Strona 576 z 636 PierwszyPierwszy ... 76476526566574575576577578586626 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 751 do 5 760 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Pampa
    Gość
    Ja nie wiem czy jest tu jakikolwiek wyborca PiSu z pierwszej tury. Ja zagłosowałem dopiero na PiS jak wiedziałem że moje ugrupowanie nie miało szans. Następnym razem chyba zagłosuję na Kukiza, mają dość dużą różnorodność w swoich szeregach. Byle nie dopuścić powtórki z rozrywki.

BTW pamiętacie jak PO lamentowało żeby nie przenosić sporów na ulice? A co teraz robią hipokryci? Wyprowadzają ludzi, a ten kiep Niesiołowski(czyli ten sam człowiek od słynnego powiedzenia ,,będziecie mieć większość to sobie będziecie mogli przegłosowąc co chcecie." m.in. jest to jedenz powodów dla których gardzę PO) to już pod paragraf podchodzi nawołując do rozruchów.

2. Użytkownicy którzy uznali post Pampa za przydatny:

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Ja mam w pupie co PO mówiło ale nie dziwię się że ludzie wychodzą na ulice. Poza tym ja jakoś nie widzę wielkiego związku z PO. Ba! Mam nadzieje że to nieporozumienie w postaci rządu PiSu padnie. Chciałbym zeby zabrało ze sobą PO, Kukiza ale jak samo PiS zginie to będzie git

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Mieli okazję uczyć się przez 8 lat, od najlepszych...
    Uważasz, że ten propagandowa ilustracja opublikowana na jakimś prawicowym portalu jest obiektywna i oddaje rzeczywistość?

Już się nie mogę doczekać wyborów, będzie taka beka że tylko z popcornem będę siedział i patrzył jak te pajace się przekrzykują.
    Traktujesz to co się dzieje jako rozrywkę i powód do śmiechu?

Przyjmijcie więc do wiadomości, że jest tak jak jest m.in. z powodu takich postaw. I za to co się dzieje jesteście na swój sposób współodpowiedzialni. Macie dokładnie to na co zasługujecie (łącznie z tym co będzie - a obecnie już nie mam żadnych wątpliwości, że będzie gorzej). Oczywiście wielu ludzi myśli inaczej niż Wy, ale społeczeństwo jest całością. I jeżeli duża grupa ma podobne poglądy wpływające na jej zachowanie, to odpowiedzialność za to ponosi całość.

Tym postem Napoleonie7, jak i swymi poprzednimi pokazujesz jaka jest PO: zadufana w sobie, traktująca wszystkich z wysoka, przekonana o swej nieomylności, uciekającą od odpowiedzialności za swe błędy.
    Jak widzę Piner, czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Wypowiedziałem się jasno. PO nie jest nieomylna i mam pełną świadomość tego, że nie wszyscy muszą na PO głosować. Decyzje podejmowane przez rząd PO uważam w większości za słuszne ale rozumiem, że ktoś inny mógł być przeciwnego zdania. I nie widziałbym nic dziwnego ani złego w tym, gdyby PO władzę straciła. Uważam jednak za rzecz absurdalną krytykę samego systemu w jakim nasze państwo funkcjonuje - bo krytyka PO w dużym stopniu z krytyką systemu (liberalną demokracją co w praktyce oznacza krytykę samej demokracji jako takiej) utożsamiano w ostatniej kampanii wyborczej. Wmawiając ludziom, że można inaczej, lepiej rządzić Polską. Nie można. I jeżeli ktoś uważa, że można to powinien teraz mieć świadomość, że to co się dzieje jest tego efektem. Teraz widać skutki paraliżu TK czy innych instytucji państwa, tudzież to co oznacza gdy akceptujemy zasadę że ten kto ma większość może wszystko. Bo ta zasada była akceptowana. Więc jest co jest a będzie jeszcze gorzej.

I oczywiście na wszystko jest wytłumaczenie, ktoś inny zawinił...DOSYĆ! Mieliście 8 lat rządów po których naród tak się skonsolidował iż pozbawił was władzy, na rzecz drugich nieudaczników. Ale niestety ci drudzy nieudacznicy odrobili pracę domową z zakresu wyborów.
    W takich wypadkach zawinili wszyscy, choć niekoniecznie w tym samym stopniu. Ale stopnia winy osądzać nie ma sensu. Natomiast to TY i tobie podobni stoją na stanowisku, że jesteście biednymi ofiarami bez winy. A w tej chwili próbuję Ci wytłumaczyć, że nie masz racji. I za to co się dzieje (i co się stanie) jesteś winny.
    wiele razy powtarzałem, że politycy są naszym odbiciem. I że nawet nie uczestnicząc w wyborach za to co się dzieje w kraju jesteśmy odpowiedzialni. Teraz powtarzam to samo. I dopóki tego sobie nie uświadomimy, dobrze nie będzie.

Nie przeczę iż byłem kiedyś sympatykiem PO i uważałem ją za partię na tyle rozsądną na ile pozwala polska scena polityczna, ale kolejne głupie posunięcia, afery, a już w szczególności okres po wyborach prezydenckich pokazał jak żałosnym i niepoważnym są tworem.
    Z jeden strony kpisz z tego, że "ludzie zostali omamieni przez PiS" a z drugiej powtarzasz bzdury o aferach, których nie było. A głupie posunięcia ma każda władza która rządzi odpowiednio długo, przy czym ważna jest skala owej "głupoty", która w przypadku rządów PO nie była znacząca. I dotyczyła bardziej formy niż treści. Poza tym nie mylmy "głupoty" z "różnicą zdań" bo to coś zupełnie innego - nie zawsze to, że ja mam odmienne zdanie oznacza, że mój adwersarz jest durniem.

... albo znów bezpodstawnie zarzucisz mi popieranie PIS-u jak to zrobiłeś wcześniej
    Już wcześniej pisałem o zjawisku "pożytecznych idiotów" (tylko proszę, nie traktuj tego zwrotu dosłownie!) oznaczającym, że ktoś nieświadomie, w dobrej intencji, popiera złe, zakłamane rozwiązania. Popierać PiS można w ten sposób. W ten sposób zrodził się "symetryzm" (wykreowany zresztą przez PiS który swe działania tłumaczył, że PO też tak robiła - co nie miało nic wspólnego z rzeczywistością ale co "lud kupił").

...tylko dlatego że się nie zgodziłem z twoim zdaniem, co dobitnie pokazuje stosunek PO wobec szarego obywatela. W przeciwieństwie do ciebie ja jestem jedynie naiwny, a nie ślepy.
    To nie ma NIC wspólnego z różnicami w naszych poglądach. O poszczególne rozwiązania można się sprzeczać. Głosować można na różne ugrupowania i jest to naturalne. Problem polega na tym, że kontestacja obecnego systemu lub lekceważenie tego co się dzieje może przynieść dla wszystkich opłakane rezultaty. A to tu ma miejsce. I na to chcę zwrócić uwagę.

Następnym razem chyba zagłosuję na Kukiza, mają dość dużą różnorodność w swoich szeregach. Byle nie dopuścić powtórki z rozrywki.
    Nie jest wykluczone, że do "powtórki z rozrywki" wówczas dopuścisz. Do powtórki z obecnej "rozrywki". Posłowie Kukiza (nie wszyscy) głosowali razem z PiS na sali kolumnowej. I tak będzie po kolejnych wyborach. Jeżeli oczywiście Kukiz wprowadzi swych posłów i jeżeli demokratyczne wybory się odbędę, tudzież ich wynik zostanie uznany przez PiS. Bo kto zagwarantuje, że po niekorzystnym dla siebie wyniku PiS wyniku wyborów nie uzna?

Ja mam w pupie co PO mówiło ale nie dziwię się że ludzie wychodzą na ulice.
    To co się teraz dzieje nie ma NIC WSPÓLNEGO z PO!!! Cały czas o tym piszę! Obecne działania PiS mają jednak wiele wspólnego z wcześniejszymi postawami wyborców. Z kontestacją liberalnej demokracji, z przekonaniem, że można "iść na skróty", że niektóre rozwiązania autorytarne mogą być dobre, że są jakieś cudowne rozwiązania które pozwolą nam żyć lepiej, że wszystko zło to wina elit i sprokurowanych przez nie afer itd. A takie postawy i przekonania przed wyborami były powszechne (na tym forum też). I na to chcę zwrócić uwagę. Ci, którzy takie postawy reprezentowali, reprezentują, są współwinni tego co się dzieje. I co gorsza, tego co będzie się działo.

Edit. Jeżeli jednak "masz w pupie" to co przed wyborami PO mówiło o tym co będzie gdy PiS obejmie władzę, to jednak musisz przyznać, że współwinny tego co się dzieje jesteś?

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    1) Nie dość że przyznajesz tym postem znów mi rację to dodajesz osobistą inwektywę .
    2) Absurdalna jest krytyka systemu? Jeśli system jest niewydolny to nie dziw że powstaje względem niego fala krytyki. A to że PO działało w ramach owego systemu i nie podejmowało skuteczniejszych działań wobec jego naprawy to i im się oberwało.
    3) ,,Pożytecznych idiotów'' szukaj wśród PO którzy dali wodę na młyn propagandzie ich przeciwników. Lub byli powiązani z ,,aferami których nie było''.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Pampa
    Gość
    Tak dla mnie to rozrywka. W tym kraju nie ma odpowiednich ludzi do rządzenia krajwm. A jak są to wolaw sie nie udzielać. Dlatego lepiej patrzeć na ten cyrk, bo lepiej i tak nie bedzie, i śmiać się z tego jak bardzo ci klauni starają się być autentyczni.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Tak dla mnie to rozrywka.
    Więc się raduj. Jak się poleje krew lub ludzie trafią do więzienia to też cię będzie śmieszyć?

Nie dość że przyznajesz tym postem znów mi rację to dodajesz osobistą inwektywę
    Nie dodaję inwektywy - używam cytatu który nie należy rozumieć dosłownie. I nie za bardzo wiem w którym momencie mam Ci niby przyznawać rację?

Absurdalna jest krytyka systemu? Jeśli system jest niewydolny to nie dziw że powstaje względem niego fala krytyki
    System jest wydolny. I działa bardzo dobrze co pokazał przez ostatnie ćwierć wieku. Osiągnęliśmy bardzo dużo za co podziwia nas cały świat.
    Problem polega na tym co sygnalizowałem: nie doceniamy tego (bo myślimy, że są jakieś cudowne rozwiązania, które mogą sprawić że będzie lepiej) i nie czujemy się odpowiedzialni za państwo (bo rządzą "oni" - a niby skąd się "oni" biorą?). Demokracja ma to do siebie, że daje ludziom to co chcą. Jeżeli ludzie demokracji nie chcą, lub nią pogardzają, to mają to co chcą - to co my teraz. I to próbuję Wam wytłumaczyć.

,,Pożytecznych idiotów'' szukaj wśród PO którzy dali wodę na młyn propagandzie ich przeciwników.
    Dawanie wody na młyn nie oznacza tego, że ktoś źle rządził albo podejmował błędne decyzje merytoryczne. Zresztą, nie trzeba było nawet dawać owej wody na młyn. Komorowski nie wszedł nigdzie na żadne krzesło co nie przeszkadza, aby osoby takie jak Ty z tego się śmiały. Tak jest w większości przypadków, także wydumanych "afer". Właśnie takie podejście pozwala dojść do władzy ludziom myślącym tak jak Kaczyński - cynicznym hipokrytom, którzy bez wahania wykorzystają takich "pożytecznych idiotów" (znów, proszę nie traktować tego określenia dosłownie!!!). Czyli ludzi naiwnych, którzy myślą że coś można osiągnąć drogą na skróty i nie rozumieją, że ich ambicje to jedno a realne możliwości to zupełnie co innego.
    Jeżeli ludzie nie przestaną być naiwni, to będzie coraz gorzej. Bo naiwność też kosztuje.

Pampa
    Gość
    Ludzie od zawsze trafiają do więzienia, krew też już się lała. I tak, będzie mnie śmieszyć dopóki nie wyciągną mojego batalionu do walki.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Uważasz, że ten propagandowa ilustracja opublikowana na jakimś prawicowym portalu jest obiektywna i oddaje rzeczywistość?
    Ta propagandowa ilustracja choćby i została zamieszczona na portalu dla działkowców w niczym nie zmienia faktu iż zacytowane w niej słowa wypowiedziała najgłośniejsza szczekaczka PO i w żaden sposób tego nie zmienisz.

Traktujesz to co się dzieje jako rozrywkę i powód do śmiechu?
    Blokowanie sali plenarnej nijak się ma do powagi miejsca w którym to zdarzenie miało miejsce.Naprawdę jestem za tym aby wprowadzić obowiązkowe badania IQ polskich parlamentarzystów.Minimum to 150pkt.

Przyjmijcie więc do wiadomości, że jest tak jak jest m.in. z powodu takich postaw. I za to co się dzieje jesteście na swój sposób współodpowiedzialni. Macie dokładnie to na co zasługujecie (łącznie z tym co będzie - a obecnie już nie mam żadnych wątpliwości, że będzie gorzej). Oczywiście wielu ludzi myśli inaczej niż Wy, ale społeczeństwo jest całością. I jeżeli duża grupa ma podobne poglądy wpływające na jej zachowanie, to odpowiedzialność za to ponosi całość.
    Byliśmy także odpowiedzialni za sukces PO i jej ośmioletnie rządy za które wystawiliśmy jako społeczeństwo stosowną zapłatę.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Pampa
    Gość
    Szkoda tylko że politycy nigdy nie dostają tego na co zasługują np. za wszystkie złe decyzje, łapówki i ogólnie pojętą zdradę.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    I tak, będzie mnie śmieszyć dopóki nie wyciągną mojego batalionu do walki
    To gratuluję poczucia humoru.
    Czy dalej nie rozumiesz dlaczego jest jak jest i że Ty oraz do ciebie podobni są także za to odpowiedzialni?
    Pamiętaj też, że jeżeli ten twój batalion zostanie wciągnięty w jakąś awanturę i ochota do śmiechu ci odejdzie, to już będzie za późno na cokolwiek.

Ta propagandowa ilustracja choćby i została zamieszczona na portalu dla działkowców w niczym nie zmienia faktu iż zacytowane w niej słowa wypowiedziała najgłośniejsza szczekaczka PO i w żaden sposób tego nie zmienisz.
    Tyle, że nic nie muszę zmieniać. Bo to co powiedział ów pan ma się nijak do ułamka procenta tego co zrobił PiS. Tu nawet trudno cokolwiek porównywać. Gdyby zresztą nawet nic nie zostało powiedziane to PiS by coś wymyślił. I byłoby tak jak z Komorowskim - na krzesło nie wszedł ale wszyscy się z tego powodu śmieją.

Blokowanie sali plenarnej nijak się ma do powagi miejsca w którym to zdarzenie miało miejsce.
    Masz rację. Ale tak to jest, że akcja rodzi reakcję. Gdyby ktoś ci dał w twarz a Ty byś mu oddał, to wina byłaby twoja czy tego kogoś? Bicie kogoś po gębie też nie jest godne pochwały. Także wtedy gdy się komuś oddaje. Ale niekiedy trudno jest postąpić inaczej. Sposób prowadzenia obrad przez Kuchcińskiego jest skandaliczny. Opozycja ma do wyboru albo zgodzić się na ciągłe szykany albo zareagować spektakularnie. Wytrzymała rok - to i tak długo.

Naprawdę jestem za tym aby wprowadzić obowiązkowe badania IQ polskich parlamentarzystów.Minimum to 150pkt.
    Wtedy należałoby zacząć od wyborców - minimum norma, czyli 90-100 pkt.
    Tak naprawdę jednak inteligencja nie ma tu wiele do rzeczy. Człek skądinąd inteligentny też może mieć durne pomysły. Znam mądrych ludzi z podstawowym wykształceniem i idiotów z tytułami profesorskimi (którzy skądinąd w swej działce są wybitnymi fachowcami).

Byliśmy także odpowiedzialni za sukces PO i jej ośmioletnie rządy za które wystawiliśmy jako społeczeństwo stosowną zapłatę.
    8 lat rządów PO zakończyło się sukcesem. Umiarkowanym ale jednak. Brak zrozumienia tego faktu jest jedną z przyczyn obecnego kryzysu. I nie chodzi tu o to czy się głosowało na PO czy nie, bo jak wspomniałem nie w tym rzecz. Chodzi tu o to czy akceptuje się system czy nie - zwolennicy PiS, Kukiza czy Korwina go nie akceptują. I to co się dzieje jest tego efektem. Tu nie chodzi o 500+, reformę edukacji czy podatki. Na ten temat zawsze można dyskutować i się spierać. Teraz chodzi już o ustrój RP. Zwolennicy PiS, Korwina i przynajmniej częściowo zwolennicy Kukiza akceptują system autorytarny (a może i nawet autokratyczny). I o to teraz idzie gra. A w demokracji, jak to w demokracji, ludzie dostają to czego chcą.

Szkoda tylko że politycy nigdy nie dostają tego na co zasługują
    A na co zasługują ci, którzy się śmieją z krzywdy innych? Albo którzy swą bezmyślnością i cynizmem przyczynili się do tego, że wygrywa zło? Tudzież na co zasługują ci, którzy tych złych polityków wybierają? Albo mają okazję wybrać dobrych ale ich wybory nie obchodzą bo wszystko mają gdzieś (co nie przeszkadza im później narzekać gdy są niezadowoleni)?

12. Użytkownicy którzy uznali post Napoleon7 za przydatny:

Strona 576 z 636 PierwszyPierwszy ... 76476526566574575576577578586626 ... OstatniOstatni