Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna
marchlew1920
19-06-2015, 09:20
Witam , pojawia sie w grze Zakon Krzyzacki na ziemiach Polski i Litwy ?? albo jest tylko wzianka ze powstal ?? i czy mozna grac Zakonem w kampani
Jest tylko wzmianka o ustanowieniu zakonu i pojawienie się generała na Litwie, reprezentuje on jednak cesarstwo i tam się udaje, sam zakon jako taki się nie pojawia, Niemcy w odpowiednich kapitularzach mogą rekrutować jednostki krzyżackie. Zakon Krzyżacki nie jest grywalną frakcją.
Witam czy dałoby się umieścić submod romanoi v3.1 exara z bellum 6.3 do 7.0.Bardzo podobają mi się łucznicy monaspa z tego submoda. Pozdrawiam.
Marne szanse niestety, Exar się nie pojawia od dawna.
marchlew1920
21-06-2015, 20:14
Jest moze jakas opcja ktora dodaje zeby byla bardziej widoczna krew w walce
Nic mi nie wiadomo, był submod taki ale do SS chyba, nie wiem czy by działał na Bellum.
Pierwszy raz się z tym spotykam, ale grając abbasydami populacja Bagdadu wzrosła mi do 250 000 ludków :P szok
righeira
21-07-2015, 02:49
Coś robię źle, czy w tej wersji nie ma możliwości zaproponowania poddania się załogom obleganych miast ani doszkalania swoich agentów?
Chyba skrypt na poddanie albo jest wyłączony albo po prostu nie działa.
Chciałem na nowym laptopie pograć w Bellum. Zainstalowałem przez Steam medka+kingdom a potem moda w 2 partach + bugfixer ale przy odpaleniu moda, pojawia się okno poleceń i tyle...
Nie wiem czy wina może windowsa czy może ja źle zainstalowałem.
Lwie Serce
21-07-2015, 12:53
Podaj mi dokładną lokalizację gry i moda. UAC wyłączyłeś?
righeira
21-07-2015, 13:10
Chyba skrypt na poddanie albo jest wyłączony albo po prostu nie działa.
A na doskonalenie agentów (kupców, księżniczek, szpiegów itd.)? Podobno też rebelia emirów/baronów jest wyłączona?
Tak samo. Próbowałem je włączać, ale nici.
righeira
21-07-2015, 14:29
Czyli wychodzi na to, że wersja 7 różni się od 6.3 w zasadzie tylko tym, że wycięto z niej najfajniejsze skrypty, żeby przyspieszyć przewijanie tur. Sorry, ale to krok w stronę klasycznego medka. Wolę grać wolniej, ale ciekawiej. Wracam na 6.3. Dobrze, że są jeszcze linki. :)
ordenus22
21-07-2015, 19:25
Ale w BC 6.3 nie masz Litwy.
HellVard
21-07-2015, 19:27
I Bułgarów Nadwołżańskich, o ile się nie mylę?
righeira
21-07-2015, 21:42
To fakt, nie ma. Z Bułgarami to i tak słyszałem, że są jakieś kłopoty, ale Litwa by się przydała. Jak pograłem trochę Polską na wersji 7 to już skubańce próbowali mnie podgryzać. Tylko patrzeć Kiejstuta :) Fajni są też ci nowi agenci - kaci. Często zdarza się przecież, że chcesz się pozbyć kogoś ze swoich szeregów i wysyłaj go wtedy na samobójcze misje, albo ładuj na statek i wysyłaj przeciw piratom. A tutaj kat robi swoje i zbyte. :) No, ale Polską gram rzadko, a dla jednych katów nie będę rezygnował z większości fajnych skryptów. Szkoda, że ulegli marudzeniom na zbyt wolne tury i poszli w tę stronę. Miałem raczej nadzieję, że jeszcze coś dodadzą, a nie wytną. Np. fajni byli ci księża z Das Heilige Römische Reich, którzy posiadają jednocześnie cechy generałów (czy raczej generałowie, którzy zostają księżmi). W podstawce zdaje się może tak tylko papież, w BC nie pamiętam, może jeszcze antypapieże. Fajna rzecz.
Lwie Serce
22-07-2015, 09:33
Ja tam również wolę BC 6.3, bo najnowsza wersja wprowadza niekoniecznie korzystne zmiany też jak np. sporo brzydsze twarze HD (tylko u Lazarytów lepiej wyszły) czy jakieś kwadraty kolcze wystające spod hełmów, podobno będące czepcami. Frakcja Bułgarów jest fajna, ale już Litwa ma właściwie taki sam rooster jak Polska... Ogólni też jakość wykonania niektórych jednostek to mocny krok w tył w porównaniu do 6.3, zwłaszcza jak patrzę na skandynawskich jarlów...
righeira
25-07-2015, 14:42
Tak przy okazji. Ma ktoś jeszcze submoda na free upkeep do czystego BC 6.3? W tematach żaden link już nie działa.
W 7.0 nie ma skryptów na poddanie się i doszkalanie agentów, jakie były w 6.3. Z Bułgarami jest ok obecnie.
ryczek11
15-08-2015, 17:33
Można jakoś wyłączyć garnisson script ?
Popatrzyłem w plik odpowiedzialny za skrypty i w BC 7.0 nie widzę, aby skrypt z garnizonami był.
ryczek11
15-08-2015, 21:59
A religie , co muszę zrobić żeby zmienić wyznanie ?I czy bd nowe linki do submodów ?
Religię mogą zmienić Norwegia na pogaństwo (trzeba zostać ekskomunikowanym i po paru turach jest event) i Litwa na chrześcijaństwo (trzeba wysyłać kapłanów na Jej ziemie, nie dość że zmieni religię to jeszcze po podbiciu określonych osad przez Polskę zawiera z Nią unię). Egipt zmienia na islam sunnicki bodajże, Połowcy na Chrześcijaństwo i Mongołowie na Islam, ale to już wprowadza sama gra w określonym roku. O które submody Ci chodzi?
ryczek11
16-08-2015, 10:29
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE
Najlepiej wgrać sobie całego megasubmoda, zawiera wszystkie pomniejsze submody, ale daje możliwość wyboru które instalujesz.
ryczek11
16-08-2015, 21:15
Okey , mam
ryczek11
17-08-2015, 16:45
A czy jest gdzieś lista scriptów ,eventów które so wgrane w moda ?typu właśnie Unia itp
Do BC 7.0 nie ma, jest do 6.3, nie działające skrypty mają w campaing_script dopisek ASSENTE
https://drive.google.com/file/d/0B49R32gzhnXeM29SU2FIbWgzQUk/view?usp=sharing
Dlaczego w późniejszym etapie gry nie pojawiają mi się na mapie księżniczki ? Są widoczne w linii rodu jako dorosłe itp, ale jest utrudnione zawieranie małżeństw.
darius_d
04-09-2015, 18:07
Witam moich znajomych :D
Po długiej przerwie postanowiłem wrócić nieco do Medievala i BC.
Pierwsza rafa to instalacja medievala.
Instaluję z dysków, mam wersję podstawową i Kingdoms.
I teraz wiem, że są patche, ale już się pogubiłem jakich potrzebuję patchy przy instalacji i jaka wersja musi być pod mody w tym CB.
Oraz gdzie znaleźć te patche (chcę wersję polską).
Może ktoś wie? Z góry dzięki za pomoc.
D
Najpierw wgrywasz podstawkę i patche do numeru 1.3, potem kingdomsy i patch 1.5, wszystko jest na płytach.
szadolowicz
07-09-2015, 17:23
Ktos przypomni w ktorym roku pojawia sie skrypt "Nowa smiercionosna broń" ?
whiskey111
16-09-2015, 07:22
Czy ktoś ma manuala w języku angielskim ? Wszystkie linki na TWC są niestety nieaktywne już.
I drugie pytanko: czy w BC7 jest możliwość zamiany zamku na miasto ?
Co do pierwszego pytanie ja nie mam.
Co do drugiego nie ma takiej opcji żeby podczas gry dokonać konwersji osady, jedyny sposób to grzebanie w plikach i spowodowanie stałej zmiany.
Manual do 7ki jest tylko włoski.
whiskey111
17-09-2015, 07:31
Na forum znalazłem taki "temat poradnik" http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4876-PORADNIKI-do-6-3-oraz-INSTALOWANIE-Bellum-Crucis-6-1-i-6-2
Czy jest coś kompletnego ?
ryczek11
23-09-2015, 16:43
Ogólnie która wersja moda lepsza ?7.0 czy 6.3 ?Wliczając submody. Pomimo że 7.0 jest nowszy to wydaje mi się strasznie okrojony ( pomimo 2 nowych frakcji ( chyba )) np. odstępując od oblężenia zaproponowanie poddania się nieprzyjacielskim jednostką podczas oblegania jakiejś prowincji .
Jeśli chcesz szybszych tur bierz 7.0, jeśli chcesz więcej fajnych skryptów to polecam 6.3. Jak dla mnie 6.3 jest lepszy, ale to subiektywna opinia.
ryczek11
23-09-2015, 16:57
A w 6.3 szybkość kompa ma duży wpływ na szybkość tur ?Może bd podobnie jak w 7.0
Hmmm tury z 7.0 latają ciut wolniej od czystego Medka, te z 6.3 to spokojnie czas standardowej tury plus co najmniej 30 sekund, co do szybkości kompa pamiętaj że Medek wykorzystuje tylko jeden rdzeń, ale im więcej GHZ tym tury są szybsze.
Witam. Czy ktoś wie w jaki sposób mianować następców tronu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Skleroza nie boli czyli już nie pamiętam, ale chyba w czystym BC bez polskiego submoda władca też ma w świecie postać dziedzic tronu, przekazując tą świtę namaszczasz następcę. Nie zawsze owy patent zadziała (choć dość rzadko się to nie udaje), no i po namaszczeniu gienka na następcę zostanie on nim dopiero gdy ten wyznaczony na początku przez grę skona.
BlackHawk15
23-09-2015, 20:11
Przepraszam za głupie pytanie XD
Ale może mi ktoś pokazać którą linijkę mam zmienić w BellumCrucis7.cfg "level = * trace" na "level = * error".
oraz
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * system (albo coś innego)
zmieńcie na:
[log]
level = * error
Bo za cholerę nie wiem.
Problem w tym że nie zawsze władca ma taką świtę, przynajmniej u mnie, lub wgl przerzucanie świty u mnie nie działa. Tak czy siak popróbuję i dzięki ;p Właśnie a tak wgl to jak się przerzuca tę świtę ? ja po prostu biorę ikonkę np. nauczyciel i najeżdżam nad innego generała jak stoją obok siebie na mapie kampanii, teraz zrobiłem z nich jedną armię i próbowałem w ten sposób, też nic z tego. Próbowałem przerzucić astronom, czarny ogier, nauczyciel, kochanek -,- no i nic. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź ;d
ryczek11
23-09-2015, 22:21
A jest jakaś możliwość sprawienia by wykorzystane były wszystkie rdzenie ?Mam ich 8 ale niezbyt szybkie .
BlackHawk
to ma być tak, tu masz początek pliku
[features]
mod = mods\BellumCrucis7
editor = 1
[io]
file_first = true
[video]
show_banners = 1
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
[misc]
show_hud_date = true
# bypass_sprite_script = 1
[game]
auto_save = 0
advisor_verbosity = 0
# ai_factions = skip
# campaign_map_game_speed = 99
# campaign_map_speed_up = 1
# label_characters = 0
# label_settlements = 1
# micromanage_all_settlements = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
unlimited_men_on_battlefield = 1
# unit_size = huge
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
# allusers = 1
[log]
level = * error
[multiplayer]
playable = true
Viking
Przenoszenie świty to zwykłe przeciągnij i upuść, nie zawsze działa bo maksymalna liczba świty to osiem i powyżej tej liczby nie da się nic więcej dodać
ryczek
Niestety nie, silnika gry nie zmienisz a tam właśnie o tym jednym rdzeniu jest zakodowane
Viging
Źle to robisz,aby przenieść świtę dwóch generałów musi być w jednej armii lub w jednym mieście.
Po wybraniu świty musisz ją upuścić na jego ikonce na dole a nie na mapie kampanii :)
ordenus22
27-09-2015, 12:48
Żeby przenieść money script z BC do innego moda to od jakiego do jakiego wersu mam skopiować ten skrypt żeby działał?
W BC money script jest zapis również o evencie, więc sytuacja się komplikuje, a event jest mi nie potrzebny ale nie wiem czy bez tych wersów skrypt mi zadziała?
Ja bym kopiował od
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
do
set_counter numero_regioni 0
end_monitor
Skoro to trzeba było skasować, żeby skryptu nie było to i powinno w drugą stronę dodać:D
ordenus22
27-09-2015, 13:26
Dodaję ten skrypt do OiM2 i też tak myślałem ale po odpaleniu moda i naciśnięciu na ikonkę skarbu to wyrzuciło.
Bo grając w BC jak pierwszy raz naciskasz na ikonę skarbu to uruchamiasz skrypt przez event, a w innym modzie nie ma tego eventu trzeba go dodać a tu się pojawiają schody :)
an31General
04-11-2015, 23:47
Czy jest event na przyłączenie Litwy do Polski?
Tak jest, ale trzeba spełnić określone warunki omówione kilka stron wcześniej. AI rzadko dokonuje owej sztuki.
szymczak69
17-11-2015, 17:00
Pytanie do graczy którzy grali w BC6.3 i 7.0. Czy zauważyliście w siódemce łatwość przyznawania tytułu Najwyższego Kapłana frakcji duchownemu, w przeciwieństwie do 6.3?
janusztrzaskacz
23-12-2015, 20:46
Witam, mam pytanie..
Mój antypapież zmarł i od chyba 30 tur (nie pojawił się/nie został wybrany) nowy antypapież choć dalej mam schizmę u siebie. Jak wybrać nowego, albo od czego zależy by pojawił się nowy antypapież?
A czasem jakaś inna frakcja nie zgarnęła tego tytułu?
janusztrzaskacz
23-12-2015, 21:14
A czasem jakaś inna frakcja nie zgarnęła tego tytułu?
Nie mam pojęcia. Antypapież zmarł i nie było żadnego komunikatu o wyborze nowego antypapieża. Nawet nie idzie sprawdzić które kraje wyznają schizmę. Nie było także żadnego komunikatu o tym by ktoś przeszedł na schizmę. Z tego co wynika to tylko ja jestem schizmatykiem i nikt inny, chyba że komputer nie informuję o tym jaki kraj zmienia religię w co wątpię. Hmm... I don't know.
Ma ktoś doświadczenia ze schizmą?
szymczak69
23-12-2015, 21:29
A jaką frakcją grasz? Masz kapłana z wysoką pobożnością? A może zostałeś z powrotem przyjęty do kościoła?
janusztrzaskacz
23-12-2015, 21:34
A jaką frakcją grasz? Masz kapłana z wysoką pobożnością? A może zostałeś z powrotem przyjęty do kościoła?
Gram Duńczykami. Posiadam maksymalną liczbę kapłanów we frakcji, ale moim najwyższym kapłanem jest biskup, który nie ma wymaksowanej pobożnosci, dlatego przypuszczam, że być może na status antypapieża trzeba sobie zapracować, ale skoro by tak było to wychodzi na to, że schizmatycy mogą działać bez przedstawiciela.
Gram Duńczykami. Posiadam maksymalną liczbę kapłanów we frakcji, ale moim najwyższym kapłanem jest biskup, który nie ma wymaksowanej pobożnosci, dlatego przypuszczam, że być może na status antypapieża trzeba sobie zapracować, ale skoro by tak było to wychodzi na to, że schizmatycy mogą działać bez przedstawiciela.
