Zobacz pełną wersję : PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Danek944
28-12-2009, 11:25
Działa,zrobiłem tak jak ty skopiowałem i mam odblokowane,tylko na niektórych jak się wybiera kampanie to nie ma opisu i jest taka dziwna mapka ale to jakiś błąd wielkie dzięki.
Działa,zrobiłem tak jak ty skopiowałem i mam odblokowane,tylko na niektórych jak się wybiera kampanie to nie ma opisu i jest taka dziwna mapka ale to jakiś błąd wielkie dzięki.
To dlatego, że Te nacje nie były przeznaczone dla gracza do gry. Dlatego Macedonia, Pont Tracja i kilka innych nie ma odpowiedniej mapki ;)
Wie ktoś gdzie w plikach można znaleźć,to do jakiego państwa przejdzie miasto po zbuntowaniu?
Z góry dziękuje za pomoc.
Danek944
29-12-2009, 22:20
Są jeszcze kampanie online, choć z tego co mi wiadomo, tryb hot-seat w Romie pozwala grać maksymalnie dwóm graczom. Ale fakt, może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Nie wiedziałem myślałem że kampanie idzie grać po przez ni jaki "multi campaign mod".Znasz może kogoś,kto się zna na tym hot-seat czy coś bo nie wiem nawet co to jest.
To chodźmy na gs. Tam postaram się Ci zaprezentować, jak bardzo śmiercionośni mogą być KP :P
Chętnie ale nie mogę,chyba wiesz czemu ?Dostałem upomnienie od ciebie a ten gs to chyba o grę przez neta chodzi,a przy okazji to co to znaczy ten GS ? sory za takie głupie pytania,ale jestem nowy i próbuje się dowiedzieć jak najwięcej.
Maharbal
30-12-2009, 10:40
Gs to po prostu Game Spy :) To ,,coś", dzięki czemu można grać przez neta. Jak masz oryginała to on jest zawarty na płycie z grą.
Swoją drogą, co to za problem wyskoczyć raz z kasy :?: Złota edycja kosztuje gdzieś w granicach 60 zł, może trochę więcej(doliczając przesyłkę).
Co do hot-seat to odsyłam Cię do działu Kampanie Online. Tam w temacie: ,,Ko-co i jak?" powinieneś znaleźć odpowiedzi na swoje pytania.
Danek944
30-12-2009, 11:18
Aha dzięki za info,chyba sobie nazbieram te 60 czy ileś tam,i zrobię to co trzeba,w sklepie jest pod dostatek RTW.Tylko mam pytanie jak się ma oryginalną wersję to mody będą spokojnie działać i czy za każdym uruchomieniem będzie potrzeba wsadzać płytę - bo bym pograł z bratem i z innymi jakąś bitwę,najwyżej będę grał przez lana tak jak teraz gram.
Gdzie mogę pobrać patcha 1.5 ale dobrego by dobrze działał ?
Jak kupisz w Top Sellerze za 40 zł to będziesz miał wersję 1.5 :)
A Macedonią trochę grałem, ale zrezygnowałem, dość szybko miałem ogromne armie, mnóstwo pieniędzy, a tylko kilkanaście prowincji, byłem tak potężny, że odechciało mi się grać. Nacja bardzo łatwa w grze, wystarczy stać pikinierami w miejscu a wróg po prostu się sam nadzieje na piki
A ci Slave to Słowianie którzy są gdzieś ukryci :P i
Pytanie żółtodzioba :)
Jak połączyć jednostki aby np. w przypadku hastati nie było ich w oddziale 40 tylko 80?
MateuszKL
01-01-2010, 13:17
Jeśli chodzi Ci o łączenie dwóch 40 w jedną 80, to przekładasz na siebie karty oddziałów. Jeśli natomiast chodzi o to, by uzupełnić tych 40 do 80 bez pomocy innych oddziałów, to w mieście wejdź w kartę przeszkalania jednostek.
A jeśli chodzi Ci o to by jednostki na starcie miały po 80 ludziów a nie 40 to wejdź w opcje, opcje graficzne, zaawansowane, skala jednostek i wybierz duże :d
A jeśli chodzi Ci o to by jednostki na starcie miały po 80 ludziów a nie 40 to wejdź w opcje, opcje graficzne, zaawansowane, skala jednostek i wybierz duże :d
........ale wtedy będziesz musiał zacząć nową kampanię żeby to zaczęło działać ;)
Czym różnią sie jednostki posiadające heavy i light weapon?
chochlik20
04-01-2010, 15:10
z tego co czytałem na forum wszystkie sreeny zapisują sie w pliku tgas, a u mnie jest on pusty, nie chce mi sie za kazdym razem wrzucać je do pointa. :| Da rade coś z tym zrobić???
DonVader
08-01-2010, 22:03
nie
ciężka lekka broń
Ciężcy są powolniejsi a lżejszy szybsi.
norbertd600
12-01-2010, 20:05
Witam czy wiecie jak można naprawić save w RTW mam to save juz bardzo długo jak to naprawic próbowalem romesage ale nie działa co zrobić żeby uratować to save???
Gram sobie Juliuszami i doprowadziłem do sytuacji, gdzie prowadzę naraz wojnę z 3 nacjami ( dogorywający Galowie, dość silni Hiszpanie i nieruszeni Brytowie). Chciałem z którąś z nacji zawrzeć rozejm,ale nawet na wpół dorżnięci Galowie się nie zgadzają. Oferowałem im kilkudziesięciotysięczne sumy, prawa handlowe - nic. :/ Why?
(już nawet nie wspominam o tym, że mając 2 miasta Galowie co i rusz wyskakują z armiami na pół paska... dżizzz)
MateuszKL
12-01-2010, 22:29
To normalne - nic nie zdziałasz dyplomacją. Dobij ich. ;)
Innymi słowy, dyplomację w RTW idzie psu o kant rzyci potłuc, tak?
MateuszKL
13-01-2010, 17:48
Tak
norbertd600
13-01-2010, 22:32
gdzie znajduje się save bo chcialbym przenieść na inny komputer ale nie moge go odszukać
MateuszKL
13-01-2010, 22:53
Wchodzisz w folder w którym zainstalowałeś RTW a następnie w folder saves.
norbertd600
14-01-2010, 08:48
Patrzylem ale tam jest pusto tylko przez program Romesage idzie zobaczyć ale nic więcej
Ja mam takich parę pytań:
1. Czy wzrost expa u łuczników/katapult itp. zwiększa celność?
2. Jak zrobić żeby wszystkie nacje byly grywalne?
3. Co dają gwiazdki generałów?
4. Co daje morale?
5. I jeszcze co daje że ,,dobrze przebijaja pancerz" tam u jednej z jazd egipskich?
6. Oraz co dokladnie daje potezna szarża?
Patrzylem ale tam jest pusto tylko przez program Romesage idzie zobaczyć ale nic więcej
No to ustaw w Windowsie, żeby pokazywał ukryte pliki (chociaż sejwy nie powinny być ukryte).
Ja mam takich parę pytań:
1. Czy wzrost expa u łuczników/katapult itp. zwiększa celność?
2. Jak zrobić żeby wszystkie nacje byly grywalne?
3. Co dają gwiazdki generałów?
4. Co daje morale?
5. I jeszcze co daje że ,,dobrze przebijaja pancerz" tam u jednej z jazd egipskich?
6. Oraz co dokladnie daje potezna szarża?
1. Z tego co zauważyłem, to nie.
2. viewtopic.php?f=35&t=75 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=35&t=75)
3. Masz np. lepszy przelicznik na auto, wiele cech podwyższających dowodzenie również podnosi morale u jednostek na polu bitwy.
4. Wytrwałość na polu bitwy (im wyższe, tym jednostka mniej skora do ucieczki).
5. Redukuje pancerz przeciwnej jednostki do połowy.
6. Potężna szarża, jak sama nazwa wskazuje, daje potężną szarżę. Cecha ta pojawia się jak premia z szarży czy tam masa jednostki (nie pamiętam już dokładnie) wynosi ileśtam punktów.
Ludzie, jak wy sobie radzicie z Egiptem? Gram Juliuszami, więc Egipt jest jednym z ostatnich przeciwników do pokonania - na każdą pełnopaskową armię, jaką rozbijam, pojawiają się trzy następne i tak do usranej śmierci. :/
MateuszKL
19-01-2010, 18:03
A w którym miejscu obecnie przebiega Twój front walki z nimi? Generalnie najlepszym wyjściem jest szybki desant przy delcie Nilu i zajęcie najważniejszych miast.
Wylądowałem przy Cyrene i podbiłem ją, robiąc z niej bazę wypadowo - regenerującą, ale przy następnym mieście ( bodajze Siwa) siedzi tak na oko z pierdyliard uzbrojonych po zęby Egipcjan. :/
Zrób tak jak radzi mateuszki zaatakuj wybrzeże Egiptu właściwego, tam jest od cholery osad, obok siebie, podbijasz w szybkim tępię zanim koleś się zorientuje co się dzieje, blokujesz na mostach i bijesz po wybrzeżu. Zajmujesz całość w miarę szybko - gospodarka u kompa pada, armie siedzą w ozaie siwa i okolicy ale to nic, najpewniej zostaną rozbite na jakims moście na nilu i to wszystko w sumie :D
Pytanie, a raczej skarga numer dwa - dlaczego ta kawaleria jest tak durna? Niekiedy trzeba po kilka razy klikać, aby przestali gonić za wrogiem, a szczególnie wkurfiające jest, gdy rozkazuje moim kawalerzystom szarżować na - powiedzmy - łuczników, a oni radośnie skręcają w zupełnie inną stronę, zazwyczaj na wrogą falangę, po czym dają z siebie zrobić szaszłyki. Do dupy z takim realizmem. :/
Pytanie, a raczej skarga numer dwa - dlaczego ta kawaleria jest tak durna? Niekiedy trzeba po kilka razy klikać, aby przestali gonić za wrogiem, a szczególnie wkurfiające jest, gdy rozkazuje moim kawalerzystom szarżować na - powiedzmy - łuczników, a oni radośnie skręcają w zupełnie inną stronę, zazwyczaj na wrogą falangę, po czym dają z siebie zrobić szaszłyki. Do dupy z takim realizmem. :/
Nie martw się, w Medievalu 2 jest gorzej. Każesz atakować jeden oddział a oni jak gdyby nigdy nic olewają twój rozkaz i robią dalej to, co robili. Ewentualnie atakują zupełnie inny oddział.
Zalezy kim grasz, niektóre kawalerie mają cechę może szarżować bez rozkazu :D
pajotrek
23-01-2010, 22:27
Jak zwiększyć straż przyboczną wodza? Mam gościa 51 lat, max dowodzenie 2 zarządzania, 0 wpływów i ma tylko 14 skrzydłowych. Rozegrał pare heroicznych zwycięstw (rzeźnia na moście! :twisted:). Może straż zwiększa się z ilością wpływów, bo chyba nie z wiekiem bo 16 latkowie mają tyle samo. Może było o tym na forum ale nic o tym nie znalazłem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Grałem Grecją na łatwym. Wysyłałem dyplomatów w 4 strony świata i nikt nie chciał zawrzeć ze mną przymierza, nawet Numidia albo Scytia. Czy po prostu nikt nie lubi Greków albo boją się mnie bo mam duże wojska? Dodam tylko że mogłem z innymi prowadzić handel.
Zrób go dziedzicem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Grałem Grecją na łatwym. Wysyłałem dyplomatów w 4 strony świata i nikt nie chciał zawrzeć ze mną przymierza, nawet Numidia albo Scytia. Czy po prostu nikt nie lubi Greków albo boją się mnie bo mam duże wojska? Dodam tylko że mogłem z innymi prowadzić handel.
Zaproponuj im do tego kasę, mapy... może wtedy się zgodzą. Zresztą, dyplomacja w tej grze daje ciała i te przymierza niewiele by ci dały. Dostałbyś nożem w plecy tak czy siak.
Zrób z niego dziedzica frakcji, tylko dziedzic i aktualny lider frakcji mają zwiększona obstawę, reszta normalna ilość.
Dyplomacje sobie daruj, to nie działa zbyt dobrze w tej grze
Jak zwiększyć straż przyboczną wodza? Mam gościa 51 lat, max dowodzenie 2 zarządzania, 0 wpływów i ma tylko 14 skrzydłowych. Rozegrał pare heroicznych zwycięstw[...]
Im większe wpływy tym większa obstawa ;) To chyba dość logiczne ;)
pajotrek
24-01-2010, 15:13
Dzięki. Jeszcze jedno pytanko. Czasami goście na mapie świata(taktycznej?) kucają. Czy to znaczy że się chowają? Kiedyś wyżej wspomnianym gościem razem z armią schowałem się w lesie. Gal w swojej turze ruszył się i stał obok tego pana. Był w jego czerwonym terenie ale nie obrócił się do niego twarzą. Rozegrałem z nim bitwę (był tak blisko że nie musiałem się ruszać) ale nic nie było napisane że zrobiłem zasadzkę, wojska też były rozstawiane normalnie. Jak robić zasadzki?
chochlik20
25-01-2010, 12:37
trzeba poczekać komp nadzieje sie na Twoja armie
DonBalloo
27-01-2010, 18:07
Witam,
chodzi mi dokładnie o sytuację gdy zaczynamy kampanię i do naszej dyspozycji mamy z reguły 1-2 'doświadczonych' generałów wojsk z kilkoma gwiazdkami, przeważnie jest to kawaleria w ilości oddziału 20-25... I teraz zakładając, że owi generałowi są wysyłani przez na do walk a ich oddziały powoli zaczynają się kurczyć, aż do momentu gdy cały oddział liczy np 6 jednostek co nie jest rzeczą przez nas pożądaną...
No i teraz pytanie:
Jak zregenerować oddziały generałów, które mamy od początku kampanii, skoro nie możemy ich naprawiać (bo nie pochodzą z żadnego miasta - są po prostu od początku gry)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
BalloO
Niestety nawet w późniejszym etapie gry nie można ich uzupełniać. Oddziały generalskie regenerują się samoistnie, pewien procent co turę.
Nijak zwyczajnie czekasz, jeśli w jakiejś turze nie bierze dany generał udziału w bitwie, to jego straż się odradza, szybciej w mieście, przynajmiej tak mi sie wydaje
inquisitor
28-01-2010, 15:13
A ja mam takie pytania, czy gdy podbije senat i inne rodziny, to czy mogę grać dalej,czy jest automatyczny koniec?
I pytanie numer 2 po reformie mojego imiennika:P Mariusza jak konstruować armie, ile oddziałów jazdy i jakiej ile kohort itp,w dziale o EB było napisane jak powinny wyglądać hastati\principies\triari tzn, 3hastati+2principies+1triari połączone w grupę i dwa razy takie coś do tego generał i jednostki pomocnicze (łucznicy\miotacze\jazda) jak to wygląda w native po reformach?
Pytanie nr 3 Jak ustawiać wojsko w czasie bitwy,chodzi mi o ochronę flanek.
Pytanie nr 4 czy opłaca się grać Juliuszami, zawsze gram nimi,ponieważ do Rzymu wg mnie pasuje tylko kolor czerwony:P
A ja mam takie pytania, czy gdy podbije senat i inne rodziny, to czy mogę grać dalej,czy jest automatyczny koniec?
I pytanie numer dwa po reformie mojego imiennika:P Mariusza jak konstruować armie ile oddziałów jazdy i jakiej ile kohort itp,w dziale o EB było napisane jak powinny wyglądać hastati\principies\triari tzn, np 3oddziały kohorty legionu+1Miejska+1pretorian i to np dwa razy plus do tego jazda łucznicy w jakich ilościach i jakiego typu.
Pytanie nr 3 Jak ustawiać wojsko w czasie bitwy,chodzi mi o ochronę flanek.
1. Jeśli grasz na patchu 1.5 to będziesz miał wybór, czy chcesz grać dlaje czy nie.
2. To zależy od stylu gry ;p Jedni wolą operować piechotą a inni jazdą.
3. na flanki najlepsza jest jazda ;)
pajotrek
28-01-2010, 17:24
Jak działają te przyciski zmiany formacji? No te gdzie można ustawić jak mają nasi wojacy stać, skrót ctr-f1/f2/f3 itd. Prowadzę bitwę a moje legiony układają formację "dziki tłum poustawiany we wszystkie strony świata", a chciałbym gustowną linię. Próbowałem skrótów bez rezultatu a ten przycisk jest szary. Mam członka rodziny w armii, ma kilka gwiazdek. Kiedy można sobie przestawić? Może dodaje tą opcję jakiś sługa albo możliwa jest tylko przy rozstawianiu na początku? Prosiłbym o odpowiedź.
inquisitor
28-01-2010, 17:27
Z tego co wiem to czasem występuje taki bug, że żołnierze nie stoją równo, musisz spróbować ich jeszcze raz przestawić :P
Jak działają te przyciski zmiany formacji? No te gdzie można ustawić jak mają nasi wojacy stać, skrót ctr-f1/f2/f3 itd. Prowadzę bitwę a moje legiony układają formację "dziki tłum poustawiany we wszystkie strony świata", a chciałbym gustowną linię. Próbowałem skrótów bez rezultatu a ten przycisk jest szary. Mam członka rodziny w armii, ma kilka gwiazdek. Kiedy można sobie przestawić? Może dodaje tą opcję jakiś sługa albo możliwa jest tylko przy rozstawianiu na początku? Prosiłbym o odpowiedź.
Kiedy można przestawić wojo? Zawsze i wszędzie. Zaznaczasz jednostki, grupujesz i wybierasz formację. Prościej być nie może
Jak coś to zaznacz jednostki kliknij, przytrzymaj i przeciągnij na miejsce w które maja się udać, utworzy Ci się wtedy gustowna linia;)
inquisitor
29-01-2010, 15:00
Dziś zrobiłem sobie mały test elitarnych jednostek falangistów oczywiście na max upgrade,zacząłem od seleucydzkich Srebrnych tarcz vs kartagiński święty zastęp,wygrali Kartagińczycy,później zrobiłem hoplici spartańscy vs święty zastęp,tutaj wiedziałem że wygrają spartanie,i jak się zdziwiłem gdy zostali pokonani,aby mieć pewność powtórzyłem bitwę kilka razy i zawsze to samo,wiedząc jaka falanga jest najlepsza,zrobiłem kohorta miejska vs święty zastęp ,wygrała kohorta miejska,w walce z falangą wtf?
Czy to normalne, że początkowe jednostki rzymskie, te przed reformą, po krótkim zwarciu z macedońskimi falangitami(pikinierzy z poboru lub zwykli falangici ) uciekają ? Chodzi o to, że to zwarcie trwa bardzo krótko a co najgorsze, Rzymianie zawsze atakują wprost na falangę. Jedynie kiedy ustawię konnicę na flankach to próbują ją najpierw zlikwidować. Wprawdzie to tylko średni poziom ale mimo wszystko bitwy są bardzo łatwe. Mam już dość tych heroicznych zwycięstw i dlatego pytam.
Czy to normalne, że początkowe jednostki rzymskie, te przed reformą, po krótkim zwarciu z macedońskimi falangitami(pikinierzy z poboru lub zwykli falangici ) uciekają ?
tak to normalne chodzi Ci zapewne o hastati i princepsów, ci drudzy wytrzymują trochę dłużej.
Rzymianie zawsze atakują wprost na falangę. Jedynie kiedy ustawię konnicę na flankach to próbują ją najpierw zlikwidować. Wprawdzie to tylko średni poziom ale mimo wszystko bitwy są bardzo łatwe. Mam już dość tych heroicznych zwycięstw i dlatego pytam
No cóż to jest tylko AI
Co do poprzedniego pana
Dziś zrobiłem sobie mały test elitarnych jednostek falangistów oczywiście na max upgrade,zacząłem od seleucydzkich Srebrnych tarcz vs kartagiński święty zastęp,wygrali Kartagińczycy,później zrobiłem hoplici spartańscy vs święty zastęp,tutaj wiedziałem że wygrają spartanie,i jak się zdziwiłem gdy zostali pokonani,aby mieć pewność powtórzyłem bitwę kilka razy i zawsze to samo,wiedząc jaka falanga jest najlepsza,zrobiłem kohorta miejska vs święty zastęp ,wygrała kohorta miejska,w walce z falangą wtf?
zazwyczaj wygrywa jednostka która ty dowodzisz, to raz, dwa kohorta miejska to najlepsza piechota w grze i wygra z każda inna, trzy spojrz na ich ceny.
Spartanie mają zbyt słabą obronę w porównaniu do SB.
inquisitor
07-02-2010, 20:07
Ale mają większy atak i 2 pk życia :)
i są do bani...
mit 300 zakorzenił się na naszym forum na dobre
Bo twórcy polecieli na wizerunek a nie historyczność. W tamtych czasach Spartanie(II - III w. p.n.e) byli nie gorzej opancerzeni niż reszta hoplitów ;/ To podczas wojen peloponeskich byli ubrani w szaty (IV-V w p.n.e) Jak zresztą wszyscy hoplici.
Przynajmniej tak wyczytałem.
Ituriel32
16-02-2010, 11:49
Widział ktoś aby nacja nie Rzymska, dokonała desantu na włochy? :?:
Ja gram kilka lat a nie widziałem. :?:
hyperboria11
16-02-2010, 11:53
Widział ktoś aby nacja nie Rzymska, dokonała desantu na włochy? :?:
Ja gram kilka lat a nie widziałem. :?:
Zależy co masz na myśli pisząc Włochy... Jeżeli piszesz o terenach na południe od Padu to czasami jedynie Galowie zajmują Ligurię ale potem i tak szybko ją tracą.
Ituriel32
16-02-2010, 11:59
Rozchodzi mi się o desant morski dokonany przez np. Greków, Kartagińczyków, Macedończyków. Na tereny Tarentu, Crotonu, Capui
(Brutusów i Scypionów).
hyperboria11
16-02-2010, 12:42
Rozchodzi mi się o desant morski dokonany przez np. Greków, Kartagińczyków, Macedończyków. Na tereny Tarentu, Crotonu, Capui
(Brutusów i Scypionów).
