Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: OiM2 - wersja ver.1.32 pobieranie i dyskusja

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Dzień dobry
    Mam pytanie a propo pobierania. Bo za każdym razem, gdy próbuję pobrać mod Ogniem i Mieczem II to Medievala II Total War, to pobiera mi teoretycznie moda, tyle że ma on ikonę googla. Jak już go pobiorę i przełożę do odpowiedniego folderu, i gdy próbuję go otworzyć, to zaczyna mi pobierać mi to samo. I tak w kółko, i wychodzi na to, że pobiera mi prawie 2-gigabajtowy plik który mi na nic. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z tym błędem i jak go ominąć? Byłbym bardzo wdzięczny. I drugie pytanie, bo ta są trzy linki do pobrania. To się jakoś wiąże czy po prostu są to trzy miejsca, skąd można pobrać cały mod?

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Husavion Zobacz posta
    Dzień dobry
    Mam pytanie a propo pobierania. Bo za każdym razem, gdy próbuję pobrać mod Ogniem i Mieczem II to Medievala II Total War, to pobiera mi teoretycznie moda, tyle że ma on ikonę googla. Jak już go pobiorę i przełożę do odpowiedniego folderu, i gdy próbuję go otworzyć, to zaczyna mi pobierać mi to samo. I tak w kółko, i wychodzi na to, że pobiera mi prawie 2-gigabajtowy plik który mi na nic. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z tym błędem i jak go ominąć? Byłbym bardzo wdzięczny. I drugie pytanie, bo ta są trzy linki do pobrania. To się jakoś wiąże czy po prostu są to trzy miejsca, skąd można pobrać cały mod?
    Może winrar'a nie masz zainstalowanego.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Dziękuję za odpowiedź niedługo sprawdzę tego winrara