Sprawdź sobie statystykę, kto ma ile "krzyżyków" u papieża, schizmatycy znikają z tej listy, o wyborze antypapieża zawsze jest event.
janusztrzaskacz
24-12-2015, 11:01
Sprawdź sobie statystykę, kto ma ile "krzyżyków" u papieża, schizmatycy znikają z tej listy, o wyborze antypapieża zawsze jest event.
Zgadza się. Odkąd przeszedłem na schizmę znikła mi zakładka mówiąca kto ile ma krzyżyków u papieża itd, ale od razu został wybrany nowy antypapież. Teraz on nie żyję i nie pojawił się następca.
szymczak69
24-12-2015, 15:24
Powiedziałeś wcześniej że nie idzie sprawdzić która frakcja jest schizmatycka. Można sprawdzić, w oknie stosunków dyplomatycznych najeżdżając myszką na herb państwa. Tam powinieneś mieć informację jaką religię wyznają. Zwiększaj pobożność kapłanów to powinieneś dostać antypapieża albo wpisz w konsoli toggle_fow i poszukaj czy inna frakcja go nie ma.
michal77
28-12-2015, 15:06
Witam
Orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany trudności bitwy w czasie kampanii z b.trudnego na ekstremalny?
skwierczyq
28-12-2015, 17:14
Wie ktoś może na jakiej zasadzie działa system zmiany następcy tronu ? Gram władcą, który nie ma syna, a następca wybrany przez grę jest wyjątkowo nieudolny. W zakładce drzewa rodzinnego po wybraniu portretu interesującego mnie następcy i kliknięciu lupy pojawia się event "Lex Salica" jednak nie zmienia to następcy. Mógłby ktoś wyjaśnić jak to działa ?
michal77
28-12-2015, 20:03
Wie ktoś może na jakiej zasadzie działa system zmiany następcy tronu ? Gram władcą, który nie ma syna, a następca wybrany przez grę jest wyjątkowo nieudolny. W zakładce drzewa rodzinnego po wybraniu portretu interesującego mnie następcy i kliknięciu lupy pojawia się event "Lex Salica" jednak nie zmienia to następcy. Mógłby ktoś wyjaśnić jak to działa ?
Nie tylko było wałkowane milion razy ale też było milion razy wałkowane ,że było wałkowane.
Ale skoro boli cię szukanie to podam ci rozwiązanie tej "skomplikowanej zagadki" : Gdy twój władca umrze zostanie wybrany ten nieudolny typek.Jak ci tak na nim nie zależy to go zabij w jakikolwiek sposób.Następnym władcą będzie twój wybraniec.
A kochani moderatorzy (I inni siedzący w tym troche dłużej) mają dość odpowiadania na głupie pytania (wydaje mi się ,że moje takie nie było.) czy po prostu już tu nie zaglądają?
janusztrzaskacz
28-12-2015, 20:29
Powiedziałeś wcześniej że nie idzie sprawdzić która frakcja jest schizmatycka. Można sprawdzić, w oknie stosunków dyplomatycznych najeżdżając myszką na herb państwa. Tam powinieneś mieć informację jaką religię wyznają. Zwiększaj pobożność kapłanów to powinieneś dostać antypapieża albo wpisz w konsoli toggle_fow i poszukaj czy inna frakcja go nie ma.
A więc sprawdziłem i oprócz mnie nikt inny nie jest schizmatykiem (żaden z krajów nie jest protestancki) a mimo to nie posiadam antypapieża. Jakby ktoś wiedział jak powołać antypapieża to proszę o odpowiedź.
Kliknij na herb nacji w prawym dolnym rogu.
Witam
Orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany trudności bitwy w czasie kampanii z b.trudnego na ekstremalny?
Zmiana trudności bitwy w czasie rozgrywki to dopiero chyba możliwa jest w serii od Rome 2.
Witam
Trudność bitwy wpływa na szanse twoich agentów, nie warto grać na ekstremalnym, bo praktycznie nie da się bawić kupcami ;)
Ps: Raczej nie da się tego zmienić :/
Ja nigdy nie gram inaczej niż na ekstremalnym i przyznam, że rozgrywka jest ciekawa :D
michal77
13-01-2016, 21:23
Nie potrafię się oderwać od tego moda i zaczynam kolejną kampanie. :)
Zna ktoś może jakieś niestandardowe AI bitewne?Wiem ,że jakiś użytkownik tego forum zrobił takowe ale ono było tylko do 6.3. :/
Witam.
Mam pytanie - czy istnieje jakikolwiek mod, który zmienia Gniezno z powrotem na Poznań?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Możesz sobie zmienić tę nazwę w 1 turze ;)
Hej powracam ponownie do Bellum Crucis 7.0 Jakie są obecnie dostępne EDU do tego moda? chciałbym takie nie agresywne ponieważ Edu od wino to zero dyplomacji. Wszyscy mnie atakują a jak proponuje zawieszenie broni to nie ma mowy...
Lwie Serce
07-02-2016, 09:17
Ale EDU nie ma nic wspólnego z dyplomacją, to statystyki jednostek. :) Tobie pewno o AI chodzi, to jest czyste z Bellum i od Pitera.
Wróciłem ze szpitala i od razu go install M2TW. Na pierwszy mod poszedł BC7.0 Tylko żem się zgubił w naszych rodzinych submodach do niego ;. Są trzy wątki chyba o submodach i trochę się pogubiłem co installować a co nie.
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11479-Megasubmod-do-BC-7-dyskusja-i-b%C5%82%C4%99dy dla 7.0 instaluj tego
Ok dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze tak kilka pytań aby nie było za łatwo :0
1. W wątkach czytałem że Polska jako frakcja jest bardzo trudna i nie posiada dobrych jednostek. Tylko cholercia nie wiem czy to było odnośnie do wersji 6.3 czy 7.0 Jeżeli do tego 7.0 jakiś submod bo w tym megapacku o rosterze Polski nie ma wzmianki.
2. Grałem już trochę w BC 7.0 a jako że nigdy ze mnie nie był jakiś TotalWarowy wymiatacz to kampanie szybko się kończyły. Ogólnie najłatwiejsza frakcja w BC
1. Poprawiona Polska jest w megasubmodzie pod 6.3, ale to już trzeba dogrywać też rooster HellVarda
2. Wg mnie Bizancjum
Czyli Polska jest poprawiona w 6.3 ale na razie nie ma wersji pod 7.0?
HellVard
08-02-2016, 21:34
Nie ma i niestety raczej nie będzie :)
szymczak69
09-02-2016, 23:02
Zastanawiam się czy nie przerobić mechanizmów przyznawania cech postaciom na bardziej przystępne, w pliku "export_descr_character Traits. Głownie cechy administracyjne, bo nawet świadomie prowadząc ścieżkę rozwoju generała (znając triggery) praktycznie niemożliwe jest osiągnięcie maksymalnych zdolności za życia postaci. Sprowadzało by się to do podwyższenia wartości procentowych przy odpowiednich cechach, co wy na to? Jak ktoś grał w Third Age TW to wie jak tam jest łatwo.
Witam, dopiero zaczynam gre na tym modzie. Troche poczytałem i potestowałem same jednostki w grze, nic poza tym. Kampanie dopiero zamierzam zacząć, prawdopodobnie Norwegia. Przed rozpoczęciem kampanii mam jednak pare pytań.
1. Jak już mówilem potestowalem troche jednostki wikingow i czytałem na necie dużo że jednostki dzierżące 2 reczna bron są zbugowane i generalnie useless. Nie wiem czy bug z 2 ręcznymi broniami został naprawiony w któryms patchu medievala czy też w samym modzie ale zrobiłem save gry przed rozpoczeciem oblezenia i wysyłalem na mury jedna jednostkę piechoty z drabinami która walczyła dopoki nie padła po czym wychodzilem i sprawdzalem ilu przeciwnikow zdołała ubić. Po tym wczytywałem save i wysyłalem nastepną . Wyniki moich testow były zdumiewajace, lekka/ciezka piechota z jednoreczną bronią (miecz/topor) i tarcza zabijala maxymalnie 50 ludzi przeciwnika podczas gry pojedynczy oddzial pieszych huskarlow dzierzacych 2reczny topór zdołał wybić prawie wszystkie piesze jednostki przeciwnika osiągając na koniec oszałamiający wynik - 450 ludzi zabitych i złoty pagon doświadczenia. Jakie są wasze doswiadczenia z oddziałami uzywajacymi 2 recznych broni ?
2. Mógłby ktoś mi powiedzieć jakie są główne zmiany wprowadzone w tym modzie które trzeba znać zanim sie rozpocznie kampanie ? może być rownież jakies porownanie z modem stainless steel
Miałem kilka konkretnych pytań ale jakoś wylecialy mi z głowy :D
Witam Ponownie.
ogarnąłem wszystko i gra działa- łącznie z polskim submodem, ale mam pytanie- zainstalowałem z megasubmoda alternatywne portrety, które hm... nie podobają mi się wogóle sorki... jak przywrocić nie tracąc zapisu aktualnej gry portrety z Bellum Crucis standardowe? Pozdrawiam
tu masz portrety:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?667406-portraits-for-bellum-crucis-6-3-all-cultures-even-nordic-greek-and-mongols-captains-and-crown-kings
wklejasz do odpowiednich podfolderów w folderze portraits
o... dzięki raskol
Poliorketes
12-02-2016, 22:37
Raskol, prowadzisz rozmowę sam ze sobą? :lol2:
Witam, dopiero zaczynam gre na tym modzie. Troche poczytałem i potestowałem same jednostki w grze, nic poza tym. Kampanie dopiero zamierzam zacząć, prawdopodobnie Norwegia. Przed rozpoczęciem kampanii mam jednak pare pytań.
1. Jak już mówilem potestowalem troche jednostki wikingow i czytałem na necie dużo że jednostki dzierżące 2 reczna bron są zbugowane i generalnie useless. Nie wiem czy bug z 2 ręcznymi broniami został naprawiony w któryms patchu medievala czy też w samym modzie ale zrobiłem save gry przed rozpoczeciem oblezenia i wysyłalem na mury jedna jednostkę piechoty z drabinami która walczyła dopoki nie padła po czym wychodzilem i sprawdzalem ilu przeciwnikow zdołała ubić. Po tym wczytywałem save i wysyłalem nastepną . Wyniki moich testow były zdumiewajace, lekka/ciezka piechota z jednoreczną bronią (miecz/topor) i tarcza zabijala maxymalnie 50 ludzi przeciwnika podczas gry pojedynczy oddzial pieszych huskarlow dzierzacych 2reczny topór zdołał wybić prawie wszystkie piesze jednostki przeciwnika osiągając na koniec oszałamiający wynik - 450 ludzi zabitych i złoty pagon doświadczenia. Jakie są wasze doswiadczenia z oddziałami uzywajacymi 2 recznych broni ?
2. Mógłby ktoś mi powiedzieć jakie są główne zmiany wprowadzone w tym modzie które trzeba znać zanim sie rozpocznie kampanie ? może być rownież jakies porownanie z modem stainless steel
Miałem kilka konkretnych pytań ale jakoś wylecialy mi z głowy :D
3. Jakie sa plusy i minusy powrotu do wiary w Odyna grajac Norwegia ?:D
4. dlaczego w miescie moge zrekrutowac jednostki ofensywne ?
1. W tym modzie akurat jednostki z bronią dwuręczną radzą sobie nieźle nawet z konnicą, więc są użyteczne, tylko dość drogie
2. Akurat w 7.0 sporo skryptów dezaktywowali, więc szczególnie dużo zmian w porównaniu z podstawką nie ma, z ważnych i fajnych to nowi agenci (inkwizytor, kat i mistrz szpiegów) oraz możliwość unii Polska-Litwa
3. Plus: -jesteśmy poganami ;D
minus: -spadną relacje z katolikami
4. Taki był zamysł twórców
w którym pliku można zmienić nazwisko rodu panującego na początku gry w Norwegii ? W sumie imiona i nazwiska króla i jego braci bo z checią zmieniłbym sobie na imiona z serialu "vikings" co dodało by mi dodatkowego smaczku :D
HellVard
16-02-2016, 12:22
Najpierw musisz dodać nowe imiona do pliku descr_names.txt (Bellum/data), wyszukujesz tam nazwę frakcji i pod spodem jest lista imion, najpierw męskie, później nazwiska i przydomki, na końcu żeńskie. Wszystkie imiona wpisujesz tam normalnym alfabetem i bez znaków diakrytycznych itp. Później otwierasz names.txt (Bellum/data/text) i wpisujesz w klamrze {} imię tak, jak masz w descr_names, a po klamrze już tak, jak ma wyglądać w grze, czyli np. {Michal}Michał. Po zapisaniu zmian kasujesz w tym samym folderze plik names.txt.strings.bin. Przedostatni krok to wejście do folderu Bellum/data/world/maps/campaign/imperial_campaign, otworzenie pliku descr_strat i odnalezienie tam frakcji, w której chcesz wprowadzić zmiany. Najpierw jest lista osad, po przewinięciu zaczyna się lista postaci. Pierwsza to zawsze władca, druga dziedzic, a dalej kolejni generałowie. Zmieniając ich imiona wprowadzaj je wyłącznie w formie zapisanej w descr_names. Potem pozostaje Ci już tylko wejście do Bellum/data/maps/base i usunięcie stamtąd pliku map.rwm. Może się to wydawać trochę skomplikowane, ale tylko z początku ;)
Hej wszystkim! Mam pytanie, wiem że w drzewku rodu jest ograniczenie ilości generałów do 40 (chyba), w pewnym momencie zaczynają się rodzić same córki i tu właśnie przechodzę do sedna, gdy wyszkolę generała w akademii wojskowej (potrzebuje gubernatorów) to czy skrypt traktuje ich jako należących do rodu i czy w pewnym momencie przez to mogą mi się przestać rodzić generałowie w ramach rodziny królewskiej czy są oni traktowani kompletnie osobno i mogę ich produkować na ile mi starczy bizantów w skarbcu bez uszczuplania rodziny królewskiej?
Koledzy... Bracia... Przyjaciele... Mam następny problem, otóż w BC (najnowsza wersja z polsikm submodem pod steam) - wszystko ogarniete wszystko działa... problem pojawil sie niespodziewanie, gdyż dotychczas w podobnych sytuacjach działało wszystko bez zarzutu...
Otóż, mój Król (Polski notabene), w bitwie został wzięty do niewoli, nie zapłaciłem okupu i oficjalnie zginął w bitwie (widnieje jako umarły w bitwie w której był wzięty do niewoli). Niestety... spadkobierca tronu nadal widnieje jako spadkobierca a nie nowy król, wysłany został do stolicy na dwie tury i nic się nie zmienia... nie ma nowego króla i nowego spadkobiercy (co boli, bo akurat mam na oku idealną księżniczkę dla niego (nowego spadkobiercy tronu) od strategicznego partnera dyplomatycznego). Co może być powodem? Jak to ogarnąć?
Sprawdź czy ów spadkobierca nie ma czasem 8 postaci w świcie, może ma już limit zajęty. Powinien też mieć w świecie nie zacytuję dokładnie ale coś w stylu "gotowy do uroczystej koronacji" jeśli ma coś takiego to potrzymaj go w stolicy jeszcze z turę.
hm... problem nierozwiązany. Książę nie ma cechy "gotowy do urocz. koronacji w stolicy". Nowy członek rodziny, nowy spadkobierca z dziedzicem korony w świcie faktycznie miał 8 członków świty- jednak już mu pousuwałem. Niestety nadal sytacja jest w tym samym punkcie jak w opisie tego postu
szymczak69
25-02-2016, 14:38
Tylko pamiętaj że musi to być stolica historyczna, a nie nowa jeżeli przenosiłeś później stolicę.A jaką frakcją grasz?
Frakcja- Regnum Poloniae
Tak. Stolica nieprzenoszona, w Krakowie, ale stolica nie jest problemem- gdyż władca po domniemanej śmierci króla, nie dostał cechy "gotowy do koronacji w stolicy"
Jest jako spadkobierca tronu, król nie żyje, ale nie doszła mu wspomniana cecha gotowości do koronacij. Co może być przyczyną?
co trzeba zrobić żeby naprawić buga związanego z nie "produkowaniem" priestów przez AI ? coraz mniej kardynałów w watykanie :D troche mnie to denerwuje ... i jakie musza być warunki spełnione żeby Norwegia mogła przejść na pogaństwo ? wyburzylem wszystkie kościoły , zabilem księdza, byłem ekskomunikowany i nic .... z gory thx za help
janusztrzaskacz
05-03-2016, 10:39
Witam,
W jaki sposób dodać swoją muzykę do BC7?
Witam,
W jaki sposób dodać swoją muzykę do BC7?
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6760-Submod-muzyczny-ver-6-0-zgodny-z-BC-7-0-z-bugfixerem&p=282250&viewfull=1#post282250
Mazur20013
07-03-2016, 21:13
Posiadam Medievala II Collection, moda zainstalowałem według instrukcji ,pojawił się problem.Podczas uruchamiania pojawia się czarne okno z wyświetlającym się napisem ,,Bat to Exe'' .Może i jest to łatwe ale prosiłbym o wytłumaczenie co zrobić aby mod się uruchomił ? (Zawiera Kingdoms) ;)
marchlew1920
08-03-2016, 12:58
zmien orginalna nazwe folderu z dodatkiem np.americas.org...a folder z modem na same americas. i powinno odpalic ja tak gram bo dobrzy ludzie na forum mi tak poradzili
Yhm po poście marchlewa1920 wnoszę, że Mazur ma Stemową wersję (proszę takie szczegóły podawać w poście od razu)
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam
KapitanKatana
09-03-2016, 21:47
Można zrobić coś w BC 7.0 by buntownicy byli silniejsi. Podbiłem całe HRE i zero buntowników...
Hej wszystkim! Mam pytanie Vol.2 Wiem że w drzewku rodu jest ograniczenie ilości generałów do 40 (chyba), w pewnym momencie zaczynają się rodzić same córki i tu właśnie przechodzę do sedna, gdy wyszkolę generała w akademii wojskowej (potrzebuje gubernatorów) to czy skrypt traktuje ich jako należących do rodu i czy w pewnym momencie przez to mogą mi się przestać rodzić generałowie w ramach rodziny królewskiej czy są oni traktowani kompletnie osobno i mogę ich produkować na ile mi starczy bizantów w skarbcu bez uszczuplania rodziny królewskiej?
thunder1407
30-04-2016, 20:54
Witam, i chylam glowe przed stworcami tego modu. Jeden z najlepszych w ktore do tej pory gralem, a jest ich pare.
Mam pytanko,
jak wyksztalcic wlasnego Potomka.
1. Jest roznica w wyksztalceniu w miescie lub w Zamku?
2. Czy obecnosc innego Generala w tym samym miejscu ma jakis wplyw na Potomka ktory jest uczniem?
3. Czy obecnosc ktorys z agentow, ksiadz, kupiec, infiltrator...ma jakis wplyw na jego wyksztalcenie?
4. A tak zapytam, bo nie znalazlem zaraz, jest do Bellum Crucis7 jekies pelne Objasnienie lub manual?
Dziekuje z gory!
Czolem;)
thunder1407
03-05-2016, 21:44
No niedowiedzialem sie, ale nie szkodzi. Napytanie z puntu 1, dostalem odpowiedz z samej gry. W info bylo napisane, ze Roznica jest miedzy zamkiem a miastem (jedni ucza sie zdolnosci wojenny a inni administracyjnych)
Jezeli ma ktos ochote, i cos wie na temat punktu 2-4, to bardzo chetnie zapraszam :-)
1 - odpowiedziałeś sobie sam :)
2 - nie wiem, ale wątpię żeby miał wpływ
3 - nie wiem, ale możliwe, trzeba sprawdzić :)
4 - jest manual do BC 6.3, nawet szymczak69 przetłumaczył go na polski :) http://przeklej.org/file/7fwXqm/Bellum.Crucis.6.3.Poradnik.PL.pdf (http://przeklej.org/file/7fwXqm/Bellum.Crucis.6.3.Poradnik.PL.pdf). Zmian w BC 7 jest niewiele, więc można go smiało przeczytać, bo 99% jest przeniesiona z BC 6.3 jeśli chodzi o rozgrywkę. Ewentualnie tu link do manuala do BC 7, ale po Włosku: http://www.mediafire.com/download/td5f03w6uuo2na6/Manuale+BC7.0.pdf (http://www.mediafire.com/download/td5f03w6uuo2na6/Manuale+BC7.0.pdf)
thunder1407
04-05-2016, 22:48
Super wielkie dzieki za manual :ok:
Teraz juz wiem troszke wiecej!
Grüße
szymczak69
16-05-2016, 14:59
Rosjanie ciekawego submoda do BC7.0 wypuścili jakiś czas temu. http://imtw.ru/topic/36839-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BC%D0%BE%D0%B4-%D1%8E%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%82-gercog-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-bellum-crucis-70/ .Może ktoś coś wie na ten temat? Po screenach wygląda na ciekawy jak będe miał chwile to zainstaluje i zobaczę.
szymczak69
20-05-2016, 14:53
Rosyjska wersja Bellum z submodami jest świetna, zawiera jednostki z wielu znanych modyfikacji SS , WOTW ,DLV i inne. Podstawowym problemem jest język interfejsu gry. Należałoby(takie jest moje zdanie) instalować całego medievala po rosyjsku, no chyba że ktoś potrafi to ominąć bo spolszczenie nie daje nic.
PS. Najlepsza wersja Janczarów jaką kiedykolwiek widziałem.
http://ifotos.pl/zobacz/janissary_saehhax.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/wzwarciuj_saehrph.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/wzwarciu2_saehrps.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/Kaplaniwo_saehrhx.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/janijpg_saehrhw.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/turjpg_saehrhs.jpg
(http://ifotos.pl/zobacz/infturjpg_saehrrr.jpg)http://ifotos.pl/zobacz/hunfeudjp_saehrrn.jpg
Czyli wszystko mamy po rosyjsku tak? A w mechanice gry są jakieś zmiany?
szymczak69
20-05-2016, 16:18
Opcjonalny money script z obniżonymi kosztami, dodają 3 foldery z nowa muzyką do zainstalowania też opcjonalnie i tyle. W samej grze sa zmienione karty podglądu zamków, postaci tak jak tu http://fastpic.ru/view/75/2016/0321/7861dbde59d8c7bd665d78ba66cb3392.png.html
Efekt wizualny rozbudowy miast jest taki sam jak w SSHiP do Stainless steel, a frakcje rosyjskie jak w rusichi mod. Co jeszcze zauważyłem to klasztory na mapie strategicznej się różnią w zależności od religii. Nowe portrety postaci i obrazki z eventów np. nowy król itp
ordenus22
20-05-2016, 16:31
Dodali też kilka nowych postaci np. Filip de Valois (jak zrozumiałem pojawią się w oparciu o skrypt rise of heroes) z tymi jednostkami to najwięcej pozmieniali jednostek w frakcjach ruskich, mongolskich i kumanów. Zmienili też AI kampanii.
P.S. Co do nowych postaci to ja już jakiś czas temu dla własnych potrzeb pododawałem w ramach skryptu rise of heroes nowe postacie, imion nie pamiętam ale z dynastii Valois, Burbon, York, Lancaster, Habsburg.
Dzięki za info.
Nowe ai? Wstawi Ktoś i descr_strat jak można oraz descr_diplomacy. Ai Pitera 4.2 bardzo dobre jest ale warto luknąć na to Rosjan.
Wrzuciłby ktoś kto to pobrał samo AI, z ciekawości bym zerknął co to.
Zormar Rivaks
05-06-2016, 20:55
Zainstalowałem i po samym wyglądzie menu, muzyce oraz tym co wyczytałem w skryptach rzec mogę tylko jedno: https://www.youtube.com/watch?v=vWizDna1XO4
Zaś co się tyczy mojego pierwszego posunięcia to podsumuję to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=fBXMCuZk-f0
Są poradniki po polsku do moda. Poczytaj sobie dużo z 6.3 jest aktualne. To dość rozbudowany mod o dobrym ai Pitera w Megasubmodzie.
Ubawiłem się tymi wstawkami z youtube. Dobre :cool:
Zormar Rivaks
05-06-2016, 21:30
Tak też zrobię(Albo i nie, i pójdę na żywioł, by przekonać się o wszystkim na własnej skórze ;) ).
Odpaliłem kampanię Szkocją. Patrzę. Mapa ładna( o dziwo chodzi płynniej niż podstawowy Medieval lol). Wchodzę do miasta. Ilość budynków (zachwyt). Wchodzę do rekrutacji i widzę masę jednostek (w tym feudalne nawet). Pierwsza reakcja: No nie, powtarza się to co było przy Broken Crescent. Przeglądam jednostki, widzę koszta oraz ilość możliwych do zwerbowania i już rozumiem o co chodzi. Nie ma już tak jak w podstawce, że miało się armię np. z 2 jednostek. Tutaj jest to niemożliwe poprzez wolną rekrutację, co poprawia różnorodność armii oraz fakt, że nie jest możliwym(praktycznie) stworzenie u utrzymanie armii tylko z jednostek elitarnych, trzeba nimi żonglować i umiejętnie dopierać oddziały do przeciwnika z którym mają walczyć.
Zwracam honor.
Zormar Rivaks
06-06-2016, 18:21
Witam ponownie.
Mam pytanie zgoła inne od poprzednich. Która frakcja nadaje się najlepiej, lub też po prostu, którą trzeba grać defensywnie? Zawsze wolałem reagować na posunięcia przeciwnika, aniżeli samemu planować ekspansję, dlatego też raczej moja ekspansja jest dość powolna. Do tego preferuję jeszcze piechotę nad jazdę (nie za bardzo lubię frakcje nastawione na jazdę).
Z tego co sam patrzyłem na mapie kampanii to taką sytuację skłaniająca do defensywy ma Jerozolima, państwa na półwyspie Iberyjskim, czy te położone w centrum wschodniej europy(Polska, Litwa, Węgry).
Pytanie numer dwa: Jak oceniacie rozgrywkę Maurami? Jest to rozgrywka łatwa, wymagająca, czy może katorga?( W podstawce Medka dobrze mi się nimi grało, zwłaszcza dlatego, że nie byli tak wielcy jak to mam miejsce w Bellum.)
Witam ponownie.
Mam pytanie zgoła inne od poprzednich. Która frakcja nadaje się najlepiej, lub też po prostu, którą trzeba grać defensywnie? Zawsze wolałem reagować na posunięcia przeciwnika, aniżeli samemu planować ekspansję, dlatego też raczej moja ekspansja jest dość powolna. Do tego preferuję jeszcze piechotę nad jazdę (nie za bardzo lubię frakcje nastawione na jazdę).
Z tego co sam patrzyłem na mapie kampanii to taką sytuację skłaniająca do defensywy ma Jerozolima, państwa na półwyspie Iberyjskim, czy te położone w centrum wschodniej europy(Polska, Litwa, Węgry).
Pytanie numer dwa: Jak oceniacie rozgrywkę Maurami? Jest to rozgrywka łatwa, wymagająca, czy może katorga?( W podstawce Medka dobrze mi się nimi grało, zwłaszcza dlatego, że nie byli tak wielcy jak to mam miejsce w Bellum.)
Jeżeli grasz na megasubmodzie to gra każdą frakcją na poziomie trudnym i bardzo trudnym (czy jak to jest zmienione w Bellum bardzo trudnym i ekstremalnym) będzie na początku wymagała defensywnego podejścia, bądź ofensywnego, bo czasami trzeba pierwszemu uderzyć, inaczej kampania będzie przegrana. Komputer na wyższych poziomach trudności potrafi być niezwykle agresywny. Na najtrudniejszym jest to tak przegięte, że sam nie lubiłem na nim grać ale byli zawzięci gracze mający grę tak opanowaną, że i na nim ogarniali. Raczej żadną frakcją gra nie będzie za łatwa- wiadomo, jedną jest łatwiej, drugą trudniej ale na najwyższym poziomie każdą jest ciężko. Jak chodzi o frakcje z dobrą piechotą, to Jerozolima na pewno ją posiada. Państwa Włoskie również. Wschodnie nacje mają raczej dobrą kawalerię. Szkoci, Norwegowie i Duńczycy na pewno mają dobrą piechotę i dobre położenie geograficzne by grać defensywnie. Jerozolimą żeby coś ugrać trzeba było raczej pograć ofensywnie, bo jak się na Ciebie wszyscy rzucą to będziesz się strasznie wykrwawiał, będzie oblężenie za oblężeniem, bitwa za bitwą co ture.
Poza tym co Piter napisał to Portugalia, Węgry, Hiszpania, Chanat Bułgarów Nadwołzańskich, Francja. Polska, Hre, nimi bywa ciężko.
Maurami jak przeniesiesz stolicę to masz łatwy rozwój i z czasem wymiatasz. Na Megasubmodzie obecnym nimi nie grałem. Ai potrafi zaskoczyć.
Portugalia ma chyba najciężej.
Zormar Rivaks
06-06-2016, 18:54
Szkotami trochę pograłem i w dość krótkim czasie podbiłem praktycznie całe wyspy Brytyjskie, lecz po tych +-20 turach nie zaobserwowałem żadnej wojny toczącej się pomiędzy innymi frakcjami. Tak mnie to zdziwiło, że wpisałem sobie kod na odkrycie mapy, by sprawdzić co się wyprawia. Okazało się, że praktycznie wszędzie armie siedziały tylko w miastach/zamkach i nie było widać żadnej agresji ze strony innych nacji, ba całkiem sporo prowincji niezależnych było nie ruszonych, a mogły to zrobić z marszu.
Z tego powodu chyba jednak pogram na trudnym, a nie na normalnym jak to zostało posegregowane w tym modzie.
Chyba sobie wezmę właśnie tych Maurów, gdyż lubię państwa muzułmańskie, a to ma przynajmniej blisko do europy, a i w praktyce tylko dwa fronty(Wschodni z Egiptem/Sycylią oraz Północny w Iberii), gdyż nie liczę ewentualnego desantu.
Co do tego, że niektórymi frakcjami trzeba grać agresywnie to jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż w swojej startowej postaci mogą zostać zniszczone bardzo szybko i przez to one muszą bardzo szybko poprowadzić swoją ekspansję, by nie zostać stłamszonymi przez sąsiadów.
Lwie Serce
06-06-2016, 19:59
Jeśli piechotę lubisz a nie jazdę, to Maurów raczej odradzam bo oni na kawalerii polegają właśnie :) U nich z pieszych to w miarę fajni tylko halabardnicy i włócznicy andaluzyjscy, ew. piesza gwardia chrystusowa ale ci wszyscy zbierają baty od ciężkiej jazdy, czy to na moich czy Kama statystykach :D
Maurowie mają szeroki wybór niezłej piechoty średniego poziomu,dobrze trzymającej linię,do tego w kampanii od razu mają dostęp do elitarnych pieszych mozarabów którzy spokojnie mogą wziąć na klatę spieszone rycerstwo feudalne,no i dysponują naprawdę mocnymi kusznikami(piesi mudejarowie).Także z piechotą wcale nie jest u nich tak źle ;)
Lwie Serce
06-06-2016, 21:07
A to widocznie się coś zmieniło w stosunku do 6.3 xD
Zormar Rivaks
06-06-2016, 21:21
Spróbowałem tymi Maurami i nieee... To jednak nie jest frakcja dla mnie. Po prostu ta frakcja jest dla mnie za duża na start, a z kasą krucho jak nie wiem mimo posiadania tylu w teorii bogatych prowincji.
Przyjrzałem się jeszcze raz frakcją i tak po prawdzie to co spełnia moje wymagania to:
- Państwa włoskie
- Szkoci
- Dania
- Norwegia
Przyjrzałem się tym razem trochę dokładniej mapie i takie mnie naszły refleksje:
1) Państwa włoskie
Zalety:
- prawdziwy grajdołek polityczny, masa małych państw, tak więc mamy możliwość prowadzenia szeroko zakrojonej polityki
- starcia państw w większości nastawionych na piechotę
- możliwość zaatakowania bardzo wielu państw poprzez desant w basenie Morza Śródziemnego
- duże zyski z handlu (raczej nie grozi nam na start bankructwo)
Wady:
- grajdołek polityczny, nie ma się praktycznie gdzie ruszyć bez wszczynania z kimś wojny
- teoretyczne zagrożenie ze wschodu( Węgry/Bizancjum) oraz z północy (Cesarstwo)
- po części nie mój klimat
2) Norwegia
Zalety:
- spokojna i w miarę bezproblemowa ekspansja w Skandynawii
- tylko jeden sąsiad na południu(Dania)
- klimat wikingów
- możliwość ekspansji w wielu różnych kierunkach z rozsądną ilością opcjonalnych wrogów
- możliwość przejścia na pogaństwo
Wady:
- stosunkowo nudno
- stosunkowo mało możliwości politycznych
3) Dania
Zalety:
- Posiadanie tylko dwóch bezpośrednich sąsiadów
- klimat zbliżony do wikingów
- rozlokowanie pozwalające na zarówno w miarę ekspansywną, jak i izolacyjną politykę
Wady:
- stosunkowo mało możliwości politycznych(lecz więcej niż Norwegia)
- frakcja bardzo podobna do Norwegi
4) Szkocja
-takie coś pomiędzy Danią, a Norwegią
Zalety:
- posiadanie tylko jednego bezpośredniego sąsiada
- odizolowana pozycja startowa( nie trzeba się za bardzo martwić o najazd)
- klimaty podobne do wikingów
Wady:
- przymus opanowania wysp
- przymus walki z silnym wrogiem (Anglicy)
Takie oto jest mniej więcej podsumowanie moich rozmyślań na temat preferowanych przeze mnie frakcji. Co zatem wybieram?
Myślę, że pokuszę się o jakieś państwo włoskie (Rozważam głownie Genuę oraz Pizę. Głownie zastanawiam się, czy wolę bardziej nastawienie na jednostki dystansowe, czy walczące wręcz.).
Szkotami trochę pograłem i w dość krótkim czasie podbiłem praktycznie całe wyspy Brytyjskie, lecz po tych +-20 turach nie zaobserwowałem żadnej wojny toczącej się pomiędzy innymi frakcjami. Tak mnie to zdziwiło, że wpisałem sobie kod na odkrycie mapy, by sprawdzić co się wyprawia. Okazało się, że praktycznie wszędzie armie siedziały tylko w miastach/zamkach i nie było widać żadnej agresji ze strony innych nacji, ba całkiem sporo prowincji niezależnych było nie ruszonych, a mogły to zrobić z marszu.
Z tego powodu chyba jednak pogram na trudnym, a nie na normalnym jak to zostało posegregowane w tym modzie.
Chyba sobie wezmę właśnie tych Maurów, gdyż lubię państwa muzułmańskie, a to ma przynajmniej blisko do europy, a i w praktyce tylko dwa fronty(Wschodni z Egiptem/Sycylią oraz Północny w Iberii), gdyż nie liczę ewentualnego desantu.
Co do tego, że niektórymi frakcjami trzeba grać agresywnie to jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż w swojej startowej postaci mogą zostać zniszczone bardzo szybko i przez to one muszą bardzo szybko poprowadzić swoją ekspansję, by nie zostać stłamszonymi przez sąsiadów.
Na początku gracz ma sztuczna przewagę, bo startowe armie składają się ze śmieciowych armii, które bot wymienia na lepsze dopiero gdy je wykrwawi, a gracz robi to znacznie szybciej uzyskując jakościową przewagę. Grając na najwyższych poziomach Szkocją też w 20 tur podbijałem Wyspy Brytyjskie, potem mimo mojej potęgi było znacznie trudniej gdyż bot miał już porządne armie. Jeśli chodzi o stanie armiami w miastach to wątpię, spróbuj podbić rebelie automatycznymi bitwami,tak jak to robi bot, to zobaczysz czemu AI tak wolno podbija. Jeśli koło 20 tury na trudniejszych poziomach nie masz wojen to znaczy, że masz oryginalne AI.
Zormar Rivaks
07-06-2016, 10:26
Dobra nie mam oryginalnego AI bowiem praktycznie jednocześnie zaatakowała mnie Sycylia oraz Genua. Chciałem gry defensywnej no i dostałem. Nie powiem ciężko jest odeprzeć wrogą armię mając dwukrotnie mniej ludzi i w dużej mierze gorzej wyposażoną. Mimo to jest zabawa i zadowolenie z siebie jak się armią w liczbie około 700 odpiera armię wroga złożoną z 1600 żołnierzy przy swoich stratach rzędu 50%, a jego 90%.
Muszę szybko się pozbierać i ruszyć z kontrofensywą, by dać po tyłku tej Genui, a z Sycylią postarać się o rozejm. (Zaś z Wenecją przydałby się Sojusz.)
Do tego świetne jest to, że moje jednostki strzeleckie, zarówno kusznicy, jak i łucznicy świetnie sobie radzą nie tylko na dystans, ale i całkiem nieźle w zwarciu.
Ai Pitera było jako opcja ale chyba nie masz najnowszego, najnowsze ai to wersja 4.2 do Bellum. Upewnij się że masz własnie 4.2 a nie jakąś niższą.
Zormar Rivaks
07-06-2016, 15:33
Podpowiesz zatem jak to zrobić? O który plik chodzi? W takich sprawach jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.
Link: http://przeklej.org/file/aQs6gH/PiterAI4.2.rar
Pobierz wypakuj i wrzuć do data Bellum nadpisując, usuń plik map.rwm z Ufficiale (data/world/maps/campaign/custom/i Ufficiale coś koło tego z pamięci piszę. Raczej kompatybilne z savami ale najlepiej nową kampanię zacząć o ile nie masz 4.2, nim nadpiszesz sprawdź czy w data masz te pliki z datami jak w linku.
Zormar Rivaks
07-06-2016, 20:03
Porównałem pliki i są takie same.
EDIT: Mógłbym spytać o jakieś rady dotyczące oblężeń? W podstawowym medku już mi za bardzo nie wychodziły, a to co się dzieje w modzie to już kompletnie odpadam.
EDIT2: Właśnie odkryłem, że posiadanie jednostki Kat w armii powoduje automatyczny błąd podczas bitwy. Niestety nie mam jak się ich pozbyć, a zapisu przed bitwą szybko nie mam, a wczytanie jedynego wcześniejszego zapisu sprawia, że musiałbym od nowa rozgrywać kilka czasochłonnych bitew, a na to nie mam ochoty. Trzeba więc zagrać czymś innym, lecz pytanie brzmi: Czym? Jakoś sam nie mam pomysłu czym by pograć.
Dlaczego wszystkie frakcje muzułmańskie muszą być nastawione na jazdę oraz mieć od początku dość rozległe tereny...
Przy okazji. Wyjaśni mi ktoś co robi ta cała jednostka "Kat"? Z opisu wnioskuję, że niejako pilnuje ona, czy nasz generał nie defrauduje naszych funduszy, albo też może to wykryć. Dobrze rozumiem?
Porównałem pliki i są takie same.
EDIT: Mógłbym spytać o jakieś rady dotyczące oblężeń? W podstawowym medku już mi za bardzo nie wychodziły, a to co się dzieje w modzie to już kompletnie odpadam.
EDIT2: Właśnie odkryłem, że posiadanie jednostki Kat w armii powoduje automatyczny błąd podczas bitwy. Niestety nie mam jak się ich pozbyć, a zapisu przed bitwą szybko nie mam, a wczytanie jedynego wcześniejszego zapisu sprawia, że musiałbym od nowa rozgrywać kilka czasochłonnych bitew, a na to nie mam ochoty. Trzeba więc zagrać czymś innym, lecz pytanie brzmi: Czym? Jakoś sam nie mam pomysłu czym by pograć.
Dlaczego wszystkie frakcje muzułmańskie muszą być nastawione na jazdę oraz mieć od początku dość rozległe tereny...
Przy okazji. Wyjaśni mi ktoś co robi ta cała jednostka "Kat"? Z opisu wnioskuję, że niejako pilnuje ona, czy nasz generał nie defrauduje naszych funduszy, albo też może to wykryć. Dobrze rozumiem?
Atakuj najpierw słabszymi jednostkami, potem silniejszymi falami, pilnuj żeby nie walczyło zbyt wiele oddziałów w uliczce, bo się niepotrzebnie męczą walką, a często są tak daleko od liczni starcia, że może z 2 żołnierzy ma kontakt z wrogiem, a męczę się wszyscy, bo gra odczytuje ich działanie jako walkę w zwarciu, kawalerią atakuj dopiero gdy masz pewność, że będziesz mógł się rozjechać po mieści atakować z różnych stron placu, po opanowaniu bramy kawalerią strzelecką ostrzeliwać mury od wewnątrz no i bardzo uważać na bugowanie się jednostek przy wchodzeniu na mury, nie polecam tu dużej skali jednostek, na mniejszej działa to lepiej.
Zormar Rivaks
09-06-2016, 18:40
Czy jak gram Novogrodem i trzymam w tej startowej twierdzy najbardziej na wschodzie pełny garnizon to jest to tylko objaw ostrożności, czy już paranoja? xD
Tak serio to nie jestem pewien, czy warto trzymać tam w obecnej chwili tyle wojska, bowiem przydałoby się trochę do skończenia wojenki z Litwą. Przemawia za tym jeszcze to, że to Księstwo Włodzimierskie(?) tłucze się obecnie z Bułgarami.
Przy okazji mam pytanie co do zawierania sojuszy. Co zrobić, by państwa ościenne chętniej je ze mną zawiązały( albo w ogóle chciały zawiązać)? Pytam, gdyż już przez jakieś 20-30 tur co jakiś czas staram się o sojusz z Danią, Połowcami oraz Bułgarią, lecz żadne z nich nie chce go przyjąć na korzystnych dla nich warunkach (oferta hojna itd.).
Tak swoją drogą to zrobiłem z tego mojego Nowogrodu istną republikę kupiecką, bowiem mam chyba z 5 kupców, jeśli nie 6, a do tego 4 statki handlowe(1 samodzielnie zbudowany, a 3 za misję). Martwi mnie tylko to, że moi najlepsi kupcy zaczynają się starzeć, a ci najpóźniej powołani jakoś szczególnie się nie kwapią do rozwoju. Mój najlepszy kupiec ma umiejętności na poziomie 10 i zarabia około 2500 na złocie na Węgrzech.
Zormar Rivaks
10-06-2016, 15:33
Znalazłem wielki minus, dla mnie, w tej modyfikacji, a mianowicie to, że praktycznie nie ma znaczenia rozbudowa naszej infrastruktury wojskowej (ew. mury). Dlaczego? Otóż dlatego, że wystarczy mieć najwyżej 2 poziom budynków do rekrutacji (z czego maksymalny poziom to 5/6), by mieć dostęp do wszystkich możliwych jednostek.
Dla porównania i sprawdzenia odpaliłem sobie podstawkę i przejrzałem te same budynki i jak w nich zmienia się liczba dostępnych do rekrutacji jednostek. Co uświadczyłem? To, że tam trzeba wznieść każdy poziom danego typu budowli do rekrutacji, by móc rekrutować wszystkie oddziały! To jest właśnie to co mnie się tak podoba w tej grze, to, że jest odczuwalny ten nasz rozwój! To, że jak na początku zaczynaliśmy z chłopami to teraz po tych kilkudziesięciu turach harówki możemy sobie pozwolić na jednostki elitarne, czy zupełnie inny poziom wojska.
A co mam w BC? Wszystko (praktycznie) dostępne na samym starcie. Jak gram teraz Nowogrodem to widzę to doskonale, gdyż przez bite 50 tur nie odczułem potrzeby budowania żadnych budynków militarnych. Nic, a wszystkie jednostki dostępne.
To co trzeba pochwalić moda, a zganić podstawkę to to, że jednostki elitarne w modzie są naprawdę drogie, zarówno w rekrutacji jak i utrzymaniu, kiedy to w podstawce można robić po prostu spam jednostek elitarnych.
Ja osobiście nie rozumiem tego zabiegu jaki został zaprezentowany w Bellum. Może czegoś nie dostrzegam, bardzo możliwe, więc proszę oświećcie mnie.*
*Wybaczcie, że przybrało to taki ton, ale po prostu przez to odechciewa mi się grać w BC (Z kolei z tego co widzę to SS ma taki problem, że tam jest o wiele mniej jednostek, porównywalnie tyle co w podstawce, tylko, że lepiej zrobionych.).
Zormar Rivaks
10-06-2016, 15:54
Nie ma jakiegoś submoda, który by to poprawiał?
Bardzo łatwo można to zmienić wystarczy zedytować plik od budynków i można obciąć dowolnie możliwości rekrutacji. Do godziny roboty i sensownie można to zrobić.
Zormar Rivaks
11-06-2016, 07:33
Mam dziś czas, tak więc mógłbym spróbować to zrobić tylko potrzebuję pomocy teoretycznej, bowiem nigdy sam nie grzebałem w plikach gry.
1. Mam rozumieć, że zmiany mają nastąpić w pliku: export_descr_buildings ? Czy idzie o inny?
2. Jak mieniać dane linijki kodu? Idzie o po prostu usuwanie/kopiowanie danych linijek kodu decydujących o możliwość rekrutacji jednostki do innego poziomu budynku?
Tak ten plik masz edytować budynki w data kampanii Ufficiale
recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1
Usuwasz wpis cały jak wyżej tam sa podzielone jednostki na kategorie, AOR raczej nie ruszaj. Masz stajnie koszary i strzelnice pousuwaj z niższych lepsze jednostki i powinno być ok.
Kopię pliku zrób i uważaj na usuwanie każda spacja się liczy jak nie odpali znaczy coś zepsułeś.
