Zobacz pełną wersję : MEDIEVAL II TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Wenecja,Turcja, Egipt i hmm Bizancjum. Bardzo ciekawa gra.
Wenecja,Turcja, Egipt i hmm Bizancjum. Bardzo ciekawa gra.
myślę, że kolega sam znajdzie coś dla siebie:). mnie też kusiło, żeby wyjechać ze swoimi ulubionymi frakcjami, ale w ten sposób zrobi się tu drugie "Najlepsza frakcja";). na topik "Najlepsza frakcja" możesz zresztą kolego .Sal-u rzucić okiem przed dokonaniem wyboru.
Gaius Julius
03-07-2012, 17:00
i znowu AMD dało popis...znowu wywalili mi jakimiś sterami, które już w ogóle są potrzebne jak piąte koło u wozu. Już wyjaśniam o co chodzi, otóż:
1. popsuło rozgrywkę bitewną, co mnie najbardziej boli, mimo iż mam b.dobry sprzęt to przy zwykłej bitwie tnie jak nie wiem co....
2. kilka razy znowu się przydarzyło podczas oglądania filmów na YT "sterownik ekranu przestał działać" ŻANUA!
co naprawili to znowu sknocili
jakby się ktoś pytał
Nie, nie pobierać tych najnowszych
A co ma AMD, producent procesorów i płyt głównych do jakże widocznych objawów problemów z kartą graficzna? (Z uwagi na opis kompa, stwierdzam, że nie jest to zintegrowana karta, a nawet jeśli by była, to AMD, nie Intel, nie bawi się we własne układy na płycie głównej i bierze rozwiązania innych firm).
Gaius Julius
04-07-2012, 12:01
bo amd przejęło karty graficzne ATI? I teraz nie ma ATI Radeon a jest AMD Radeon?
Serio? :| Co to się porobiło, patrzcie ludzie, patrzcie ...A od kiedy tak jest?
Nie wiem czy coś takiego się pojawiło w tym temacie, ale wiecie, że można zmienić nazwę swojej frakcji? Wystarczy w dowolnym momencie kampanii kliknąć na "dane ogólne o frakcji" (czy jakoś tak). Na górze mamy nazwę frakcji. Wystarczy na nią kliknąć, i wpisać co się chce. Np. ja podczas grania Turcją, po podbiciu Jerozolimy, Bagdadu, Konstantynopola i okrzyknięcia mojego sułtana (lub jego dziedzica) "Świętym wojownikiem" zmieniam nazwę na Święty Sułtanat Turecki. :D
Gaius Julius
05-07-2012, 23:52
Serio? :| Co to się porobiło, patrzcie ludzie, patrzcie ...A od kiedy tak jest?
po co zadajesz wyżej głupie pytania? Nie moja wina, że skaszanili ostatnie sterowniki i to, że nadal się zdarzają głupie błędy ...mam wrażenie jakbyś miał do mnie o to pretensje
Pytanie dotyczyło od kiedy AMD wchłonęło/wykupiło ATI. Mniejsza o to, co miałem na myśli, ważne by teraz to zostało dobrze odebrane - przepraszam.
PS. Przynajmniej mały ruch się zrobił. :)
Nie wiem czy coś takiego się pojawiło w tym temacie, ale wiecie, że można zmienić nazwę swojej frakcji? Wystarczy w dowolnym momencie kampanii kliknąć na "dane ogólne o frakcji" (czy jakoś tak). Na górze mamy nazwę frakcji. Wystarczy na nią kliknąć, i wpisać co się chce. Np. ja podczas grania Turcją, po podbiciu Jerozolimy, Bagdadu, Konstantynopola i okrzyknięcia mojego sułtana (lub jego dziedzica) "Świętym wojownikiem" zmieniam nazwę na Święty Sułtanat Turecki. :D
Gdzie ty masz tam na górze nazwę Frakcji !?
Wiem,że da się nazwe miasta zmienić,ale gdzie nazwa frakcji na górze?!
:oops: Widać niedokładnie wytłumaczyłem. Np. podczas gry Polską, po otwarciu panelu "dane ogólne o frakcji" w górnej jego części jest napis "Polska". Tak samo z miastami, jak kolega wyżej powiedział.
Dobra, wierz lub nie, screen po wklejeniu jest cały czarny. NAZWĘ FRAKCJI zmieniasz w TAKI SAM SPOSÓB jak nazwę miasta. Tylko trzeba wejść w "OTWÓRZ DANE OGÓLNE O FRAKCJI", czyli tarczę z symbolem frakcji. Na samej górze masz nazwę. trzeba ją zaznaczyc i wpisać co się chce.
Na górze nie ma nazwy frakcjii . Pirat?
Potwierdzam. Nie ma nazwy na górze. Zobaczę jeszcze w podstawce, ale w kingdoms i modzie Bellum Crucis nazwa frakcji znajduje się w okienku dyplomacji, ale nijak nie można jej zmienić. Co do screena to wchodzisz w folder w medkiem i następnie tgas. Otwierasz go w odpowiednim programie lub konwertujesz w irfan view na przykład no i wrzucasz. Screen or didn't happen. Co do pirata... Wątpię czy takie błędy w nim występują, ale jest to prawdopodobne. A może kolega ma jakiegoś moda w którym można zmienić nazwę... Poczekajmy aż wrzuci screena :)
W podstawce też nie ma, przed chwilą sprawdziłem :lol:
Dobra, wierz lub nie, screen po wklejeniu jest cały czarny.
Są programy do robienia screenów, więc to nie jest odpowiedź.
Poprosimy wersję gry, którą masz, numerek patcha, zainstalowane mody etc.
Rostel123
07-07-2012, 11:44
Mam pytanie.
Jaki jest najlepszy mod ktory do tej pory wyszedł do Medieval 2 ?? :] :D
Eras Total Conquest!!
I teraz się zacznie przekrzykiwanie... ;)
Rostel123
07-07-2012, 16:35
Dzięki :] :D :D
Third AGE !!! Ale musisz posiadać dodatek!!
Bellum Crucis!!! Ewentualnie Broken Crescent, jeśli chcesz przenieść się bardziej na wschód.`
Rostel123
07-07-2012, 19:51
Wschód nie zbyt mnie interesuje ja tam wole europe kaj jest Chaos ;D
PODA KTOS NAZWY JEDNOSTEK WIEKSZOSCI DO MEDIEVAL 2 PO ANGIELSKU
Rostel123
14-07-2012, 17:44
Po co ci ?? ; ]
Odpowiedź jest prosta i niektórym znana na kodach grywa w totala . ;)
Jak tak ci Loor1 zależy, to wejdź na nasz portal i poszukaj, tam znajdziesz.
Optymista24
28-07-2012, 09:50
Hej czy możecie mi powiedzieć czy grają Maurami będę mógł skolonizować ameryke ? bo popatrzyłem na stronkę z jednostkami i budynkami to tam nie ma jakiś dobrych statków pozdrawiam
Z tego wynika, ze da rady zerknij sobie :)
http://totalwar.honga.net/unit.php?v=m2 ... &d=baghlah (http://totalwar.honga.net/unit.php?v=m2tw&f=moors&d=baghlah)
Optymista24
28-07-2012, 11:41
heh właśnie na tej stronce byłem przegapiłem te łodzie heh dzięki .
Caldern91
14-08-2012, 16:17
Powiedzcie mi jak zzrobić żeby w zamkach mieć artylerie i strzelców czytajcie Armaty i muszkieterów jeśli takowi będą dostępni gdzieś w roku 15któryymś
Lwie Serce
14-08-2012, 16:46
Musi być proch i rusznikarz.
Jaki proch?Rusznikarza tylko;d
no i Zamek,nie pamiętam jaki poziom ma być,jeśli jest wgl jakiś wymóg.
Lwie Serce
14-08-2012, 17:33
Rusznikarz bez prochu. Ale walnąłeś.
Caldern91
14-08-2012, 17:49
eheh i jeszcze jedno jakie jednostki zamieniają arkeburzerzy i muszkiety ??
Lwie Serce
14-08-2012, 18:26
eheh i jeszcze jedno jakie jednostki zamieniają arkeburzerzy i muszkiety ??
O co dokładnie chodzi, sformułuj jeszcze raz pytanie proszę bo nie rozumiem o co chodzi z tym zamieniają :)
Caldern91
14-08-2012, 18:39
w sensie jaki typ piechoty czy bardziej łuczników zmieniają ??
bo sobie zapomniałem jak już to się robi :D skleroza nie boli
Lwie Serce
14-08-2012, 18:41
Nic nie zmieniają, możesz ich dodatkowo rekrutować, o to chodziło? :D
Caldern91
14-08-2012, 18:49
mniej więcej myślałem że zastępują normalnie łuczników albo coś w tym rodzaju, ale się najwidoczniej myliłem
Lwie Serce
14-08-2012, 18:52
W żadnym razie, łuczników możesz rekrutować tak jak poprzednio.
Caldern91
14-08-2012, 19:14
hmhm czyli jeśli już wejdzie do użycia proch strzelniczy to łuczników zastępować muszkieterami ?? czy jak oni sie tam nazywają
Lwie Serce
14-08-2012, 19:23
Łucznicy są szybkostrzelni a muszkieterowie wolno strzelają ale ich salwy przebijają dość skutecznie pancerze. Używaj ich przemiennie, lub jak wolisz.
Nie.
Muszkieterów możesz używać tylko do osłabienia morali wroga przed szarżą piechoty ... albo ustaw ich na górce i będą strzelali nad głowami piechoty :P Łucznicy są o wiele lepsi.
Lwie Serce
14-08-2012, 19:34
Ja ich zlekceważyłem i trzema oddziałami lekkiej kawalerii wparowałem w zastępy muszkieterów. Rezultat? Wzięli mnie w krzyżowy ogień i omal nie straciłem wszystkich bo w porę wycofałem. Łucznicy tego nie potrafią dlatego napisałem żeby używać zamiennie. Jeśli chce się ich zaatakować to lepiej rozsądnie kawalerią tak aby wszystkich szarża dosięgła bo szkoda cennych żołnierzy.
radwanski
15-08-2012, 07:22
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Muszkieterzy mają daleki zasięg plus skutecznie przebijają pancerze. Ale jak stanie jakaś nasza jednostka przed nimi to już nie strzelają w przeciwieństwie po łuczników którzy po prostu strzelają nad ich głowami.