Wojski Awatar Desperado32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Jako, że interesuje mnie epoka w jakiej dzieje się mod a ni cholery nie odpowiada mi, że jest po rosyjsku samodzielnie dokonałem spolszczenia całego moda. A co... taki jestem sobie ambitny Przetłumaczyłem jakieś 80-90 procent gry do tej pory, w każdym bądź razie wszystkie pliki prawdziwie istotne. I dopiero potem zacząłem grać. No i co widzim? Po pierwsze gracz już na dzień dobry trafia na minus i raczej już z niego nie wylezie no chyba, że nogami do przodu. Czyli balans gospodarczy do d... to pierwszy zgrzyt. Drugi, jak na mój gust okręty zbyt tanie w utrzymaniu w stosunku do jednostek piechoty, podobnie artyleria zbyt tania powinna być droga bo jest cenna. Poza tym poziom amunicji w artylerii tak niski, że zakrawa to na żart jakiś... a już totalnym i ponurym żartem jest ustawienie zasięgu bombard na 200 metrów a armat na 300 metrów. Rany, kto to wymyślił? Ponieważ tego typu różnistych kwiatków zanalazłem sporo to zacząłem sobie tworzyć submoda do tego Ogniem i mieczem i zacząłem na bierząco dokonywać poprawek. Przede wszystkim dochody pomnożyłem o jakieś 10 razy, Tak drodzy stratedzy aż dziesięć razy aby gra zaczeła być normalna i zaczęła generować jakieś dochody dla gracza(nie wiem, może w późniejszej rozgrywce po rozwinięciu budowli te dziesięc razy okaże się za dużo, najwyżej będę to korygował). Czyli wyobraźcie sobie jak niedorobione to wszystko było. Koszt rekrutacji i utrzymania okrętów i artylerii pomnożyłem razy dwa, dodałem znacznie ale to znacznie więcej amunicji armatom i podwoiłem ich zasięg ostrzału. Wczesna husaria polska podczas szarży na zwykłych ciulków akrebuzerów( a raczej już tuż po szarży w walce wręcz) poniosła takie straty, że aż mi zęby zgrzytały ze złości. Czyli kolejny błąd skoro elita kawalerii ginie jak muchy w starciu ze zwykłymi ciurami. Na razie dodałem husarom więcej ataku i szarży, może pomyśle jeszcze o dodaniu więcej pancerza by nie ginęli tak prędko. Jeszcze krótko bardzo gram kampanię i ciągle wyłapuję nowe błędy. Wygląda na to, że nie bardzo da się w toto grać bez poprawek konkretnych... Totalnym absolutnym rekordzistą pod względem kretyńskiego zachowania jest to, że ARTYLERIA PODCZAS OSTRZAŁU WYKAŃCZA WŁASNĄ OBSŁUGĘ!!!!! No serio, armaty walą prosto w gości ładujących , chyba spieprzona jest animacja , jakaś zła synchronizacja między ładowaniem a oddaniem strzału. Po kilku dłuższych chwilach prowadzenia ostrzału artyleria nie będąca pod żadnym ostrzałem wroga wykończyła swoją załogę do ostatniej nogi!!! No absolutnie nie da się toczyć samodzielnie bitew skoro moja artyleria wykończy mi sto procent obsługi tejże artylerii swoim własnym ostrzałem!!! Już wróg wcale nie jest potrzebny ani jego ogień celny czy niecelny skoro artyleria popełnia zbiorowe harakiri... Zasięg łuków na 80 90 metrów ustawiony to też jakiś nierealizm...dodałem łucznikom 50 metrów więcej zasięgu i dodałem po 10 metrów więcej zasiegu arkebuzerom i muszkieterom, a tym co posługują się pistoletami dodałem 15 metrów czyli ustawiłem na 60 metrów zasięg. Może to o 10 za dużo względem realności bo pistolety niosły na jakieś 50 metrów w rzeczywistości ale należy pamiętać o ograniczeniu silnika Kingdoms i dlatego lepiej by było te dziesięć metrów więcej im dane do zasięgu. Wszystkie armie startowe i garnizony startowe mniej więcej podwoiłem, osady są u mnie bardziej rozwinięte na starcie gry, kasa startowa wszystkich frakcji razy dziesięć. Wiecej slotów rekrutacji w osadach. Nie wiem ile jeszcze różnych błędów w grze wyłapię... Póki co bez podmiany tej animacji w artylerii konkretnie w przypadku serpentyn i kolubryn (bo basilisków na razie nie mam na początku kampanii) kompletnie nie da się toczyć bitwy samodzielnie, trzeba by polegać na automatach a te zbalansowane są jakoś nieszczególnie. Poza tym żaden rasowy wyjadacz