Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 240

Wątek: Medieval Ultra Balanced

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Też nie mam czasu grać ale jeśli bym się już brał to irytuje to, że przez jakieś pierwsze 50 tur bot ma tak dużą przewagę wynikającą z tego, że po prostu straż generalska jest tak silna. To jest przesadzone moim zdaniem no i druga rzecz, że botowi za szybko rozbudowują się miasta, dodałbym też możliwość rozbudowy murów przed rozbudową wszystkich budynków no ale to już kwestia gustu.

Co to znaczy wyzerowałem koszt okrętów.

Czy zmniejszenie kosztów jednostek to nie to samo co piszę o tym, że nie nadążamy za rozbudową z komputerem? Utrzymania było właśnie dobre tylko żeby komputer tak szybko nie rozbudowywał swoich miast, bo to mu chyba z jakiś skryptów dołożyłeś? Dzięki tym kosztom nie ma za dużych armii w późniejszych etapach gry.

Ja bym proponował jakieś zmiany epok wraz z mijaniem tur, dostajemy nową epokę i droższe i lepsze jednostki, tak żeby nigdy nas nie było stać na zbyt wiele armii, bo wtedy AI głupieje.

2. Użytkownicy którzy uznali post Piter za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Co mi się przypomniało z czasów jak grałem a to było chyba z 2 lata temu to Jerozolima ma bardzo dobrych kuszników, za to łucznicy są bezużyteczni w tym modzie, tak słabi.

4. Użytkownicy którzy uznali post Piter za przydatny:

Stolnik Awatar Idill`a (MZ)
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Otrzymał 81 podziękowań w 58 postach
    Nie mam żadnych problemów ze strażą przyboczną komputera. Tak musi zostać, inaczej gracz mógłby tworzyć armie generałów, a tak - teraz komputerowi wystarczy jeden generał by powstrzymać kilka naszych straży przybocznych podrzędnych generałów. Książę i król, zarówno gracza jak i SI mają znacznie więcej ludzi w straży. Drugim celem jest zwiększenie przeżywalności generałów komputera, inaczej armie AI są nieefektywne.

Moim celem było efektywne, praktycznie spowolnienie rozwoju osad. Nie widzę innej drogi niż ta - wymuszającej wybudowanie wszystkich budynków przez podniesieniem poziomu osady. W podstawce AI raszowało wyższe poziomy, co irytowało z punktu widzenia oblężeń i szturmów. Doprowadzało to do sytuacji, że właściwie od razu musieliśmy bić się z najtwardszymi murami. Zastanawiam się nad spowolnieniem przyrostu demograficznego.

• AI nie ma żadnych skryptów
    • zmniejszyłem kosztu utrzymania okrętów do 0
    • ciekawa koncepcja z tymi epokami
    • co do kosztów rekrutacji i utrzymania jednostek, to wciąż nad tym pracuje - na pewno nie wypuszczę wersji, która pod tym względem będzie wprowadzać gorszą jakość, tzn. niższy poziom trudności

W ostatnich poprawkach zwiększyłem komputerowi siłę ludzką(częstotliwość pojawiania się potencjalnych do kupienia oddziałów w osadach) - AI znacznie intensywniej, znacznie więcej traci ludzi w automatycznych bitwach. Przez co gracz ma istotną przewagę, zwłaszcza atakując odsłonięte państwo, zaangażowane na drugim froncie. Taka frakcja często nie ma czym walczyć.

Na nowej, zaktualizowanej wersji, udało mi się rozwiązać szereg problemów. Rozgrywka jest bardziej dynamiczna, np. taka Szwecja jest wreszcie aktywna itd. itd.

Kampania VH/VH
    1.jpg

6. Użytkownicy którzy uznali post Idill`a (MZ) za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Nie wiem jaki masz problem z rozwojem osad - wydaje mi się, że dotrzymuje kroku komputerowi.
    Prawdą jest, że SI zdumiewająco łatwo rozbudowuje prowki, ale chyba tak powinno być, zwłaszcza przy niskich dochodach i wysokich kosztach jednostek. Tak czy inaczej te kwestie są zależne od elementów zakodowanych w grze - np. im wyższy poziom trudności, tym większe niemodyfikowalne bonusy dostaje AI.
    1.jpg

8. Użytkownicy którzy uznali post Idill`a (MZ) za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Zastanawiam się nad zwiększeniem kosztu budowy machin oblężniczych. W mojej ocenie oblężenia powinny być dłuższe, m. in. po to by obrońca miał czas na podesłanie posiłków, a ponadto zmniejszyłoby to straty komputera w szturmach, bo obrońca częściej byłby zdolny do odparcia agresora. Szturmy są bardzo kosztowne, jeśli w warowniach, za murami miejskimi jest jakikolwiek znaczący garnizon.
    Wie ktoś może jak modyfikować koszt machin oblężniczych? Jeszcze nad tym nie pracowałem.

Edit: Znalazłem "It's a hard coded value - the points available to the army is then based on the size of the army and applicable abilities of the leading general."

10. Użytkownicy którzy uznali post Idill`a (MZ) za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Przetestuje zmianę w postaci braku machin oblężniczych, tak aby zmusić gracza do podciągania artylerii(z którą będzie można szturmować), która jest wolna i pozwala przeciwnikowi zareagować.

12. Użytkownicy którzy uznali post Idill`a (MZ) za przydatny:

Administrator*kotołak*archimandryta z Konstantynopola Awatar Eutyches
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Otrzymał 493 podziękowań w 352 postach
    Idill`a (MZ)
    Witaj
    Będzie subforum dla twego moda.
    Temat się przeniesie, będzie się działo
    ////////
    Ty masz moda na wersji steamu, czy pudełkowej?
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Dzięki
    Pudełkowej. Właściwie to ja już w ogóle nie instaluje Medievala, mam prywatny backup, który sobie po prostu ściągam i gram

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Idill`a (MZ) Zobacz posta
    Dzięki
    Pudełkowej. Właściwie to ja już w ogóle nie instaluje Medievala, mam prywatny backup, który sobie po prostu ściągam i gram
    Przy katapultach itp. można atakować w pierwszej turze. Zawsze mi się marzyło żeby szansa na zniszczenie murów była procentowa i po każdej turze byś miał ileś tam procent szans, że zniszczysz mury. Sprzęt oblężniczy droższy ok ale wywalić go to przesada.

Inwazji mongołów nie będzie? Zawsze to bardzo klimatyczny smaczek i bez niego gra traci dużo uroku.

Z tą strażą przyboczną to chodzi o to, że przez pierwsze 100 tur to irytuje, a potem już nie ma prawie znaczenia. Jak ja mam 5 w straży, a bot 20 czy 30 to dużo, żeby tak miał 5 chociaż. Bez przesady bot aż tak głupio nie daje sobie zabić generałów, chyba że ktoś gra naprawdę dużo, to może to wyczuwa ale dla niedzielnych graczy to już ten mod totalnie trudny musi być.

16. Użytkownicy którzy uznali post Piter za przydatny:

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Jako niedzielny gracz dorzucę swoje trzy grosze. Zróżnicowałbym wysokość sakiewki króla bo na początku rozgrywki małe frakcje mają zbyt dużą przewagę. Walia i Szkocja zawsze rozbierają Anglię, Czesi i Duńczycy HRE, Portugalia rządzi na Płw. Iberyjskim, Litwa i Gruzja też robią zamieszanie.
    Zmniejszyłem sakiewkę najmniejszym frakcjom o połowę, największym zwiększyłem o połowę a obu cesarstwom dałem x2 i lepiej to wyglądało. Niemcy nadal mieli pod górkę ale przynajmniej stawiali twardszy opór. Bizancjum po 100 turach było po raz pierwszy najsilniejszym mocarstwem. Wcześniej w większości przypadków był to Egipt a jeśli nie na 100 procent któreś z księstw ruskich.
    Z ww. powodów uważam że wprowadzenie lollardów i waldensów jako religii państwowych było błędem. Na zachodzie jest jest znacznie większe zagęszczenie państw które nawzajem się wyniszczają a dodatkowe podziały religijne uniemożliwiają SI stworzenie na tym terenie mocarstwa które było by w stanie przeciwstawić się wschodnim imperiom.

18. Użytkownicy którzy uznali post tichy931 za przydatny:

Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów