Moim zdaniem te frakcje obok na mapie mogą być to państwa wasalne. Coś jak w Rome 2.
Moim zdaniem te frakcje obok na mapie mogą być to państwa wasalne. Coś jak w Rome 2.
Moim zdaniem frakcję oznaczone na mapie niebieskim kolorem będą właśnie sojusznikami lub wasalami/seniorami. Stąd mamy Sarpedona sojusznika/wasala Troi oraz Agamemnona sojusznika/seniora Sparty i Troizeny. Na szaro mamy frakcje neutralne będące w naszym najbliższym otoczeniu oraz pozostałe grywalne nacje.
Nie jestem pewien czy niegrywalne szare to tylko te w najbliższym sąsiedztwie, ponieważ nie są to wszystkie frakcje graniczące np. te sąsiadujące nad Agamemnonem i Sarpedonem nie są oznaczone.
Raczej te niegrywalne szare w sąsiedztwie są wasalne, a te niebieskie to sojusznicy, ponieważ niebieskimi są frakcje grywalne, które są na pewno samodzielne m.in. Sparta Menelaosa.
Może kolejny gameplay z kampanii rozwieje nasze wątpliwości w tej sprawie.
Jestem ciekaw gdzie umieszczą Amazonki na tej mapie. Zgodnie z grecką tradycją ich ojczyzna znajdowała się dużo dalej na wschód (choć w Iliadzie były wzmianki o Amazonkach w Frygii oraz Licji).
System operacyjny: Windows 10 64-Bit.
Procesor: Intel Core i5-4570 @ 3.20GHz / AMD FX-8350 Eight-Core.
Karta wideo: Radeon R9 290X / GeForce GTX 770.
RAM: 8 GB RAM.
Miejsce na dysku: 30 GB Free.
Directx Version: Directx 11.
Wydaje mi się, że w Troi na początek będziemy mieć przynajmniej 9 kultur na mapie kampanii.
Ostatnia kultura to m.in. takie frakcje jak Halizonowie, Pafalagończycy czy Meonowie.
Ciężko mi stwierdzić jakby ich wspólnie podsumować. Meonia to inna nazwa Lydii, zaś z drugiej strony Halizonowie byli uważani raczej za nomadów.
Dodatkowo, w jednym z wywiadów twórcy potwierdzili, że mapa w Troi jest większa od mapy z Rome II i podobna wielkością do mapy z "Śmiertelnych Imperiów" z Warhammer'a 2. Ma mieć ponad 250 regionów.
Już wiem interfejs stylistycznie przypomina ten z gry ,,Hegemony III,,