Total Wara nie zechce w bitwach zdać się na automat i pozbawić się radochy wygrania samodzielnie na polu bitwy... Zastanawiam się jakie animacje, z jakiego moda by pasowały. No zobaczymy, poeksperymentuję. Jak już uporam się z tłumaczeniem w pełni to oczywiście podzielę się tym na forum... Zainteresowanym mogę podesłać pliki z folderu text na maila na przykład, tylko podkreślam, że ja tego tłumaczenia jeszcze nie ukończyłem. Jest przetłumaczone całe menu, opisy frakcji, opisy jednostek, opisy budowli, opisy cech charakteru, nazwy regionów, cała dyplomacja, pliki: strat, expanded, historic_events, names, menu_english, export_units, export_buildings, campaign_descriptions, shortcut, tooltips, export_vnvs, export_ancilliares, religions, diplomacy, diplomacy_speech, cursor_action_tooltips, rebel_faction_descr... pozostała do przetłumaczenia spora część pliku event_strings odpowiedzialnego między innnymi za komunikaty o sukcesie czy fiasku misji szpiegów, zabójców, o zdarzeniach losowych, przejęciach budynków, rebeliach w armiach, itp... oraz spora część pliku quotes, całe pliki export_advice, export_prologue, missions i jeszcze kilka mniej znaczących plików. W zasadzie więc można już komfortowo grać bo jest niemal wsio po polsku i nie trzeba oczu męczyć cyrylicą. Tłumaczenie google nie jest doskonałe, a raczej dalekie jest od doskonałości bardzo... w wielu miejscach musiałem je poprawiać, w wielu miejscach musiałem szukać dodatkowych informacji w necie bo wujaszek gooogle tłumacząc tworzył mi jakieś językowe humbugi niezrozumiałe. Problem był z nazewnictwem wojskowym stanowisk w wojsku, szczególnie tych kozackich. Ja nie jestem historykiem, a informacje jakieś rzetelne na ten temat wcale nie tak łatwo w necie wykopać. Co mogłem poprawiałem, ale z racji tego,że było tego piekielnie dużo to z pewnością wiele błędów w tłumaczeniu znajdziecie, nie dałem rady wszystkiego slowo po słowie sprawdzać. Mod jest już niemłody ale zauważyłem, ze od lat nic się w nim nie dzieje, może dlatego, że brak było zangielszczenia czy spolszczenia... może dlatego każdy podchodził do niego jak do jeża... może teraz to się zmieni. Jakby ktoś dał instrukcję jak podmienić animacje armat i których(z którego moda) najlepiej użyć to byłbym zobowiązany bardzo. Przyszedł mi do głowy mod "1648 - Thirty Years of War" bo epoka ta sama tylko, że tam te pliki animations wyglądają zupełnie inaczej niż w Ogniem i Mieczem2 więc jakoś nie bardzo z tym przeklejaniem. A jeszcze jeden kwiatek, komp spamuje armiami jak szalony a gracza nie bardzo stać na rekrutację mega dużych armii nawet po zwiększeniu przeze mnie dochodów frakcji i toczenie co chwila bitew z armiami pojawiającymi się znikąd jest zaiste męczące bardzo i zbyt kosztowne, za bardzo drenuje budżet. Zmniejszyłem zatem finansowanie kompa w pliku campaign_script o dziesięć razy, czyli po prostu zabrałem jedno zero. I tak komp co rundę otrzymuje ekstra forsę. Lecz już nie 6000 czy 10000 jak było lecz 600 czy 1000. To powinno sprawić, że spam armii będzie dużo mniejszy. Nie wiem jak to będzie w grze realnie wyglądało, jak wpłynie na dynamikę rozgrywki, bo dopiero to testuję. Piszę o tych wszystkich zmianach jakie zrobiłem ale póki co nie zamieszczam nic na serwerze, muszę te swoje rozwiązania porządnie potestować aby byle czego innym nie wciskać... potem ewentualnie dopiero zamieszczę mojego submodzika do ściągnięcia na forum. Acha... żeby nie było, że tylko się czepiam a nie pochwalę nic... fajne klimatyczne menu na mapie kampanii... sensowna, rozsądna dyplomacja... kraje aktywnie negocjują rozejmy, wolą też się podporządkować i zostać wasalami niż chwalebnie kretyńsko zginąć walcząc do upadłego w beznadziejnej walce z wielokrotnie silniejszym przeciwnikiem. Lubię taką mądrość zachowań w grze. To tyle moich uwag póki co.
    Ostatnio edytowane przez Desperado32 ; 28-10-2024 o 19:00

