Cytat Zamieszczone przez Kijkowaty Zobacz posta
Według wierzeń Krasnoludów.
Elfy uważają coś innego.

Właśnie przeglądam młotkowe fora anglojęzyczne. Generalnie większość wierzy, że Grimnirowi się nie udało. A jeśli mu się udało, to problem Chaosu na północy wcale się nie rozwiązał.

Podręcznik do Jaszczuroludzi:
6ed - według niej południowe wrota zostały zapieczętowane przez "Geomantic Magic"
7ed - Mało wzmianek o południowych wrotach, jedynie informacja, że wir wysysa magię z północnych wrót i południowych.

Man O'War - opowiada o tym, że w oceanie na południu są potwory naznaczone przez chaos, a może nawet morscy zwierzoludzie.

Podręczniki Beastmenów wspominają, że są tam zwierzoludzie.
Na wielu mapach jest oznaczenie "tu są demony"

Także sporo zależy od książki którą czytamy.
Moim zdaniem z kolei do wiedzy z AB, RPG'ów itd. należy podchodzić tak, że jak w przykładowo w tej 6 edycji Jaszczurek opisali, że Południowe Wrota zostały zapieczętowane przez Magię Geomancyjną, a w 7 edycji właśnie jest o tym mało wzmianek to znaczy, że w 6 edycji napisano dosadnie, a 7 edycja jedynie wokół tematu chodzi mimo, że dokładnie nie napiszą i trzeba zaglądnąć do tej poprzedniej edycji. Takie jest przynajmniej moje zdanie i nie uważam natomiast, by traktować kolejne edycje jako nadpisanie lore'a z poprzedniej, a jedynie jako aktualizację pewnych nowych wiadomości. Tego samego zabiegu używam w moich opisach świata Warhammera, dzięki czemu wygląda to nieco lepiej. Dodatkowo w formach ciekawostek są rzeczy, których nie opisałem przy opisach ras i aktualizacje drobne danych tematów. Właśnie planuję jakoś bardziej przedstawić spójnie Wielki Kataklizm, bo w rasach opisuję z ich perspektyw, a brakuje zbiorczego opisu.

Co do "Piętna Chaosu" to książka jest w miarę ok, jedynym minusem jest to, że jest osobną adaptacją historii z Warhammer: Mark of Chaos, w której są spore różnice.

EDIT: Wydaje mi się, Kijkowaty, że tym razem możesz mieć rację co do Bram Chaosu. Zwłaszcza, że te inwazje Chaosu za każdym razem idą z północy. Skoro tak to możliwe jest, że Grimnir poległ podczas zamykania tej bramy Chaosu, a więc stamtąd dalej Chaos działa.