Strona 252 z 287 PierwszyPierwszy ... 152202242250251252253254262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 511 do 2 520 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    Otrzymał 88 podziękowań w 64 postach
    Wy naprawdę myślicie że mamy moc, by Ukrainę utrzymać pro-zachodnią, silną (dlaczego ma być silna to ja chyba nigdy nie zrozumiem, już tyle razy w historii wyhodowaliśmy na własnym boku raka, który później nas zaatakował, naprawdę niczego się nie nauczyliśmy?) wolną od Rosji? Nie, to czy będzie to Ukraina w Unii, w NATO, pro-zachodnia, czy pro Rosyjska to kwestia rozgrywek USA - Rosja.

A my zamiast próbować budować jakieś śmieszne międzymorze w momencie jak nawet fundamentów do tego nie mamy, powinniśmy wyciągnąć z Ukrainy tyle ile się da.
    "Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
    Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
    Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
    Da Ci brylanty i srebro i złoto
    Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
    Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
    W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
    Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"

2. Użytkownicy którzy uznali post Wonsz za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Ukraina jest za słaba by nam zagrażać, pokazuję jedynie to zagadnienie aby uwidocznić kontrast wobec waszego podejścia do Ukrainy, a jej rzeczywistością.
    Czyli skoro nam nie zagraża pretensje ze strony tamtejszych nacjonalistów nie maja pokrycia w rzeczywistości. A ta rzeczywistość o, której piszesz w kontekście, aby nie popierać Ukrainy to zaledwie jej wycinek i nic więcej, a traktujesz to jako całość.

W wielu oddziałach przeważali Ukraińcy i to prawda, z którą ciężko się kłócić i tyle, resztę sam sobie dopowiedziałeś. W wielu oddziałach to może być 5% żołnierzy całej armii, a Ty mi każesz udowadniać, że w całej armii czerwnoej było ich więcej, nic takie nie stwiedziłem, to daleko idące domysły i to 5% już jak na armię czerwoną byłoby więcej niż partyzantów UPA, OUN i wszelkich SS-dziadostw. Wiele było oddziałów, w których przeważali Ukraińcy na froncie ukraińskim.
    Przypomnę Ci Twój post -
    Żadna ale walczyły po stronie III Rzeszy stąd porównanie. Za to w armii czerwonej w wielu oddziałach większość to byli Ukraińcy.

Postawiłeś tezę, że w ACz. wielu oddziałać przeważali Ukraińcy, a teraz nie potrafisz tego udowodnić. Nawet nie potrafisz podać źródła, z którego to wiesz. Teraz nagle twierdzisz, że było ich 5% - źródło.
    Dwa - to udowodnij, że liczba Ukraińców w ACz. przeważała nad tymi, którzy byli w UPA, OUN oraz służyli w formacjach SS.

Co do sloganu, którego nie wolno wymawiać, to jest czysty atak z Twojej strony, bo ja cały czas proszę o wyjaśnienie co to znaczy to hasło więc z drugiej strony jeśli nie mogę się tego dowiedzieć to nie da się dojść do zrozumienia.
    Skoro sam się nim posługujesz i je negujesz to musisz znać jego wyjaśnienie, a jeżeli jest odwrotnie to świadczy tylko o tym, że posługujesz się argumentami o których nie masz bladego pojęcia.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pampa
    Gość
    Ale co tu udowadniać? Logicznie rzecz biorąc Ukraińców musiało być sporo w ACz, zwłaszcza że Ukraina była częścią składową ZSRR.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    A embarga ze strony Rosji i na Rosję to przepraszam nie wydatek, ilu ludzi straciło przez ten symboliczny gest pracę, a ilu świadomym Polakom scyzoryk się w kieszenie otwierał jak słyszy Slava Ukrainie wypowiadane przez polskich posłów.

Kiedyś było głośno o udziale Ukraińców w II wś, w ogóle nasi politycy wymyślali historię od nowa, wraz z ukraińskimi, że to Ukraińcy, nie Rosjanie wyzwolili np. Auschwitz, wtedy porównywano składy wielu oddziałów, gdzie często zdecydowana większość to byli Ukraińcy, jako szeregowi, jak oficerowie było znacznie słabej i były to liczby idące o ile pamiętam jeśli nie w miliony to w setki tysięcy, a ilu było partyzzantów ukraińskich faszystów, 60tyś?

Polskie firmy na Ukrainie w związku ze zmianami też nie miały żadnych korzyści tylko straty.

Jedyny zysk, to to że mamy tanią siłą roboczą z Ukrainy ,tyle, ze ta tania siła robocza nie wzbogaca Polaków tylko wrzuca ich w takie samo bagno jak Ukraińców albo zmusza do emigracji. Ja jestem za tym żeby w akcie solidarności przynać wszystkim emigrantom z Ukrainy polskie obywatelstwo, w parę lat 90% wyjedzie na zachód.

Słownictwo. Upominam. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 08-10-2016 o 15:49

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    A czemu w Polsce dziś nie czci się Berlingowców,AL,BCH itp ? a niektórzy nazywają nawet zdrajcami ?
    Dokładnie z tego samego powodu co na Ukrainie nie ma kultu ich czerwonoarmistów, a poza nimi było tylko UPA, Ukraińcy nie mają się po prostu do kogo innego odwołać w swojej najnowszej historii.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    A czemu w Polsce dziś nie czci się Berlingowców,AL,BCH itp ? a niektórzy nazywają nawet zdrajcami ?
    Dokładnie z tego samego powodu co na Ukrainie nie ma kultu ich czerwonoarmistów, a poza nimi było tylko UPA, Ukraińcy nie mają się po prostu do kogo innego odwołać w swojej najnowszej historii.
    Osobiście byłbym daleki do uznawania Berlingowców za jakiś zdrajców, każdy sposób by wydostać się z Syberii był dobry i nie można tych ludzi za to osądzać. BCH też nie słyszę jakieś histerii na ich temat.

Niech Ukraińcy najlepiej się odniosą do rewolucji francuskiej i zrobią porządek z tymi zbirami w kołnierzykach, którzy ich niszczą, mam na myśli oligarchów, jak już jesteśmy w tematach sloganów Łatwo się mówi.

Pampa
    Gość
    BCH były organizacją ludową, ale z komunistami mało mającymi wspólnego. Raczej PSL. z komuną i rozliczaniem to raczej AL bym stawiał.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Ale co tu udowadniać? Logicznie rzecz biorąc Ukraińców musiało być sporo w ACz, zwłaszcza że Ukraina była częścią składową ZSRR.
    Logicznie rzecz biorąc w ZSRR mieszkało wiele nacji - Czeczeni, Kazachowie, Turkmenii, Rosjanie, Białorusini itd. Piter zaś, jak widzę nie potrafi udowodnić, że Ukraińcy:
    a) przeważali w wielu oddziałach Armii Czerwonej
    b) stanowili 5% składu osobowego
    Nawet nie potrafi wskazać źródła, skąd ma te informacje, którymi się podpiera, jako argumentem.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pampa
    Gość
    Może dlatego przeważali w wielu oddziałach, bo były tworzone na Ukrainie, logicznie rzecz biorąc takie oddziały były złożone z Ukraińców co prowadzi do tego że stanowilili większośc w danym oddziale. Nie wiem, rozrysować? To tak jak z Polakami w ACz czy też nazwijmy to LWP, tam też Polacy stanowili większość w oddziałach. Chyba że nie?

Tyczy się to Kazachów, Czeczeńców i innych.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Litości, LWP,AL,BCH..... są dziś w najlepszym wypadku totalnie marginalizowane, powszechnie panuję kult "Żołnierzy wyklętych" AK,WIN,NSZ.... z którymi polskie wojsko ludowe walczyło(przynajmniej już po 1944r)zresztą zdarzało się, że 'Wyklęci' łączyli siły z UPA przeciw LWP,Sowietom.... !!! więc sprawa jest jasna. Nie ma koszulek,wlepek.... i setek gadżetów związanych z AL itp nie ma opraw na meczach, ani kawałków hip hopowych, świąt państwowych na ich cześć.....
    Tak samo na Ukrainie wolą gloryfikować UPA niż kogoś kto współpracował z Sowietami, proste.
    A tak btw rosyjskie stowarzyszenie "Memoriał" które zajmuję się badaniem zbrodni stalinowskich, w tym również na Polakach(i współpracuję również z polskimi badaczami, i przyczyniło się choćby w badaniu zbrodni Katyńskiej) zostało w Rosji uznane oficjalnie za "zagraniczną agenturę" to tak a propos jak to Rosjanie potulnie rozliczają się ze swoich czarnych kart historii
    Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 08-10-2016 o 22:01
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Strona 252 z 287 PierwszyPierwszy ... 152202242250251252253254262 ... OstatniOstatni