;;; II LIV - regolare - UMANO
recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Caballeros" 1 0.25 3 0 requires factions { spain, portugal, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Alforrats" 1 0.25 3 0 requires factions { Aragon, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { poland, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and event_counter unione_polacco_lituana 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Kobluki" 1 0.25 3 0 requires factions { russia, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Druzhina" 1 0.25 3 0 requires factions { novgorod, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Magyar Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Light Faris" 1 0.25 3 0 requires factions { egypt, turks, zenghids, timurids, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource turchia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource est and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource africaest and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Granadine CB Cav" 1 0.25 3 0 requires factions { moors, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Arceri nobili cumani" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Cuman Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Byzantine Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Eristavi" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Byzantine Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Egriseli" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Magyar Retainers" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mongol Light Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { mongols, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Italian Cavalry Militia" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, } and not hidden_resource caccia0 and event_counter ad1250 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Lithuanian Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "fanciulle bulgare" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and hidden_resource bulgaria or hidden_resource alania and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "elbir" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Bulgarian Noble" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1
Zormar Rivaks
11-06-2016, 15:28
Dziękuję za pomoc(aczkolwiek początkowo miałem problem z rozczytaniem o co ci chodzi ;) ). Nim jednak zajmę się grzebaniem w pliku to posprawdzam w grze co jest to, bo tak z nazw (jeszcze włoskich) to nie za bardzo wiem co jest co(A i tak pewnie trzeba będzie to reedytować, bowiem jedni będą mieć milicję, a inni ciężkie wojsko ;) ).
Spisuję już siódmą frakcję i wątpię, czy coś z tego mojego edytowania pliku wyjdzie. Szczerze to jak widzę ten pierdyliard jazdy u wschodnich frakcji to mi się odechciewa. Jedna frakcja ma tyle ciężkiej jazdy, co trzy frakcje z Półwyspu Iberyjskiego razem. Przez to sam już zaczynam się gubić w tym, jaka jednostka powinna być na jakim poziome danego budynku. Rozumiem, że jednostki powinny się różnić statystykami, ale czasem(ba) są takie przeskoki w statystykach, że sam już nie wiem jak by to ustawić.
Raz jedna frakcja ma tak, że piechota nadaje się na pierwsze trzy poziomy koszar + jedna elitarna na 4/5, a innym razem frakcja ma jedną, dwie jednostki na pierwsze 3 poziomy koszar, a 4 na te, które ustawiłbym na poziomie 4/5.
PS. Czy jak sprawdzam budynki w miastach/zamkach to są tam również uwzględniane jednostki regionalne?
Regionalne masz pod AOR
Może to zrobię sam za jakiś czas nie mam natchnienia na razie na grzebanie w rekrutacji, mnie tam nie przeszkadza.
Nie każda frakcja ma mieć jednakowo, jednostki są różne. Starali się historycznie zrobić.
Zormar Rivaks
11-06-2016, 20:25
Regionalne masz pod AOR
Nie o to pytałem. szło mi o sytuację w grze, gdy po wybraniu miasta/zamku wchodzimy w dane o budynkach i możemy sprawdzać co każdy nam daje/wymaga.
Nie każda frakcja ma mieć jednakowo, jednostki są różne. Starali się historycznie zrobić.
Nie mówię, że to źle w żadnym wypadku. Po prostu grzebanie się z edycją pliku rekrutacji okazało się nie na możliwości/umiejętności/chęci takiego casuala jak ja.
Chyba postaram się to przeboleć, bo nie mogę patrzeć na tą biedę w SS pod względem różnorodności jednostek oraz tego braku dodatkowej zawartości oferowanej przez Bellum.
Po 1 lipca może do tego siądę. O ile się przypomnisz na PW lub w temacie.
Zormar Rivaks
12-06-2016, 18:35
Gram Litwą i Nowogród wypowiedział mi w końcu wojnę(W końcu, bowiem zaatakowali po tym jak się czaili chyba z 15 tur - włazili mi w granice prowincji).
Miałem chyba najcięższą bitwę w mojej karierze. Samą najbardziej podstawową milicją oraz czterema oddziałami łuczników(2 chłopskich i dwa litewskich) i na deser dwa oddziały konnicy( Bojarowie + jakaś lekka).
Liczba moich wojsk: około 800
Przeciwnik: około 1400 (Armia w 70% z oszczepników + 2 oddziały chłopskich łuczników + 2 oddziały spieszonych drużynników + oddział Berdyszników + oddział synów bojarów)
Końcowy wynik?
Moje straty: około 200
Straty przeciwnika: wszystko bez 6 ludzi (Jeńcy poszli pod topór)
Strategia:
Z uwagi na to, że było to miasto z drewnianym murem to ten wokół bramy tworzy charakterystyczne wgłębienie otoczone murami, więc je wykorzystałem( jest to jeden z niewielu momentów, kiedy broniłem murów, zazwyczaj bronię placu w drodze do niego.). Na murach łucznicy ustawieni w taki sposób, by z oddziałami wchodzącymi na mury walczyli chłopscy, zaś zaraz za bramą ustawiona podwójna palisada(to jest litewscy łucznicy ustawili tam palisadę dwa razy w jednym miejscu). Następnie zaraz za bramą skoncentrowanie całej milicji jak najciaśniej się dało. Konnica w rezerwie.
Rozpoczyna się szturm przeciwnika. Podchodzi taranem oraz wieżą i drabinami. Część jego wojsk wchodzi na mury(Z jednej strony berdysznicy, a z drugiej spieszeni drużynnicy), a druga przebija się taranem przez bramę. W tym samym czasie łucznicy ostrzeliwują tych co wchodzą na mury, a chłopscy łucznicy o dziwo bardzo ładnie zatrzymali w szachu ciężką piechotę przeciwnika (Albo bug, że komp zbzikował na murach i nie kazał im atakować).
Przebili bramę i co się dzieje? Jego wszystkie siły napierają na wejście do osady. Moje wojska z drugiej strony, a łucznicy szyją ogniem w ten kocioł, który zrobił się w bramie i przed nią od strony zewnętrznej zbierając swoje żniwo. Zauważyłem, że moja milicja zaczęła być powoli rozpychana na boki i bojąc się, że pierścień zostanie przerwany posłałem do walki moją konnicę. Razem udało im się utrzymać okrążenie wroga, a fakt, iż walczono w bramie oraz to, że praktycznie wszystkie oddziały wroga były związane walką to jego oszczepnicy nie mogli mi zagrozić.
Dobre było to, że jego dowódca(nikt z nas nie miał generała) (jedyna konnica) jak głupi rzucił się do środka przez bramę, a tam czekała na niego kolczasta niespodzianka. Padł praktycznie na początku szturmy, a tymczasem mój dowódca co rusz zachęcał swoich ludzi do walki za pomocą rogu. Wreszcie ponoszone przez przeciwnika straty spowodowane ostrzałem oraz fakt utraty dowódcy zaczął łamać ich morale i jego wojsko zaczęło się sypać jak domek z kart. Poszło efektem domina i po chwili moi ludzie już tylko ścigali uciekinierów.
Dawno nie miałem tak emocjonującej bitwy i heroicznego zwycięstwa :).
PS. Można przeciwnikowi zwrócić jakoś uwagę na to, że włazi swoimi armiami na moje ziemie(Nie ma między nami wojny, a jego wojsko weszło na teren mojej prowincji i tak stało kilka tur, po czym je wycofał(prawdopodobnie zaczęło głodować))?
Nie nie można,i nie ma w medku czegoś takiego jak wyniszczenie,to wprowadzono w późniejszych TW a głód się pojawił dopiero od czasów Romana 2 ;)
Obecność wrogich wojsko zmniejsza przyrost Twojej populacji. Jeśli bot tak włazi na Twój teren to możesz śmiało to poczytywać jako oznaki wrogości.
Zormar Rivaks
12-06-2016, 20:01
Nie nie można,i nie ma w medku czegoś takiego jak wyniszczenie,to wprowadzono w późniejszych TW a głód się pojawił dopiero od czasów Romana 2
Mod dodaje coś takiego jak zapasy w odniesieniu do armii(przynajmniej, gdy dowodzi nią generał).
Obecność wrogich wojsko zmniejsza przyrost Twojej populacji. Jeśli bot tak włazi na Twój teren to możesz śmiało to poczytywać jako oznaki wrogości.
Da się temu jakoś przeciwdziałać? Chodzi mi o inny sposób, niż kop w cztery litery i wyrzucenie jego armii siłą.
Mod dodaje coś takiego jak zapasy w odniesieniu do armii(przynajmniej, gdy dowodzi nią generał).
Da się temu jakoś przeciwdziałać? Chodzi mi o inny sposób, niż kop w cztery litery i wyrzucenie jego armii siłą.
Poprawianie relacji, sojusz. Poprawiać relacje można przez dawanie pieniędzy, dawanie prowincji jednak najskuteczniejsza jest walka z wspólnym wrogiem. Jednak to raczej nieopłacalne. Wrogość wynika albo z tego, że zbyt się wybiłeś nad resztę, dlatego sąsiedzi się boją i mają większy priorytet do ataku na Ciebie jeśli znajdzie się do tego korzystna sytuacja lub dlatego, bo jesteś najsłabszym z sąsiadów, a nie ma regionalnej potęgi, która zagraża wszystkim dookoła lub tylko i wyłącznie dlatego, bo jesteś to Ty ale to tylko na najwyższym poziomie trudności i w mniejszym nasileniu na prawie najtrudniejszym.
Bot może krążyć armiami w twoich okolicach ale nie będzie wysyłał większych sił w czasie pokoju, może Ci przeszkadzać i czyhać na możliwość ataku ale może to być również armia zabezpieczająca jego granice, bo bot ma skrypty napisane tak by nie zostawiał pustych granic z sąsiadem, który może chcieć zaatakować.
Zormar Rivaks
12-06-2016, 21:15
Bot może krążyć armiami w twoich okolicach ale nie będzie wysyłał większych sił w czasie pokoju, może Ci przeszkadzać i czyhać na możliwość ataku ale może to być również armia zabezpieczająca jego granice, bo bot ma skrypty napisane tak by nie zostawiał pustych granic z sąsiadem, który może chcieć zaatakować.
Pilnowanie swoich granic w środku mojego państwa. Taa...
Wrogość wynika albo z tego, że zbyt się wybiłeś nad resztę, dlatego sąsiedzi się boją i mają większy priorytet do ataku na Ciebie jeśli znajdzie się do tego korzystna sytuacja lub dlatego, bo jesteś najsłabszym z sąsiadów
Wychodzi raczej, że to drugie, bowiem z Nowogrodem jesteśmy na równi, a Połowcy oraz Włodzimierskie są trochę silniejsi ode mnie.
Stało się to co przewidywałem i to czego nie przewidziałem.
Przewidziałem to, że gdy zacznę się tłuc z Nowogrodem(oni zaczęli) to przyłączy się Księstwo Włodziemierskie.
To czego nie przewidziałem to to, że Chanat Połowców również wykorzysta tą okazję i się wtryni, a do tego jeszcze Nowogród, Włodzimierskie oraz wspomniani Połowcy zawiązali między sobą sojusz...
Najbardziej mnie dziwiło to, dlaczego ci się między sobą nie biją(Albo przynajmniej np. Włodzimierskie z Bułgarami, czy Gruzją, albo Połowcy z tymi frakcjami i teraz wiem dlaczego). Obecnie mam pod Wilnem 3 praktycznie pełne flagi Połowców (pół na pół dobre jednostki i śmieciowe) oraz 3 pełne flagi Włodzimierskich wojsk( 80% śmieciowe).
Szczerze to chyba zaczął się mój koniec... Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak poprosiłem Polskę(mój najwierniejszy sojusznik) o wsparcie w walce z Nowogrodem to nadal po jakiś 6-7 turach niczego się nie doczekałem.
Pilnowanie swoich granic w środku mojego państwa. Taa...
Wychodzi raczej, że to drugie, bowiem z Nowogrodem jesteśmy na równi, a Połowcy oraz Włodzimierskie są trochę silniejsi ode mnie.
Stało się to co przewidywałem i to czego nie przewidziałem.
Przewidziałem to, że gdy zacznę się tłuc z Nowogrodem(oni zaczęli) to przyłączy się Księstwo Włodziemierskie.
To czego nie przewidziałem to to, że Chanat Połowców również wykorzysta tą okazję i się wtryni, a do tego jeszcze Nowogród, Włodzimierskie oraz wspomniani Połowcy zawiązali między sobą sojusz...
Najbardziej mnie dziwiło to, dlaczego ci się między sobą nie biją(Albo przynajmniej np. Włodzimierskie z Bułgarami, czy Gruzją, albo Połowcy z tymi frakcjami i teraz wiem dlaczego). Obecnie mam pod Wilnem 3 praktycznie pełne flagi Połowców (pół na pół dobre jednostki i śmieciowe) oraz 3 pełne flagi Włodzimierskich wojsk( 80% śmieciowe).
Szczerze to chyba zaczął się mój koniec... Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak poprosiłem Polskę(mój najwierniejszy sojusznik) o wsparcie w walce z Nowogrodem to nadal po jakiś 6-7 turach niczego się nie doczekałem.
Polska rozważy czy Ci pomóc jeśli nie będzie toczyła innej wojny, jeśli ma inną to jest to mało prawdopodobne. Jeśli ma z Tobą sojusz i sąsiaduje z Twoim wrogiem to uruchomi się mu się większy priorytet inwazji ze względu na wojnę przeciwko wspólnemu celowi z sojusznikiem.
Jeśli chodzi o sojusze to ważne jest żeby zrobić jakieś do 15 tury, bo potem gdy botowi się uruchomią skrypty wyboru celu inwazji to za nic się nie zgodzi. Ważne jest też by sojuszy nie mieć za wiele, bo jeśli masz z 2 sąsiadami sojusz to żaden z nich nie jest sojusznikiem przeciwko ewentualnemu wspólnemu celowi, jeśli znowu masz z jednym sąsiadem sojusz to bardziej prawdopodobne, że bot zaatakuje tego sąsiada, który nie jest twoim sojusznikiem ani jego niż, że zaatakuje Ciebie. Próbuj zawiązać sojusze z państwami, które z tobą nie graniczą bezpośrednio tylko graniczą z twoimi sąsiadami. Jeśli jakaś Gruzja, czy Bułgarzy będą chcieli atakować Twoich wrogów to pewnie sami wyślą CI propozycję sojuszu ale jeśli Tobie uda się samemu zawiązać z nimi sojusz to szansa ataku na Twojego wroga wzrośnie. Gra nie jest prosta ale na 2 poziomie trudności każdy w miarę ogarnięty gracz z doświadczeniem w TW sobie poradzi, na najłatwiejszym chyba większość ludzi sobie poradzi, a jak chodzi o problemy na wyższych poziomach- to jest wyzywanie- jest zabawa, bot ma być agresywny.
Zormar Rivaks
12-06-2016, 22:12
Dziękuję za rady.
Obserwując swoją grę w TW doszedłem do kilku wniosków (O części zapewne już wspomniałem, gdyż są powiązane z preferencjami.):
- Dobrze sobie radzę w bitwach (Wyjątkiem jest bitwa z ogromną przewagą konnego wojska nad piechotę u przeciwnika, czyli typową armią mongołów, gdyż nie wiem jak w takiej bym sobie poradził, bowiem nigdy nie walczyłem/grałem do momentu bym musiał się z nimi mierzyć)
- Raczej średnio sobie radzę na mapie kampanii (Wolna ekspansja, raczej bierność i czekanie na ruch przeciwnika - chyba mam to po karciankach). Możliwe, że to po prostu z powodu dość małej liczby godzin przegranych w Medievala, a przez to również nieznajomość niektórych mechanik. Na liczniku Steam'a mam, że przegrałem do tej pory w Medievala 2 około 94h.