Jakby nie patrzeć to te tereny też są na południe od Padu... 8-) Nie spotkałem się nigdy z czymś takim chociaż kilka razy widziałem w okolicach Rzymu członków rodzin baz armii z Hiszpanii i Numidii. Może to byli zakładnicy? ;)
Na razie chyba żadna frakcja nie zrobiła mi desantu na Włochy. Tylko Idżipt blokuje moją stolicę statkami, które często odpędzam pięciomasztowcami czy jak to się nazywa po zbudowaniu Panteonu Neptuna.
jak adoptować do rodziny? da się? brakuje mi ludzi do zarządzania prowincjami, a autozarządzania nie lubię...
jak zwiększyć poparcie u ludu? co to daje?
generalnie gram od niedawna, ale na maksa, chyba wolę rtw od m2tw... kij z dyplomacją..
jak adoptować do rodziny? da się? brakuje mi ludzi do zarządzania prowincjami, a autozarządzania nie lubię...
jak zwiększyć poparcie u ludu? co to daje?
generalnie gram od niedawna, ale na maksa, chyba wolę rtw od m2tw... kij z dyplomacją..
Nie jestem pewien, ale chyba nie da się w Rome adoptować do rodziny. Trza czekać aż się urodzą i dorosną albo przekupić generałów innych frakcji ;)
czyli generalnie są problemy by "wyrobić się" z członkami rodziny na każdą prowincję?
hyperboria11
01-03-2010, 16:30
Nie jestem pewien, ale chyba nie da się w Rome adoptować do rodziny. Trza czekać aż się urodzą i dorosną albo przekupić generałów innych frakcji ;)
Jeśli masz mało członków rodziny to bardzo często na początku tury wyskakuje możliwość adopcji jakiegoś młodego kolesia. co więcej jeżeli dużą bitwą dowodzi tylko kapitan to przy małej ilości członków rodziny istnieje duże prawdopodobieństwo że będzie możliwość zaadoptowania go.
czyli mam jeździć kapitanami po świecie?
drugie pytanie to da się zagrać na LANie w Romka? W sensie mam dwa kompiki i chcę je połączyć kablem, ip ustawiając w jednym na 0, w drugim na 1, standardowo. Pytanie czy wtedy będzie możliwość gry kampanii, czy tylko bitwy, jak to wygląda, gdzie klikać trzeba? :)
Kampanii grac nie możesz bitwy owszem..
w menu multi jest lan
chochlik20
02-03-2010, 09:17
gdzie można zmienić żeby formacje chłopów nie były rozproszone, tylko jak w M2 dało sie ustawiać liniowo
gdzie można zmienić żeby formacje chłopów nie były rozproszone, tylko jak w M2 dało sie ustawiać liniowo
Chłopi mają domyślnie formację "hordy". Musisz zmienić to w plikach gry.
Wchodzisz w export_descr_unit w folderze data i wszystkim chłopom zmieniasz "horde" na "square".
Przykład:
type barb peasant briton
dictionary barb_peasant_briton ; Barbarian Peasants
category infantry
class light
voice_type Light_1
soldier barb_peasant, 60, 0, 0.7
attributes sea_faring, hide_improved_forest
formation 1.2, 1.8, 2.4, 2.4, 6, horde
stat_health 1, 0
stat_pri 1, 0, no, 0, 0, melee, simple, piercing, knife, 25 ,1
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, no, no, none, 25 ,1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 3, 1, 0, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground 2, -2, 3, 2
stat_mental 0, low, untrained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 0, 150, 10, 20, 30, 150
ownership britons
Musisz zmienić to wszystkim jednostkom chłopów oddzielnie ;)
dzięki za dotychczasowe odpowiedzi:)
teraz mam sprawdzian z wiedzy o dyplomacji w romku ;)
czy jak zdobędę Peloponez i zaproponuję Brutusom oddanie go w zamian za prowincje włoskie to się zgodzą? (2 prowincje na 2 prowincje, h/h).
Cel oczywiście pozbycie się Brutusów w Italii, tylko czy się opłaca robić desant.
No i biegam po mapie kapitanami, walczę nimi, ale nie wyskakuje wydarzenie, dzięki któremu mogę go adoptować do rodziny. Jest jakiś mod pod to?
Takitamx
04-03-2010, 20:29
Ok, rozumiem ale naturalna droga jest kiepska. Gralem Julkami i zabralem jakims cudem syrakuzy, lilybayon, kartagine i grecje. Tyle ze do wojny domowej gralo sie kiepsko gdyz stolica daleko. Rowniez poblokowalem totalnie inne frakcje rzymskie a lubie gdy one tez sie troche rozwijaja. Ale mam pytanka.
1. Czy grajac senatem reformy Mariusza rowniez nastepuja?
2. Od czego zalezy cena stopniowo przekupywanych generalow innych frakcji bo widze ze stopniowo drozeja?
3. Czy sa jakies specjalne portrety rzymskich dowodcow juz pozniej np Juliusz Cezar itp , to samo jesli chodzi o incilaries?
Wydaje mi się że jest większe prawdopodobieństwo gdy są to zwycięstwa heroiczne ;)
a co do dyplomacji to nie jest to mocna strona Romka, pewny możesz być chyba tylko praw handlowych ;) wydaje mi się że się nie zgodzą nawet jak im dopłacisz :P ale nigdy nic nie wiadomo. Ja na przykład grając Grecją zaoferowałem Seleucydom przymierze podczas gdy oni prowadzili wojnę z czterema frakcjami, nie mieli żadnego sojusznika i posiadali tylko jedno (i do tego oblężone) miasto. Propozycje odrzucili mimo iż składałem ją nie raz, no a dwie tury później zostali unicestwieni.
W świcie zdarzają się historyczni podopieczni, zwłaszcza uczeni, poeci, wynalazcy. Wydaje mi się natomiast, że nie ma historycznych generałów.
O ile wiem grając Senatem masz normalnie reformy, ale poza tym brak polityki takiej jak przy grze jednym z rodów, tzn. nie dostajesz misji i mogą normalnie zerwać sojusz i cię zaatakować (ty ich też), co po pewnym czasie robią.
Cena łapówek dla generałów zależy bezpośrednio od ich cech, tzn. lepsi kosztują więcej. Są też cechy bezpośrednio wpływające na koszt łapówki. Jeśli postać nie da się przekupić i odmówi łapówki, dostaje zwiększenie kosztów łapówki, czyli najlepiej przekupić za pierwszą próbą - tutaj warto posłużyć się szpiegiem, żeby sprawdzić, jakie ta postać ma cechy związane z łapówkami. Do tego kwestia armii, jak wiadomo wraz z upływem czasu wszyscy mają coraz lepsze wojska, więc droższe do przekupienia. No i oczywiście istotny jest fakt, czy w armii są jednostki dostępne dla naszej nacji - wtedy przy próbie łapówkarstwa mają one przejść na naszą stronę, co jest znacznie droższe, od zapłacenia im za powrót na pola. Warto też nadmienić, że jeśli generał został już raz przekupiony, dostaje spory minus do kosztów łapówki - zdrajca łatwo zdradza po raz kolejny. W przekupionych miastach są spore minusy do dochodów związane z korupcją. Mam nadzieje, że coś z tych informacji okaże się pomocne :).
Takitamx
05-03-2010, 02:34
OK dzieki, o to mi chodzilo, tyle ze uwazam nadal iz oprocz cech, armi i innych przekupywani generalowie i tak sukcesywnie drozeja. Zwykle w kampanii mam ich ze 20 i dosc szybko ich werbuje. Wiec jak pierwszy kosztuje do 10tys to ten dziesiaty ze 45tys a pozniejsi juz drozsi. Zaznaczam ze wlasnych strat mam malo bo szanuje dowodcow. To tak na marginesie.
Co do tematu forum dalej uwazam ze z trojki rzymskich frakcj najfajniej gra sie brutusami przede wszystkim za ich polozenie i swiatynie. Scypionowie ok ale kiepski handel a Juliusze to juz wogole i ta swiatynia bachusa! Dobry kaplan ale posiedze kilka tur i mam pijaka i rozpustnika ze swojego genka. Nigdy nie gralem za dlugo, zadko dochodze do reform bo zwykle swiat juz mam opanowany, wiec czy w latach pozniejszych cos sie dzieje albo zmienia jesli chodzi o kampanie? Np czy senat cos dziala, jakies nowe misje, itp?
Poza wojną domową nic :D. Coś ci za łatwo idzie, jak grasz na innym poziomie niż na vh/vh to radzę spróbować na tym :). Chociaż i tak wtedy jest łatwo, ale raczej nie na tyle, żeby opanować cały świat przed reformami.
A co do generałów to podejrzewam, że im więcej ich masz, tym drożej wychodzi przekupienie kolejnych albo adoptowanie obiecujących ludzi. Z tym, że to jest liczone wg proporcji między generałami posiadanymi a liczbą kontrolowanych prowincji, jak masz za mało generałów w stosunku do prowincji to będziesz dostawał propozycje adopcji i takie tam.
Jak zrobić żeby oddziały np procarzy oszczepników lub legioniści od razu szarżowali zamiast rzucać dzidy ?
Nie dzidy tylko pila.
Wciskasz ALT i klikasz jednostkę, którą mają zaatakować.
To tyczy się nie tylko skirmisherów, lecz wszystkich jednostek posiadających broń drugą,alternatywną,jazda pretoriańska, katafrakty, słonie, rydwany ,i wiele innych.
Takitamx
18-03-2010, 20:20
Mam pytanie. Od czego zalezy to z jakim miastem handluje dane miasto. Czy jesli wybuduje wyzszy poziom drog to bede handlowal z wieksza iloscia prowincji ladowych? To samo jesli chodzi o porty. Wyliczylem ze najwiecej potencjalu handlowego ma cypr (ok 60) ale czy jest z niego wiekszy dochod niz z antiochii (ok 50) czy nie gdyz antiochia jest miastem na stalym ladzie? Czy da sie zagrac slaves, jesli tak to co musze i gdzie wpisac? Dzieki
Takitamx
18-03-2010, 20:32
Sorki i jeszcze: Czy da sie miec tych dodatkowych genkow grajac senatem? Senat ich posiada jak gram inna nacja a jak gram senatem to ich nie mam. Oraz czy mozna produkowac hoplitow spartanskich w sparcie grajac np brutusami? Znaczy co trzeba pozmieniac w descr. Dzieki
Sorki i jeszcze: Czy da sie miec tych dodatkowych genkow grajac senatem? Senat ich posiada jak gram inna nacja a jak gram senatem to ich nie mam. Oraz czy mozna produkowac hoplitow spartanskich w sparcie grajac np brutusami? Znaczy co trzeba pozmieniac w descr. Dzieki
A gdzie w tym sens? -.- Brudasy ze spartiatami będą wyglądać jak menel w lamborghini...
W export_desr_unit jak dasz spartanom przy "ownership" brudasów to powinno się udać...
I przy okazji. Nie wiem dlaczego, ale Spartan da się rekrutować także w Syrakuzach...
też mnie to dziwi, podobno Korynt założył Syrakuzy. Inna sprawa, że może jakieś związki były Sparty ze Syrakuzami były...
W V wieku p.n.e.były jakieś bitwy na Sycylii, jako część wojny peloponeskiej. Bodajże tam Spartanie łotali Ateńczyków, inna sprawa to to, ze wtedy despoci Syrakuz przejęli władzę, zdaje się byli wspierani przez Spartan. Może to o to chodzi. Jakby ktoś miał pewniejsze info to chętnie.
Dunkel, przed rozpoczęciem kampanii wystarczy włączyć możliwość ręcznego zarządzania miastami, nawet gdy nie ma w nich członków rodu... W innym przypadku nie wyrobisz w końcu bez automatycznego zarządzania - bo po pewnym czasie zawsze ilość posiadanych miast przewyższy ilość generałów.
odnośnie zarządzania to tak mam ustawione, chodzi mi o to, że zauważyłem, że z gienkiem w mieście nie ma buntów...
odnośnie zarządzania to tak mam ustawione, chodzi mi o to, że zauważyłem, że z gienkiem w mieście nie ma buntów...
Bo brak gienka daje minusowy modyfikator zaś jego obecność dodatni do zadowolenia.
Takitamx
20-03-2010, 12:56
Syrakuzy to wogole jakies wyjatkowe miasto. Wyczytalem w world/maps/base/descr.regions przy syrakuzach jest zarowno mapisane sparta jak i italy co oznacza pewnie to ze podlegaja pod reformy mariusza jak i rekrutacje hoplitow spartanskich. Mysle ze jakby to sparta skasowac to pewnie by ich tam nie bylo. Ale nie zamierzam tego robic bo to b.dobra jednostka. Przy okazji zna ktos odpowiedzi na moje poprzednie pytania? Dzieki
Też macie, że wam się bardzo mało dzieci rodzi? Grając np. Gotami, wszyscy 40-tke przekroczyli, chłopy miały dziewczyny od 20 roku życia i i tak się im dziecko nie urodziło [raczej nie problem, że są Chrześcijanami :) ]. Musiałem adoptować jakichś z innej krwi. Nie powinno być, że po 10latach już każdy mężczyzna ma 4 dzieci?
Bo brak gienka daje minusowy modyfikator zaś jego obecność dodatni do zadowolenia.
no i dlatego chciałem mieć tylu gienków co prowincji...
Seba Fallus III Wielki
31-03-2010, 14:55
Gram z kumplem przez LAN i w otwartym polu zawsze wygrywam . Ale on zaczął ustawiać , jak on to nazywa "kołówkę" czyli ustawia falangę w kwadrat a w środku łucznicy i onagery. Pokonałem go masakrując go ostrzałem i wbijając miejska w narożniki zmuszając go do manewru i odsłonięcia flanek ale chciał bym poznać jeszcze kilka metod na "kołówkę" .
Gram z kumplem przez LAN i w otwartym polu zawsze wygrywam . Ale on zaczął ustawiać , jak on to nazywa "kołówkę" czyli ustawia falangę w kwadrat a w środku łucznicy i onagery. Pokonałem go masakrując go ostrzałem i wbijając miejska w narożniki zmuszając go do manewru i odsłonięcia flanek ale chciał bym poznać jeszcze kilka metod na "kołówkę" .
To jest tzw. noob box, czyli formacja dla noobów.
najlepiej ostrzałem własnych jednostek. jak uporasz się z jego łucznikami to strzelaj w tych falangitów, którzy stoją tyłem do twoich oddziałów. jak się ich dobrze zmiękczy to przy dobrej szarży padną. Wystarczy tak osłabić jeden oddział i reszta pozamiatana bo pudełko się "otworzy". ;)
Proste, robiąc boxa nie możesz rozciągnąć swoich łuczników, przez co jesteś o wiele bardziej podatny na ostrzał. Atakując boxa możesz się rozciągnąć i przez to tracąc jakieś 2 oddziały łuczników możesz mu, mówiąc kolokwialnie, wyp...ć w kosmos całą armię.
W ogóle im szerzej ustawione łuki tym lepiej, ale też bez przesady, bo szeroką linię ciężko kontrolować.
oj szeroka linia to faktycznie przesada u jakichkolwiek strzelających chyba w całej serii TW, bo i w jedynce i RTW i w MTW2 kontrola spada mniej więcej już od "dwurzędowców".
Witam.
Mam problem. Postanowiłem zainstalować patcha 1.6 do mojego RTW. (mam 1.5) Ściąga się bez problemu, ale kiedy
kończę instalację i klikam "next" to pojawia mi się taki błąd: "...is installed on this machine, this patch ist not compatible".
Co mam z tym zrobić? Dodam, że mam RTW złota edycja (Rome + BI). Przy ściąganiu patcha kierowałem się tym, żeby
działał w takiej wersji gry jaką posiadam (złota edycja). Pilnie potrzebuje pomocy!!!
(wersja gry - PL)
Pozdrawiam.
Złota edycja ma już wszystkie łatki. Patch 1.6 odnosi się natomiast do dodatku Barbarian Invasion (który w Złotej Edycji też jest aktualny).
Witam.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Patcha instaluję ponieważ chce wypróbować moda "The Great Ancient World",
który potrzebuje wersji 1.6. Czyli jeśli cię dobrze zrozumiałem, to mogę ściągać moda?
Ps. kiedy wchodzę w opcje RTW to w prawym górnym rogu pisze: "v 1.5". Dlaczego?
Bo jak wejdziesz przez Barbarian Invasion będziesz miał 1.6
RTW to maksymalnie patch 1.5, BI - 1.6
Widocznie mod jest na dodatku. Albo w instrukcji jest błąd. Problemy i pytania odnośnie danej modyfikacji zadajemy w temacie jej dotyczącym.
Witam.
Mam takie bardzo banalne pytanie: jak się robi screeny w Rome? :oops:
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, a całego tematu nie miałem siły czytać. W spisie klawiszy też nie znalazłem.
(może jestem ślepy :| )
Pozdrawiam.
Za pomocą klawisza Print Screen a następnie szukaj w katalogu tgas w folderze z grą.
Mam pytanko, wpadł mi ostatnio w rękę poradnik do gry i postanowiłem sprawdzić co ciekawego w nim piszą :D i coś ciekawego znalazłem, a mianowicie o co chodzi z "przekazywaniem orszaku"? Pisza że gdy któryś z agentów (dyplomata, szpieg lub zabójca) za bardzo się zestarzeją to żeby przekazać ich orszak młodym :shock: . Wie ktoś może jak to się robi?
A tak w ogóle to rozbroiły mnie opisane przez nich sposoby na obronę przed oblężeniem. Piszą że są dwa sposoby albo przekupić oblegającą armię, albo poddać miasto, czy mi się wydaje czy zapomnieli o opcji walki :lol:
Maharbal
09-04-2010, 13:00
Chodzi o przekazywanie postaci ze świty danej osoby. Niemniej jednak ta metoda nie zawsze działa-o ile mi wiadomo, takie ,,transfery" są możliwe tylko między ojcem i synem-generałami. Nie wiem jak to ma się do agentów, ale z reguły mają oni ograniczoną świtę, którą zdobyć nie jest trudno.
Na agentach nie próbowałem, ale ze świtą generałów tak można zrobić. Łączysz ich do jednego oddziału lub miasta i przeciągasz świtę do drugiego generała. Ale niektórych się nie da.
Ja pare razy przekazałe świte szpiega. Podobnie jak z generałem. Wrzucić do miasta czy forum i przeciągnąć na docelową postać członka świty. Wiekszość postaci da się przekazać ale z tego co zauważyłem jest limit. Nie wiem ile to w sztukach(bo nigdy nie liczyłem), ale maxymalnie na rozwinięcie karty postaci z cechami. Od góry (wizerunku postaci) do samego dołu, czyli okna z stanem armii lub budowli.
Przekazywanie z ojca na syna jest w Medivalu II a w Rzymie nie zauważyłem takiej zależności. Wystarczy że będą w jednym mieście, forcie, Armii.
Dzięki wielkie ;)
Nie wiedziałem o tej opcji :oops:
tracer10
09-04-2010, 17:25
Witam gram rodem Julijuszów ale nie wiem jakie odziały mogą formować żółwie
kamilo251196
09-04-2010, 17:32
Kohorty.Jeśli nie wiesz dlaczego żadna z twoich jednostek nie może utworzyć żółwia znaczy to ,że nie miałeś w grze reformy wojskowej.Reforma dodaje kohortę i kilka innych.
Wystarczy sprawdzić opis jednostek i już nie trzeba zakładać głupiego tematu :roll:
tracer10
09-04-2010, 19:00
Kohorty a mniej więcej w którym roku będzie ta Reforma
Kohorty a mniej więcej w którym roku będzie ta Reforma
Reforma jest wtedy, gdy w którymś z miast w Italii zostanie wybudowany pałac cesarski.
(byyyyłooooo :roll: )
Mam pytanie. Czy to typowe dla tej gry, że udane zawieszenie broni z twojej inicjatywy to prawie cud?
Gram ja sobie Juliuszami (pierwszy raz w Rome), mam trzy wojny z Hiszpanią, Galią i od niedawna z Brytanią. Pokój z Galią próbowałem zawrzeć jakieś cztery zdobyte prowincje temu. Nie udało się - ok, myślę sobie, bronią się... Zająłem im wszystkie prowincje prócz jednej i dalej bez skutku. Najlepsze jest to, że chciałem dać im nawet 10 tyś złota.
Tak samo jest z Hiszpanią (jedna zajęta prowincja, ich generałowie wybici przez mojego zabójcę) i Brytanią (oni bez strat, więc nie mogę się dziwić).
Yaevinn999
19-04-2010, 18:20
No niestety, AI komputera jest w Romie chyba największym mankamentem tej gry. Dyplomacja ogranicza się tylko do wymiany map, wymiany handlowej i zawieraniu sojuszy na początku rozgrywki. Od razu zapomnij o czymś takim jak pokój czy stały sojusz, jeśli masz z kimś wojnę to jedynym wyjściem na jej zakończenie jest podbicie wroga... Aaa i jeśli grasz Juliuszami to będziesz musiał w przyszłości walczyć także z pozostałymi frakcjami rzymskimi.
Napisze jeszcze raz, dyplomacja w romku ssie :roll:
Próbowałem podpisać kiedyś pokój z Selkami z którymi wojny nie prowadziłem, mieliśmy wspólnych wrogów i zostało im jedno miasteczko oblegane przez 3 lub 4 razy liczniejszą armię Egiptu nie zgodzili się polegli z ręki faraona :twisted:
Zawieszenie broni czasami (ale rzadko) się udaje, ale nie licz na zbyt wiele :D
Z dyplomacji to rządzi sprzedawanie mapek na starcie ;)
EDIT: kurde spóźniłem się :P
Ituriel32
19-04-2010, 18:49
A jak komputer chce pokoju to na takich warunkach:
- wszystkie lub prawie wszystkie miasta z powrotem,
- trybut minimum 20000 tysięcy.
Wgrałem sobie Archaon's Loyal Allies.
I gra wyglądała nawet dobrze:
Grając Tracją miałem sojusz z Miastami Greckimi.
Najpierw oni a potem ja zaatakowałem Macedonię, zdobyłem jej stolice.
Zdziwiłem się gdy w następnej turze zaproponowali zawieszenie broni, a jeszcze bardziej buzie otworzyłem gdy zgodzili się na pokój w zamian za miasto na B... nad Thesalonikami
Właśnie udało mi się zawrzeć pokój za 12 tyś, przy czym w następnej turze zostałem zaatakowany. Zupełny bezsens... :?
MasterOfCookies
22-04-2010, 09:12
Wgrałem sobie Archaon's Loyal Allies.
A ten mod jest samodzielny, czy trzeba najpierw wgrać Rome Total Realism?
Ituriel32
22-04-2010, 10:00
Archaon's Loyal Allies to w zasadzie tylko 2 pliki,
które podmieniasz w katalogu Roma podstawki
MasterOfCookies
22-04-2010, 10:22
Aha, dzięki.
A teraz mam dwa inne pytania:
1. Od czego zależy przy przekupywaniu to, czy armia się rozwiązuje czy dołącza do mnie?
2. Jak skutecznie radzić sobie z nędzą?
Jeżeli chodzi o to drugie, to zrobiłem raz tak, że doprowadziłem w "nędznym" mieście do buntu, zająłem miasto i wybiłem ludność. Miałem spokój na kilkanaście tur, ale to chyba nie jest najlepsza metoda :P
1. Od czego zależy przy przekupywaniu to, czy armia się rozwiązuje czy dołącza do mnie?Od tego chyba, czy jednostki, które chcesz przekupić są możliwe do rekrutowania w Twoich osadach, dajmy na to przekupujesz Brutusów jako Juliusz, to wtedy dołączą do twej armii, a taka armia Galów na przykład zostanie rozwiązana.
2. Jak skutecznie radzić sobie z nędzą?Budowa farm, dobry namiestnik, niskie podatki, choć nędza i tak zawsze będzie, mniejsza lub większa. Nędza rośnie wraz ze wzrostem populacji.
MasterOfCookies
22-04-2010, 12:05
Nędza rośnie wraz ze wzrostem populacji.
To wiem, dlatego stosowałem metodę wybijania własnych mieszkańców w celu jej zmniejszenia. Robiłem też parę razy tak, że tworzyłem chłopów, wysyłałem do jakiegoś miasta na zadupiu z małą populacją i ich rozwiązywałem. Było to jednak nieskuteczne przy miastach z naprawdę dużą populacją, gdzie przyrost naturalny był większy niż 120.
PS: Jestem naprawdę pod wrażeniem. Wgrałem Archaon's Loyal Allies i już szybko się przekonałem o jego wpływie na dyplomację - grałem senatem, zająłem patavium, a galowie w następnej turze zaproponowali mi mediolanium w zamian za zawieszenie broni. Przez jakieś 4 lata gry w R:TW nigdy nie udało mi się zawrzeć takiego porozumienia z AI.
Ituriel32
22-04-2010, 13:15
Poza Egiptem nie mam problemu z przeludnieniem w startowych prowincjach.
Nigdy nie buduje farm i świątyń z bonusem do rolnictwa.
Problemy sprawiają podbite duże miasta (najczęściej mają wybudowane farmy, których nie da się zniszczyć :cry: ).
Ja robię tak aby utrzymywać w miarę niski poziom ludności:
- wyrżnięcie ludności,
- ciągła produkcja najsłabszych oddziałów np: Wschodnia Piechota i posyłanie ich na front w charakterze mięsa.
Nędzy na dłuższą metę nie da się powstrzymać, co kończy się opuszczenie miasta prze zemnie.
Jego buntu. I wybiciu ludności.
Mam problem. Gram sobie spokojnie Kartaginą, wszystkim narodom wojskiem wadząc, aż tu cały czas widzę liczbę ->1000 przychodów ze stolicy. Ja nie chcę tak tracić kasy, ona jest mi potrzebna. W końcu za co podbiję Italię? Czy ktoś zna dobry sposób na załatanie tej dziury bez denerwowania mieszkańców? Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr, Jango, wódz wojsk Kartagińskich :D
To jest Twoja stolica, pewnie tez największe miasto, a co za tym idzie znaczna większość kasy za armie jest egzekwowana właśnie tutaj;) radze raczej zaglądać do zakładki finanse ;) Chyba nie ma sytuacji gdzie stolica kraju w RTW nie jest na minusie;)
No ale nie ma czegoś, coby zablokować suwak wydatków? Bo mam od groma bogatych miast i fajnie by było to rozłożyć.
Cześć. Mam jedno pytanko. Dosyć banalne dla starych wyjadaczy, ale dla mnie wyjątkowo ważne. Jak zabić wrogiego generała "po cichu"? Czy używa się do tego Szpiega?
Nie, zabójcy. Żeby móc go rekrutować musisz ulepszyć odpowiedni budynek (już nie pamiętam, ale chyba to była tawerna. przynajmniej tak jest w M2TW)
Ale to nie ma żadnego znaczenia :!: czy jedno ma +3000 a drugie -1000, czy oba po +1000 ;)
Jak któreś z miast urośnie, to część wydatków przeniesie się tam ;)
Hmm... chyba masz rację, postaram się nie denerwować zbytnio widząc dochód na minusie w Carthago. Dzięki wielkie za wyjaśnienie mi.
A jakowegoś moderatora proszę o przeniesienie tematu do "pytań początkujących graczy" ew. zamknięcie.
Zburz koszary, wyjdź wojskiem. Poczekaj aż się zbuntuje, zdobądź i wyrżnij w pień. O ile jest rozwinięte na tyle, że można robić Poeni Infantry/SB; wcześniej się nie opłaca. Aha i jeśli możesz rekrutować SB to świątynię Baala też wyburz ;)
macieksos
09-05-2010, 10:14
WItam. Przed chwilą zainstalowałem patrza 1.5 abym mógł pograć troche dłużej niz tylko do zajęcia 50 prowincij i pojawiły sie problemy sevy które miałem nie działają nie działa mi imperialna kampania... moge tylko zagrac w prolog
No to go przejdź.... :roll:
Odpal prolog i wyjdź z niego od razu, najprostsza metoda.
Witam mam jeden poważny problem uniemożliwiający dalszą rozgrywkę.Jestem w roku 180 pn.e i posiadam około 42 prowincje+Rzym.Zadziwia mnie jednak jedna rzecz: otóz nadal nie jestem w stanie zaatakowac Brutusów mimo że pokonałem senat, a ze Scypionami mam już od dawna wojnę.Prowadzi to do dziwnej sytuacji: formalnie mam pokój ale brutusi bezkarnie atakują o zajmuję moje miasta na co ja nie mogę odpowiedzieć(wyswietla info ze nie mam poparcia aby ich zaatakowac).Jak temu zaradzic?
Możesz doprowadzić do zerwania sojuszu (jeśli formalnie dalej go masz) poprzez atakowanie Brutusów zabójcami i/lub zerwanie umowy handlowej/prawa przemarszu. Może to coś da.
Jestem początkującym graczem. chce zaatakowac sojusznika i nie moge wyskakuje ze nie mam wystarczająco poparcia. O co z tym chodzi jak to zmienić??
Zapewnie grasz jednym z rodów Rzymskich :)
Sojusz zrywa się albo dyplomatą albo atakiem na armie, miasta i floty.
Rodziny rzymskie jednak do pewnego momentu nie mogą ze sobą walczyć. Musisz jako przywódca frakcji zdobyć poparcie ludu. Odzwierciedlenie poparcia w śród czerni i w Senacie jest w zakładce z danymi frakcji.
Fumanchu
13-05-2010, 13:21
Nie bój się jak lud będzie Cię uważał za drugiego Romulusa będziesz robił co chciał,pozostałe rody wypowiedzą Ci wojnę a senat każe popełnić sepuku.No i wtedy trzeba wszystkich moresu nauczyć.
NADAL NIE BARDZO WIEM CO MAM KLIKNAC I JAK TO ZROBIC
Fumanchu
13-05-2010, 18:46
Graj dalej aż będziesz realnym zagrożeniem dla Senatu i innych rodów,podbijaj wszystko dookoła aż przyjdzie komunikat że zdobyłeś uznanie wśród tłumów (a niechęć wśród senatorów) i chętnie widzieliby Cię w Rzymie jako władcę czy jakoś tak.
Ale jednak musze ten sojusz zerwac nie da sie jakoś szybciej tego zrobic
To jest bug gry, mianowicie jak już wypowiedziałeś wojnę jednemu z rodów rzymskich i podpisałeś zawieszenie broni, to ponowne rozpoczęcie działań wojennych jest niemożliwe. Coś w ten deseń, nie pamiętam dokładnie.
Seba Fallus III Wielki
15-05-2010, 18:38
Nie musisz mieć odpowiednie poparcie w śród ludu.
Mam małe pytanie znacie jakieś sieci na hamachi żeby pograć w Romka???
Mam Rome'a od dawna, jednak od momentu kupienia gry zastanawiam się o co chodzi z tymi słowami na pudełku "Wielcy wodzowie starożytności - Cezar, Hannibal, Spartakus jako dowódcy armii" przeszedłem Romka do końca, aż do podbicia całej mapy, zacząłem kilka nowych kampanii i nigdy nie spotkałem się z Cezarem, Hannibalem ani Spartakusem. Raz tylko, gdy zniszczyłem wszystkich generałów Brutusów, w ich miastach pojawili się rebelianci z napisem Bunt Gladiatorów, ale Spartakusa ani widu, ani słychu.
Tam "scytyjskich rydwanów" też nie spotkasz a na pudełku oczywiście wzmianka jest.
To się nazywa reklama ;) Jak się widzi na pudełku znane nazwiska to się jest ciekawym w jaki sposób się pojawiają :)
No tak, domyślałem się, że to tylko taki chwyt reklamowy, tak samo jak np. 10 000 żołnierzy naraz walczących po jednej stronie w jednej bitwie :)
Tam "scytyjskich rydwanów" też nie spotkasz a na pudełku oczywiście wzmianka jest.
Znając profesjonalnych tłumaczy z LEM, mogło chodzić o "scythed chariots". Ze Scytami oczywiście mają niewiele wspólnego...
Rebelion62
29-05-2010, 18:47
10 tysięcy żołnierzy walczyć może. Tylko wtedy strasznie komputer muli ;p
Achilleus
01-06-2010, 20:47
Tak do końca początkujący nie jestem, gdyż przeszedłem tę grę (podstawkę) parę ładnych lat temu, po czym do niej wróciłem niedawno ;) ale mam taki problem.
Gram sobie główną kampanię. Wszystko szło pięknie, aż wreszcie Senat kazał mojemu przywódcy popełnić samobójstwo, co nie było dla mnie zaskoczeniem. Okazuje się, że kilkanaście tur później zaczynam mieć problemy z utrzymaniem porządku w miastach, nawet tych, w których stacjonuje duża armia! W ciągu jednej tury wybuchają zamieszki w 5-7 miastach, z czego np. 2-3 się buntują. Zupełnie bez sensu :evil: Oczywiście bunt oznacza też za każdym razem powstanie gigantycznej armii buntowników...
Czy to bug? Gram rodem Scypionów na poziomie trudnym.
Ta misja to zaproszenie do wojny domowej, czyżbyś nie skorzystał?
Achilleus
04-06-2010, 07:21
Wojna domowa swoją drogą, "Julki" już parę razy przekonały się, co to znaczy zadrzeć ze słonikami ;) Armia na Rzym już się rozgrzewa. Problem w tym, że muszę co chwilę stosować manewr w postaci opuszczenia miasta, które następnie się buntuje, ja je ponownie zdobywam i wycinam ludność. To jedyny skuteczny sposób na stłumienie rebelii pojawiających się w różnych częściach imperium.
a propos słoników, Scypioni mogą rekrutować słonie? jak?
a propos słoników, Scypioni mogą rekrutować słonie? jak?
Nie mogą.
kowal357
13-06-2010, 18:27
Czy to nie jest jakiś błąd ? albo ja nie wiem o Historii Rosji i amazonek .
http://img155.imageshack.us/img155/1771/amazong.jpg
To było poruszane nie raz.
Nie jest to błąd, a rzecz występująca u wszystkich tylko w tamtym terenie. Najwyraźniej smaczek od twórców dla tej kobiecej części gry - w końcu nie jeden raz walczyłem z wielką ilością rydwanów Amazonek. Bezwzględnie mi wybijały żołnierzy jeśli nie przygotowałem odpowiednich jednostek. Ale kto wie? Może w Australii mało wiedzą o historii Europy i dopiero w Empire się douczyli i nie dali Polsce Eskimosów.
Hej jak przenieść świtę do innego generała ? :geek:
Trzeba mieć wybranych generałów w jednym miejscu armii/osadzie. Otworzyć opis jednego z nich i przytrzymując lewy klawisz myszki przeciągnąć danego członka świty na portret innego dowódcy.
Wie ktoś może czy jest możliwość zmiany w którymś z plików żeby wojska kartagińskie liczyły 100 żołnierzy (skala duże) a nie 82? Jeśli tak to jak to zrobić?
kowal357
26-06-2010, 18:10
Raczej się nie da ponieważ taki jest silnik gry .
Da się jakoś uzupełnić szeregi najemników? Mam kilka doświadczonych oddziałów kreteńskich łuczników, których bym chciał uzupełnić.
EDIT:
Pytanie dodatkowe. Mam reformę Mariusza. Co mogę zrobić z oddziałami sprzed reformy? Liczba osób w doświadczonych oddziałach spada, a ja nie wiem jak ja uzupełnić. Mam je rozwiązać? Oddziały, które mają gold/gold??
Wie ktoś może czy jest możliwość zmiany w którymś z plików żeby wojska kartagińskie liczyły 100 żołnierzy (skala duże) a nie 82? Jeśli tak to jak to zrobić?
W pliku export_descr_unit wyszukujesz jednostkę i dajesz im wielkość na 50(zamiast 40). Wtedy na dużych ustawieniach będą mieli 100 żołnierzy + oficer + kapitan(ewentualnie)
EDIT:
Pytanie dodatkowe. Mam reformę Mariusza. Co mogę zrobić z oddziałami sprzed reformy? Liczba osób w doświadczonych oddziałach spada, a ja nie wiem jak ja uzupełnić. Mam je rozwiązać? Oddziały, które mają gold/gold??
nie da się, koniec kropka, są już przeszłością, nie rozwiązuj oddziałów, tylko masz elitarne mięso armatnie, czas na podboje tymi jednostkami!
Mam pytanie: czy gra pozwala na to ze mozna dodawać jednostki z moda do podstawki? i w jakich plikach trzeba wprowadzić zmiany? tzn chodzi mi o to czy zmiany trzeba zrobic tylko w pilkch w descr_buildings i descr unit czy gdzies jeszcze?
TO (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=36&t=5162) Ci powinno pomóc ;)
kuroi
dzięki:D następnym razem napisze od razu do Ciebie bo zawsze Ty mi odpowiadasz jak mam problem lub pytanie.thx
kuroi
dzięki:D następnym razem napisze od razu do Ciebie bo zawsze Ty mi odpowiadasz jak mam problem lub pytanie.thx
Po prostu sprawdzam, czy już czegoś na dany temat nie było na forum, spora cześć pytań/zagadnień się już pojawiała :) Tak jak tu, pomyślałem, że taki poradnik być powinien. Patrzę na kuźnię - O kurka! Jest! :P
Gram Macedonią. Stoję przy moście niedaleko Patavium. Atakują mnie Galowie. Ja ustawiam się koło mostu i na nich czekam, a Oni czekają na drugim brzegu. Czas mija, a Oni przegrywają. WTF??
Gram na poziomie h/m.
Gram Macedonią. Stoję przy moście niedaleko Patavium. Atakują mnie Galowie. Ja ustawiam się koło mostu i na nich czekam, a Oni czekają na drugim brzegu. Czas mija, a Oni przegrywają. WTF??
Gram na poziomie h/m.
najwyraźniej AI jest na tyle mądre, by nie szarżować wąskim mostem na gotowych do walki pikinierów :)
W to akurat nie wierzę, bo:
1) Komp nie jest na tyle inteligentny.
2) Nie atakuje nawet jak odejdę od mostu.
3) Nie sądzę, żeby miał zaprogramowaną porażkę, a tym kończy się bezczynność.
Edit:
4) Obok jest bród i tez nie próbuje przez niego przechodzić.
Vonihidilix
17-07-2010, 16:14
Widocznie jakiś bug, takie rzeczy się zdarzają. :P
wojtekniszczyciel bram
21-07-2010, 15:25
ludzie mam do was pytania czego miasta srodziemnomorskie zawsze maja wielu mieszkancow a inne maja czasem mniej niz 1000 wy macie cos takiego
Tak. Miasta nad morzem są z reguły bogatsze.
Muszę napisać bo mam problem.
Gram Juliuszami i zdobyłem juz całą Galię, teraz została jedna prowincja Hiszpanii, poza tym prowadzę jeszcze wojnę z Kartaginą. I teraz gdy mam już taką ilość armii nie radzę sobie z finansami dochodziło że miałem nawet 50k złota, a teraz ledwo co mi starcza pod koniec tury na jakieś budowy, chodzi o to że coraz więcej miast jest na minusie, gdy patrzę w informacje o wiosce wynika to z tego że jest korupcja, oraz za utrzymania wojska. Nie mogę sobie z tym poradzic, co robić?
Muszę napisać bo mam problem.
Gram Juliuszami i zdobyłem juz całą Galię, teraz została jedna prowincja Hiszpanii, poza tym prowadzę jeszcze wojnę z Kartaginą. I teraz gdy mam już taką ilość armii nie radzę sobie z finansami dochodziło że miałem nawet 50k złota, a teraz ledwo co mi starcza pod koniec tury na jakieś budowy, chodzi o to że coraz więcej miast jest na minusie, gdy patrzę w informacje o wiosce wynika to z tego że jest korupcja, oraz za utrzymania wojska. Nie mogę sobie z tym poradzic, co robić?
Zwolnij niepotrzebne wojsko. W niezagrożonych miastach trzymaj tylko chłopów.
ja w takich sytuacjach w każdej edycji Total War po prostu "pozwalam sobie" - niech walczą, niech giną, niech zdobywają, ale nie produkuję już nowego wojska.
Oczywiście w miastach trzymam minimalną ilość wojska, byleby się nie buntowali (w Romku czasem trzeba dać się im zbuntować).
Znazałem inny sposób. W mieście nie zostawiam żadnego wojska. Następnie ustalam jak największy podatek. Czekam parę tur aż buntownicy przejmą osadę, potem ja zajmuję ją znowu, wybijam ludność. i NIe dość że osada jest mniej zaludniona przez co mniej płaci na utrzymania wojsk to jeszcze zdobywam złotko
konieczko
21-08-2010, 21:39
Sorki za głupie pytanie, ale niemal każda jednostka ma jakąś tam premię szarży. Jak się wykonuje szarżę w Rome i BI? W Medku o ile słyszałem klika się dwukrotnie na przeciwniku, a tutaj?
Sorki za głupie pytanie, ale niemal każda jednostka ma jakąś tam premię szarży. Jak się wykonuje szarżę w Rome i BI? W Medku o ile słyszałem klika się dwukrotnie na przeciwniku, a tutaj?
Tak samo.
konieczko
22-08-2010, 21:04
Dzięki. :) No proszę, zawsze można nauczyć się czegoś nowego. :lol:
jackman1986
23-08-2010, 13:33
możliwe że gdzieś na forum jest odpowiedż na moje pytanie ale nie moge jej znależć. na yuotube widziałem że w dodatku SPQR w jednym oddziale jest 160 legionistów. u mnie tylko 63. dlaczego ? jak zwiększyć ilośc żołnierzy?
pozdrawiam
Suchoj-35 [PL]
23-08-2010, 13:42
Opcje->>Opcje Grafiki->>Opcje Zaawansowane->>Skala jednostek.
Jak się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi.
w ustawieniach kamery są wielkości jednostek ;)
w ustawieniach kamery są wielkości jednostek ;)
W Medku tak, ale w Romku to jest w ustawieniach grafiki ;)
jackman1986
24-08-2010, 14:02
spoko.znalazłem. teraz jest ok. dzięki za info.
mam jeszcze jedno pytanko. czy jest może jakiś patch który by poprawiał inteligiencje wrogiej armii? bo w bitwie są strasznie przewidywalni jak na razie.
noji żeby to działało w modzie SPQR
pozdrawiam
Lukas_warrior
27-08-2010, 10:26
Ja zawsze chciałem wiedzieć ile jest max tur w rome i co w tych dalszych turach dzieje się... ale doszedłem tylko do drugiego wieku n.e.
Czy ktoś mugł by mi powiedzieć ile tych tur jest i czy można w nich spotkac coś innego... orginalnego... czego nie było wcześniej?
Po czasie określanym przez twórców, nie następują żadne wydarzenia, więc bez obaw nic cię nie ominęło.
kowal357
28-08-2010, 15:49
Jak robic screeny ?
Wiem że są w folderze TGAS ale jak otwieram gimpem to jest czarny ekran , wiem że ktoś robił to.
ja też robiłem że były screeny dobre ale jak to się robiło ?
a czy to prawda że w kampanii można grać bohaterami(Achilles,Scypion Afrykański,Spartakus)?...słyszałem że np.po zdobyciu Grecją całej mapy dostajesz Achillesa(jako generała),czy to prawda?
Pierwszy raz słyszę o takich cudach. Z mojego doświadczenia i stanu wiedzy, który aktualnie posiadam mogę Ci powiedzieć, iż informacje te nie są prawdą.
Gdzieś wyczytał takie sensacyjne nowiny? ;)
a czy to prawda że w kampanii można grać bohaterami(Achilles,Scypion Afrykański,Spartakus)?...słyszałem że np.po zdobyciu Grecją całej mapy dostajesz Achillesa(jako generała),czy to prawda?
Może pomyliłeś RTW z grą Rise & Fall: Civilizations at War. Tam można było się wcielić w Kleopatrę itd., RTW kładzie nacisk na realizm (z różnym skutkiem, ale jednak).
hyperboria11
25-09-2010, 18:24
A czy czasem nie było napisane na pudełku, że można wcielić się w te historyczne postacie? Nie mam go przy sobie ale coś mi się takiego gdzieś przed oczami przewinęło...
no niestety była taka ściema, mnie tez to nurtowało, czy tak trudno było zrobić, że ok. roku 80 pojawia się np. Cezar, Antoniusz i tak dalej?
Mój problem chyba nie za bardzo nadaję się do tego tematu, ale coś w tym początkującego będzie. A zatem zaczynam. Gram Brutusami, zaszedłem już dość daleko, ale skupiłem się na podboju azji, toczyłem wojnę z Egiptem, i jakoś mi to szło, na początku oni mnie szturmowali, ale potem ja się wybiłem i zająłem parę miast. Niestety Senat stwierdził że nie jestem dobrym sojusznikiem i nie nadaję się na przyjaciela Rzymu, no i atakują mnie Juliusze oraz "ci niebiescy", nie wiem co mam robić bo niebiescy gromadzą w okół Capua niezłe wojska. Juliusze zdobyli już moje dwa miasta na północy. No i czy mam teraz wojnę z Egiptem odłożyć, i zająć się podbojem Rzymu? Albo na odwrót umocnić zachód i zniszczyć Egipt. Dodam także, że Tracja też zaczyna mnie atakować.
mi sie cos takiego nie zdarzyło, ale spoko, nie dasz rady jednych i drugich rozwalić? Na Egipt jedna armia, na Traków druga flaga, na Rzym cała reszta, wszystko co masz. Jak masz pieniądze to wrzucasz do produkcji najlepsze wojska jakie masz, nie szczędź kasy na twardzieli, te słabsze jednostki odpuść. Stare jednostki, te słabsze wrzucaj na pierwszy front, by czymś zająć wroga. Plus desant silnej pełnej flagi na Półwysep Apeniński.
I ps. Kapuę odmieniamy, w Twoim przypadku winno być koło Kapui.
ps2. zawsze możesz pokój podpisać...
Vonihidilix
26-09-2010, 17:41
Mój problem chyba nie za bardzo nadaję się do tego tematu, ale coś w tym początkującego będzie. A zatem zaczynam. Gram Brutusami, zaszedłem już dość daleko, ale skupiłem się na podboju azji, toczyłem wojnę z Egiptem, i jakoś mi to szło, na początku oni mnie szturmowali, ale potem ja się wybiłem i zająłem parę miast. Niestety Senat stwierdził że nie jestem dobrym sojusznikiem i nie nadaję się na przyjaciela Rzymu, no i atakują mnie Juliusze oraz "ci niebiescy", nie wiem co mam robić bo niebiescy gromadzą w okół Capua niezłe wojska. Juliusze zdobyli już moje dwa miasta na północy. No i czy mam teraz wojnę z Egiptem odłożyć, i zająć się podbojem Rzymu? Albo na odwrót umocnić zachód i zniszczyć Egipt. Dodam także, że Tracja też zaczyna mnie atakować.
Ten wpis bardziej nadaję się do tematu "Gra Rodem Brutusów", jeżeli takiego nie ma, to warto założyć. ;)
Co do twojego problemu, jeżeli masz opanowaną Grecję i zachodnie wybrzeża Azji mniejszej, to zapewne masz ogromne zyski z handlu. Starczy więc doszkolić więcej armii, ja bym zrobił pewnie 2 pełne na front zachodni i wschodni, oraz jedną na Trację. Właśnie, apropo odkładania wojny z Egiptem, i tak po zawarciu zawieszenia broni szybko go złamią, więc kontynuuj walkę na tym froncie, postaraj się zdobyć cała Azję Mniejszą (ogromne zyski z handlu) a potem Syrię, Palestynę i Egipt właściwy, wtedy z Egiptem nie będziesz mieć już kłopotu. Postaraj się także o jak najwięcej sojuszy, Partowie, Armenia mogę trochę pomóc w walce z Egiptem.
Jeżeli chodzi o front zachodni, utrzymaj się w południowych miastach w Italii, dodaj posiłki z Grecji (które musisz zrekrutować) i idź w stronę Rzymu (możesz też zachaczyć o Sycylię, wtedy ci "niebiescy", czyli Ród Scypionów, stracą sporo dochodów). Jeżeli chodzi o Trację, Rzymskie jednostki są o wiele lepsze, nie powinno sprawić Ci to kłopotu. Zawrzyj też sojusz z Dakami i Scytami.
Dobra, wygrałem (chyba) mam juz wszystkie regiony (101) ale myslalem ze na koncu bedzie jakas ciekawa informacja o tym ze jestem potezny itp. a tu nic. Moge grac dalej. czy ja czegos po drodze nie spiepszylem?
Wolverine///
16-10-2010, 23:53
Witam mam pytanko.Gram sobie kampanię i jedna rzecz mnie denerwuje.Otóż jak kiedyś grałem to tury przeciwników trwały kilka sekund a teraz jak ja wykonam swoje ruchy to zanim rywale wukonają swoje tury to ja mogę iść sobie kawę zrobić.Ktoś wie jak zmienić prędkość przewijania tur przeciwnkików?
Spacją przyspieszasz ruchy kompa.Tak w ETW i NTW jest ,to i chyba w RTW też.Mogę się mylić bo w Romka nie gralem.
Przemysł II
17-10-2010, 14:04
Zaznaczone masz pewnie pokazuj ruchy przeciwnika, co znacząco opóźnia prędkość tury.
heh ja pamiętam, jak grałem w Empire i nie miałem zaznaczonego "pokaż ruchy przeciwnika", a i tak mogłem pozmywać np. kubki zanim turka się załadowała, robiłem wtedy swoją i zmywałem talerze xD Myślałem wtedy, że to wina komputera, który nie potrafi "uciągnąć" tej gry, ale Rome ma przecież słabe wymagania...
17kamil175
31-10-2010, 10:46
Panowie mam problem z buntującymi się prowincjami....przejmę obojętnie jakie miasto i za raz zacznie mi się buntować...da się to jakoś wyłączyć lub zmniejszyć buntowanie się ludności ?
Przejmując wioskę możesz wymordować populację, która sprawia problem.
Pamiętaj, że można budować świątynie, zmniejszyć podatki i wstawiać do miasta namiestnika, który się nadaje do zarządzania miastem.
17kamil175
31-10-2010, 14:13
Problem w tym,że są namiestnicy populacji jest nie więcej niż 450, mam świątynie a bunt jest nadal....przy każdej przejętej nowej osadzie wybijam populacje.
17kamil175
31-10-2010, 14:19
Jeszcze mam 2 pytanie...jak podmienić wygląd jednostek z modu SPQR do zwykłego Rome Total War, nie chce instalować modka tylko chcę sam wygląd jednostek zmienić. Które pliki odpowiadają za wygląd jednostek i gdzie je trzeba podmienić ?
Jeśli jesteś początkującym to radzę ci żebyś w ogóle nie brał się za jakąkolwiek podmianę chyba, że lubisz robić reinstale. Zainstaluj sobie całego moda ;p bardzo dobry jest.
w romku zawsze przejmując osadę morduj, eksterminuj. A będzie spokój, przynajmniej przez minimum 50 tur.
Dobra, wygrałem (chyba) mam juz wszystkie regiony (101) ale myslalem ze na koncu bedzie jakas ciekawa informacja o tym ze jestem potezny itp. a tu nic. Moge grac dalej. czy ja czegos po drodze nie spiepszylem?
Grasz w podstawke RTW ? Jesli tak, to niestety musze Cie zmartwic - jeszcze nie masz zdobytych wszystkich regionow :mrgreen: Do pelni szczescia brakuje Ci juz "tylko" dwoch.
Pozdrawiam :)
Grasz w podstawke RTW ? Jesli tak, to niestety musze Cie zmartwic - jeszcze nie masz zdobytych wszystkich regionow :mrgreen: Do pelni szczescia brakuje Ci juz "tylko" dwoch.
Pozdrawiam :)
Podpowiem, że może tu chodzić o Irlandię lub Amazonki ;)
Podpowiem, że może tu chodzić o Irlandię lub Amazonki ;)
Zapewne winno byc "i". Zapewne rowniez trafiles z regionami :D
Swoja droga - "konczac mape" Brytolami zlekcewazylem cholernych wiesniakow Amazonii (i smieszne wyniki automatycznych bitew). Dopiero 4-ta armia - tym razem pelna - doczlapala sie do ich wiochy i ja zdobyla :lol: Wydluzylo to moj blitzkrieg (chyba 85 lat, poziom med/med) o jakies 3 lata :evil:
konrad16
06-11-2010, 10:18
witam
mam pytanie ...
gram Germanią, i miałem kilkanaście starć z brutusami,
po jednej bitwie z ich armią dostałem komunikat, zabrałeś dla Rzymian "Orła Rzymu"
ale pamiętaj że rzymianie nie spoczną dopóki go nie odzyskają .
o co tu chodzi ?!
w Rome gram z przerwami od 2004 r i nigdy z takim czymś się nie spotkałem :D
Napisałeś w złym temacie-Maharbal
witam
mam pytanie ...
gram Germanią, i miałem kilkanaście starć z brutusami,
po jednej bitwie z ich armią dostałem komunikat, zabrałeś dla Rzymian "Orła Rzymu"
ale pamiętaj że rzymianie nie spoczną dopóki go nie odzyskają .
o co tu chodzi ?! :shock:
w Rome gram z przerwami od 2004 r i nigdy z takim czymś się nie spotkałem :?:
Po co piszesz to samo drugi raz? Skoro nikt nie odpowiedział to znaczy, że nie wie albo zobaczą później. Jak dla mnie blefujesz.
konrad16
06-11-2010, 14:51
po co miałbym blefować ?! sam pomyśl :D
ale sam też się zdziwiłem bo jak mówiłem parę latek w to gram i czegoś takiego nigdy nie spotkałem ! :shock:
wygrałem bitwie z Rzymem i po tej bitwie mi to wyskoczyło :)
napisałem o tym bo strasznie mnie to zaciekawiło
Yaevinn999
06-11-2010, 15:01
Pewnie pokonałeś pierwszą kohortę legionu, jak grałem rzymianami po zdobyciu orła na 80% nic nie wyskakiwało ale możliwe, że grając jakąś inną "kulturą" taki komunikat wyskoczy.
konrad16
06-11-2010, 19:07
a po czym rozpoznać że dana armia to 1 czy 2 kohorta to gdzieś pisze czy coś ? :?:
Nie ma drugiej kohorty, jest tylko I kohorta legionu. Są to zwykli legioniści ale o zwiększonym składzie (122) i nad jednostką w bitwie widnieje złoty orzeł legionu.
konrad16
06-11-2010, 20:43
aaa no no.
i jak w armii rzymskiej bd taka kohorta i wygra się bitwę z nimi to można jako "łupy"
zabrać im tego orła,?...
"rzymianie nie spoczną dopóki go nie odzyskają"
i to jest prawdą
bo jak tylko wyskoczyła mi ta ciekawostka, włączyłem turę i po kolei zaczęły mnie atakować ich armie, jedna za drugą...
Mariooooo
06-11-2010, 22:22
Miałem podobną sytuacje kiedy grałem w BI cesarstwem zachodnim.Fioletowe wsch. rzymskie gnojki wykorzystał fakt że broniłem przepraw na Renie przed i hordami i mnie zaatakowali,po jednej bitwie komunikat o zdobyciu orła legionu wyskoczył ,a gienek który dowodził chyba dostał orła legionowego do świty czy cechę "zdobywca orła legionowego " nie pamiętam już :) jak znajdę sejwa to wrzucę screena ;)
konrad16
06-11-2010, 22:56
Mam jeszcze jedno pytanko . ;)
Gdy zazwyczaj gram kampanie Juliuszami (a najczęściej nimi gram)
to jest taki okres po kilkunastu/kilkudziesięciu turach armie Rzymian masowo wchodzą na moje ziemie ...
(jeszcze nie mogę ich atakowac)
o co w tym chodzi ? :?:
Mariooo
fajnie jak znajdziesz i wkleisz tego seva ;)
17kamil175
08-11-2010, 11:17
Przecież masz z nimi wszystkimi sojusze, dostęp dla wojska itd....więc jak dla mnie nic dziwnego.(No chyba,że chcą cie zaatakować - ale w to wątpię)
hej!
Czy w podstawce rome można mieć jednostki o większej liczebności niż standardowe (np. 100 pretków na koniach) czy takie rzeczy to tylko w modach??
17kamil175
08-11-2010, 21:08
Można trzeba to tylko edytować plik export_descr_unit.txt czy jakoś tak. Szukasz tam kohortę pretorianów i zmieniasz według swoich upodobań.
hey, jeszcze takie pytanie: w opcjach grafiki zmieniłem rozmiary jednostek na bardzo duże, jednak ciągle szkolą się po 80 w oddziale, a jak rozwinę opis jednostki w dziale rekrutacji w osadzie to jest napisane że oddział będzie mieć 160 chłopa. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane??
Jestem tu nowy, w rtw gram dopiero od dzisiaj i dreczy mnie jedno pytanie, jak budowac kopalnie, zbierac marmur i potem czerpac z tego zysk? Tyle o tym czytam ale za chiny nie moge tego rozszyfrowac :P z gory dziekuje za odpowiedz
Witam.
Kopalnie budujesz tak jak wszystkie inne budynki. Wchodzisz w odpowiednią zakładkę i wybierasz tam kopalnie. Nie można ich budować w każdym regionie, i z tego co pamiętam trzeba mieć też rozbudowane miasto do pewnego poziomu.
A jeżeli już zbudowałeś, to nie musisz nic robić - co turę kopalnia generuje pewien zysk.
Pozdrawiam.
ok dzieki za odpowiedz, dziwilem sie bo nie mam w zakladce budowania kopaln, a wszyscy polecali budowac je na poczatku, ale to pewnie przez to, ze miasto jest w złym rejonie, jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
temat do zamkniecia
Mam parę pytań.
1. Co robić gdy miasto się rozwinie, czy dokończyć budowę obiektów np. rolnictwo, koszary itp. czy porzucić to a zająć się od razu budowaniem pałacu.
2. Jak niszczyć budowle wewnątrz swojej osady. Jest opcja niszczenia budowli lecz nie mogę jej użyć.
3. (Bardziej oczekuję tutaj porady niźli odpowiedzi na pytanie) Gram Juliuszami na vh. Zablokowałem się w pewnym momencie i za nic w świecie nie mogę ruszyć się z miejsca. Brytowie rozrośli się na całe tereny północne. Galia posiada parę prowincji, tak samo Hiszpania. Posiadam parę miast na Płw. Iberyjskim mianowicie Osca, Carthago Nova, Numantia, oraz ten najbardziej na poludnie. Co mam robić? Czy kontynuować podboje w Hiszpanii, czy pozostawić miasta i cały garnizon przerzucić do walki z Brytami? Sytuacja z Brytanią jest dramatyczna, zdobyli nawet miasto Mediolanum. I co chwilę posyłają posiłki. Nie muszę chyba wspominać o ciągłym braku funduszy.
Ituriel32
01-12-2010, 10:48
1. Poczekać, a jeśli cie stać to wrzucić budynek administracji w kolejkę i zamienić miejscami z tym co budowałeś (nie stracisz tego co już zrobili)
2.Na panelu miasta wybierasz budynek, w lewym rogu powinna być ikonka młotka. Klikasz akceptujesz i gotowe.
(Budynków administracji, drug, farm i murów nie da się zniszczyć)
3. Zająć całą Hiszpanie i dopiero wtedy uderzyć na Galię. Przed inwazją w głąb Italii obroń się na mostach i/lub przeprawach.
2. ale murów, administracji, dróg, farm i czegoś-tam jeszcze nie da się niszczyć
Jeszcze jedno pytanie co zrobic gdy w Hiszpanii bardzo cięzko utrzymać miasta przed buntem. Musze trzymac caly granizon zeby jakims cudem nie buntowali sie. Buduje obiekty kulturowe, wybijam ludnosc i dalej nie pomaga, podatki na niskich, i zada\owolenie +85. Dziwne bo w takim Patavium co chwile mnie atakują, tereny wyniszczone, a tu +230% zad. podatki na wysokich igryska co rok.
chochlik20
02-12-2010, 12:28
bliskość Twojej stolicy zapewnia takie zadowolenie, im dalej tym gorzej z tym
Witam, wiem, że jest możliwość, aby jednostki podczas bitwy walczyły do końca tzn nie uciekały z pola bitwy, zmieniało się to w jakimś pliku lecz nie pamiętam gdzie , wracam do gry po latach i chiałbym to zmienić. Z góry dziękuje za pomoc.
EDIT:
Czyżby nikt nie potrafił mi pomóc... ?
Gemellus
10-12-2010, 19:46
Nie musisz nic zmieniać w plikach - zaznacz sobie opcję "bitwy zręcznościowe". Nie będzie wtedy morale i limitu amunicji.
2 małe pytania 1: Czy da się w jakikolwiek sposób (nawet ręczny) wypowiedzieć wojnę pozostałym Rzymskim rodom (grając oczywiście jednym z nich) PRZED zdobyciem poparcia ludu?? 2: Co taje 100%-owe poparcie senatu? Te stare pierniki mnie poprostu lubią czy mam jakieś specjalne przywileje? (np mogę z sojuszu wykluczyć inny ród rzymski?)
Maharbal
11-12-2010, 17:44
1.Nie
2.W zasadzie nic.
A żołnierze miotający nie będą mogli stosować walki podjazdowej.
Czy mógłby ktoś napisać szereg zmian jakie idą z zaznaczeniem tej opcji ? Z góry dziękuje.
Jeszcze raz napiszę, może któremuś z użytkowników przypomniało się, mianowicie w jakim pliku zmieniało się coś, aby jednostki walczyły do końca i nie uciekały z pola bitwy, bardzo proszę o odpowiedź.
Ok, coś mi świta to była linijka morale ?
Co do taktyki...może mi ktoś powiedzieć co daje zrobienie trybu strażniczego??
Tryb strażniczy sprawia,że twoje jednostki utrzymują pozycję, na której się znajdowały w momencie włączenia tego trybu.
Nie podążają za uciekającym wrogiem i starają się utrzymać formację w jakiej rozpoczęły się znajdowały.
Przydatna sprawa przy obronie mostów, bram czy uliczek w mieście.
Moje pytanie dotyczy w zasadzie dwóch jednostek: Legionary First Cohort oraz Early Legionary First Cohort, innymi słowy jednostek z Orłem ;) moje pytanie brzmi, jak je zdobyć w kampanii ? koszary mam rozbudowane na maksa w niejednym mieście, a i tak nie mogę ich rekrutować
A miałeś reformę Mariusza?? Teoretycznie powinieneś mieć jak masz koszary na najwyższym poziomie.
werbunek "orła" jest chyba tylko w Rzymie.
Pierwszą kohortę można rekrutować TYLKO w Rzymie. Nie miałem z tym problemów.
Pierwszą kohortę można rekrutować TYLKO w Rzymie. Nie miałem z tym problemów.
O to mi chodziło dzięki ;)
Z tego co pamiętam istnieje program, dzięki którego możemy edytować rozpoczętą już kampanię czy mógłby ktoś podać nazwę tego programu ?
Nie wiem czy to pytania początkującego gracza ;) no ale do rzeczy :D
1) Generał, jeśli jest z rodziny ma on swoją świtę, ale liczebność świty różni się od siebie, udało mi się zauważyć że młodsi mają mniej pretorian przy sobie podczas bitwy, i jest to przeważnie 23 pretorian podczas gdy starsze wygi wojenne mają ich czasami nawet 53, jest jakiś inny współczynnik oprócz wieku który reguluje liczebność pretorian chroniących mojego generała ?
2) Jednostki najemne, słonie. W okolicach Jerozolimy, Damaszku (gdzieś tam xD) można skorzystać z armii najemnej dysponującej słoniami, moje pytanie jest takie, jak długo trzeba czekać by znów można było nająć tych najemników na słoniach ?
Odp. 1 Dawno nie grałem w RTW bez modów, ale z tego co pamiętam to chyba współczynnik zarządzania ma wpływ na wielkość gwardii przybocznej :?
Powtarzam pytanie:
2) Jednostki najemne, słonie. W okolicach Jerozolimy, Damaszku (gdzieś tam xD) można skorzystać z armii najemnej dysponującej słoniami, moje pytanie jest takie, jak długo trzeba czekać by znów można było nająć tych najemników na słoniach ?
I dodaję nowe...
Wchodzę na podgląd osady wroga, i widzę że mój wróg może trzymać w osadzie ponad 20 oddziałów, jest normalnie suwak zjeżdżam na dół i widze dodatkowe pola na jednostki, raz chyba nawet tam widziałem jakiś chłopów, jak to możliwe ?
MateuszKL
28-12-2010, 16:22
Jeden rządek - 9 jednostek.
2 pełne rządki + 2 w 3 - 20 jednostek
marcin114mar
11-01-2011, 15:47
Czy w rome total war jest event związany z narodzinami Chrystusa :?: :?:
Ustne ostrzeżenie, za otworzenie tego samego tematu w dwóch miejscach. Nastepnym razem zastanów się też nad odpowiednim tytułem - Marat
Z tego co pamiętam jest coś takiego jak "The Trouble of Judea" i nie wiąże się to z jakimiś specjalnymi fajerwerkami (jak większość tego typu eventów). Ze swojej strony dodam jeszcze, że mógłbyś w wolnej chwili przeczytać regulamin. Jest tam słówko o poprawnym nazywaniu tematów.
Waraksas
14-01-2011, 15:18
Wiecie moze jak zmienic polityke panstwa/frakcji ? Np. Zeby Egipt nie zdobywal na chama miast ale np siedzial w miejscu jak senat
Maharbal
14-01-2011, 16:51
Folder gry--->data--->world--->maps----->campaign---->imperial_campaign---->descr_strat
W tym pliku pod listą z zasobami(resource) zaczyna się opis frakcji. Dla rodu juliuszów wygląda on tak:
faction romans_julii, comfortable caesar
I to comfortable ceasar jest opisem zachowania frakcji (pierwszy wyraz określa bodaj politykę wewnętrzną państwa, natomiast drugi odpowiada za zachowanie na mapie kampanii). Senat akurat ma ustawiony comfortable napoleon, ale nie wiem, czy wystarczy tylko przekopiować ten opis do Egiptu, żeby nie ruszał się on ze swoich startowych pozycji. Można się tym bawić, przestawiać, kombinować ale zaleca się, żeby zrobić kopię tego pliku przed wprowadzeniem zmian, żeby potem w razie jakichś problemów nie trzeba było robić reinstalla.
Uwaga: metoda nie zawsze skutkuje.