Strona 218 z 230 PierwszyPierwszy ... 118168208216217218219220228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 171 do 2 180 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Mówiłem że jestem ateistą, ale też człowiekiem rozumiejącym i starającym się zrozumieć drugiego człowieka. Dlatego nie krytykuje czyichś wierzeń, i nie namawiam do ateizmu bo to moja własna decyzja-nikogo nie zamierzam nawracać na siłę.Krytykuje jedynie instytucje Kościoła która czasem jest mocno nie po drodze z naukami danymi przez ich Stwórcę.Uważam też iż jeśli Bóg istnieje to niech nie ocenia mnie tylko po samym fakcie wiary, a życiu jakie przeżyłem z całym ich bagażem. Nawet kiedyś myślałem iż dobrze byłoby gdyby ludzie nie wiedzieli o Bogu- o ileż prawdziwi byśmy się stali.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach
    Jaaasne. Znaleziono brakujące ogniwa przy innych gatunkach. Chodzi nam o człowieka, a nie o jakieś zwierze. Do tej pory nie ma tego głównego człona, na którym oparta jest ta hipoteza, więc to raczej słaba teoria.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Nie teoria, tylko fakt - w tej chwili jesteś ignorantem. Nie znaleziono ludzkiego brakującego ogniwa? No i co z tego? To nie jest do niczego potrzebne w tym wypadku. Mamy inne brakujące ogniwa i inne dowody, więc to ludzkie ogniwo nie jest potrzebne do potwierdzenia czegokolwiek. Zresztą, to nigdy nie był główny człon na którym opierała się teoria ewolucji.

BTW: człowiek to także zwierzę

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Pewnie. Brak głównego człona, czyli gatunku w którym przechodzimy z małpy do człowieka, nie jest żadnym dowodem. Jak ktoś chce coś udowodnić, to dobiera fakty jak mu wygodnie, prawda? Według takiego rozumowania musisz przyznać, że Bóg istnieje. Przecież są cuda, świadectwa różnych osób itd. A że Ty tego nie widziałeś albo Ciebie czy kogoś z naukowym wykształceniem to nie przekonuje to nie ma znaczenia prawda? Przecież jakieś cuda były i nie ważne, że nikt nie potrafi tego racjonalnie wytłumaczyć/dobrze udokumentować.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Ale Sulejmanie, katolicy ciągle liczą iż ,,teoria'' aby była prawdziwa musi mieć brakujące ogniwo, niekoniecznie.Przecież homo neandertalensis i homo sapiens sapiens żyły obok siebie, tyle że ten pierwszy gatunek nie przetrwał zmian jakim poddaje nas ciągle ewolucja.Innym przykładem zmian jest porównanie pomiędzy Inkami a Europejczykami w XVI wieku.Inkowie przecież żyli w środowisku rzadkim w tlen, o czym kronikarze hiszpańscy informują ze zdziwieniem. Po prostu ich organy dostosowały się do wymogów otoczenia.Ewolucja to proces stuleci jesli nie więcej.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Zainteresowanym Darwinizm polecam książkę " Samolubny Gen" R.Dawkinsa , bardzo ciekawie o w przystepny sposób opisująca teorie doboru naturalnego .

Ciekawe są rozważania autora apropo zaprogramowania naszego gatunku na przetrwanie kosztem innych gatunków. Posiadamy bardzo ujemny pierwiastek altruizmu w stosunku np do innych dobrze rozwunietych ssakow. Jesteśmy generalnie głusi na cierpienie dorosłego delfina czy szympansa który jak mówi coraz więcej badań posiadaja sporą pulę uczuć. Jeśli natomiast chodzi o ludzki embrion który ma tyle świadomości co plankton stajemy murem w ich obronie.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Sulejman I Zobacz posta
    Pewnie. Brak głównego człona, czyli gatunku w którym przechodzimy z małpy do człowieka, nie jest żadnym dowodem. Jak ktoś chce coś udowodnić, to dobiera fakty jak mu wygodnie, prawda? Według takiego rozumowania musisz przyznać, że Bóg istnieje. Przecież są cuda, świadectwa różnych osób itd. A że Ty tego nie widziałeś albo Ciebie czy kogoś z naukowym wykształceniem to nie przekonuje to nie ma znaczenia prawda? Przecież jakieś cuda były i nie ważne, że nikt nie potrafi tego racjonalnie wytłumaczyć/dobrze udokumentować.
    Brak ogniwa nie jest dowodem, że nie doszło do ewolucji, bo ewolucjonizm, jak każda nauka cały czas się rozwija. Należałoby przekopać całą planetę, przesiać każde ziarnko piasku, rozłupać każdą skałę, aby móc powiedzieć, że nie ma brakującego ogniwa. Póki, co nikt go nie odkrył, albo już odkrył.
    2013 rok - Australopithecus sediba - http://odkrywcy.pl/kat,111404,title,...sticaid=617121
    2015 - Homo naledi - http://metrocafe.pl/metrocafe/1,1455...brakujace.html
    Być może niedługo znów coś odkryją.
    Równie dobrze można stwierdzić, że ktoś wierzy w działanie Boga, bo dzięki temu unika pytań, bo wszystko można łatwo sprowadzić do jednego argumentu - On zadziałał.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

