PDA

Zobacz pełną wersję : PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY

Strony : 1 2 [3]

west
21-01-2011, 13:12
witam,

interesuje mnie jedna jednostka. spotkalem ja w bitwie tylko raz i teraz nie moge namierzyc w zadnym opisie. mianowicie jedno z egipskich miast mi sie zbuntowalo. buntownicy dostali jednostke sloni, ale takich wyjatkowo jebitnych sloni. gdzie moge znalezc opis tej jednostki? przegrzebalem troche i znajduje tylko opisy jednostek frakcji. buntowniczych nie znalazlem. za wszelka pomoc z gory dziekuje.

pzdr,
Pawel

Maharbal
21-01-2011, 16:35
http://www.youtube.com/watch?v=k9YaERywmv4

Gdzieś widziałem opis tych słoni, ale nie znam na pamięć. Kojarzy mi się tylko, że był pozostawiony duchu żartobliwości, np: był tam taki fragment: ,,ich jeźdźcy są niemyci" 8-)

Sam Vimes
22-01-2011, 07:56
Jeśli to jest ta jednostka przedstawiona na filmiku to są to najemnicy, których można nająć chyba w Syrii czy gdzieś w tej okolicy :). Jakoś nigdy się nimi nie interesowałem wolałem polegać na moich hoplitach.

kuroi
22-01-2011, 08:24
Jeśli to jest ta jednostka przedstawiona na filmiku to są to najemnicy, których można nająć chyba w Syrii czy gdzieś w tej okolicy :). Jakoś nigdy się nimi nie interesowałem wolałem polegać na moich hoplitach.
Z tego, co wiem to one pojawiają się tylko jako rebelianci oraz za użyciem cheatu.

west
22-01-2011, 09:03
http://www.youtube.com/watch?v=k9YaERywmv4

Gdzieś widziałem opis tych słoni, ale nie znam na pamięć. Kojarzy mi się tylko, że był pozostawiony duchu żartobliwości, np: był tam taki fragment: ,,ich jeźdźcy są niemyci" 8-)

yubtseb. to jest ta nazwa, ktorej potrzebowalem. teraz trza tylko mocniej poszperac. dzieki!:)

ninija edit: znalazlem. nareszcie odnalazlem mojego patrona...
G'nitek'ram - God Of Shiny Things That Mortals Do Not Need But Desire Anyway

btw, na jednym forum znalazlem takie info:
yubtseb od tylu - bestbuy
g'nitek'ram od tylu - marketing

taaaak, to cos dla mnie:)

Mnil
25-01-2011, 08:26
a ja mam pytanko które od zawsze mnie nurtowało :P

Czy Numidia słonie może mieć jedynie w bitwach gracza?

Bo niby są one na army liście a w kampanii ni jak nie mogłem nigdy ich zrekrutować :P

Maharbal
25-01-2011, 14:35
Tak, tylko w bitwach gracza. Ta jednostka to przecież najemnicy na słoniach bojowych ;)

Waraksas
25-01-2011, 16:59
Rzym jako jedna frakcja kieruje sie tylko na północ. Wolałbym żeby atakowali Kartagine i Greków, to zależy chyba od wymagan kampanii. Jak zmienic te wymagania kampani zeby kierowali sie w rozne kierunki ? To są juliusze

Asuryan
25-01-2011, 20:03
Raczej od wzajemnych relacji frakcji. Plik descr_strat - na samym dole pliku masz owe relacje, pokombinuj z core_attitudes romans_julii, gauls, carthage i greek_cities.

Amrod
25-01-2011, 20:58
Juliusze zawsze kierują się na północ, Brutusie w stronę Grecji a Scypioni w kierunku Afryki.

Asuryan
25-01-2011, 22:56
A nie sadzisz że to może za to odpowiadać?

"core_attitudes carthage, 310 romans_julii, romans_scipii
core_attitudes gauls, 410 romans_julii, spain
core_attitudes greek_cities, 410 romans_brutii, romans_scipii"

west
26-01-2011, 10:26
witam,

pewnie banalne... zauwazylem, ze ludzie wrzucaja screeny z w pelni odkryta mapa. da sie wylaczyc jakos fog of war?

Asuryan
26-01-2011, 15:08
Tak, tyldą i wpisując w okno komunikatów odpowiednie polecenie. Nie pamiętam jednak czy to było remove_fog, czy raczej fog_off.

hyperboria11
26-01-2011, 17:52
toggle_fow off

kuroi
26-01-2011, 18:01
Bez tego off, tylko toggle_fow ;)

Waraksas
26-01-2011, 19:59
Pokombinaowalem w pliku descr_win_conditions.txt i napisalem ze maja pokonac mecedonie, grekow, galow i kartagine. Idą we wszystkich kierunkach i trudno juz

szefinho
30-01-2011, 17:24
Witam. Dopiero zaczynam swoja przygode ze Rome TW. Dlatego moje pytanie moze wydac sie smieszne. :D Czy mozna wylaczyc misje Senatu, bo bardzo denerwuja?

Maharbal
30-01-2011, 18:05
Nie. Inna sprawa, że nikt nie każe Ci ich wykonywać ;)

szefinho
30-01-2011, 20:38
Niby nie musze, ale pozniej sa kary, i samobojstwa mi kaza robic... A co by sie stalo np gdybym zaraz na poczatku kampani zdobyl Rzym i wycial w pien senatorow? :D ktos ma jakies doswuadczenia w tej kwestii?

Samick
30-01-2011, 21:08
Z doświadczenia wiem, że prowadzisz wojnę ze wszystkimi nacjami rzymskimi, a armia senatu na początku prezentuje sporą siłę bojową. Kolejna sprawa to spadek stałych zysków wynikających z handlu z w/w nacjami. I oczywiście tracimy szansę na szybki rozwój.

kuroi
30-01-2011, 21:40
Niby nie musze, ale pozniej sa kary, i samobojstwa mi kaza robic... A co by sie stalo np gdybym zaraz na poczatku kampani zdobyl Rzym i wycial w pien senatorow? :D ktos ma jakies doswuadczenia w tej kwestii?
Przecież zaraz na początku gry nie da się wydać wojny reszcie rodów Rzymskim... (Ma się za niskie poparcie ludu)

szefinho
31-01-2011, 15:09
Wlasnie zauwazylem, czyli musze poprostu olac senat. :D

pocisk227
31-01-2011, 18:58
Wlasnie zauwazylem, czyli musze poprostu olac senat. :D
Tak.Ale czsami się opłaca robić misje senatu np. jak jesteś obok jakiegoś miasta a senat karze ci je zdobyć.Za to zdobycie miasta mozna dostac nawet 10 000 denarow ;)

Seba Fallus III Wielki
02-02-2011, 20:33
Mam małe pytanko czy istnieje mapa bitwy pod Kannami do roma nie wiem może jacyś moderzy zrobili bo chciał bym z kumplem przez neta zagrać???

Pipeusz
02-04-2011, 16:32
Witam wszystkich forumowiczów,mam mały problemik otóż gram sobie Scypionami i przeniosłem stolice do Catrhgo, no i na sycylii i capui i półwyspie peleponeskiem mam problem z nędzą i itp, gdzie w sumie najlepiej przenieść stolice tak aby uniknąć tego typu problemów gram akurat na podstawce spolszczonej.

Maharbal
02-04-2011, 17:56
Nędza nie zależy od położenia stolicy. Zadowolenia spada, bo na RTW jest takie coś bardzo wkurzające jak ,,odległość od stolicy", która to w sporym stopniu zmniejsza porządek publiczny. Między innymi dlatego najlepiej jest zawsze lokować miasto stołeczne pośrodku własnego państwa.

kuroi
02-04-2011, 17:57
Umiejscowienie stolicy nie ma wpływu na nędzę. By ją zmniejszyć polecam.. Wyrżnąć ludność miasta.
Wychodzisz garnizonem z miasta, pozwalasz się zbuntować i zajmujesz ponownie. Wtedy zabijasz obywateli i na jakiś czas masz nędze z głowy. ;)

SirZielarz
03-04-2011, 08:11
Co do planowego ograniczania nędzy - łaźnie, akwedukty, niektóre świątynie itp. doraźnie ją ograniczają, akademie dostarczają zarządcom świty i cech które mogą ja zmniejszać. Nędze zmniejsza też budowanie farm, ale to owocuje zwiększeniem wzrostu populacji, co znów ją zwiększa... Jak ktoś lubi wyzwania, to może postarać się o kontrolowanie nędzy, pragmatykom zostaje wyrzynanie mieszkańców swoich miast. Mam też wrażenie, ze globalny poziom nędzy w całym naszym państwie podnosi częste sprzedawanie ludności podbitych miast w niewole i rozpraszanie ich po naszym imperium.

Pipeusz
03-04-2011, 09:19
Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi, mam w sumie kolejne pytanko i byłbym
wdzięczny za pomoc,otóż podbijając inne nacje zostawiacie tam stare świątynie
czy też może lepiej je burzyć i wstawiać swoje,co jest bardziej opłacalne i bardziej
wpływa na tzw niepokoje w miastach ?

SirZielarz
03-04-2011, 09:39
Każda religia ma przypisany sobie zestaw modyfikatorów które pojawiają/zwiększają się w miarę rozbudowywania świątyń na nowe poziomy. Każda frakcja ma jedną lub kilka religii których świątynie może budować, ich działanie na kolejnych poziomach możemy sprawdzić w przeglądarce budowli. Wszystkie świątynie dają bonus do zadowolenia, często spotykany jest bonus do prawa, higieny, wzrostu populacji, wpływów z handlu czy rolnictwa lub zwiększenie poziomu doświadczenia jakiegoś rodzaju jednostek rekrutowanych w danej osadzie. Jeśli w zdobytym mieście jest świątynia niskiego poziomu, to zwykle warto ja zburzyć i zastąpić własną świątynią, co pozwoli nam rozbudować ją na wyższy poziom i osiągnąć większe korzyści, natomiast jeśli jest względnie rozbudowana a daje ciekawy modyfikator, to można ją zostawić. W romku większość frakcji wyznaje religie pogańską, więc jakiego konkretnie boga kapliczkę mamy nie ma wielkiego znaczenia.

grn104
09-04-2011, 15:37
Strasznie irytuje mnie korupcja w RTW, Może mi ktoś z tym pomoc? W jakim folderze trzeba zmienić korupcje, żeby nie była aż tak rażąca.
Będę bardzo wdzięczny za udzieloną pomoc. :)
Co trzeba zmienić w plikach zainstalowaną gra?

Rydzeusz
16-04-2011, 10:48
Mam problem z odpaleniem kampanii w RTW , grzebałem trochę w plikach dodałem Hiszpanom falangi żeby mieli w końcu jakiś włóczników , dodałem im jazdę świętego zastępu do tego w każdym mieście mur wszystko dobrze gram jakieś 20 rund a tu nagle jeb i mnie wywala z Romka:/

Odpalam znowu włączam kampanie i się nie chce włączyć :/, problem jest tylko w kampanii od nowa bo jak wczytuję to wszystko gites...

Idill`a (MZ)
16-04-2011, 21:35
grzebałem trochę w plikach

Powiedz jak cokolwiek poradzić, jeśli spartaczyć mogłeś wiele. ;)

chochlik20
16-04-2011, 22:09
na drugi raz zachowaj orginalne plik

piotr123123123
27-04-2011, 22:13
Witam mam pytanie czy w plikach gry można by ustawić by moi generałowie nie starzeli się?

SirZielarz
27-04-2011, 22:52
A po co? Cała atrakcja w tym, że się starzeją... Nieśmiertelni killerzy, mówiąc kolokwialnie, ssą.

piotr123123123
28-04-2011, 13:10
Czyli że można by ustawić aby się nie starzeli?

SirZielarz
28-04-2011, 14:00
Nie wiem, nie zaglądałem... Pewnie jakby bardzo dobrze poszukał to by znalazł taką opcję... Pytam tylko jaki ma być tego cel?

piotr123123123
28-04-2011, 15:22
Przeszedłem już tą grę i chce sobie ją trochę urozmaicić

Rydzeusz
01-05-2011, 18:55
Witam, mam pytanie czy da się grać w dwóch graczy w kampanii ? Coś na styl bitew multiplayer ale żeby grać w kampanii :D
np Ja gram egiptem a kumpel z podwórka gra rzymem jeśli się da to niech mi ktoś napisze na pw jak to zrobić??

Idill`a (MZ)
01-05-2011, 21:59
Witam, mam pytanie czy da się grać w dwóch graczy w kampanii ? Coś na styl bitew multiplayer ale żeby grać w kampanii :D
np Ja gram egiptem a kumpel z podwórka gra rzymem jeśli się da to niech mi ktoś napisze na pw jak to zrobić??

Kampanie multiplayer można grać lecz, tylko w stylu Medievala 2, z tą różnicą, że tutaj trzeba ściągnąć odpowiedni skrypt, co umożliwia grę - hot seat.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=2968735

loczek97
18-05-2011, 19:04

Kampanie multiplayer można grać lecz, tylko w stylu Medievala 2, z tą różnicą, że tutaj trzeba ściągnąć odpowiedni skrypt, co umożliwia grę - hot seat.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=2968735

I w Napoleonie, ale to zupełnie nie ten dział ;)

Verbatov
20-05-2011, 19:37
Mhm, dzięki. A powiedz mi coś o gospodarce. Dlaczego z czasem i tak w miastach dochody maleją? Od czego to zależy i jak grać żeby nie mieć problemów z kasą? :)

loczek97
20-05-2011, 19:58
To zależy od różnicy wydatki-zysk.
Czyli np. nie licz, że w mieście z Igrzyskami, albo tam gdzie bardzo dużo rekrutujesz/budujesz będziesz miał na +.
Jak chcesz mieć na + to nie buduj i nie rekrutuj na zabój ; :D

Verbatov
20-05-2011, 20:45
Ok. A po co budować forty? Czy jest możliwość założenia własnego miasta?

SirZielarz
21-05-2011, 01:36
Nie ma możliwości założenia własnego miasta.
Forty mają kilka zastosowań, przede wszystkim służą do blokowania przejść i zabezpieczania w ten sposób jakiegoś terenu. Mały, a dobrze zestawiony oddział może się w forcie oprzeć znacznie większej armii. Poza tym związuje ją na dłuższy czas, bo komp musi go oblec (a nawet mając balisty i katapulty zwykle oblega i buduje taran). Może też służyć jako magazyn armii, na przykład kiedy w jakimś mieście mamy zarazę, a potrzebujemy trzymać przy nim garnizon.

Verbatov
23-05-2011, 15:04
Ok dzięki :) I jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie nacje oprócz Rzymian (chodzi mi w szczególności o Brytów bo nimi obecnie gram) ma tak słabo rozbudowane drzewo technologiczne? Stanąłem na ciężkich rydwanach i doborowych wojach i to wszystko?

Już któryś raz z rzędu offtopujesz i zakładasz niepotrzebne tematy. Od zadawania prostych pytań masz ten temat, a poza tym szukanie chyba nie boli, prawda? Za założenie kolejnego tego rodzaju topicu nagrodzę Cię ostrzeżeniem osobiście (o ile nie umknie to mojej uwadze)-Maharbal

Misza101
08-07-2011, 12:09
Mam parę pytań, czy jak podbijam miasta i wybieram tą środkową opcje(nie pamiętam nazwy) to niewolnicy idą do moich miast i zwiększa się nędza? Gram macedonia i powiedzcie mi jak walczyć z falangitami(tymi z długimi włóczniami) Greków? Jaka atakuje ich swoimi to ciężko idzie. Próbowałem też kawalerią wjeżdżać im na tyły, ale tylko kawalerię tracę.

Maharbal
08-07-2011, 15:10
1.Tak, zniewolona ludność jest rozdzielana między wszystkie Twoje osady, zwiększając populację(a co za tym idzie: nędzę, która z kolei powoduje obniżenie porządku publicznego).
2.Grecy nie mają falangitów; to Macedonia ich posiada. Sposoby na hoplitów? Jest wiele, ale ten najpospolitszy (i często najskuteczniejszy) to przytrzymanie walką piechoty przeciwnika przez własną, i uderzenie kawalerią na tyły wroga. Wysoka skuteczność gwarantowana.

koszters
12-07-2011, 19:42
Mam pytanie, czy można zapisać jakoś swoją armię, tak jak w M2 ?

koszters
16-07-2011, 09:31
Odświeżam i daję jeszcze jedno pytanie. Co to znaczy cwb i jakie jednostki mogę wtedy mieć.

SirZielarz
16-07-2011, 10:05
Wyszukaj nie boli...

viewtopic.php?f=35&t=1190&p=78158&hilit=cwb#p78158 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=35&t=1190&p=78158&hilit=cwb#p78158)

Skwierczu
23-07-2011, 11:52
Witam.

Nie jestem początkującym graczem, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Otóż w jaki sposób ulepszenia wpływają na morale jednostki?

Mam na myśli atak, obronę i doświadczenie.

Maharbal
23-07-2011, 12:44
Doświadczenie podrzuca też morale. Ulepszenia broni i pancerza bezpośrednio nie oddziałują na morale jednostki, ale powodują, że jednostka traci mniej ludzi/szybciej niszczy przeciwnika, co na pewno dobrze działa na ducha bojowego :)

Skwierczu
23-07-2011, 22:06
Dzięki :]

Kolejne pytanie: jak dokładnie działa premia do walki na przyjaznym terenie? Na intuicję wydaje mi się, że powinno zwiększać morale i wytrzymałość na zmęczenie. Mam rację?

Maharbal
24-07-2011, 10:23
Nie wiem tego dokładnie, ale podejrzewam, że masz rację.

lotto089
11-08-2011, 23:38
Siema mam pytanie dotyczace expa , zaskakuje mnie to że gdy ( gram na średnie jednostki:60, 40, 27 )
np oddzialem falangi germanskiej (60 jednostek ) na moscie czy innej dogodnej dla mnie pozycji 8-) , wybije 300/400 piechórów przeciwnika przy wlasnych stratach ok 10/15 wojska tak wolno leci mi expo , natomiast gdy stracę sporo woja to szybko dobijam to srebnych belek , to troche nielogiczne, jest na to jakas latka albo cos ??

kuroi
12-08-2011, 08:41
Siema mam pytanie dotyczace expa , zaskakuje mnie to że gdy ( gram na średnie jednostki:60, 40, 27 )
np oddzialem falangi germanskiej (60 jednostek ) na moscie czy innej dogodnej dla mnie pozycji 8-) , wybije 300/400 piechórów przeciwnika przy wlasnych stratach ok 10/15 wojska tak wolno leci mi expo , natomiast gdy stracę sporo woja to szybko dobijam to srebnych belek , to troche nielogiczne, jest na to jakas latka albo cos ??
To dlatego, że zdobywany exp jest dzielony między wszystkich członków oddziału.
czyli oddział, który ma 80 ludzi i zabije 300 dostanie 1 exp(powiedzmy), a oddział, który ma 40 ludzi i zabije tyle samo, powinien dostać 2 exp.
Zauważ, że gdy łączysz dwa oddziały, doświadczony z niedoświadczonym, to ten pierwszy często traci cześć belek. Tak samo jest, gdy w mieście doszkalasz niepełne oddziały.

kondradosss
18-11-2011, 17:35
Siemanko .
jak zdobyc te gwiazdki dowodzenia, wpływy i zarządzanie ?
jednym generałem wygrywałem największe bitwy z różnymi nacjami a miał może ze 4 takie gwiazdki najwięcej miał wpływów .

Samick
21-11-2011, 16:36
Toczenie bitew to najlepszy sposób na zdobywanie gwiazdek w dowodzeniu. Jak na mój gust o wiele więcej zyskuje się profitów gdy osobiście dowodzimy bitwami. Warto grywać niekorzystne dla nas bitwy (przewaga liczebna lub technologiczna przeciwnika.

Zarządzanie zdobywamy pozostawiając generała jako gubernatora danego miasta. Musimy pamiętać by ciągle rozbudowywać miasto by gubernator dostawał kolejne gwiazdki.

Wpływy ... Tu nie jestem pewien, lecz grając Rzymianami łatwo zdobyć wpływy poprzez dzierżenie różnych funkcji. A w jaki inny sposób wyrabiać sobie ten współczynnik? To chyba jednak zależy od czasu. Im sławniejszy generał czy lepszy zarządca, im bardziej posunięty w wieku tym bardziej będzie wpływowy.

kondradosss
22-11-2011, 18:45
no ale mi chodzi o to : że jednym generałem walczyłem całą kampanię przeciwko Galii, parę bitew przeciwko brytom i podbiłem 2 miasta w Hiszpanii a miał tylko po tym wszystkim 3 gwiazdki dowodzenia tylko .

kowal357
25-11-2011, 17:30
Widocznie słabo dowodziłeś :)

Polecam ci mody do gry , i różne pliki

[pac-man] - Martin von Carstein

26-11-2011, 21:01
Dzisiaj nabyłem Antologie i od razu wyruszyłem na podbój Galii . Parę pytań zadam:
1. W R:TW są forty czy wszystko rekrutujemy w miastach?
2.Podobno po wypełnieniu warunków kampanii , kończy się gra i nie można grać dalej, prawda?
3.Dlaczego każdy wróg ucieka przed moimi legionami!? W MII:TW przeciwnik trzymał się co do ostatniego żołnierza , a teraz uciekają po stracie około 10-20 ludzi -.-
4. Podbiłem północną Italię i co teraz? Ruszyć na Galów i całkowicie ich podbić czy na wschód(z Germanami mam sojusz) ?

Samick
26-11-2011, 21:37
Dzisiaj nabyłem Antologie i od razu wyruszyłem na podbój Galii . Parę pytań zadam:
1. W R:TW są forty czy wszystko rekrutujemy w miastach?

Możesz postawić fort, taki jak w Medku II, jest w okienku z wyborem między nim a wieżą obserwacyjną. Forty, w znaczeniu zamki znane z Medka II nie istnieją. Miasto, to miasto, poza nim możesz rekrutować co najwyżej najemników.

2.Podobno po wypełnieniu warunków kampanii , kończy się gra i nie można grać dalej, prawda?

Tak?

3.Dlaczego każdy wróg ucieka przed moimi legionami!? W MII:TW przeciwnik trzymał się co do ostatniego żołnierza , a teraz uciekają po stracie około 10-20 ludzi -.-

Słabe morale, atak z flanki, walka z doborowymi jednostkami, przeaga liczebna wroga, etc. etc. ciężko ocenić czemu idą w rozsypkę.

4. Podbiłem północną Italię i co teraz? Ruszyć na Galów i całkowicie ich podbić czy na wschód(z Germanami mam sojusz) ?
[/quote]

Wschód jest cięższy do podboju, ale za to bardziej dochodowy niż Galia.

26-11-2011, 22:03
Można jakoś pogrzebać w plikach, żeby się gra nie kończyła?

kuroi
27-11-2011, 09:17
Nie wiem jak to jest w przypadku Rzymu, ale jak wygra się kampanię Grecją, to można ją bez problemu kontynuować dalej i podbić całą mapę.

27-11-2011, 15:10
Formacja "żółwia" ma jakieś inne zastosowania oprócz przemieszczania się pod ogniem miotaczy?
Są inne zwierzęta oprócz psów, słoni i świń 0_o Te świnie mnie zaskoczyły gdy przeczytałem , że są do odstraszania słoni ...

Samick
27-11-2011, 15:42
Szczerze? To z formacji żółwia nie korzystam, wolę gwałtowne uderzenie i szarżę na wrogie siły niż powolne dreptanie w stronę przeciwnika. Szczególnie, że przejście do formacji bojowej trochę zajmuje.

W zwierzyńcu masz jeszcze konie i wielbłądy. :)

Ezechiel
27-11-2011, 16:30
Formacja zółwia jest baaardzo przydatna jak dla mnie szczególnie gdy bronimy się na polu bitwy.
Wroga armia naciera na moją armię, ja zawsze wcześniej ustawiam piechote w formacje zołwia na sam przód mojej armi, na pierwszej lini spory kawałek od reszt armii. Wroga armia zatrzymuje się na piechocie ustawionej w formacji żółwia, marnuje strzały i kamienie na mojej zwartej formacji, uderza swoją piechotą i kawalerią by przebić się dalej. A wtedy moi łucznicy ustawieni na tyłach spokojnie wybijają wroga nie robiąc szkód mojej piechocie (bo przeciez mam formacje zółwia) W ten sposób połowa armii wroga jest zniszczona.

Samick
27-11-2011, 16:53
Trochę wymagająca taktyka.

A co jeśli przeciwnik ma sprzęt oblężniczy, ciężką jazdę lub falangę? I takie pytanie pomocnicze, a co jeśli nie masz łuczników? ;>

Ezechiel
27-11-2011, 19:42
Falanga to bułka z masłem są mało zwrotni powoli zadają obrażenia, długo stoją w miejscu idealny cel dla łuczników:) Cięzka jazda to samo też długo jej zejdzie, zatrzymuje się na żółwiu i próbuje się przebić a przy okazji traci szyk:) A co jeli nie mam łuczników? Nie ma takiej opcji zawsze sa łucznicy w każdej armii mam minimum 3 odziały łuczników. Żadna jazda lub piechota nie da rady. Żółw długo utrzymuje pozycje, w tej formacji obrażenia zadawane są bardzo małe. A więc taka taktyka skutkuje tylko i wyłącznie razem z łucznikami. Gram obecnie w mod Roma Surrectum Spartą (mają piechote która także potrafi formować żółwia) we współpracy z łucznikami są bezlitośni.

Machiny oblężnicze: najgorsze co może być zawsze zadają spore straty. Tutaj stosuje najmniej przyjemną taktykę atak frontalny jak najszybciej piechota do przodu!!! i szukanie możliwości ataku jazdą od tyłu na machiny oblężnicze. Zawsze przynosi to niestyty wiele strat.

Jesli jakimś cudem zdarzy się że nie mam łuczników lub procarzy to w przypadku gdy posiadam piechotę która potrafi formować żółwia to zawsze stawiam ją na przodzie i na przyklad inną piechotę miotającą za nią (auxilliari z pilum, vielitów lub innych legionistów z pilum) to tak z podstawki Romka, teraz kiedy gram w Roma Surrectum II, to sparta ma wiele odziałów które wpierw rzucają oszczepy( tak samo jak inne frakcje hellenistyczne)

!!! Aha no i gdy klikniemy na formacje żołwia trzeba pamiętać by włączyć tryb strażniczy bo w przeciwnym razie przy walce wręcz formacja się zmieni na zwykłą.

Zdjęcia z tej prostej taktyki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b37b2.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/21371b0826cb37b2.html)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4a566.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4b1f316463a4a566.html)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8a2a9.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7087cac1c498a2a9.html)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 19d7e.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0e5636bfd8b19d7e.html)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ec4a8.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/43e2a46abb3ec4a8.html)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 54faa.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/12895def15454faa.html)

Ezechiel
27-11-2011, 20:00
Lukasz1 napisał "2.Podobno po wypełnieniu warunków kampanii , kończy się gra i nie można grać dalej, prawda?"

Zawsze można kontynuować kampanie.

27-11-2011, 20:57
Właśnie godzinę temu przegrałem krótką kampanię (1 tura i bym wygrał 0_o) i postanowiłem grać dalej i w warunkach zwycięstwa pisze "Utrzymaj 50 regionów, pozostało 222 lat) i po tych 222 latach gra się całkowicie kończy? Nie rozumiem ... Oczywiście daną frakcją...

Samick
27-11-2011, 21:26
Ezechiel, a próbowałeś jej w sieci?

Ezechiel
27-11-2011, 23:57
Nie nigdy nie grałem przez neta. Zawsze gram sobie dla przyjemności kiedy mam czas, to sobie pykne w Romke, Od poł roku gram w mody wcześniej sporo w Roma Res Gestae. Teraz w Roma Surrectum II. Może kiedyś spróbuje pograć w sieci :)

KACPER9786
02-12-2011, 14:28
Witam! Mam pewne pytanie otóż grając juliuszami przejąłem cud posąg zeusa. Dodało mi 30% do porządku publicznego wszystkim miastom ale co turę regularnie spada o 5%. Czy wie ktoś o co chodzi??

P.S. Zburzyłem świątynie Zeusa

Samick
02-12-2011, 17:49
Witam!

Czołem!

Mam pewne pytanie otóż grając juliuszami przejąłem cud posąg zeusa. Dodało mi 30% do porządku publicznego wszystkim miastom ale co turę regularnie spada o 5%. Czy wie ktoś o co chodzi??

Mam wersję 1.5 i grając Brutusami jest napisane w opisie cudu iż dodaje +4 do lojalności w osadach (ale może w innych wersjach inaczej to wygląda. W rzeczywistości, te +4 przekłada się na +10% do lojalności w osadzie, niezależnie od wybudowanej świątyni w osadzie. Może ma spaść do tych 10% o których pisałem po paru turach? Mój zapis Brutusów jest zrobiony wiele lat po podbiciu Bałkanów.

KACPER9786
02-12-2011, 19:06
Wielkie dzięki może tak ma być mam dopiero 15% :)

Ezechiel
08-12-2011, 19:20
Hej ma takie pytanie czy da się jakoś wyłączyć, karty jednostek podczas bitwy w Rome Total War?
chciałbym zrobić parę screenów bez tych kart. Wiem że w Medku bez problemu się dało.

Prosimy o zamieszczanie swoich pytań w odpowiednich działach, dziękujemy! Temat przeniesiony.

Samick

Ezechiel
10-12-2011, 12:50
Nikt mi nie pomoże? :(

chochlik20
14-12-2011, 21:42
Kurde, dawno nie grałem w rome,w medivalu była taka opcja bitew, włącz grę lub bitwę naciśnij esc i poszukaj w opcjach, może jest.

Ezechiel
14-12-2011, 23:00
chochliku, BlackWood na innym temacie poradził pogrzebać w plikach, ale nie dało to rezultatu karty i tak były widoczne tylko nieco niżej a radar w innym miejscu. Chyba nie mozliwe jest schowanie ich. oczywiście próbowałem szukać tego w opcjach gry - nie ma. Ale dzięki za dobre chęci :)

Jarl
22-12-2011, 14:30
chochliku, BlackWood na innym temacie poradził pogrzebać w plikach, ale nie dało to rezultatu karty i tak były widoczne tylko nieco niżej a radar w innym miejscu. Chyba nie mozliwe jest schowanie ich. oczywiście próbowałem szukać tego w opcjach gry - nie ma. Ale dzięki za dobre chęci :)

Wyłączyć interfejsu w RTW podczas gry się nie da (przynajmniej z tego, co pamiętam). Możesz jedynie w preferencjach ustawić minimal UI, no ale chyba nie o to chodziło :)

Niemniej jednak możesz pokombinować w inny sposób. Jak masz nagranego replaya, to odpal grę z parametrem -movie_cam w linii komend. Wtedy odpalasz repka i masz niemalże pełną swobodę w operowaniu kamerą, w dodatku możesz wyłączyć cały interfejs. Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=7N8DW_fUVx4) masz filmik na Youtube, który dokładnie wszystko wyjaśnia.

ManUtd
30-12-2011, 13:34
W którym pliku zmienia się liczbę żołnierzy w oddziale? Bo nie wiedzieć czemu po zainstalowaniu gry mam dwa razy mniejsze oddziały niż być powinny.

Samick
30-12-2011, 13:48
W którym pliku zmienia się liczbę żołnierzy w oddziale? Bo nie wiedzieć czemu po zainstalowaniu gry mam dwa razy mniejsze oddziały niż być powinny.

Wchodzisz w głównym menu gry w opcje>opcje grafiki.
Zaznaczasz ptaszek przy opcjach zaawansowanych i tam znajdziesz wielkość oddziałów.

Uwaga! By zmiany były wprowadzone, trzeba zacząć kampanie od początku.

A jeśli chcesz mimo tego grzebać, przeczytaj to:
viewtopic.php?f=61&t=7798 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=61&t=7798)

ManUtd
30-12-2011, 13:55
Ok, dzięki za szybką odpowiedź.

pierdoła
05-01-2012, 10:46
Witam!
Czy można w wybranej przez nas nacji zmienić jakieś pliki tak by umożliwić jej budowę budynków które nie są normalnie dla niej dostępne: chodzi mi tutaj o możliwość budowy drogi brukowanej dla nacji normalnie tego nie potrafiącej.
Pozdrawiam

kuroi
05-01-2012, 20:04
export_descr_buildings. (Powinieneś się domyślić co i jak trzeba zmienić)
Aczkolwiek nie jestem pewien, czy zmiana jedynie tego pliku wystarczy. Na wszelki wypadek przed zmianą zrób kopię zapasową. ;)

Araven
06-01-2012, 11:08
Witam!
Czy można w wybranej przez nas nacji zmienić jakieś pliki tak by umożliwić jej budowę budynków które nie są normalnie dla niej dostępne: chodzi mi tutaj o możliwość budowy drogi brukowanej dla nacji normalnie tego nie potrafiącej.
Pozdrawiam
Witam. Napisz o jaką frakcję Ci chodzi i czy o Rome czy BI. W modach się da napewno, w czystym rome lub BI też powinno dac radę. Spróbuje drogi dodać u siebie jakims barbarzyńcom. Podaj jaka frakcję chcesz zmienić by mogla budowac brukowane drogi i czy w rome czy BI.

pierdoła
07-01-2012, 18:47
w witaj!
chodzi mi dokładnie o Pont w Rome.
bardzo brakuje mi w tej nacji brukowanych dróg.

Araven
08-01-2012, 18:10
w witaj!
chodzi mi dokładnie o Pont w Rome.
bardzo brakuje mi w tej nacji brukowanych dróg.
Dam znać jak zdołam to ustawić w zwykłym Rome, na razie mi się nie udało. Nadzieja w zacnym Blackwoodzie. :mrgreen:

pierdoła
10-01-2012, 21:35
dobrym duchu tego forum :)

CinekH
23-01-2012, 07:48
Witam.
Chciałbym się spytać, czy jeśli zainstaluje jakiegokolwiek moda np. EB, to czy będę mógł grać na multi z kolegą,
który tego moda nie zainstalował?

Samick
23-01-2012, 12:10
Dopóki nie zainstaluje EB Moda, to w moda sobie nie pogracie. Możecie sobie pograć w podstawkę, o ile mod tworzy osobny folder gry (ale to musisz sprawdzić).

CinekH
23-01-2012, 14:42
Aha.
Dzięki za szybką pomoc ;]

Araven
29-01-2012, 16:44
Witam!
Pozdrawiam
Witam. Pierdoła oto plik z dodanymi drogami dla nacji wschodnich w tym Pontu - wgraj go sobie do data Rome powinieneś móc budowac już brukowane drogi - pozdrawiam - nim zmienisz pliki zrób sobie kopie export_descr_buildings oryginału znaczy i dopiero potem wgraj plik ode mnie http://www.sendspace.pl/file/ec850e4d84a69aa6fb9c484

pierdoła
29-01-2012, 21:10
dziękuję działa :)
pozdrawiam

CinekH
06-02-2012, 15:34
To znowu ja.
Ostatnio w kampanii stoczyłem bitwę, po czym w jej miejscu pokazały się 2miecze ułożone na kształt litery X.
Kiedy najadę na nie myszką, wyświetla się informacja: Miejsce słynnej bitwy i rok, u mnie to 252 p.n.e.
Wie ktoś od czego to zależy, i jak "zdobyć" kolejną taką bitwę?

Samick
06-02-2012, 16:36
Musi być to wspaniała wiktoria nad licznym nieprzyjacielem, którego spotkała całkowita zagłada, a bitwa teoretycznie nie powinna być rozstrzygnięta na Twoją korzyść.

MajkelloKróllo
14-03-2012, 20:18
Jak utrzymać populacje w miescie po potem same problemy mam jesli bedzie 30-40tys. populacji ?

Cymberkaj
17-03-2012, 15:57
Podnoś podatki i nie rozbudowywuj za bardzo budynków zwiększających przyrost populacji, jak np. gospodarstwa czy świątynie Afrodyty itp. Z podatkami może być problem, gdyż w końcu ludność będzie niezadowolona, ale to tylko pozorny problem. Zbuduj kolosea i organizuj tam igrzyska dla zwiększenia zadowolenia ludności. Wprawdzie koszt igrzysk obetnie ci część dochodów, ale i tak się wyrówna z większymi podatkami. Innymi słowy, zastąp zwykły dochód na większy+koszt igrzysk. Pod względem zarówno zadowolenia, jak i finansowym prawie nic się nie zmieni, a przyrost częściowo zahamowany.

Carlos
17-03-2012, 16:17
Jak już nic nie pomaga, to zawsze można zburzyć wszystkie koszary, wyjść z sporą armią z miasta, akiedy się zbuntuje wyrżnąć wszystko do nogi ;P Możesz być pewien, że buntów przez długi czas nie będzie, poza tym daje to duży jednorazowy zastrzyk gotówki, no ale na dłuższą metę będą mniejsze dochody z miasta ;)

chochlik20
19-03-2012, 10:24
zawsze można, nie burzyć niczego jak się nie chce budować od nowa :) rebeliancka armia będzie potężniejsza, a wynik bitwy nieprzewidywalny

CinekH
25-03-2012, 10:13
Nie jestem pewny, czy dobrze, że napisałem to w tym temacie.
Mam problem z programem, który pozwala zagrać kampanie w RTW z kolegą.
http://www.youtube.com/watch?v=_ixG0ZhUx7g
To właśnie on.
I czy komuś udało się go poprawnie odpalić i zagrać z kolegą? Bo ja i mój kumpel głowimy się nad tym dość długo.
Jeśli tak, to proszę o jakąś małą instrukcje w języku polskim.

chochlik20
27-03-2012, 16:48
nie grałem, ale znalazłem temat na twcenterze: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=160547 wklepiesz go w trnaslator i masz po polsku :)

KACPER9786
30-06-2012, 22:51
Witam! Chciałbym się zapytac czy da sie ustawić coś takliego rzeby pierwsza linia szła i atakowała bezporednio przed resztą odddziłów osłaniając ich przy tym i pomagając w szybkiej reakcji na szarze kawalerii??

POZDRWIAM!!!

Samick
01-07-2012, 16:49
Poproszę o powtórzenie pytania, tym razem w języku polskim i nie pisania go wszędzie gdzie się da.

KACPER9786
02-07-2012, 09:20
chciałbym się zapytac czy da sie ustawić coś takiego zeby pierwsza linia szła i atakowała bezporednio przed resztą odddziłu osłaniając ich przy tym i pomagając w szybkiej reakcji na szarze kawalerii?? Więc np.: mam 4 linie oddziału więc chce żeby ta pierwsza szła przed trzema następnymi czy da sie coś takiego zrobić??

Samick
02-07-2012, 09:42
Jeśli potworzysz linie z całych oddziałów, to tak. Twoje pytanie choć interesujące jest niemożliwe, oznaczałoby to podział oddziału, a takich cudów nie ma.

KACPER9786
02-07-2012, 17:49
A no to rozumiem dzieki

Arrim
04-08-2012, 23:06
Mam takie pytanko. Posiadam Rome Total War Antologię, czyli wersję Rome z dodatkami. Ostatnio zastanawiałem się, czy mam najnowszą wersję i w pliku gry odczytałem, że mam wersję 1.0. Tylko Alexander jest 1.9 Nie mam opakowania gry ani płyty (nie, nie jestem piratem :D), nie mam też pojęcia kiedy gra została zakupiona. Moje pytanie brzmi więc, czy w praktyce mam najnowsze wersje (z racji tego, że posiadam Antologię)?

P.S.: Żeby ktoś sobie nie pomyślał, że ściągnąłem grę, to wyjaśniam, że pożyczyłem ją od kolegi i zainstalowałem u siebie. A że chodzi bez płyty, pocinam tak sobie od roku. To chyba legalne? :P

CinekH
22-10-2012, 14:19
@Up
Nie jestem pewien, ale raczej tak.

Teraz moje pytanie.
Czy jest jakaś możliwość zmiany w plikach wszystkim frakcjom Rzymskim, żeby siedziały w Miejscu jak Senat?
Chodzi o to, żeby po prostu nic nie podbijały.

McAbra
23-10-2012, 06:51
czy w praktyce mam najnowsze wersje (z racji tego, że posiadam Antologię)?

Najnowsze wersje to:
RTW - 1.5
BI - 1.6
ALX - 1.9

Czy jest jakaś możliwość zmiany w plikach wszystkim frakcjom Rzymskim, żeby siedziały w Miejscu jak Senat?

Spróbuj tego.
viewtopic.php?f=248&t=5660 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=248&t=5660)

DavidoFF
30-12-2012, 11:33
Witam, mam takie pytanko,czy na długiej kampani grając którymś z Rzymskich rodów mogę podbić wszystkie prowincje na mapie?
Czy tylko max 50 i jest game over?

Lwie Serce
30-12-2012, 12:21
Możesz wszystko podbić każdą nacją :)

Samick
30-12-2012, 19:28
Po zdobyciu 50 prowincji z wyznaczonymi zobaczysz ekran w którym zapytają, czy chcesz kontynuować podbój. Tylko od Ciebie zależy co wybierzesz. :)

Il Duce
01-01-2013, 19:46
Nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie więc z góry przepraszam jeśli to zły dział ;) . Jak zwiększyć ilość pontyjskiej falangi do 240? Bo jako jedyna frakcja mają 160. I czy zmiana wpłynie na już trwającą kampanię czy będą dopiero od nowej ?

Lwie Serce
01-01-2013, 20:09
Wejdź w ustawienia grafiki i tam zmień na olbrzymią skalę jednostek, niestety kampanię trzeba zaczynac od nowa.

Il Duce
01-01-2013, 21:03
Zmieniłem ustawienia i Macedonia, Seleucydzi i Trakowie mają 240 ludzi w falandze. Podobnie jak oddziały chłopów itd. Tylko pontyjska falanga ma 160 ludzi więc panom z CA coś się chyba porąbało przy tworzeniu gry :roll:

Asuryan
01-01-2013, 21:31
W pliku export_desc_unit.txt zmień pogrubioną cyfrę na 60, powinno pomóc, oczywiście nie na stare savy:
type east hoplite
dictionary east_hoplite ; Phalanx Pikemen
category infantry
class spearmen
voice_type Heavy_1
soldier greek_pike_phalanx, 40, 0, 1

Il Duce
02-01-2013, 15:23
Wielkie dzięki,zadziałało a co więcej nawet na już trwającą kampanię :D (wystarczyło ponownie wyszkolić jednostki)

tomciopogromcio
08-01-2013, 19:10
Jakie tutaj dochody są pokazywane pod nazwą miasta, bo chyba to było jakoś związane z ilością ludności. Tak naprawdę miasta na minusie mogły dawać więcej kasy niż na plusie na przykład. Tak pamiętam, ale nie pamiętam jak to dokładnie było liczone, że tak wychodziło?

McAbra
09-01-2013, 07:59
Minus w dużych miastach wynika z tego, że żołd płacony wojakom jest dzielony w zależności od wielkości miasta.
I tak np.:
Płacisz żołd 5000

Do przychodów wielkiego miasta zostanie dodana większość tej sumy(nie wiem ile dokładnie), powiedzmy -3500.
Na wioski pójdzie -1500.
I tak wydaje się, że duże miasta są na minusie :D

tomciopogromcio
09-01-2013, 10:09
No, a jak zmienię podatki z niskich na wysokie. Przychody zmieniają się z -1000 na -500, to to jest rzeczywiście więcej o 500 zarabiane, czy to w rzeczywistości w następnej turze, mogę mieć dzięki temu zabiegowi na przykład 1500 zł więcej xD?

McAbra
13-01-2013, 11:23
Jest zarabiane o 500 więcej na turę :)

Cedryk
21-01-2013, 18:45
Witam
Gram w Rome'a od tygodnia, od początku na modzie ,,darthmod 9.0.1,, Kampania poziom średni,nowa duża mapa, frakcja Juliusze. Miasta na półwyspie, blisko stolicy rozbudowuje do maximum celem pozyskania dochodów i najlepszych jednostek. Te barbarzyńskie (galów, germanów) od razu pacyfikuje. Te małe właśnie od barbarzyńców po 1k populacji rozwijają się bardzo wolno ale generują ładne dochody i najważniejsze nie buntują się. 1,2 jednostki utrzymują tam porządek. Natomiast te kilka miast (5,6), które rozwijam na maxa mają ciągle 70-80% zadowolenia ludzi i ponadto w podglądzie kilka ikon ,,mieczyków w płomieniach,, które symbolizują chyba niezadowolenie i chęć zamieszek. Obniżanie podatków, i spory garnizon są konieczne. Jak Wy drodzy gracze postępujecie odnośnie rozwoju miast i miasteczek?
Pozdrawiam

Samick
22-01-2013, 12:00
Standardowo - wyjdź załogą z miasta, wywinduj podatki do maksimum. Miasto się buntuje. Zdobywasz miasto, łupisz i zabijasz część mieszkańców. W mieście jest spokój, a skarbiec zasila pokaźna kwota. :)

Cedryk
23-01-2013, 09:19
Dzięki.

Z tym, że wybijam barbarzyńskie miasta łatwo się pogodzić, ale wybicie ludności w 5 rzymskich miastach trochę podchodzi pod Kaligulę albo Nerona:)
Szkoda, że to faktycznie jedyne rozsądne rozwiazanie.

I jeszcze jedno odnośnie miast. Czy w każdym, z podbitych miast daleko od stolicy należy wymordować ludność? Czy jest sens(szansa) zostawić jakieś by nie wyhamowywać jego rozwoju?

Samick
23-01-2013, 09:47
Tylko te najmniejsze.

chochlik20
23-01-2013, 14:50
Ewentualnie zbudować świątynie dający bonus do wzrostu i obniżyć podatki :)

Nezahualcoyotl
23-01-2013, 17:53
Rozsadniej wybrac swiatynie zapewniajace wieksze zadowolenie u mieszkancow a takze trzymac w okolicy silny garnizon na potrzeby zdlawienia ewentualnej rewolty ;) Oprocz tego od czasu do czasu mozna zmienic zarzadce miasta ktory wpompuje powiew swiezosci w mury miasta.W Romie podobnie jak w Medku dziala z pozytywnym skutkiem trick "wyprowadz-wroc" generala lub kilku jednostek w tej samej turze.Bozka zazwyczaj wowczas sie zmienia na zielona ;)

chochlik20
24-01-2013, 08:27
Rozsadniej wybrac swiatynie zapewniajace wieksze zadowolenie u mieszkancow a takze trzymac w okolicy silny garnizon na potrzeby zdlawienia ewentualnej rewolty ;) Oprocz tego od czasu do czasu mozna zmienic zarzadce miasta ktory wpompuje powiew swiezosci w mury miasta.W Romie podobnie jak w Medku dziala z pozytywnym skutkiem trick "wyprowadz-wroc" generala lub kilku jednostek w tej samej turze.Bozka zazwyczaj wowczas sie zmienia na zielona ;)
No tak, ale w osadzie o bardzo małej populacji lepiej warto dać chyba świątynie z bonusem O,5 dla wzrosty, potem można ją zburzyć i postawić dająca premię do zadowolenia gdy powiększyła się nam już ludność ")

Cedryk
24-01-2013, 08:50
Witam

Panowie dziękuje za pomoc, wymordowałem wszystkie miasta i mam wreszcie spokój. Nawet dostałem słonie bojowe w nagrodę:)

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozgrywania przez Was bitew. Przykładowo jako, że pierwszy raz gram w RTW wybrałem poziom średni, mod Darthmod 9.0.1. AI na tym modzie miło zaskakuje. Atakują całą armią, konnica potrafi oskrzydlać, strzelcy wspierają z drugiej linii a generał przynajmniej na początku trzyma się z tyłu. Mimo wszystko bitwy wygrywa się łatwo. Bardzo często heroicznie. Jedyna szansa gdy generał wroga nie padnie zbyt szybko:), albo komputer ma dużą przewage liczebną. Dlatego cieszy mnie kiedy bije 3500 galów kosztem 2000 rzymian. Ewentualnie kiedy jakiś legion zostanie całkowicie rozbity przez przeważające siły wroga. Jest to miła odmiana od ciągłego rozbijania wroga. Dlatego nie mogę pojąć kiedy na forum chwalicie się taktykami by posłać oddział na przynętę a konnicą od tylu:) Dla mnie to trochę bez sensu bo komputer nie potrafi się przed tym bronić i sam takich manewrów nie stosuje. Ustawiam się zawsze twarzą w twarz do niego i przynajmniej daje mu jakąś szanse. Ktoś pisał też o trudności grania praktycznie samą konnicą. Dla mnie to też bezsens bo można tak wymanewrować i rozciągnąć wroga, że taka bitwa też jest banalna i wcale nie wymaga wielkich umiejętności. Mam nadzieje , że w dużej mierze wynika to z dużej przewagi rzymskich jednostek na pozostałymi i kiedy będę grał galią, kartaginą już tak łatwo z rzymianami nie będzie.
pozdrawiam

Caldern91
30-01-2013, 17:19
Mam pytanie odnosnie budowania armii w kampanii rzymian zarówno przed rewolucją Mariusza jak i zaraz po niej. Czy Warto budować armie na podstawie zasad turniejowych czy jak chce?? porosze po o konkretne porady.
Dzięki za podpowiedzi

Lwie Serce
30-01-2013, 19:16
Powiem tak : armię warto rekrutować w zależności od swoich potrzeb :)
Najlepiej jest zachowywać równowagę między piechotą a kawalerią, plus jakieś oddziały specjalne (typu Arcani) i strzelcy (może lubisz korzystać ze strzelców? Wtedy ich dużo rób). Trzeba armię dostosowywać do sytuacji, przykładowo masz miasto na granicy z dajmy na to Germanami, oni mają dużo dobrej piechoty ale raczej się kawalerii nie oprze, więc w tym mieście rekrutuj kilka oddziałów jeźdźców. Ja na przykład lubię przyszarżować i manewrować kawalerią, więc jej robię bardzo dużo :)
Czyli zależy od tego jakimi jednostkami lubisz grać itd :)

Wald
30-01-2013, 20:14
Warto pamiętać o ukształtowaniu terenu, na jakim Ty bądź wróg zamierza walczyć.

Lwie Serce
30-01-2013, 20:43
Owszem, na terenach pustynnych królować będzie jazda, na górzystych i leśnych można fajnie manewrować i wprowadzać wroga w pułapkę piechotą :)

Nezahualcoyotl
31-01-2013, 19:53
Mam pytanie odnosnie budowania armii w kampanii rzymian zarówno przed rewolucją Mariusza jak i zaraz po niej. Czy Warto budować armie na podstawie zasad turniejowych czy jak chce?? porosze po o konkretne porady.
Dzięki za podpowiedzi
Osobiscie tworze dwa rodzaje armii:
-armia polowa do niszczenia przeciwnika w otwartej bitwie(General+10 jednostek piechoty+5 jednostek miotajacych(lucznicy oraz oszczepnicy)+4 jednostki kawalerii)
-armia obleznicza do wiadomego celu (General+6 jednostki onagers+4 jednostki lucznikow+9 oddzialow piechoty)
Kazdej armii dodatkowa towarzysza szpiedzy oraz zabojcy dla ochrony jak i dywersji jednoczesnie ;) Oczywiscie powyzsze przyklady ewoluja w zaleznosci od szerokosci geograficznej,np przeciwko Scytom piechota staje sie bezuzyteczna w otwartym polu i nalezy sie posilkowac...najemnikami(konni lucznicy).Z kolei na Egipt i jego przeklete rydwany jakze wydajni sa...lucznicy z plonacymi strzalami,etc.... ;)

Alvadan
17-03-2013, 10:13
Jak stworzyć pierwszą kohorte legionu (240 legionistów z orłem) wybudowałem max koszary i za c..j nie mogę ich wybudować co trzeba postawić by ich mieć rok 211p.n.e ród brutusów już ich jeden odział posiada

Lwie Serce
17-03-2013, 11:36
Musisz posiadać Rzym, tylko tam można ich rekrutować.

Alvadan
17-03-2013, 13:39
To w takim razie czemu brutus je ma skoro Rzymu nie podbił???

krwawa_rozprawa
17-03-2013, 13:54
... miałeś reformy Mariusza? Zbuduj ostatni poziom pałacu w mieście, które leży w Italii. Chyba tak to szło.

Alvadan
17-03-2013, 15:09
reformy miałem dawno temu. Najlepszy pałac z koszarami miejskimi mam ale najlepszą jednostką jaką mogę budować to kohorta miejska

krwawa_rozprawa
17-03-2013, 15:27
Mogę się mylić, najwyżej ktoś mnie poprawi, ale:
- jednostka o której mówisz, może być wynagrodzeniem za misję Senatu
- może być tworzona po zajęciu Rzymu i po spełnieniu wymogów, o których pisałem wyżej

Wald
17-03-2013, 16:55
Ta jednostka jest w tedy jak zajmiesz Rzym, dokładnie jak pisał Lwie Serce. Ale możliwa jest sytuacja gdzie zieloni dostali to jako obrońcy republiki przed twoimi dyktatorskimi zapędami, zapewne w postaci "misji"- Ja pisał mój Poprzednik.

Alvadan
17-03-2013, 17:32
Nie mam dyktatorskich zapędów owszem wysyłam szpiegów na senat i brutusa :twisted: ale nigdy mi jeszcze nie wpadli :D Póki co trzymam z nimi sojusz i walcze z hiszpanami oraz germanami
Potrzebuję tej jednostki bo mam dwa fronty armia w podziale miasta słabo zadowolone fundusze nie są z byt wysokie co chwila sam muszę własne jednostki usuwać by na minus nie wejść i jeszcze pizdowaci dowódcy którzy walczyć nie potrafią :( .

z tym jednym odziałem pierwszej kohrty się myliłem on nie ma 1 tego typu odziału z 5 już ich znalazłem

Memnon[pl]
18-03-2013, 17:03
Senat czasami daje Ci ta kohorte w formie pomocy.Kiedys grajac Juliuszami mialem bardzo dobre stosunki z Rzymem i moj front na wschodzie w walce z Seleucydami zaczal sie zalamywac-i Rzym ot tak przyslal mi dwie takie jednostki w formie pomocy..Zdarzylo mi sie to co prawda tylko raz,a gre przeszedlem kilka razy wszystkimi rodami...

Reznow45
18-03-2013, 18:13
Może trochę nie w temacie,ale w M2 Kingdoms w kampanii krzyżowców komputer Krzyżowcami robi sobie całe armie unikatowych oddziałów, więc to że w RTW gdzie jest Senat dostają 1 Kohortę mnie nie dziwi.

Alvadan
01-04-2013, 19:31
cO TO KAMPANIA PROWINCJE? jak to włączam to mam puste listy o co chodzi?

McAbra
01-04-2013, 19:56
Zobacz pierwszy post w tym temacie (p. 4)

Alvadan
09-05-2013, 17:29
Rozpocząłem kampanie brutusami pograłem dość długo bez bitwy i gdy do niej doszło zobaczyłem że mam ten limit czasu bitwy jak go wyłączyć podczas rozpoczętej kampanii?
Co się stanie gdy limit dojdzie do końca?

McAbra
09-05-2013, 17:46
Limit czasu bitwy ustalasz przy rozpoczynaniu, nie da się go zmienić w trwającej kampanii.
Jeśli dojdzie do końca, wygrają obrońcy albo będzie remis [nie jestem pewien]

Oriflamme
09-05-2013, 18:42
Jeżeli limit dojdzie do końca bez pokonania wroga - zostanie ogłoszony remis.
Jest to świetna sprawa szczególnie podczas obrony miasta - jeżeli mamy o wiele słabsze jednostki, lecz możemy wroga uszczuplić, np łucznikami, to możemy wyjść z miasta, wystrzelać co mają łucznicy i poczekać na koniec czasu (na przyśpieszeniu x2 czas ten mija bardzo szybko). Jeżeli nie ma włączonego czasu bitwy, to po wystrzelaniu wszystkiego możemy jedynie przerwać bitwę poprzez klawisz ESC, lecz wtedy komputer rozgrywa bitwę automatycznie i bezsensownie tracimy ogromną część armii.

Lwie Serce
09-05-2013, 18:47
Co kto lubi, ja nie lubię pośpiechu podczas bitew, jak atakuję mury to wolę spokojnie najpierw robić jakieś podjazdy, manewry i dopiero potem stopniowo przechodzić do ataku, a nie cały czas patrzeć czy nie zabraknie czasu :P

McAbra
09-05-2013, 19:08
Jeżeli nie ma włączonego czasu bitwy, to po wystrzelaniu wszystkiego możemy jedynie przerwać bitwę poprzez
klawisz ESC, lecz wtedy komputer
rozgrywa bitwę automatycznie i
bezsensownie tracimy ogromną część armii.
Wystarczy że schowasz wojsko z powrotem za mury miasta, a wtedy po wciśnięciu Esc wyświetli się:
"Twój wypad zakończył się sukcesem. Możesz opuścić bitwę"
i znowu masz remis ;)

Alvadan
10-05-2013, 13:25
Dzięki:D

Alvadan
10-05-2013, 19:03
Mam świetnego generała i nie chce by mi padł ze starości jest jakiś kod lub jakies pogrzebanie w plikach by mój generał stał się nieśmiertelny, ale nie tak że podczas walk nie zginie tylko by żył wiecznie. Nie piszcie mi komentarzy typu po co chcesz grać na kodach, zabawe tym sobie popsujesz.

Samick
10-05-2013, 20:56
Nie ma. Musisz często robić zapisy stanu gry, po czym w przypadku śmierci odczytać ostatni stan, gdy generał żył.

Nezahualcoyotl
11-05-2013, 09:23
Mam świetnego generała i nie chce by mi padł ze starości jest jakiś kod lub jakies pogrzebanie w plikach by mój generał stał się nieśmiertelny, ale nie tak że podczas walk nie zginie tylko by żył wiecznie. Nie piszcie mi komentarzy typu po co chcesz grać na kodach, zabawe tym sobie popsujesz.
Rownie dobrze mozesz "przerzucic" cechy tego generala na mlodszego i w ten sposob kontynuowac wojskowa kariere ;)

Alvadan
11-05-2013, 10:46
Nie ma. Musisz często robić zapisy stanu gry, po czym w przypadku śmierci odczytać ostatni stan, gdy generał żył. nie chodzi mi by nie zginął w walce tylko to by nie padł ze starości wydłużyć mu okres życia.
Jak przerzucać cechy generała do innego? Czy grzebiąc w plikach mozna go chociaż odmłodzić?

Wald
11-05-2013, 11:07
invulnerable_general X - nieśmiertelny generał (X – nazwa generała)
wpisujesz to w panelu podczas gry, który uruchamia się za pomocą tego przycisku ~

Alvadan
11-05-2013, 11:26
ten kod to ściema on nie działa już próbowałem i nawet gdzieś w temacie jakimś o tym było ze on nie działa
Jak sprawdzić poziom kampanii? podczas gry da się bo mam duże przeczucie ze zapomniałem zmienić z średniego na vh/vh. Sadzę tak gdyż walkki na mapie nie są jakoś specjalnie zaciętę julki zdobyły tylko segesticę i wyspę nie daleko ich a szczypiorki sycylię i jedno miasto pod kartaginą. Monarchia selucydów została zniszczona. Mam rok 249p.n.e.

Reznow45
11-05-2013, 11:51
W sumie mi też nie działa, choć powinien. Działa jedynie na mapę i kasę.

McAbra
11-05-2013, 11:55
I dobrze Wam tak cziterzy :twisted: :lol:

Nezahualcoyotl
11-05-2013, 13:54
Jak przerzucać cechy generała do innego?
Musisz miec dwoch generalow jednoczesnie(miasto lub armia polowa).Otwiersz karte jednego z nich i przeciagasz jego cechy na drugiego ;)

Alvadan
11-05-2013, 17:10
:shock: TO TAK MOŻNA???? a z życiem (wiekiem) tak działa?

Zwiastun
11-05-2013, 17:16
Cechy? Może chodziło o gwardię przyboczną albo przedmioty. Bo cech raczej nie można przerzucać.

Alvadan
11-05-2013, 18:36
a nie można jakoś w plikach pogrzebać żeby generała odmłodzić?
Gdzie można znaleźć folder np z generałami?

Alvadan
26-05-2013, 11:47
Sierpownicy mają jakieś plusy w walce z kawalerią? Bo u nic na dole nic na ten temat nie pisze ale ale jak walne w nich kawalerią to padają jakby w falangitów od frontu uderzył (czyści sierpownicy bez żadnyc ulepszeń) gram brutusem atakuję generałem lub ekwitami (2-3 bvązowe belki oraz tarcza i ten mieczyk na brązowo o chodzi gram na vh/vh

McAbra
26-05-2013, 12:02
Jak grasz na vh to nie ma co się dziwić :)
Komputer z automatu dostaje +7 do obrony, ataku i morale, więc ci sierpownicy mają jąkby złote belki ;)
Poza tym to ciężka piechota, więc musi być trudniej niż przy ataku na łuczników czy harcowników. ;)

Alvadan
26-05-2013, 17:24
ale żeby byli jak falangici? Ja tego nie powiedziałem dla picu jak kawalerka w nich walnie nie 1 oddział tylko 2 a i tak padają jak muchy włucznicy mi tyle nie zabierają. W tym uderzeniu jest mała różnica niż z falangitami bo przy falandze zostają od razu na pikach a w siepwonikach chociaż w nich wjadą ale i tak padną po chwili. myślałem że to jakiś bug

McAbra
26-05-2013, 17:36
Atakujesz kawalerią od frontu czy z boków/od tyłu?
Jak od frontu, to nie jest bug, tylko efekt czynników, które opisałem wcześniej ;)

Alvadan
27-05-2013, 13:14
Miałem taką sytuację że musiałem walnąć w sieropwników od frontu

McAbra
27-05-2013, 14:02
Tak więc wszystko jasne ;)
Na vh rzadko można sobie pozwolić na atak kawalerią od frontu :)

Bober
31-05-2013, 11:37
Mam problem gram Senatem i mam już 200 r.p.n.e i nadal nie miałem reformy wojskowej....
Co mam zrobić czy dalej czekać?
Proszę o szybką pomoc.

McAbra
31-05-2013, 11:58
Reformy wojskowe wprowadzane są, gdy osiągniesz w którymś z miast 24.000 populacji i wybudujesz pałac cesarski.
Aczkolwiek nie jestem pewien czy senat ma w ogóle te reformy ;)

Bober
31-05-2013, 12:00
No właśnie w Rzymie mam 24000+ i pałac... :(
(Super kampania rzymem bez legionów xd)

McAbra
31-05-2013, 12:04
W takim razie senat nie ma reform, choć można to chyba zmienić w descr_strat... :)

Bober
31-05-2013, 12:08
Jeśli można zapytać. Jak? :<

McAbra
31-05-2013, 12:17
Niestety, szukałem i nie jestem w stanie tego zrobić :/
Może ktoś inny wie. :)

Alvadan
31-05-2013, 20:26
W cale nie trzeba mieć miasta z pałacem a ni wysoką populacją u mnie za każdym razem jak startowałem kampanią Rzymem to Reforma pojawiała się ok. 234r.p.n.e coś koło tego (Moje największe misto ma 16k populacji a Rzym ma 28k)

Wald
31-05-2013, 20:28
Jeśli któryś z rodów wybuduje pałac to reforma jest dla wszystkich marsjan ;)

omega2001
01-06-2013, 14:16
Jak można ustalić miasto w którym chce się mieć stolicę ?

McAbra
01-06-2013, 14:22
Otwórz zwój informacji o mieście, po lewej masz listę przycisków. Kliknij szczegóły, a potem po lewej na masz kolejną listę. Kliknij na przycisk na samym dole (w kształcie "U")

omega2001
02-06-2013, 18:37
Już rozumiem,dzięki.

Bober
06-07-2013, 08:13
Nie wiem czemu nie działają mi kody. Działa tylko kod na kasę. :< I czy jest może kod na natychmiastową reformę rzymską?

McAbra
06-07-2013, 08:42
Nie ma.

Bober
09-07-2013, 16:11
Co trzeba zrobić żeby móc szkolić Arcanów?

McAbra
09-07-2013, 16:29
Trzeba wybudować jedną ze świątyń, nie pamiętam którą. Przejrzyj bonusy za pomocą przeglądarki budynków.

Bober
09-07-2013, 17:15
Tam nie pisze w której. O i jak robić scrreny?

McAbra
09-07-2013, 17:31
Jasne że jest napisane w której. To świątynia Jowisza. Musisz ją rozbudować do poziomu "Wspaniała Świątynia".

Żeby zrobić screena wciśnij na klawiaturze klawisz PrintScreen. Obrazki zapiszą się w folderze tgas. Będą zapisane w formacie .tga, możesz je otworzyć i zapisać w innym formacie za pomocą PhotoFiltre lub IrfanView.

Bober
09-07-2013, 18:05
Jak robię screena to mam go całego czarnego.

Samick
10-07-2013, 09:19
Użyj zewnętrznego programu do robienia screenów. W swoim AARze wykorzystuje UOSU do robienia sreenów.

Pan Toranaga
04-08-2013, 12:27
Witam
Czy istnieje mozliwość zrobienia czegos, żeby zmniejszyć efekt oddalenia od stolicy , wiadomo ze mozna przenieśc stolicę, ale chodzi mi o to, czy mozna cos zrobic w plikach, zeby ten efekt oddalenia od stolicy zmniejszyć albo wylaczyc?

Jarl
04-08-2013, 13:20
Te ustawienia są zakodowane na "sztywno" i nie można ich zmienić w plikach gry.

Po więcej informacji odsyłam tutaj (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?38085-Distance-to-Capital-Public-Order-penalties).

Caldern91
04-08-2013, 17:49
Mam pytanie. Jak zainstalować te skrypty pomagające zagrać w KO Rome bo robię dokładnie co to pisze a nic mi nie wyskakuje

McAbra
04-08-2013, 17:57
Jak to nic nie wyskakuje? Kiedy, dokładniej. Nie pokazuje się "pokaż, jak "? Okna się nie zamykają?

hdshovcase
15-04-2015, 18:29
Da się dopisać Aleksandra do stema gdy ma się roma antologie?(nie wiedziałem gdzie to napisać)

Samick
15-04-2015, 18:43
Próbowałem i nie dało rady. Dwa maile do pomocy zaginęły bo nie dostałem żadnego wyjaśnienia.

yellowberry
17-05-2016, 17:18
Do jakiego poziomu trudności komputerowy przeciwnik nie "oszukuje" tzn. nie dostaje +X morale itp. W pierwszym Medievalu grałem najczęściej na poziomie hard, bo expert dawał już bonusowe statystyki. Jak jest w Rome, bo z tego co szukałem to większość źródeł mówi o bonusach od poziomu "hard" wzwyż (bonusowe statystyki podczas bitw i dodatkowe pieniądze na mapie kampanii)?

Lwie Serce
17-05-2016, 17:21
W bitwach na normalnym graj, na trudnym już bonusy do statystyk komp dostaje.

yellowberry
29-05-2016, 13:19
Gram sobie już jakiś czas rodem Brutusów i mam pewien problem. Podbiłem w zasadzie cały basen morza Adriatyckiego, trochę prowincji nad morzem Jońskim i Egejskim oraz parę wysp. Aktualnie prowadzę wojnę z Pontem, ale mam problem z nędzą. Wszystkie moje miasta zaczynają mieć problem z utrzymaniem należytego porządku publicznego, gdyż nędza rośnie i gdzieniegdzie sięga już 85%. Dbam o zdrowie mieszkańców budując akwedukty, kanalizację, łaźnie, jest rozwinięty handel i rolnictwo. Są również budynki dające +x% do zadowolenia (świątynie i areny), ale to wszystko jest w najlepszym wypadku zerowane przez tę cholerną nędzę. Co mam robić?

Pampa
30-05-2016, 13:10
Z nędzą nie da się skutecznie walczyć. :) Możesz spróbować obniżyć podatki.

Asuryan
30-05-2016, 13:18
Jak to się nie da? Wystarczy nie rozwijać maksymalnie budynków przynoszących nędzę. Co prawda zamiast +100 żywności będzie z jakieś +20 i zamiast 10 k przychodu jakieś 2k. Jedynym wyjściem z sytuacji jest przebudowa państwa lub zaczęcie gry od nowa.

Ituriel32
30-05-2016, 13:25
Albo palić i wyrzynać ludność co jakiś czas.

yellowberry
31-05-2016, 10:08
Z tym wyżynaniem to chyba ma sens, bo w gruncie rzeczy problem nędzy dotyczy tylko większych miast. Ja chyba źle zrobiłem, bo rozwijałem rolnictwo i handel, a one zwiększają przyrost naturalny. Na chwilę obecną mam dostęp do lepszych wojsk i budynków, ale kosztem nędzy. Spróbuję wywołać bunt i zrobić porządek w jednym z miast na próbę.

Nezahualcoyotl
18-06-2016, 19:50
Spróbuję wywołać bunt i zrobić porządek w jednym z miast na próbę.
Wystarczy że wyprowadzisz stacjonujacy w osadzie garnizon a bunt wybuchnie z pewnością w przeciągu najbliższych kilku tur.Z drugiej strony oprócz redukcji ludności i dopływu gotówki z odbicia miasta to również dobry sposób na zwiększenie doświadczenia własnych jednostek.Pamietaj jednak że zazwyczaj rebelianci mają przynajmniej srebrne belki ;).

yellowberry
21-06-2016, 00:02
Zająłem więcej prowincji, zająłem kolejne cudy i poza jednym lub dwoma buntami sytuacja się unormowała. Zwiększyłem też garnizony i bezpieczne prowincje obsadzam głównie chłopami, bo są tani, liczebni i ich utrzymanie nie kosztuje zbyt wiele.
Rebelianci raz byli naprawdę mocni i niestety zniszczone zostały jakieś budynki.

yellowberry
08-07-2016, 12:42
Czy to normalne, że gdy zaatakowałem Juliuszów (miałem maksymalne poparcie ludu i prawie takie samo Senatu) to bodajże w następnej turze Senat skazał wszystkie rody na banicję? Myślałem, że będę miał wojnę ze sprzymierzoną całą resztą rzymian, a tu Senat ma wojnę z każdym rodem, ja mam wojnę ze wszystkimi i tylko Scypioni z Juliuszami mają sojusz.

Dodatkowo ze 2 tury po ataku inne rody rzymskie Senat zlecił mi misję polegającą na zaatakowaniu Juliuszów, bo zostali wykluczeni z rzymskiego społeczeństwa pod groźbą wykluczenia mojego rodu. Oczywiście ich zlekceważyłem i kończę zajmować półwysep Apeniński, więc lada moment gra się skończy, bo mam nieco ponad 50 prowincji.