Fakt, intencje Turcji w tym całym zamieszaniu są co najmniej podejrzane, podobnie Arabii Saudyjskiej, ale w walce z IS uczestniczy jeszcze gros innych państw muzułmańskich, a tym szyickim jakoś ciężko zarzucać powiązania z IS(fanatyczni Sunnici nienawidzą bardziej Szyitów niż jakichkolwiek innowierców, i na odwrót), przypominam, że np ta egzekucja jak te bandziory spaliły pilota w klatce, to był pilot z Jordanii-Muzułmanin(Sunnita), później ponoć nawet sam Król Jordanii bombardował pozycje IS.
Poza tym siły rządowe w Syrii to muzułmanie, tak samo większość Kurdów to też jednak muzułmanie......
Gdyby hasła głoszone przez IS cieszyły się takim ogromnym poparciem w całym świecie muzułmańskim jak sugerują tacy "eksperci" od Islamu jak np Miriam Shadedto wydaję mi się, że IS odnosiłoby znacznie większe sukcesy niż dotychczas i kontrolowałoby znacznie większe terytorium.
Żeby było jasne, jestem zdecydowanie przeciw przyjmowaniu fali nielegalnych imigrantów z bliskiego wschodu,Afryki..., nie jestem też tym bardziej entuzjastą Islamu i jego wyznawców, ale daleko mi do paranoi jaka zapanowała na tym punkcie w związku z kryzysem imigracyjnym,działalnością IS....

Odpowiedz z cytatem