- W moim przypadku występuje dość ciekawy paradoks związany z wyborem frakcji, bowiem wolę grać frakcjami małymi, które praktycznie zawsze powinny prowadzić dość agresywną politykę i szybką ekspansję, natomiast nie lubię frakcji dużych(powierzchniowo), którymi to nie trzeba grać, aż tak agresywnie/ekspansywnie jak małymi, a bardzo często gram tymi małymi frakcjami w sposób terytorialny, lub po prostu prowadzę powolną ekspansję, a te przekłada się na to, że moi sąsiedzi dość szybko mogą mnie przewyższyć, a tym samym może wyniknąć taka sytuacja jak z Litwą, którą mam obecnie ( Do 36 tury podbiłem 3 prowincje, czyli ze startowymi mam 5.).
- Zaczynam trochę bardziej doceniać konnicę i wartość jej szybkiego uderzenia, co oznacza, że zacząłem się skłaniać ku bardziej optymalnemu połączeniu konnicy i piechoty.
Czasem lepiej mniej podbić żeby ni emieć wspólnej granicy z groźnym przeciwnikiem albo podbić i oddać taką prowincję sąsiadowi za sojusz (np. Halicz)
Ja mam pytanie dotyczące instalacji wersji 7.0 Bellum Crucis. Jako krok szósty mamy ściągnąć bugfixera i nie wiem właśnie, które pliki mam zamienić lub gdzie wstawić folder. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dokładnie co mam zrobić z tym bugfixerem?
Bugfixer jest to plik spakowany programem 7-zip. Musisz ten plik rozpakować programem 7-zip, koniecznie nim, nie innym. Po rozpakowaniu pojawi się z folder "data", który musisz nałożyć na obecny.
A czy samego moda też koniecznie 7-zipem czy to tylko tyczy się bugfixera?
Punkt trzeci instrukcji instalacji z postu nr 1 odpowiada na Twoje pytanie.
3. Wystarczy zaznaczyć Part. 001 i 7zipem dać Extract here i w około 2 minuty tworzy katalog instalacyjny 2.91 GB.
Dziękuję za odpowiedzi. WinRarem też zadziałało i ładnie śmiga. Jakoś tym 7zipem nie chciało wypakować i utworzyć folderów tak jak było napisane w instrukcji.
Gram sobie ostanie Ces. Bizantyjskim i zauważyłem, że tocząc bitwy z mongołami mogę z nimi walczyć tylko jedną armią(mimo tego że w "kwadracie" bitewnym mam trzy, a nawet cztery armie). Czy to jaki bug, czy tak ma być??
Dowodzić można 1 armią innymi posiłkowymi dowodzi komp, mozna im jedynie nakazac postawe agresywna obronna albo strzelecką. Niekiedy jaka s armia nie zdąży wejść do bitwy
Trochę mi się znudził ten mod. Od początku mamy dość wysoko rozwinięte osady, od początku dostęp do najlepszych albo prawie najlepszych wojsk, gienkowie zdobywają cechy, gwiazdki, cechy pomocnicze jak szaleni. Poszukałem czegoś innego i biorę się w końcu za Last Kingdom. Osady słabo rozwinięte, fajniejszy okres ze słabszą jazdą, która w późniejszym okresie średniowiecza za bardzo rządzi, no i chyba nie jest tak łatwo zapełnić świtę generała, co w Bellum można zrobić przed dwudziestką generała. Wziąłem się najpierw za spolszczenie i jest już w większości zrobione.
Tu w międzyczasie postaram się obczaić czy księża się w końcu poprawnie rekrutują i jeśli tak to dokończę trzeciego megasubmoda pod BC 7 i chyba pogrzebię w rekrutacji wojsk, tak aby w zamkach można było rekrutować np. wojska zawodowe, w fortecy profesjonalne, a w cytadeli profesjonalną elitę, bo to co jest teraz jest beznadziejne. No ale jak księża dalej będą kapryśni to chyba oleję całkiem tego moda, bo ma za dużo wkurzających rzeczy.
No ale nic nie obiecuję, bo to wymaga czasu, a poza tym teraz bardziej przysiądę chyba do Last Kingdom.
Tak doświadczony użytkownik a nie wie że przekleństwa są karane...Ostrzeżenie.
Il Duce
Dowodzić można 1 armią innymi posiłkowymi dowodzi komp, mozna im jedynie nakazac postawe agresywna obronna albo strzelecką. Niekiedy jaka s armia nie zdąży wejść do bitwy
Tak wiem, chodzi mi o to że mimo iż na mapie kampanii w tym czerwonym kwadracie mam trzy armie, to w zwoju przed bitwą jest tylko jedna.
W następnej bitwie było już ok, ale to się powtarza.
Pytanie brzmi czy to jakiś bug, czy skrypt i tak ma być?
Może to jest bitwa nocna?
Może to jest bitwa nocna?
Nie ponieważ przy bitwie nocnej armia na "zwoju" przed bitwą jest widoczna na czarnym tle i nie może wziąć udziału.
A tu mam tak że raz np. trzy moje armie stojące obok siebie(jak już pisałem w kwadracie bitewnym na mapie kampanii) biorą udział w bitwie, a drugim razem tylko jedna. Pozostałych dwóch jak by nie było (na zwoju ich nie ma, a na mapie są obok siebie) i w ten sposób Ai atakuje moje chorągwie po kolei(tak dzieje się tylko w bitwach z Mongołami).
Później zrobię zrzut ekranu jak ta sytuacja się powtórzy.
Mnie raczej rzadko się zdarzało, ze jakaś armia nie docierała jako posiłki. Większe bitwy toczę zwykle z automatu w sensie kilka armii na kilka.
@wino
Dobre założenia co do rekrutacji w BC 7.0 fakt obecnie za szybko ma się elitę i to sporo.
Last Kingdom fajny mod dobra muza masa budynków, nie skończyli ale stabilny. Klimaty Wikingów i Last Kingdom czuć. Ai niezłe.
Pomimo submoda mam wrażenie, że polska kawaleria nie jest tak potężna jak wskazuje opis. Chyba każda inna frakcja ma lepiej opancerzone oddziały ciężkiej jazdy w późniejszych epokach - tylko początek wygląda dobrze dzięki Polskim Możnym.
Kopijnicy (Polska) - 12/23/8
Gwardia Carska (Księstwo Włodzimiersko - Suzdalskie) - 12/26/8
Angielscy Rycerze - 12/27/8
Kopijnicy (Francja) - 12/26/8
Rycerze Tadzreuli - 12/26/8
Feditori - 12/28/8
Rycerze Sasów Transylwańskich - 12/27/8
Piterkowiec
22-09-2016, 11:26
Witam serdecznie, mam na imię Piotr i jestem spod Wrocławia.
jestem nowym na forum.
Właśnie sięgnąłem po moją starą dobrą gierkę Medieval II Total War , którą kiedyś przez całe miesiące grałem.
Ale wiadomo , ile można grać ciągle w to samo.
Zaciekawił mnie omawiany przez Was mod Bellum Crucis 7,0.
Trochę poszperałem w necie , obejrzałem kilka filmików i rzeczywiście , mod znacznie odmładza i czyni ze starego TW nową ciekawą rozgrywkę.
Początkowe strony zawierające linki do tego moda i buksa już nie działają.
Możecie mi powiedzieć skąd aktualnie pobrać najważniejsze pliki + spolszczenie oraz instrukcję jak to wszystko powłączać aby gra działała bez zacięć i problemów.
Pozdrawiam serdecznie.
Witaj, wejdź w post nr 1 i tam w link Włochów, tam w sekcji download są linki od nich jako Twórców. pobierz 12 partów i bugfixer. Ew. proponuje pobrac Megasubmoda 2 do BC 7.0 zawiera spolszczenie i wiele ulepszeń, ma osobną instalkę. Pobierz wszystko i zainstaluj czyste BC 7.0 opis masz na stronie 1 tego tematu i w kilku innych miejscach tez go znajdziesz. zainstaluj tylko BC 7.0 i bugfixer i żadnych dodatkowych opcjonalnych plików nie instaluj. Ew. cały Megasubmod 2 ale to na działające czyste Bellum. Megasubmod 2 ma osobny temat w tym dziale. Istotne czy masz wersję z płyty czy steam.
Piterkowiec
22-09-2016, 15:52
Panie Araven, dziękuje za szybką odpowiedź.
mam wersję z płytkami CD, kupioną chyba 8 lat temu i działa.
Z plikami podstawowymi 1-12 i bugfixer sobie poradziłem.
Ale gdzie szukać tego Megasubmoda 2 , u Włochów go nie ma.
Link http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11479-Megasubmod-do-BC-7-dyskusja-i-b%C5%82%C4%99dy
Nazywa się Megasubmod do BC 7, to temat w tym samym dziale co piszemy obecnie.
Witam wszystkich. Chciałbym zagrać w jakiś inny mod pod MTW II. Posiadam dodatek Kingdoms. Najlepiej z wieloma urozmaiconymi jednostkami. Ważne by nie skupiał się na jednym regionie np bliskim wschodzie. Co polecacie?
Czy to podchwytliwe pytanie? ;)
Jakien Kolwiek
24-09-2016, 22:31
Jak chcesz mod historyczny to weź sobie pobierz Bellum Crucis albo Stainless Steel
A jeśli wolisz coś z fantastyki to Warhammer albo Third Age
Polecam The Last Kingdom w wersji 4.0 :)
Jakien Kolwiek
24-09-2016, 22:40
Nie grałem w Last Kingdom nigdy to nie będę się wypowiadał
Ale ja to czekam teraz na Polish Kingdom od HellVard'a
Zapowiada się nieźle
Samo Bellum Crucis 7.0 z Megasubmodem lub Broken Crescent v 2.4.2 ale to temat o Bellum.
Ale mi nieee chodziło o mody regionalne.
Jakien Kolwiek
27-09-2016, 21:36
nie bardzo rozumiem co kryję się u Ciebie pod określeniem "Regionalne". Tu jest wątek Bellum Crusis. Mod dla całej Europy z okresu krucjat.
Przejrzyj sobie forum. W zasadzie każdy większy mod ma oddzielny temat. Są screeny a często i recenzje kampanii graczy.
Poszukaj a może znajdziesz coś dla siebie...
a dużo jest modów pod TWII kingdoms, sam się przekonasz:D
(...) gienkowie zdobywają cechy, gwiazdki, cechy pomocnicze jak szaleni. Poszukałem czegoś innego i biorę się w końcu za Last Kingdom. Osady słabo rozwinięte, fajniejszy okres ze słabszą jazdą, która w późniejszym okresie średniowiecza za bardzo rządzi, no i chyba nie jest tak łatwo zapełnić świtę generała, co w Bellum można zrobić przed dwudziestką generała. Wziąłem się najpierw za spolszczenie i jest już w większości zrobione.
(...)
Threshold 1 - to jest przyczyną.
Wystarczy zmienić te wartości w export_descr_character_traits.txt i będzie inaczej. Tak jakby powód do wrzucenia tego do submoda.
Threshold 10 - zapewnia już konieczność większych starań, żeby uzyskać cechy.
Włosi wpisali mnóstwo rzeczy jako Threshold 1,2,4 - stąd tak to działa.
Jak jeszcze zmniejszysz rozwój startowy osad to wracam do Belluma ;)
Witajcie zacni Rycerze. Cały czas mocno grywam w Bellum Crucis 7.0 i tak naszła mnie ochota na wrzucenie i podzielenie się własną kampanią którą ówdzież rozgrywam. Próbowałem ściągnąć jakiś programik do screenów niestety albo jakiś zasyfiały albo nie działa albo nie wiadomo co... Znacie jakiś dobry program do screenów by:
- zapisywał w jpeg
- można było robić wiele screenów podczas rozgrywki a programik zapisuje je do folderu.
- żadnych napisów na samym środku screena.
Jeśli ktoś zna taki program proszę o nazwę lub link:) Wtedy postaram się wrzucać fajne screeny z Bellum by zachęcić niezdecydowanych do grania.
HellVard
02-10-2016, 23:48
Polecam program Fraps, o ile nie przeszkadza Ci liczba fps-ów w lewym górnym rogu ekranu ;) Zapoiuje screeny w formacie bmp.
Majher13
10-10-2016, 17:40
Witam serdecznie :)
Po długiej przerwie wróciłem do Medievala i do Bellum Crucis, kilka lat temu grałem w wersję 6.2, lub 6.3 i mile wspominałem rozgrywkę, ale muszę przyznać że w 7 troszkę zawiodły mnie bitwy :) no chyba, że to nowe AI jest takie dobre i nie daję rady :P
Przede wszystkim, odnoszę wrażenie, że kawaleria jest za słaba, nie sieje już takiego spustoszenia na polu bitwy jak w poprzedniej wersji (grając Polską, Jazdą Mazowiecką rozjeżdżałem kolejne armie w których dominowała piechota). Ktoś już wcześniej zauważył, że mamy słabszą kawalerię niż sąsiedzi- nawet Litwini nam dorównują (przynajmniej na początku, bo do następnej epoki jeszcze nie dobrnąłem i nie wiem, czy dobrnę :P), a przecież oni zawsze słynęli raczej z lekkiej kawalerii :)
Następna rzecz, która mnie lekko irytowała, kiedy postanowiłem powalczyć z Norwegami, to Atgeirmann'i, są według mnie przepakowani, może statystyki tego nie pokazują, ale mają w cechach "dobrze opancerzony", "skuteczny przeciw pancerzom" i "bardzo długie włócznie"- sprawdzałem we "własnej bitwie", biją na głowę każdą ciężką piechotę tego okresu, zresztą, nie mają problemu z rozgromieniem ciężkiej piechoty ze schyłku, która nie posiada cechy "bardzo długie włócznie", czyli tylko pikinierzy i niektórzy halabardnicy są w stanie ich pokonać- a i oni, mam wrażenie, że są przepakowani :) O walce z kawalerią nawet nie wspomnę. Jeśli symulujemy bitwę, to nie wygląda to źle, ale przecież czasami jednak chcemy sami powalczyć ;)
Kolejna rzecz- według mnie Polska ma takie "nijakie" jednostki, słabsza piechota, nie mogąca się równać z sąsiadami, słabsi strzelcy i słabsza kawaleria :) jedyny plus to konnica strzelecka, ale powiedzmy sobie szczerze, że to raczej wsparcie i zadaniowcy :)
A teraz uzasadnienie :D
Kawaleria w średniowieczu w otwartym polu i nie na bagnach, rozbijała w pył każdą piechotę i dominowała na polach bitew, szczególnie na zachodzie, Francuzi do bitwy pod Azincourt uznawali piechotę za bezużyteczną i używali praktycznie tylko kawalerii, a i tak mają w modzie lepszą ciężką piechotę niż my :P
Według mnie pikinierzy nie powinni posiadać cechy "skuteczny przeciw pancerzom" :) Według mnie nie powinni mieć szans w starciu z ciężką piechotą uzbrojoną w miecze lub topory, przecież pika to długi badyl, nieporęczny i na krótkim dystansie bezużyteczny :D pikinierzy mają powstrzymać konnicę, a tymczasem są jakimiś cyborgami i rozwalają wszystkich :) w mojej grze Szkoci zajęli już całą Anglię, Pół Francji i Cesarstwa ;)
No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni? :) Kto pracuje na polach tych feudałów? Wolni obywatele miasta Wenecji lub Sieny? :P Ale może się mylę, bo historykiem nie jestem :D
No i jeszcze stopień rozbudowania osad :D Osady włoskie powinny mieć przynajmniej status "miast", tak mi się wydaje, natomiast północ, to raczej były wiochy zabite dechami, że tak to ujmę :) różnica powinna być widoczna, według mnie :)
Rozpisałem się strasznie i od razu bardzo przepraszam :D Wiem, że to tylko gra i ciężko oczekiwać symulatora historii, ale uważam, że mamy tutaj sporo niedociągnięć, które można poprawić :) Ponadto, przedstawiłem jedynie moje spostrzeżenia i być może w niektórych punktach nie mam racji :)
Pozdrawiam!
