Aktualizacja tego zacnego moda.
Aktualizacja tego zacnego moda.
RTR jest moim zdaniem niegrywalny ze względu na to, że rundy ładują się wieki. Do tego mapy są, moim zdaniem, zbyt lesiste (lasy zostały zrobione w Romku tak, że okropnie mi się nimi w nich steruje (słabo widać jednostki), zawsze je unikałem).
Pozdrawiam
; )
Witam, jako że znalazłem troche czasu na RtW.Przetestowałem RTR VII z nową łatką z numerkiem 3 i mam mieszane uczucia. Moim skromnym zdaniem twórcy nieco schrzanili cały gameplay.Oczywiście grałem Rzymem(h/m), gdyż w RTRVII było nim cieżko, ale po obecnym patchu wszystko się zmieniło, gdyż jest łatwiej.
Koszty utrzymania armii są mniejsze (budynki nadal są drogie), AI jakieś niemrawe po bitwie z Pyrrusem, tej przegranej dla mnie. Król gdzieś znika a te oddziały greckie co zostały na południu Italii, siedzą po miastach w sile co kot napłakał , co sprzyja łatwiejszemu przejęciu osad. Dodatkowo wpływa na to fakt że armie teraz pokonują dłuższe dystanse po mapie strategicznej.
System bitewny i morale niby nowe(nadal falangi są mocne), ale czy lepsze? Otóż nie, nie ma tej więzi z generałem i jego cechami odp. Za pole bitwy. Teraz praktycznie bez znaczenia jakiego gienka mamy, Armia będzie się bić, nie ma już tego napięcia że jakiś szyk może się załamać z powodu nierozgarniętego dowódcy.
Czyni to starcia o wiele łatwymi do wygrania i przewidywalnymi(to moja opinia). Mamy nowe jednostki, fajnie, ale nie zrobione od podstaw by komponowały się z tymi poprzednimi, po prostu są przeniesione z innych modyfikacji(np.PI). Co czyni je innymi wizualnie i kolorystycznie od tych jednostek z RTRVII.
Kilka słów o mapie, właściwie nie uległa wielkim zmianą, jedynie ubyło mniejszych miasteczek i prowincji. Kolejny minus, gdyż i tak mnogość ta nie przeszkadzała a dodawała więcej realizmu i utrudniała kampanię.
Podsumowując, mod ma nadal potencjał i klimat. Jednakże najwidoczniej twórcy ugięli się pod presją forumowiczów z TW center i zdecydowali się przemodelować swoje dotychczasowe pomysły i pracę. Według mnie niepotrzebnie. Ale to tylko moja opinia.
Pozdrawiam BlackWood!
czy jak mam roma surrectum 2 zainstalowane to ten mod bedzie dzialal jak go zainstaluje ?
odinstalowalem roma surrectum zainstalowalem RTRVII do glownego folderu z gra patcha tam wrzucilem i jak wlaczam to wyskakuje takie cos "Script Error in data/descr_building_vegetation.txt,at line 82506436" moze ktos pomoc
AVE!!!Zamieszczone przez Vorenus
Musisz odinstalować Romka i wgrać go od zera, bo RS 2 nadpisuje pliki w głównym katalogu RTW!!!
Pozdrawiam
"Energia umysłu jest esencją życia". - Arystoteles
Mam kilka pytań dotyczączych Fortuna Orbis.
- Gram Kartaginą i wszystko jest ok ale po jakimś czasie prawie wszystkie miasta przestają ze sobą handlować t.z.n w roku około 200 p.n.e handel prowadzi ze sobą już tylko Qart-Hadast, Lilybaion, Caralis, Syrakuzy i Reghnum ( przepraszam jeśli którąś nazwę przekręciłem) mimo iż mam podbitą całą Italię, Galię za alpejską, Całą północną Afrykę i całą Hiszpanię ( miasta te są w pełni prze ze mnie rozbudowane tzn. drogi, porty, targowiska itp. ). Na początku kampanii wszystko jest ok i handel kwitnie a później niestety. Zaczynałem kampanie już chyba 3 razy i ciągle to samo, zauważyłem jednak że problemy pojawiają się i stopniowo narastają jak rozwalam Rzym (podbijam Italię). Może nie rozumiem w pełni zasad ekonomii w fortuna orbis ale grając Kartaginą W RTR VII wszystko było ok.
- Jak rozpoczynam rozgrywkę (wczytuję save'a) to mój doradca informuje mnie że muszę dokończyć uruchamianie scryptu Three- Turns- Per -Year czy jakoś tak. Ja nie umiem tego zrobić więc gram bez tego ( wydaje mi się że przez to generałowie co 3 tury nie mogą się poruszać na mapie kampanii, no chyba że to takie utrudnienie jakoby armie nie mogą poruszać się zimą).
- Jak wygląda sprawa reformy militarnej w Kartaginie gdy zniszczę Rzym przed wystąpieniem reformy ?