Tak, tak, ale mamy Indie, które także nie zbyt wiele wnoszą do rozgrywki w Europie. ^^
Więc może kiedyś Afryka i Chiny?
Gdzieś czytałem że Chiny jako takie (wraz z terytorium) mają być ostatnim DLC do CK II, a później ewentualnie już CK III
Zaczynam skillować się w ckII jako newbie. Macie jakieś porady?
Coś się kończy, coś się zaczyna.
Zgadzam się z opinią Samicka co do Irlandii - możesz też zacząć księciem pod Cesarstwem Niemieckim: nikt obcy ziemi ci nie odbierze, wprawisz się nieco w politykę, a i będziesz miał nawet szansę się wyszaleć zostając cesarzem (Niemiaszki mają system elekcyjny). Ewentualnie zacznij jako wasal Seldżuków jeżeli masz Sword of Islam kupiony - muslimy mnożą się jak króliki, więc masz praktycznie zerową szansę że Twój ród przedwcześnie wygaśnie - a co do potęgi państwa, to Seldżucy są zaraz za Niemcami (i arabską Andaluzją w scenariuszach z DLC).
Staraj się mieć nadwyżkę budżetową na najemników (no, chyba że władasz jakimś nic nie znaczącymi i biednymi ziemiami a przychody są znikome) - potrafią odmienić losy wojny
Jeżeli już grasz tą Irlandią, to zaczynasz jako władca plemienny - wówczas musisz dbać o relację z wasalami, gdyż działają oni jako sojusznicy - a gdy są obrażeni mogą nie wysłać Ci ani jednego żołnierza na wojnę
Najlepiej jest też zacząć od 1066 roku - wówczas gra wydaje się być najbardziej zbalansowana
Warto też iść na krucjaty/dżihady - nawet ze skromnymi siłami - wówczas nasza postać dostaje całkiem fajną cechę
Pytanie też jakie masz dodatki, bo niektóre z nich - np. Reaper's due - dość mocno przerabiały mechanikę. Np. jak masz kupione Conclave to ciężko jest zaczynać jako władca dużych państw - co chwila bunty pod pretekstem zmiany ustroju
Chin teraz nie dadzą, za dużo roboty - to raz. Odkąd doszły Indie, to potrafi czasem nieźle ścinać (choć i tak to się już poprawiło). Zamiast Chin dojdzie coś w Afryce na pewno
Co do ewentualnych Chin w CK III, to najbardziej sensowne byłoby dodanie tylko ich północnego obszaru, wraz z Mandżurią i Koreą. W całości, wymagałyby chyba oddzielnej gry, pod osobnym tytułem
Ciekawe, czy w przyszłości będzie można pograć zakonami rycerskimi? Tego mi w CK II brakuje...
"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".
Mu'ammar al - Kaddafi
Obecny kształt mapy jest chyba najlepszy - mamy serce Imperium Mongolskiego, mamy Bengal gdzie w średniowieczu najdalej doszły armie islamu. Mandżuria i Korea są już za bardzo na wschodzie - zamiast dawać masę terenów na Syberii (których nie będzie można podbić) albo placeholderów typu obecni już Jugrowie czy Mansowie - którymi AI nic nie robi, a nikt też nimi nie gra, lepiej już spożytkować na rysowanie nowych portretów - bo te podstawowe arabskie i europejskie są już po prostu brzydkie i przestarzałe - w porównaniu do takich celtyckich, irańskich czy śródziemnomorskich.
Z kolei gdyby CK III wystartowało z obecną już mapą, bardzo ucieszyłbym się z dodatku w stylu Rajas of India z Chinami. Powiększenie mapy o dodatkowe tysiące postaci nie jest możliwe bez znacznego poprawienia wydajności gry - co wydaje mi się mało prawdopodobne - w pięcioletniej już grze jaką jest CK 2
Może teraz będzie można nimi zagrać - Tybet oprócz swojej religii pogańskiej ma jeszcze otrzymać ustrój będący połączeniem teokracji i feudalizmu - czyli szansa jest, tylko pozostaje czekać na premierę dodatku.
Zresztą, pamiętaj szwejk że pozostanie nam jeszcze przynajmniej jeden dodatek - a że History Channel wypuści niedługo serial o Templariuszach - kto wieZwłaszcza, że oprócz chrześcijańskich zakonów rycerskich, byłaby szansa na zrobienie Almorawidów i Almohadów. Póki co, w grze są oni zaledwie dynastiami muzułmańskimi, a historycznie byli oni zbrojnymi bractwami religijnymi - dodanie ich byłoby też pretekstem do przerobienia Afryki - ostatniej części mapy, gdzie da się coś jeszcze wcisnąć.
A swoją drogą, ciekawi mnie czy dostaniemy jeszcze Zakon Kawalerów Mieczowych - Inflanty wydają się bez nich nieco smutne.
Noszę sie z zamiarem kupna CK2, było na latobraniu w muve ale odpuściłem. Mam pare pytań co do gry. Po pierwsze czy jest po polsku? Widziałem kiedyś podstawkę w pomarańczowej serii cenegi i była po PL. Ale na muve że ENG wersja językowa. To jaką wersje miałbym na steamie? ENG, czy jednak PL? Czy jest jakieś spolszczenie do CK2, takie jak do Europy Universalis 4?
Jakie dodatki do CK2 polecacie? Jakie mają sens według was?
Podstawka i pierwsze dodatki (ostatnim w PL jest The Old Gods) są po polsku, reszta jest po angielsku - zatem jak ustawisz polski to masz dziury w tekście (np. prowincje w Indiach nazywają się "prov1234"). Ale w internecie krąży gdzieś spolszczenie, choć ja go nie używam - popatrz po różnych forach i chomikach.
Moim zdaniem najważniejsze dodatki to:
-Starzy Bogowie - raz, że fajny scenariusz, dwa - odblokowuje Ci wszystkich pogan i zoroastrian (choć tych nie ma zbyt wiele)
-Reaper's due - dodaje aspekt śmierci, kalectwa i chorób dla naszych postaci, no i dochodzą epidemie takie jak czarna śmierć
-Rajas of India - masz grywalne Indie (w końcu to 1/3 mapy) wraz z buddystami, hinduistami i dżinistami, którzy trafiają się także poza samymi Indiami
Godne uwagi:
-Horse Lords - daje osobny model rozgrywki dla hord nomadów
-Conclave - rozbudowuje radę królewską i parę kwestii z rządzeniem państwem
-Way of Life - dużo eventów nautury rpg'owej
-Charlemagne - nowy scenariusz z Karolem Wielkim
-Monks and Mystics - tajne stowarzyszenia, bractwa religijne itd. - np. jak Twoja postać jest szyitą to może do Asasynów dołączyć
Reszta jest opcjonalna i zależy od Twoich preferencji - chcesz grać żydami, bierzesz Sons of Abraham. Chcesz pograć muzułmanami - Sword of Islam. Republikami kupieckimi? Wtedy idzie Republic. Fajne jest jeszcze Legacy of Rome, ale on się w większości tyczy tylko Cesarstwa Bizantyjskiego. A Sunset Invasion to już takie małe sci-fi![]()