Zobacz pełną wersję : Problem z uruchomieniem Kingdoms
Jsatrzab
07-06-2010, 19:36
Witam, mam problem z uruchomieniem dodatku przez kingdoms.exe, posiadam oryginalną grę Złotą Edycji gwoli ścisłości
i gdy chce uruchomić dodatek wyskakuje mi takie coś
http://ifotos.pl/mini/m2twk_exhsrw.gif (http://ifotos.pl/zobacz/m2twk_exhsrw.gif/)
Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?? Z góry dzięki ;]
pozdrawiam Jsatrzab
Hej
mam identyczny problem. Znalazłeś jakieś cudowne rozwiązanie tego problemu ?? :?: :D
to może być jakiś bag / wsza czy iny błąd ...
jeśli nie jest to ...
do sprawdzenia na początek:
1) zachowanie antywirusa - jaki i czy nie świruje / nie blokuje gry
2) chłodzenie kompa - a może małe odkurzanko?
3) skan PEŁNY FIZYCZNY dysku twardego
4) w jakim stanie i ustawieniach jest RAM wirtualny = plik wymiany = plik stronicowania
- spróbujcie powiększyć i ustawić ręcznie stałe wartości - minimum tak z 250 MB max tak ze 2,5 albo 5 Giga Bajtów
5) a nie przenosiliście "ręcznie" plików gry do innego folderu / lub na inny dysk / inną partycję zamiast normalnie odinstalować i zainstalować w nowym miejscu?
-----------------------
edycja
- jesli tak to reinstal (tylko normalnie - z panelu , żadnego "ręcznego" usuwania plików)
zapomniałem jeszcze o
6) spróbujcie cofnąć sterowniki karty graficznej - wywalcie sterownik całkiem, a potem zainstalujcie od nowa STARĄ / starszą wersję [ pisałem o tym >>tutaj<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=103731#p103731)
7) zainstalujcie OD NOWA WSZYSTKIE kodeki i programy do odtwarzania plików wideo i muzycznych (najpierw odinstalowywanie WSZYSTKICH , potem po kolei ponowna instalacja) czyli : wszelkie playery, Quick-tajma, i inne które kiedykolwiek mieliście związane z wideo (ja mam na przykład w tym momencie oprócz typowych także Adobe media playera). Znajdzie wszystkie takie programy odinstalujcie - nawet Irfan View !!. A potem ponowna instalka - zacznijcie od Irfan View lub innych luźno związaych (wszelkie proste irfanopodobne przeglądacze), następnie profesjonalne kombajny do obróbki wideo (jeśli macie) a NA KOŃCU instalujcie te normalne główne playery - spróbujcie najperw starszych ich wersji, odpalcie grę, a potem jak nie bedzie poprawy to zainstalujcie najnowsze wersje.
===============
edycja 2
no i jeszcze na koniec
8) nieszczęsny Direct x - od razu ostrzegam : producent (Microsoft) nie raczył był przewidzieć JAKIEJKOLWIEK możliwości ludzkiego odinstalowania, a tym bardziej cofnięcia do starszej wersji.
Trzeba to zrobić ręcznie [spoiler:145m5ylp]- namierzyć wszystkie pliki Direct X (start >> uruchom >> wpisz: dxdiag >> enter> na oknie "pliki directX" jest pełna lista - przepisać lub zrobić screeny; następnie namierzyć i wywalać z shiftem - od razu w niebyt.= benedyktyńska robota.
Ja wolę metodę "b" - wywalić cały folder C:\WINDOWS\system32\DirectX\ no i wywalić wszystko z nazwą dxdiag- coś tam z folderu C:\WINDOWS\system32\ )[/spoiler:145m5ylp]
A potem reset kompa i instalować taką wersję jak potrzebujesz - wy spróbujcie wersji bodajże 9.0c . Wiem, wiem !! Uciążliwe, poplątane, a w dodatku namawiam do wywalania plików ręcznie - ale w tym przypadku, o ile wiem, nie ma innej możliwości :( = microsoft nadal udaje że im nowsze tym lepsze - a tymczasem wielokrotnie czytałem , a nawet i sam doświadczyłem że nowsze wersje DirectX często powodują problemy podobne do waszych.
----------------------
PS sory za dłużyznę ale mam nadzieję ze to rozwiąże wasze problemy z grą - napiszcie czego próbowaliście i jakie rezultaty.
pretorian
04-09-2011, 19:49
Zdołał ktoś coś z tym problemem zrobić? Chciałem pograć w Bellum i zainstalowałem sobie medka (który działa), następnie kingdoms (scenariusze działają) lecz gdy uruchamiam kingdoms.exe to mi wykaszania i pojawia się to co koledze z pierwszego postu.
Ratuj :(
Edit
Najlepsze jest to, że po instalacji Bellum Crucis wszystko działa...hmmm