PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wymaganiami

TytusBrutus
06-06-2014, 21:30
Cześć. Kupiłem wczoraj na steam Rome 2 TW i mam problem. Pojawia się on gdy zaczynam rozgrywke. Gra jest spowolniona, zacina się. Ustawiłem najmniejsze wymagania sprzętowe. Patrzyłem po wymaganiach minimalnych i je spełniam, posiadam windows 7, procesor AMD athlon 64bitowy X2 Dual core 5600+ 2.81GHz, ram 4 GB, kartę graficzna nvida ge force 7600GS 512mb z obsługą directX 9.0c. Temperatury też sprawdzałem, nałożyłem nową pastę na procesor, zainstalowałem dodatkowy wiatrak.

Co mógłbym ewentualnie wymienić żeby gra działała i procesor udźwignął? Nie ukrywam że jestem ogromnym fanem, a w RomeTW1 gram od kilku lat do dzisiaj.

Pozdrawiam

GKruger
02-07-2014, 17:48
Z tymi wymaganiami to jest różnie, wątpię żeby dało się grać na 1 rdzeniu 2.6 GHz jak podaje developer, producenci czasem zawyżają a czasem zaniżają wymagania ale do rzeczy.
Sprzęt masz dość leciwy ale kilka zabiegów może Ci uprzyjemnić rozgrywkę. Po pierwsze to system nie może być "zamulony". Jeżeli nie robiłeś dawno temu formata to pomyśl nad tym, lub ewentualnie wyczyść system CCleaner, zdefragmentuj dysk. Uratować Cię może też zmniejszenie rozdzielczości w grze, nie używaj raczej 1080p. Ustaw wielkość jednostek na jak najmniejsze.
Ogólnie Rome 2 jest procesorożerny, Lepiej mieć mocniejsze CPU niż GPU bo z detali graficznych zjedziesz w dół ale jak procesor już nie ciągnie to robi się lipa.
Możesz spróbować podkręcić nieco CPU i GPU, poradników jest cała masa w sieci. Niby te wymagania spełniasz ale jednak polecam zainwestować w nowy sprzęt.