PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania początkujacych graczy

Strony : 1 [2] 3

drayko
26-01-2012, 19:44
Witam.

Mnich wojownik z rusznicami wymaga rusznikarni i buddyzmu, posiadam obydwa jednak nie mam opcji rekrutacji tej jednostki.
Mam również rozwiniętą świątynie i mogę rekrutować pozostałych mnichów.

Rashu
27-01-2012, 11:51
Witam wszystkich.

Drayko z tego co się orientuje to mnich wojownik z rusznicami jest dostępny tylko dla Klanu Ikko - Ikki, wymaga religii ikko, i klasztoru Jodo Shinshu.

drayko
27-01-2012, 12:37
W kampanii nie ma możliwości rozpocząć nimi gry, wystarczy że zajmę ich prowincję?
Nie widziałem również nigdzie klasztoru Jodo Shinshu, jak go wznieść?

Rashu
27-01-2012, 13:09
Bo klan Ikko Ikki jest dostępny jako DLC. Zajęcie ich prowincji nic Ci nie da, musisz grać danym klanem żeby posiadać jednostki przeznaczone tylko dla niego, a ten klasztor też jest przeznaczony tylko dla Ikko Ikki.

Wielki Mistrz Malborka
03-02-2012, 19:27
http://store.steampowered.com/app/34348/
Proszę, link do DLC z Ikko-Ikki

Musashi Miyamoto
06-02-2012, 14:01
Mam pytanie odnośnie jednostki ciężkiej artylerii shimazu. Wybudowałem budynki potrzebne według Shogunopedii i nie mogę ich szkolić czy to wina przyjęcia chrześcijaństwa? Budynki to zbrojownia i rusznikarnia.
Ciągle nie otrzymałem odpowiedzi. Ktoś wie o co chodzi?

legoras
06-02-2012, 16:36
Noob pytanie, grasz shimazu i masz DLC?

ManUtd
06-02-2012, 17:09
Już pisał że ma.

Zmień sobie na próbę religię z powrotem na buddyzm, zobaczysz chociaż czy to przez to chociaż osobiście wątpię. Budynki masz w tej samej prowincji? Spróbuj popytać na ofiicjalnych forach, najwyraźniej następny bug.

Musashi Miyamoto
06-02-2012, 17:49
Budynki mam w jednej prowincji, a religii nie zmienię dopóki dajmio żyje...

aikman84
08-02-2012, 15:51
witam
Mam pytanko jak odblokować kisho ninja. Zajełem cała główną"wyspę" i tą malutką na północy. Mam też wszystkie dodatki DLC ?

pozdrawiam

Polakko
08-02-2012, 16:15
do ninja kisho żeby rekrutować to jeszcze chyba świta musi buć ale niewiem bo nie uzywałem

aikman84
08-02-2012, 17:06
musi być świta "łańcuch spelunki.." ale ja zajełem wszystkie spelunki, a dalej świta zablokowana co tym samym jednostka ninja

ManUtd
08-02-2012, 17:10
Niemożliwe, tą świtę dostajesz w tym samym momencie kiedy samą jednostkę, chyba że sobie ją pomyliłeś ze szpiegiem monomi. Albo kolejny jakiś bug... :?

karus73
08-02-2012, 17:51
witam
Mam pytanko jak odblokować kisho ninja. Zajełem cała główną"wyspę" i tą malutką na północy. Mam też wszystkie dodatki DLC ?
pozdrawiamto jest dokładnie trzeci budynek w pionie Spelunki. Po wybudowaniu są dostępni. Nic specjalnego - tylko musisz iść w sztukę 'czi' by to 'wymyślić'

aikman84
09-02-2012, 10:13
problem rozwiazany, dziękuje
Mam jeszcze jedno pytanko jest dostępny na necie jakiś mod albo patch który chamuje upływanie tur w kompani lub brak zakonczenia kompani po określonej liczbie tur ? Chciałbym rozwinąc wszystkie sztuki a nie wyrabiam się z czasem.

pozdrawiam

Polakko
09-02-2012, 11:48
zawsze możesz grać mimo tego że czas kampni już się skończył

aikman84
09-02-2012, 16:31
dziękuje za odpowiedź

karus73
10-02-2012, 08:36
czy ktoś z Was zdobył kiedyś Czarny Okręt ? Ja jeśli wygram to i tak okręt tonie i nigdy nie mogę go zdobyć.
Chciałbym rozwinąc wszystkie sztuki a nie wyrabiam się z czasem.możesz sobie pomagać budując budynki i rozwiać wodzów tak by zwiększyć rozwój. Dobrze zając odpowiednie prowincje, w których budujemy biblioteki i mamy już sporo tego.
Grając jako katolik mam obecnie 160 punktów 'czi' i 60 buszido, a zaraz zajmę 2 prowincje i za jakiś czas będzie ponad 200 punktów. Wyrobię się spoko przed czasem ;) (mam na razie 16 prowincji)

Polakko
11-02-2012, 19:41
zdobyłem Czarny okręt ( z problemami ale sie udało), trzeba go z abordażu wziąć ale pójdzie na to dużo jednostek bo on ma liczną załoge

Pancerniak
11-02-2012, 23:30
Od niedawna mam Shoguna i chciałbym coś wiedzieć.
1. Gram klanem Togukawa, którym właśnie "rozdeptałem" Hattorich i w tej chwili ostrzę sobie zęby na Imagawa. No i właśnie, czy można w jakiś dyplomatyczny sposób wypowiedzieć posłuszeństwo naszemu suzerenowi, bez atakowania go? Pytam, bo jak tylko atakuje Imagawę, to jestem od razu w stanie wojny z Takedą, a ci mają wojska od cholery.
2. Czy zużycie żywności zależy także od wielkości armii, czy też może zapasy zżerają tylko budynki?
3. Czy wam Shogun 2 też instalował się tak długo? Pytanie może i nie poważne, ale instalacja gry na moim laptopie trwała z klika godzin (wliczając w to ściąganie jakiś plików przez Steam).

Polakko
12-02-2012, 00:34
1. Tylko wojna
2.Tylko budynki zżerają żywność
3. To zależy od sprzętu( w przypadku paczy od łącza)

Wielki Mistrz Malborka
12-02-2012, 15:47
armie też zżera

karus73
13-02-2012, 08:39
czy mógłbyś to rozwinąć, ja nie zauważyłem by wojsko mi zżerało ;) Może jakieś specyficzne jednostki ?

legoras
13-02-2012, 08:56
armie też zżera

jedzenie? Nie wiem jak jest w ROTS bo jakoś nie korci mnie do grania w to DLC, ale w podstawce tylko budynki jedzenie pobierają.

Wielki Mistrz Malborka
13-02-2012, 12:29
Jak grałem odą to nie rozbudowywałem żadnych budynków, miast też nie zdobywałem tylko robiłem armię i po pewnym czasie spadło mi z 1 na 0

Polakko
13-02-2012, 16:57
może Tobie spalili gospodarstwo i hmm "przestało działać"?

Wielki Mistrz Malborka
13-02-2012, 19:11
A bo ja wiem, dość dawno to było.Jak ktoś chce to na drodze eksperymentu można to sprawdzić

karus73
13-02-2012, 20:00
u mnie nie pożerają. Faktycznie jest tak, że mając jakiś tam stopień farm i gdy one ulegną uszkodzeniu to nie generują jedzenia; wtedy spada o 1 produkcja. Trzeba naprawić
Pożera żywność budynki (targ i zamek) oraz turniej sumo o 1 - może to wymyśliłeś ?

rewan
19-02-2012, 12:07
Czy w grze miasta rozwijają się do większych rozmiarów? Mają większe mury? Bo póki co stwierdzam, że obrona miasta mało daje bo cała rozgrywka opiera się na łucznikach.

ManUtd
19-02-2012, 16:21
No jeśli rozbudujesz te mury, czyli tam twierdze do fortecy, fortece do zamku, to będziesz miał większe. A za tym idzie wielkość miasta i ilość parceli.

karus73
24-02-2012, 08:59
panowie mam moda modrealmdivide. Czy mogę na to wrzucić Darth moda, czy muszę tego też usunąć ?

ps. przegrałem kolejny raz uesugi :( na b.trudnym

karus73
28-02-2012, 07:41
Panowie czy mogę liczyć na jakąś odpowiedź...

gram kolejny raz Uesugi i jak na razie ok. Tym razem jakoś mam dobre stosunki ze wszystkimi - poza Takedą i Hojo (wojna), ale na początku miałem czas. Takeda po zajęciu Shinano miał wojnę z kimś z lewej i spoko. Po pokonaniu armii klanu z zachodu zawarłem z nimi rozejm, a potem zaraz handel i spokój. Takeda atakuje mnie po kolei armiami więc luz. Zniszczył mi sojusznika, ale przymierzam się do ataku na tę prowincję. Jak na razie jestem dobrej myśli. Choć pamiętam, że grając Shimazu to największe schody w grze miałem po zostaniu szogunem, gdy tam stanąłem szerokim frontem. To dopiero była walka.
ps. gra na b.trudnym

Simonwizard
28-02-2012, 14:35
Witam, szukałem podobnego tematu, bo kiedyś mignął mi na tym forum, ale teraz nie mogę go odnaleźć więc postanowiłem poruszyć temat na nowo, mianowicie jest jakaś możliwość, by ograniczyć podział krainy tak, żeby wszystkie rody nie wypowiadały wojny po zdobyciu 20 prowincji? Strasznie irytuje, kiedy najwierniejszy wasal, który wszystko mi zawdzięcza nagle staje przeciwko mnie itd. itd.

Z góry dzięki

Tomason
28-02-2012, 15:34
Witam,

ściągnij Radious mod - Diplomacy. Masz tam trzy różne wersje na podział kraju i różne efekty. Instalacja to tylko ściągnięcie pliku i wklejenie do pliku data, więc bułka z masłem

Tomason
28-02-2012, 15:39
A duży jest skok trudności między wysokim a bardzo wysokim ?? Tylko na legendarnym są ograniczenia w postaci save i pause itp ??

Simonwizard
28-02-2012, 15:40
Wielkie dzięki.

karus73
29-02-2012, 08:33
modrealmdivide ja sobie to wrzuciłem i nie narzekałem.

Skayterify
03-03-2012, 11:58
Jak zmienić ilość tur w Shogunie 2??

Rue
03-03-2012, 12:18
Poszukaj na TWC TurnsEditora do STW2 lub zajrzyj tu:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=440670

karus73
04-03-2012, 19:54
w rtw jak i w instrukcji do S2 pisze, że można kliknąć na wrogą armię i pokaże się nam jej możliwy zasięg. Do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale teraz jednak chciałbym z tego korzystać. Mam w związku z tym pytane jak w szogunie zobaczyć ten zasięg wrogich armii.
ps. dodam, że kliknięcie na wrogą armię pokazuje mi jej jednostki itp., ale zasięgu nie widać.

Chaak
05-03-2012, 16:40
Jak klikniesz na armię to powinieneś mieć wokół niej (na mapie strategicznej) kolorowy obszar i to jest jej zasięg. Jak tego nie ma to spróbuj w opcjach poszukać.

Pampa
09-03-2012, 14:03
Jako iż kupiłem sobie Shoguna 2 za 35 zł i właśnie go ściagam, i mam pytanie czy da się grać bez DLC? Czy będzie tak jak w Empire że tylko jednostki się kolorami różniły? :roll:

DonVega
09-03-2012, 14:59
W singlu nie ma problemu DLC. W multi niestety niektóre jednostki z DLC robią różnice. I na pewno nie różnią się tylko kolorami :)

karus73
09-03-2012, 16:16
Jak klikniesz na armię to powinieneś mieć wokół niej (na mapie strategicznej) kolorowy obszar i to jest jej zasięg. Jak tego nie ma to spróbuj w opcjach poszukać.u mnie chyba jest z tym bug bo nie mam tego

Secret_Matrix
22-03-2012, 18:11
Wie ktoś może, gdzie nalezy szukac Czarnego Okretu, ktory pojawia sie w evencie w trakcie grania w shoguna? Bylbym bardzo wdzieczny. ;)

Rue
22-03-2012, 20:13
W okolicach wyspy Shimazu.

Wuanden
22-03-2012, 20:50
Siemano. Wczoraj grałem z kumplem w multi kampanie, on założył serwer. Obaj robiliśmy sejwy. Moich sejwów nie ma gdy chce je wczytać, ale na dysku są. Z kumplem będę miał kontakt dopiero jutro wiec nie wiem jak jest u niego. Reasumując o co kaman?

Sareth4
22-03-2012, 22:47
Nie możesz chyba kontynuować gry jeśli nie ty byłeś hostem .

karus73
23-03-2012, 08:34
Wie ktoś może, gdzie nalezy szukac Czarnego Okretu, ktory pojawia sie w evencie w trakcie grania w shoguna? Bylbym bardzo wdzieczny.jak kolega odpowiedział, ale raz płynie górą, raz dołem. Jak popłynie górą i dostanie łomot, to kolejnym razem popłynie dołem (i na odwrót)

karus73
02-04-2012, 07:31
czym najlepiej poprawić honor daimio ? Nie chodzi mi o stosunki dyplomatyczne, ale o to by znikło z okna/apletu prowincji, gdzie pojawia się jako minus do niepokojów społecznych. Oczywiście można wygrywając bitwy zwiększyć honor, ale czy jest coś jeszcze ?
może z czasem wzrośnie.
ps. czy jak daimio padnie to następca będzie miał inny honor czy klan to dziedziczy ?

edit. i jeszcze jedno. Po nowym paczu gdy ładuje się gra, wychodzę z niej i jest ten pasek postępu (gdzie są te napisy, maksymy itp.) pojawił mi się taki: zwerbuj zagranicznego agenta, który pomaGA szkolić jednostki, dodaje im doświadczenie i coś tam jeszcze. Wydaje mi się, że to bug z upadku samurajów, no chyba że coś takiego jest w szogunie.

Polakko
02-04-2012, 12:12
przez jakieś sztuki zwiększasz jego honor i chyba jego drzewku rozwoju też coś jest.
Każdy dajmio ma swój własny honor, niczego sie nie dziedziczy.
Zmierzcg samurajów wnosi swoje maksymy do ekranów ładowania więc jak byś np. grał zmierzchową kampaine to miałbyś też maksymy z shoguna 2.

karus73
02-04-2012, 14:32
przez jakieś sztuki zwiększasz jego honor i chyba jego drzewku rozwoju też coś jest.są dwie sztuki i w jego drzewku pierwsze z lewej. Czyli rozumiem, że z czasem to nie wzrasta. Trochę szkoda.

Polakko
02-04-2012, 19:37
no niestety ;). pozostaje albo samotna szarża dajmio na cało flagową armie wroga, ew. opracowywanie tego.

karus73
04-04-2012, 07:14
już o to kiedyś pytałem, ale może ktoś teraz odpowie...
Zrujnowana prowincja oczywiście zbuntuje się, ale odpowiednio gospodarując siłami da radę odeprzeć powstańców gdyby wpadli na pomysł inwazji. oczywiście chodzi o plądrowanie. Dochód mały, bo to jednorazowy zastrzyk gotówki, ale czy oni potem się podniosą z ruin ? Tzn czy prowincja się z czasem odradza do poprzedniego poziomu dochodu, czy ciągle jest biedna ? I jeżeli tak to mniej więcej ile to trwa ?

okm18
05-04-2012, 11:23
Witam, mam do was kilka pytań, mianowicie:
1. Czy jak się skończy kampania to można grać dalej po upływie danego nam czasu i czy wtedy będzie takie coś jak napisy końcowe czy one będą tylko i wyłącznie jak się skończy grę przed 1600r?
2. Możecie mi powiedzieć jak zainstalować tego moda (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=440670) i czy on będzie działał na najnowszym patchu?

Rue
05-04-2012, 11:39
Z tego co tam piszą to należy go po wypakowaniu wkleić do folderu data.
Czy będzie działać? Raczej nie ale możesz sprawdzić.

okm18
05-04-2012, 11:44
No i miałeś rację, nie działa. A może ktoś odpowiedzieć na moje pierwsze pytanie?

zborek
06-04-2012, 07:10
Witam, mam do was kilka pytań, mianowicie:
1. Czy jak się skończy kampania to można grać dalej po upływie danego nam czasu i czy wtedy będzie takie coś jak napisy końcowe czy one będą tylko i wyłącznie jak się skończy grę przed 1600r?
2. Możecie mi powiedzieć jak zainstalować tego moda (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=440670) i czy on będzie działał na najnowszym patchu?

Dwie strony temu:

Nie miałem jeszcze sytuacji, w której to nie wypełniłem celów kampanii. Prawdopodobnie kampania zakończy się przegraną i ścięciem Twojego dajmio.

Pampa
06-04-2012, 21:38
Czy da się grać w 2 na jednym komputerze?

maciek0087
09-04-2012, 17:02
Nie dawno zacząłem grał w shoguna 2, to moja pierwsza gra z tej serii (czego żałuje tak szczerze mówiąc).
I mam problem z ogarnięciem gry, nie chodzi o mapę świata gospodarkę dyplomacje i.t.p bo to akurat idzie mi bardzo dobrze , grałem dużo w cywilizacje a mechanizm jest bardzo podobny.
Chodzi o bitwy które bardzo trudno jest mi wygrać...
A tak przechodząc do rzeczy mieli byś cie jakieś rady odnośnie bitew które mógł bym przećwiczyć ( składy armii, jakieś zagrywki taktyczne i.t.d) z góry dzięki za pomoc :)

Scooter
09-04-2012, 17:10
Czy da się grać w 2 na jednym komputerze?
Da się nawet w trzech. Raz grasz Ty , za godzinę Twój brat a na końcu siostra, ;) ,,,,, i znowu Ty za godzinę ...............itd
Dziękuje 8-)

to moja pierwsza gra z tej serii (czego żałuje tak szczerze mówiąc).
Chodzi o bitwy które bardzo trudno jest mi wygrać...
Rozumiem że żałujesz tego że tak późno zacząłeś grać w tą serię , a jest czego żałować gdyż wcześniejsze były równie udane.
Jeśli chodzi o bitwy to naprawdę zazdroszczę Ci że nie potrafisz wygrać gdyż oznacza to że komp jest dla Ciebie świetnym przeciwnikiem i gra w kampanie sprawi Ci dużo godzin przyjemności.

Natomiast , jeśli chcesz poprawić umiejętności taktyczne na polu walki to zapraszam na multi i na listę, będziesz miał okazje pograć z innymi i na pewno wyciągniesz sam wnioski jakie składy armii i taktyka są dobre.

maxcezar5
10-04-2012, 08:20
Jaką rolę waszym zdaniem ma artyleria w shogunie?
Jest nie mobilna, ale ma potężną siłę ognia.Do czego jej używacie i czy w ogóle używacie?

Scooter
10-04-2012, 12:06
Jaką rolę waszym zdaniem ma artyleria w shogunie?
Jest nie mobilna, ale ma potężną siłę ognia.Do czego jej używacie i czy w ogóle używacie?
Tylko i wyłącznie w oblężeniach ;)

maxcezar5
10-04-2012, 17:57
Też tak myślałem ale do sprowokowania armii do ataku też się nadają.
A czy rakiety zapalające również zalicza się do artylerii?

Scooter
10-04-2012, 18:51
A czy rakiety zapalające również zalicza się do artylerii?
TAK

maciek0087
14-04-2012, 23:33
Rozumiem że żałujesz tego że tak późno zacząłeś grać w tą serię , a jest czego żałować gdyż wcześniejsze były równie udane.
Jeśli chodzi o bitwy to naprawdę zazdroszczę Ci że nie potrafisz wygrać gdyż oznacza to że komp jest dla Ciebie świetnym przeciwnikiem i gra w kampanie sprawi Ci dużo godzin przyjemności.

Natomiast , jeśli chcesz poprawić umiejętności taktyczne na polu walki to zapraszam na multi i na listę, będziesz miał okazje pograć z innymi i na pewno wyciągniesz sam wnioski jakie składy armii i taktyka są dobre.

Tak w zasadzie to nie potrzebnie pisałem tego posta trochę pograłem pojedyncze bitwy i musiałem zaczynać kampanie na większy poziomie trudności.

I po za tym chciałem jeszcze zagrać w starsze gry tej serii od której polecacie mi zacząć :P

karus73
14-04-2012, 23:53
jak miałbym wybierać starsze TW to wybrałbym Szoguna 1.

Scooter
15-04-2012, 12:38
A ja proponuje zagrać w MTWII na modzie SS lub BC

kontrkarburator
15-04-2012, 20:46
Hej, dopiero wkroczyłem w świat Shoguna i chociaż miałem już styczność z serią TW poprzez Medievala 2, to jednak zauważyłem, że od jego czasu w tej serii wiele się zmieniło. Właśnie dlatego chcę zadać Wam kilka pytań.

1.Na jakiej zasadzie działa obóz? Czy tworzy się go jako strukturę w miasteczku, czy na mapie turowej przy użyciu np. generała? Miało to miejsce w Civilization IV, gdzie dzięki robotnikom można było na wybranym polu wybudować twierdzę (lub coś podobnego - dawno grałem więc nie pamiętam, jak się to nazywa) , która zapewniała premię 25% do obrony. A jak to jest w Shogunie?

2.Czy istnieją najemnicy? Mam na myśli jednostki rekrutowane przez generałów poza "zamkami", w "zamkach" niedostępne. Ta funkcja także była w M2TW. Wiem, że można w Nanbańskim Porcie rekrutować Ashigaru z bronią palną, ale czy nic poza tym?

3.Teraz kilka pytań o wasali. Czy jeżeli będzie miał miejsce rozpad Japonii (czy jakoś tak) , to moi wasale też zwrócą się przeciwko mnie? A także, czy jeżeli zaatakuję mojego wasala bez powodu, to czy stracę reputację u innych rodów jak w przypadku złamania sojuszu, czy też nie?

4.Co się stanie, jeżeli nie zdążę na czas przejść kampanii? I czy w ogóle mi się to uda? Jak na razie jest rok 1550, a ja mam 4 prowincje i jedną zwasalizowaną.

5.Jak sprawdzić, co mogę wybudować w danej prowincji, gdy nie mam wolnej parceli? Czy jest tak właściwie taka możliwość?

6.Jak poradzić sobie z przeciwnikiem, który zaszył się w swojej ostatniej prowincji i zrespił sobie 16 lub więcej jednostek (pomijam już kwestię, jak on je wszystkie zrekrutował i jak je utrzymuje - jedną prowincją i to bez handlu). Miałem już kilka razy taką sytuacje, a chciałbym nauczyć się jej zapobiegać na przyszłość. Oczywiście załóżmy, że nie mam wytarczającej liczby jednostek, żęby wygrać. Czy można użyć jakichś agentów?

Wiem, że długo, no ale cóż - krócej się nie dało :D Czekam na odpowiedzi! :)

karus73
16-04-2012, 09:19
1. oboz trzeba 'wymyślić'. potem go budujemy w mieście i rozbudowujemy.
'obóz' w polu mamy jak armia stoi przez turę i jest atakowana.
2. nie; nie było tego nawet u japsów; wcielano chłopów siłą i tyle. Generał w polu może rekrutować zwykłe jednostki.
3.
A także, czy jeżeli zaatakuję mojego wasala bez powodu, to czy stracę reputację u innych rodów jak w przypadku złamania sojuszu, czy też nie?tak, ja tak miałem.
4. gra się dalej; im więcej prowincji to się szybciej już podbija. Rośnie wtedy szybko ekspansja terytorialna na minus. Kosztowne ale dobre jesst robienie buntów. Za buntowników nie ma punktów ujemnych i szogun b. późno nas zauważa. Same plusy, ale kosztowne
5.chyba nie
6. można sabotować armię. MożnA wysłać słabą armię, która zadaje straty wrogowi i tak napadać, a potem z całą siłą. Trzeba kombinować; ja używam buntowników.

kontrkarburator
16-04-2012, 15:07
karus73 :arrow: Naprawdę dzięki za odpowiedź, pomogłeś, ale mam jeszcze jedno pytanko:

'obóz' w polu mamy jak armia stoi przez turę i jest atakowana.
W czym on wtedy pomoga? Czy dodaje jakieś bonusy, or something?

karus73
16-04-2012, 17:41
nie daje bonusów. Jak (np) na filmie 'ostatni samuraj' ustawili przed sobą taki drewniany mur, który miał osłaniać strzelców za nim stojących itp. Generalnie ma utrudnić atak na nasze pozycje. To tylko takie coś. Jest tylko dostępny jak armia stoi przez turę i nic nie robi, i jeśli jest atakowana.

kontrkarburator
16-04-2012, 19:51
No cóż, szkoda :(

Przy okazji, kolejne pytanie: Czy po podziale kraju, jeżeli partnerzy handlowi zerwą ze mną kontrakty, będę w stanie jakoś funkcjonować? Boję się, bo moja cała gospodarka opiera się na handlu :cry:

nowy2142
17-04-2012, 01:31
Będziesz musiał bawić się suwakiem od podatków. Chyba że grasz na easy

karus73
22-04-2012, 22:21
pany, a od czego zależy, że raz mamy możliwość uczynienia wasalem ? Pewne prowincje nigdy nie mogłem zająć jako wasal, zawsze je mam jako zwykła okupacja lub plądrowanie. Czy można jakoś przewidzieć, kiedy dana prowincja po zajęciu będzie wasalem ?

Asuryan
23-04-2012, 10:50
Wtedy kiedy była stołeczną prowincją jakiegoś klanu na początku gry.

karus73
23-04-2012, 21:55
chyba nie. Mam obecnie 3 klany i zajmując prowincje nie miałem opcji: uczyń wasalem, choć wiem, jakie prowincje startowe te klany miały (rozumiem, że to stolica klanu). Jeden z tych trzech klanów powstał w trakcie gry. o ile dobrze pamiętam to awaji nigdy nie mogłem uczynić wasalem, a jeszcze inną prowincję (nie chcę nazwy pomieszać, choć jak odpalę grę to będę wiedział - teraz nie pamiętam) zawsze mogłem uczynić wasalem. Możliwe, że masz rację, ale jakoś przekonany do końca nie jestem ;) w każdym razie będę miał to na uwadze.

Asuryan
24-04-2012, 11:01
choć wiem, jakie prowincje startowe te klany miały (rozumiem, że to stolica klanu).
Tylko gdy mają jedną prowincję startową. Gdy zaś dwie, to jedna z nich, ściśle określona (ta z daimo na starcie). Oczywiście mowa o podstawce.

01-05-2012, 19:23
W jednej osadzie mogę mieć np tylko stajnie czy mogę mieć stajnię i jakiś "plac ćwiczeń" dla łuczników? Nie miałem za dużo czasu na przyjrzenie się temu...
Jak mogę rekrutować mnichów , ponieważ chrześcijaństwo szaleje mi w kraju , a raczej szalało dopóki nie scrashował Shogun? Żadnej budowli nie mam co by umożliwiała rekrutację.

karus73
01-05-2012, 22:49
W jednej osadzie mogę mieć np tylko stajnie czy mogę mieć stajnię i jakiś "plac ćwiczeń" dla łuczników?trzeba rozbudować zamek by mieć więcej parceli - tylko pamiętaj to zżera amku. Generalnie trzeba 'wymyślić' budynki wojskowe w buszido - część jest dostępna na starcie.
Jak mogę rekrutować mnichów , ponieważ chrześcijaństwo szaleje mi w kraju , a raczej szalało dopóki nie scrashował Shogun? Żadnej budowli nie mam co by umożliwiała rekrutację.tu akurat w sztukach 'czi'; klasztor potem trzeba wybudować i zrekrutować mnicha. ...chyba, że grasz 'juesi' ten klan na starcie ma klasztor i można mieć mnicha od razu - ten nawraca będąc w prowincji, ale najlepiej w zamku.

02-05-2012, 07:36
trzeba rozbudować zamek by mieć więcej parceli - tylko pamiętaj to zżera amku. O amku to ja potrafię zadbać w każdej części Total War. Dzięki

PS.

Gdy nie uda mi się wygrać kampani w określonym czasie to będę musiał zaczynać grę od nowa?

Kot
03-05-2012, 19:16
3 pytanka:
-Takeda szykuje się do ataku na Kyoto,czy jak Takeda podbije te miasto to jej Dajmio zostanie Shogunem?I czy wtedy każdy ród go znienawidzi?
-Czy po tym jak Shogun karze mnie zaatakować to czy każdy klan się na mnie rzuci?
-Jakieś porady jak zwiększyć sobie dobre stostunki dyplomatyczne do innnych?Mam -90 za haniebne traktaty:/

04-05-2012, 09:26
1. Raczej zostanie Shogunem (nie jestem pewny)
2.Rzucą się na ciebie wszyscy . Najwierniejsi sprzymierzeńcy mogą zostać przy twoim boku (ale zazwyczaj się rzucają na ciebie)
3.viewtopic.php?f=239&t=8244 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=239&t=8244)

karus73
04-05-2012, 12:16
Gdy nie uda mi się wygrać kampani w określonym czasie to będę musiał zaczynać grę od nowa?grać można dalej, choć kampania jako taka będzie zakończona niepowodzeniem.
1. po zajęciu kioto i utrzymaniu przez rok (4 tury) zostaje się szogunem.
2. generalnie tak, wierny sojusznik nie, ale z czasem tak bo spada co turę dyplomacja.
Rada na to modrealmdivide.
3.grać uczciwie. -90 to b. dużo jak na haniebne traktaty.

Z kolei moje pytanko: są gdzieś w katalogu z grą filmiki z ninja, gejszą itd. chciałbym je sobie wszystkie zobaczyć.

Kot
04-05-2012, 13:24
@Lukasz1
Już wiem:D
1 - został Shogunem ale go nie znienawidzili:/ za to się każdy istniejący ród na mnie rzucił

Chaak
22-05-2012, 22:26
Ma ktoś może osiągnięcia za 10 wygranych oblężeń jako atakujący i obrońca? Nie wiem czy liczą się tylko rankingowe, czy własne bitwy też? Ogólnie potrzebuje je do zbroi Tokugawy, a jakoś specjalnie za oblężeniami nie przepadam i nie chciałbym grać tylu gier, tylko po to żeby okazało się to bezcelowe.

23-05-2012, 15:39
Ma ktoś może osiągnięcia za 10 wygranych oblężeń jako atakujący i obrońca? Nie wiem czy liczą się tylko rankingowe, czy własne bitwy też? Ogólnie potrzebuje je do zbroi Tokugawy, a jakoś specjalnie za oblężeniami nie przepadam i nie chciałbym grać tylu gier, tylko po to żeby okazało się to bezcelowe.

Raczej tylko rankingowe (tak mi się zdaje , ponieważ mam już na koncie ponad 46 zwycięskich oblężeń , a więc wszystkie ;) ).

Chaak
23-05-2012, 16:49
Dostałeś te osiągnięcia, bo ogólnie wg steama strasznie mało ludzi je ma? Te 46 winów masz za rankingowe oblężenia?

23-05-2012, 18:17
Te 46 oblężeń to wszystkie moje rozegrane i zwycięskie oblężenia (na razie żadnego nie przegrałem). Tak, rankingowe. Może mało ludzi je ma , ponieważ nikt nie lubi oblężeń? Nie kieruj się tymi procentami , kto ile ma zdobytych osiągnięć . U mnie na steam wychodzi , że 12% wygrało jedną bitwę :lol: Zdobyłem raczej wszystkie osiągnięcia , które w oblężeniu można było zdobyć . Tak samo moi znajomi ze Steam nie mieli z tym problemu .

Chaak
24-05-2012, 08:04
Dzięki za informację . Teraz muszę się spiąć i przemęczyć się przez te kilkanaście bitew :D .
Gdzie można sprawdzić ile się wygrało, bo w statystykach awatara tego nie widzę? I jeszcze jedno, oblężenia rankingowe z FotSa też się liczą do tego achieva, bo w sumie statystyki są wspólne dla wszystkich awatarów?

24-05-2012, 18:34
Jeśli chodzi o FotSa to nie mogę ci pomóc , ponieważ nie posiadam tego dodatku. Powinno być w statystykach awatara (nie mogę tego sprawdzić, ponieważ nie mam dostępu do steam . Poszukaj.

Chaak
26-05-2012, 18:17
Ok, achievy zdobyte :D . Sprawdziłem i oblężenia rankingowe z FotSa też się liczą do tych osiągnięć, a w statystykach liczą się one do bitew lądowych.

zxcvbn
02-06-2012, 18:45
Na początku chciałbym się przywitać, bom nowy :) .
Mam spore problemy ze zdobywaniem miast, nawet jeśli moja armia jest kilka razy większa niż wroga. Przechodzę przez mury i moi żołnierze są rozmieniani na drobne. Borykam się również z problemami finansowymi. Rozpocząłem kampanię (wstyd się przyznać - na easy :oops: ) tym pierwszym rodem, z takim zielonym krzyżykiem wpisanym w koło, podbiłem kilka prowincji i mam przychody rzędu 300-500 na turę. Jakby mi ktoś krok po kroku wytłumaczył, jak prowadzić gospodarkę i podbijać osady, byłbym mega wdzięczny, bo tyle nowości względem Medievala II, mojego ostatniego kontaktu z serią, że nie ogarniam, a gra bardzo mi się podoba i nie chciałbym tak po prostu rzucić jej w kąt.

Asuryan
02-06-2012, 20:31
Okupuj osady, a nie plądruj. Jak najszybciej rozbuduj port do handlowego by móc budować statki handlowe, które jak najszybciej wysyłaj na punkty handlu z zagranicą (punkt z kotwicą na mapie) Przy oblężeniach wyślij jeden oddział do spalenia bramy i resztą atakuj przez nią, zamiast bawić się we wspinaczkę.

zxcvbn
02-06-2012, 21:29
Dzięki :) Zastosuje się, szczególnie jeśli chodzi o porty, bo resztę poniekąd próbowałem - osad raczej nigdy nie plądruję, a co do palenia bram, to straszny chaos z tym jest, bo wysłać wszystkich na raz to się klinują, a pojedynczo to zanim przejdą, często spora część gryzie już glebę. Odnośnie kampanii - mogę sobie pozwolić na początku na wstrzymanie się z podbojami i spokojny rozwój gospodarki? Czy potem wrogowie rozwiną się już militarnie i będzie trudniej zdobywać miasta?

02-06-2012, 22:42
Jeśli zamierzasz przyjąć chrześcijaństwo to 3 prowincje to max na start starczy. Te wszystkie bunty związane z chrześcijanami ... Gdy podbiłem 10 prowincji i dopiero chrześcijaństwo przyjmowałem to taki chaos był D: 3 prowincje pozwolą ci na spokojny rozwój pod każdym względem (prawie). Przeciwnicy często oszukują i gdy grałem Shimazu to jeden z moich sąsiadów miał 4 pełne armię posiadając 1 prowincję! Więc zalecam szybkie zajęcie całej wyspy i ufortyfikować się tam :) Stworzyć 2 mocne floty (trochę później) , żeby pilnowały szlaków handlowych i zdobyć ten Czarny Okręt , który przybywa , gdy się wszystko rozwinie. Jeśli chodzi o statki handlowe to w pierwszych turach gry rozbuduj porty i zrób SPAM tych okręcików i wysyłaj je do każdego miejsca oznaczonego kotwicą , a potem wysyłaj tam resztę okrętów :) Powinieneś zdobyć 4, albo 3 miejsca z kotwicą na początku co potem (hehe) zamienia się w monopol .

zxcvbn
03-06-2012, 14:20
Dzięki, zrobiłem jak mówicie (oprócz przyjęcia chrześcijaństwa, bo nie wiem jak to zrobić) przez pewien czas było bardzo dobrze. Miałem przychody rzędu 5000 na turę, handel kwitł, było okej. Ale zaczęli blokować szlaki handlowe, moje porty, w końcu z kilku kotwic mnie wykurzono całkowicie, w dodatku miasta zaczęły mi się buntować, doszło do tego, że mój dochód (a raczej odchód :D ) na turę wynosił -200/300. A mam już prawie 1555 rok, czyli zostało mi tylko 35 lat na podbicie Kyoto (150 tur z hakiem jeśli się nie mylę). Nie wiem, chyba się nie nadaję na Shoguna :) . W Rome grało mi się wyśmienicie, nie miałem prawie żadnych problemów na średnim, z Medievalem II było podobnie, a Shogun bije mnie po twarzy na easy :? . Spróbuję zacząć kimś innym kampanię i jak będzie to samo, to chyba sobie odpuszczę. A szkoda, bo nie dość, że gra ocieka klimatem i ma to, co w Total Łorach najlepsze, to jeszcze wygląda na to, że utopiłem prawie 100 zł (szarpnąłem się na Edycję Specjalną). Jaki ród polecacie na początek? Bo Shimazu (czy jakoś tak) sobie nie radzę.

Asuryan
03-06-2012, 14:29
Shimazu jest jednym z łatwiejszych... spróbuj ewentualnie Chosokable. Kotwicowiska trzeba po pewnym czasie ochraniać - nie zapominaj o zbudowaniu 1-2 flot okrętów wojennych przyczajonych przy twoich punktach handlowych. Jeśli jakimś cudem Cię z nich wyrzucą, natychmiast je zajmuj z powrotem. Zanim zrobisz stateczek handlowy, może punkt handlowy zająć (ale nie czerpać z niego dochodu) jakikolwiek okręt wojenny.

Kot
04-06-2012, 19:25
Jeśli już chcesz grać Chosokabe to ja mam tutaj taką taktyke:
-robisz misje ze stłumieniem buntu oczywiście
-siedzisz w zamku,rozbudowywując drogi i budynki które dają jedzeni
-staraj się zawrzec na początku sojusz i prawo handlowe z rodem na wschodzie(ci z zieloną flagą)
-podczas rozbudowywania powiększaj wojsko,aż będzie pełna flaga,następnie idź nią na wroga na północy(żółta flaga),podczas tworzenia armi będzie zapewne chcieć zawrzec rozejm, przyjmij go i poproś go o prawa handlowe.Oczywiscie jak pełna flaga bedzie to złam sojusz i leć na niego.
I takim sposobem powinieneś mieć coś na dobry początek.Nie atakuj za prędko następnego rodu,bo nie dasz rady.To nie medieval czy rome,gdzie gra polega głównie na spamem wojska,i nie dbaniu o gospodarke jak tutaj.Gdy już zdobędziesz ten zamek to oczywiście napraw tą armie,i następnie stwórz kolejną,najlepiej żeby miała wielkość połowy flagi.Przyszykuj wojsko na granicy,jak już będą mieli wszystkie punkty ruchu zaatakuj zielonego na wschodzie.A,i na początku rade rozwijać droge gospodarki,potem wojskową.

zxcvbn
05-06-2012, 14:40
Dzięki, dzięki, to naprawdę pomocne. Zacząłem kampanię Chosokabe, staram się robić jak mówisz, czyli nacisk na gospodarkę i żarcie. Ale handel, tj. wysyłanie statków na kotwice mogę sobie odpuścić? I czy starczy mi czasu, jak na razie kompletnie zleję wojsko, a zajmę się gospodarką?

