PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna!

Strony : 1 [2] 3

ymcamember
03-10-2010, 23:57
hejas .... witam

co do RSII to odstawilem na chwile tego modzika....czekam patche i inne bajery...teraz gram w the great ancient world a w kolejce czeka AEE...nie wiem jak moze sie teraz RSII podobac?? podoba sie chyba tym co nie widzieli innych modow albo chca sie klocic na forum!! w RSII.problemy z kilkunastoma armiami na jednej prowincji kasy mialem zawsze ponad 200 tysiecy, ludzi zaczynalo brakowac i caly czas wywalalo do pulpitu..najgorzej jak bitew bylo spokojnie ponad 5 na ture i po ktorejs z kolei wywalalo do pulpitu bez mozliwosci nagrania stanu gry....kazali sciagac jakies programy dla tych co maja ponad 4 giga ramu bo rome ma stary engine...wiec czemu nie mam tego problemu w TGAW!!!??? to nie jest ich pierwszy mod!! rozumiem jakby byli swiezakami to tak...TGAW mnie wciaga a polecane przez BlackWood'a AEE jest dla niego nawet lepsze.....prawie wszyscy chwala EB...pracuja juz nad EB pod medievala 2..czekam ciepliwie :D

BlackWood
04-10-2010, 20:28
;)

05-10-2010, 09:04
Panowie kończmy dywagacje na tematy innych modów, BlackWood i ja podajemy inne mody, bo są robione przez naszych, Polaków i nie ustępują w wielu aspektach tym zagranicznym, tylko bardziej popularnym, że są zza granicy...Tam zapraszam i namawiam do dyskusji o nich. Tutaj jest temat o jednym tylko modzie, i zapraszam do wymieniania się spostrzeżeniami :)

k@ckow
13-10-2010, 17:05
Gdzie zapisuja się screeny z RS 2? Mod jest zajefajny. Lepszego nie wdziałem.

13-10-2010, 20:34
Kliknij na klawiaturze klawisz prtsc, obok scroll lock, tak jest u mnie, i albo zapisze się w folderze Rome w katalogu tgas, jeżeli nie, wejdź w painta masz go w Akcesoriach na pasku programy Windowsa,kliknij na niego i na górze masz funkcję wklej klikając i masz obrazek z rzutu, tak samo można zrobić jak masz program graficzny IrfaView- ja jego używam do screenów. Jakby co to pytaj.

Paulus
14-10-2010, 12:09
Dlaczego w one turn campaign nie mozna grac grekami ?

Kyuzo
14-10-2010, 14:26
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost8033996 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=8033996&highlight=greek+playable#post8033996)

Po prostu oryginalnie mieli być tak samo nie grywalna frakcją jak buntownicy i zostali zoptymalizowani jedynie pod kampanię z rekrutacją 0 tur... niestety.

Paulus
14-10-2010, 19:59
to lipa jak dla mnie,bardzo lubię greków :(

16-10-2010, 11:47
Trzeba na patcha poczekać, ja jestem pełen optymizmu jeżeli chodzi o twórców tego moda, za dużo nad nim siedzieli by zostawić tak bolączki moda, bez naprawy....

Paulus
16-10-2010, 22:58
oby tak sie stalo czekam z niecierpliwoscia na pacza :)

Jest moze spolszczenie do roma surrectum 2 a jak tak to gdzie z gory dzieki :D

Graf von Königshausen
20-10-2010, 14:05
Najlepiej jest sprawdzać takie rzeczy na oryginalnym forum/stronie moda .

Tu masz wszystkie ( planowane i dokończone ) tłumaczenia pod RSII . -> http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=375866

Jeśli dobrze widzę to polska wersja jest planowana , ale nawet jeszcze nie zaczęto jej robić .
Wersje dokończone to ruska ( ?! ) i niemiecka . Osobiście gram właśnie na zniemczeniu ( jako że znam ten język bardzo dobrze ) i muszę powiedzieć , że przetłumaczyli tylko eventy i nagłówki budynków i jednostek . Ich opisy pozostały angielskie .

Trwają prace nad wersją : chińską , czeską , grecką i włoską .
Planowane są wersje : hiszpańska , polska , węgierska , francuska , filipińska , chorwacka i armeńska .

Rabarbarian
20-10-2010, 14:13
Pozwoliłem sobie na rejestrację w celu wyrażenia mojego zdania o RS II. Nie zgodzę się z opiniami nazywającymi go porażką i kompletnym rozczarowaniem. Ci, którzy grali wcześniej w RS 1.5 powinni wiedzieć mniej więcej czego spodziewać się po tym teamie. Pamiętam te dokładanie kolejnych full stacków do każdej armii oblegającej miasta: przypominało to partię szachów, ty mi tym to ja ci tym potem długi wybór którą armią zaatakować który oddział wroga żeby mieć przewagę, a może wybrać tryb nocnej walki co pozwoli wyeliminować armie dowodzone przez kapitanów.... Znudziło mnie całkiem o ile pamiętam nie podbiłem nawet całej macedonii, która rozrosła się prawie za morze czarne...Kłopotliwe wydaje mi się też zarządzanie tymi numerowanymi legionami, z których kazdy ma własną nazwę: niby realizm a jakoś dokucza. AI się nie przejmuje takimi ekstrawagancjami twórców i miesza oddziały różnych legionów jak popadnie. A my mamy się męczyć żeby np legion augusta był czysty społecznie i rasowo :). Wyszedł submod zmieniający rozgrywkę dla one turn recruitment na 4 tpy, tak da się nawet pograć, brak spamu armii i finansowo równiez jeśli o Rzym chodzi nie wzbogaciłem się. Graficznie gra jest jak na R-TW bardzo ładna zwłaszcza na polu bitwy ale tu często wkurzają zdarzajace sie stromizny, z których teoretycznie człowiek by się stoczył jak kula a oddziały stoją w szyku i jeszcze miotają pociski na niespotykane odległości. Nie daj Boże równiez przystąpić do bitwy na terenie zadrzewionym mając jakąkolwiek jednostkę artylerii... nie drgnie nawet na krok:). Ekonomia chyba nie za logiczna - skrypt zabiera dużo kasy przy prowadzeniu wojen im więcej zdobywamy i za szybko tym mniej zarabiamy. Jakby tak było historycznie - nie byłoby wojen :). Co do budynków: mnóstwo ekonomicznych nowinek - chyba za dużo, nie wszystkie przekładają się na dochód w stopniu usprawiedliwiającym ich budowę. Za duża ilośc powoduje, że nie da się wszystkich obejrzeć na podglądzie miasta bez zburzenia poprzednich:). Ale ogólnie bardziej mnie przekonały, niż te z FOE. Mod generalnie adresowany do fanów pierwszego RS, na pewno nie są nim rozczarowani. Ja jako zdeklarowany EBowiec pograłem tydzień na 0 turn, tydzień na 1 turn (z submodem 4tpy) i wróciłem do EB na alexie:)

arturex8
23-10-2010, 16:42
chciałbym wiedzieć czy po reformie mariusza tylko u mnie gra przestała byc stabilna?, co drugą turę wywala mnie do wina i to przy końcówce tury na ikonce frakcji rzymu,jeżeli uda mi się dokonać zmian i tura przejdzie to za dwie ,trzy tury problem wraca, proszę o info, może autorzy już zlikwidowali taki problem.

Paulus
29-10-2010, 17:39
ja takeigo czegos nie mam

Memnon[pl]
30-10-2010, 00:07
chciałbym wiedzieć czy po reformie mariusza tylko u mnie gra przestała byc stabilna?, co drugą turę wywala mnie do wina i to przy końcówce tury na ikonce frakcji rzymu,jeżeli uda mi się dokonać zmian i tura przejdzie to za dwie ,trzy tury problem wraca, proszę o info, może autorzy już zlikwidowali taki problem.
Ja też nie mam takiego problemu.A na czym grasz w RS-na BI czy na Alexie?

arturex8
30-10-2010, 19:50
na BI

Memnon[pl]
30-10-2010, 23:55
na BI
To wiele tłumaczy.Sam tak miałem kiedy grałem na BI.Bardzo często zdarzało się CTD.Dopiero dzięki radzie jantara przeinstalowałem wszystko i zainstalowałem dodatek Alexander i poprzez niego gram w RS II.Jak do tej pory na alexie miałem może 2-3 razy CTD a już mam trochę tur za sobą :D ...

Danek944
01-11-2010, 12:34
Cześć,mm pytanie : jak naprawić błąd,który pokazuje mi się przy wojnie Rzymian z Hannibalem,i na odwrót.Ogólnie gdy walczę Rzymem wywala mnie z gry.A przy okazji jak naprawić luki w drzewie rodziny Sparty ?

Memnon[pl]
05-11-2010, 00:55
Cześć,mm pytanie : jak naprawić błąd,który pokazuje mi się przy wojnie Rzymian z Hannibalem,i na odwrót.Ogólnie gdy walczę Rzymem wywala mnie z gry.A przy okazji jak naprawić luki w drzewie rodziny Sparty ?
Patrz post wyżej... :!:

meelosh
16-11-2010, 11:02
ja mam problem z zapisem gry...jakby ta opcja w ogóle była "wyłączona" z gry. Ma ktoś podobny problem?

Kyuzo
16-11-2010, 13:58
Przy okazji znalazłem rozwiązanie dla osób, które nie mogą save`ować gry bo ta opcja jest 'na szaro' w menu.

- w menu gdzie nie możemy użyć opcji save i load klikamy na znak zapytania w prawym górnym rogu
- wychodzimy z gry
- włączamy launcher i używamy opcji delete map.rwm
Mam nadzieje, że pomoże 8-)
Źródło http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost8022884 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=8022884#post8022884)
Nie ma to jak cytować samego siebie i to podwójnie ;)

Maksimuss
16-11-2010, 16:09
Te screeny z góry to są ze Roma surrectum 1.6 czy Roma surrectum 2.0?

meelosh
16-11-2010, 17:28
Przy okazji znalazłem rozwiązanie dla osób, które nie mogą save`ować gry bo ta opcja jest 'na szaro' w menu.

- w menu gdzie nie możemy użyć opcji save i load klikamy na znak zapytania w prawym górnym rogu
- wychodzimy z gry
Mam nadzieje, że pomoże 8-)
Źródło http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost8022884 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=8022884#post8022884)
Nie ma to jak cytować samego siebie i to podwójnie ;)

gdyby pomogło, to bym nie pisał :)

KLAssurbanipal
16-11-2010, 22:47
Te screeny z góry to są ze Roma surrectum 1.6 czy Roma surrectum 2.0?

Screeny z pierwszego posta są z 2.0.
Wersja 1.0 jest bardzo uboga w porównaniu do 2.0.

M13
17-11-2010, 20:16
Ja wiem... Ja jestem Noob ale... gdy już pobrałem moda to gdzie mam go wsadzić? bezpośrednio do katalogu Rome-total war? czy gdzieś daleś? a jeśli nie to co mam z nim zrobić by zaczął działać?

Kyuzo
17-11-2010, 21:25
Jak już masz w jednym miejscu
RS2.msi - 2,373Kb
RS21.cab - 500Mb
RS22.cab - 500Mb
RS23.cab - 500Mb
RS24.cab - 121.472Mb
RSII_setup.exe - 245Kb

odpalasz RSII_setup i instalujesz moda do głównego folderu RTW. Moda odpalasz z ikony na pulpicie, która uruchamia laucher (na screen`ie) i właściwie można już grać 8-)
http://i11.photobucket.com/albums/a184/simonkevnorris/RomaSurrectum/RomaSurrectum2%20Beta/RSII_Install_Launcher.jpg

Maksimuss
19-11-2010, 14:44
Wiecie z jakiej strony można ściągnąć Roma Surrectum 2.0
i czy jest już spolszczenie do Roma Surrectum 1.6 :?:

Kyuzo
19-11-2010, 20:25
Na pierwszej stronie tego tematu masz wielki link do strony z dowloadem, ale możesz też zajrzeć np. tutaj:
http://www.strategyinformer.com/pc/mods ... gory1.html (http://www.strategyinformer.com/pc/mods/rometotalwar/mod/category1.html)

a co do spolszczenia to się nie orientuje w tej materii.

SoyerDawid
22-11-2010, 13:05
Witam.Posiadam RMT i znalazłem na forum pięknie wyglądający mod do gry:"Roma Surrectum 2.0".Chciałbym go mieć w swoim RMT.I chciałbym zapytać jak zainstalować mod na całkowicie czystej grze ? Otóż nie posiadam dodatków ani żadnych patchów. Grę póki co nie włączałem ponieważ chciałbym odrazu zacząć z modem. ;) Proszę za bardzo nie krytykować mojej stylistyki tekstu ale rzadko gram w jakieś gry bo moje dzieci są wręcz nie rozłączne z komputerem.

Memnon[pl]
22-11-2010, 13:37
Po 1-jaką masz wersję gry?Bez patchy sobie nie zagrasz.
Po 2-jeżeli planujesz grać w RS II to TYLKO na dodatku Alexander ponieważ inaczej to sobie nie pograsz(wywala ciągle do pulpitu).Szkoda Twoich nerwów.

BlackWood
22-11-2010, 14:36
;)

SoyerDawid
22-11-2010, 15:07
Wybaczcie ale nie bardzo znam się .Ja nie mam nic wgranego.Mam czysty RMT.

Memnon[pl]
22-11-2010, 16:10
viewtopic.php?f=57&t=382&start=260 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=382&start=260)
Poczytaj-powinno pomóc...(od 5 posta w dół)...

SoyerDawid
22-11-2010, 19:13
No niestety te posty nie odpowiedziały na moję pytania :?: Mógłby ktoś napisać jakie pliki instalować i w jakiej kolejności ? Myśle ze z reszta sobie poradzę :D :D

BlackWood
23-11-2010, 12:56
;)

Paulus
25-11-2010, 12:05
zainstalowalem tego pacza 2.1 i wyskakuja jakies errory ja pindole :/ wiecie jak to zainstalowac ?

BlackWood
25-11-2010, 13:17
;)

jokerzbawca
25-11-2010, 13:46
BlackWood - a czy mod cokolwiek zmienia co widać przy pierwszym wrażeniu? Nowy wygląd menu czy coś w tym stylu? Bo ja nie wiem czy dobrze to wszystko zrobiłem chociaż zrobiłem w 100% jak trzeba bo wchodzę i tam dalej to samo żadnej wzmianki że jest to wersja 2.1 a rozgrywka wydaje się dziwnie znajoma...

Za to wydaje mi się że mam jakiś nowy kawałek muzyczny przy ładowaniu kampanii ale nie wiem czy to czasem zawsze się w RSII nie znajdowało i czy to czasem nie jest jakaś moja autosugestia :D

BlackWood
25-11-2010, 13:58
;)

jokerzbawca
25-11-2010, 14:03
A grałeś też w kampanię jednoturową? Czyli wizualnych zmian nie ma żadnych jeśli chodzi o samo intro itd? Bo np w EB pisało jaką się ma wersję moda zainstalowaną. Pozdrawiam również :)

PS Nie wiesz może co z tym Rise of the nations ?

SoyerDawid
25-11-2010, 14:13
Czy ciągle jest tak że na jednej prowincji jest dużo armii?Czy wciąż bardzo łatwo i szybko zdobywamy pieniądze?

BlackWood
25-11-2010, 15:20
;)

Danek944
26-11-2010, 17:19
Zainstalowałem sobie patcha tak jak napisałeś ale jak wcześniej wywala mnie do pulpitu jak gram Rzymem(w bitwie). jak to naprawić ? bo mnie już powoli doprowadza do szału,a chciałbym zagrać Rzymem.

BlackWood
26-11-2010, 17:35
;)

Danek944
26-11-2010, 17:38
Ok działa,ale nie wiem czy to nie ten sam problem co ze Spartą,że widzę 3 członków rodziny(na koncu nazwisko - Maximus) a w innych miastach są jacyś Scipio i tp ? ale nie widać i ch w drzewie rodziny.

zamek9
27-11-2010, 23:20
Cóż... ja niepotrzebnie tylko próbowałem RS2 instalować, wymagania moda mój komp "zniszczyły"... nawet na najniższych ustawieniach mi w bitwach haczy :lol:
Trzeba wracać do EB :)

Kyuzo
28-11-2010, 10:39
Hmm akurat wymagania sprzętowe RS2 były zaskakująco nie wygórowane.
Na jakim sprzęcie grasz ?

zamek9
28-11-2010, 13:39
Karta Nvidia GeForce 7300 GT 128
Procesor AMD Athlon 64 3000+
1,5 GB pamięci
wszystko stare jak świat ale EB idzie i to wystarczy ;)
mało ogólnie gram a jeśli już gram to tylko w gry strategiczne na których ten zabytek jeszcze jako tako radę daje
na RS2 to jednak zdecydowania za mało....

Kyuzo
28-11-2010, 15:45
Nie jest to najgorszy sprzęt. Jakby wymienić grafikę chociaż na gf8600GT to by taki RSII śmigał.
Pytałem, bo np. u mnie EB wcale jakoś zauważalnie lepiej od RSII nie działa jeśli chodzi o bitwy. Czasem nawet miałem wrażenie, że to EB działa mi gorzej podczas bitew :lol:

zamek9
29-11-2010, 01:17
W mojego kompa juz nie ma co inwestować :lol: już tak czekam kiedy się rozsypie całkiem bo póki co mi szkoda wszystko likwidować..
co do EB to dziwne, u mnie chodzi dosyć dobrze(oczywiście wyłączając całkowicie "pożeracze klatek" jak cienie, wygładzanie itp.... i detale też na średnio ustawiam a grać sie da spokojnie, co do RSII to już nie pomaga nic.

BlackWood
29-11-2010, 15:25
;)

zamek9
29-11-2010, 17:24
Dzięki Panowie ale juz RSII odinstalowałem i do EB wróciłem... być może cos przeoczyłem ale wydawało mi sie, że w RSII wszystko minimalnie ustawiałem i nic to nie dawało.
Poczekam niech w RSII wyjdzie jeszcze jakis/eś patche :) z drugiej strony grać na najnizszych detalach to też bezsensu. A że EB ma mniejsze wymagania to nie można mieć watpliwości. Sama data ich wyjścia no i sama "waga" mówią same za siebie.
Pozdrawiam

BlackWood
29-11-2010, 20:27
;)

Danek944
30-11-2010, 16:29
Siemq,ponowie moje pytanie : czy tylko u mnie tak jest że grając Rzymem,mam tak mało członków rodziny chyba Maximus ? a w innych miastach są np Scipio/Nepos itp... ale nie widać ich w drzewie rodziny.

WielkodusznyBezduszny
01-12-2010, 19:21
Siemq,ponowie moje pytanie : czy tylko u mnie tak jest że grając Rzymem,mam tak mało członków rodziny chyba Maximus ? a w innych miastach są np Scipio/Nepos itp... ale nie widać ich w drzewie rodziny.
Nie ja też tak mam. Z kolei ja mam pytanie czy skrypty powodują, że tylko jakaś frakcja dostaje full armię z ulepszeniami koło stolicy?

boogeyman
02-12-2010, 18:10
witam
mam takie pytanko:grając na polu bitwy wywala mi grę i wyłącza mi się całkowicie komp normalnie nie wiem dlaczego,jeśli ktoś może mi na to poradzić to bardzo proszę.
Zainstalowałem grę niedawno i może źle to zrobiłem?? :?
kurcze przepraszam jak pytanie się powtarza ale nie zawsze mam czas aby przeglądnąć cały temat a gra mi się bardzo podoba.
Gram Rzymem na Aleksandrze.Mam ściągnięty też pacz ale nie zainstalowałem go jeszcze a może powinienem??
no chyba tyle będę bardzo wdzięczny za porady w tej kwestii!> :)

Pozdrawiam!

02-12-2010, 23:16
Również witam na forum :lol:
Odpowiadam, patch i wszystko co zostało wydane należy doinstalować. Poprawiają rozgrywkę, mod w końcu pokazuje swój potencjał. Jest lepszy.

boogeyman
03-12-2010, 12:55
dzięki za odpowiedz ale możesz mi pomóc i powiedzieć jak ten pacz zainstalować,chciałbym aby wszystko dobrze chodziło bo na razie to klapa cały czas jakieś błędy.Mam zainstalowany ten mod na partycji C a czytałem że to nie najlepiej??>
Wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc!!> ;)

BlackWood
03-12-2010, 13:10
;)

boogeyman
03-12-2010, 16:23
dzięki Ci łaskawco i zapracowany człowieku że znalazłeś czas na odpisanie komuś choć wcale nie musiałeś.Widzę że pomoc drugiemu źle na Ciebie działa,ale ok spróbuje tak zrobić i zobaczę co wtedy się będzie działo.
Mimo narzekań dzięki za odpowiedz!> :)

Danek944
03-12-2010, 16:48
Siemqa,w jakim mieście muszę zbudować jakiś budynek żeby odblokować legiony ?

WielkodusznyBezduszny
04-12-2010, 11:26
Siemqa,w jakim mieście muszę zbudować jakiś budynek żeby odblokować legiony ?
Chodzi ci o jednostki pomariańskie? Jak tak to musisz w Akrgas na sycyli wybudować pałac(24tys. ludności). Wejdź na http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=386559 tu znajdziesz odpowiedzi na pytania.

Matiux
08-12-2010, 14:50
Jakiej wersji gry wymaga ten mod chodzi mi o patch.

I mam problem bo gdy próbuję włączyć gre robi się czarne okno z zielonymi napisami w lewym górnym rogu gra się nie włącza.

BlackWood
08-12-2010, 20:48
Jakiej wersji gry wymaga ten mod chodzi mi o patch.

I mam problem bo gdy próbuję włączyć gre robi się czarne okno z zielonymi napisami w lewym górnym rogu gra się nie włącza.
Wymagana wersja to 1.5 dla RTW i 1.6 dla BI .Ten zielony napis , oznacza że masz włączony Bloom efekt.Wystarczy w opcjach Launchera odznaczyć na "none" i problme z głowy.Jeśli chcesz mieć ten efekt.Musisz go zawsze zaznaczać na początku,potem zawsze zapisywać w prawym dolnym rogu wciskając "Save".Pozdrawiam

SoyerDawid
09-12-2010, 14:59
BlackWood :D Czy teraz gdy wyszedł najnowszy patch uważasz że RS jest lepszym modem od EB ? :?:

BlackWood
09-12-2010, 15:50
;)

SoyerDawid
09-12-2010, 18:24
No cóż,pozostaje mi tylko samemu przetestować mod.Mam nadzieje że się nie zawiodę(bardzo).Jeśli nie RM2.0 to jest jeszcze Europa Barborum 8-)

BlackWood
09-12-2010, 20:21
;)

Lampon
10-12-2010, 14:33
Jaka jest różnica między kampaniami: "Rome One Turn ,One-turn Campaigns.

Matiux
10-12-2010, 16:10
W one turn campaing chodzi o to że na start masz multum kasy i szybki start.

Mam pytanie w kampani Rzymu kiedy jest reforma mariusza podajcie rok.

jantar
10-12-2010, 16:49
Róznica jest w cenach budowli.Nie ma daty reformy. Na stronie moda jest pełen opis,ale na tym forum jest to formulowane wielokrotnie. No cóż odpowiem . Trzeba wybudować pałac w Arkagas na Sycylii.

BlackWood
10-12-2010, 17:46
;)

Danek944
10-12-2010, 18:54
Właśnie przed chwilą zniszczyli mnie grecy świeżo co po reformie, grałem na medium i było tak dużo wrogich armii greków, że nie dało się ich kontrolować, rozrośli się na połowę mapy.
Jaką frakcję byście polecali do gry, bo Rzymian na razie sobie odpuszczę.

WielkodusznyBezduszny
10-12-2010, 19:13
Właśnie przed chwilą zniszczyli mnie grecy świeżo co po reformie, grałem na medium i było tak dużo wrogich armii greków, że nie dało się ich kontrolować, rozrośli się na połowę mapy.
Jaką frakcję byście polecali do gry, bo Rzymian na razie sobie odpuszczę.
Macedonia, Ptolemeusze może Partia i Belgia. Graj tylko na one turn co prawda też są zalewy, ale nie tak duże jak na 0 campaning. Ja grając Rzymem na m/m zająłem całą Galię, Grecję, Macedonię, połowę płw.Iberyjskiego oraz wszystkie posiadłości Kartaginy w Afryce.
P.S atakując Rzym nie uruchamiaj skryptów(dostają pełne flagi pod stolicą niby historycznie,ale ja tak nie lubię), a jeśli grasz Rzymem w odpowiednim momencie skryptów nie uruchamiaj, bo inaczej buntownicy rzymscy mogą w parę tur cię pokonać.

jokerzbawca
11-12-2010, 12:26
a nie wiecie co z reformą kiedy legioniści zmieniają się już w tych ostatecznych? Nie mówię tu o reformie Mariusza tylko o późnym typie legionów. Tylko w Rzymie mam późnych pretorianów a wszędzie indziej nie :(

Lampon
11-12-2010, 18:52
Jak komputer mnie atakuje podczas zasadzki monitor robi mi sie czarny i wyskakuje błąd, gra sie zawiesza. Czym to może byc spowodowane?

WielkodusznyBezduszny
11-12-2010, 19:11
a nie wiecie co z reformą kiedy legioniści zmieniają się już w tych ostatecznych? Nie mówię tu o reformie Mariusza tylko o późnym typie legionów. Tylko w Rzymie mam późnych pretorianów a wszędzie indziej nie :(
Jeśli chodzi ci o tych z segmentową to zależy od koszar, ja jedynie gdzie mogę ich produkować to w atenach po wybudowaniu curia hostilia(?nie pamiętam nazwy).

BlackWood
12-12-2010, 03:56
;)

Riksza
12-12-2010, 12:06
Ten mod jest super ta grafika jest wykuksana zawsze lubię sobie na nim pograć takie uspokajające te drzewa

jantar
12-12-2010, 12:32
Jest patch 2.1a.

BlackWood
12-12-2010, 13:38
;)

Lampon
12-12-2010, 14:25
Wgrałem najnowszą wersję 2.1a i nadal podczas zasadzki jak strona atakująca nie ma czasu na ustawienie wojska podczas wczytywania bitwy ekran robi się czarny, prosze o pomoc czy można temu jakos zaradzić?

12-12-2010, 20:44
Reinstalacja moda. :D

Miniac
13-12-2010, 09:37
Witam wszystkich i z góry przepraszam jeżeli ten temat był już gdzieś poruszony. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć "na chłopski rozum" jak zainstalować ten mod? Posiadam zainstalowanego RTW i wszystkie dodatki Alexander i BI w odpowiednich wersjach, mam pościągane wszyskie pliki tego moda (RS2.msi, RS21.cab, RS22.cab, RS23.cab, RS24.cab, RSII_setup.exe) i właśnie nie wiem do którego folderu te pliki -RS21.cab, RS22.cab, RS23.cab, RS24.cab - powinienem (rozpakowane) wkleić? Bardzo prosiłbym o pomoc, linka itp.? :| Czy według Was jest lepszy jakiś mod globalny dla RTW niż ROMA SURRECTUM 2.0 ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

13-12-2010, 10:30
Witaj.
Jest temat moda, ale nie dziwi mnie twoja desperacja. :lol:
Najpierw zerknij tutaj:
viewtopic.php?f=57&t=382&start=100 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=382&start=100)

Zacznijmy od tego czy masz pobrane wszystkie części moda czyli:

RS2.msi 2 373 KB
RS21.cab 512 000 KB
RS22.cab 512 000 KB
RS23.cab 512 000 KB
RS24.cab 121 472 KB
RSII_setup.exe 245 KB

i czy masz je w jednym folderze.
odpalasz RSII_setup i instalujesz moda do głównego folderu RTW. Moda odpalasz z ikony na pulpicie, która uruchamia laucher (na screen`ie) i właściwie można już grać 8-)
Później masz patcha ;)

Najpierw ściągasz Patcha z Part 1 (masz trzy linki do wyboru).Winrarem wypakowujesz tego patcha, do głównego katalogu RTW i zamieniasz "tak na wszystkie"
Kolejno ściągasz z Part 2: Mini fixa .Też masz do wyboru ,tylko dwa linki (polecam z megauploada).Pliczek jaki ściągniesz wklej do data/_IMPORTANT_STUFF/Single_Player (w single player ,tym folderze wklejasz i zamieniasz).
Jeśli zamierzasz ,zacząć grę .Na początku w launcher (menu powitalnym) ,musisz skasować (czyli zaznaczyć) plik, delete map.rwm.Pozdrawiam

viewtopic.php?f=57&t=382&start=280 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=382&start=280)
Później bardzo bym prosił poruszać takie tematy w w założonych tematach o modach.Szybciej otrzymasz tam odpowiedź. Jak się zapoznasz, daj znać.
Co do drugiego pytania, jest wiele modów dobrych, do wyboru do koloru, zawsze poprawiają wersję podstawową gry, czy też dodatek BI. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy w tym względzie bo są różne gusta graczy, czy też oczywiście twórców poszczególnych modyfikacji. :)

pozdrawiam

Miniac
14-12-2010, 12:56
Wielkie dzięki za pomoc. Uruchomiłem ten plik startowy i mod, gra działa :D . Ale nie wiem zabardzo o co z tym patchem chodzi
:( . Ściągnałem z sieci patch 2.1a - czy to o ten chodziło :| ? Mógłbym prosić o pomoc skąd ten patch ściągnąć? Nie moge znaleźć linków :( . Skąd wziąść patcha z Part 1 i z part 2 ? Przepraszam ale ja uwielbiam grać w seię TW ale o modach, patchach itp. nie mam zielonego pojęcia ale faktycznie jestem zdesperowany :)

14-12-2010, 13:10
Wielkie dzięki za pomoc. Uruchomiłem ten plik startowy i mod, gra działa :D . Ale nie wiem zabardzo o co z tym patchem chodzi
:( . Ściągnałem z sieci patch 2.1a - czy to o ten chodziło :| ? Mógłbym prosić o pomoc skąd ten patch ściągnąć? Nie moge znaleźć linków :( . Skąd wziąść patcha z Part 1 i z part 2 ? Przepraszam ale ja uwielbiam grać w seię TW ale o modach, patchach itp. nie mam zielonego pojęcia ale faktycznie jestem zdesperowany :)
Desperado ;)
Teraz masz w jednym linku wszystko, i dobrze sciągnąłeś. Podane są dwa różne miejsca gdzie patcha tego samego można ściągnąć :)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=405358

Klikasz na spakowańca przykładowo
e:\Pobieralnia\RS_2.1a_Patch.zip\
i tam masz katalogi wszelakie, o takich samych nazwach jak w modzie
wrzucasz do folderu moda, po części nadpisując pliki, czy też jak zapyta się - podmienić, ty mu klikasz yes ;)
Nie wiem, czy pomogłem. Zajrzę w nocy, jakby co pytaj, zawsze ktoś pomoże.
pozdrawiam

Miniac
15-12-2010, 17:50
Witam, oj bardzo pomogłeś :D . Jak na razie wszystko extra działa. Browar jak nic się należy ;) . Pozdrawiam

15-12-2010, 23:20
Jakie piwo? :lol: Cieszę się że pomogło ;) Pierwszy post zostł zaktualizowany o instalację moda, korzystając już doświadczeń swoich i innych.
pozdrawiam

Danek944
16-12-2010, 11:01
Piwko - to taki skrypt, na niektórych forach, dostaje się za pomoc. ;]

16-12-2010, 11:35
Piwko - to taki skrypt, na niektórych forach, dostaje się za pomoc. ;]
Wiem ;) chociażby na forum najlepszego cRPG, ciekawe jakby się to przyjęło tutaj, wirtualny chmiel :D :?:
Wracając do spraw związanych z tym modem, plusem jego jest to że udowodnili że graficznie można nieźle podkręcić grę, inni już rozmawiają z twórcami moda by skonwertować za ich przyzwoleniem tekstury swoich modów. Ciekawe co z tego wyniknie?

Gulbin
21-12-2010, 18:50
Witam

Gram sobie w RSII kasa napływa ale po przekroczeniu 200 tyś zostaje mi tylko końcówka kwoty np. mam mieć w następnej turze 202 568 a zostaje 2 568. Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawia

Kamilek19st
24-12-2010, 10:50
Myślę ze musisz przeinstalować tego moda.Ja tak nie miałem,ale to rozwiąże sprawę.Save skopiuj.

Riksza
24-12-2010, 17:30
Ja mam takie coś że na bitwach nie na wszystkich od czasu do czasu gdy trochę zbliżę kamerę mod mi się wyłącza do pulpitu

Kamilek19st
26-12-2010, 16:55
jaki masz system.parametry?ja osobiscie mialem widne ale to jest przy przekupie nacji.,,Bribe" to zawsze winda jest.

Riksza
26-12-2010, 21:32
xP 3gb Ramy procek 2.8 core 2duo grafa geforce 7800

Kuba4012
27-12-2010, 00:35
PROSZĘ O POMOC
__________________________________________________ _______________________________________
Dlaczego mam niepełne drzewo rodziny?
Na początku, jak gram Rzymem, to mam 24 członków rodziny, a na karcie drzewa rodzinnego tylko 12.
Gram na BI, bo nie mam Alexa.
__________________________________________________ _______________________________________
PROSZĘ O POMOC

danieldamian PL
27-12-2010, 11:36
Proszę o pomoc: mod ten ściągałem przez torrenta (jeśli ma to jakieś znaczenie) i nie zwróciłem uwagi na wersje językową :oops: więc mam pytanie: jak mogę z wersji rosyjskiej uzyskac angielską, a najlepiej polską, proszę o linki i instrukcje :arrow: .

Memnon[pl]
27-12-2010, 23:51
PROSZĘ O POMOC
Na początku, jak gram Rzymem, to mam 24 członków rodziny, a na karcie drzewa rodzinnego tylko 12.
PROSZĘ O POMOC

To chyba takie niedorobienie tworcow tego moda.Nie tylko Ty tak masz-wszyscy tak maja-sprawdz wczesniejsze posty....

Kuba4012
28-12-2010, 00:45
]
PROSZĘ O POMOC
PROSZĘ O POMOC

To chyba takie niedorobienie tworcow tego moda.Nie tylko Ty tak masz-wszyscy tak maja-sprawdz wczesniejsze posty....
A da się coś z tym zrobić?

danieldamian PL
28-12-2010, 17:17
Proszę o pomoc: mod ten ściągałem przez torrenta (jeśli ma to jakieś znaczenie) i nie zwróciłem uwagi na wersje językową :oops: więc mam pytanie: jak mogę z wersji rosyjskiej uzyskac angielską, a najlepiej polską, proszę o linki i instrukcje :arrow: .
Dzięki już nie potrzebuje pomocy, a tak swoją drogą mod trudny odparłem atak kartagiński, a teraz muszę wybic to znaczy :roll: pokonac ich na drodze dyplomacji :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Kyuzo
30-12-2010, 08:21
Czasem zdarzają się błędy przy ściąganiu. Jeśli nadal ci nie działa nie pozostaje nic innego jak spróbować ściągnąć ten plik z innego źródła...

danieldamian PL
30-12-2010, 11:28
Co trzeba zrobić żeby ponumerowało mi legiony? Wiem że muszę mieć budynek, który zwie się "reply of suply arms", lecz ma znaczenie gdzie werbuje jednostki do przyszłego legionu: muszę je werbować tylko w jednym mieście majacym wybudowany wcześniej budynek czy warunki są inne? Proszę o odpowiedź! :)

arturex8
03-01-2011, 17:06
Gram w tego moda kilka tygodni,po wydaniu patcha od nowa z wielką nadzieją że poprawiło wg mnie jedyną wadą czyli wariacje z kasą i spam armii niestety jest wszystko po staremu czyli do du.....y marzą mi się wojny z inną frakcją np. Cztery bitwy w polu i po przegranej przeciwnik broni się tylko w miastach tymczasem nonstop produkcja jednostek i walenie w przysłowiowy mur bo zachwilę są kolejne armie komputera, czy ktoś wie jak to zmodyfikować lub link do modyfikacji tego draństwa bo jestem w takim dołku że odstawię rome do lamusa, proszę o pomoc z góry wielkie dzięki

BlackWood
03-01-2011, 17:19
;)

arturex8
03-01-2011, 18:47
w tym sęk , nie umiem oderwać się od tego moda bo pod wzgledem graficznym jest dla mnie doskonały, szczególnie nacja rzymska bo nią zawsze tylko gram, a posta pisałem dlatego że nie chce mi się wierzyć, że żaden z gości mających trochę wiedzy o modowaniu romy olał modyfikację grywalności tego moda, a wystarczy tylko lub aż zlikwidować spam armii i dobrać tak koszt armii, aby grać maksymalnie dwoma trzema legionami a na pokonanie frakcji zniszczyć dwie lub trzy armie w polu, realistyka jak dla mnie byłaby wręcz doskonała, czekam na info.

jepetto1
05-01-2011, 11:09
Wróciłem do Roma Surrectum 2 by sprawdzić co się zmieniło po patchu. Wniosków narazie nie mam, ponieważ mam sporo błędów w kampanii. Otóż zainstalowałem Roma Surrectum i potem patch 2.1a. Zacząłem sobie od Battles i wszystko było ok, prócz kilku brakującyh kart m.innymi w armii Seleucydów. Przeszedłem do kampanii One turn Rome, minęło około 30 tur i pojawiły się pierwsze problemy: Gdy chciałem podbić Marsylie, gra wyrzuciła do pulpitu z błędem failed to find. Myślałem, że to jednorazowy błąd ale jednak nie. musiałem te bitwę rozegrać na automacie. Kolejnym było przekupienie Greckiego generała. A potem z racji tego że wybrałem poziom kampanii na easy (wiem kozak jestem 8-) ) Musiałem trochę pomóc swojemu wrogowi i dodałem Boii kilka greckich hoplitów. To że nie było ich kart gdy przeszpiegowałem armię Boii było normalne ale to że wyrzuciło z gry bo nie znalazło tekstur tych jednostek to nie wiem. Nie mogę stwierdzić czy na tym patchu gra się dobrze, bo wcześniej grałem VH kampanie spartą i miałem zalew armii. Teraz gram Rzymem na easy i spokojnie można się kitrać we własnym państwie przez wiele tur by potem przejść do ofensywy. Nie mogę też stwierdzić czy dalej jest równie łatwo bo coś się w grze popsuło. Możliwe że zapomniałem odpalić skrypt w którymś momencie?

arturex8
08-01-2011, 19:28
Ja gram na normal i spam armii jest dalej,póki byłem przed pierwszą reformą zawałem sobie radę tworzeniem legionów sojuszniczych ale po reformie znacznie uszczupliły się możliwości produkcji doborowych oddziałów poza italią i nie daję rady ciągle nowym armiom np. Macedoni które ustawiają się w kolejce do oblegania moich miast, półtorej dramat

czy ktoś wie dlaczego na tyle róznych legionów w custom ,w kampani mam zaledwie nowe jednostki w rzymie i kartaginie, może w miastach trzeba wybudować coś szczególnego?

mussashi
09-01-2011, 01:50
witam pisze w sprawie Roma Surrectum II ma ktoś dokładnom instrukcje instalaci bo nie wiem co mam robic 5 raz instaluje i nie działa mi włączam laucher i daje start wiedze logo i wywala mnie na pulpit z jakoms tabelka o errorze prosze o pomoc czy może musze miec roma spaczowanego mam windowsa xp

BlackWood
09-01-2011, 02:18
:lol: :lol:

Raskolnikovv
09-01-2011, 10:00
witam pisze w sprawie Roma Surrectum II ma ktoś dokładnom instrukcje instalaci bo nie wiem co mam robic 5 raz instaluje i nie działa mi włączam laucher i daje start wiedze logo i wywala mnie na pulpit z jakoms tabelka o errorze prosze o pomoc czy może musze miec roma spaczowanego mam windowsa xp

Witaj mussashi. Black Wood w swojej nadzwyczajnej uprzejmości miał zaszczyt nie pomóc, ale postaram się nieco zasugerować może przydatne rzeczy. Wymagane wersje gry pod moda, opisy i linki znajdziesz na forum... Warto poszukać. Dokładniej tutaj:

viewtopic.php?f=36&t=2724 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=36&t=2724)

pozdrawiam

west
13-01-2011, 11:40
mussashi,

Jaki masz SO. WIN7 ma security na pewne foldery, gdzie jest instalowana domyslnie. Jesli masz win7 to zainstaluj na innej partycji, lub zrob jakis katalog zewnetrzny (np c:\moj kochany rtw)

arturex,
wlasnie po reformie dopiero zaczyna sie super zabawa:)
orientujesz sie co ci trzeba? (nazwy niedokladne)
- minimum wielkosc city
- fortified region
- logistyka (takie zielone cos, ostatnie w wyborze budynkow do robienia)
- metal (import, jesli prowincja nie ma)
- pola marsa
- rzymska forteca
... i juz w zaleznosci od prownicji stukasz fajne legiony. w najgorszym razie sa to Evocatii, w lepszym sa to wypasione legiony (threeteeeeen!!!:P)

.. teraz:
- forum
- prawa obywatelskie
- jakis dziwny budyneczek (kolegium? taki czarny z filarami)

... i mamy dostep do jeszcze lepszych legionow. Np. w egipcie strugalem kilka z 28 legionow Oktawiana:)

wszystkie te budynki sa dostepne w Rzymie po reformie, wiec mozna obmyslic sciezke rozwoju.
Jedyny bug jaki znalazlem poki co, to kiedy przejmujesz region z 'economic and foritifed region', to nie mozna strugac legionow. tylko te wsiury z duzymi tarczami.

co do spamu... jakos sie nie spotkalem. jest przesrane na poczatku wojny, bo przeciwnik wtedy silny, ale jak sie troche wykrwawi, to jakos to zaczyna wygladac. najlepiej zajac miasto z murami i tam przyjmowac wroga. tu mozna wchodzic do miasta w trakcie oblezenia i wzmacniac garnizon. poza tym tutaj obrona jednostek jest znacznie wyzsza niz atak. az sie prosi o wykorzystanie bugu z wiezyczkami.

edit:
i zapomnialbym o najlepszym. jakie fajne dziweki udalo wam sie wylapac w grze? poki co 2 zlapalem:
- przed szarza kawalerii w Powrot Krola. Rohanski wladca tuz przed szarza krzyczy "Death!!" Tutaj mi to germanie krzykneli jaki mi dzure w murze podkopem zrobili i sie wlewali do srodka:)
- okrzyk wiliama wallace'a z bitwy pod Stirling. jak juz chlopaki sie podjarali przemowa, to on galopuje przed frontem i to krzyczy. nie pamietam kto mi wykrzyczal. na pewno podczas bojki z galami.

lubie takie smaczki:)

BlackWood
13-01-2011, 13:31
To prze smaczki , powiem ci ze chyba w mało modów grałeś pod RTW.Bo takie smaczki zawiera co trzeci mod ;) .Dla mnie smaczki są w EB, orginalne języki na polu bitwy ,łacina ,greka czy j. Celtycki ,Iberyjski.Nowe dzwięki ,szermierki żołnierzy.Wiesz ile to trzeba pracy ,aby taki efekt osiągnąć :?: Niż wycięcie czegoś z filmu(praktycznie gotowiec).
Jeszcze taka jedna uwaga , to co mi sie w RSII nie podoba, to sama kampania , która jest męcząca.Jeśli dla ciebie niema spamu armii ,to sorry...Współczuje.
Jeśli podbijam miasto Macedonii (tak) , a za normalnie dwie kolejki (jedna czasem).Pod tym podbitym miastem, stoi już ze cztery pełne flagi wroga.To jak to inaczej nazwać :?: :?:
Kolejno sytuacja powtarza sie , w Hiszpanii .Gdzie jeszcze więcej komp potrafi wyprodukować(o Syrii już nie wspomnę bo tam po 9 flag pełnych stoi :!: ).Owszem jak się bawisz modem , na dyplomacje (czyli nic innego jak oszukujesz legalnie), jakoś dajesz rade.Odciągnąć kompa na jedną kolejkę.
Cała kampania w RS II polega na spamowaniu wojskiem).Praktycznie co turę masz pieniądze w takiej ilości ,aby starczyło na dwie pełne armie( dlatego nie musimy się przejmować swoimi ludzmi ,bo i tak za kolejkę mamy nowych).Męczy mnie ten mod jak żaden inny,jest zbugowany , nie przemyślany.Długo na niego czekałem, ale jak pisałem wcześniej rozczarowałem się. Prawda jest taka ,ze podoba sie ludziom ,bo ma ładną grafikę...Tyle na ten temat ...Ja zachęcam sprawdzić inne modyfikacje, a sami przekonacie sie o czym piszę .Pozdrawiam

west
13-01-2011, 13:55
no masz racje. nie mam za duzej wiedzy o modach. skupialem sie tylko na drobnych zmianach normalnej wersji,w stylu odblokowanie gry innymi nacjami czy nowe jednostki. ten mod bardzo mi sie podoba, ale jak mowisz, ze takie wstawki to chleb powszedni...
jak tylko skoncze rzymem to laduje EB. rozumiem jedna wypowiedz , czy dwie, ktore moga byc reklama, ale na kazdym kroku slysze, to obecnie najlepszy mod dla romka. gralem we wszystkie tw, ale i tak zawsze wracam do rtw. musze widze mocniej przysiasc nad modami, bo tu sie kryje klucz do zabawy:)

pzdr

ps; ciagle nie ogarniam jak z tym spamem armii. gram normalnie turowo. owszem, przeciwnik czasem potrafi niezla ekipa przyjsc i trzeba sie nameczyc w bitwach, ale to ciagle glupi komp, ktory durnieje przy walkach w miescie.

BlackWood
13-01-2011, 14:28
Chodzi o to ,że W RSII poziom trudności kampanii ,polega na wystawieniu przez Ai przeciwnika jak największej ilości Armii.W EB np.Komputer wystawi raptem dwie flagi , ale po rozbiciu ich, możesz być pewien że bez oporu zajmiesz prowincję.Oczywiście za jakiś czas, jeśli utknie twoja kampania, komputer będzie próbował odbić stracony teren.Róznica polega na tym ,że w EB masz większe koszty utrzymania wojska.Przywiązujesz sie do każdej nowo powstałej jednostki.W RS II możesz pozwolić sobie na tyle, ile ci kasa pozwoli a pozwoli , pozwoli na dużo.Co sprowadza rozgrywkę do stoczenia co turę masy potyczek , bitw itd.Jako że grałem w wiele modów pod RTW, takiego rozwiązania nie trawię.Męczy mnie po prostu i nawet te ładne, nowe tekstury jednostek i przyrody nie pomagają.Wiem że twórcy chcieli dobrze np.System rozwijania miast fajny jest ;) .Jednak w całości Kampanii gubi się.Bo tak czy inaczej ,może budynki są droższe ale za turę mamy znowu mnóstwo pieniędzy.Kompletne zero jeśli chodzi o zmuszanie gracza do myslenia i planowania.Kolejna tura i problem z pieniędzmi znika.No chyba że utworzymy masę Armii co będzie szło po kosztach.
EB to mod stary ,jednak ludzie modelują go nadal.Niedawno wyszła fajna poprawka , która przerzuca ,tekstury terenu z RS .Co kompletnie odświeża moda.EB to też ,dobrze wyważona i zbalansowana rozgrywka.To czego inne modyfikacje nie mają i mogą tylko pomarzyć.Całkiem nowy rozwój postaci ( kumaci wiedzą ocb), Reformy armii (nie tylko Rzymskiej )Cała masa nowości .Których niestety, mimo szumu w koło nowej RSII nie ma i wątpię czy będzie .Pozdrawiam

west
14-01-2011, 09:37
przekonales mnie. EB instaluje jak tylko podbije caly swiat w RS. to juz kwestia ambicji. na ktorego romka najlepiej zainstalowac?

kamilfuny
15-01-2011, 13:45
czemu na tym poście pisze że pliki w których ściągam RS mają mieć po 512mb a na twcenter z kąd mamy je pobierać mają 500mb?

15-01-2011, 14:10
Pobieraj, zobaczysz po ściągnięciu, gdyż podaje się wielkość w całkowitym przeliczniku. jest dobrze, zaufaj twórcom moda ;)

Vornar
17-01-2011, 04:26
panowie czy jest spolszczonko do tego zacnego moda?

BlackWood
17-01-2011, 12:53
Nie

arturex8
17-01-2011, 16:42
Po drugiej kampani w RSII moje wku..... Było maksymalne nie wytrzymałem i wzięłem się do roboty z tym spamem armii, dla fanów Rzymu dzielę się swoją robotą, uwaga!!! Mam teraz grywalność na poziomie EB albo lepiej bo jest ciut trudniej, zaczelem szukać w pliku export descript unit co jest nie tak i co znalazłem otóż wszystkie frakcje miały nawet elitarne oddziały po 700 lub max 1100 cenę pododawałem z przodu 3,4, 5 w zależności od jakości wojsk np. 3450,5430 i dołożyłem po dwie lub trzy tury czas robienia ślicznie z oddziałami najemnymi dla Rzymu wgrałem mod anciens anciliares który utrzymuje kasę na poziomie max 160 000 a przeważnie mam nie więcej niż 40000, 50000 tys. i hula.........!, np. Macedonia miał wcześniej kilka armii co tura teraz jedną na 7,8 tur miodzio,aha pamiętajcie że nową kampanię zaczynamy na easy wtedy idealnie zbalansowana i nie jest wcale prosto

jepetto1
18-01-2011, 09:42
Arturex mógłbyś wysłać twój zmodyfikowany plik edu, i link do moda? Grasz z patchem?

west
18-01-2011, 09:54
zrozumialem o co chodzi z tym spamem dopiero przy wojnie z sarmatami. ogromne panstwo, nie mozna im skrecic karku dobrze zaplanowanym, zdradzieckim atakiem:) trzeba troche polazic. swietnie walcza, bitwa z nimi to udreka, trzeba konstruowac specjalnie armie pod walke z nimi... i jak tu czlowieka ma cos nie trafic, jak nagle przy zdobytym miescie, gdzies daleko od innych ich prowincji wyrasta pelna flaga wypasionego woja? przy kartaginie czy macedonii tego tak nie widac, bo ja sam robie masowki... poza tym przelamalem lenistwo i wlaczylem na najtrudniejszym. ok. juz wszystko rozumiem:)

odpalilem EB i zaczalem porownania:
O grafice nie ma sensu nawet dyskutowac. Plynnosc gry mi spadla. Komp dlugo doczytuje na koniec tury. I tylko (az) tyle minusow. Reszta tylko w plusach. Ogromny wybor najemnikow, fajne smaczki z dialogami, ogolnie czuje sie tutaj wiekszy balans. Za malo gralem, zeby wdawac sie w szczegoly, ale wniosek jest oczywisty:

- jesli chce sie pobawic, to odpalam RS na jakims easy, spamuje wojo, biore popkorn i gram sobie tytaniczne bitwy z fajnym podkladem muzycznym i swietna grafa.
- jesli w pracy mnie nie wymaglowali i ciagle chce mi sie myslec, to bez dwoch zdan biore EB, ambitny poziom trudnosci i ostro pracuje, zeby do czegos dojsc.

niech to ktos sklei:)

jepetto1
18-01-2011, 10:23

BlackWood
18-01-2011, 13:04
zrozumialem o co chodzi z tym spamem dopiero przy wojnie z sarmatami. ogromne panstwo, nie mozna im skrecic karku dobrze zaplanowanym, zdradzieckim atakiem:) trzeba troche polazic. swietnie walcza, bitwa z nimi to udreka, trzeba konstruowac specjalnie armie pod walke z nimi... i jak tu czlowieka ma cos nie trafic, jak nagle przy zdobytym miescie, gdzies daleko od innych ich prowincji wyrasta pelna flaga wypasionego woja? przy kartaginie czy macedonii tego tak nie widac, bo ja sam robie masowki... poza tym przelamalem lenistwo i wlaczylem na najtrudniejszym. ok. juz wszystko rozumiem:)

odpalilem EB i zaczalem porownania:
O grafice nie ma sensu nawet dyskutowac. Plynnosc gry mi spadla. Komp dlugo doczytuje na koniec tury. I tylko (az) tyle minusow. Reszta tylko w plusach. Ogromny wybor najemnikow, fajne smaczki z dialogami, ogolnie czuje sie tutaj wiekszy balans. Za malo gralem, zeby wdawac sie w szczegoly, ale wniosek jest oczywisty:

- jesli chce sie pobawic, to odpalam RS na jakims easy, spamuje wojo, biore popkorn i gram sobie tytaniczne bitwy z fajnym podkladem muzycznym i swietna grafa.
- jesli w pracy mnie nie wymaglowali i ciagle chce mi sie myslec, to bez dwoch zdan biore EB, ambitny poziom trudnosci i ostro pracuje, zeby do czegos dojsc.

Ostatnio jeden moder , zrobił poprawkę ,która przerzuca tekstury terenu z RS do EB.Teraz wszystko wygląda ładniej(Linki znajdziesz w temacie o EB).Oczywiście jednostki zostały takie same.Jeszcze tylko kilka uwag na temat właśnie jednostek.W EB niema tak tragicznych.Dobrze odwzorowane i co najważniejsze zrobione od nowa.Musisz też zauważyć że Eb to juz mod stary.RS II wyszła niedawno a i tak tworzono ją dłuuugo.Do Eb jest masa sub-modów(konkretnych) , do RSII same drobne poprawki (w większości graficzne :? ).Co do zamulania ,to w EB jest dużo skryptów, które komputer musi przemielić (oczywiście mam nadzieje że wiesz ,jak się te skrypty uruchamia :!: ) .Na dobrym kompie , takim jaki ja posiadam :D , problemów z zamułką nie mam.Nie opisałeś jeszcze najważniejszej cechy jaką EB posiada, mianowicie rozwój postaci naszych generałów i członków rodziny.Czegoś takiego nie ma w żadnym modzie.To co zrobili twórcy , to mistrzostwo świata.Naprawdę nie raz EB potrafi zaskoczyć.Wystarczy prześledzić wątek o EB i poczytać relację graczy.RSII niestety w tym temacie ma sporo bugów i niedociągnięć .No ale jeśli ktoś nastawiał sie w swojej pracy,tylko na fajerwerki , to tak bywa niestety.Pozdrawiam

west
18-01-2011, 13:40
skrypty? rozwoj postaci? yyyy. sciagnalem eb1.1, eb1.2 i nakladke RS. eb1.1 i 1.2 wrzucilem, na nakladke RS juz mi cierpliwosci nie starczylo. tyle:)

BlackWood
18-01-2011, 14:13
W takim razie zapraszam do pomocy technicznej w odpowiednim temacie ;)

west
18-01-2011, 15:23
a my ciagle w RS temacie gadamy... :oops:

przepraszam zainteresowanych za spam:)

arturex8
18-01-2011, 16:30
Gram z patchem 2.1a,plik nie wiem jak wrzucić na download chyba że dasz mi info zmiany są proste nie pamiętam jak zwie się w tym pliku wers z danymi o turach i kosztach ale jest to bodajże przedostatnia linijka , pierwsza cyfra jeśli wejdziesz w ten plik w rome play 1 tur oznacza turę druga koszt jednostki np: 1, 340, dalej są cyfry oznaczające koszty utrzymania ale to już. Wyższa szkoła jazdy zajmie ci to max 40 min,zrób sobie kopie RS II bo pliki w tym modzie są strasznie zagmatwane:kampania 0 tur, kampania 1 tur i data podstawowa moda mi moje ustawienia nie działały więc zastąpiłem swoim plikiem we wszystkich trzech wymienionych, niestety moje korekty uniemożliwiają grę innymi frakcjami i nie wiem dlaczego (dlatego koniecznie kopia całego pliku moda jeśli masz go w oddzielnym folderze gry )polecam również submody jak anciens anciliares, mod z portretami z serialu Rzym i mod zmieniający statki znajdziesz je na total.war.org w kategorii RS II submods, wracam do gry, a z EB jakby cię kusiło powiem krótko: w trakcie zmiany tury możesz śmiało zjeść obiad, muzyka niezła, jednostki rzymskie be....., statystyki makabra, rzut pillum to efek rzucania kamykiem w mur a to była zabójcza broń często nie dawała nawet ochrony tarcza,kochotra reformata podstawowa jednostka w grze po reformie ubrana regulaminowo jak dzisiejsze wojsko a przecież po reformie uzbrojenie legionów zapewniano w trzech formach:sami wg. możliwości, państwo lub konsul dowodzący armią w sumie oprócz faktycznie kilku smaczków to jak porównanie starego mera do nowego modelu, do starego jest sentyment ale nowy model to nowy,pozdrawiam .

BlackWood
18-01-2011, 17:31
Gadasz bzdury mości panie :roll: Moge z tobą wejśc w polemikę, jeśli chodzi o to co wypisujesz >>>Chcesz???

jepetto1
18-01-2011, 19:00
Gram z patchem 2.1a,plik nie wiem jak wrzucić na download chyba że dasz mi info zmiany są proste nie pamiętam jak zwie się w tym pliku wers z danymi o turach i kosztach ale jest to bodajże przedostatnia linijka , pierwsza cyfra jeśli wejdziesz w ten plik w rome play 1 tur oznacza turę druga koszt jednostki np: 1, 340, dalej są cyfry oznaczające koszty utrzymania ale to już. Wyższa szkoła jazdy zajmie ci to max 40 min,zrób sobie kopie RS II bo pliki w tym modzie są strasznie zagmatwane:kampania 0 tur, kampania 1 tur i data podstawowa moda mi moje ustawienia nie działały więc zastąpiłem swoim plikiem we wszystkich trzech wymienionych, niestety moje korekty uniemożliwiają grę innymi frakcjami i nie wiem dlaczego (dlatego koniecznie kopia całego pliku moda jeśli masz go w oddzielnym folderze gry )polecam również submody jak anciens anciliares, mod z portretami z serialu Rzym i mod zmieniający statki znajdziesz je na total.war.org w kategorii RS II submods, wracam do gry, a z EB jakby cię kusiło powiem krótko: w trakcie zmiany tury możesz śmiało zjeść obiad, muzyka niezła, jednostki rzymskie be....., statystyki makabra, rzut pillum to efek rzucania kamykiem w mur a to była zabójcza broń często nie dawała nawet ochrony tarcza,kochotra reformata podstawowa jednostka w grze po reformie ubrana regulaminowo jak dzisiejsze wojsko a przecież po reformie uzbrojenie legionów zapewniano w trzech formach:sami wg. możliwości, państwo lub konsul dowodzący armią w sumie oprócz faktycznie kilku smaczków to jak porównanie starego mera do nowego modelu, do starego jest sentyment ale nowy model to nowy,pozdrawiam .

U mnie tura w eb trwa max 20sek. gram w EB 1.2 +minimod pack 1.3 pod alexandra.
Co do RS 2, włąsnie arturex przypomniałeś mi ,że tam jest mnóstwo tych plików ,,Play one turn" muszę pozmeniać wszystkie? Chcę zwiększyć koszt rekrutacji i utrzymania x10 to musiałbym grzebać we wszystkich tych plikach? ktoś ma jakiś lepszy pomysł?

arturex8
18-01-2011, 23:14
Panie Blackwood jeśli ktoś ocenia inną wypowieć jako bzdurę bez podania konkretnych powodów takiej oceny nie jest wart nawet wymiany jednego pojedyńczego zdania a co mówić o polemice

BlackWood
19-01-2011, 00:44
Tak myślałem ,choć podejrzewam jakim typem gracza jesteś ;) Zaczynamy :
* EB to mod mający ostatnią aktualizacje w 2008(czyli jest już stary)
*RSII niedawno , po kilku latach produkcji ( i co oprócz grafy nowego?? )
*EB ma nową muzykę, nie zerżniętą z innej modyfikacji(patrz RSII mapa kampanii,teraz sprawdz PI), nowe odgłosy szermierki o językach już nie wspomnę :)
Dobra do meritum , EB ma masę nowych skryptów ,rozwój postaci (nie zbugowany jak w RS) ,czepiasz się o rzut pilum że za mało strat zadaje, teraz sprawdz ten w RSII . Czy też, aby na pewno miażdży :?: Bo według mnie jest prawie taki sam jak w EB.Jeśli szczególnie jesteś uparty i zaczynasz grać na poziomie bitewnym na Hard, V hard, te obrażenia będą coraz mniejsze.Powód taki dodatkowe bonusy dla kompa(taki silniczek).
Musisz pamiętać też ,że rodzai pila było kilka.Każde służyło do czegoś innego.Powinieneś to wiedzieć , jak juz tryskasz wiedzą o historii(jednak ,nie zamierzam sie tu o pila spierać ,dla mnie rodzaj obrażeń jest dobry jak i w RS i EB) .
Twoje wcześniejsze posty i obecny,utwierdza mnie w fakcie że wypowiadasz sie w sposób paradoksalny :| (bez urazy) .Już tłumaczę ,sam piszesz że wkurzają cie spamy armii(bugi itd.), sam też nie jesteś zadowolony do końca z RSII "wkurzasz się" itd.Sam kombinujesz jak by temu zapobiec, jedyną rzeczą tak naprawdę , która trzyma cię przy RSII to grafika.Sam tak wcześniej napisałeś :|(prawda) .Dla mnie grafa nie jest tak ważna ,jak dla ciebie, bo nie jestem typowym , łaaaaaaał graczem.Lubie wyzwania i troszeczkę myslania.Czego w RSII nie mogę odszukać.Ładne jednostki ...Fakt, ładny teren...Fakt...Rozwój miast ,też fajny.Na tym koniec.
Pisze tak aby ci uświadomić,że nie grywałem w trzy mody na krzyż,tylko całe mnóstwo,wiec mogę porównać .Dla mnie już więcej ma do zaoferowania taki Res Bellicae.Bo chociaż ma nowe animacje i dużo innych smaczków.Których wiele modyfikacji nie ma, a robi go zaledwie garstka zapaleńców.
Moze ci sie nie podobać EB, twoja sprawa, lubisz fajerwerki ,trudno.Jednak musisz wiedzieć ,że do klimatu EB ,całej oprawy tejże modyfikacj, RSII sporo brakuje, sporo .
Fajnie ujął to West .RSII popkorn ,EB prawdziwe wyzwanie.Nic dodać nic ująć.Czepiasz się EB, że wolno chodzi.Jasne jak miałem kompa z 1.7 ghz procesorem i 512 pamięcią ram .To mogłem sobie kanapki w kuchni robić.Jednak dziś mając lepszy sprzęt cała kolejka trwa chwilkę.
Wiec taki twój zarzut jest śmieszny i polecam wymienić w końcu komputer ;) . Jeśli coś jeszcze chcesz dodać , jaki to EB jest niegrywalny i kiepski z chęcią dalej mogę kontynuować wątek.Jednak stary, jesteś na przegranej pozycji.
Podam przykład, EB ma oryginalny i realistyczny sposób przeprowadzania reform, nie tylko rzymianie dokonują przemian w Armii.Lepszy balans handlowy ,dużo informacji historycznych, widać że włożono w tego moda, dużo serca i wiedzy.RSII hmm, skwituje to tak , jeśli by włożyć do RS, oprawę graficzną z modów powstałych w 2008 roku, to byłby to przeciętny mod.Nic nie wnoszący i wkur... jeszcze bardziej gracza .Coś jak Spqr.Czy w tedy byś tak bronił tej modyfikacji :?: :?: Wątpię ..na prawdę .Pozdrawiam

adrs
19-01-2011, 18:09
Witam panów, mam takie pytanko - zacząłem właśnie instalować RS II ale po przeczytaniu waszych postów doszedłem do wniosku iż warto by było wypróbować także EB, no i właśnie, można mieć te oba mody zainstalowane naraz? Ponieważ nie chce mi się znowu wszystkiego odinstalowywać :P

BlackWood
19-01-2011, 19:48
W przeciwieństwie do EB ,RSII nie działa samodzielnie.Zamienia oryginalne pliki gry.Wiec raczej nic z tego.Pozdrawiam

Lampon
20-01-2011, 20:51
Witam!
Mam problem z RSII nie mogę rozegrać bitwy kiedy komp. atakuje i wpada w zasadzkę. Podczas ładowania wywala mnie do windy. Grałem Kartaginą i tam armia Hanibala kiedy zostaje zaatakowana przez rzym wywala nie ładuje bitwy. Przeinstlowałem kompa, sformatowałem i nic. mój kom to 2 rdzeniowy AMD 3.2 GHZ karty graf to asus 9800 GT TOP2x SLI. RAM 4 GB win XP. Proszę o pomoc.

west
21-01-2011, 16:30
Tak myślałem ,choć podejrzewam jakim typem gracza jesteś ;) Zaczynamy :

Ty to lubisz. tylko czekales, az odbije pileczke:)
przegladam temat EB i widze, ze prowadziles takich dyskusji wiecej niz ja obalalem senat Juliuszami:)

BlackWood
21-01-2011, 16:48
Po prostu nie przepadam , jak ktoś tworzy niestworzone historie ;) .Jednak żeby była jasność ,RSII to też dobry mod...Ładny .Jednak twierdzić, że jest zdecydowanie lepszy od EB.Podając jedynie argumenty , ładniejszy ,rozwala mnie na łopatki.Co do balansu na polu bitwy , RSII i EB jest b.podobny .Tu naprawdę nie zmieniał bym nic.No do Eb ,jest jeszcze sub-mod, zmieniający statystyki jednostek i formacje .Ale to juz inna bajka .Pozdrawiam

kamilfuny
24-01-2011, 12:54
Kiedy grając Rzymem występuje reforma Mariusza ?

arturex8
24-01-2011, 17:14
Kilka postów wcześniej masz wyczerpujacy opis jak przejść w reformę I co trzeba wybudować aby mieć nowe legiony,polecam submod play rome emperor zawiera wszystkie submody włącznie z poprawą AI poza tym każdy legion po reformie będzie miał na ikonce nazwę legionu w postaci liczb rzymskich np. legion w kartaginie III instalacja i link są na forum total war w kategorii RS II submod,pozdrawiam.

west
25-01-2011, 11:37
Kiedy grając Rzymem występuje reforma Mariusza ?

w maksymalnym skrocie poraz tysiaczny w tym temacie. musisz miec huge city z wybudowanym palacem na sycyli. miasto, ktoro na starcie sasiaduje z Syrakuz od lewej strony. zabita dechami wiocha na starcie, wiec ladnie strugaj 'wiesniakow' i slij pielgrzymki:)
poza tym zadbaj o odpowiedni rozwoj swoich prownicji, bo niektore budynki blokuja rozwoj militarny, tj jak postawisz "economic region" to nie ma dostepu do pol marsa (poki nie zrobisz economic +fortified region)

arturex8
25-01-2011, 20:34
Panie BlackWood zacznę może od tego, że nie zniże się do takiego poziomu w którym ublża się przedmówcy, jaki typ gracza, łaaaaaał gracz przynajmnie,gadanie bzdur... ,w Rome gram baaardzo długo a w mody grałem nie niektóre ale we wszystkie przynajmniej te warte zachodu, więc gadanie bzdur o jakiejkolwiek modyfikacji jest mi obce, co do Pana Szanownego i jego "ekspertyz" przypomniała mi się dyskusja w której poddał Pan "fachowej"krytyce mod który teraz ma swój oddzielny temat,a nawet własną stronę nie mówiąc o popularności, ale wracając do głównego tematu odpowiadam:myślenie w EB przeszedłem całą kampanię dwoma armiami na zmianę odnawianymi nie wiem co ma to wspólnego z strategią,może... z taktyką,reformy- drugą reformę (mariusza) miałem gdy nie miałem już z kim walczyć to tyle jeśli chodzi o realistyczne reformy, w RS jestem po reformie po podbiciu Egiptu,kartaginy, Grecji ,hiszpani i części galii mniej wiecej odpowiednik historyczny bo reforma Mariusza właśnie z powodu wielkości państwa miał pozwolić na rekrutację do legionów nie tylko rzymian stąd ich różnorodność wyposażenia i barw, której w EB też nie ma więc jaka realistyka...?, dwa legiony którymi grałem w tym żadnym modzie nie utrzymałyby mi realistycznie nawet italli a co mówić wielkie imperium, w RS mam 5 legionów i kombinuje aby wyrobić finansowo i co najpiękniejsze różniące się wyposażeniem np:hełm,hamata lub segmetata, "smaczki" typu językowego nie robią na mnie wrażenia po na polu bitwy dowodzi się legionem a nie oddziałem na tym polega piękno tej gry, dyplomacja- po przegranych dwóch bitwach Pont poprosił o pokój przy okazji zabrałem im miasto mnie interesujące w zamian za pokój i teraz najciekawsze od 20 tur mnie nie atakują a poprosili nawet o prawa handlowe,nic dodać,nic ująć,najwyraźniej graliśmy w inne mody RS,co prawda mój lekko zmodyfikowałem,pozdrawiam i polecam RS II, mod ma coraz więcej fanów i powstają nowe submody doskonalące rozgrywkę,pozdrawiam.

BlackWood
25-01-2011, 23:20
Panie BlackWood zacznę może od tego, że nie zniże się do takiego poziomu w którym ublża się przedmówcy, jaki typ gracza, łaaaaaał gracz przynajmnie,gadanie bzdur... ,w Rome gram baaardzo długo a w mody grałem nie niektóre ale we wszystkie przynajmniej te warte zachodu, więc gadanie bzdur o jakiejkolwiek modyfikacji jest mi obce, co do Pana Szanownego i jego "ekspertyz" przypomniała mi się dyskusja w której poddał Pan "fachowej"krytyce mod który teraz ma swój oddzielny temat,a nawet własną stronę nie mówiąc o popularności, ale wracając do głównego tematu odpowiadam:myślenie w EB przeszedłem całą kampanię dwoma armiami na zmianę odnawianymi nie wiem co ma to wspólnego z strategią,może... z taktyką,reformy- drugą reformę (mariusza) miałem gdy nie miałem już z kim walczyć to tyle jeśli chodzi o realistyczne reformy, w RS jestem po reformie po podbiciu Egiptu,kartaginy, Grecji ,hiszpani i części galii mniej wiecej odpowiednik historyczny bo reforma Mariusza właśnie z powodu wielkości państwa miał pozwolić na rekrutację do legionów nie tylko rzymian stąd ich różnorodność wyposażenia i barw, której w EB też nie ma więc jaka realistyka...?, dwa legiony którymi grałem w tym żadnym modzie nie utrzymałyby mi realistycznie nawet italli a co mówić wielkie imperium, w RS mam 5 legionów i kombinuje aby wyrobić finansowo i co najpiękniejsze różniące się wyposażeniem np:hełm,hamata lub segmetata, "smaczki" typu językowego nie robią na mnie wrażenia po na polu bitwy dowodzi się legionem a nie oddziałem na tym polega piękno tej gry, dyplomacja- po przegranych dwóch bitwach Pont poprosił o pokój przy okazji zabrałem im miasto mnie interesujące w zamian za pokój i teraz najciekawsze od 20 tur mnie nie atakują a poprosili nawet o prawa handlowe,nic dodać,nic ująć,najwyraźniej graliśmy w inne mody RS,co prawda mój lekko zmodyfikowałem,pozdrawiam i polecam RS II, mod ma coraz więcej fanów i powstają nowe submody doskonalące rozgrywkę,pozdrawiam.

Troszeczkę zbierałeś się na odpowiedz ;) , ale nie będę spamował w tym wątku.Napisze tylko że do EB ,też jest już mnóstwo modyfikacji a polecane przez ciebie sub- mody do RS, nic konkretnego nie wnoszą(oprócz poprawek graficznych).RS to nowy mod ,EB ma już za sobą kilka lat od swojej premiery.Nie będę się powtarzał, bo widze ty wiesz lepiej.Mówisz o świeżości , o masie fanów(sprawdz ile ma EB, na prawdę genialne porównanie) ???Chłopie czepiasz sie ,czegoś aby sie czepić ,żal.
Historycznie, rzymianie opierali swoje siły na regionalnych armiach.Wiec po co wieszasz psy na twórcach EB???Że za mało legionów(właściwie ,chce cie uświadomić,że przed Mariuszowe wojsko to też są legiony)??Smieszny jesteś z takimi poglądami i naprawdę ,już w tym temacie nie powinienem z tobą dyskutować ;) .
Reformy w EB występują nie tylko u rzymskiej nacji, twórcy zadbali o rozwój innych państw, ku uciesze innych graczy.To że nie rozumiesz EB,całej otoczki rozwijania postaci, masy nowych skryptów, nie upoważnia cie do pisania głupot na temat tej modyfikacji.
RSII to dobry mod, jednak do klimatu i pracy twórców EB, raczej nie porównywał bym i co najważniejsze nie stawiał na 1 szym miejscu :!: Tylko dla tego że ma lepszą grafikę :!:
Co do twojej osoby,to nie obrażam cię, tylko potwierdzam fakt.Że jesteś graczem mało "wymagającym".Który sam sobie przeczy.Przecież sam musiałeś coś poprawiać w tym zbugowanym modzie.Co do dyplomacji, to ona jest taka sama jak w EB ,czy całym RTW.Więc OCB???Serio po co drążysz temat ,w którym się pogrążasz w moich oczach i uwierz nie tylko ;) ..Grasz w tego moda, święcie przekonany że jest NAj.To sobie graj .Ja ci jednak mówię ,że nowości tam wielkich nie ma.Już więcej widzę tych zmian w RB. Pozdrawiam

25-01-2011, 23:34
Szlachetni Przedmówcy, to jest temat o modzie...Roma Surrectum 2.0 ;) rozumiem rozbieżności w ocenie, każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie bawmy się w porównania...Więc, póki co,trzymajmy kciuki za tych co poświęcają swój wolny czas, by grało nam się lepiej, by nie stracili weny twórczej.
pozdrawiam

arturex8
26-01-2011, 00:20
"gratuluję" następnego porównania modów,proponuje bardziej dokładne czytanie postów najlepiej ze zrozumieniem zanim zacznie oceniać się wiedzę kogokolwiek o czymkolwiek, różnorodność modyfikacji do romy pozwala na wybór moda pod własne,indywidualne upodobania i każdy gracz niech ocenia modyfikację według własnych kryteriów ,a prowadzić dalej dyskusję faktycznie nie ma sensu, jest to temat tylko o RS II i tak niech zostanie.

urquart
11-02-2011, 07:55
witam, udało mi się, nie bez pewnych trudności, zainstalować RSII i mam dziwny problem- eventy na mapie strategicznej i banery jednostek są cholernie jasne, aż kłują w oczy, a podczas bitew nie wiem co jest podświetlone. Ciekawy jestem czy macie tak samo? I nie piszcie mi, żebym zmniejszył jasność monitora, bo wtedy kampania i bitwy są tak ciemne, jak gdybym grał w nocy.

Kyuzo
11-02-2011, 15:28
Wygląda na to, że masz włączony bloom. Odznacz w 'Special Bloom Effects' w launcher`ze.

Riksza
17-02-2011, 18:11
mam taki problem iż gdy podczas bitew nie zawsze ale bardzo często gdy lekko przybliżę kamerę to wywala mnie do pulpitu ??

jepetto1
18-02-2011, 10:38
Riksza, zobacz czy w opcjach masz zaznaczone unit shaders, jeśli nie masz to zaznacz.

Riksza
18-02-2011, 17:05
zaznaczyłem i narazie nie Wywaliło mnie jbc to napisze

danieldamian PL
18-02-2011, 18:45
Mod według mnie godny uwagi (mogę miec swoje zdanie? ;) ).
btw. Może macie sposoby na bitwy (porady), ponieważ dowódca dobrym nie jestem, a bitwy według mnie są wymagające.

radoxx4
07-03-2011, 19:20
Hmmm znaczymy czy mod fajny, narazie spauzowałem sobie nieświadomie EB bo jednak po instalacji RS 2 EB nie działa. Grafika b ładna, zobaczymy czy gameplay będzie również fajny?

Scorpi80
15-04-2011, 19:49
Witam, po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi chciałem wyrazić swoje kilka zdań na temat tego moda. Na pierwszy rzut oka wygląda wszystko pięknie, ładna grafika jednostek, krajobrazy, szczegóły itp. Na plus można zaliczyć także mimo wszystko dyplomację. Przeciwnicy dotrzymują przymierza, nie atakują jeśli nie zajmie się ich ziem. Rozwój miast bardzo rozbudowany, oczywiście w późniejszym etapie już jest mniej ciekawy jeśli ma się dużo kasy i buduje się wszystko po kolei. Ciekawym elementem jest również frakcja Free People, atakują nawet dalej od swych miast, nie są słabi :) Grając na 1 turn campaign nie ma takiego dużego spamu armii.
Jakimi gracie frakcjami?
Obecnie gram Dacia, niszcze Macedonie na południu, na wschodzie wojna totalna z Sarmatami. Na zachodzie graniczę z Cimbri ale nigdy mnie nie zaatakowali jeszcze :)
Podsumowując moda oceniam dobrze.

Araven
18-04-2011, 11:19
Witam, po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi chciałem wyrazić swoje kilka zdań na temat tego moda. Na pierwszy rzut oka wygląda wszystko pięknie, ładna grafika jednostek, krajobrazy, szczegóły itp. Na plus można zaliczyć także mimo wszystko dyplomację. Przeciwnicy dotrzymują przymierza, nie atakują jeśli nie zajmie się ich ziem. Rozwój miast bardzo rozbudowany, oczywiście w późniejszym etapie już jest mniej ciekawy jeśli ma się dużo kasy i buduje się wszystko po kolei. Ciekawym elementem jest również frakcja Free People, atakują nawet dalej od swych miast, nie są słabi :) Grając na 1 turn campaign nie ma takiego dużego spamu armii.
Jakimi gracie frakcjami?
Obecnie gram Dacia, niszcze Macedonie na południu, na wschodzie wojna totalna z Sarmatami. Na zachodzie graniczę z Cimbri ale nigdy mnie nie zaatakowali jeszcze :)
Podsumowując moda oceniam dobrze.
Dzięki za wypowiedź na temat 2.0 bo grałem w 1.6 z patchem 1.6a i zastanawiam sie nad pobraniem wersji 2.0. Bo 1.6 naprawdę mi sie podobało. Czekając na powstające dopiero mody w klimacie Rome ściągnę chyba RS 2.0 (Twój post mnie prawie przekonał ;) ), jakiś patch chyba widziałem niedawno na TWC... Muszę sprawdzić. Pozdrawiam.

18-04-2011, 12:15
Do tego moda są także submody, po początkowym falstarcie mod zaczyna być dosyć dobry... :D

BlackWood
18-04-2011, 14:56
A ja odradzam.Chyba że chcesz zobaczyć,na ile graficznie można podkręcić starego RTW.Pozdrawiam

radoxx4
19-04-2011, 18:09
Ja polecam także, ten mod jest nastawiony na sieke od początku i o to w nim głównie chodzi, a ekonomia jest tu drugorzędną sprawą. Mi się spodobało, właśnie ze względu na baaardzo epickie bitwy. Może nie daje takiej satysfakcji zniszczenie dużej armii wroga jak w przypadku EB, tu taj wszystkie nacje jak Rzym po Kannach straci 80 000 ludu to sobie tylko nową armię powoła xD

BlackWood
19-04-2011, 19:59
I to cie tak cieszy :?: :?: Bo mnie to cholernie męczy,nie daje satysfakcji a z czasem wnerwia.Jak wyżynam kolejne armie,a one za kilka tur pojawiają sie od nowa :| .Nie o to chodzi chyba ...Oprócz EB,jest też kilka dobrych modów w których też trudno,jednak trzeba sobie poszukać i wybrać,wszystko jest dobrze opisane.Pozdrawiam

radoxx4
19-04-2011, 21:20
Skoro tak napisałem to najwyraźniej tak, to chyba logiczne :) Weź tak nie zniechęcaj ludzi do tego moda- wejdzie sobie szary użytkownik i od razu będzie miał "wyrobioną" opinie. O gustach się nie dyskutuje, jedni lubią to, inni tamto. Skoro ci się niepodoba, trudno przemilcz, puśc to bokiem. Poruszałeś już w tym wątku ten temat, nie ma sensu tego powielać. Może akurat komuś się będzie podobać. Ja np gram w RS II, EB i nie mam problemu tego pogodzić. Mam ochotę pograć historycznie- EB, mam ochotę na duże bitwy RS II. I proszę cię weź to pod uwagę :]

BlackWood
19-04-2011, 21:32
Skoro tak napisałem to najwyraźniej tak, to chyba logiczne :) Weź tak nie zniechęcaj ludzi do tego moda- wejdzie sobie szary użytkownik i od razu będzie miał "wyrobioną" opinie. O gustach się nie dyskutuje, jedni lubią to, inni tamto. Skoro ci się niepodoba, trudno przemilcz, puśc to bokiem. Poruszałeś już w tym wątku ten temat, nie ma sensu tego powielać. Może akurat komuś się będzie podobać. Ja np gram w RS II, EB i nie mam problemu tego pogodzić. Mam ochotę pograć historycznie- EB, mam ochotę na duże bitwy RS II. I proszę cię weź to pod uwagę :]
Oczywiście nie twierdzę że nie masz racji.Jednak na twoim miejscu,skupił bym się na ostatnich słowach mojego wcześniejszego postu.Nie istnieje tylko EB i RS.pozdrawiam

radoxx4
19-04-2011, 21:39
Dziękuję ci za wysłuchanie ;) Ale oczywiście wezmę pod uwagę, jestem na etapie poszukiwaniu moda "zastępczego" bo czekam na TATW 3.0 I LOTR 2.2 ;}

Scorpi80
22-04-2011, 09:35
Od wczoraj gram na full detalach i grafika jeszcze ładniejsza :) Kampania idzie do przodu, Macedonia traci kolejne miasta, od południa wzięła się za nich Sparta i niedługo polegną :) Zachód tradycyjnie spokój, na wschodzie Sarmatia nie daje za wygraną ale powoli tracą swoje miasta i armie. Gram na h/h rok 630 A.U.C. Moja pierwsza tak duża kampania barbarzyńcami. Nigdy mi się nie chciało długo nimi grać w żadnym modzie, w kolejce czekają Belgae albo Gaellici no i tradycyjnie Rzym :)

radoxx4
22-04-2011, 09:53
Mam reformę Mariusza, Supply of Army i Hughe City, a legionów nie ma! Jedyny budynek jaki mogę zrobić to ten Roman Opiddium co się robi 9 tur i potem już rozbudować się nie da do Curia Hostilia. Tylko w Rzymie i Salonikach mogę rekrutować Legiony!??
Edit:
Problem rozwiązany, należy wybudować pobór ludności, następnie Roman Oppidium. Potem supply of armies, musi być minimum Stone Wall a na końcu Region Focus. I wszystko musi być kultury rzymskiej. Wtedy da się rozbudować dalej, aż do Curia hostilia

krecik005
01-05-2011, 15:19
Witam wszystkich :)
Mam taki problem mam ściągniętego tego moda ! Jakie patche trzeba mieć pod Roma?
Mógłby mi ktoś podać linki i instrukcje instalacji tych patchy ?
Prz instalacji wyskakuje błąd:Source not faund C:documents and settings/pulpit/RSII/RS21.cab Verify that the file exsist and that you can access it
POMOCY !!!

radoxx4
01-05-2011, 18:39
Jeśli masz Antologię to patche masz od razu. Ja tyle ci tylko mogę doradzić bo osobiście problemów nie miałem technicznych...

krecik005
01-05-2011, 19:36
Mam tylko Rome podstawkę i BI !
Nadal proszę o pomoc w spatchowaniu i uruchomieniu tego wspaniałego moda !

filippp69
02-05-2011, 09:46
@krecik005
Jak nie masz alexandra to se raczej nie pograsz. Jak nie miałem ALX to nawet mi się włączć nie chciało ja ci radze sciągnąć alexandra np przez torrenta ;)

02-05-2011, 09:54
@krecik005
Jak nie masz alexandra to se raczej nie pograsz. Jak nie miałem ALX to nawet mi się włączć nie chciało ja ci radze sciągnąć alexandra np przez torrenta ;)
Żebym ciebie z forum nie ściągnął, jeszcze jeden taki tekst i się pożegnamy :D

filippp69
02-05-2011, 09:57
Wybacz :D

02-05-2011, 10:06
Wybacz :D
viewtopic.php?f=101&t=6413 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=101&t=6413)
Wybaczam, ale nie zapominam :lol: , ale pamiętaj, bądź dobry dla kotów :D

krecik005
02-05-2011, 11:51
A jeszcze jedno jaki mod byście mi polecili który będzie działał bez ALEX-a ?
Z góry dzięki ! :)

filippp69
02-05-2011, 11:55
@krecik005
"Europa Barbarorum"
mnie się bardzo podoba mój ulubiony zaraz po LOTR ale też jest problem bez Alexandra bo jest niestabilny i wywala z gry/crash uje savy itp. jeżeli chcesz grać w mody to raczej musisz się zaopatrzyć w aleksandra :\

krecik005
02-05-2011, 12:09
Ok,dzięki :)

BlackWood
02-05-2011, 12:39
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=132115 Ja raczej radziłbym ci tego moda,gdyż jeśli masz problem z tak prostą instalacją jak RSII,to EB będzie dla ciebie,czarną magią.Teraz trochę z innej bajki,ludzie na tym forum,ulegają jakiejś zbiorowej hipnozie i zamykają się na dwa mody.Tak na serio jest kilka dobrych modyfikacji.Które dają dużo frajdy i historyczności,zazwyczaj działają samodzielnie,więc można je mieć z innymi modami.Które też działają samodzielnie(czyli nie zmieniają oryginalnych plików gry-podstawki).Przy instalacji tejże modyfikacji,trzeba czytać co się chce zainstalować.Pozdrawiam

02-05-2011, 12:45
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=132115 Ja raczej radziłbym ci tego moda,gdyż jeśli masz problem z tak prostą instalacją jak RSII,to EB będzie dla ciebie,czarną magią.Teraz trochę z innej bajki,ludzie na tym forum,ulegają jakiejś zbiorowej hipnozie i zamykają się na dwa mody.Tak na serio jest kilka dobrych modyfikacji.Które dają dużo frajdy i historyczności,zazwyczaj działają samodzielnie,więc można je mieć z innymi modami.Które też działają samodzielnie(czyli nie zmieniają oryginalnych plików gry-podstawki).Przy instalacji tejże modyfikacji,trzeba czytać co się chce zainstalować.Pozdrawiam

Racja, ale przecież jest ten mod na naszym forum ;) Ale i tak najlepiej go instalować z Aleksandrem, lepiej chodzi, chociaż tutaj wystarczy i BI
viewtopic.php?f=57&t=357 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=357)

Prośba, koniec offtopu proszę, dla pytających o mody jest wydzielony temat
viewtopic.php?f=36&t=392&p=174245#p174245 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=36&t=392&p=174245#p174245)

Konrad III
13-05-2011, 18:18
Witam, nie chce mi się brnąć przez te 22 strony dlatego pytam tu i teraz :P czy jest może dostępne spoolszczenie do tego moda?

13-05-2011, 21:05
Nie ma. :D

filippp69
16-05-2011, 19:37
@Konrad III
Jeżeli chodzi o spolszczenie to prawdopodobnie bedzie bo jak skończe z polonizacją EB to być może zabiore się za RS ale tym razem nie sam :)

vulkan
14-06-2011, 15:56
Ave Panowie gram Spartą w RS II i muszę przyznać że wcale kolorowo nie jest choć już wyszedłem na prostą to jednak po zakończeniu tury jak komp robi turę Kartaginą wychodzi z gry... zacząłem grę na Rome z patchem 1.5 następnie zapis przerzuciłem na Rome BI z patchem 1.6 miał ktoś taki przypadek ? mogę udostępnić zapis jak coś ;]

Araven
14-06-2011, 16:01
Ave Panowie gram Spartą w RS II i muszę przyznać że wcale kolorowo nie jest choć już wyszedłem na prostą to jednak po zakończeniu tury jak komp robi turę Kartaginą wychodzi z gry... zacząłem grę na Rome z patchem 1.5 następnie zapis przerzuciłem na Rome BI z patchem 1.6 miał ktoś taki przypadek ? mogę udostępnić zapis jak coś ;]
Jak zmieniłeś wersję Romka z 1.5 na 1.6 z BI to raczej save z wersji 1.5 nie ma Ci prawa odpalić na niższej wersji. Musisz zacząć kampanię od nowa na 1.6 wg mnie. Pozdrawiam. A wersję RS II zainstalowałeś na BO 1.6 taką sama jak na Rome 1.5?

vulkan
14-06-2011, 16:16
właśnie chodzą zapisy grałem dość długo i nagle ten błąd związany z Kartaginą. RS 2 zacząłem na ruskiej wersji :D potem ściągnąłem oficjalną z twcenter i chodzi wiem że zaczęło się od tego jak kartagiński dyplomata podchodził do mojego miasta i coś chciał mi zaoferować( może pokój) i błąd. da się może jakoś wyeliminować Kartaginę przez pliki? bo wtedy może problem zniknie bądź w którymś właśnie jest błąd dlatego ewentualnie mogę udostępnić save by ktoś mógł ewentualnie sprawdzić czy będzie to samo

Araven
16-06-2011, 13:32
właśnie chodzą zapisy grałem dość długo i nagle ten błąd związany z Kartaginą. RS 2 zacząłem na ruskiej wersji :D potem ściągnąłem oficjalną z twcenter i chodzi wiem że zaczęło się od tego jak kartagiński dyplomata podchodził do mojego miasta i coś chciał mi zaoferować( może pokój) i błąd. da się może jakoś wyeliminować Kartaginę przez pliki? bo wtedy może problem zniknie bądź w którymś właśnie jest błąd dlatego ewentualnie mogę udostępnić save by ktoś mógł ewentualnie sprawdzić czy będzie to samo
Ja nie sprawdzę bo nie mam tego moda. Ale spróbuj tak - wgraj tego sava co się zawiesza na turze Kartaginy, zrób ruch jakimś agentem, jak da radę także oddziałem wojskowym i nagraj. Generalanie zmień coś od ostatniego save i puść turę jak znowu wywali, spróbuj ponownie wczytac i cos zmienić jak nadal będzie wywalać, to odinstaluj RS II. Odinstaluj Rome. Wywal co zostało po deinstalacji. potem zdefragmentuj dysk i zainstaluj ponownie Rome z Bi czy co tam masz i RS II. Do RS powinien być patch, masz go? Jak nie to wgraj patch nim zrobisz cokolwiek innego. Link do opisu patcha 2.1a http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=405358

Lampon
27-06-2011, 21:16
Czy ktoś może mi podać link skąd ściągnąć RS 2.0 bo nie mogę się doszukać

radoxx4
30-06-2011, 21:53
Radzę poszukać na TWCENTER ja miałem podobny problem i tam znalazłem,a mod warty uwagi wg mnie. Jak znajdziesz to odpalaj kampanię ONE TURN!

30-06-2011, 22:03
Czy ktoś może mi podać link skąd ściągnąć RS 2.0 bo nie mogę się doszukać

DOWNLOAD: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=386559

Temat o największym i najlepiej dopracowanym modzie pod RTW:

http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=251

http://img405.imageshack.us/img405/3373/splashcopy.jpg (http://img405.imageshack.us/i/splashcopy.jpg/)

Skiny jednostek, modele miast, roślinności, krajobrazu, kampanii itp. są zdecydowanie tym czego żaden mod pod RTW (jak i ETW) nie widział. Modele przebijają jedynie te z moda Rusichi pod MTW2, jednak pod RTW, Roma Surretum nie ma sobie równych.
Radzę zwrócić uwagę na prezentacje: hoplitów, frakcji hellenistycznych, barbarzyńskich, czy wschodnich. Scytowie, Partowie, Iberowie i inni są wprost niesamowici.
Na previewach znajdziecie każda znaną jednostkę starożytną odwzorowaną jak to najbardziej możliwe, a także te dotąd nierysowane - znane jedynie ze źródeł.
Zapraszam! :D
Grafika poszczególnych nacji, zapraszam do oglądania :)
[spoiler:37eymexn]Previews:

New User Interface preview
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=237888

Minor Factions Preview... Syracuse and the Kingdom of Bosporos:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=201431

Misc. Preview Units:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=186550

Hellenistic Hoplites Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=170628

Hyrcania and the East Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=165712

Celtic Chieftans Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=118163

Music by Arn:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=193357

Music of the Barbarians Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=182831

Eastern Empires Music Teaser:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=177575

Roman Music Teaser:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=214073

Unitcard preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=148842

Roman Leadership System Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=211436

User Interface:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=228414

Scythia preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=107511

Armenia Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=113604

Parthia preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=118993

Averni Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=137619

Belgae Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=155960

Macedon Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=150373

Sparta Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=142035

Cimbri Faction Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=215507

Dacian Faction Preview:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=227342

[quote="King Louise Assurbanipal":37eymexn]Przedstawiam niektóre screeny z moda Roma Surrectum. Są to screeny wybrane, ponieważ twórcy pokazali ich kilkaset. Chcę mniej więcej przybliżyć olbrzymie zmiany graficzne i historyczne jakie mod wprowadza, ponieważ wygląda lepiej nawet od podstawki MTW2. Nad modem pracują eksperci, co widać na poniższych pracach:

Na początek przykład jednostki Saków, aby zilustrować olbrzymie zmiany w modelach i teksturach:

http://img820.imageshack.us/img820/4161/romasurrectum01.jpg (http://img820.imageshack.us/i/romasurrectum01.jpg/)

Robi wrażenie prawda? Chyba nie muszę jej opisywać. Teraz jak wygląda w grze:

http://img820.imageshack.us/img820/3962/romasurrectum22.jpg (http://img820.imageshack.us/i/romasurrectum22.jpg/)

Inny przykład, macedoński hypaspista, gdzie warto zwrócić uwagę na hełm, zbroję czy nawet modelowaną pelerynę:

http://img404.imageshack.us/img404/1363/romasurrectum02.jpg (http://img404.imageshack.us/i/romasurrectum02.jpg/)

Tak wygląda dacki wojownik. opancerzenia brak, ale wrażenie robi niesamowite dzięki całkowicie nowemu dopracowanemu ciału:

http://img716.imageshack.us/img716/633/romasurrectum42.jpg (http://img716.imageshack.us/i/romasurrectum42.jpg/)

Detali jest mnóstwo. Wystarczy spojrzeć na screeny hełmów;
Cesarsko-galijski hełm legionistów:

http://img822.imageshack.us/img822/6562/romasurrectum12.jpg (http://img822.imageshack.us/i/romasurrectum12.jpg/)

3 przykładowe rodzaje hełmów oficerów hellenistycznych:

http://img97.imageshack.us/img97/3272/romasurrectum14.jpg (http://img97.imageshack.us/i/romasurrectum14.jpg/)
http://img52.imageshack.us/img52/8720/romasurrectum15.jpg (http://img52.imageshack.us/i/romasurrectum15.jpg/)
http://img844.imageshack.us/img844/549/romasurrectum24.jpg (http://img844.imageshack.us/i/romasurrectum24.jpg/)

Zmieniono całkowicie wygląd miast:

http://img819.imageshack.us/img819/107/romasurrectum31.jpg (http://img819.imageshack.us/i/romasurrectum31.jpg/)

To przykład nowego budynku cyrku. Wydaje się o kilka poziomów wyżej niż RTW i MTW2:

http://img830.imageshack.us/img830/2599/romasurrectum32.jpg (http://img830.imageshack.us/i/romasurrectum32.jpg/)

Kolejna niespodzianka to wspaniałe machiny oblężnicze:

http://img809.imageshack.us/img809/4991/romasurrectum33.jpg (http://img809.imageshack.us/i/romasurrectum33.jpg/)

Tak wyglądają w praktyce:

http://img295.imageshack.us/img295/2851/romasurrectum34.jpg (http://img295.imageshack.us/i/romasurrectum34.jpg/)

RS słynie z tego że każdy legion rzymski ma osobny skin. Są podziały na legiony wczesne i późne, z których każdy ma zupełnie inne elementy uzbrojenia np. hełmy, tarcze, pancerze.

3 przykłady legionów wczesnych:

http://img694.imageshack.us/img694/2204/romasurrectum40.jpg (http://img694.imageshack.us/i/romasurrectum40.jpg/)

3 przykłady legionów późnych. W zależności od rejonów są różnie opancerzone. Jedne mają samą kolczugę, a inne zbroję segmentową. Jeszcze inne mają oprócz zbroi segmentowej specjalnie opancerzoną rękę:

http://img801.imageshack.us/img801/1748/romasurrectum41.jpg (http://img801.imageshack.us/i/romasurrectum41.jpg/)

Podobnie jest z oddziałami Auxilia. Oto tylko 3 przykłady różnych oddziałów tego typu:

http://img836.imageshack.us/img836/166/romasurrectum39.jpg (http://img836.imageshack.us/i/romasurrectum39.jpg/)

Twórcy zadbali o wszystko. Nawet roślinność która wydaje się piękniejsza niż ta widziana w MTW2. Oto 4 screeny:

http://img39.imageshack.us/img39/1243/romasurrectum30.jpg (http://img39.imageshack.us/i/romasurrectum30.jpg/)
http://img266.imageshack.us/img266/2056/romasurrectum28.jpg (http://img266.imageshack.us/i/romasurrectum28.jpg/)
http://img830.imageshack.us/img830/4873/romasurrectum43.jpg (http://img830.imageshack.us/i/romasurrectum43.jpg/)
http://img101.imageshack.us/img101/5718/romasurrectum37.jpg (http://img101.imageshack.us/i/romasurrectum37.jpg/)

Zadbano o inne różne szczegóły np. przedmioty.
Poniżej widzimy Drago Daków (przy okazji widać wspaniałe hełmy):

http://img23.imageshack.us/img23/6213/romasurrectum18.jpg (http://img23.imageshack.us/i/romasurrectum18.jpg/)

Signiferzy nie noszą już sztandarów rodem ze średniowiecza:

http://img186.imageshack.us/img186/7442/romasurrectum27.jpg (http://img186.imageshack.us/i/romasurrectum27.jpg/)

Nowymi jednostkami są różnorodni grajkowie wyposażeni w piękne instrumenty. Oto 2 przykłady:

http://img208.imageshack.us/img208/9876/romasurrectum07.jpg (http://img208.imageshack.us/i/romasurrectum07.jpg/)
http://img230.imageshack.us/img230/4636/romasurrectum08.jpg (http://img230.imageshack.us/i/romasurrectum08.jpg/)

Teraz kolej na przedstawienie niektórych typów jednostek.

Widzimy poniżej 2 jednostki iberyjskie, które od razu cieszą oko teksturami i modelami:

http://img94.imageshack.us/img94/7038/romasurrectum20.jpg (http://img94.imageshack.us/i/romasurrectum20.jpg/)
http://img525.imageshack.us/img525/4215/romasurrectum35.jpg (http://img525.imageshack.us/i/romasurrectum35.jpg/)

Kartagiński generał robi niesamowite wrażenie:

http://img25.imageshack.us/img25/9813/romasurrectum25.jpg (http://img25.imageshack.us/i/romasurrectum25.jpg/)

2 przykłady wodzów celtyckich:

http://img8.imageshack.us/img8/1655/romasurrectum04.jpg (http://img8.imageshack.us/i/romasurrectum04.jpg/)

Tak wygląda jedna z wielu elitarnych jednostek u Celtów:

http://img245.imageshack.us/img245/7225/romasurrectum06.jpg (http://img245.imageshack.us/i/romasurrectum06.jpg/)

Wódz Markomanów z niezwykle dopracowanych hełmem:

http://img138.imageshack.us/img138/5674/romasurrectum19.jpg (http://img138.imageshack.us/i/romasurrectum19.jpg/)

Scytyjski łucznik ciężkozbrojny, w stylu Angusa Mcbride:

http://img266.imageshack.us/img266/4875/romasurrectum13.jpg (http://img266.imageshack.us/i/romasurrectum13.jpg/)

Katafrakt Saków na podstawie Ospreya:

http://img191.imageshack.us/img191/8595/romasurrectum05.jpg (http://img191.imageshack.us/i/romasurrectum05.jpg/)

2 rodzaje jednostek italskich, gdzie na pierwszym obrazku warto zwrócić uwagę na pancerz a na drugim na hełm:

http://img831.imageshack.us/img831/5895/romasurrectum23.jpg (http://img831.imageshack.us/i/romasurrectum23.jpg/)
http://img248.imageshack.us/img248/175/romasurrectum21.jpg (http://img248.imageshack.us/i/romasurrectum21.jpg/)

Teraz kolej na hellenistyczne jednostki.
oto 4 rodzaje hoplitów z pięknymi hełmami i niezwykle dopracowanym uzbrojeniem:

http://img841.imageshack.us/img841/3340/romasurrectum03.jpg (http://img841.imageshack.us/i/romasurrectum03.jpg/)
http://img248.imageshack.us/img248/7497/romasurrectum10.jpg (http://img248.imageshack.us/i/romasurrectum10.jpg/)
http://img291.imageshack.us/img291/5198/romasurrectum11.jpg (http://img291.imageshack.us/i/romasurrectum11.jpg/)

Tak prezentują się jedni z wielu rodzajów falangitów:

http://img829.imageshack.us/img829/9890/romasurrectum09.jpg (http://img829.imageshack.us/i/romasurrectum09.jpg/)

Na koniec 6 screenów aby pokazać jak świetnie prezentują się jednostki w połączeniu z roślinnością w grze:

http://img693.imageshack.us/img693/833/romasurrectum29.jpg (http://img693.imageshack.us/i/romasurrectum29.jpg/)
http://img685.imageshack.us/img685/2776/romasurrectum16.jpg (http://img685.imageshack.us/i/romasurrectum16.jpg/)
http://img827.imageshack.us/img827/289/romasurrectum17.jpg (http://img827.imageshack.us/i/romasurrectum17.jpg/)
http://img812.imageshack.us/img812/8355/romasurrectum26.jpg (http://img812.imageshack.us/i/romasurrectum26.jpg/)
http://img571.imageshack.us/img571/3382/romasurrectum38.jpg (http://img571.imageshack.us/i/romasurrectum38.jpg/)
http://img708.imageshack.us/img708/3654/romasurrectum36.jpg (http://img708.imageshack.us/i/romasurrectum36.jpg/)

Myślę, że mod zachwyci wielu fanów RTW i starożytności. Mnie porwał od razu.[/spoiler:37eymexn]
Myślę, że mod zachwyci wielu fanów RTW i starożytności. Mnie porwał od razu.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Instalacja moda:

Zacznijmy od tego czy masz pobrane wszystkie części moda czyli:

RS2.msi 2 373 KB
RS21.cab 512 000 KB
RS22.cab 512 000 KB
RS23.cab 512 000 KB
RS24.cab 121 472 KB
RSII_setup.exe 245 KB

i czy masz je w jednym folderze.
odpalasz RSII_setup i instalujesz moda do głównego folderu RTW. Moda odpalasz z ikony na pulpicie, która uruchamia laucher (na screen`ie)
[spoiler:37eymexn]http://i11.photobucket.com/albums/a184/simonkevnorris/RomaSurrectum/RomaSurrectum2%20Beta/RSII_Install_Launcher.jpg[/spoiler:37eymexn]
i właściwie można już grać 8-)

Później masz patcha ;)

Teraz masz w jednym linku wszystko, i dobrze sciągnąłeś. Podane są dwa różne miejsca gdzie patcha tego samego można ściągnąć :)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=405358

Klikasz na spakowańca przykładowo
e:\Pobieralnia\RS_2.1a_Patch.zip\
i tam masz katalogi wszelakie, o takich samych nazwach jak w modzie
wrzucasz do folderu moda, po części nadpisując pliki, czy też jak zapyta się - podmienić, ty mu klikasz yes ;)

pozdrawiam[/quote:37eymexn]

Lampon
01-07-2011, 11:12
Dziękuję za pomoc! Udało mi się ściągnąć RSII włączyłem i mam kolejny problem a mianowicie podczas zasadzki gra się nie ładuje tylko wywala na pulpit. Zainstalowałem jeszcze raz i dzieje się tak samo, proszę o pomoc!!!!!

Lampon
16-07-2011, 09:16
Czy nikt nie ma podobnych problemów z grą? Mnie się to dzieje tylko podczas zasadzki, wtedy jak nie mam czasu rozstawić się do bitwy(np: podczas bitwy z Hanibalem w Italii), ekran gry się nie ładuje. W normalnej potyczce wszystko jest ok. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

16-07-2011, 10:02
LamponZa mało danych, jaki system, gdzie zainstalowana gra, tzn. na jakim dysku, czy zainstalowałeś patcha, czy grasz na dodatku Aleksa ;)

Lampon
16-07-2011, 17:53
Win XP, zainstalowany na dysku C w folderze RtW, mam antologie zainstalowałem całość, gram na aleksie.

Lampon
16-07-2011, 17:54
tak mam patcha.

16-07-2011, 20:28
LamponCzyli masz zainstalowana grę i moda, na dysku tak gdzie masz Windowsa, więc nie dziw się , ze tak się dzieje, poproś kogoś kto się zna, by ci dysk, jak masz jeden, czy więcej, podzielił na tzw. partycję, gdzie będziesz miał zainstalowany system, a na innym dysku instaluj gry itp....Nigdy nie instaluje się razem na jednym dysku systemu i gier, bo wcześniej, czy później zaczną być problemy, nawet przy instalacji Windowsa XP, jest pytanie czy chcesz nową partycję jaka wielkość itd...
pozdrawiam

jantar
20-07-2011, 15:29
Zdarzyła mi się ciekawostka. Gram Rzymem na na "jednej turze", sporo podbiłem,ale gdy nazbieram wiecej kasy to mi kpmp ucina np miałem 120000 i przychodu okło 100000 to w następnej turze wypaliło mi kilkanascie tysiecy lub kilka po czym znowy jest normalnie. Moze ktoś zna problem?

jantar
21-07-2011, 10:00
Dla zaiteresowanych znalazłem przyczyne wahań ekonomicznych. Trzeba uważać na cechy władcy. Zabiłem dziada mianowalem finansiste i wszystko gra.

LEGION
31-07-2011, 21:27
Mógłby ktoś prosto wytłumaczyć co trzeba budować i w jakiej kolejności żeby można było rekrutować legiony.. Reforma dawno za mną, połowa Hiszpanii a legion mogłem zwerbować jeden i to w Rzymie! Ale to też tylko przez parę tur dopóki nie zbudowałem tam najlepszych koszarów.. Z góry dzięki..

jantar
04-08-2011, 12:30
Na Sycylii jest miasto Arkanas czy jakoś tak. Tam wybuduj max pałac i masz reformy. Legiony rekrytujesz po wybudowaniu koszar ostatnich w kolejce budowy. Troche to trwa więc warto wybudować je wcześniej.

WielkodusznyBezduszny
04-08-2011, 21:06
Mógłby ktoś prosto wytłumaczyć co trzeba budować i w jakiej kolejności żeby można było rekrutować legiony.. Reforma dawno za mną, połowa Hiszpanii a legion mogłem zwerbować jeden i to w Rzymie! Ale to też tylko przez parę tur dopóki nie zbudowałem tam najlepszych koszarów.. Z góry dzięki..
Poszukaj na ich forum, o ile pamiętam jest na stronie gdzie są linki do pobrania, a na dole powinno pisać co potrzebne jest, jak się nie mylę to po Curia Hostilia możesz robić legiony, ale wiedz, że to z ponad 20 tur ci zajmie budowanie tych potrzebnych budynków ;d

06-08-2011, 11:24
Jest prosto, jest wyszukiwarka :)
search.php?keywords=rekrutowa%C4%87+legiony&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj (http://forum.totalwar.org.pl/search.php?keywords=rekrutowa%C4%87+legiony&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj)
---------------------
efekt:
viewtopic.php?f=57&t=382&p=173707&hilit=rekrutowa%C4%87+legiony#p173707 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=382&p=173707&hilit=rekrutowa%C4%87+legiony#p173707)
pozdrawiam

I/JG1_Joker
11-09-2011, 17:50
Witam panowie, mam pytanie do was. Otóż od jakiegoś czasu (40-50 tury) wyrzuca mnie często do windy po zwycięskiej bitwie. Klikam potwierdzenie że wygrałem bitwę i zamiast ekranu wczytywania głównej mapy mam czarny ekran a potem swój pulpit. Gram w najnowszą wersję na BI. Mam nowy komp. Zauważyłem, że praktycznie się to dzieje kiedy walczę przeciwko Rzymowi. Gram Kartaginą h/vh, kampania 1 tura. Proszę o pomoc jak z tym sobie poradzić.

P.S. Nie używam autosave i Buggysave.

radoxx4
15-09-2011, 10:34
Ja z własnego doświadczenia radziłbym Ci grać na Alex.exe, gdyż jest to najstabilniejszy exe pod mody czy to Europa Barbarorum czy Roma Surrectum ;D

Viterbo
20-09-2011, 02:24
Siema.
Pytanko małe mam do was.
W jakim okresie, i/czy tez po wybudowaniu jakiego budynku można rekrutować legion Deiotariana Pontusem?
W opisie jakiejś jednostki jest taka adnotacja. "Po reformach wojskowych legion ten jest dostępny także dla Macedonni i Pontusu"(jakos tak)
Gram tym Pontem, jest rok 610 AUC, Rzym rekrutuje juz legiony a u mnie ich nie widac :P

apollo7100
20-09-2011, 18:18
Tak sobie pomyślałem, że dla zainteresowanych modem przydałby się wgląd na mapę kampanii, oto przerobiona przeze mnie mapa kampanii z podziałem na prowincję i ich właścicieli : http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... panii.jpg/ (http://imageshack.us/photo/my-images/405/mapakampanii.jpg/)

radoxx4
22-09-2011, 15:08
Pierwsze słyszę by inna nacja niż Rzymianie posiadali legiony...

Baal-Melkart
23-09-2011, 18:44
Siema.
Pytanko małe mam do was.
W jakim okresie, i/czy tez po wybudowaniu jakiego budynku można rekrutować legion Deiotariana Pontusem?
W opisie jakiejś jednostki jest taka adnotacja. "Po reformach wojskowych legion ten jest dostępny także dla Macedonni i Pontusu"(jakos tak)
Gram tym Pontem, jest rok 610 AUC, Rzym rekrutuje juz legiony a u mnie ich nie widac :P

A jaka jest rachuba czasu w tym modzie? Na pierwszy rzut oka masz 610 rok ab urbe condita, czyli 143 pne. Na legion XXII Deiotariana, jeśli autorzy zachowali realia, musisz poczekać jeszcze 95 lat.

krecik005
03-10-2011, 14:52
Mam problem mod uruchamia mi się normalnie tylko gdy chce rozpocząć bitwę cofa mnie do wyboru nacji! Gdy chce rozpocząć kampanie to to wyskakuje komunikat ze mam wybrać rzecz z listy ! Proszę o pomoc jak najszybciej :) :)

Ezechiel
03-10-2011, 16:28
Gram w Roma Surrectum II od dwóch tygodni i obeznałem się juz troche z tym modem. Zagrałem dwie kampanie 1.Macedonią 2. Cymbrami. Fantastyczny mod!!! Dla mnie największa gratką jest iloś i zróżnicowanie jednostek. Są znakomicie wymodelowane, naprawdę dobra robota. Nowe mapy bitewne o wiele, wiele bardziej realistyczne. Wreszcie gdy toczymy bitwę w gestym lesie mamy komfort sterowania i oglądania jednostek. Nowe budynki które mają znaczny wpływ na to jak nasze miasto bedzie funkcjonowac i ile zysku dostarczac. Bardzo dobra grywalnośc. Zachwycam się obecnie kampanią Cymbrów, jednostkami germańskimi, i krajobrazami, mrocznymi lasami w którycz żyje dziki duch natury, pieknie odwzorowane mapy. Okrzyki barbarzyńców przed starciem niesamowicie przerazające, dodają realizmu. Nictylko grac.

Minusy moda jak dla mnie są dwa: 1.Dlaczego ten mod nie jest po polsku....ehhh szkoda
2.Koszty utrzymania armii, naprawdę pochłania to wiele denarów.

I/JG1_Joker
06-10-2011, 17:24
Panowie, druga bitwa w kampanii i już mnie wywala po wygranej bitwie. Nie rozumiem. Może to kwestia ustawień graficznych?

Ezechiel
06-10-2011, 20:13
A grasz na samym Rome Total War czy na Antologii? Wiem że gdy uruchamiasz luncher trzeba odznaczyc "Special Bloom Effects" i najlepiej grac na One-turn Campaigns i RomeTW.exe

I/JG1_Joker
08-10-2011, 10:30
Mam Antologie. Wszystko mam tak jak mówisz, tylko teraz gram na Alexie. Ale zauważyłem, że na różnych ustawieniach graficznych, też różnie zachowuje się sama gra. A mam wszystko na maxa łącznie z AA.

Ezechiel
09-10-2011, 11:48
Tutaj zapraszam wszystkich zainteresowanych tym modem Mój AAR z wieloma screenami
viewtopic.php?f=35&t=9179 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=35&t=9179)

Maksimuss
13-10-2011, 09:40
witam
gdy włączam launcher wyskakuje mi taki błąd i nie mogę grać:
"Line 3689 (File "G:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\launcher\Roma Surrectum II.exe"):

Error: Variable used without begin declared

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Araven
13-10-2011, 09:43
Coś zmieniałeś samodzielnie w plikach moda? Jakiś problem z plikiem uruchamiającym.

Maksimuss
13-10-2011, 16:06
Nic nie zmieniałem.
odpalam launcher wszystko jest dobrze widać legionistów i te różne opcje (play roma surrectum II itd.)
i po paru sekundach nagle błąd

Czy RS 2 trzeba zainstalować do Creative Assembly czy Rome total war?

Araven
13-10-2011, 18:02
Instaluje sie do głównego folderu rome total war. opis instalacji jest na stronie nr 1. Pewnie źle zainstalowałeś. Wklej swoją ścieżkę w jakiej masz Rome do instalatora i instaluj zgodnie z opisem ze strony nr 1 i powinno być ok.

Maksimuss
13-10-2011, 18:12
Czytałem instrukcje ze strony pierwszej
zainstalowałem to w :
F:\The Creative Assembly\Rome - Total War

EDIT: Wcześniej próbowałem również w "Program Files"
Mam antologie wiec napewno mam dobrego patcha (1.5)
mam Windows Xp service pack 3
nie rozumiem dlaczego mi nie działa

Araven
13-10-2011, 18:23
RS2.msi 2 373 KB
RS21.cab 512 000 KB
RS22.cab 512 000 KB
RS23.cab 512 000 KB
RS24.cab 121 472 KB
RSII_setup.exe 245 KB

Masz wszystkie w/w części tego moda? Jest też patch 2.1 a masz go? Ew. odinstaluj moda, usun co z niego zostało i zainstaluj ponownie. Napewno w nazwie rome Total War masz myślnik? Nie pisz lokalizacji ręcznie tylko ją skopiuj. I wklej do instalatora.

Maksimuss
13-10-2011, 18:26
mam wszystkie części
instalowałem już parę razy i nic to nie dawało
nie mam patcha 2.1

napewno mam dobra ścieżkę kopiowałem

Araven
13-10-2011, 18:29
To wgraj patch 2.1 a zawiera podobno wszystkie fixy. jak patch nie pomoże to reinstall. A mod ci działał wcześniej czy od samego początku nie odpala?

Maksimuss
13-10-2011, 18:31
Nie działa od poczatku
ale roma surrectum 1.6 mi działało i EB 1.2 też

Araven
13-10-2011, 18:40
A R S 1.6 usunałes przed instalacją wersi 2.0? Jesli nie usunales wersji 1.6 to dlatego Ci nie działa wersja 2.0.

Maksimuss
13-10-2011, 18:45
W roma surrectum 1.6 grałem dawno dawno temu na innej partycji

Czy może nie działać to przez to że ściągałem to z torrenta ?
może spróbuje ściagnać jeszcze raz z TWC

Araven
13-10-2011, 18:58
Zrób jaki piszesz może masz uszkodzona instalkę. Powodzenia.

Maksimuss
13-10-2011, 22:24
Udało się, grałem już kampanie Rzymem ale spostrzegłem że jest Sparta i zostawiłem se go na potem
Dzięki za pomoc Araven

turkopol
25-10-2011, 16:58
A czy to możliwe, że EB działało mi normalnie i bez problemu?
Tak, bo nie ma launcher`a, który dla Win7 będzie bliżej niezidentyfikowanym programem próbującym zmieniać chronione pliki.

@Rajden trochę to pokomplikowałeś :) Dlaczego tak się upierasz żeby mieć Romka w program files ?

Dla użytkowników Win7 z problemami ;) chyba najprościej będzie zainstalować RTW gdziekolwiek, a potem skopiować go na inną partycję lub do jakiegoś nowego folderu (byle poza partycją systemową i wszelkimi program files`ami)
i dopiero tam instalować RSII 8-)

EDIT:

- wychodzimy z gry

EDIT2:
Tutaj są rozwiązania kilku wybranych problemów (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=8022884#post8022884)

:lol: :lol: :lol: Spóźniłem się :lol:
A, takie mam pytanie, dlaczego instalujecie gry i mody do domyślnych folderów? Pytanie jest zasadne :!:
Nie instaluje się do partycji systemowej gier,tam gdzie jest program Win 7,XP, czy Vista. Dlaczego, bo:
to jest jego miejsce, gdzie dopakowuje się instalacje, gdzie on sobie spokojnie operuje, to tak bardzo ogólnie podaję...
Sprawdziłem tego moda, jak i inne, a gram wiele lat, nie ma moda, czy też gry z serii Total War, która by narzucała sztywno miejsce instalacji. W przypadku, tego Error Surrectum 2.0, ma się rzecz podobnie...
Postaramy się w bliżej nieokreślonym czasie, zrobić FAQ odnośnie problemów z modami, liczymy na pomoc i wsparcie, uwagi i spostrzeżenia mile widziane...Ja sugeruję PW...Stworzenie poradnika poprawiłoby sytuację, po kiego się denerwować?

Teraz już wiele aplikacji domaga sie instalacji na C. Ale moze kiedy pisano ten post jeszcze nie. W modach obecnie tez jest to obserwowane i podkreślone tez z wykrzyknikiem tylko coś odwrotnego. "Tylko na C! - bo inaczej dupa z tego". Są powody rózne w tym wzgledzie a stare podania o tym ze windows to takie zwierze które woli w swojej klatce żyć samo tez juz odchodza w cien przeszłosci glebszy jak modowalnosc gry Rome Total War która ciągle niesie ze sobą ogromny potencjal i śmialo mozna napisac co pisałem na długo przed premierą dwójki ze to sa klocki które sie nie predko przezyją. I że wykonanie prawdziwie pieknej mapy na Rome TW której walory nie predzej "zrzedną" jak tej zrobionej na empire jest wykonalne. Nie porównuje niczego do niczego pod wzgledem wykonania - twierdze tylko ze w nowszych czesciach TW nie ma wiele wiekszych mozliwosci graficznych jak w Rome. Stary Shogun czy Medek to inna para kaloszy bo to "inny wymiar"

Gdzieś czytałem że moda o którym jest temat instaluje sie na Rome z dodatkiem Bi i Aleksander dlatego poprzestalem na pobraniu go i nie instalowałem bo nie mam obecnie Aleksandra. Może nie jest konieczny jak wynika z tych postów ale nie wiem, gdzieś napisane bylo wiec źle po prostu bo tutaj nie widze nic o tym.

Prynio
04-11-2011, 23:38
ja moge modyfikowac statystyki jednostek? Probowałem przez modyifkacje pliku ...\Rome Total War\Data\export_descr_unit.txt. Jednak po zmienieniu i zapamiętaniu odpalam grę i statystki sa jak dawniej. Co więcej, jak znowu odpalam plik tekstowy po uruchomieniu gry, to też jest taki, jak przed zmodyfikowaniem. Czy to mozliwe ze sie zmienia jakos podczas uruchomiania grY? Jesli tak, to jak to zmienic?

Araven
06-11-2011, 09:33
ja moge modyfikowac statystyki jednostek? Probowałem przez modyifkacje pliku ...\Rome Total War\Data\export_descr_unit.txt. Jednak po zmienieniu i zapamiętaniu odpalam grę i statystki sa jak dawniej. Co więcej, jak znowu odpalam plik tekstowy po uruchomieniu gry, to też jest taki, jak przed zmodyfikowaniem. Czy to mozliwe ze sie zmienia jakos podczas uruchomiania grY? Jesli tak, to jak to zmienic?
W czystym Rome raczej nie da rady ich zmienić. Mozna statystyki modyfikować w modach do Rome. Wgraj sobie jakiś mod.
Edit: Sorki za błędną informację, patrz post niżej. Ostatnio w czystego Romka grałem z 5 lat temu. Potem nieco w mody. Też zmieniałem staty ale już w modach pod Rome.

Herod
06-11-2011, 09:53
W czystym Rome raczej nie da rady ich zmienić
Da radę, co często robiłem. Dlatego tak bardzo jestem zdziwiony. Może we właściwościach tego pliku decr_unit zmień na "tylko do odczytu"? Wówczas gra nie powinna nadpisać przy pierwszym uruchomieniu.

Prynio
07-11-2011, 22:49
z poczatku sie ucieszylem, ze sztuczka dziala, ale moj zapal byl chwilowy :( Mimo, ze zmienione statystyki pozostaja, to nie moge sejwowac gry. ctrl+S nie dziala, nie robia sie autosejwy, a opcje save i load w menu glownym mam na szaro.

radoxx4
09-11-2011, 19:14
A mam takie pytanie do szanownych użytkowników czego przyczyną może być to że nie działają ustawienia w launcherrze, map.rmw usunąłem a ustawienia zostały :d

Araven
09-11-2011, 22:08
z poczatku sie ucieszylem, ze sztuczka dziala, ale moj zapal byl chwilowy :( Mimo, ze zmienione statystyki pozostaja, to nie moge sejwowac gry. ctrl+S nie dziala, nie robia sie autosejwy, a opcje save i load w menu glownym mam na szaro.
Po tym jak zmienisz coś w unit spróbuj usunac plik map.rwm z world/maps/base po jego usunieciu odpal grę i zobacz czy wszystko działa. Moze za dużo zmieniasz w statach? na początek rób nieznaczne zmiany.

Riordan
24-11-2011, 21:06
Witam. Mam dwa pytania.

1. Na którym silniku grać najlepiej? Rome TW, BI czy ALX ?

2. Czy są jakieś dobre i stabilne submody pod RS'a ? Znalazłem kilka ale nie jestem pewien czy są dobre i nie popsują mi przyjemności z gry :)

Z góry dzięki.

Herod
24-11-2011, 21:25
Na pytanie drugie nie odpowiem, ale na pierwsze - na Aleksie najlepiej bo masz najlepsze AI.

Araven
26-11-2011, 16:01
Sobie zainstalowalem Roma Surrectum 2.0, chylę czola przed twórcami, że tyle wycisneli z grafiki Rome. Budynki ciekawe, rostery też. AI w bitwach niezłe. Na razie mi sie podoba, dzieki temu modowi może wrócę na jakiś czas do starożytności. Na razie śmiga mi bez problemów pod Win7.

Ezechiel
27-11-2011, 15:52
A ja mam takie pytanie ciekaw jestem czy też tak ktoś ma.
Podaje przykład z życia: Gram Cymbrami mam wojne z Konfederacją Bojów, zostało im ostatnie miasto, mizerna armia a i tak nie zgadzają się na zawieszenie broni.
Tak samo miałem grając kartaginą, rzym niemal cały zniszczony a i tak nie chcą zawieszenia broni.
Identyczna sytuacja jest teraz kiedy gram Spartą, Macedonia już praktycznie podbita ale na wiele, wiele ofert zakończenia konfliktu nie zgadzają się i koniec.

I jeszcze jedno pytanie Czy ktoś posiadał kiedykolwiek jednostkę Pretorianów (piechota) w tym modzie ?

radoxx4
27-11-2011, 23:02
A ja miałem :D
Żeby rekrutować pretorian musisz mieć reformę Mariusza (wybudować pałac cesarski w Akragas) i potem wybudować Casta Pretoria w Rzymie :P

SI jest w Rome durne i nie zgodzi się. Na twoim miejscu poszukałbym Force Diplomacy do RS II, jeśli jest. W RS 1.6 był załączony w instalatorze, a uprzyjemniał rozgrywkę mogłeś np tworzyć satelickie republiki grając Rzymem lub powstrzymywać bezsensowne wojny.

Ezechiel
28-11-2011, 13:25
I tak wyglądali? ciekawi mnie to bo Rzymem jeszcze nie grałem a w opcji bitwy gracza nie są dostępni jako piechota.
http://imageshack.us/f/101/rometwbi201004012138236.jpg/

radoxx4
28-11-2011, 16:47
Tak to jest późny pretoriański legion (wiem pretorianie nie dzielili się na legiony) dostępny na ostatniej rozbudowie budynku pretorian czyli Casta Pretoria, level niżej są trochę inni.

Ja osobiście powróciłem do RS 1.6a z minimodem na ładniejszych Rzymian. A w RS II muzyka trochę mi tak nie pasowałą, osobiście podmieniłem na tą z Gladiatora i wrażenia świetne :D

Ezechiel
03-12-2011, 11:47
Kurcze mam wielki problem :cry: 608 AUC Gram sobie Rzymem doczekałem się reform już nawet późnych pretorian rekrutuje. A tu nagle czarny ekran i "wystąpił problem z aplikacją Rome TW.exe ...
Kampania się uruchamia i chce kliknąc na jakis odział lub miasto i od razu ten błąd i czarny ekran.
Co robić panowie?

Mam Antologię i gram na One turn, Rome TW exe

04-12-2011, 10:08
Podaj dokładnie jaka wersję zainstalowałeś, czy nie mieszałeś w plikach, czy nie masz może innych modyfikacji?

Ezechiel
04-12-2011, 13:16
Posiadam tylko modyfikację Roma Surrectum II z patchem 2.1 Żadnych plików nie tknąłem

04-12-2011, 13:22
Zerknij na ichnie forum, tam często pojawią się fixy, o właśnie tutaj mogą ci pomóc, ewentualnie cofnij się do wcześniejszego zapisu, wcześniej wykasuj map.rwm, ten typ tak ma... :twisted:

Ezechiel
08-12-2011, 19:30
Zagrałem jeszcze raz i tym razem bez problemów się obeszło ale gram na Alexander.exe

08-12-2011, 20:08
Mod ten od początku był rekomendowany, że lepiej chodzi pod Aleksem, ale to dotyczy każdej innej modyfikacji pod Rome. Jeżeli jest wybór, czy grać na podstawce, dodatku BI, czy Aleksie najlepiej wychodzi to pod tym ostatnim. Część modów pod Rome jest przerabiana pod tę ostatni dodatek, bo przynosi pożądaną stabilizację w rozgrywce.
jakbyś miał chwilę i podzielił się swoją rozgrywką? Ja swego czasu grałem Spartą, sympatycznie było.
pozdrawiam

Ezechiel
08-12-2011, 21:31
No wiedziałem o tym że na Alexandrze najlepiej chodzi, ale postanowiłem spróbować na podstawce bo kamera na Alexandrze jest odrobine inna, mianowicie nie przybliża po dwukrotnym kliknięciu LPM.

Zagrałem już pare kampani żeby zapoznać się mniej więcej jak wygląda gra poszczególnymi frakcjami. Teraz Już gram powoli dla czystej przyjemności Rzymem. Na początku po pokonaniu Armii Hannibala w Italii (co było wielkim wyzwaniem) Sytuacja była spokojna, rozwijałem powoli republikę, szczególnie ekonomię i podbijałem Gallię przedalpejską (która nie należy do żadnej frakcji) są to tak zwane "wolne ludy" Bardzo mała armia, czekałem spokojnie na reformy i możliwość rekrutacjii Legionów, a z początku podbijanie nie było nadrzędnym planem. Wreszcie doczekałem się reform stworzyłem dwie armie połnocną i południową i czas na poszerzanie granic :D. Pierwsze zdobycie Massalii (greckiej koloni) potem Syrakuz (też w rękach greków) i Atak na Kartaginę. Z Grekami poszło łatwo ale podbój północnej Afryki to wiele, wiele wysiłku, W końcu udało się rozbić około 10 pełnych armii Kartagińczyków i rozszerzyć granice od Kartaginy do Tingis(cała północna afryka moja oraz przyczułek w Hispanii - miasto Gadir) Legiony zdobyły wspaniałe wyszkolenie. Co ciekawe w Rzymie na starcie mogłem rekrutować kawalerię pretorian z 6 belkami doświadczenia + srebrne uzbrojenie :shock: ) kilkanaście tur spokoju na zromanizowanie podbitych miast i ruszyłem na Galię (plemię Arwernów) udało się z średnim trudem zdobyć ich ziemię po okołu 30 turach mieli 6 miast.
Aktualnie Wojne wypowiedzieli mi Gaellici (plemię Hispanii) i prowadze z nimi krwawą chyba najtrudniejszą wojnę. Oraz na wschodzie Sparta opanowała całe Bałkany wchłonęła Macedonie i Grecję i rzuciła sie na mnie. Nie jest łatwo, walka na dwóch frontach i problemy z najmniej wdzięcznym regionem - Hispanii, małe zadowolenie mieszkańców i ciągłe ataki Gaellitów. Ale Orzeł Rzymu czuwa nad moimi Legionami :)

Mój ulubiony legion: XIV Gemina Martia Victrix
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6ecc9.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3460659cd0a6ecc9.html)

11-12-2011, 13:43
Czy ktoś tego próbował? ;) [RS 2.1a] When Worlds Collide---New one turn campaign-with Achaean League--Version-2.4--Event movies-Part1&2
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=416655
Chyba się skuszę tym greckim nowym podziałem (....)

BlackWood
11-12-2011, 17:40
Mod dla fanów greków. Wprowadzono rozwiązania z EB(choć lista zmian jest znacznie większa) jest nowy patch ze znaczkiem III . Ja bym go polecał, szkoda tylko że twórca nie dodał rzymskiej frakcji jako grywalnej. Mod na początku miał też sporo błędów i się wywalał, ale nowe łaty podobno dają radę.
Edit: Mod który znacznie zmienia rozgrywkę i utrudnia kampanię ,poprawia ogółem RS II pod względem finansów i AI, przeznaczony na kampanię rzymską to: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=419779
Instalacja prosta lecz:
-Instalujemy czystą RSII (+Patch),
-rzucamy pliki moda(wcześniej też ściągamy łatkę!!) tam gdzie mamy zainstalowaną RSII (zamieniamy),
-następnie usuwamy (jeśli posiadamy) na pulpicie ikonkę ,skrót, do RSII tzw.Launcher ;
-otwieramy folder z RSII i szukamy folderu launcher , wchodzimy w niego i tam mamy nowy skrót, wrzucamy go na pulpit,
-odpalamy launcher i tam gdzie wybieramy frakcje,szukamy nazwy Five Good Emperors , nie muszę chyba pisać aby niżej ustawić na silnik Alex.exe.
UWAGA: JEŚLI JUŻ WSZYSTKO ZROBIMY JAK TRZEBA, GDY ZACZYNAMY NOWĄ KAMPANIĘ MUSIMY W LAUNCHER USUNĄĆ PLIK map.rwm !!! INACZEJ GRE NAM WYWALI DO PULPITU I NAWET SILNIK ALEXANDRA NIE POMOŻE!
Pozdrawiam

11-12-2011, 18:02
Dziękuję BlackWoodzie za rzetelną i i drobiazgową pomoc :D Cieszę się ze wróciłeś, bo Rome i Medek 2 cały czas żyje w świecie moderskim...Chociaż i w Empire nie śpią, i nowszych odsłonach, to najłatwiej jest póki co modować Rome i Medka 2...
Jakbyś mógł zerknąć na rodzinę RTR, bo mnie jakiś czas nie było i odgruzowuję ten dział. Filippp69 zwątpił i znikł :lol:

BlackWood
11-12-2011, 18:23
Tak wróciłem mam nadzieję że na dobre ;) . Sprawa postów itd. Pomińmy to milczeniem miałem swoje powody.
Ok wróćmy do tematu, żeby było jasne :ugeek:
Ten mod o jaki zapytałeś czyli : http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=416655 (tylko dla greków).
Jest innym od tego który opisywałem ze sposobu instalacji, czyli chodzi o tego : http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=419779 (ten tylko jest dla kampanii Rzymem!!)
Pozdrawiam
PS: Tak jeśli chodzi o RTR VII zaraz coś skrobnę, akurat w niego ciupię 8-)

Ezechiel
11-12-2011, 18:26
Panowie może tu mi pomożecie. Czy istnieje możliwość schowania kart jednostek podczas bitwy?
Fajnie by było robić screeny bez nich.

BlackWood
11-12-2011, 20:22
Panowie może tu mi pomożecie. Czy istnieje możliwość schowania kart jednostek podczas bitwy?
Fajnie by było robić screeny bez nich.
Znajdź folder o nazwie preferences (jeśli grasz Rzymem odszukujesz go w specjalnym do tego folderze kampanii), następnie musisz odszukać plik (dokument tekstowy) o tej samej nazwie , tylko z dopiskiem txt.
Następnie odszukaj linijkę tekstu z nazwą MINIMAL_UI:FALSE i to FALSE zmień na TRUE, zamknij plik i zapisz istniejące ustawienia. Pozdrawiam

Ezechiel
12-12-2011, 20:18
Dzięki za pomoc BlackWood. Co prawda po tej modyfikacji w plikach karty jednostek dalej były widoczne tylko nieco niżej a radar w prawym górnym rogu. Ale dzięki za dobre chęci.
Zawsze wszystko można obrobić w paincie. :D