Witam!
Grając Księstwami Granicznymi miałem nadzieję na to że w końcu uda mi się zwerbować w którymś z budynków dyplomatę niestety myliłem się a w momencie kiedy prócz Nocnych goblinów, Orków i Goblinów zaatakowali mnie jeszcze Krasnoludki postanowiłem znaleźć odpowiedź na pytanie odnośne dyplomacji.
Sprawa wygląda tak że dyplomatów nie można werbować w żadnym budynku a nie które frakcje mają po jednym z przedstawicieli dyplomacji na start. Jak więc ich dodać i odmienić losy wojny? Sposób nie jest wcale trudny i nawet mi się udało to zrobić a rozwiązanie znalazłem na stronie http://www.twcenter.net/ ale z powodu że wiele osób może nie znać angielskiego lub po prostu może nie wpaść na to żeby tam zajrzeć(sam o tym pomyślałem dopiero po paru godzinach od rozpoczęcia poszukiwań) postanowiłem opisać w tym temacie jak umożliwić rekrutacje dyplomatów.
Pamiętajcie że jeśli chcemy ingerować w jakieś pliki tekstowe w grze najbardziej optymalną opcją jest zrobienie ich kopi zapasowych przed rozpoczęciem edycji.
Na początek trzeba znaleźć plik export_descr_building w folderze data w folderze moda następnie go otworzyć i dodać te linijki "agent diplomat 0 requires factions { faction(wybrana przez nas frakcja), }" oraz "agent_limit diplomat 1" w budynku w którym chcemy rekrutować dyplomatów, czynność pokazana na przykładzie tawerny:
tavern requires factions { england, eastern_european, southern_european, } and not factions { papal_states, }
{
capability
{
agent diplomat 0 requires factions { england, }
agent spy 0 requires factions { england, }
agent assassin 0 requires factions { england, } and event_counter assasins_turn_on 1
agent spy 0 requires factions { eastern_european, }
agent assassin 0 requires factions { eastern_european, } and event_counter assasins_turn_on 1
agent spy 0 requires factions { southern_european, }
agent assassin 0 requires factions { southern_european, } and event_counter assasins_turn_on 1
happiness_bonus bonus 3
recruit_pool "Kislev Kvas" 0 0.15 1 0 requires factions { eastern_european, }
agent_limit diplomat 1
agent_limit spy 1
agent_limit assassin 1
}
material wooden
construction 4
cost 6400
settlement_min city
upgrades
{
coaching_house
}
}
Jeśli wybrany przez nas budynek posiada drzewko rozwoju dyplomatę trzeba dodać na każdym wyższym stopniu w przeciwnym razie po ulepszeniu tawerny na wyższy poziom nie będziemy mogli rekrutować już dyplomaty.
Frakcje w grze figurują jako
BYZANTIUM- Ostland
DENMARK-Chaos Undivided
EGYPT-Beastmen
NORWAY-Khorne
NOVGOROD-Nurgle
TEUTONIC-Slaanesh
LITHUANIA-Tzeentch
ENGLAND-High Elves
FRANCE-Ostenmark
HRE Reikland
SAXONS-Stirland
HUNGARY-Sylvania
MILAN-Hochland
MOORS-Night Goblins
POLAND-Dwarfs
PORTUGAL-Wissenland
RUSSIA-Kislev
SCOTLAND-Middenland
SICILY-Nordland
SPAIN-Talabecland
TURKS-Orcs
VENICE-Averland
MONGOLS-Dark Elves
KALMAR UNION-Border Princes
Po tym zabiegu możemy już spokojnie najmować dyplomatów ale to jeszcze nie koniec otóż trzeba zmienić parę wartości w descr_cursor_actions tak żeby nasza postać mogła przeprowadzać jakieś akcję na innych obiektach w grze.Więc na początek otwieramy plik descr_cursor_actions a następnie znajdujemy sekcję odpowiedzialną za dyplomatę a żeby to ułatwić wybieramy w notatniku opcję "znajdź" i wpisujemy podaną frazę "selected diplomat". Autor posta na TWcenter podaje żeby tak z edytować wartości w tabelce Enemy żeby były identyczne z tymi z sekcji Allied. Tak powinna wyglądać poprawnie przerobiona tabelka:
over enemy
{
default Na tooltip cannot_perform_mission
land Mov Mov
sea Na Na tooltip characters_cannot_go_on_sea
army TB Na tooltip diplomacy_mission
diplomat T Na tooltip diplomacy_mission
princess T Na tooltip diplomacy_mission
family T Na tooltip diplomacy_mission
settlement T Na tooltip diplomacy_mission
fort T Na tooltip diplomacy_mission
rally_point Mov
naval_rally_point Na Na tooltip characters_cannot_go_on_sea
garrisoned_settlement TB Na tooltip diplomacy_mission
garrisoned_fort TB Na tooltip diplomacy_mission
port Mov
}
over allied
{
default Na tooltip cannot_perform_mission
land Mov Mov
sea Na Na tooltip characters_cannot_go_on_sea
army TB Na tooltip diplomacy_mission
diplomat T Na tooltip diplomacy_mission
princess T Na tooltip diplomacy_mission
family T Na tooltip diplomacy_mission
settlement T Na tooltip diplomacy_mission
fort T Na tooltip diplomacy_mission
rally_point Mov
naval_rally_point Na Na tooltip characters_cannot_go_on_sea
garrisoned_settlement TB Na tooltip diplomacy_mission
garrisoned_fort TB Na tooltip diplomacy_mission
port Mov
}
}
Po wykonaniu tych czynności będziemy mogli rekrutować dyplomatów i przeprowadzać dzięki nim pożądane operacje.
Pozdrawiam Dymitr.