Strona 267 z 287 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 661 do 2 670 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    @Anachoreta - ostatnią rzeczą którą powinno zrobić NATO to włączenie się czynnie do konfliktu. Jeżeli jest szansa na to, że naród rosyjski bombardowany filmami w necie dzień po dniu może wpłynąć na Kreml, to jakakolwiek konfrontacja z wojskami NATO doprowadzi do skonsolidowania się i walce z "najeźdźcą" całego narodu. A są już pierwsze jaskółki o upadającym morale. Te chłopaki może faktycznie mieli przekazane, że jadą na marsz wyzwoleńczy. A tu widzą, że mają walczyć z narodem, który na co dzień posługuje się także ich językiem. Militarnie ciągle FR jest w stanie zwinąć armię ukraińską licząc tygodnie, ale naród nie złamią. Okupacja? Przecie to koszmar każdej armii. Tam na Kremlu liczyli że wstawią swego figuranta po błyskawicznym zdobyciu Kijowa i szykowano paradę zwycięstwa. No i... nie wypaliło. Mam nadzieję, że ewentualne coraz bardziej nerwowe pomysły Kremla armia nie zrealizuje, która już widzi, że plan A nie wypalił.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

2. Następujących 2 użytkowników podziękowało Gajusz Mariusz za ten post:

Podstoli Awatar Wespazjan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Otrzymał 173 podziękowań w 111 postach
    Skoro wywołuje się mnie do tablicy, muszę coś powiedzieć.
    Zastanawiam się skąd się tu wzięło tylu ekspertów od militariów, którzy sądząc po wypowiedziach,powinni doradzać sztabowi ukraińskiemu. Czy ukończyli jakieś akademie, byli w wojsku lub trzymali w ręku karabin? Być może niektórzy tak.
    Co do zabójstwa rodziny ukraińskiej to też uważam, że jest to zbrodnia. Natomiast gdy napisałem o faktach zabójstwa Rosjan w Odessie, nikt nie raczył sprawdzić cz faktycznie miałem rację. Wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "Masakra Rosjan w Odessie" i obejrzelibyście sobie zdjęcia, poczytalibyście jak wasi przyjaciele rozprawiali się z bezbronnymi cywilami. Ale to nie jest wygodny, a zwłaszcza teraz temat.
    https://pracownia4.wordpress.com/201...ow-zawodowych/

Pomijając to, chciałbym byście się bez emocji zastanowili co się dzieje na świecie.
    USA pod pozorem jakichś niesprawdzonych faktów prze siebie wymyślonych napada na Irak, potem Afganistan. NATO bombarduje przez dwa miesiące Serbów by ich zmusić do zrzeczenia się Kosowa. Amerykanie wywołują tzw. wiosnę arabską destabilizując Bliski Wschód i północną Afrykę. Teraz Rosja uznała, że może, skoro inni mogli, urwać dla siebie kawał Ukrainy i to robi. Jak tam gdzieś Szwejk przewidział, Rosja pokona Ukrainę i potem usiądzie do rozmów pokojowych. Zabierze to co chce i resztę odda Ukrainie. Jak mało 100tys. żołnierzy, to rzuci jeszcze 200 tys.
    Jeszcze trochę a zobaczycie, jak Chiny zabierają Taiwan. Kto im zabroni?

To jest to co chciałem powiedzieć. Po prawdzie są to niewygodne dla niektórych fakty. Nota bene nie jestem miłośnikiem Putina i potępiam wszelką agresję z każdej strony.

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Otrzymał 121 podziękowań w 78 postach
    Cytat z podanego przez Wespazjana linka:
    W portowym mieście Odessa na Ukrainie doszło do masakry cywilnych mieszkańców miasta. W piątek 2 maja 2014 roku zwolennicy federalizacji zostali zapędzeni do Domu Związków Zawodowych przez członków Prawego Sektora. Budynek zapalił się wkrótce potem, co zaowocowało (według oficjalnych danych) 42 ofiarami śmiertelnymi.
    Jest oczywistym, że liczba ofiar w Domu Związków Zawodowych jest znacznie większa. Prowokatorzy uwięzili ludzi w budynku, w którym doszło do bezkarnego ludobójstwa. Ogień w budynku został podłożony w celu ukrycia masowego mordowania obywateli Ukrainy.
    Gdzie te 200 ofiar? Gdzie ten francuski dziennikarz? Pisał to patolog? że tak znakomicie potrafił interpretować obrażenia? Czy sobie dopasowałeś niepotwierdzone informacje do swych wyobrażeń i poglądów. Co jednak nie zmienia faktu że sprawcy powinni być ukarani, ale czyny skrajnwj grupy nie powinny rzutować na cały naród. U nas tez takich zwyrodnialców nie brakuje, którzy kryją się za barwami biało-czerwonymi i barwami klubowymi i pseudo patriotycznymi frazesami.
    Co do doświadczenia wojskowego ja i Mariusz służyliśmy w wojsku. Ja akurat wstąpiłem ochotniczo w czasach , gdy wielu moich kolegów służby wojskowej unikało jak ognia. Nadal mam wielu znajomych którzy służą, lub służyli , walczyli w Iraku i Afganistanie. Na dal interesuję się sprawami wojska. No Ty zdaje się znasz spawy militarne jedynie sprzed komputerka zdaje się.
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

Si vis pacem, para bellum

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

5. Użytkownicy którzy uznali post marko1805 za przydatny:

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Coś mi się zdaje, że na naszych oczach pryska mit super potężnej , zmodernizowanej armii rosyjskiej co to w Tydzień podbija całą Europę
    Miłośnikom pomarańczowego szympansa polecam zapoznać się z treścią listu otwartego jego doradcy ds bezpieczeństwa Michaela Flynna, który piszę, że Rosja dba tylko swoje interesy i broni ludności rosyjskojezycznej na Ukrainie i generalnie jest demonizowana przez zły Zachód, a Biden powinien się zgodzić na żądania Putina, to wojny by nie było.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

7. Następujących 3 użytkowników podziękowało PaskudnyPludrak za ten post:

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Coś mi się zdaje, że na naszych oczach pryska mit super potężnej , zmodernizowanej armii rosyjskiej co to w Tydzień podbija całą Europę
    Miłośnikom pomarańczowego szympansa polecam zapoznać się z treścią listu otwartego jego doradcy ds bezpieczeństwa Michaela Flynna, który piszę, że Rosja dba tylko swoje interesy i broni ludności rosyjskojezycznej na Ukrainie i generalnie jest demonizowana przez zły Zachód, a Biden powinien się zgodzić na żądania Putina, to wojny by nie było.
    Oj armii rosyjskiej bym jednak nie lekceważył. Tym razem jednak zdecydowanie zawiodła w mojej opinii organizacja bo do inwazji miało początkowo nie dojść. Same wojsko faktycznie zostało wysłane na ćwiczenia i jego nagromadzenie miało być formą nacisku. Jednak brak efektów skłonił prawdopodobnie Putina do inwazji do której ta armia była zdecydowanie jak widać nieprzygotowana. Z Ukraińcami walczą w przeważającej większości jednostki klasy B na starszym sprzęcie. Zawodzi logistyka na całej linii. Miało być pięknie ,a wyszło jak wyszło na całe szczęście jak na razie dla Ukrainy. Niestety myślę że to nie koniec . Putin nie zniesie porażki i obym się mylił ,ale może zginać jeszcze wielu ludzi.
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

9. Użytkownicy którzy uznali post marko1805 za przydatny:

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez marko1805 Zobacz posta
    Z Ukraińcami walczą w przeważającej większości jednostki klasy B na starszym sprzęcie.
    Nie do końca, w Charkowie np została zmuszona do odwrotu i poniosła ogromne straty 4 gwardyjska Kantemirowska dywizja pancerna-elita, rozbity prawdopodobnie został również elitarny gwardyjski pułk Siewier(złożony z Czeczeńców) zginąć miał również jego dowódca, na lotnisku w Hostomelu były wojska WDW wiec tez raczej nie klasa B. Przebrani dywersanci wyłapywani w Kijowie, to najprawdopodobniej żołnierze słynnej Alfy.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

11. Użytkownicy którzy uznali post PaskudnyPludrak za przydatny:

Łowczy Awatar anachoreta
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    245
    Otrzymał 61 podziękowań w 53 postach
    Piter jest na wojnie , testuje swoje AI dla ,,Potopu,, tam też jest co zdobywać jak w realu , i można Kijów szybko zdobyć.

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Nie do końca, w Charkowie np została zmuszona do odwrotu i poniosła ogromne straty 4 gwardyjska Kantemirowska dywizja pancerna-elita, rozbity prawdopodobnie został również elitarny gwardyjski pułk Siewier(złożony z Czeczeńców) zginąć miał również jego dowódca, na lotnisku w Hostomelu były wojska WDW wiec tez raczej nie klasa B. Przebrani dywersanci wyłapywani w Kijowie, to najprawdopodobniej żołnierze słynnej Alfy.
    Dlatego napisałem w przeważającej większości, WDW weszło w drugim rzucie z tego co mi widomo jak również Czeczeńcy. Od wczoraj wchodzą rezerwy następuje rotacja, pytanie czy Ukraińcy mają jeszcze w odwodzie regularne jednostki?

14. Użytkownicy którzy uznali post marko1805 za przydatny:

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Cytat Zamieszczone przez anachoreta Zobacz posta
    Piter jest na wojnie , testuje swoje AI dla ,,Potopu,, tam też jest co zdobywać jak w realu , i można Kijów szybko zdobyć.
    Daj spokój chłopakowi, niech robi to w czym jest dobry, lepsze to niż wypisywanie głupot w Agorze.

Wracając do głównego tematu dyskusji, omówienie sytuacji na dziś:
    https://youtu.be/hCszFr_s75A

16. Użytkownicy którzy uznali post marko1805 za przydatny:

Łowczy Awatar anachoreta
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    245
    Otrzymał 61 podziękowań w 53 postach
    Privit Wespazjan Cóż jesteśmy w portalu Total War org. a nie w programie taniec z gwiazdami, więc z racji tego od biedy nieraz coś o taktyce i strategii chyba można. W wojsku służyłem w czasach kiedy ciebie jeszcze nie planowano, a następnie praca w firmie zbrojeniowej , biorąc pod uwagę różnicę wieku zaliczyłbym cię do pokolenia które nie odróżnia lufy karabinu od kolby, jeśli się mylę to z góry przepraszam. Żadnym doradcą nie jestem, natomiast mam znajomych w Kijowie , jedna z tych osób wyłapuje tituszki i różnego rodzaju pseudo-bojowe śmiecie w Rosyjskich mundurach , a druga koczuje z małym dzieckiem w metrze Kijowskim , w domu rzadko bo się boi żeby jej jakiś wyzwoliciel z Czeczenii nie poderżnął gardła. Jakoś się uzupełniają on jest etnicznym Rosjaninem a ona Ukrainką i jest ok .Twoje teksty wydają mi się dość chaotyczne i wyczuwam w nich pewną nerwowość. O wszystkim i o niczym i nie na temat . Po za tym nieuważnie czytasz teksty innych, już kiedyś wspominałem o swoich korzeniach, zapomniałem tylko dodać że też jestem z rodziny wieloetnicznej , o teraz uzupełniam .

Strona 267 z 287 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277 ... OstatniOstatni