Lwie Serce
10-10-2016, 18:54
O tak dominowała, szczególnie pod Crecy i Poitiers.
Tak? Pod Askalonem, Trypolisem, Montgisard, Arsuf, Patay, Vaslui, na Chlebnym Polu, Falkirk, Bouvines, nad Kałką też kawaleria nie dominowała? ;D
Francuzi do bitwy pod Azincourt uznawali piechotę za bezużyteczną i używali praktycznie tylko kawalerii, a i tak mają w modzie lepszą ciężką piechotę niż my :P
Wielu rycerzy pod Azincourt stawało pieszo od początku do walki ;) A piechotę Francuzi mieli zawsze i jej używali, jak każde zachodnioeuropejskie państwo. Po prostu konni rycerze grali pierwsze skrzypce.
No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni?
Włosi mieli ciężką jazdę i to jedną z najlepiej uzbrojonych w Europie. Rycerze w Italii jak najbardziej byli ;) Włosi też jako pierwsi stworzyli pełną, rycerską zbroję płytową.
Ale pikinierzy są zbyt silni, pamiętam jak wymaitali gdy grałem Szkocją. Pikinierzy zawsze byli silni w medku, tylko słabo działali w bitwach automatycznych, jakoś ich umiejętności są słabo przeliczane i dają małą wartość ale na polu bitwy są potęgą
Lwie Serce
10-10-2016, 19:39
Podawałem bitwy również z pełnego i późnego ;) Patay, Chlebne Pole, Vaslui, można dać jeszcze późniejszą Rawennę chociaż to już renesans, ale kopijnicy przejechali się po pikinierach :D Kawaleria cały czas była piorunującą siłą, po prostu miała swoje porażki co jest logiczne ale przez większosć średniowiecza dominowała.
Nie wiem jak w czystym Bellum, ale w Megasubmodzie spośród najtańszej ciężkiej jazdy nie ma lepszej niż jazda mazowiecka :) Najlepsza obrona, najpotężniejsze morale, atak wszyscy mają taki sam. Do tego jeżdżą na ciężkich koniach, a większość innych tego typu na jakichś kucach, phi. Zatem nie wiesz co czynisz o Majherze Trzynasty, ubliżając naszym dzielnym wojom! ;) Litewska jest podobna i może rzeczywiście to jest przesadzone.
Czy w XII wieku mieliśmy lepszą jazdę niż zachodnia? Tego nie wiem, nie orientuję się, ale śmiem wątpić. Nie biliśmy się z Francją, Anglią czy Włochami w otwartym boju i ciężko ocenić która jazda była lepsza ;) Jedynie z Niemcem się biliśmy, ale która konnica była lepsza to jak to ocenić? Statystyk nie znamy ;) Owszem w XVI wieku husaria biła wszystko, ale to dopiero XVI wiek...
Polska ma nijakie jednostki? Jazda mazowiecka ze strzelcami biją wszystko (w megasubmodzie, bo tam strzelcy przebijają pancerze). Jazdę wroga i włóczników bierzesz strzelcami, resztę rozjeżdżasz mazowianami i po sprawie. Zadaniowi to może i są w czystym Bellum.
Co do pikinierów - zawsze można ich osłabić, żaden problem :)
NiemiłosiernySamarytanin
11-10-2016, 18:32
Ale pikinierzy są zbyt silni, pamiętam jak wymaitali gdy grałem Szkocją. Pikinierzy zawsze byli silni w medku, tylko słabo działali w bitwach automatycznych, jakoś ich umiejętności są słabo przeliczane i dają małą wartość ale na polu bitwy są potęgą
Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik. Więc tak jakby jest poprawa i AI liczy "sprawiedliwiej" czyli zapewne z odpowiednimi wartościami statów AI aż tak nie głupieje.
No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni? Kto pracuje na polach tych feudałów? Wolni obywatele miasta Wenecji lub Sieny?
Część to szlachta czy to z miast, czy też ze wsi (może to i republiki, ale możni i chłopi też tam żyli, nie tylko kupcy xD), a resztę feudalnego rycerstwa sobie najmowali xD Stąd negowanie ciężkiej konnicy republik włoskich jest nietrafione.
Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik. Więc tak jakby jest poprawa i AI liczy "sprawiedliwiej" czyli zapewne z odpowiednimi wartościami statów AI aż tak nie głupieje.
Część to szlachta czy to z miast, czy też ze wsi (może to i republiki, ale możni i chłopi też tam żyli, nie tylko kupcy xD), a resztę feudalnego rycerstwa sobie najmowali xD Stąd negowanie ciężkiej konnicy republik włoskich jest nietrafione.
Bo AI słabo liczy kawalerię, jak masz przeciwko armiom z dużą liczbą kawalerii używać automatów to równie dobrze możesz grać na auto_win attacker, jeśli bot ma przewagę kawalerii i w miarę dobre jakościowo armie, to często ręcznie będziesz miał większe straty niż w automacie.
Lwie Serce
12-10-2016, 14:43
Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik.
O, widzę że grałeś na moich statystykach, więc jakbyś mógł, to napisz jakąś opinię w ich temacie ;)
Co do rozstrzygania na auto, ja praktycznie nigdy tego nie robię, bo nie dość że jest duże prawdopodobieństwo absurdalnego wyniku, to jak Piter wspomniał, komp nie potrafi liczyć wtedy odpowiednio udziału kawalerii :)
kamil6131
15-10-2016, 23:03
Mam problem zacząłem kampanie z wybraną opcją żeby nie śledziło ruchu komputera i wszystko było ok pograłem jakąś godzine nagle zaczęło śledzić ruchy komputera wie ktoś o co chodzi ? dodam że w pliku konfiguracyjnym moda obok AI factions mam wpis SKIP wiec powinno być wszystko ok
NiemiłosiernySamarytanin
16-10-2016, 08:13
A nie odpalałeś w międzyczasie innego moda lub czystego medka? Czasem jest tak, że jakiś mod odpalony potrafi zmienić ustawienia też dla innych. Spróbuj w trakcie rozgrywki dać esc i w menu znów zmienić na opcję "Nie pokazuj ruchów AI"
Von Carstein
30-10-2016, 15:05
Mam pewien problem, mianowicie plik 7zip ten z setupem just uszkodzony, próbowałem pobierać go od nowa, kilka razy i nic, czy ktoś może miał taki błąd lub wie jak go naprawić? Albo udostępnić te pliki?
Plik raczej nie jest uszkodzony wypakuj go 7zipem.
Von Carstein
30-10-2016, 20:27
Gdyby to podziałało to bym tutaj nie pisał. Zarówno w WinRaR jak i w 7zip pokazuje mi się błąd, i informacja, że nie można otworzyć pliku jako archiwum(7zip), lub że archiwum jest uszkodzone (winrar).
NiemiłosiernySamarytanin
30-10-2016, 20:50
Pliki są 3, jeden "kolorowy" dwa "białe" nic nie wypakowujesz tylko klikasz ten kolorowy dwa razy i magia dzieje się sama xD
Filip2793
18-02-2017, 15:56
Witam wszystkich - założyłem konto na tym forum, ponieważ nurtuje mnie pewna kwestia i może tutaj uzyskam pomoc.
Otóż gram sobie Turcja na normalnym poziomie, bo lubie klimat państ muzułmanskich i dzihad bez uzerania z papieżem.
Niestety ten klimat prysł, bo moi imamowie nie mogą zwołać dzihadu, gdyż ''nie mają doswiadczenia'' - i to nawet z pełnym kompletem wiary
Nawet jak podbilem cały Bliski Wschód i mam kalifa w Bagdadzie - również nic.
Ktoś wie w czym problem?
Tura 450
NiemiłosiernySamarytanin
18-02-2017, 16:04
Albo masz za małe wpływy u tajemniczego zwoływacza dżihadów, co można sprawdzić w oknie w którym owe zwołujesz, po najechaniu na słupek wyświetli Ci co i jak, albo dżihad już trwa i drugiego nie zwołasz lub od ostatniego minęło za mało czasu i trzeba na kolejny poczekać.
Sprawdź w pliku descr_campaign_db.xml (jest w katalogu data w modzie) w sekcji <crusades> czy required_jihad_piety jest mniej niż 10 i ile wynosi jihad_called_start_turn.
Daedagor
18-02-2017, 22:54
Ma ktoś może plik torrent? Bo co ściągam pliki z tego mediafire to nic nie działa, najpierw KGCM, teraz to. Nigdy nie miałem problemów z BC a teraz nawet wypakować mi nie chce, mimo że wszystko jest pobrane jak należy. Torrent jedynym ratunkiem.
Rozpakowujesz 7zipem? Bo jak nie to nie rozpakujesz.
Daedagor
18-02-2017, 22:59
Tak, używam tylko tego programu.
Filip2793
19-02-2017, 19:21
Sprawdź w pliku descr_campaign_db.xml (jest w katalogu data w modzie) w sekcji <crusades> czy required_jihad_piety jest mniej niż 10 i ile wynosi jihad_called_start_turn.
tutaj takie coś:
<required_jihad_piety int="999"/>
a tutaj takie cos:
<jihad_called_start_turn float="999"/>
wszystko sciagalem i instalowalem zgodnie z instrukcja
chyba, ze instalacja tego mega submoda cos popaprała
tutaj takie coś:
a tutaj takie cos:
wszystko sciagalem i instalowalem zgodnie z instrukcja
chyba, ze instalacja tego mega submoda cos popaprała
Nic nie jest popsute, ijhad twórcy specjalnie wyłączyli, bo był zbyt silny, a że dawno to było to sami o tym nie pamiętają ;P
Wydaje mi się, że w megasubmodzie było to zmienione, ale może i nie :) W każdym razie
zmień na mniej niż 10. Ile dasz, tyle imam będzie musiał mieć "pobożności", żeby zwołać jihad
tu też zmień na mniej. Tyle ile wpiszesz, tyle tur będziesz musiał czekać od startu gry, by zwołać jihad.
Nie wiem czy zadziała na obecnej kampanii, pewnie nie. Po tych zmianach usuń map.rwm.
Filip2793
20-02-2017, 21:29
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Filip2793
22-02-2017, 23:10
Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia.
Da sie zrobić tak, żeby jednostki elitarne danej nacji były na całym terytorium, a nie tylko w osadach startowych? Chodzi oczywiście o ich szkolenie. Drażniące jest to, że masz bizanty, a musisz szkolić średnie oddziały - i o ile do inwazji można sie patyczkować i lecieć poł mapy najlepszymi oddziałami, tak przy obronie gdy wypada co każdą bitwe doszkalać robi się kłopot.
Dlatego pierwszy raz grałem Turcją, bo Janczarów można było szkolić w każdym zamku i mieście.
Pewnie że się da :-) wymaga to jednak trochę pracy :-)
Filip2793
26-02-2017, 22:47
to może da sie jakoś to opisać na chłopski rozum? czteropak wyśle pocztą;]
ps. odpaliłem ten jihad i nie widze dominacji islamu - gram Danią na ekstremalnym i właśnie Królestwo Jerozolimy kończy zdobywać Azje Mniejsza. Całkiem przypadkiem regularnie leciały tam krucjaty;]
copperek
07-03-2017, 21:36
wrzućcie nowy link do submodu muzycznego. z tego podanego w pierwszym poście plik został usunięty.
Nie ma już submoda muzycznego osobno, jest jedynie jako jeden z elementów megasubmoda, zarówno do BC 6.3, jak i 7.0
Bonusy dla budynków w spolszczeniu są pewnie podane inne niż w rzeczywistości, już w 6.3 tak było, np. pisze, że daje 0,5% do wzrostu ludności, a budynek zwiększa tylko handel.
Witam! Chciałbym poruszyć trzy kwestie:
1. Pierwsza związana z cytatem:
Zauważyłem ten problem przy budynkach w zamkach. Buduję np. młyn wodny, powinien dodać 0,5% przyrostu ludności a nic się nie zmienia. (nie ma problemu z tym przy budowaniu tych samych budynków w miastach)
Wydaje mi się, że nie ma to związku ze spolszczeniem tylko z modem, tak czy inaczej chciałbym to poprawić -proszę o radę, który plik zmodyfikować i jak?
2. Czy ktoś z kolegów znających temat modowania, mógłby m i również w prosty sposób wyjaśnić jak dodać armor piercing do jednostki?
3. Chciałbym też usunąć karę za zdobywanie prowincji -proszę o radę, który plik zmodyfikować i jak?
Jeżeli już te kwestie zostały poruszone, proszę o linka.
Poczytaj poradniki modowania. Usuwanie skryptów w Bellum było wiele razy omawiane. W poradnikach do Bellum w tym temacie poszukaj. Obecnie kara za nowe prowincje nie jest taka duża, przebijanie pancerza w export_descr_unit patrz linia stat_pri_attr ap, thrown ap to przebijanie pancerza, z tym nie powinno się przesadzać. Jak poczytasz poradniki do BC 6.3 aktualne i do BC 7.0 w większości to się dowiesz który skrypt odpowiada za kary za nowe prowincje.
1. To nie kwestia spolszczenia, a mechaniki moda. Twórcy modów lubią zmieniać współczynniki w pliku descr_settlement_mechanics.xml. Powoduje to zmiany w mechanice osad, a niestety opis pozostaje, jakby wszystko w pliku miało wartość 1. Tu np. zmienili, że budynki dające 0,5% przyrostu ludności mają współczynnik 0,5, więc musisz postawić dwa takie budynki, żeby był taki efekt, jaki widnieje w opisie budynku. Nie da się tego opisu poprawić. Niestety jest to niedopracowany element Medievala 2. Możesz zmienić w tym pliku parametr:
<factor name="SPF_BUILDINGS">
<pip_modifier value="0.5"/>
na 1.0, ale tym sposobem rozwalisz mechanikę osad, nad którą pracowali twórcy moda i przyrost ludności poszybuje zbyt mocno w górę.
2. W pliku export_descr_unit.txt przy wybranej jednostce w linijce stat_pri_attr musisz dodać literki "ap". Jest to skrót od armour piercing. Jeśli w tej linijce jest "no", to oczywiście należy to "no" zamienić na "ap", a nie dopisać obok "no".
3. W pliku , który jest w katalogu BellumCrucis7\data\world\maps\campaign\custom\Uffi ciale\ musisz usunąć wszystkie linijki które są pomiędzy Money Script a Balance Script (u mnie to jest wiersz nr 5548 do 6091). Tylko że wtedy będzie za łatwo :) No ale Twoja sprawa.
Pamiętaj, że po każdej zmianie w plikach trzeba usunąć pliki map.rwm z katalogów BellumCrucis7\data\world\maps\campaign\custom\Uffi ciale\ i BellumCrucis7\data\world\maps\base\.
budynki dające 0,5% przyrostu ludności mają współczynnik 0,5, więc musisz postawić dwa takie budynki, żeby był taki efekt, jaki widnieje w opisie budynku.
Po pierwsze, dziękuję za przypomnienie o map.rwm!
Nawiązując do Twojego posta muszę powiedzieć, że zbudowałem najpierw Młyn wodny, potem Hodowlę bydła (ich premia wspólnie powinna dać +1%) a w zamku nic się nie zmieniło. Tak, że postawiłem dwa budynki tego rodzaju i jednak była lipa. Sprawdzałem cechy generała, który zarządzał zamkiem, ale nie znalazłem nic co by mogło wpływać na obniżenie tego bonusu od budynków. Trudno i tak będę grał, po prostu odpuszczę sobie te elementy architektury ;)
Widocznie wzrosła nędza lub coś innego. Tak jak napisałem, budynki dają połowę przyrostu ludności względem tego co jest napisane w ich opisie.
stachomacho
13-03-2017, 10:43
Tyle lat grania w Medievala 2 z modami i nawet nie wiedziałem, że do tych bonusów z budynków dochodzą jeszcze współczynniki. :D Jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Czasami dziwiło mnie to, że po wybudowaniu budynku mającego np. poprawić porządek publiczny w osadzie niewiele się zmieniło, lecz raczej nigdy się nad tym nie rozwlekałem specjalnie, wzruszałem ramionami i po prostu grałem dalej. ;)
@Wiktor
Co do przyrostu ludności z samego Bellum to ogólnie radziłbym tych współczynników nie zmieniać, a już na pewno nie zwiększać. Przy tej ilości budynków dających poszczególne bonusy i tak w moim odczuciu trochę za szybko to idzie. Ostatni raz pamiętam jak grałem polską to w ciągu kilkudziesięciu tur mój Kraków skoczył o 2 poziomy z początkowego większego miasteczka na duże miasto bodajże (podatki miałem cały czas ustawione na normalne). Trochę mnie to irytowało w BC, że zawsze koło 120 tury wszystkie moje początkowe prowincje + te szybko podbite były już na poziomie cytadel i ogromnych miast.
Osobiście uważam, iż warto by utrudnić rozwój miast w Bellum np. przez wzrost nędzy. Obecnie coś tam gram, ale głównie w MOS i Buff and Shine. W Bellum Crucis się nagrałem masę. I w Last Kingdom coś też gram. Jak mnie wena najdzie może coś z tym rozwojem w Bellum pokombinuje.
Przy tej ilości budynków dających poszczególne bonusy i tak w moim odczuciu trochę za szybko to idzie.
Zgadzam się. Ostatecznie nie zmieniłem nic w kwestii tych bonusów.
Uważam, że Wino miał rację pisząc, że pewnie wzrosła nędza -gdyż kiedy odpaliłem kampanię od początku "na próbę" żeby jeszcze raz upewnić się, że coś jest nie tak -okazało się, że wszystko działa poprawnie. Tak, że alarm odwołany, obyło się bez reinstalki albo mieszania w balansie :)
Filip2793
21-03-2017, 07:08
Ponawiam pytanie -
co z usunieciem regionalizacji elitarnych jednostek? dużo jest z tym dłubania?
Co masz na myśli pisząc regionalizacja elitarnych oddziałów. Podaj nazwy jakichś jednostek w danej nacji.
Filip2793
23-03-2017, 08:43
np.
Królestwo Polskie - Kopijnicy
UNITA AOR: reclutabile solo nelle regioni polacche.
W pliku export_descr_buildings.txt masz przy jednostkach "and hidden_resource nazwaregionu" (a za tym może by kolejne and cośtamcośtam). Pousuwaj tylko tą część którą dałem w "", wówczas nie będzie ograniczenia dotyczącego regionu.
Filip2793
24-03-2017, 09:35
Dzięki za pomoc! Dzisiaj w wolnej chwili pobawię się z tym i zobaczę czy działa;]
jeszcze takie pytanie dla pewności - wklejam przykładową linijke:
recruit_pool "Skythikon" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, aztecs, } and hidden_resource alania and event_counter ai_player 1 and event_counter ai_active 0
podkreślone rozumiem do usuniecia, a co z pogrubionym?
Jakien Kolwiek
24-03-2017, 18:26
hej Filip2793
To co podkreślone odnosi się do regionu (np. polonia, alania itp)
To co pogrubione odnosi się chyba do tych eventów z pliku campaign_script
Nie pamiętam do czego ten konkretny się odnosi, ale chyba chodzi tu o to czy gra komputer czy gracz/player
Jeśli ta jednostka jest możliwa do rekrutacji od początku kampanii po zbudowaniu odpowiednich dla niej koszar/stajni
to nie ruszaj tego pogrubionego tylko podkreślone usuń.
Ja wychodzę z założenia, że jeśli zmieniać to jak najmniej bo się wszystko może posypać jak domino:D
Tak usuwasz podkreslone tylko, uważaj na spacje testuj co jakiś czas czy gra odpala po zmianach
Filip2793
25-03-2017, 07:06
no dobra to dzieki sprawdze dzisiaj jak to wyjdzie - wiem, że trzeba uważać i nie przekombinowywać, bo kiedyś w podstawce się bawiłem, żeby Państwem Papieskim grać - tak podłubałem, że owszem dało się - ale Mongołowie inwazji nie robili:D
Filip2793
25-03-2017, 16:12
to hidden resource chyba mi sie po nocach bedzie śniło...
ze dwie godziny już usuwam - bankowo albo coś robie zle, albo te jednostki się dublują ;/
Map.rwm z ufficiale usuń jak zrobiłes ok po kilku turach powinne te jednostki być poza Polską
Filip2793
25-03-2017, 17:29
nie rozumiem? jak jednostki poza Polska? Jak map.rwm usunac?
Jakien Kolwiek
25-03-2017, 17:54
hhmm...
Mam BellumCrusis7 zainstalowany, mogę Ci pomóc to ogarnąć, ale musisz mi powiedzieć o jaką konkretnie jednostkę Ci chodzi (czy jedna czy kilka?)
I co to znaczy że się jednostki dublują???
plik map.rwm jest w folderze data/world/maps/campaign/custom/Ufficiale
Filip2793
25-03-2017, 18:22
Ogólnie jak pisałem - mi nie chodzi o daną jednostke lecz o usunięcie bariery dla rekrutacji elitarnych jednostek wszystkich frakcji.
A każda ma takową gdzie pisze iż wyszkolona może być tylko na takich i takich ziemiach.
Kiedyś grałem w starszą wersje BC - dlugo nie zabawiłem, bo tam był jakiś (przynajmniej dla mnie) marny przelicznik dochodów i przy większej ilości miast wychodził dochód jak na starcie - w 7.0 jest już jednak to zbalansowane i można bawić się albo w wojny na chama, albo zdobyć dany teren - okopać się i zbierać kase na inwazje z prawdziwego zdarzenia.
I jak mówiłem wszystko jest cacy, aczkolwiek dla mnie byłoby idealnie, gdyby nie było tych blokad dla rekrutacji elitarnych jednostek - dlatego np grałem Turcja, bo tam elitarnych janczarów dało się szkolić w każdym miejscu po zbudowaniu odpowiednich budynków.
A tak np grasz Anglia - podbijasz np Turcje - wojska padają i pasuje je przeszkolić, a wiec jesli sa to elitarne wojska to musisz zapierniczać pół mapy do danego zamku gdzie szkoleni być mogą. I nie ważne, że np Węgry są 100 tur pod twoją kontrolą - nie ważne, ze wszystkie budynki militarne rozbudowane, bo i tak tam szkolić możesz tylko regionalnych najemników lub marne jednostki danej nacji. Jak dla mnie to psuje gre - wiem, że nie dla wszystkich dlatego sam chciałem tak podlubać, zeby nie było żadnej jednostki z zakichanym napisem:
UNITA AOR: reclutabile solo nelle regioni...
Sorki podałeś jednostkę z Bizancjum więc sprawdź na niej czy Twoje zmiany działają
Filip2793
25-03-2017, 18:28
Swoją drogą - gdzie tu sens? jaką by się nacją nie grało to jeśli podbiles jakis teren to wprowadzałeś tam swoje budynki, technologie i kulture - przecież Konstantynapol upadł również przez pokolenie ludzi z terenów Azji Mniejszej niegdyś należacego do Bizancjum. Opanowujesz jakiś teren to zarządzasz nim w pełni, a nie jakieś blokady, że np najlepsza konnica Królestwa Polski szkoli się tylko w Krakowie.
Do tego zauważcie jak to niszczy checi powrotu - tak to co kraj inna armia i zawsze tą mape podbijalo się w inny sposob - a tak start jest inny owszem, ale potem i tak to polega na najemnikach dostepnych dla wszystkich nacji i robi sie powtorka z rozrywki, bo przeważnie trzeba bazować na najemnikach. Wiec podbijanie Azji Mniejszej czy to Szkocją czy Anglią jest takie same.
Sens jest pewne jednostki były rekrutowane geograficznie z miejscowych nomadów w przypadku Styhikon. Ale to gra, wiesz jak to zmienić to zmień sobie.
Jakien Kolwiek
25-03-2017, 19:04
łooo Fili2793, to się trochę napracujesz bo to czasochłonne jest...
nie wiem czy jest sens robić coś takiego.
Ja osobiście uważam, że to jest dobre rozwiązanie te tzw regionalne jednostki, ale to jest moje prywatne zdanie:D
Można też zrobić tak że będzie się rekrutować dane jednostki przy odpowiednio wysokim poziomie religii (tak jest np. w modzie Third_Age)
Wtedy byś mógł w Jerozolimie robić Konnice Królestwa Polski po osiągnięciu odpowiedniego poziomu katolicyzmu.
Ale tak jak napisałem wcześniej jest to czasochłonne, a tych jednostek regionalnych jest chyba po kilka dla każdej nacji...
...to jest dużo do poprawki
Filip2793
25-03-2017, 19:05
nie da rady - nigdy tego nie usune...
myślałem, że jak bede leciał ctr+f and hidden_resource
to wyłapie wszystko i będzie cacy, ale po trzech godzinach się poddaje
gubie się w tym i nic zrobić nie moge - nie ogarniam tych linijek i zapewne juz usunałem nie ten hidden resource co trzeba
tak czy inaczej dzieki za checi pomocy - trzeba grać jak jest
właśnie miałem dodać, ze w Third_Age fajnie jest to zrobione - możesz rekrutować jednostki na podbitych terenach, ale musi być tam twoja kultura
Jakien Kolwiek
25-03-2017, 19:11
ehe po ctr+f and hidden_resource nie da rady tego zrobić
hidden_resource używa się także do budynków i innych jednostek nie tylko regionalnych
druga sprawa to fakt że w BC7 plik EDB jest dość obszerny.
Chodzi mi o to że jedna jednostka jest zapisana np. w czterech linijkach dla każdego poziomu koszar (a czasem nawet w sześciu)
Czyli da się to zrobić ale potrzeba na to sporo czasu...
... i cierpliwości:D
Filip2793
25-03-2017, 19:58
czyli jak mówiłem jednostki sie dubluja:D
wiesz ja tak dłubałem max pol h i przerwa - ostatnie minuty to już było takie uczucie, że ręka ci wariowała, bo wiedziałeś, że jedną spacje za dużo usuniesz i cała robota w ...
jak ta gra dla dzieci w chirurga:D
tak czy inaczej nie raz miałem ochote nacisnąć ctr+a i usuń
ale nie wiem zobaczymy - kilka dni to bede robił jak mnie cheć najdzie - najwyżej jak po wielu godzinach usune te wszystkie hidden resource i po wklejeniu w Date gre mi wywali to ja wywale lapka przez okno
ArsMoriendi
08-04-2017, 12:50
Mam takie pytanie.
Otóż wróciłem do grania po dłuuższym czasie, zainstalowałem BC 7.0, spolszczenie, pierwsza kampania Litwą na normal/ normal na początek. Zdobywam sąsiednie, neutralne osady, szerzę pogaństwo :cool:, ogólnie rosnę w siłę. Nadchodzi 30 tura, atakuje mnie Nowogród, z którymi radzę sobie bez większych problemów... I zaczyna się najazd z każdej strony - Księstwo Włodzimierskie, Węgry, Norwegia itd. wszyscy ruszają na mnie wielkimi armiami, bez względu na to, jakie miałem stosunki z tymi państwami, czy nawet z kimś sojusz. Praktycznie nie da się w to grać, jest może jakiś submodzik zmieniający AI w kwestii dyplomacji ??
Mam takie pytanie.
Otóż wróciłem do grania po dłuuższym czasie, zainstalowałem BC 7.0, spolszczenie, pierwsza kampania Litwą na normal/ normal na początek. Zdobywam sąsiednie, neutralne osady, szerzę pogaństwo :cool:, ogólnie rosnę w siłę. Nadchodzi 30 tura, atakuje mnie Nowogród, z którymi radzę sobie bez większych problemów... I zaczyna się najazd z każdej strony - Księstwo Włodzimierskie, Węgry, Norwegia itd. wszyscy ruszają na mnie wielkimi armiami, bez względu na to, jakie miałem stosunki z tymi państwami, czy nawet z kimś sojusz. Praktycznie nie da się w to grać, jest może jakiś submodzik zmieniający AI w kwestii dyplomacji ??
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-7-0-PiterAI-4-0-(sztuczna-inteligencja)
Na normalnym nie będzie takich problemów.
ArsMoriendi
08-04-2017, 17:44
Podziękował :) Zaraz odpalam i zobaczymy jak się będzie grało.
Którą wersje polecacie bardziej 7.0 czy 6.3 tzn. która jest bardziej grywalna i daje więcej "fanu"
Raczej 7.0 bardzo stabilna, szybsze tury i dopracowane spolszczenie w Megasubmodzie do BC 7.0.
Dzięki a więc zagram w 7.0 moze kiedyś sprawdze 6.3.
Polecasz coś jeszcze poza submodem do 7.0
Megasubmod od wino do BC 7.0 jest wystarczający. 6.3 ma fajny klimat i submody ale jest dużo mniej stabilne niestety.
Cytryna15
21-06-2017, 18:53
Hej, można w jakiś sposób ustawić darmowe utrzymanie kilku jednostek w miastach? Pamiętam, że w 6.3 było coś takiego, a tutaj nie wiem jak to zrobić.
Tu masz moje pliki z free_upkeep zrób kopię oryginalnych. porównaj statystyki jednostek w moim pliku unit i tym z moda. Te pliki są raczej z Megasubmoda do BC 7.0 Dawno je robiłem. Link: https://www.easypaste.org/file/CkNh14d6/pliki.rar?lang=pl
Lepiej się gra bez free_upkeep ale i trudniej.
Cytryna15
22-06-2017, 16:29
Dziękuję, działa :D
Przy okazji, interesuje mnie jeszcze jedna kwestia, a mianowicie: czy można narzucić jakieś ograniczenie liczby agentów dla wszystkich frakcji? Interesowałoby mnie ograniczenie zabójców, kupców i szpiegów. Ewentualnie w którym pliku mogę zmienić koszt ich rekrutacji? Przydałaby się bardziej "zaporowa" cena.
Ograniczenie liczby rekrutowanych agentów jest chyba niemożliwe na silniku Medka. Mozna zablokowac ich na niższych poziomach budynków. By byli rekrutowani w znacznie bardziej zaawansowanych osadach i typach budowli. Cena rekrutacji i żołd to muszę sprawdzić w jakim są. Wątpię by to pomogło. Ponadto ai ma zaskryptowane rekrutowanie agentów po kilku co jakiś czas.