Mam prośbę, może mi ktoś wyjaśnić jak dodać do campaign_script jakieś wydarzenie tak żeby w danej turze w trakcie gry pojawiała się wiadomość określonej treści? Na takiej zasadzie jak dostaje się wiadomość o abdykacji Krystyny Wazy. I drugie pytanie, czy można dodać spawnową armię bez generała, tylko z jakimś kapitanem?
Wpis w pliku compaign_script powinien wyglądać tak:
monitor_event FactionTurnStart FactionType poland
and I_TurnNumber = 24
historic_event KRYSTYNADEAD factions { poland, }
terminate_monitor
end_monitor
a później otwierasz historic_events w data - text i dodajesz wpis:
{KRYSTYNADEAD_TITLE}KRYSTYNA WAZA ABDYKOWAŁA!
{KRYSTYNADEAD_BODY}W Królestwie Szwecji władcą został Karol Gustaw.\n\nNowy król ma ambitne plany...
tyle.
Co do tego drugiego to pokaże na przykładzie Janusza Radziwiłła:
to:
spawn_army
faction poland
character Janusz Radziwill, named character, age 37, x 328, y 287, portrait Janusz_Radziwill, label v00, direction W
traits GoodCommander 2, Energetic 1, NaturalMilitarySkill 1, StrategicSkill 1, TacticalSkill 1, LoyaltyStarter 1
unit European bodyguard exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
zamień na takie coś:
spawn_army
faction poland
character Janusz, general, age 37, x 328, y 286
unit Kirasjerzy exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
I w ten sposób otrzymasz kapitana Janusza z jedną jednostką kirasjerów (bez jednostki przybocznych)
Ważne żebyś imiona brał z pliku descr_names. Tam masz wszystko pokazane co jest przypisane do jakiego kraju. Jeśli wpiszesz złe imie to coś się wysypie, ewentualnie bedzie bezimienny kapitan![]()
Dzięki, widzę że filmy wprowadzające zarówno do kampanii RON jak i Hetmanatem są w formacie BIK więc domyślam się że ktoś jest w posiadaniu narzędzia do konwertowania na ten format. Gdyby ta osoba chciała pomóc w przekonwertowaniu pewnych plików na ten format, oczywiście ku chwale moda, to proszę o kontakt![]()
Pan Kowalski -Usuń ręcznie wszystkie pliki z folderu MED-2 Kingdoms i zainstaluj ponownie.
to nie jest nic trudnego, powiem Ci jak to zrobić ale nie dziś
EDIT:
Program The RAD Video Tools (kliknij w nazwę)
Program jest bardzo prosty w obsłudze więc myślę że sobie poradzisz
hasło do pliku to: RAD
Ostatnio edytowane przez goro496 ; 25-04-2021 o 09:58
Czy ktoś kojarzy jakiś film gdzie jest scena przemarszu piechoty moskiewskiej w umundurowaniu z XVII w.?
Druga sprawa jest taka że próbuje zmienić grafikę jaka pojawia się przy powiadomieniu o oblężeniu miasta, na coś z epoki, problem w tym że jeszcze nie znalazłem folderu gdzie taka grafika jest. Moje podejrzenia przykuł potop\data\ui\eastern_european\eventpics ale grafiki tam są inne niż te które pojawiają się w trakcie kampanii.
Okazało się że jednak folder jest dobry tylko nie na te grafiki patrzyłem
Jest problem z moździerzami w miastach i twierdzach, o ile w polu wszystko działa to jak już przychodzi do strzelania z za murów to strzelać nie chcą. W poprzedniej wersji działało to ok. Czy ktoś wie co z poprzedniej wersji trzeba przekopiować żeby działało jak dawniej?
Po moich modyfikacjach powstało coś co można by nazwać nową wersją![]()
Jeśli chodzi o samą kampanię to skupiłem się na 2 głównych wątkach: wojnie polsko – kozackiej i polsko – szwedzkiej. W przypadku pierwszej, stopniowo pojawiają się nowe, kozackie armie, atakujące kolejno Kijów, Żytomierz i Bracław aż dochodzi to oblężenia Zbaraża(pod warunkiem że przynajmniej Bracław i Kijów jest już zajęty przez Kozaków, mile widziany też Żytomierz). Tempo rozwoju powstania dopasowałem tak żeby Wiśniowiecki, zabierając po drodze dowódców z w/w miast był w stanie dotrzeć do Zbaraża przed Krzywonosem.
Jeśli chodzi o Szwedów to punktem kulminacyjnym jest obrona Jasnej Góry aczkolwiek z tym to już bywa różnie, nie mogę w 100% zapewnić że jeśli nawet Szwedzi zajmą Poznań i Kalisz to do tego oblężenia dojdzie. W przypadku Kozaków pokierowanie ich inwazji w określonym kierunku poszło sprawnie ale ze Szwedami jest już znacznie trudniej.
W obu przypadkach dodałem nowe wydarzenia i wstawki filmowe dla lepszego klimatu całej rozgrywki.
Zmieniłem szereg ikonek wyświetlających się np. przy oblężeniu, bitwie czy informacji o nowej misji.
Zmieniłem czas i koszt rekrutacji części jednostek, regiony gdzie co można rekrutować, jednostki jakimi dysponuje na początku kampanii RON i Hetmanat, dla RON dodałem możliwość rekrutacji arkebuzerii, kozackich wozów taborowych i wozów taborowych, niekozackich.
Poprawiłem szereg błędów w tekstach, typu literówki w cytatach, napisy twierdzące, że atakuje nas armia nowogrodzka itp.
Zmieniłem jeszcze kilka innych rzeczy ale ile bym nie pisał to i tak o czymś zapomnę więc lepiej jak sami zobaczycie na własne oczy
Zapraszam do testowania, folder data ze zmienionymi plikami można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1JdW...s3QY_5zxq/view
Dziękuje za wsparcie udzielone mi na tym forum, bez tego nie poradziłbym sobie.