Strona 65 z 82 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 819

Wątek: Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
    Dziękuję za pomoc(aczkolwiek początkowo miałem problem z rozczytaniem o co ci chodzi ). Nim jednak zajmę się grzebaniem w pliku to posprawdzam w grze co jest to, bo tak z nazw (jeszcze włoskich) to nie za bardzo wiem co jest co(A i tak pewnie trzeba będzie to reedytować, bowiem jedni będą mieć milicję, a inni ciężkie wojsko ).

Spisuję już siódmą frakcję i wątpię, czy coś z tego mojego edytowania pliku wyjdzie. Szczerze to jak widzę ten pierdyliard jazdy u wschodnich frakcji to mi się odechciewa. Jedna frakcja ma tyle ciężkiej jazdy, co trzy frakcje z Półwyspu Iberyjskiego razem. Przez to sam już zaczynam się gubić w tym, jaka jednostka powinna być na jakim poziome danego budynku. Rozumiem, że jednostki powinny się różnić statystykami, ale czasem(ba) są takie przeskoki w statystykach, że sam już nie wiem jak by to ustawić.

Raz jedna frakcja ma tak, że piechota nadaje się na pierwsze trzy poziomy koszar + jedna elitarna na 4/5, a innym razem frakcja ma jedną, dwie jednostki na pierwsze 3 poziomy koszar, a 4 na te, które ustawiłbym na poziomie 4/5.

PS. Czy jak sprawdzam budynki w miastach/zamkach to są tam również uwzględniane jednostki regionalne?
    Ostatnio edytowane przez Zormar Rivaks ; 11-06-2016 o 19:37

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Regionalne masz pod AOR

Może to zrobię sam za jakiś czas nie mam natchnienia na razie na grzebanie w rekrutacji, mnie tam nie przeszkadza.

Nie każda frakcja ma mieć jednakowo, jednostki są różne. Starali się historycznie zrobić.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Regionalne masz pod AOR
    Nie o to pytałem. szło mi o sytuację w grze, gdy po wybraniu miasta/zamku wchodzimy w dane o budynkach i możemy sprawdzać co każdy nam daje/wymaga.

Nie każda frakcja ma mieć jednakowo, jednostki są różne. Starali się historycznie zrobić.
    Nie mówię, że to źle w żadnym wypadku. Po prostu grzebanie się z edycją pliku rekrutacji okazało się nie na możliwości/umiejętności/chęci takiego casuala jak ja.

Chyba postaram się to przeboleć, bo nie mogę patrzeć na tą biedę w SS pod względem różnorodności jednostek oraz tego braku dodatkowej zawartości oferowanej przez Bellum.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Po 1 lipca może do tego siądę. O ile się przypomnisz na PW lub w temacie.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Gram Litwą i Nowogród wypowiedział mi w końcu wojnę(W końcu, bowiem zaatakowali po tym jak się czaili chyba z 15 tur - włazili mi w granice prowincji).

Miałem chyba najcięższą bitwę w mojej karierze. Samą najbardziej podstawową milicją oraz czterema oddziałami łuczników(2 chłopskich i dwa litewskich) i na deser dwa oddziały konnicy( Bojarowie + jakaś lekka).

Liczba moich wojsk: około 800

Przeciwnik: około 1400 (Armia w 70% z oszczepników + 2 oddziały chłopskich łuczników + 2 oddziały spieszonych drużynników + oddział Berdyszników + oddział synów bojarów)

Końcowy wynik?

Moje straty: około 200

Straty przeciwnika: wszystko bez 6 ludzi (Jeńcy poszli pod topór)

Strategia:

Z uwagi na to, że było to miasto z drewnianym murem to ten wokół bramy tworzy charakterystyczne wgłębienie otoczone murami, więc je wykorzystałem( jest to jeden z niewielu momentów, kiedy broniłem murów, zazwyczaj bronię placu w drodze do niego.). Na murach łucznicy ustawieni w taki sposób, by z oddziałami wchodzącymi na mury walczyli chłopscy, zaś zaraz za bramą ustawiona podwójna palisada(to jest litewscy łucznicy ustawili tam palisadę dwa razy w jednym miejscu). Następnie zaraz za bramą skoncentrowanie całej milicji jak najciaśniej się dało. Konnica w rezerwie.

Rozpoczyna się szturm przeciwnika. Podchodzi taranem oraz wieżą i drabinami. Część jego wojsk wchodzi na mury(Z jednej strony berdysznicy, a z drugiej spieszeni drużynnicy), a druga przebija się taranem przez bramę. W tym samym czasie łucznicy ostrzeliwują tych co wchodzą na mury, a chłopscy łucznicy o dziwo bardzo ładnie zatrzymali w szachu ciężką piechotę przeciwnika (Albo bug, że komp zbzikował na murach i nie kazał im atakować).

Przebili bramę i co się dzieje? Jego wszystkie siły napierają na wejście do osady. Moje wojska z drugiej strony, a łucznicy szyją ogniem w ten kocioł, który zrobił się w bramie i przed nią od strony zewnętrznej zbierając swoje żniwo. Zauważyłem, że moja milicja zaczęła być powoli rozpychana na boki i bojąc się, że pierścień zostanie przerwany posłałem do walki moją konnicę. Razem udało im się utrzymać okrążenie wroga, a fakt, iż walczono w bramie oraz to, że praktycznie wszystkie oddziały wroga były związane walką to jego oszczepnicy nie mogli mi zagrozić.

Dobre było to, że jego dowódca(nikt z nas nie miał generała) (jedyna konnica) jak głupi rzucił się do środka przez bramę, a tam czekała na niego kolczasta niespodzianka. Padł praktycznie na początku szturmy, a tymczasem mój dowódca co rusz zachęcał swoich ludzi do walki za pomocą rogu. Wreszcie ponoszone przez przeciwnika straty spowodowane ostrzałem oraz fakt utraty dowódcy zaczął łamać ich morale i jego wojsko zaczęło się sypać jak domek z kart. Poszło efektem domina i po chwili moi ludzie już tylko ścigali uciekinierów.

Dawno nie miałem tak emocjonującej bitwy i heroicznego zwycięstwa .

PS. Można przeciwnikowi zwrócić jakoś uwagę na to, że włazi swoimi armiami na moje ziemie(Nie ma między nami wojny, a jego wojsko weszło na teren mojej prowincji i tak stało kilka tur, po czym je wycofał(prawdopodobnie zaczęło głodować))?
    "Nie byłbym sobą, gdybym nie ruszył jej na pomoc."
    - solamnijski rycerz, który nie kumał Sigil. Skumał za późno.

Szambelan Awatar Il Duce
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    163
    Otrzymał 384 podziękowań w 264 postach
    Nie nie można,i nie ma w medku czegoś takiego jak wyniszczenie,to wprowadzono w późniejszych TW a głód się pojawił dopiero od czasów Romana 2
    Ostatnio edytowane przez Il Duce ; 12-06-2016 o 19:57
    Keep your friends rich and your enemies rich and wait to find out which is which.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Obecność wrogich wojsko zmniejsza przyrost Twojej populacji. Jeśli bot tak włazi na Twój teren to możesz śmiało to poczytywać jako oznaki wrogości.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Nie nie można,i nie ma w medku czegoś takiego jak wyniszczenie,to wprowadzono w późniejszych TW a głód się pojawił dopiero od czasów Romana 2
    Mod dodaje coś takiego jak zapasy w odniesieniu do armii(przynajmniej, gdy dowodzi nią generał).

Obecność wrogich wojsko zmniejsza przyrost Twojej populacji. Jeśli bot tak włazi na Twój teren to możesz śmiało to poczytywać jako oznaki wrogości.
    Da się temu jakoś przeciwdziałać? Chodzi mi o inny sposób, niż kop w cztery litery i wyrzucenie jego armii siłą.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zormar Rivaks Zobacz posta
    Mod dodaje coś takiego jak zapasy w odniesieniu do armii(przynajmniej, gdy dowodzi nią generał).

Da się temu jakoś przeciwdziałać? Chodzi mi o inny sposób, niż kop w cztery litery i wyrzucenie jego armii siłą.

Poprawianie relacji, sojusz. Poprawiać relacje można przez dawanie pieniędzy, dawanie prowincji jednak najskuteczniejsza jest walka z wspólnym wrogiem. Jednak to raczej nieopłacalne. Wrogość wynika albo z tego, że zbyt się wybiłeś nad resztę, dlatego sąsiedzi się boją i mają większy priorytet do ataku na Ciebie jeśli znajdzie się do tego korzystna sytuacja lub dlatego, bo jesteś najsłabszym z sąsiadów, a nie ma regionalnej potęgi, która zagraża wszystkim dookoła lub tylko i wyłącznie dlatego, bo jesteś to Ty ale to tylko na najwyższym poziomie trudności i w mniejszym nasileniu na prawie najtrudniejszym.

Bot może krążyć armiami w twoich okolicach ale nie będzie wysyłał większych sił w czasie pokoju, może Ci przeszkadzać i czyhać na możliwość ataku ale może to być również armia zabezpieczająca jego granice, bo bot ma skrypty napisane tak by nie zostawiał pustych granic z sąsiadem, który może chcieć zaatakować.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Bot może krążyć armiami w twoich okolicach ale nie będzie wysyłał większych sił w czasie pokoju, może Ci przeszkadzać i czyhać na możliwość ataku ale może to być również armia zabezpieczająca jego granice, bo bot ma skrypty napisane tak by nie zostawiał pustych granic z sąsiadem, który może chcieć zaatakować.
    Pilnowanie swoich granic w środku mojego państwa. Taa...

Wrogość wynika albo z tego, że zbyt się wybiłeś nad resztę, dlatego sąsiedzi się boją i mają większy priorytet do ataku na Ciebie jeśli znajdzie się do tego korzystna sytuacja lub dlatego, bo jesteś najsłabszym z sąsiadów
    Wychodzi raczej, że to drugie, bowiem z Nowogrodem jesteśmy na równi, a Połowcy oraz Włodzimierskie są trochę silniejsi ode mnie.

Stało się to co przewidywałem i to czego nie przewidziałem.

Przewidziałem to, że gdy zacznę się tłuc z Nowogrodem(oni zaczęli) to przyłączy się Księstwo Włodziemierskie.

To czego nie przewidziałem to to, że Chanat Połowców również wykorzysta tą okazję i się wtryni, a do tego jeszcze Nowogród, Włodzimierskie oraz wspomniani Połowcy zawiązali między sobą sojusz...

Najbardziej mnie dziwiło to, dlaczego ci się między sobą nie biją(Albo przynajmniej np. Włodzimierskie z Bułgarami, czy Gruzją, albo Połowcy z tymi frakcjami i teraz wiem dlaczego). Obecnie mam pod Wilnem 3 praktycznie pełne flagi Połowców (pół na pół dobre jednostki i śmieciowe) oraz 3 pełne flagi Włodzimierskich wojsk( 80% śmieciowe).

Szczerze to chyba zaczął się mój koniec... Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak poprosiłem Polskę(mój najwierniejszy sojusznik) o wsparcie w walce z Nowogrodem to nadal po jakiś 6-7 turach niczego się nie doczekałem.

Strona 65 z 82 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów