Strona 44 z 52 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 516

Wątek: Polish Kingdom 2.0 preview

Cześnik Awatar NiemiłosiernySamarytanin
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    27
    Otrzymał 43 podziękowań w 32 postach
    Jak dla mnie spoko, czytelne, może trochę mroczne, ale wojna nigdy nie była kolorowa tak więc mi pasuje.

P.S. Co do Krzyżaków w weekend nie miałem czasu, może na tygodniu HellVard podeślę.

Stolnik Awatar HellVard
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    95
    Otrzymał 158 podziękowań w 102 postach
    Almogavars

Spoiler: 

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Otrzymał 190 podziękowań w 121 postach
    Eleganccy Pamiętam ich opis z Belluma, budził grozę i stawiał ich na piedestale aragońskiej sztuki wojny. Niestety nie wiem czemu w Medku oszczepnicy są nic nie warci No chyba że nie umiem nimi walczyć. Podniosłem im statystyki, poprawiłem w pliku descr_projectiles co się dało, ale i tak walczyli jak niemoty.
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    W Bellum oni statystyki to oni za wysokie mieli nawet moim zdaniem. U Kama przynajmniej, dał im też z tyłka bonus do walki z jazdą Oszczepnikami można wyrządzać ogromne szkody, przede wszystkim trzeba im zasięg podnieść, żeby mieli czas rzucać. Ja marynarzami z Pelargiru, którzy mają oszczepy w TA, niezłe sieczki urządzałem samą bronią dystansową.

Niech żyje Gwardia!

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Patrząc na suche statystyki to owszem, porażali, jednak do niczego w tej grze oszczepnicy się nie nadają. Może jakby nimi zajść kogoś od tyłu i naparzać, ale po co, jak lepszy efekt daje zajechanie od tyłu jazdą? Poza tym koniem zrobisz to szybciej. A od przodu to jedna salwa i koniec, więc byle łucznik jest lepszy, bo ma dalszy zasięg. Można podnieść zasięg, ale to już przesada, bo jak najsłabszy łucznik ma 90, a oszczepnik (Irish Kerns) w Last Kingdom 55, a w Bellum 70, to ile im zwiększysz? Przecież nie mogą rzucać tak daleko jak strzałą lecąca z łuku
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    Otrzymał 88 podziękowań w 64 postach
    Może w przypadku kiedy blokujemy włócznikami rozwaloną bramę i mamy z tyłu oddział oszczepników? Ja tak ich używam (jeżeli już, bo ich w ogóle w medku nie produkuję)
    "Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
    Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
    Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
    Da Ci brylanty i srebro i złoto
    Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
    Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
    W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
    Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    No oszczep w czasach swej świetności to była broń, którą sie rzucało raz a potem przechodziło do zwarcia, ale to w starożytności W czasach Bellum oszczepy znaczenie straciły praktycznie bo i były lepsze bronie, typu długi łuk czy kusza, o lepszym zasięgu oraz nawet lepszej skuteczności. Nie ma wiec sensu robić z oszczepników jakichś mocnych oddziałów bo takie były tylko w określonych sytuacjach.

Niech żyje Gwardia!

Cześnik Awatar NiemiłosiernySamarytanin
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    27
    Otrzymał 43 podziękowań w 32 postach
    Oszczepy jeśli by im dodać przebijanie pancerza i większą szybkostrzelność powinny ładnie kosić, zasięg zwiększony nie jest ani historyczny, ani przy małej szybkości zbyt znaczący. Choć w Średniowieczu to i tak były oddziały raczej harcowników, niż twardych wojów robiących rzeźnię

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Tylko pamiętajmy, że to nadal gra Więc jeśli wyjdziemy z założenia, że w średniowieczu nie byli już dużą siłą i zrobimy z nich takich średniaków, to nikt nie będzie ich rekrutował. W takim razie po co ich w ogóle dodawać do gry? Dlatego fajnie by było, jakby byli coś warci. W bellum dodałem wszystkim kusznikom i oszczepnikom przebijanie pancerza, ale i tak niewiele to dało, choć staty niektórzy (np. właśnie almogavarzy) mieli porażające.

Nie wiem, decyzja należy do Hellvarda co z nimi zrobi, ale ja np. bardzo bym chciał tymi kozakami pociskać kilka oszczepów. Bo to byli aragońscy rzeźnicy, a Hellvard bosko ich zrenderował? (nie wiem czy to dobre słowo, wiecie o co chodzi, wyglądają powalająco), więc jakby pozostali średniakami, to byłaby to wielka strata. Czy więc zwiększy im zasięg czy co tam to już mniej istotne. Ja bym chciał z nich korzystać, nawet jakby to nie było w ogóle historyczne

Stolnik Awatar HellVard
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    95
    Otrzymał 158 podziękowań w 102 postach
    A co myślicie panowie o dodaniu im bonusu do walki z konnicą? Salwa z oszczepów raczej nie skończyłaby się dla nieopancerzonych jeszcze w tamtym okresie koników zbyt dobrze

Strona 44 z 52 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni