

Strona 110 z 114 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112 ... OstatniOstatni