5. Użytkownicy którzy uznali post Desperado32 za przydatny:

Administrator*kotołak*archimandryta z Konstantynopola Awatar Eutyches
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    544
    Otrzymał 493 podziękowań w 352 postach
    Super sprawa. Jesteś niesamowity Jak porównanie teraz tego moda do naszego Potop Total War wygląda?
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Szczerze mówiąc ja tego moda Potop Total War to słabo kojarzę. Nie mam go obecnie u siebie na kompie więc porównań żadnych nie zrobię. Co do tych armat co wykańczają własną załogę to problem jest poważny bo to praktycznie w stu procentach uniemożliwia stoczenie bitwy z oddziałami artylerii. Próbowałem wkleić ten plik od Pitera, ten descr_artilllery_effects ale to nic nie pomogło. Przekleiłem wartości liczbowe z descr_artillery_effects z moda 1648 do Ogniem i mieczem2 ale to również nic nie pomogło, armaty dalej walą w swoją obsługę i wykańczają całą załogę raz dwa... no naprawdę wkur... ekhem,...zdenerwować się można... podczas bitwy też chaos panuje, mam wrażenie, że jednostki nie bardzo wykonują polecenia jak należy. To takie moje subiektywne odczucie. Niestety mod pod względem mechaniki biitwy wypada słabiutko... jeśli nikt tego błędu związanego z harakiri artylerii nie poprawi to w moda grać się po prostu nie da...

