Strona 63 z 82 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 819

Wątek: Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Poza tym co Piter napisał to Portugalia, Węgry, Hiszpania, Chanat Bułgarów Nadwołzańskich, Francja. Polska, Hre, nimi bywa ciężko.

Maurami jak przeniesiesz stolicę to masz łatwy rozwój i z czasem wymiatasz. Na Megasubmodzie obecnym nimi nie grałem. Ai potrafi zaskoczyć.

Portugalia ma chyba najciężej.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
    Szkotami trochę pograłem i w dość krótkim czasie podbiłem praktycznie całe wyspy Brytyjskie, lecz po tych +-20 turach nie zaobserwowałem żadnej wojny toczącej się pomiędzy innymi frakcjami. Tak mnie to zdziwiło, że wpisałem sobie kod na odkrycie mapy, by sprawdzić co się wyprawia. Okazało się, że praktycznie wszędzie armie siedziały tylko w miastach/zamkach i nie było widać żadnej agresji ze strony innych nacji, ba całkiem sporo prowincji niezależnych było nie ruszonych, a mogły to zrobić z marszu.

Z tego powodu chyba jednak pogram na trudnym, a nie na normalnym jak to zostało posegregowane w tym modzie.
    Chyba sobie wezmę właśnie tych Maurów, gdyż lubię państwa muzułmańskie, a to ma przynajmniej blisko do europy, a i w praktyce tylko dwa fronty(Wschodni z Egiptem/Sycylią oraz Północny w Iberii), gdyż nie liczę ewentualnego desantu.

Co do tego, że niektórymi frakcjami trzeba grać agresywnie to jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż w swojej startowej postaci mogą zostać zniszczone bardzo szybko i przez to one muszą bardzo szybko poprowadzić swoją ekspansję, by nie zostać stłamszonymi przez sąsiadów.

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Jeśli piechotę lubisz a nie jazdę, to Maurów raczej odradzam bo oni na kawalerii polegają właśnie U nich z pieszych to w miarę fajni tylko halabardnicy i włócznicy andaluzyjscy, ew. piesza gwardia chrystusowa ale ci wszyscy zbierają baty od ciężkiej jazdy, czy to na moich czy Kama statystykach

Niech żyje Gwardia!

Szambelan Awatar Il Duce
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    163
    Otrzymał 384 podziękowań w 264 postach
    Maurowie mają szeroki wybór niezłej piechoty średniego poziomu,dobrze trzymającej linię,do tego w kampanii od razu mają dostęp do elitarnych pieszych mozarabów którzy spokojnie mogą wziąć na klatę spieszone rycerstwo feudalne,no i dysponują naprawdę mocnymi kusznikami(piesi mudejarowie).Także z piechotą wcale nie jest u nich tak źle
    Keep your friends rich and your enemies rich and wait to find out which is which.

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    A to widocznie się coś zmieniło w stosunku do 6.3

Niech żyje Gwardia!

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Spróbowałem tymi Maurami i nieee... To jednak nie jest frakcja dla mnie. Po prostu ta frakcja jest dla mnie za duża na start, a z kasą krucho jak nie wiem mimo posiadania tylu w teorii bogatych prowincji.

Przyjrzałem się jeszcze raz frakcją i tak po prawdzie to co spełnia moje wymagania to:
    - Państwa włoskie
    - Szkoci
    - Dania
    - Norwegia

Przyjrzałem się tym razem trochę dokładniej mapie i takie mnie naszły refleksje:
    1) Państwa włoskie
    Zalety:
    - prawdziwy grajdołek polityczny, masa małych państw, tak więc mamy możliwość prowadzenia szeroko zakrojonej polityki
    - starcia państw w większości nastawionych na piechotę
    - możliwość zaatakowania bardzo wielu państw poprzez desant w basenie Morza Śródziemnego
    - duże zyski z handlu (raczej nie grozi nam na start bankructwo)
    Wady:
    - grajdołek polityczny, nie ma się praktycznie gdzie ruszyć bez wszczynania z kimś wojny
    - teoretyczne zagrożenie ze wschodu( Węgry/Bizancjum) oraz z północy (Cesarstwo)
    - po części nie mój klimat

2) Norwegia
    Zalety:
    - spokojna i w miarę bezproblemowa ekspansja w Skandynawii
    - tylko jeden sąsiad na południu(Dania)
    - klimat wikingów
    - możliwość ekspansji w wielu różnych kierunkach z rozsądną ilością opcjonalnych wrogów
    - możliwość przejścia na pogaństwo
    Wady:
    - stosunkowo nudno
    - stosunkowo mało możliwości politycznych

3) Dania
    Zalety:
    - Posiadanie tylko dwóch bezpośrednich sąsiadów
    - klimat zbliżony do wikingów
    - rozlokowanie pozwalające na zarówno w miarę ekspansywną, jak i izolacyjną politykę
    Wady:
    - stosunkowo mało możliwości politycznych(lecz więcej niż Norwegia)
    - frakcja bardzo podobna do Norwegi

4) Szkocja
    -takie coś pomiędzy Danią, a Norwegią
    Zalety:
    - posiadanie tylko jednego bezpośredniego sąsiada
    - odizolowana pozycja startowa( nie trzeba się za bardzo martwić o najazd)
    - klimaty podobne do wikingów
    Wady:
    - przymus opanowania wysp
    - przymus walki z silnym wrogiem (Anglicy)

Takie oto jest mniej więcej podsumowanie moich rozmyślań na temat preferowanych przeze mnie frakcji. Co zatem wybieram?

Myślę, że pokuszę się o jakieś państwo włoskie (Rozważam głownie Genuę oraz Pizę. Głownie zastanawiam się, czy wolę bardziej nastawienie na jednostki dystansowe, czy walczące wręcz.).

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zormar Rivaks Zobacz posta
    Szkotami trochę pograłem i w dość krótkim czasie podbiłem praktycznie całe wyspy Brytyjskie, lecz po tych +-20 turach nie zaobserwowałem żadnej wojny toczącej się pomiędzy innymi frakcjami. Tak mnie to zdziwiło, że wpisałem sobie kod na odkrycie mapy, by sprawdzić co się wyprawia. Okazało się, że praktycznie wszędzie armie siedziały tylko w miastach/zamkach i nie było widać żadnej agresji ze strony innych nacji, ba całkiem sporo prowincji niezależnych było nie ruszonych, a mogły to zrobić z marszu.

Z tego powodu chyba jednak pogram na trudnym, a nie na normalnym jak to zostało posegregowane w tym modzie.
    Chyba sobie wezmę właśnie tych Maurów, gdyż lubię państwa muzułmańskie, a to ma przynajmniej blisko do europy, a i w praktyce tylko dwa fronty(Wschodni z Egiptem/Sycylią oraz Północny w Iberii), gdyż nie liczę ewentualnego desantu.

Co do tego, że niektórymi frakcjami trzeba grać agresywnie to jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż w swojej startowej postaci mogą zostać zniszczone bardzo szybko i przez to one muszą bardzo szybko poprowadzić swoją ekspansję, by nie zostać stłamszonymi przez sąsiadów.
    Na początku gracz ma sztuczna przewagę, bo startowe armie składają się ze śmieciowych armii, które bot wymienia na lepsze dopiero gdy je wykrwawi, a gracz robi to znacznie szybciej uzyskując jakościową przewagę. Grając na najwyższych poziomach Szkocją też w 20 tur podbijałem Wyspy Brytyjskie, potem mimo mojej potęgi było znacznie trudniej gdyż bot miał już porządne armie. Jeśli chodzi o stanie armiami w miastach to wątpię, spróbuj podbić rebelie automatycznymi bitwami,tak jak to robi bot, to zobaczysz czemu AI tak wolno podbija. Jeśli koło 20 tury na trudniejszych poziomach nie masz wojen to znaczy, że masz oryginalne AI.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Dobra nie mam oryginalnego AI bowiem praktycznie jednocześnie zaatakowała mnie Sycylia oraz Genua. Chciałem gry defensywnej no i dostałem. Nie powiem ciężko jest odeprzeć wrogą armię mając dwukrotnie mniej ludzi i w dużej mierze gorzej wyposażoną. Mimo to jest zabawa i zadowolenie z siebie jak się armią w liczbie około 700 odpiera armię wroga złożoną z 1600 żołnierzy przy swoich stratach rzędu 50%, a jego 90%.

Muszę szybko się pozbierać i ruszyć z kontrofensywą, by dać po tyłku tej Genui, a z Sycylią postarać się o rozejm. (Zaś z Wenecją przydałby się Sojusz.)

Do tego świetne jest to, że moje jednostki strzeleckie, zarówno kusznicy, jak i łucznicy świetnie sobie radzą nie tylko na dystans, ale i całkiem nieźle w zwarciu.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Ai Pitera było jako opcja ale chyba nie masz najnowszego, najnowsze ai to wersja 4.2 do Bellum. Upewnij się że masz własnie 4.2 a nie jakąś niższą.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Podpowiesz zatem jak to zrobić? O który plik chodzi? W takich sprawach jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.

Strona 63 z 82 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów