Strona 237 z 287 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 361 do 2 370 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    @ Nie dobrnąłem nawet do połowy tego tekstu, tak mnie meczy czytanie jego. @
    Zauważyłem to. Żyjesz we własnym świecie. Nie interesują Cię jakiekolwiek argumenty - one Cię nudzą. I to jest problem.
    Nie masz żadnej wiedzy by stwierdzić czy żyję we własnym świecie, to takie obrażanie zwykłe, męczy mnie ta twoja ciągła buta i arogancja, i ignorowanie moich argumentów. Jesteś arbitralny.

Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Mam pytanie do Piter-a o źródła tej rewelacji w sprawie RFN-u, na której podpiera cały wywód. Bo wniosek jest taki, że ówczesne NATO nie miało najmniejszego pojęcia o stanie sił zbrojnych RFN-u - swojego sojusznika, a na temat Układu Warszawskiego to już kompletnie byli w czarnej rozpaczy.

Fragment artykułu Stanisława Cat-Mackiewicza. Nie jestem głęboko obeznany w tym temacie ale biorę tą jego wypowiedź za dobrą monetę. Na pewno pojęcie mieli i Niemcy mieli dobrą armię.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Nie masz żadnej wiedzy by stwierdzić czy żyję we własnym świecie, to takie obrażanie zwykłe, męczy mnie ta twoja ciągła buta i arogancja, i ignorowanie moich argumentów. Jesteś arbitralny. @
    Wybacz, ale nie ja stwierdziłem, że postu na który odpowiadasz nawet nie doczytałeś do końca. Nie obrażam Cię tak pisząc. Jeżeli już, to raczej Ty obrażasz mnie wykazując lekceważenie wobec tego co piszę.
    A co do "buty i arogancji"... to jest dyskusja. Z doświadczenia wiem, że takimi określeniami reagują osoby nie mające w dyskusji argumentów. Wiem, znowu napiszesz, że to przejaw "buty i arogancji"... Ale tak po prostu jest.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    W naszym interesie jest słaba Ukraina, słaba Litwa, Łotwa, Estonia
    Bzdura, ale nim rozwinę zadam pomocnicze pytanie: co rozumiesz pod pojęciem słaba Litwa, Łotwa i Estonia?

Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    i jesteśmy jako tako zabezpieczeni.
    W rozumieniu: przed kim?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Pampa
    Gość
    Takie moje zdanie i tyle. Możesz sobie je nazywać bzudra2 (jak wwzystko z czym sie nie zgadzasz) i Tobie go nie będę rozwijał. Bez urazy.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    No tak, rzucamy ogólnikowe hasła i ucieczka. Tak wygląda dyskusja z Tobą. Ok, ale myśl że "jesteśmy jako tako zabezpieczeni" mógłbyś jednak rozszerzyć by wiadomo było o czym w ogóle pisałeś. Przed kim? Może: przed czym?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Ukraina prędzej czy później się rozpadnie, i dobrze.@
    Dobrze. Ukraina się rozpada. Zastanowiłeś się co dalej? Bo wariantów takiego rozpadu może być kilka:
    - rozpada się na zależny od Rosjan wschód i zachód, który w ten sposób będzie na pewno bardziej nacjonalistycznie nastawiony (czyli będzie bliżej tego co Ty nazywasz "Banderolandem") - to będzie dla nas lepsze?!
    - rozpada się na twory całkowicie kontrolowane przez Rosję - czy to ma być dla nas korzystne?! Pamiętaj, że Rosja zakłada sobie odbudowę ZSRR (choć niekoniecznie w takiej postaci). Jeżeli opanuje Ukrainę to co będzie jej dalszym celem?
    - rozpada się całkowicie i w miejsce Ukrainy mamy "czarną dziurę" - teren bezprawia, bandytyzmu, wojny domowej i czego tam jeszcze - czy może to ma być dla nas korzystne?!

@...całkiem najlepiej zacieśnić współpracę w grupie Wyszehradzkiej, dołączyć do niej Rumunię i jesteśmy jako tako zabezpieczeni @
    Państwa GW są słabe. I ekonomicznie (najlepsze są na naszym mniej więcej poziomie) i militarnie (tu sytuacja wygląda wręcz tragicznie). Te kraje mają kompletnie różne priorytety polityczne i w dziedzinie polityki wewnętrznej i zagranicznej. Inaczej wyobrażają sobie swą przyszłość energetyczną, inaczej podchodzą do wielu dziedzin. To co piszesz to wypisz wymaluj wizja PiS-owska. Tyle tylko, że PiS nie ma żadnej polityki zagranicznej bo ona w całości podporządkowana jest polityce wewnętrznej nastawionej na zdobycie jak największej ilości władzy. Wizja GW to swego rodzaju zasłona dymna mająca przesłonić fakt, że tej polityki zagranicznej nie ma.

Pampa
    Gość
    Ale ja nie chcę z Tobą Gajuszu dyskutować, bo wiem jaką masz merytorykę. Uznajmy że masz rację i tyle. Wszscy szczęśliwi.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Nie o dyskusję tu nawet chodzi bo co można stwierdzić po tym że ktoś chce by nasi sojusznicy z NATO w regionie bałtyckim byli słabi? Daje do myślenia i tyle. Ciekawi mnie natomiast wzmianka o zabezpieczeniu "przed czymś". Trzeba choć trochę próbować bronić swych tez. A przynajmniej wyjaśnić przed czym wymienione państwa byłyby "jako tako zabezpieczone". Wynikałoby to choćby z szacunku do czytających forumowiczów jeśli już nie dyskutantów.

9. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    ,,Silna Polska''
    I to zawsze był problem. Ten chwytliwy fałszywy slogan. Największą potęgę osiągnęliśmy w latach Rzeczypospolitej Obojga Narodów, państwa wielonarodowego i wieloetnicznego. Również wiele wkładu wnieśli Kozacy i ludność ruska z terenów obecnej Ukrainy. Wystarczy wspomnieć chociażby Chocim i oddziały Konaszewicza-Sahajdacznego.
    Współpracujące państwa dawnej Rzeczypospolitej- o takiej alternatywie politycznej należy myśleć, a wydarzenia na Ukrainie mogą być szansą budowy takiej wizji.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    ,,Silna Polska''
    I to zawsze był problem. Ten chwytliwy fałszywy slogan. Największą potęgę osiągnęliśmy w latach Rzeczypospolitej Obojga Narodów, państwa wielonarodowego i wieloetnicznego. Również wiele wkładu wnieśli Kozacy i ludność ruska z terenów obecnej Ukrainy. Wystarczy wspomnieć chociażby Chocim i oddziały Konaszewicza-Sahajdacznego.
    Współpracujące państwa dawnej Rzeczypospolitej- o takiej alternatywie politycznej należy myśleć, a wydarzenia na Ukrainie mogą być szansą budowy takiej wizji.

Polska nie stała się silna, bo przylgnęli do nas Rusini i WKL tylko przygarnęliśmy ich, bo byliśmy silni.

Strona 237 z 287 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247 ... OstatniOstatni