Tak więc zależy co lubisz. Ja podczas całej kampanii użyłem muszkieterów tylko pare razy. Ale już w dodatku Kindoms o podboju Ameryki grając Hiszpanią to był jeden z moich podstawowych typów piechoty(skutecznie obniża morale przeciwnika)
Lwie Serce
15-08-2012, 09:32
Zgadzam się, ale w kwestii broni palnej rola najlepszych strzelców przypada chyba rajtarom i dragonom.
radwanski
15-08-2012, 11:03
Tak masz racje. Plusy mają jak konni łucznicy (ostrzał w trakcie ruchu) a ostatecznie zawsze można nimi zaszarżować na wroga.
Caldern91
15-08-2012, 16:05
Szkoda tylko że w tej odsłonie w total war wtrąca się mega papa a i przez to gra traci dotychczasowy rozmach ekspansji i w ogóle ze strony katolików ,m ale nie maiłem jeszcze okazji zagra co stronie islamu. Niby grają katolikami mozna mieć rozmach dotyczący ekspansji ale za to papunia grozi ci ekskomuniką i w ogóle i to mnie strasznie irytuje w tym przypadku i nie tylko mnie mam nadzieję co więc zrobić z tym fantem upierdliwego papieża :D nie czuje już tego jak w empire lub naptku :P
Przemysł II
15-08-2012, 21:45
mi właśnie papa poprawia chęć do gry. wolę zdobywać zamki i miasta po kolei, gdyż można wtedy poczuć ten klimat oblężeń w średniowieczu, a poza tym szybka ekspansja powoduje znudzenie się grą. ja wolę się pomęczyć, a daje to właśnie papież. ponadto stworzono w tym czasie instytucję pokoju bożego, co w grze odzwierciedlone jest pod postacią nakazów zaprzestania ataków, które wystosowuje do nas papież
jak nie chcesz mieć z nim problemów to wyszkól sobie zabójcę i stój nim pod Rzymem i kiedy cię papież ekskomunikuje to zabij go tym agentem. ekskomunika zostanie anulowana.
Lwie Serce
16-08-2012, 09:14
Gdyby nie papież nie byłoby typowo chrześcijańskiego i średniowiecznego klimatu. Nie byłoby krucjat, misji. Ja po parudziesięciu turach zrezygnowałem z gry Bizancjum bo mi się nudziło.
radwanski
16-08-2012, 19:42
No tak. Kiedyś wystarczyło że papież tupnął nogą, rzucił na kogoś jakąś klątwę bądź ewentualnie nałożył ekskomunikę i niektórzy władcy szli do niego na kolanach prosząc o litość.
W 1444 r. za namową Papieża musieliśmy stoczyć niefortunną dla Władysława III Warneńczyka bitwę. Dowódca floty papieskiej blokującej cieśninę między Azją a Europą powiedział Władysławowi, że wszystkie siły tureckie będące na Bałkanach przeprawiły się do Azji. Jeszcze jakby mało tego było, ten sam dowódca został przekupiony przez Turków i przetransportował jednej nocy ich spore siły z Azji Mniejszej na Bałkany. I tu nasuwa się wniosek, że Kościół bardziej szkodził niż pomagał. Dlatego ja wolę grać Turkami i mieć pełną swobodę działania, a nie że jakiś Papa będzie mi gadał co mam robić :D.
W 1444 r. za namową Papieża musieliśmy stoczyć niefortunną dla Władysława III Warneńczyka bitwę. Dowódca floty papieskiej blokującej cieśninę między Azją a Europą powiedział Władysławowi, że wszystkie siły tureckie będące na Bałkanach przeprawiły się do Azji. Jeszcze jakby mało tego było, ten sam dowódca został przekupiony przez Turków i przetransportował jednej nocy ich spore siły z Azji Mniejszej na Bałkany. I tu nasuwa się wniosek, że Kościół bardziej szkodził niż pomagał. Dlatego ja wolę grać Turkami i mieć pełną swobodę działania, a nie że jakiś Papa będzie mi gadał co mam robić :D.
Przytoczyłeś ciekawy przykład, ale nie należy zapomnieć, ze ta bitwa była przez krzyżowców prawie wygrana. To Warneńczykowi zachciało się szarży na umocnione pozycje janczarów i to doprowadziło do porażki. Gdyby Władysław nie szarżował to Turcy ponieśliby klęskę. A tak przegrali. Ta wojna to miał być Blitzkrieg i nie zdobywano żadnych miast, więc potem nie było dokąd uciec. Porażka w tej bitwie to wina Warneńczyka.
Masz całkowitą rację. Podałem ten przykład tylko z perspektywy roli papiestwa. Nie chciałem, żeby narodziła się dyskusja w nieodpowiednim temacie :P.
Lwie Serce
17-08-2012, 09:07
Zdobycie Jerozolimy podczas I wyprawy krzyżowej dzięki komu była? Daliśmy łupnia Turkom pod Belgradem dzięki komu w XV wieku? Giovanni di Capistrano został wysłany przez papieża. Pieniądze papieskie pozwoliły na najęcie najemników. Albania się broniła tyle czasu dzięki komu? Bitwa pod Lepanto dzięki komu została zwyciężona? Wiem że wychodzę poza temat ale chce dać przykład kolegom którzy twierdzą że papież tylko szkodzi. Maciej Korwin też maszerował w stronę Turcji dzięki papieżowi. Ale lepiej zakończyć tą dyskusję bo zaraz moderatorzy się czepną ;)
radwanski
18-08-2012, 20:07
Wracając do bitwy pod Warną to Warneńczyk musiał mieć pewnie tylko miażdżącą szarże ale pewnie miał słabą obronę ;)
Corleone1980
18-08-2012, 22:10
Islam też ma ciekawe zadanie - co prawda nikt nas nie trzyma w ryzach ale raz że można spodziewać się krucjat - a to gniew połowy europy, z drugiej strony wchodząc głębiej w europe trzeba liczyć się z tamtejszą wiarą i koniecznością nawracania regionów na sporo przed rozpoczęciem ich oblegania co też utrudnia rozgrywkę.
Lwie Serce
19-08-2012, 09:39
Wracając do bitwy pod Warną to Warneńczyk musiał mieć pewnie tylko miażdżącą szarże ale pewnie miał słabą obronę ;)
Przepraszam że nie na temat ale chce coś wytłumaczyć. Pod Warną błąd leżał po stronie Władysława który przypuścił nierozsądną szarżę na Turków i został otoczony. Rycerze nie mieli szans. Wieść o śmierci króla się rozeszła i "krzyżowcy" spanikowali.
Przepraszam że nie na temat ale chce coś wytłumaczyć. Pod Warną błąd leżał po stronie Władysława który przypuścił nierozsądną szarżę na Turków i został otoczony. Rycerze nie mieli szans. Wieść o śmierci króla się rozeszła i "krzyżowcy" spanikowali.
Przepraszam, że ja tez nie na temat, ale chcę definitywnie skończyć dyskusję o Warnie. Warneńczyk miał dobrą obronę (piechota na wzór husycki w taborach), ale nasz król złamał własne zasady bitwy (stworzone razem z Huynadym) i przez to przegrał. Jeżeli ktoś chce dalej toczyć dyskusję to niech pisze na PW.
Skończcie z offtopem tutaj, a najlepiej załóżcie sobie temat w dziale historycznym. :)
Siemka, mam pytanko jak można usunąć wieże strażnicze i czy w ogóle się da? :)
Z tego co mi wiadomo, nie da się.
DonKamillo
15-09-2012, 23:46
Witam mam pytanie. Otóz czy da sie (lub tez czy istnieje jakis program) dzieki któremu mógłbym zagrać z kumplami przez hot seat lecz w taki sposób by nie przesyłać saveów? By rozgrywka byla ciągła.
Prosze o szybka odp.
Pozdrawiam
Pewno się da, ale ograniczeniem będzie jeden komputer. Tryb hot seat to ogólnie tryb gry w multi na jednym kompie. Przesyłanie save-ów pozwala ominąć to ograniczenie.
Siema, mam gre po ang i jedno pytanko, jak zAGRAĆ państwem w innym roku niż w 1080? Pewnie było wałkowane, ale jak już mowiłem gram w angielską wersje, w jezyku ktory slabo rozumiem.
To po co ściągasz pirata, skoro możesz dostać za 25 zł Medka z dodatkiem i to po polsku. W języku, który rozumiesz? ;>
Za pomocą modów lub dodatku Kingdoms. By grać w mody można mieć angielską wersję, pod warunkiem że jest oryginalną.
BTW, Samick, ja tez gram w angielską wersję - nie ma wersji pl na steam.
Faktycznie, zapomniałem o STEAMie. Przepraszam (chyba, że się nie mylę, to nie przepraszam ;>).
JEstem na erasmusie, i tylko taka moglem kupic. To w takim razir moge grac w innych latach tylko na dodatku albo dzieki modom? Podacie linka do tych modów? Pozdrawiam.
To w takim razir moge grac w innych latach tylko na dodatku albo dzieki modom?
Albo jak sam pogrzebiesz w plikach. Ale nie mam zamiaru tracić swego czasu na tłumaczenie jak po czymś takim:
Podacie linka do tych modów?
A co, tak trudno samemu znaleźć na tym forum? Ale niech Ci będzie, ostatni raz pomogę komuś tak leniwemu:
viewtopic.php?f=19&t=192 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=19&t=192) - biblioteka modów pod podstawkę
viewtopic.php?f=19&t=864 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=19&t=864) - biblioteka modów pod dodatek
Sory za błędy, ale po prostu mam bardzo słabego neta więc pisałem posta na szybko, bo zaraz bym tego neta mógł nie mieć (wyłącza się). Rozumiem ze na forum, jest instrukcja gdzie i w jakich plikach pogrzebać?