8. Następujących 4 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Cytat Zamieszczone przez Sulejman I Zobacz posta
    Ale to Ty dobierasz fakty jak Ci wygodnie. Są niezbite dowody na ewolucje ale Ty doczepisz się do tego, że nieodkryto jednego brakującego ogniwa... Mam rozumieć, że na przykład nie było innych dinozaurów poza tymi co odkopano, bo ich nie odkopano jeszcze?
    Serio ludzie, to jest agora, a nie pudelek! Rozumiem, że forum nie ma już takich dyskusji jak kiedyś ale litości! Teoria ewolucji jest słaba... Czekam na nalot ludzi wierzących że Ziemia jest płaska i antyszczepionkowców.

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Pinerze to o czym piszesz to jest przystosowanie do środowiska naturalnego, a nie ewolucja. Ewolucja polega na tym, że z małpy, w wyniku pozytywnej mutacji, powstaje człowiek. Tak ja to widzę.

Chochlik20. To samo co wyżej. A czy jest mi łatwiej coś wytłumaczyć działaniem Boga? Tak. Bo ciężko uwierzyć, że to wszystko co nas otacza to tylko przypadek. Tyle różnych gatunków, tyle zmian środowiska, a wciąż istniejemy jako jedyna, przynajmniej znana nam, inteligentna forma życia. Jakby napisały gimby: "Psypadek? Nje sondze"

EDIT: Volomirze takie teksty to zostaw sobie. Jakoś z innymi da się normalnie dyskutować, a Ty wciskasz mi tu jakieś wycieczki personalne. Nie potrafisz udowodnić swoich teorii i uważasz, że Twoja racja to racja "najtwojsza" to zamknij się w piwnicy i dyskutuj sam ze sobą. To, że były inne dinozaury możemy się tylko domyślać skoro nie ma na nie dowodu i tyle. Oczywiście, jest to bardziej prawdopodobne niż to, że były tylko te, które wykopaliśmy, ale dowodu nie ma. To samo z teorią ewolucji. Nie ma brakującego ogniwa? Nie ma. Więc pozostaje NA RAZIE hipotezą.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Pinerze to o czym piszesz to jest przystosowanie do środowiska naturalnego, a nie ewolucja. Ewolucja polega na tym, że z małpy, w wyniku pozytywnej mutacji, powstaje człowiek. Tak ja to widzę.
    W sumie juz się nie dziwię czemu tak piszesz o ewolucji. Ewolucja to właśnie przystosowywanie się do środowiska naturalnego. Tylko nie na przestrzeni kilku-kilkuset lat, chociaż i od tego są wyjątki.

Chochlik20. To samo co wyżej. A czy jest mi łatwiej coś wytłumaczyć działaniem Boga? Tak. Bo ciężko uwierzyć, że to wszystko co nas otacza to tylko przypadek. Tyle różnych gatunków, tyle zmian środowiska, a wciąż istniejemy jako jedyna, przynajmniej znana nam, inteligentna forma życia. Jakby napisały gimby: "Psypadek? Nje sondze"
    Generalnie to nie jesteśmy jedyną inteligentną formą życia. Ot małpy też są inteligentne! Używają narzędzie, uczą się, mają uczucia. Pewnie mają nawet lepiej rozwiniętą moralność niż niektórzy ludzie. Inna sprawa, że psy też są inteligentne. Kruki też! I w sumie masa innych zwierząt. No i nie wiem skąd to powtarzające się stwierdzenie, że świat powstał z "przypadki". To miliardy lat uporządkowanych procesów. Łatwiej mi w to uwierzyć niż w bożki, które grożą palcem jak się masturbujesz.

12. Następujących 3 użytkowników podziękowało Volomir za ten post:

Strona 218 z 230 PierwszyPierwszy ... 118168208216217218219220228 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów