Równie dobrze można grać siłami królowej grobowców Khalidy Neferher z Lybaras.
Równie dobrze można grać siłami królowej grobowców Khalidy Neferher z Lybaras.
Powiem tak, jeśli Stary Przyjaciel oznacza tylko Lorda, i na tym CA zakończy wspomaganie pierwszej części to narobią sobie wrogów. Na ten moment Imperium jest jedyną dużą frakcją która nie ma sub-frakcji, gdzie Bretonnia ma 3. Ja nie wiem jak oni sobie to wyobrażają, zostawić Stary Świat tak podziurawiony.
Dawno temu obiecywali że LL lordowie będą w DLC dochodzić z dodatkowymi jednostkami. Jakoś im się odwidziało. Armie Zwierzoludzi(która jest mała) jest nieskończona, Leśnym brakuje LL or Legendarnych Bohaterów i chyba kilku jednostek. Zamiast dokończyć już Von Carsteinów i dodać Konrada wraz z Izabelą i brakującymi jednostkami Wampirów wciąż będzie brakowało Konrada i Krella i obaj są w AB i obaj odegrali ważne role w historii Starego Świata.
Orkowie też nie mają wszystkich Lordów i zapewne jednostek.
Nie liczę Krasnali bo oni wraz z Chaosem mam nadzieje dostaną brakujące jednostki, ale bohaterów też kilku brakuje. Pomijam wojowników Chaosu z tego samego powodu.
W Imperium brakuje masy rzeczy. Od jednostek, poprzez sub-frakcję kończąc na LL i Bohaterach z samego AB.
Oczywiście nie wiem czy Old Friend będzie tylko Lordem, ale jeśli tak to źle wróży. Poniekąd na głównym forum TW Warhammer jest lekka panika, bo jeśli CA każe czekać ludziom na część drugą do zimy tego roku to zainteresowanie tytułem spadnie. Czas pokaże, ale jestem zdania że przynajmniej nacje z DLC powinny być skończone w momencie premiery bez brakujących Lordów czy jednostek. Na ten moment Stary Świat jest daleki od skończonego.
Ewentualnie nazwa nieistniejącego już imperium ze stolicą w mieście o tej nazwie
@ares
Co do jednostek, większa część na pewno dojdzie podczas rozwijania dwójki i trójki - czy to jako DLC czy przy okazji wydawania łatek, a niektóre pewnie nigdy nie dojdą jak np. Łucznicy Imperium czy balista dla Zielonoskórych.
O zainteresowanie społeczności bym się nie martwił: teraz wypuszczą Old Frienda, kimkolwiek lub czymkolwiek on jest i później porobią jakieś streamy na twitchu, a potem to już tylko CA zacznie nakręcać hype na drugą część/rozszerzenie TW:Warhammer - pierw teaser, potem jakieś screeny i trailery, aż do premiery.
Z tymi LL'ami to wogóle ciekawa sprawa bo ja z początku nie sądziłem, że dostaniemy Vlada czy Isabellę, a co dopiero dwoje naraz. Niby Vlad to legendarny założyciel tej wampirzej arystokracji rodu von Carsteinów, ale czemu dali wpierw Mannfreda? Ciekaw jestem jakby się Konrad prezentował byłaby rodzinka w komplecie. W sumie skoro wampirom przywrócili tę dwójkę to zielonoskórym mogliby dać np. Gorbadaprzydałby się orczy szefunio na dziku. A tak poważnie to policzmy... Orkowie - 4 LL, Imperium - 3, Krasnoludy - 4, Bretonnia - 3, Wampiry - 5!, Elfy - 2 (tu kogoś muszą dać, ale kogo?), Zwierzoludzie - 3 (u nich chciałbym jeszcze LL'a minotaura - Tauroxa), Chaos - 3 (im mogliby dać na czwartego jakiegoś typowego maga np. Vilitch byłby ciekawy ).
No nie wiem czy to takie proste. Same Wampiry mają kilka znaczących rodzin, a Von Carstein powinni już być zakończeni. Poza tym dwójka skupia się na innej części świata i nie wiadomo dokładnie kiedy stary zostanie połączony z nowym.
Poza tym tego naprawdę jest dużo. Kislev, Tilea, Estalia, tu są dwie armie do roboty, lordowie i bohaterowie i tak dalej. A dwójka to Elfy, Jaszczury, może Skaveni, za dużo zostawiają na dwójkę. A jak mówiłem, Mnie przeraża to że nacje z DLC nie są skończone, bardziej niż te oryginalne.
Z zainteresowaniem to różnie bywa. CA i Sega się zachłysnęły. Nowy Total War już potwierdzony, gdzie nawet nie są w połowie projekty Warhammer. Oby im sukces pierwszej części z głowach nie powywracał i ich nie zaślepił. Bo DLC z Isabelą było krytykowane.
@Gobbla
Cóż, Konrad to przypadek wampira który był kompletnym beztalenciem w nekromancji i magi w ogóle. Jednak w TT miał swoje zalety. Był by nietypowym Lordem Wampirów, 100% wojownikiem. Ale za to kozak jakich mało. Mógłby dawać jakieś bonusy do Kawalerii Wampirów, ale nie mógł by przyzywać zombi i ma podobnie jak Marius Leitdorf jest walnięty, przewrażliwiony na swoim punkcie i ego. Jednak dokonał w historii Wampirów naprawę ciekawych rzeczy. Izabela powinna być przyzywana przez Vlada i być Bohaterką Wampirów gdzie jednak Konrad stał na czele tej frakcji i prowadził dość krwawą wojnę z Imperium.
Co do Elfów to Ariel powinna być wprowadzona, Elfy zyskały by LL posługującego się tylko magią. Tłumaczenie CA czemu nie jest LL jest trochę głupie, patrząc na fakt że była ona częścią Wild Hunt które wyruszyło naklepać w wielkim skrócie dwóm pozostałym elfom. Ale to dużo opowiadania. Dodatkowy Siostry Naestra i Arahan jako legendarni bohaterowie, Araloth i Drycha ta ostatnia jest trochę mroczna ale ciekawa.
W Imperium brakuje Kurta Helborga jak LL oraz pewnie kilku bohaterów lub ważnych postaci dla samego Imperium. Nie liczę subfrakcji tylko to co AB wspomina.
Ogólnie to dużo powinni dodać by to jakoś wyglądało. Optymalnie wyczerpać AB w pierwszej kolejności.
Na Tileę i Estalię bym specjalnie nie liczył, pewnie zostaną tak jak są. Raz, że ich armie to sami najemnicy, a dwa, że oba państwa nie zostały chyba zbyt dokładnie opisane w żadnych codexach. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Kislev już prędzej chociaż też niewielka szansa... Ogólnie niech lepiej dopracują Imperium, dadzą im podfrakcję, a dopiero potem kombinują z innymi frakcjami ludzi.
Nie dodanie Kislevu który odegrał dość znaczną role w Szturmie Chaosu i był przedmurzem Imperium oddzielających ich od Chaosu będzie dziwne, poza tym nie oszukujmy się, masa osób ich oczekuje. Oni na Kislevie zarobią, i mieli oni AB, jaki mały by on nie był. Z taką logiką to fani Krasnoludów Chaosu mogą o nich zapomnieć, bo kiedy ich AB wyszedł? 4 edycja.
Co do Tilei i Estali to właśnie miałem na myśli. Powinni ich armie oprzeć na AB Dogs of War.
Wez pod uwagę że oficjalny AB Bretonni jest z 6 edycji a Krasnali Chaosu 4 więc wiesz. To że nie mają aktualnych AB niczego nie musi zmieniać, bo ta gra to nie TT. Ona tylko opiera się na licencji, ale pewne ustępstwa muszą być i masę zmian.
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Mówta co chceta, ja jednakże uważam, że są większe priorytety aniżeli Tilea czy Krasnoludy Chaosu. Bretonnia była jednak popularniejszą armią w figurkowym odpowiedniku. Może i była w 6 edycji, ale generalnie idąc tym tokiem rozumowania to TWW nie powinien ujrzeć światła dziennego bo wiadomo co się stało z całym uniwersum po End Times. Wiadomo, każdy ma swoje upodobania i sympatie. Ja teraz czekam przede wszystkim na Ogry (Tłuściusz!, Gnoblary, masa ciekawej piechoty, nietypowa magia przepastnych trzewi czy jakoś tak , Jaszczuroludzi (Slannowie, Skinki, bardzo potężna magia, ogólnie zawsze ich lubiłem), Skavenów, no i na końcu Wysokie i Mroczne Elfy. Marzy mi się by CA pochyliło się trochę bardziej nad Imperium i wyodrębniło zeń co bardziej charakterystyczne frakcje. Todbringer ma już własny wygląd, Middenheim i Rycerze Białego Wilka też zawsze mieli swój klimacik, zresztą nie tylko oni... Imperium po prostu powinno być bardziej różnorodne. Chaos czytałem, że mają podzielić na frakcje każdego z czterech Bogów Chaosu. Może lepiej podzielić go po prostu na Wojowników Chaosu i Demony Chaosu jak w Army Bookach? @ Ares, ciekawie prawisz z tym Konradem. Z tego co pamiętam był właśnie magicznym beztalenciem skazanym na łaskę i niełaskę swoich nekromantów podtrzymujących jego sługi, ale miał ciekawy ekwipunek, był najlepszym szermierzem wśród wampirów i ogólnie klimat tej postaci czynił ją bardzo ciekawą. Pisałeś, że von Carsteinów powinni odpuścić bo są inne wampirze, potężne rody. Możesz to rozwinąć? Bo trochę mało siedziałem w temacie VC, a jestem ciekawy kogo miałeś tutaj na myśli... Czerwony Diuk z Mousillon już w grze jest, mogliby rozwinąć ten motyw i udostępnić go nam w ciekawszej formie w kampanii single player.