1. Nie chodziło o błędy, tylko o lenistwo, wygodnictwo, etc. Tak dużo czasu by Ci zabrało na stronie głównej forum kliknięcie w "Zbrojownia (MTW2, Kingdoms)" w dziale "Świat Modów" poddziale "Wszystko o modyfikacjach" :?: :!: :roll:
2. Źle rozumiesz, nie ma - ale zmiana początkowej i końcowej daty kompanii jest primo prosta jak konstrukcja cepa (plik descr_strat), secundo i tak nic nie zmienia oprócz wyświetlanej daty w samej grze... czyli możesz ustawić sobie rok startowy nawet na 1980, a i tak zaczniesz z wojskami, granicami państw, itp odpowiednimi dla 1080 roku w roku 1980 (uzyskasz jedynie efekt zamrożenia świata na 9 wieków) jeśli nie wprowadzisz innych zmian (czyli nie stworzysz własnego moda... a nie stworzysz jeśli nie potrafisz/nie chce Ci się znaleźć tak prostej rzeczy jak startowa data kampanii). Z modów polecił bym Ci Eras Total Conquest (wiele różnych kampanii od mrocznych wieków po renesans), ale on jest pod dodatek, a nie podstawkę.
Poza tym na zadawanie pytań o mody, instrukcje modowania, itd są bardziej odpowiednie od tego tematy (a nawet działy)...
KapitanKatana
30-10-2012, 14:36
Chcecie let's play to proszę tylko że niewiem czy ktoś będzie chciał oglądać 12letniego "dziecka"
ale jeśli ktoś jest naprawdę mądry i nie patrzy na wiek to moje osiągnięcia z pierwszej kampanii w tego Total War
Lwie Serce
30-10-2012, 14:41
Grunt żebyś gadał mądrze to nawet najstarsi wyjadacze nie będą się czepiać :D Gram w Medka już 2 lata więc mogę ocenić tego 'Lets play".
KapitanKatana
30-10-2012, 14:50
a właśnie tu wszedłem i jest lekko roz******** bo go późno wrzuciłem a normalnie każdy region był mój
Zawsze chętnie coś nowego. Ostatnio dosyć porządny lets play się pojawił, chyba najlepszy z polskojęzycznych, ale ich ogólny poziom jest niski, więc nadal oczekuję na jakiś lepszy ;).Ważne, żebyś umiał coś powiedzieć i nie lamił zbytnio, bo jeśli nawet nie przeszedłeś długiej kampanii to raczej nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. W sumie niewiele starszy jestem, więc chętnie posłucham
KapitanKatana
30-10-2012, 14:53
właściwie ze mnie bardziej strateg bitewny niż zarządca :)
Lwie Serce
30-10-2012, 15:00
To też ważna cecha bardzo, bez umiejętnego dowodzenia daleko nie zajdziesz :)
KapitanKatana
30-10-2012, 15:00
ale wygrać 2 jednostkami z całą armią mongolską pod bramą w obronie miasteczka{bardziej wsi z murem} to jakiś wyczyn
KapitanKatana
30-10-2012, 15:03
a może tak na próbę jakaś bitewka online w rome albo medieval 2
Lwie Serce
30-10-2012, 15:04
Przepraszam ale ja pożyczyłem bratu obydwa Total Wary i nie mam na tę chwilę :)
Aha i stosuj opcję "edytuj" bo moderatorzy się czepną :D
KapitanKatana
30-10-2012, 15:05
a tak właściwie gram już ze 3 lata w total war mam narazie Empire Rome[moja 1] i Medieval 2 ok!
PS.ten save jest z przed 2 lat a więc wiesz
KapitanKatana
30-10-2012, 15:16
Po tym co mówisz to już mogę nawed robić ankietę na temat frakcji :D
Lwie Serce
30-10-2012, 15:19
To jesteś już wystarczająco dobry żeby robić "lets play".
KapitanKatana
30-10-2012, 15:24
Chyba trzeba nowy post założyć.
KapitanKatana,
Jako dwunastoletni człowiek, powinieneś wiedzieć, że zdania zaczyna się z dużej litery i kończy kropką. Radzę poprawić się, forum nie komunikator czy czat, że możesz sobie pisać byle jak. To jak piszesz, świadczy o Tobie i stosunku do innych użytkowników.
Pisanie post pod postem jest zabronione. Z czytania regulaminu, nie jest zwolniony nikt.
Link usuwam z uwagi na zamieszczenie na nim kopii gier.
Nie wiem co ma ta dyskusja wspólnego z upierdliwymi frakcjami.
Suma summarum - ostrzeżenie ustne. Pozostali, za niezorientowanie się, że za bardzo zboczyli z tematu, dostają upomnienie.
Witam wszystkich forumowiczów :)
Obecnie gram Mediolanem, tura 119. Wykończyłem Sycylię, Hiszpanię, Portugalię. Toczę wojnę z Francją, mam sojusz z HRE i Wenecją oraz Państwem Papieskim. I mam do was kilka pytań z racji, że jestem "świeżakiem" w tej grze.
1. Podczas oblężenia przez Francuzów mojej stolicy, rozstawili oni swe wojsko i stali, czekając na nie wiadomo co. Dosłownie 0 ataku z ich strony, a ja w takiej sytuacji muszę wyjść i walczyć na otwartym polu, co często mi nie pasuje. Jest jakieś wyjście z takiej sytuacji?
2.Który kierunek inwazji jest wg. was najlepszy?
3. Ostatnie pytanie, czy opłaca mi się atakować Wenecję, bo mam z nimi sojusz, a oni cały czas wysyłają agenturę do moich miast. Więc wnioskuje, że szykują się do ataku. Lepiej poczekać czy od razu uniemożliwić im zebranie sił?
1. Podejść wojskiem na odległość nazwijmy to "jednej kratki" (przyjmując, że mapa jest poszatkowana na takie niewidzialne punkty, bliżej nie podejdziesz, a dalej też nie) i następnie wyjść z zamku i uderzyć Francuza. Nie wiem ile masz woja w zamku, ale zakładam, że mniej niż FRA, stąd te posiłki, które będąc w bliskiej odległości zapewnią wsparcie na polu bitwy.
2. A który sobie chcesz. :D
3. Atakując pierwszy Wenecję narażasz się na spadek opinii w świecie, przez co wzrasta ryzyko ekskomuniki + inne nacje chętnie Cię zaatakują, ale z tego co widzę to masz na tyle rozbudowane państwo, że możesz sobie na to chyba pozwolić, nie? Zabójcą potraktujesz papieża jakby co, a innych podbijesz :D
3 Opłaca się - Sojusze nie są trwałe. Ewentualnie trzymaj silne garnizony w graniczących z Wenecją miastach (mieście) - to zniechęca AI do wypowiedzenia wojny.
HunterPL
08-11-2012, 21:26
Witam wszystkich forumowiczów :)
Obecnie gram Mediolanem, tura 119. Wykończyłem Sycylię, Hiszpanię, Portugalię. Toczę wojnę z Francją, mam sojusz z HRE i Wenecją oraz Państwem Papieskim. I mam do was kilka pytań z racji, że jestem "świeżakiem" w tej grze.
1. Podczas oblężenia przez Francuzów mojej stolicy, rozstawili oni swe wojsko i stali, czekając na nie wiadomo co. Dosłownie 0 ataku z ich strony, a ja w takiej sytuacji muszę wyjść i walczyć na otwartym polu, co często mi nie pasuje. Jest jakieś wyjście z takiej sytuacji?
2.Który kierunek inwazji jest wg. was najlepszy?
3. Ostatnie pytanie, czy opłaca mi się atakować Wenecję, bo mam z nimi sojusz, a oni cały czas wysyłają agenturę do moich miast. Więc wnioskuje, że szykują się do ataku. Lepiej poczekać czy od razu uniemożliwić im zebranie sił?
1.Musisz wyjść najlepiej ustaw szyk szachownicy stosowany przez Rzymian mi pomaga.
2.Bij Francję a potem rusz na podbój wysp brytyjskich dobre miejsce do obrony.
3.Atakuj ich bo jak zgromadzą siły będziesz miał problem ,ale uważaj z kim mają sojusze bo te ,które masz mogą być zerwane.Spraw aby oni sami zerwali sojusz wtedy uderz bo inaczej będziesz miał cienką reputacje.
Rostel123
10-11-2012, 18:44
Witam mam pytanie jaki jest najlepszy mod do Medieval II. ?
Modów jest dużo ciężko powiedzieć , który najlepszy , najlepiej sam poszukaj jakiegoś , który będzie ci najbardziej odpowiadał , każdy ma inny gust.
HunterPL
14-11-2012, 16:56
Modów jest dużo ciężko powiedzieć , który najlepszy , najlepiej sam poszukaj jakiegoś , który będzie ci najbardziej odpowiadał , każdy ma inny gust.
Zgadzam się z przed mówcą wiele ciekawych modów znajdziesz w naszej bibliotece modów zapraszam.
Andrij Marszałek
04-01-2013, 15:33
Medieval 2 to gra fajna
Medieval 2 kingdoms to gra extra
Medieval 2 z modami to gra epicka
A Twój post nic nie wnosi do dyskusji. Radzę pisać posty o głębszej treści albo nie pisać wcale - w przeciwnym razie karcer.
Jacek-Placek_0
05-01-2013, 19:28
Jest możliwe by Timuridzi (sry za ortografie nie wiem jak to odmieniać) walczyli z mongołami?? I jaki jest ich mnie więcej cel bo mongołowie idą albo na antioche jak pojawią się przy Bagdadzie albo Kijów jak przy Serkel a 1 raz doszedłem tak daleko ^^
Jest to możliwe jeżeli wcześniej Mongołów nie wyślesz do "swojej" historii. W moim przypadku spotkali się na pograniczu kaukaskim, ale ich wojna nie była długa, gdyż w niedługim czasie rozprawiłem się z Mongołami, natomiast Timurydzi zajęcie byli bardziej swoim pochodem w kierunku cieśniny Bosfor :)
Jacek-Placek_0
05-01-2013, 22:40
Yhym... czyli idą na mnie teraz tylko wyczaić z której strony i obstawić mosty łatwo im Konstantynopola nie oddam ^^ Ale nie powiem że konflikt Mong vs Tim nie ułatwiłby mi sprawy możliwe że na pare tur by ich spowolnił... Znów stworze armie zabójców i jak najmocniej osłabie ich szeregi o kilku generałów :P Dzięki za mniej więcej opisanie gdzie oni się wybierają o.O
Nie ma sprawy, ale nie obiecuje że u ciebie wybiorą tą samą ofertę turystyczną :D
patryninho
06-01-2013, 18:51
Witam !
Zacznijmy od przywitania , jestem młodym początkującym graczem w serii Total War.
Chciałbym zadać pytanko(2), jeżeli dział się nie zgadza proszę go przenieść do "Taktyki Bitewne" (Zastanawiałem się do którego tematu dodać ten post)
Ad.1
Jaką macie taktykę na oblężanie zamków ? gram na n/n , a mimo to tracę porównywalną ilość straconych ludzi do komputera. Po zniszczeniu muru wysłać całą piechotę ? Kiedy wysłać kuszników/łuczników żeby ponieśli jak najmniej strat , a jednocześnie zadali jak najwięcej ?
Ad.2
Czytałem na forum , że podobno w Świętym Cesarstwie Narodu Niemieckiego (jeżeli jakaś pomyłka proszę poprawić) wymiata jednostka "Rozpaczliwa Nadzieja".
Sprawdzałem ją we własnej bitwie , rzeczywiście dobra . Ale jaki trzeba mieć budynek w kampani , żeby ją zrekrutować ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi ,
Pozdrawiam
Jacek-Placek_0
06-01-2013, 18:56
2.Odpal gre jako Niemcy (mniejsza o nazwe) i kliknij w miasta tam na dole będą 3 kółeczka jedno to doradca jaki budynek wybudować drugi to jak jakby spis miasta (przychody, przyrost + i -) i 3 to jest spis budynków jakie można wybować i tam pogrzebać musisz...
1 może napisze tylko zbiore myśli chodź są tutaj doświadczeni gracze...
ad.1
Moja taktyka w zdobywaniu zamków/miast jest następująca: niszczę większość możliwych fragmentów muru od strony atakowanej( oczywiście jeśli dysponujemy odpowiednim sprzętem), jeśli nie, to stosuje wieże oblężnicze w celu zdobycia murów w kombinacji jednostek=miecznicy+ owi strzelcy, którzy po zajęciu przez oddziały sieczne murów, zaczynają ostrzał wroga znajdującego na dole, przed bramą( analogiczne najlepiej zrobić to oby dwu stronach bramy, w tedy jest większa szansa na unieszkodliwienie największej liczby przeciwnika), w przypadku dysponowana katapultami itp. stają przed wyłomem w bezpiecznej odległości pozwalającej na atak dystansowy, w szyku rozproszonym( aby zredukować straty w sytuacji kontry strzelców wroga). Po wykonaniu wymienionych celów, przystępuje do szturmu piechotą, która również przemieszcza się w szyku luźnym( z powodu wymienionego wcześniej powodu). I tak w połączeniu= piechota na dole w zwarciu + strzelcy( najlepiej na murach, w składzie łucznicy oraz kusznicy, min. po po 1 oddziale na parę po każdej stronie bramy) zadajemy moim zdaniem największe straty, nie zapominając o tym aby nasz generał był za naszymi wojskami podtrzymując chęci oraz morale naszych wojaków. Po przełamaniu obrony wroga pod głównym wejściem, likwidujemy wycofujące się jednostki w kierunku placu głównego "zmasowanym" atakiem piechoty. Można również wykorzystać przeciwne uliczki do obejścia przeciwnika aby przyśpieszyć jego kapitulacja, kiedy stawią dłuższy opór na placu. Moja taktyka zaczyna być "dostępna" oraz najwydajniejszą jeśli posiada się odziały uzbrojone w broń sieczną.
ad.2
Drzewko jednostek można również sprawdzić na płycie, bodajże "bonus cd" w oryginalnej wersji gry.
Wydaje mi, że lepiej by brzmiało " w serii TW" :D
patryninho
06-01-2013, 20:09
Pomyłka poprawiona.
Co do bonusu to szczerze nie wiedziałem do czego on służy , dodatku Królestwa na razie też nie zainstalowałem , bo chcę przejść kampanię , a potem jak mi się znudzi to się pobawię większym rozszerzeniem.
Dzięki za odpowiedzi , jeżeli ktoś ma lepszą taktykę proszę o pochwalenie się nią.
Pozdrawiam
tomciopogromcio
08-01-2013, 18:47
Jakie tutaj dochody są pokazywane pod nazwą miasta, bo chyba to było jakoś związane z ilością ludności. Tak naprawdę miasta na minusie mogły dawać więcej kasy niż na plusie na przykład. Tak pamiętam, ale nie pamiętam jak to dokładnie było liczone, że tak wychodziło?
Krzyżak2
08-01-2013, 19:01
Witam, mam takie dwa pytania:
1.Jak wchodzi się w pliki gry?
2.Jak zmienić liczbę ludzi w oddziale?
Bardzo dziękuję. Nowy gracz Krzyżak2
Witam:)
Serie Total War zacząłem jako młody chłopak od Shogun'a I, później Medieval'a I. Później przerwa- Rome'a
przeskoczyłem i zacząłem grać w Medieval'a II. Dla mnie gierka jest doskonała pod względem grywalności, klimatu i
grafiki. Wciągnęła mnie na długie miesiące, niestety nie miałem w tym okresie dostępu do internetu. Więc i o modyfikacjach nie miałem pojęcia. Moim zdaniem o zaletach gry można pisać bardzo dużo, dlatego skupie się na wadach: Komputer nie tworzy armii. Pamiętam, że grając moim największym zmartwieniem były czy trafi się chociaż jeden kraj z więcej niż kilkoma pełnymi flagami. I sytuacji z Shogun'a I gdzie po zajęciu połowy mapy, idąc od lewej do prawej trafiałem na klan, który zajął drugą połowę i posiadał kilkadziesiąt pełnych flag w medku II nie może być mowy:( Dodatkowo armie składają się z chłopów, milicji i maszyn. gdzie po ataku 2 konnic ze skrzydeł cały motłoch ucieka. Pasywna postawa komputera na mapie strategicznej. Egipcjanie po stracie Jerozolimy na rzecz krzyżowców nie kwapią się żeby ją odzyskać. Takich sytuacji zauważyłem dziesiątki. Tragiczna postawa Tatarów i Mongołów którzy prawie zawsze podbija 1,2 miasta i pałętają się po mapie bez celu. Dyplomacja fatalna, ale o niej już się naczytałem na forum więc nie będę tego powielał:). Następnie jednostki. Pikinierzy i muszkieterzy całkowicie bezużyteczni. Przeciwnik wycina ich w pień aż miło. Dopiero DarthMod naprawia ten problem. Nie wspomnę już o całej palecie jednostek elitarnych pieszych ( piechota duńska, bizantyjska,ruska itd, itd) która jest bezlitośnie wycinana przez podstawowych spieszonych rycerzy feudalnych:) Tak samo każda najlepsza kawaleria dostaje po tyłku w starciu z strażą przyboczną generała. Pomimo 2xkrotnej przewagi liczebnej przegrywają okrutnie. Pomimo tych oraz wielu innych wad frajda z walki z doskonałymi hordami mongołów, czy podboju ameryki kilkoma jednostkami konkwistadorów wspartych muszkietami i armatami są bezcenne:) Obecnie planuje zagrać na nowo ale już, w któregoś z modów polecanych na forum.
1)wchodzisz tam gdzie masz zainstalowaną grę i edytujesz odpowiednie pliki tekstowe.
2)w ustawieniach kamery masz skale jednostek
pozdrawiam:)
Krzyżak2
10-01-2013, 15:51
Witam:)
Serie Total War zacząłem jako młody chłopak od Shogun'a I, później Medieval'a I. Później przerwa- Rome'a
przeskoczyłem i zacząłem grać w Medieval'a II. Dla mnie gierka jest doskonała pod względem grywalności, klimatu i
grafiki. Wciągnęła mnie na długie miesiące, niestety nie miałem w tym okresie dostępu do internetu. Więc i o modyfikacjach nie miałem pojęcia. Moim zdaniem o zaletach gry można pisać bardzo dużo, dlatego skupie się na wadach: Komputer nie tworzy armii. Pamiętam, że grając moim największym zmartwieniem były czy trafi się chociaż jeden kraj z więcej niż kilkoma pełnymi flagami. I sytuacji z Shogun'a I gdzie po zajęciu połowy mapy, idąc od lewej do prawej trafiałem na klan, który zajął drugą połowę i posiadał kilkadziesiąt pełnych flag w medku II nie może być mowy:( Dodatkowo armie składają się z chłopów, milicji i maszyn. gdzie po ataku 2 konnic ze skrzydeł cały motłoch ucieka. Pasywna postawa komputera na mapie strategicznej. Egipcjanie po stracie Jerozolimy na rzecz krzyżowców nie kwapią się żeby ją odzyskać. Takich sytuacji zauważyłem dziesiątki. Tragiczna postawa Tatarów i Mongołów którzy prawie zawsze podbija 1,2 miasta i pałętają się po mapie bez celu. Dyplomacja fatalna, ale o niej już się naczytałem na forum więc nie będę tego powielał:). Następnie jednostki. Pikinierzy i muszkieterzy całkowicie bezużyteczni. Przeciwnik wycina ich w pień aż miło. Dopiero DarthMod naprawia ten problem. Nie wspomnę już o całej palecie jednostek elitarnych pieszych ( piechota duńska, bizantyjska,ruska itd, itd) która jest bezlitośnie wycinana przez podstawowych spieszonych rycerzy feudalnych:) Tak samo każda najlepsza kawaleria dostaje po tyłku w starciu z strażą przyboczną generała. Pomimo 2xkrotnej przewagi liczebnej przegrywają okrutnie. Pomimo tych oraz wielu innych wad frajda z walki z doskonałymi hordami mongołów, czy podboju ameryki kilkoma jednostkami konkwistadorów wspartych muszkietami i armatami są bezcenne:) Obecnie planuje zagrać na nowo ale już, w któregoś z modów polecanych na forum.
1)wchodzisz tam gdzie masz zainstalowaną grę i edytujesz odpowiednie pliki tekstowe.
2)w ustawieniach kamery masz skale jednostek
pozdrawiam:)
Wielkie dzięki.
Jacek-Placek_0
11-01-2013, 18:20
Niepamiętam nazwy modów (bo w nich też tak zielony jestem) ale gdzieś czytałem że na jakimś modzie h/h to mordęga pod względem AI, do podstawki... jedyne co moge doradzić to vh/vh może ci to urozmaici bo mi dosyć (na tyle że w 45 turze Niemcy wytukli mi cały ród zabójcami...) 2 jednostkami rycerzy w zbrojach możesz pokonać słonie artyleryjskie (te zwykłe próbowałem raz w bitwie i przy 1700 vs 1200(2 jednostki słoni zwykłych sromotnie przegrałem na moście zabijając 70 przeciwników) Więc ja się nie dziwie że ciężka kawaleria pokonała ciężką piechote nawet w samouczku było włócznicy na konnice, przeciwko włócznikom piechota, kawalerie na piechote a łucznicy mogą wszystko... Spodobała mi się taktyka z tym kociołkiem przy użyciu samej konnicy łuczniczej... Co do straży przybocznej wiadome chyba że króla byle chłopem nie obronisz...
edit:zdarzyło się wam tak że jedno państwo było wasalem 2 innych państw jednocześnie? Bo u mnie Polacy :( podlegają Niemcom i Węgrom :twisted:
TemplariuszII
13-01-2013, 13:01
Gdzie zainstalować spolszczenie do medieval II total war?
Chyba do głównego folderu mtw2, zależy jakie spolszczenie. Ewentualnie jak masz z tym problem możesz zainstalować na pulpit i ręcznie potem zainstalować :)
TemplariuszII
13-01-2013, 13:20
Spolszczenie do wersji 1.03
Pobrałem z chomikuj plik localized.pack. Gdzie to wrzucić by spolszczenie działało?
Jacek-Placek_0
13-01-2013, 13:54
to spolszczenie to plik exe czy co?
Czy w dzisiejszych czasach ludzie nawet spolszczenia nie potrafią sami zainstalować? Ściągnij z innej strony spolszczenie z instalatorem i samo się wszystko zrobi.
TemplariuszII
13-01-2013, 15:53
Czy w dzisiejszych czasach ludzie nawet spolszczenia nie potrafią sami zainstalować? Ściągnij z innej strony spolszczenie z instalatorem i samo się wszystko zrobi.
Tylko chodzi o to, że pobierałem już z 3 innych źródeł, instalowałem w folderze medka i nie działało. Dlatego się pytam... Może trzeba w jakimś innym folderze z medka zainstalować.
D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\packs
TemplariuszII
13-01-2013, 17:08
Dalej nic...
Wrzuć tam ten plik z chomikuj
TemplariuszII
14-01-2013, 16:24
Tak wiem... Tak jak już wcześniej mówiłem - nie działa...
Skąd masz grę? Bez kingdoms?
TemplariuszII
14-01-2013, 17:11
Gra kupiona na allegro, nowa. Z kingdoms. Zgaduję, że zmienia to bardzo dużo ;)
Krzyżak2
16-01-2013, 18:51
Mam 2 pytania:
1. Jak założyć nowy temat?
2. Jak założyć nowy temat z możliwośćą głosowania jak np. ten "Najlepsza artyleria?
Rozpocznij wątek i na dole masz zakładki Opcje, Dodaj ankietę, Dodaj załącznik
Krzyżak2
18-01-2013, 17:06
Ja tu nie widzę "dodaj ankietę".
Litości, ile ty masz lat?
[spoiler:4531njp6]http://img441.imageshack.us/img441/4990/beztytuuati.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/441/beztytuuati.jpg/)[/spoiler:4531njp6]
Krzyżak2
19-01-2013, 13:42
Cóż, jeśli ktoś zarejestrował się tak niedawno jak ja(lub pózniej) to ma prawo nie wiedzieć jaki przycisk gdzie jest. A poza tym ja nie spędzam 24 godzin na forum, i nie "filtruję" każdego przycisku gdzie jest i do czego służy. :D
OskarX po prostu spełnił swoją role jako bardziej doświadczony forumowicz, a że wypuścił w poście trochę zażenowania, nikt mu chyba, nie będzie miał tego za złe :D
Aby nie odbiegać od tematu dyskusji, (zarzucę, aczkolwiek bezsensownym pytaniem) Jakim państwem włoskim najfajniej Wam się grało podczas kampanii?
Ja dobrze wspominam grę Wenecją, szybki rozwój, jak i wojskowy i gospodarczy oraz różnorodność przeciwników.
Lwie Serce
19-01-2013, 17:04
Mi również się dobrze grało Wenecją, dobrze wyszkolone jednostki piechoty i kawalerii, aczkolwiek tym drugim brak polotu i potęgi widocznej u rycerzy, ale mimo wszystko ta nacja ma fajny klimat.
Zgadzam się, ich kawaleria w mojej armii miała na celu głównie wyłapywanie uciekinierów :D, ale dostępność w początkowych fazach gry ciężkiej milicji kuszniczej, nie raz zmieniała oblicze bitwy.
Lwie Serce
19-01-2013, 17:37
Właśnie ci kusznicy nieźle przerzedzają wroga, a co do jazdy to jak się będzie miało dostęp do obrony potocznej i feudalnych, będzie można spokojnie szarżować od frontu :D
Dawno w medka nie grałem :D zapomniałem o obronie potocznej, nie dość, że przyzwoita szarża to jeszcze dobra mobilność w zajmowaniu pozycji podczas starcia. Oddziały kolonialne też niczego sobie, nie pamiętam nazwy tej jednostki co posiadała te młoty wojskowe, również bardzo dobra ale jak dla mnie nie zbyt wytrzymała.
Lwie Serce
19-01-2013, 17:57
Po prostu "piechota wenecka" :D
również bardzo dobra ale jak dla mnie nie zbyt wytrzymała
W porównaniu do spieszonych rycerzy są troszkę mniej wytrzymali, ale w porównaniu do wielu innych jednostek i tak mają dużą obronę, pancerz, tarcza oraz umiejętności, więc nie jest źle :D
O właśnie :D a Ja sobie wymyślam jakieś nazwy
ale, Ja jednak nie dawałem im znaczących zadań w większych starciach . Jak już państwa włoskie, warto przypomnieć Sycylię i rycerzy normandzkich :D, dale samego klimatu warto zagrać
Lwie Serce
19-01-2013, 18:10
Jednak zdolność przebijania pancerzy jest przydatna, rekompensuje w pewnym stopniu brak finezji w stosunku do rycerstwa :D
A co do Sycylii to racja, ich rycerze miażdżą, wcześnie dostępni i znakomicie wyszkoleni, ten kraj ma najlepszą jazdę z włoskich, później jeszcze rycerscy kawalerowie też są świetni.
Właśnie to jest urok tych frakcji :D małe a jednocześnie z zapleczem pozwalającym stworzyć imperium.
devil162
20-01-2013, 17:31
ile może trwać krucjata ? Bo HRE i Francuzi robią już 3 podejście do zdobycia mojego Rzymu :) po ilu próbach krucjata zakończy się fiaskiem ?
Krzyżak2
20-01-2013, 17:38
Krucjata trwa do jej zakończenia-podbicia celu lub jego zakupieniu czasem może to zrobić to frakcja nie biorąca wniej udziału.
devil162
20-01-2013, 18:04
Krucjata trwa do jej zakończenia-podbicia celu lub jego zakupieniu czasem może to zrobić to frakcja nie biorąca wniej udziału.
niemożliwe bo czasami pisze że krucjata została zakończona niepowodzeniem jak nie uda się zdobyć danej osady , niemożliwe żeby przez 100 tur mi się dobijali do jednego miasta
możliwe, możliwe :)
niemożliwe bo czasami pisze że krucjata została zakończona niepowodzeniem jak nie uda się zdobyć danej osady , niemożliwe żeby przez 100 tur mi się dobijali do jednego miasta
Niepowodzenie:
1.nikt nie przystępuje do krucjaty,
2.osada została zajęta(podbita lub wykupiona) przez inna frakcje, nie biorącą udziału w wyprawie,
3.posiadacz atakowanego miasta zostaje przywrócony do łask( w przypadku państw związanych z papiestwem)
4. lub siły oblegające zostały całkowicie zniszczone
a po za tym, póki siły krzyżowców są obecne a nie zajęły celu, to wyprawa trwa dalej
Oczywiście, że niemożliwe. Jak przez ileś tam tur nikt nie zajmie to się kończy tak samo jak Jihad
Dziwne, bo u mnie póki była jedna armia biorąca udział w tej wyprawie to tak długo trwała krucjata.
devil162
25-01-2013, 16:11
gdzie znajdę papieża ? bo chce podpisać z nim sojusz, ale on nie ma zadnej prowincji , wiem że tylko jest to węgierski papież ale nigdzie na wegrzech go nie ma
wpisz kod na zniknięcie mgły wojny( chyba toggle_fow) i poszukaj jego armii ;)
Jacek-Placek_0
26-01-2013, 08:30
Co do krucjaty trwa dopóki chodź jedno państwo ma zamiar podbić dane miasto i wysyła armie z tym krzyżykiem... Grając Egiptem szły 4 państwa (2 doszły) Polacy po 3 próbie zawrócili i odłączyli się od krucjaty jednocześnie ją kończąc. Przy każdej turze ściągałem mgłe bo byłem ciekaw jak komputer robi te swoje krucjaty ^^ i nie powiem bo z 50 tur to im zajeło...
Więc krucjata trwa dopóki jest jedna armia a okres zbierania tam wojsk (te 7 tur po ogłoszeniu krucjaty minie :P)
MichalKruk
26-01-2013, 09:07
możliwe, możliwe :)
Niepowodzenie:
1.nikt nie przystępuje do krucjaty,
2.osada została zajęta(podbita lub wykupiona) przez inna frakcje, nie biorącą udziału w wyprawie,
3.posiadacz atakowanego miasta zostaje przywrócony do łask( w przypadku państw związanych z papiestwem)
4. lub siły oblegające zostały całkowicie zniszczone
a po za tym, póki siły krzyżowców są obecne a nie zajęły celu, to wyprawa trwa dalej
U mnie Tatarzy zajeli osade Mongolii (Na którą była wyprawa) i krucjata trwała dalej.
poniatowski33
26-01-2013, 14:51
MichalKruk, to akurat mnie by za bardzo nie zdziwiło. I to, i to Islam. ( Chyba islam :P ). Gdyby frakcja przykładowo prawosławna zajęła osadę krucjata zakończyłaby się.
Oczywiście jeszcze innym powodem zakończenia krucjaty może być odparcie przez daną osadę wszystkich armii które do takowej krucjaty dołączyły.
devil162
26-01-2013, 15:28
mam pytanie jak sprawdzać ustawienie wojsk podczas bitwy ?
np. ustawiam sobie wojska i gdy ustawiam np. kolejny oddział to chce zobaczyć gdzie będzie stał poprzedni tak żeby ten ustawić obok niego
chodzi mi o te fioletowe "kulki" :) którym klawiszem się to sprawdza
nie wiem czy dokladnie to wytlumaczylem
Nezahualcoyotl
26-01-2013, 16:00
Klikasz na dana jednostke :arrow: prawy przycik myszy :arrow: mozesz sie bawic w dowolny kat oraz liczbe szeregow dostepnych dla tejze jednostki ;)
Klikasz na dana jednostke :arrow: prawy przycik myszy :arrow: mozesz sie bawic w dowolny kat oraz liczbe szeregow dostepnych dla tejze jednostki ;)
Jemu chyba chodzi o to jak sprawdzić cel "podróży" oddziałów.
Dokąd który oddział idzie sprawdfzasz Którymś z klawisz: Spacja, alt albo Shift :)
devil162
26-01-2013, 17:19
chodzi mi o cel podróży i w którym miejscu i jak żołnierze się ustawią po przybyciu
jak nacisknie się prawym przyciskiem myszy i przesuwa się na bok to wyskakują takie kulki fioletowe i można ustawienie zrobić czy będą stali w linii ni np. w takim kwadracie z żołnierzy
jak im każę iść w jakieś miejsce i ustawić się jakoś to zanim dojdą to chce widzieć ich cel podróży i jak ustawią się gdy tam dojdą :)
już chyba lepiej nie umiem tego wytlumaczyć
O ile dobrze Cię rozumiem, to robi się to wciskając Prawy Shift
Raskolnikovv
27-01-2013, 10:01
Witam...
Piszę gdyż nie znalazłem nigdzie w innym miejscu takiego tematu i opracowania... Jeśli przegapiłem coś to przepraszam, przeglądałem zarówno nasze forum jak i google, ale tylko w języku polskim (nie przeglądałem stron angielskojęzycznych bo pewnie i tak neiwiele bym z tego wywnioskował...), otóż prosiłbym o opracowanie i rozpis - wszystkich budynków, oraz Świty (nauczyciele, doradcy, os. tow.) jakiejkowleik nacji (dla przykładu niech będzie Wenecja (jakieś mające możliwość dużego rozwoju handlowego lub kulturowego, więc wenecja byłaby dobrym przykładem, lub inne Włoskie). Jest to dla mnie porządane i w przypadku zebrania takiej wiedzy, może uporządkuje to wszystko razem i przedstawie to graficznie. Mile widziany także rozpis jakie budynki gwarantują jaką nową świte i rozpis wszystkich do jakich mozna dojść grając w TW bez końca. Ale najbardziej mi zależy wogóle na samym spisie całej świty i/lub budowli.
Jeśli temat był już wcześniej to przepraszam,, jak wspomniałem na początku, szukałem, nie znalazłem.
Nezahualcoyotl
27-01-2013, 10:44
Witam...
Piszę gdyż nie znalazłem nigdzie w innym miejscu takiego tematu i opracowania... Jeśli przegapiłem coś to przepraszam, przeglądałem zarówno nasze forum jak i google, ale tylko w języku polskim (nie przeglądałem stron angielskojęzycznych bo pewnie i tak neiwiele bym z tego wywnioskował...), otóż prosiłbym o opracowanie i rozpis - wszystkich budynków, oraz Świty (nauczyciele, doradcy, os. tow.) jakiejkowleik nacji (dla przykładu niech będzie Wenecja (jakieś mające możliwość dużego rozwoju handlowego lub kulturowego, więc wenecja byłaby dobrym przykładem, lub inne Włoskie). Jest to dla mnie porządane i w przypadku zebrania takiej wiedzy, może uporządkuje to wszystko razem i przedstawie to graficznie. Mile widziany także rozpis jakie budynki gwarantują jaką nową świte i rozpis wszystkich do jakich mozna dojść grając w TW bez końca. Ale najbardziej mi zależy wogóle na samym spisie całej świty i/lub budowli.
Jeśli temat był już wcześniej to przepraszam,, jak wspomniałem na początku, szukałem, nie znalazłem.
Ponizszy link z pewnoscia bedzie wielce pomocny ;)
http://totalwar.honga.net/faction.php?v=m2tw&f=venice
Raskolnikovv
27-01-2013, 11:34
no dzięki... są wszystkie budynki, jednak chodzi też głównie o świte, cała świta dostępna w grze, oraz jakie budynki odblokowują możliwość pozyskania następnej nowej świty. Jak ktokolwiek ma spis/opis świty, lub budynków które je odblokowują byłoby przydatne. Przypominam, że świta to co innego niżeli jednostki.
jeśli masz oryginalną wersje gry, to w drugiej płycie "bonus Cd" jest mapa przedstawiająca to co jest w linku, który nadesłał ci twój poprzednik ;)
Raskolnikovv
27-01-2013, 14:15
no i know, ale jak wczesniej - chodzi o członków świty (czyli kapitan najemników itp itd, jacyś nauczyciele którzy są odblokowani po budowie akademiii czy unikalny personel pojedyńczych frakcji itp itd).
A do tego to już byś musiał rozpakować pliki. Pełny wykaz świty i warunki jej uzyskania są w pliku export_descr_ancillaries.txt Nie tylko budynki wpływają na pojawianie się świty.
Raskolnikovv
27-01-2013, 18:24
o... tego potrzebowałem. Dzięki wielkie, pobrałem gotowy wypakowany plik w formie kopii do wglądu z serwera
devil162
02-02-2013, 13:15
w jakim modzie do medievala jest Polska Husaria?
Lwie Serce
02-02-2013, 13:18
Ogniem i Mieczem II, Renesans TW, Polish Kingdom, popatrz sobie w zbrojowni, a znajdziesz ją na pewno :D
devil162
02-02-2013, 14:17
a mam jeszcze jedno pytanko bo zauważyłem że są mody przenoszące nas na bliski wschód czy np. mody które przenoszą nas do Skandynawii czy jest mod w którym walczymy tylko we "Włoszech" plemionami włoskimi itd ?
Lwie Serce
02-02-2013, 14:35
Ja takiego moda nie znam, ale możesz popatrzyć na Total War Center, o ile znasz trochę angielski, to chyba największa baza modów pod każdego Total Wara.
devil162
02-02-2013, 14:40
ok dzieki poszukam
maxcezar5
03-02-2013, 12:35
Ile do ataku i obrony dostaje komputer w zależności od poziomu trudności?( w podstawce i kingdoms)
Witajcie. Chciałbym w tym miejscu wszystkich nowych graczy chcących poznać zasady funkcjonowania gry Medieval II Total War jak również i starych wyjadaczy na mój kanał na youtubie gdzie to zacząłem prowadzić serię z tej gry. Nowi gracze z pewnością znajdą odpowiedzi na często zadawane pytania na forum, a starsi mogą ocenić moją pracę i moje spojrzenie na gre. Jeżeli administracja uzna, że mój post nie wnosi nic nowego do dyskusji lub też jest w jakiś sposób niezgodny z regulaminem jako, że jest to pewnego rodzaju reklama to jeżeli zajdzie taka potrzeba proszę go usunąć jednakże ja ze swojej strony nie mam złych intencji. Dziękuję za każdą możliwą ocenę i komentarz i pozdrawiam.
http://www.youtube.com/user/BlueNiko17?feature=mhee
devil162
09-02-2013, 14:55
Witam, mam pytanko jak się robi to co jest na tym filmiku http://youtu.be/sn-zRjLxkwY zaczyna się od 4:20 ustawia wojsko a potem tak migają te kropki i widać gdzie będzie stał oddział
chodzi mi o to miganie, jak się to robi
Witam, mam pytanko jak się robi to co jest na tym filmiku http://youtu.be/sn-zRjLxkwY zaczyna się od 4:20 ustawia wojsko a potem tak migają te kropki i widać gdzie będzie stał oddział
chodzi mi o to miganie, jak się to robi
trzymaj spację, i to nie powinno chyba migać :) przynajmniej u mnie nie miga...
devil162
09-02-2013, 18:07
dzięki :) już uzyskałem odpowiedz od autora filmiku :)
Krzyżak2
16-02-2013, 09:38
Mam dwa pytania (co stało się już tradycją):
1.Co zrobić, by podczas oblężenia zlać na taran wroga wrzący olej?
2.Czy Francja musi posiadać Edynburg żeby móc szkolić Gwardię Szkocką?
nowy2142
16-02-2013, 10:33
1. Olej wylewa się automatycznie i nie pamiętam by kiedykolwiek podpalił on taran w rome/medival ;). By mieć taki bajer musisz mieć mury na odpowiednim poziomie. Chyba już pierwsze kamienne mury mają wrzący olej nad bramami.
2. Hmm? W medku możliwość szkolenia danych jednostek zależy od kontrolowanych regionów? Od kiedy to tak?
Widocznie rozgrywasz mało oblężeń.
Lwie Serce
16-02-2013, 12:01
Trzeba też na bramie ustawić wojaków, bo któż będzie ten olej wylewał? ;)
1. Olej wylewa się automatycznie i nie pamiętam by kiedykolwiek podpalił on taran w rome/medival ;). By mieć taki bajer musisz mieć mury na odpowiednim poziomie. Chyba już pierwsze kamienne mury mają wrzący olej nad bramami.
Z tym że nie w podstawce. Wrzący olej masz tylko w dodatku/modach.
Krzyżak2
16-02-2013, 19:01
1. Ja rozgrywam dużo oblężeń, i jeszcze ANI RAZU niezlał mi się wrzący olej. Tak więc zgadzam się z Asuryanem.
2. Przecież, aby mieć np. Łuczników ze Sherwood czy Giermków z Trypolisu trzeba mieć to miasto/ten region.
2. Przecież, aby mieć np. Łuczników ze Sherwood czy Giermków z Trypolisu trzeba mieć to miasto/ten region.
Co do giermków zgoda, ale owi łucznicy nie są uzależnieni w podstawce od regionu, a tylko od odpowiedniej gildii. Inna regionalną jednostką jest gwardia Waregów.
Co do gwardii szkockiej - ostatni poziom murów w mieście, równie dobrze może być Paryż, gdy będzie maksymalnie zaludniony i miał owe mury.
Krzyżak2
16-02-2013, 21:25
Dzięki za odpowiedź...
maxcezar5
19-02-2013, 15:57
Jak dokonać edycji statystyk jednostek>jakich programów potrzeba by tego dokonać?
Lwie Serce
19-02-2013, 16:11
Jak chcesz zmienić statystyki to musisz najpierw wypakować Medka, szczegółową instrukcję jak to zrobić znajdziesz w poradnikach modowania do M2 do których odsyłam, jak już to zrobisz wchodzisz w datę Medievala następnie szukasz export_descr_unit i tam zmieniasz co chcesz.
maxcezar5
19-02-2013, 18:47
dzięki
niestety dalej nie wiem jak. :(
Jak dokonać edycji statystyk jednostek>jakich programów potrzeba by tego dokonać?
Program jest jeden - unpacker - i jest dołączony do gry. Będziesz miał go w folderze tools.
maxcezar5
19-02-2013, 21:55
Ok, dzięki!
maxcezar5
22-02-2013, 16:07
niestety, wypakowałem te pliki i mimo wszystko coś mi nie dział tzn.chcę zwiększyć ilość dział np. w bazyliszku z 2 do 4,Zmieniam liczbę odpowiadającą za to, ale później na mapie mam znowu 2 zamiast 4 dział.
Lwie Serce
22-02-2013, 16:15
Gdzieś czytałem że zmiana ilości jednostki działa tylko na małej skali, sprawdź może.
maxcezar5
22-02-2013, 17:19
Gra na małej skali jednostek nic nie zmienia.
P.S. Sprawdziłem czy np. moge zmienić wartość ataku jednostce; nic się nie zmienia
Oczywiście sprawdziłeś na nowej kampanii? Zmiany w większości przypadków nie działają na save'y.
chkaplan
23-02-2013, 01:44
Program jest jeden - unpacker - i jest dołączony do gry. Będziesz miał go w folderze tools.
gdy próbowałem wypakować cokolwiek = pojawia sie komunikat, że brak mi msvcp71.dll - co robic ?
Skontaktować się z pomocą techniczną firmy. Bo oczywiście masz oryginały - zarówno gry jak i Windowsa?
maxcezar5
23-02-2013, 12:36
sprawdziłem na nowej kampanii i nic.
Może robię coś źle?
gdy próbowałem wypakować cokolwiek = pojawia sie komunikat, że brak mi msvcp71.dll - co robic ?
Poszukaj tych sterowników w google, ściągnij i zainstaluj
http://forum.dobreprogramy.pl/msvcp71-d ... 58610.html (http://forum.dobreprogramy.pl/msvcp71-dll-czego-sluzy-dlaczego-nie-mam-t58610.html)
TheKwintus1
10-03-2013, 21:53
Mam problem.
Mianowicie gram bizancjum, jest 71 tura podziałem mediolan turcję, wenecje, francję, ale wszystkie inne frakcję jakby się na mnie uwzięły. Że wschodu nekaja mnie mongolowie i egipt a od zachodu całą reszta nie wybabiam już finansowo i militarnie .
Podpowiedzieć co robic.
Lwie Serce
10-03-2013, 22:01
Nie dasz rady zawrzeć jakichś paktów? Pewnie nie, znając AI więc najlepiej trzeba spróbować odpierać ataki, do czasu aż sytuacja się ustabilizuje i będziesz mógł przeprowadzić kontratak :) Spróbuj zrobić komuś wjazd na ziemie i splądrować miasta, zdobywać, niszczyć budynki i opuszczać miasto, spory zastrzyk gotówki gwarantowany.
Pomocne jest skrócenie własnej granicy, nie trzymaj się kurczowo każdego miasta, czasami warto jakieś wysunięte miasto zniszczyć w w/w sposób i wycofać się, niż męczyć. Druga rada to przyjęcie strategii: pojedynczo, pojedynczo panowie. Czyli skoncentruj się na wybiciu najbardziej niebezpiecznego przeciwnika. W tym czasie na innych odcinkach tylko bronisz się.
Ja zaproponowałbym jeszcze odciążenie choć jednej granicy przez zawarcie niekorzystnego pokoju, tzn możesz zaoferować jakąś mniej przydatną prowincję, uprzednio ją niszcząc. W ten sposób zyskasz możliwość przerzucenia sił i ich koncentracji na mniejszej liczbie przeciwników.
Reznow45
17-03-2013, 13:46
Ewentualnie na wschodzie nie wychodzić poza anatolię i zamknąć się w fortecach a na zachodzie kogoś wykończyć a z innym pokój.
Rzyminin
17-03-2013, 15:14
Ja dzisiaj doznałem szoku :mrgreen:
Gram sobie Bizancjum i wypowiadam wojnę Turkom, oblegam ich miasto, a oni mi z ofertą pokoju przychodzą, daję im wymóg: zapłaćcie 10000, a oni akceptują...
W następnej turze ponownie atakuję i zdobywam im miasto, robię wjazd na kolejne i znowu oferta pokoju, tym razem oddali mi miasto, nigdy wcześniej takiego czegoś nie widziałem, Turcy złagodnieli ?
Po kilku turach zdobyłem już większość ich terytorium, zostały im tylko 3 miasta. Szczerze mówiąc za te ich oferty pokoju wziąłem więcej niż z ich miast. Mieliście taką sytuację ?
Reznow45
17-03-2013, 16:04
Zanim spatchowałem, to często, po już rzadziej, na modach (u mnie SS6.3) takie coś już nie przejdzie ;)
Generalnie w podstawce komp nie jest zbyt agresywny. Również gram na modzie SS, ale tam z kolei AI zdaje się zbyt przewidywalne-na ogół wystarczy podbić jedno miasto i propozycja pokoju odbierana jest przez wroga jako very generous.
No to polecam mod DLV, na podstawkę(bo z "K" nie wiem jak to wygląda), tam AI lepiej wszystko rozgrywa. :)
Reznow45
18-03-2013, 18:10
Generalnie w podstawce komp nie jest zbyt agresywny. Również gram na modzie SS, ale tam z kolei AI zdaje się zbyt przewidywalne-na ogół wystarczy podbić jedno miasto i propozycja pokoju odbierana jest przez wroga jako very generous.
To się zmienia, gdy dostają w d..e lub atakują go inni ;) Aczkolwiek jeśli chcemy zmienić kogoś z wroga na sojusznika to małżeństwa mają "większą" siłę przebicia (gram Bizancjum przeciw Węgrom, długa i wyrównana wojna, dyplomaci nawet najlepsi niewiele mogą zdziałać, a akurat biję Turków, a tu nagle księżniczka załatwia trwale sprawę ;) ).
No racja mężczyźni (i komputer :D ) są w stanie wiele zrobić dla pięknych kobiet...
Witam!
Gram parę lat w Medka ale dalej nie wiem jak zdobywa się/czy da się w kampanii lepszą wersje Straży przybocznej generała?
Najlepszą wersję straży przybocznej zdobywa król. Im starszy generał, tym ma więcej ludzi w straży (poprawcie mnie jak coś)
Nie chodzi o wiek generałów, lecz o ich pozycję. Dziedzic królestwa będzie dysponował pokaźną strażą niezależnie od wieku. Co do ulepszania tejże-można straż przyboczną ulepszyć, o ile ma się odpowiednią kuźnię. Straż przyboczna zmienia się również w miarę upływu epoki z wersji early na late, nie jestem pewien około jakiej daty to się dzieje, tak czy inaczej jest regulowane skryptem.
EDIT:
Oczywiście tak jak napisał Rotnis, to król ma najliczniejszą straż przyboczną. Członkowie dynastii również mogą się pochwalić liczną świtą.
Najlepszą wersję straży przybocznej zdobywa król. Im starszy generał, tym ma więcej ludzi w straży (poprawcie mnie jak coś)
Tyle to ja wiem :) W romku miałem kiedyś 131 :)
Reznow45
24-03-2013, 16:14
131? Łał, ja miałem max chyba 80 i to gość był naprawdę stary (tak btw to miałem gościa który miał ze 120 lat, ciekawy ewenement).
Lwie Serce
24-03-2013, 16:29
Tyle straży przybocznej to już może rozjechać tysięczną armię i to o wysokim standardzie :lol:
No to jak wiesz, to po co pytasz? :?
Nie zrozumiałeś pytania... Ja się pytam jak mieć ulepsząną wersję straży, w liście jednostek w bitwie własnej masz dwie wersje owej jednostki a mi chodzi o tą drugą :)
131? Łał, ja miałem max chyba 80 i to gość był naprawdę stary (tak btw to miałem gościa który miał ze 120 lat, ciekawy ewenement).
Był zaprawiony w bojach :) miał nawet przydomek wielki co do 120 to też tak miałem wiek sie wtedy resetuje i jest 0 i od nowa :) Robiłem to tak żę zapisywałem gre przed następną turą jak pisało żę umarł to wczytywałem i robiłem tak do czasy gdy nie pisało żę nie umarł.
adriankowaty
25-03-2013, 05:52
Był zaprawiony w bojach :) miał nawet przydomek wielkia co do 120 to też tak miałem wiek sie wtedy resetuje i jest 0 i od nowa :) Robiłem to tak żę zapisywałem gre przed następną turą jak pisało żę umarł to wczytywałem i robiłem tak do czasy gdy nie pisało żę nie umarł.
Ciekawy numer, czyli teoretycznie, można mieć generała-nieśmiertelnika, tak?
Był zaprawiony w bojach :) miał nawet przydomek wielkia co do 120 to też tak miałem wiek sie wtedy resetuje i jest 0 i od nowa :) Robiłem to tak żę zapisywałem gre przed następną turą jak pisało żę umarł to wczytywałem i robiłem tak do czasy gdy nie pisało żę nie umarł.
Ciekawy numer, czyli teoretycznie, można mieć generała-nieśmiertelnika, tak?
Tak miał dla mnie wartość sentymentalną ;)
Nie zrozumiałeś pytania... Ja się pytam jak mieć ulepsząną wersję straży, w liście jednostek w bitwie własnej masz dwie wersje owej jednostki a mi chodzi o tą drugą :)
No to mówię, że król...
No to mówię, że król...
Ciekawe u mnie król miał taką samą jak zwykli generałowie tylko liczbą się różnią jak ktoś mówił.
Reznow45
25-03-2013, 19:51
Nie pamiętam za dobrze,ale musi minąć ileś czasu, by bodyguardzi mieli płytowe zbroje (chyba połowa kampani, czy coś)
Nie pamiętam za dobrze,ale musi minąć ileś czasu, by bodyguardzi mieli płytowe zbroje (chyba połowa kampani, czy coś)
To ja nie wiem. Chyba mam jakiegoś buga bo grałem do końca gry a straż miałem z początku.
Nie cytuj wypowiedzi nad sobą ;)
Reznow45
25-03-2013, 22:20
Cóż, od kiedy gram na SS, to wszystko normalnie (ale u ciebie na pewno bug).
Witam. Mam takie pytanko. Może ktoś wie w jakich konkretnie plikach trzeba pogrzebać żeby zmienić starzenie się Generałów . Zmieniam liczbę tur (kampanię
zaczynam standard od 1080 r. a kończę na 1600 r.) w timescale ustawiam że 4 tury to 1 rok ale wiek każdego dowódcy i tak zmienia się po 2 turach a chciałbym żeby troszkę dłużej żyli . Podpowie ktoś?
Jacek_Azael
19-05-2013, 11:15
Witam. Nie jestem oblatany na tym forum, to zapytam w tym temacie. A mianowicie: Jest dodatek/mod do Medievala 2 w tym samym okresie i na podobnej planszy jak "Viking Invasion" do jedynki?
Pozdrawiam.
Lwie Serce
19-05-2013, 11:51
Last Kingdom, zajrzyj do działu o modach, wydaje się idealny, najazdy wikingów, normanów, walka o panowanie w Brytanii i te sprawy w IX wieku, polecam.
rastazielarz
19-05-2013, 14:48
Mam problem :(... jak wpisuje kod give_trait lub give_ancillary i tam jest nazwa postaci ... to jak wpisać jej nazwisko ? podam przykład : give_trait Aston GoodCommander 5 --> to dziiała , ale to już nie : give_trait Hyberius Nottlegcraim GoodCommander 5 ... :( czemu imiona postaci składające się z tylko jednego wyrazu działają , a z dwóch już nie ? tak samo jest w przypadku szpiegów , zabójców , kupców i dyplomatów ... trzeba jakoś inaczej wpisywać ? (imiona dowódców są zmyślone ;) )
Jacek_Azael
19-05-2013, 15:24
Last Kingdom, zajrzyj do działu o modach, wydaje się idealny, najazdy wikingów, normanów, walka o panowanie w Brytanii i te sprawy w IX wieku, polecam.
Ok, to jest to, dzięki wielkie. Jeszcze jedno mam "tylko" pytanie. Nigdy nie instalowałem czegoś takiego jak mod. Zawsze tylko oryginalne dodatki kupowałem. Jak ściągnę i wypakuję do pliku "data" z Medievalem 2 to będzie działał czy trzeba coś tam jeszcze robić?
Na bank o jakieś banały pytam, ale niestety na kompach znam się jak na chińskim...a chińskiego nie znam ;)
Pzdr.
Lwie Serce
19-05-2013, 16:38
Mody instaluje się według instrukcji która jest albo na tym forum albo w linku do TWC, ale nie do folderu data :) Albo do głównego folderu Medka albo do folderu mods. Ale pamiętaj by zrobić sobie kopię gry. W przypadku Last Kingdom to o ile pamiętam wrzucało się chyba do mods. Pozdrawiam.
Na bank o jakieś banały pytam, ale niestety na kompach znam się jak na chińskim...a chińskiego nie znam
Nie przejmuj się, każdy tak zaczynał przygodę z modami ;)
mardar282
06-06-2013, 17:26
Witam wiem że to nie ten dział, ale kupiłem z firmy Sega -EXSTRA KLASYKA Medieval 2, po zainstalowaniu mam path 1,3, bez dodatku Królestwa, czy grając tą wersją mam grę zaktualizowaną i poprawioną?,Bardzo proszę o szybką pomoc,pozdrawiam
Zwiastun
06-06-2013, 17:32
Tak
mardar282
06-06-2013, 17:47
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź,pozdrawiam..............czekamy na 3 wrzesień
eldrad07
12-08-2013, 18:29
Nie wiem gdzie zadać to pytanie więc zadaje je tutaj.
Więc macie jakieś pomysły jak używać muszkieterów lub arkebuzerów lub też ręcznych strzelców? Lub jak ich stosujecie?
Pytam bo gram bardzo długo w Medievala i zawsze próbuję ich jakoś sensownie użyć lecz nigdy mi się nie udaje i zawsze kończę używając kuszników/łuczników.
Nezahualcoyotl
12-08-2013, 19:45
Nie wiem gdzie zadać to pytanie więc zadaje je tutaj.
Więc macie jakieś pomysły jak używać muszkieterów lub arkebuzerów lub też ręcznych strzelców? Lub jak ich stosujecie?
Pytam bo gram bardzo długo w Medievala i zawsze próbuję ich jakoś sensownie użyć lecz nigdy mi się nie udaje i zawsze kończę używając kuszników/łuczników.
viewtopic.php?f=21&t=1083 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=1083) ;)
Ja mam banalne pytanie.
Czy zawsze najlepszą metodą jest patrzenie na staty oddziału w obronie i ataku, i dawanie im dla lepszych stat w ataku - ataku, a gdy są lepsi w obronie to modelu obrony?
Bo np. kawalerie zazwyczaj mają lepszą obronę niż atak.
Z pamięci to piszę, ale chyba większość elitarnych jednostek ma lepszą obronę niż atak. Jedynie miecznicy, topornicy mogą mieć większy atak niż obronę...
Tylko że do ataku kawalerii (piechoty już mniej) zawsze trzeba jeszcze doliczyć szarżę, a do obrony nie zawsze pancerz (niektóre jednostki mogą go przebijać - ignorować).
Ja bym to ujął tak: dokładne statystyki zepsuły pewien ważny element gry zmuszający do grania bardziej na wyczucie niż na liczenie statystyk. Warto wybierać jednostki według własnego upodobania i doświadczenia, nad wyliczanie rezultatów po statystykach. Medek I - wróć! ;)
Tyle, że jeśli dokładnie się przyjrzeć to często jednostki mające o wiele wyższe statystki liczbowe przegrywają ze słabszymi, bo bardzo istotne są dodatkowe umiejętności każdej jednostki.
zmieniło mi sie położenie rozkazuw i mapy jak przywrucić poprzedni stan
Co masz na myśli? Jakieś screeny daj :mrgreen:
Grand166
20-08-2013, 11:24
A czy da się jakoś spolszczyć Kingdoms Grand Campaign Mod ?
A czy da się jakoś spolszczyć Kingdoms Grand Campaign Mod ?
viewtopic.php?f=45&t=3989 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=3989)
Grand166
23-08-2013, 11:22
Dzięki WIELKIE :D od razu się przyjemniej gra :D
Wespazjan
14-09-2013, 18:05
Same statystyki nie wygrywają. Można stworzyć przewagę w jednym miejscu bitwy, np. zaatakować oddział wroga kilkoma oddziałami itd. Ważna jest taktyka. Gdyby statystyki rządziły na polach bitew, Aleksander nie podbiłby Persji a Hannibal nie zwyciężyłby pod Kannami.
Chcę sobie zmienić nick w Game spy ale przy próbie zalogowania przekierowuje mnie na inny portal IGN
jak zmienić teraz nick?
nowy2142
30-10-2013, 07:04
Gamespy już nie istnieje, a jako że należeli do IGN i przekierowuje cię na ten portal to wnioskuję że bazę użytkowników z gamespy przenieśli tam.
No właśnie tyle że nie mam tam konta a gdy założyłem nowe niema opcji przypisania nicku do emaila
RockMiguel
09-11-2013, 21:55
Witam was! Przepraszam jeśli to nie odpowiedni temat.A więc bawiłem się unpackerem, i po tym zdarzeniu nie chce mi działać żadna bitwa prowadzona prze mnie podczas wielkiej kampanii.Więc odinstalowałem i zainstalowałem grę ponownie i nic, ciągle wywala.Dlaczego? ?Jak na to zaradzić?
Masz napisane w Readme unpackera co trzeba zrobić
RockMiguel
10-11-2013, 10:28
Masz napisane w Readme unpackera co trzeba zrobić
Nie mogę tam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.Mógłbyś mi rozjaśnić co mam zrobić?
czy wszystkie zamki w trakcie bitwy sa takie same? rozgrywam walki w roznych prowincjach, a za kazdym razem zamek ma ten sam plan, tzn ma identyczne rozplanowanie na mapie, bramy, mury, sciezki. powinny sie roznic, czy tworcy zrobili po prostu copy paste?
czy wszystkie zamki w trakcie bitwy sa takie same? rozgrywam walki w roznych prowincjach, a za kazdym razem zamek ma ten sam plan, tzn ma identyczne rozplanowanie na mapie, bramy, mury, sciezki. powinny sie roznic, czy tworcy zrobili po prostu copy paste?
Są chyba 4 typu miast i zamków- muzumałńskie,zachodnie, północne i wschodnie
Są chyba 4 typu miast i zamków- muzumałńskie,zachodnie, północne i wschodnie
ok, ale czy kazdy z tych typow ma miec takie same plany zamkow? chodzi o to, ze np kazdy zamek wschodniego typu jest taki sam - patrzac od frontu brama od prodzu i po prawej, plac po lewej. czy moze jednak teen samn typ zamkow rozni sie rozmieszczeniem przynajmniej wewnatrz! zamku? (np plac gdzie indziej, bramy w innych miejscach muru itp)
Jest jakis sposob aby Anglia mogla rekrutowac Pancerna Straz?