Ps. Ściągam właśnie Potop Total War, może w nim znajdę jakieś przydatne rzeczy. A ponadto z pewnością warto się tym modem zainteresować skoro to nasza rodzima produkcja...

8. Użytkownicy którzy uznali post Desperado32 za przydatny:

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Jak jest duży promień wystrzału to arytleria zabija swoich. Musisz poszukać promienia w plikach.

10. Użytkownicy którzy uznali post Piter za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Zainstalowałem sobie ten Potop i po krótkim graniu w kampanię jakąś już tam opinię o nim posiadam. Jeśłi chodzi o porównanie do Ogniem i Mieczem to dyplomacja w moim odczuciu jest zdecydowanie lepsza w Ogniem i Mieczem 2, jest bardziej dynamiczna, rozsądniejsza, bardziej "przyjemna dla gracza". Analogicznie wykonując te same posunięcia w OiM2 i w Potopie złożyłem podobne propozycje dyplomatyczne. Po zajęciu Królewca i Słupska Brandenburgii zaproponowałem pokój germańcom. W Potopie zdecydowana odmowa,w OiM2 przystali na pokój po rozważeniu swoich szans i mojej zdecydowanej przewagi militarnej... W OiM2 po podbiciu części Mołdawii czy Woloszczyzny mogłem wynegocjować pokój z tymi narodami a nawet ich wasalstwo co podoba się. Logiczne jest aby słaby kraj ulegał silnemu i oddawał się pod jego panowanie aby przetrwać... lecz takiego zachowania nie ma niestety w Potopie. CHmielnickiego mam w oblężeniu w Potopie, rozwaliłem wszystkie jego armie a ten za nic nie chce ani pokoju ani wasalem zostać... Dodam, że w obu grach gram na very hard bitwa,very hard kampania. Rozwiązanie z fortami, które mamy na mapie zamiast wielu miejscowości też ciut dziwne, ale rozumiem, że twórcy Potopu chcieli przekroczyć barierę 200 dostępnych prowincji i chcieli nam dać po prostu więcej osad do zdobywania. Lecz skoro poszli tak daleko to powinni też dać nam w tych fortach-miejscowościach możliwość stawiania budowli i rekrutacji jednostek.Wiem, że taka rzecz jest możliwa do zrealizowania, choć sam tego zdziałać niestety nie umiem. Ustanowienie w Potopie całego kawałka Ameryki występującego w grze jedną prowincją, która zaczyna się już we wschodniej Irlandii i w której spotkamy jedynie forty do zajęcia i jedną jedyną osadę(Nowa Fundlandia) na ogromnym obszarze to jest absurd jakiś, totalne nieporozumienie i zwyczajna głupota jak dla mnie... Gospodarka jak na mój gust to leży w potopie tak jak i leżała w OiM2, w obu modach dochody są stanowczo za małe. Nie rozumiem czemu niemal wszyscy twórcy modów fundują nam na dzień dobry minus w skarbcu i jakieś obłędne civilization, każą budować infastrukturę całą niemal od zera w wielu miejscowościach... to czasochłonne, nudne, męczące, kosztowne i zbyteczne... przecież można w pliku descr_strat zafunować graczowi budowle przynajmniej średnie lub chociaż niemal średniego poziomu już na początku kampanii i jakieś w miarę znośne dochody... Polska, na przykład, w siedemnastym wieku stanowiła potęgę z jaką wszyscy musieli się liczyć... a jakoś nie odczuwa się tego w obu modach... Przy czym sytuacja początkowa Polski w modzie Potop jest doprawdy mocno nieciekawa, troszkę przegięto na południowo wschodniej granicy, bo uratowanie Mikołaja Potockiego z okrążenia w jakim przebywa(Trzy armie kozaków i jeszcze tatarzy na dokładkę) graniczy z cudem... Kozacy posyłają na nas armię za armią, tatarzy też co chwila z najazdem przychodzą w gości... a budżet pusty... z rundy na rundę minus w skarbcu coraz większy... Tak jest w obu tych modach... jasne, że w tamtych czasach nasze kresy wschodnie co chwila łupili jak nie kozacy to tatarzy a jak nie oni to moskale albo turcy... a dziura w budżecie może odzwierciedlać problemy króla z finansami, oporem magnatów, etc... ale bez przegięcia u licha... jeśli ma być jakiś sensowny balans polityczny i militarny w modzie zachowany to gracz powinien mieć możliwość, gospodarczego, militarnego odporu tego typu problemów. Jeśli gra jest zbyt wściekle trudna to przestaje być w jakikolwiek sposób przyjemna. Jeśli jest za łatwa to jest zwyczajnie nudna... trzeba znaleźć jakiś złoty środek, jakiś sensowny kompromis Ten Potop to ja też sobie przerobię i to w znacznym stopniu nim zacznę w niego grać konkretnie... wrócę jednak do głównego wątku zamiast bajdurzyć. Pod względem bitewnym Potop bije OiM2 na głowę. W Potopie armaty własnej załogi nie kasują w żadnym wypadku, napażają we wroga jak należy, jednostki na polu bitwy wykonują rozkazy, jest jakiś taki większy porządek w bitwie... przyczepię się do zbyt małego zasięgu armat i zbyt małej ilości amunicji artylerii, które również występują w Potopie, podobnie jak w OiM2. Gdzie tu realizm jak armaty mają ustawiony zasięg jedynie na 300 metrów? To grubo za mało jest... w praktyce wygląda to tak, że nawet sobie nie postrzelamy nim dojdzie do zwarcia armii w walce... Ten błąd to ja jednak potrafię poprawić w export_descr_unit raz dwa, więc to mała bolączka... ja z z reguły ustawiam około 600 metrów zasięgu dla armat co wydaje mi sie zdecydowanie sensowniejsze i pozwala efektywniej korzystać z artylerii. Niewątpliwie Ogniem i Mieczem2 ma w sobie potencjał, warto by w nim pogrzebać jeszcze bo ta dyplomacja to doprawdy fajnie jest w nim zrobiona, a jak dla mnie jest to jeden z najważniejszych, kluczowych alementów całej rozgrywki. Ponadto OiM2 zawiera kilka różnych kampanii do wyboru do tego mają być jakieś fajne eventy typu powstania kozackie i tym podobne... brzmi to wszystko ciekawie. Jednak ktoś musi popracować nad elementem bitewnym w OiM2 bo inaczej graczowi pozostaną tylko bitwy automatyczne, a to przecież nie zadowoli żadnego z nas... Ja w kwestie mechaniki bitwy, animacji etc. nie umiem ingerować, jeszcze nie miałem okazji się takich rzeczy nauczyć i pewnie długo sie jeszcze tego nie nauczę... czyli potrzebny jest większy fachura w tym temacie aby ten OiM2 poprawić, dopracować AI bitewne, itp... Może ktoś się podejmie... Myślę, że warto. Ja mogę się podzielić informacjami i plikami poprawionymi już przeze mnie do tej pory jakby co... do tego tłumaczenia OiM2 straciłem bardzo zapał po rozczarowaniach bitewnych, ale postaram się te jeszcze kilka plików istotnych przetłumaczyć by tłumaczenie było w miarę pełne. Potem udostępnię.

Ps. Piter, dzięki za poradę Nie wiem gdzie dokładnie tkwi ten błąd, który wykańcza obsługę baterii dział... Może to na przykład nie być jedynie kwestia wartości liczbowych pliku descr_artillery_effects... lecz coś jeszcze czego akurat nie dostrzegamy... Przypominam, że ja już użyłem właściwych wartości liczbowych z plików modów gdzie artyleria nie wali w swoją obsługę i to sytuacji w modzie "Ogniem i Mieczem 2" nie poprawiło wcale... Czyli chyba jednak nie tu jest pies pogrzebany. Nie wiem, nie znam się na tych aspektach gry... Ale staram się brać wszystko "na chłopski rozum" czyli podchodzić praktycznie do rzeczy. Kłania się metoda prób i błędów... bo tylko tak można przetestować zmiany w grze jakiekolwiek, a to wymaga niemało czasu... który nie zawsze mamy by go poświęcić na takie hobby jak modowanie...
    Ostatnio edytowane przez Desperado32 ; 30-10-2024 o 02:24

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów