Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 249

Wątek: MG

Pan Nienawiści Awatar Mefisto7
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Otrzymał 74 podziękowań w 57 postach
    Wyobraźmy sobie, że jednostka pięciu chłopów blokuje flotę przed wypłynięciem z portu.

... I chyba wszystko jasne.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 12 podziękowań w 9 postach
    Akurat z realistycznego punktu widzenia armia lądowa jak najbardizej powinna blokować flotę w porcie. Jak flota stoi w porcie, to marynarze przecież nie mieszkaja na statkach, tylko schodzą na ląd, a w momencie kiedy port zostaje zajęty przez wrogie wojsko, nie mają możliwsci powrotu na okręty.
    A czy 1 chłop czy cała chorągiew wojska - w tej grze to jedno i to samo
    Nie pomagam na pw

Pan Nienawiści Awatar Mefisto7
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Otrzymał 74 podziękowań w 57 postach
    No chyba żartujesz. A załogi oczywiście zaskakiwane są tym wojskiem lądowym podczas snu. Nie mają czasu udać się na okręty i odpłynąć? Skoro taki ma być twój argument, to w takim razie powinniśmy kasować statki stacjonujące w tak zablokowanym porcie. Przecież załoga stała się jeńcami.
    Poza tym bezproblemowo mieszkali i mieszkają na statkach. To chyba nie jest niczym nowym.

Do tego argument, jakoby ilość nie miała znaczenia... to ja już nie wiem jak mam skomentować. Po pierwsze realizm, po drugie nadużycia.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 12 podziękowań w 9 postach
    No tak, bo jak statek po długiej podróży przybił do jakiegoś portu, to załoga nie rozbijała się wcale po burdelach i knajpach tylko grzecznie mieszkała na okręcie

"Do tego argument, jakoby ilość nie miała znaczenia... to ja już nie wiem jak mam skomentować. Po pierwsze realizm, po drugie nadużycia."
    A jaka jest różnica na między jednym chłopem a 2 tysiącami zbrojnych na mapie kampanii? Zresztą ta gra ma ogólnie mało wspólnego z realizmem i dużo bardziej niedorzeczne rzeczy w niej widziałem, niż ta sytuacja, którą przedstawiłeś wyżej
    Nie pomagam na pw

Podkomorzy Awatar Avasil
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 61 podziękowań w 33 postach
    Jak ktoś postawi jedną jednostkę, to łatwo się jej pozbyć, a w takiej sytuacji trzeba też mieć na uwadze, żeby nie pozostawiać portu łatwym łupem, a te zazwyczaj są w zasięgu garnizonu miasta, bardzo rzadko jest sytuacja, kiedy można na tym skorzystać, a wystawianie całej armii na otwartym polu też jest ryzykowne. Dla mnie to jest fajne, bo to jakieś dodatkowe możliwe zagranie, które trzeba mieć na uwadze wykonując ruch.

Do tego argument, jakoby ilość nie miała znaczenia... to ja już nie wiem jak mam skomentować. Po pierwsze realizm, po drugie nadużycia.
    Tak samo jedna jednostka chłopów może zablokować w mieście pokonane 2000 żołnierzy

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 26 podziękowań w 21 postach
    Proszę mg o pozwolenie na wymianę miast pomiędzy Bizancjum a Bułgarią. Bizancjum odda Wchodnię (na wschód od Teodozji), Bułgaria Mokszę. Wymiana jest korzystna dla obu państw.

Zdaje się też, że Kijów przejął bułgarskiego kupca w Estonii pomimo porozumienia kupieckiego pomiędzy tymi państwami. Co na to Mefisto i mg?
    Ostatnio edytowane przez Matisek ; 27-08-2016 o 19:13
    KO:
    Krucjata(4-Jerozolima);Iberia(1-Navarra);Brytania(32-Walia);Krzyżacy(35-Polska,36-Zakon,38-Litwa,42-Dania,44-Mongołowie,45-Zakon);MKO(26-Bizancjum);WKO(29-Sycylia);
    Niedokończone:
    MKO(18-Wenecja);Krzyżacy (39-HRE,40-HRE);
    Oddane:
    WKO(30-Maurowie, 32-Bułgaria); MKO(30-Dania,33-Anglia);WKO(34-HRE);BC(17-Egipt);

mózgozdrapka Awatar Zachar
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    117
    Otrzymał 362 podziękowań w 194 postach
    a ja wyrażam swój sprzeciw.
    Jeżeli po drugiej stronie byłby drugi żywy gracz to ok..ale ta manipulacja ma wyłącznie na celu transport agentów zapewne

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Port na Morzu Czarnym to okno na świat dla oddzielonej od reszty państw Bułgarii. Wzrośnie handel, ale i jej potencjał militarny. Jest to wielka szansa dla tego państwa. Nie zamierzam robić nic, co byłoby niezgodne z jego interesem. Nie wyślę wszystkich agentów na drugi koniec Europy, ponieważ priorytetem jest kontrola terenów przy granicach Bułgarii.

Uniemożliwienie dokonania wymiany prowincji byłoby ogromnym ograniczeniem dla Bułgarii, która pozostanie państwem na marginesie gry.

Ja, jako senior również będę niezmiernie poszkodowany nie mogąc prowadzić polityki państwa, którym steruję tak, jak chcę i wykorzystywać go do pomocy Bizancjum (nie tylko pomocy w ofensywie, ale i w ewentualnej defensywie).
    KO:
    Krucjata(4-Jerozolima);Iberia(1-Navarra);Brytania(32-Walia);Krzyżacy(35-Polska,36-Zakon,38-Litwa,42-Dania,44-Mongołowie,45-Zakon);MKO(26-Bizancjum);WKO(29-Sycylia);
    Niedokończone:
    Oddane:
    WKO(30-Maurowie, 32-Bułgaria); MKO(30-Dania,33-Anglia);WKO(34-HRE);BC(17-Egipt);

Podczaszy Awatar Soplica
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    47
    Otrzymał 27 podziękowań w 24 postach
    Cytat Zamieszczone przez Matisek Zobacz posta
    Zdaje się też, że Kijów przejął bułgarskiego kupca w Estonii pomimo porozumienia kupieckiego pomiędzy tymi państwami. Co na to Mefisto i mg?
    Cóż, zdaje się, że takie zdarzenie faktycznie miało miejsce. W zaistniałej sytuacji, pakt handlowy między tymi państwami od razu uznaje się za nieważny.

Cytat Zamieszczone przez Matisek Zobacz posta
    Proszę mg o pozwolenie na wymianę miast pomiędzy Bizancjum a Bułgarią. Bizancjum odda Wchodnię (na wschód od Teodozji), Bułgaria Mokszę. Wymiana jest korzystna dla obu państw.
    Jako, że sprawa ta dotyczy również Kijowa, jako państwa graniczącego, chciałbym jeszcze usłyszeć stanowisko Mefa w tej sprawie.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Ale jak to? Bez żadnych konsekwencji? Po co w takim razie taki pakt (+jednoturowy okres wypowiedzenia)? Jakby Mefisto przejął wszystkich kupców, to co wtedy?
    KO:
    Niedokończone:
    Oddane:

Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów