Strona 265 z 287 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 641 do 2 650 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Rosji czy bardziej Putinowi nie zależy na pretekstach. Oczywiście ładniej to wygląda w RT ale to tylko listek figowy dla propagandy. Niezależnie od Zaolzia 17 IX by się zdarzył i tak. Teraz niezależnie od Odessy, Kosowa i innych pretekstów Putina aż świerzbi odbudowywać przestrzeń życiową Rosjanom, bo ultrapatriotyczne teksty od zawsze padają na podatny grunt w "otoczonej wyspie".

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

2. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Otrzymał 121 podziękowań w 78 postach
    Cytat Zamieszczone przez Wespazjan Zobacz posta
    Panie "anachoreta"!!
    Czy zaprzecza Pan, że uczestnicy majdanu pojechali do Odessy i wymordowali obywateli ukraińskich pochodzenie rosyjskiego którzy protestowali? Zabito ich ok. 200, w tym kobiety ciężarne. Nawet zabijano siekierami bo było szkoda naboi. Nagranie francuskiego dziennikarza było w sieci i je oglądałem. Jakoś nie ustosunkowuje się Pan do tego jak innych dyskryminacji Rosjan na wschodzie Ukrainy. Nie jestem rusofilem ani miłośnikiem ukraińskich nacjonalistów. Pomija Pan separację Kosowa jako coś nic nie znaczącego, a mamy tu podobną sytuację. Lecz punkt widzenia zależy od puntu siedzenia.
    Pozdrawiam Pana jako miłośnika polskich, prawdomównych mediów.
    Nota bene Białoruś to odrębna sprawa.
    A ten dalej swoje. Zdaje się cierpisz na jakieś fobie związane z PIS TV. Co do Odessy zginęły 43 osoby. Większość od zatrucia tlenkiem węgla inne poskoku z okien. Skąd ta liczba 200 osób? No i to zabijanie siekierami? No i ten "francuski" dziennikarz? Co do Kosowa to regio ten miał autonomię już za czasów Jugosławii i porównywanie tego z obecną sytuacją jest sporym nadużyciem. "Coś Ci tam dzwoni, ale nie bardzo wiesz w którym kościele"

A nie trzeba było gnębić Rosjan i prowokować ich do rebelii.
    No ten tekst to mnie powaliłna kolana. Nie ma to jak spłaszczyć problem. Zaraz napiszeszże jak Rosja wjedzie na Ukrainę to wina Ukraińców bo prowokowali Rosjan ostrzeliwująceregiony autonomiczne i prowadząc działania terrorystyczne i wuj Wołodia musiałinterweniować.

Kiedyś padła z ust jednego z deputowanych rosyjskich propozycja, by Polska wzięła obszar z Lwowem włącznie a Rosja resztę. Ale kto by traktował poważnie Żyrinowskiego?
    Kolejna perełka. Rozumiem że popierasz słowa Żyrinowskieko. Swoją drogą podobno Putin sugerował między słowami Tuskowi podział Ukrainy.

Było to juz tu wielokrotnie mówione, racją stanu Polski jest utrzymanie wolnej i niepodległej Ukrainy mimo naszych trudnych relacji historycznych i takiej samej Bałorusi bo mają tworzyc kordon bezpieczeństwa dla naszego kraju, być państwami buforowym. Rozumiał to i próbował to wcielić w życie Piłsudski. Co innego uczestnictwo tego karaju w UE i NATO to zupełnei inna sprawa i nie do końca leży to w naszym interesie. Co kreowania polityki wobec Ukrainu to temat rzeka, ale mamy sporo narzędzi nacisku, które jednak nieumiejetnie stosujemy.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

Si vis pacem, para bellum

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

4. Użytkownicy którzy uznali post marko1805 za przydatny:

Podstoli Awatar Wespazjan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Otrzymał 173 podziękowań w 111 postach
    Akurat propozycji rozbioru Ukrainy nie popieram. Mielibyśmy państwo wielonarodowościowe i tylko wielki kłopot. Niech się duszą we własnym sosie. Natomiast śmieszna jest teza, ze w Odessie popełniono zbiorowe samobójstwo skacząc z okien i zatruwając się tlenkiem węgla . Skąd to wytrzasnąłeś? Z naszej prawdomównej TVP? Zginęło tam zamordowanych ok 200 osób co potwierdziły zachodnie media. Dlaczego daję przykład Kosowa. Była to rewizja granic po II w. św. Kilka państw, przede wszystkim Hiszpania i Rosja zdecydowanie protestowały by nie tworzyć precedensu lecz ich nie słuchano. Mleko się rozlało. Rosja zabrała Ukrainie Krym i obecnie zbuntowane republiki na wschodzie. Oderwanie Kosowa od Serbii było "słuszne i sprawiedliwe"? Natomiast to co się teraz dzieje to wroga aneksja. Jak już tu wspomniałem, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Powinniśmy zachowywać się w sposób zrównoważony a nie histerycznie i ciągle atakować i ujadać na Białoruś i Rosję. Nie wiem skąd się to bierze. Czyżby dyrektywy od Wielkiego Brata?

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Otrzymał 121 podziękowań w 78 postach
    Skąd to wytrzasnąłeś? Z naszej prawdomównej TVP? Zginęło tam zamordowanych ok 200 osób co potwierdziły zachodnie media.
    No więc ja zadam to samo pytanie Tobie, skąd to wytrzasnąłeś? Z RT ? Proszę o dowody. Obiektywne źródła, relacje dziennikarzy. Dawaj.
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

Si vis pacem, para bellum

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Po II wś było wiele rewizji granic, ale tak się złożyło, że sztucznymi tworami które się rozpadły były państwa ze stolicami w Belgradzie i Moskwie. Cywilizowany sposób pokazali nam nasi południowi sąsiedzi. Cywilizowany, czyli albo bez wojny z masowymi egzekucjami cywili, albo bez powrotu po iluś tam latach do tematu - ej, nie! To pomyłka! Byliśmy słabi - teraz jesteśmy silni - robimy rewizję i wysyłamy nasze oddziały pokojowe!! Rozumiem co piszesz o Kosowie, Serbowie są nam życzliwi, ok. Przedmurze chrześcijaństwa etc. Lecz w 98 byłem na półrocznej wycieczce z biurem podróży WP w Bośni. I szczerze mówiąc, Serbowie faktycznie pozostawili dowody, że jak im daje się szansę, potrafią zmienić się w zwierzęta. Gdyby nie Srebrnica, Sarajewo itd kwestia Kosowa w 99 zostałaby z dużym prawdopodobieństwem inaczej uregulowana. Jednak to czym popisali się kilka lat wcześniej (92-95) miało wpływ i na opinię publiczną i na decydentów.

Kolejny raz zapytam:
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Odeskich ofiar było ok. 200? Prócz rosyjskojęzycznych linków coś jeszcze to potwierdza?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

8. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Łowczy Awatar anachoreta
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    245
    Otrzymał 61 podziękowań w 53 postach
    W odpowiedzi szanownemu Wespazjanowi. Odnośnie Kosowa tak po krótce bo to temat poboczny. Byłem pierwszy raz w Serbii, Kosowie i Macedonii jako 19 letni chłopak z rodzicami za czasów Jugosławii i mieszkałem tam u rodzin a nie w kurortach więc jako takie pojęcie o konfliktach etnicznych mam z autopsji, a nie z internetowych filmików, miałem w Serbii znajomych i bardzo przeżywałem to co się działo na Bałkanach w latach 90 tych. Pochodzę z rodziny wywodzącej się z tak zwanych kresów wschodnich z obecnego pogranicza Litewsko -Białoruskiego więc też te tematy nie są mi obce . Biorąc to pod uwagę i własne doświadczenie życiowe /58 lat/, a bywałem w takich miejscach na wschodzie gdzie ty zapewne nie będziesz nigdy , polemika ze mną na te tematy może być trudna i wymaga dobrego przygotowania, fake-newsy z byle portali wspierających Rosję i slogany zasłyszane od innych w dyskusji ze mną to wiele za mało.

10. Użytkownicy którzy uznali post anachoreta za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Wespazjan Zobacz posta
    Akurat propozycji rozbioru Ukrainy nie popieram. Mielibyśmy państwo wielonarodowościowe i tylko wielki kłopot. Niech się duszą we własnym sosie. Natomiast śmieszna jest teza, ze w Odessie popełniono zbiorowe samobójstwo skacząc z okien i zatruwając się tlenkiem węgla . Skąd to wytrzasnąłeś? Z naszej prawdomównej TVP? Zginęło tam zamordowanych ok 200 osób co potwierdziły zachodnie media. Dlaczego daję przykład Kosowa. Była to rewizja granic po II w. św. Kilka państw, przede wszystkim Hiszpania i Rosja zdecydowanie protestowały by nie tworzyć precedensu lecz ich nie słuchano. Mleko się rozlało. Rosja zabrała Ukrainie Krym i obecnie zbuntowane republiki na wschodzie. Oderwanie Kosowa od Serbii było "słuszne i sprawiedliwe"? Natomiast to co się teraz dzieje to wroga aneksja. Jak już tu wspomniałem, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Powinniśmy zachowywać się w sposób zrównoważony a nie histerycznie i ciągle atakować i ujadać na Białoruś i Rosję. Nie wiem skąd się to bierze. Czyżby dyrektywy od Wielkiego Brata?
    Podajesz przykład, który nijak ma się do Ukrainy. Niejako odpowiedź dał Ci już @Gajusz Mariusz. Od siebie dodam, że wypadałoby prześledzić jak doszło do utworzenia Kosowa. Na Krymie nie doszło do żadnych prześladowań, morderstw ze strony władz Kijowa. To z kolei miało miejsce w Kosowie i to doprowadziło do interwencji ze strony NATO. Do 2008 roku Kosowo było pod zarządem ONZ-etu, a pokój zapewniały siły KFOR. Jeżeli chcesz się upierać przy analogii to z chęcią zapoznam się jakie to miały miejsce prześladowania Krymian, jakie to walki toczyły się przed wejściem Rosjan oraz z międzynarodową mediacją. Ta miała miejsce przed interwencja NATO.
    Precedens to został ustanowiony właśnie przez Rosję. Patrząc na przybywającą ilość Chińczyków na Syberii może się to jej odbić w przyszłości czkawką.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

12. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Niestety, ponownie mamy w Europie niewesołe czasy w których silne państwo, pod przewodnictwem gościa który nie może pogodzić się z historią najnowszą, udanie zmodernizowało swoją armię i wykorzystując całkowitą niechęć reszty kontynentu do jakiegokolwiek konfliktu na większą skalę oznajmia wprost, że mu za ciasno. Zaczyna się od ziem w których miejscowa ludność jest mu przyjazna i już mamy coś na kształt chęci skupiania ich pod jednym berłem. (...) Ławrow także coś tam dzisiaj nawarczał po swoim pryncypale, ale póki co jeszcze nie nazwał Ukrainy bękartem rozpadu CCCP, jednak to tylko kwestia czasu bo masek im zaczyna brakować.
    No i u cara przelało się uczucie goryczy jak mu rodaków katują za granicą. Zrobi wszystko by uwolnić narody u sąsiada i by się swobodnie wypowiedziały na temat własnej przyszłości. Urny wraz z wypełnionymi formularzami już od dawna gotowe na Łubiance. Ból fantomowy u Władymira ostatecznie wziął górę. Nocne wilki zapewne także nie pozostają w tyle lecz mam nadzieję że nad Wisłą mamy relatywnie mało takich pożytecznych idiotów jak ten niepokojąco znajomy "major".

https://www.youtube.com/watch?v=ddHPcMGf2ac

14. Następujących 2 użytkowników podziękowało Gajusz Mariusz za ten post:

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    No i co kochankowie zachodu. Niemcy zabronią Polsce budowy elektrowni atomowej i zablokują środki, bo walczą o demokrację. Równocześnie zablokują sankcje przeciwko Rosji i mają to gdzieś, że ludzie giną. Za wygodnie wam i żyjecie w swoim baśniowym świecie.

No i Trump najgorsze zło na świecie, narcyz, a grzeczniutki Biden z niesprawnym mózgiem, takie dobry, progresywny, empatyczny, nie potrafił powstrzymać wojny która zabije tysiące swoją zakłamaną empatią, nieskutecznością i słabością.

https://gfycat.com/pl/inbornsizzlinglemur

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    No i co kochankowie zachodu. Niemcy zabronią Polsce budowy elektrowni atomowej i zablokują środki, bo walczą o demokrację. Równocześnie zablokują sankcje przeciwko Rosji i mają to gdzieś, że ludzie giną. Za wygodnie wam i żyjecie w swoim baśniowym świecie.

No i Trump najgorsze zło na świecie, narcyz, a grzeczniutki Biden z niesprawnym mózgiem, takie dobry, progresywny, empatyczny, nie potrafił powstrzymać wojny która zabije tysiące swoją zakłamaną empatią, nieskutecznością i słabością.

https://gfycat.com/pl/inbornsizzlinglemur
    Niemcy coś zabronią? Wyjazd Sasina Cię ominął? Sankcje? Zapomniałeś o przyjacielu Putina (tego od szampana na Kremlu gdy było za pięć dwunasta) kolesiu Orbanie? W UE ma taki sam głos a ciągle coś tam niezbyt przekonany podobnie do Berlina. Trump? Mówisz o tym gościu co publicznie mówił że bardziej wierzy panu Putinowi niż własnym agencjom wywiadowczym i że trzeba podchodzić do artykułu 5 NATO bardziej elastycznie niż się Europejczykom z NATO wydaje?

PS. Kochankowie - coraz bardziej kwiecisty styl. Nb pogodziłeś się z płcią piękną, czy ciągle prowadzisz krucjatę?

Strona 265 z 287 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275 ... OstatniOstatni