Kot
05-06-2012, 18:07
Odpuść kotwice,powinieneś sobie poradzić bez nich.A czasu ci starczy.

karus73
06-06-2012, 19:49
o ile to możliwe to wybuduj jakiś stateczek, najtańszy i daj na kotwicę. Raczej nikt go nie zaatakuje a po dosłaniu kupieckiego będziesz miał profity - towar z importu może być kuszący dla kogoś z kim chcesz handlować. Ja grałem tak, że czekałem w swej prowincji na tych po lewej. Armią w zamku spokojnie pokonasz najeźdźców, z kolei miałem większe siły niż te w zamku (nie wszystkie tam wstawiałem - bo zamiast szturmu komp może zacząć oblegać). Po klęsce wroga ruszam zaraz na jego zamek - ai wolno odbudowywuje siły - i mam już dwie prowincje.

Lord Kumagai
10-06-2012, 14:09
Witam, na forum jestem nowy, ale z serią Total War jestem za pan brat od pierwszego Shoguna. Z poprzednimi częściami nie miałem problemu, ale w Shogunie nie daje sobie rady z gospodarką. Gram Odą, zostałem już Shogunem, walczę na dwa fronty, ale mam coraz gorszy bilans finansowy mimo nowych podbojów. Rozwijam farmy i drogi, ale to też nie wiele daje. Traktaty handlowe odpadają ze względu na moje stosunki z innymi klanami. Macie jakieś pomysły co mógłbym zrobić? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

10-06-2012, 14:24
:twisted: Opodatkuj ludność

Lord Kumagai
10-06-2012, 14:33
To też robię. Jedna tura podatki na maxa, druga normalne, żeby uniknąć buntów. Ale dochód przy maksymalnych podatkach to 1500 koku. I szczerze mówiąc nie wiem czemu taki niski, bo armii nie powiększałem, traktaty handlowe od dawna mam pozrywane, a dochód ciągle maleje.

10-06-2012, 14:37
Patrzyłeś na to okienko "Finanse" czy jak ono się zwie?

Kot
11-06-2012, 14:19
Inwestuj w sztuki które powiększają dochody z podatków,może to ci pomoże(niby 10% max ci powiększy dochody,ale zawsze coś).Sprawdź czy nie masz gdzieś na jakiejś wiosce zdjęte podatki,Zlikwiduj niepotrzebne oddziały(zwłaszcza floty).

Lord Kumagai
11-06-2012, 19:42
Wszystko to zrobiłem już wcześniej, ale dalej mały efekt;) Przerzucam się na jakiś czas na podboje awatara. Może później spróbuję jeszcze raz z kampanią dla pojedynczego gracza.

sermen1987
15-07-2012, 08:36
Witam, chciałem zapytać czy możliwe jest ulepszenie już wyszkolonej jednostki. Mam np. samurajów z dużym doświadczeniem a w prowincji właśnie wybudowałem kuźnię. Nowo wyszkolone jednostki z tej prowincji mają silniejsze pancerze, a czy da się ulepszyć w niej w taki sposób starych weteranów?

Kot
15-07-2012, 11:59
Starych weteranów już chyba nie ulepszysz.

Kage
20-07-2012, 10:32
Witam,

Mam kilka pytań

1) Kilka razy shinobi przeprowadził udany zamach na daimyo (shogunat) zabijając go a on nadal żyje
2) Co dają działania shinobi przeciwko armii wroga ? kilka razy to zrobiłem i nie odczułem efektów
3) Jak chce połaczyc dwie pełne oddziały to nie mogę, jedynie wymieniać jednostki przez co bronie miasta jednym oddziałem a atakujący laczy swoje, atakując mnie dwoma pełnymi. Jak temu zaradzić ?
4. Gram Chosokabe i w tej chwili mam sojusz z Shogunatem który posiada jedna prowincje :) , i wojne z trzema potężnymi rodami i tak sie zastanawiam czy muszę zaczynać od nowa - dyplomacja z nimi nie wychodzi a ich armie mnie masakrują

Pozdrawiam.

Chaak
20-07-2012, 11:02
1. Jesteś pewien, że został zabity, czy tylko zraniony?
2. Przez jedną turę powodują wyniszczenie armii oraz uniemożliwiają ruch wojska.
3. Miasto ma ograniczoną pojemność, więc jeśli dobrze rozumiem to najlepiej 1 armią bronić miasta, a drugą mu od d*py wpaść :D, bo teraz 40 oddziałów można na polu bitwy mieć.
4. Nie widząc sytuacji na mapie, ciężko mi cokolwiek powiedzieć, ale ja pewnie grałbym do ostatniego żołnierza.

Kage
20-07-2012, 11:07
Jestem pewny ponieważ postawiłem tam 2 wykwalifikowanych shinobi i atakowałem co ture :D zraniłem go z 8 razy a zabiłem 3
oczywiście wcześniej zabiłem jego następców i oni zniknęli po śmierci

Problem jest taki ze mam najlepsza armie w jednym mieście i atakuje mnie 2x większą armia składająca sie z 2 i dopiero jak przegram bede mogł podejść swoim drugim generałem :/

Ps. pozniej postaram sie przedstawić screeny z mapy co do rozkladu sił

Chaak
20-07-2012, 11:16
To z tym daimyo to może być jakieś "ułatwienie" dla AI, chociaż ja nie pamiętam, żeby mnie coś takiego spotkało.

A co do obrony miasta nie powinno być problemu. Łucznicy (zwłaszcza, że grasz Chosokabe) na murach masakrują wszystko co próbuje podejść, samemu będąc w miarę odpornymi na ostrzał. Jeśli coś zacznie wchodzić na mury to cokolwiek silniejszego od yari ashigaru powinno sobie poradzić. Zwłaszcza, że komputer nie jest za mądry i lubi pchać za wszelką cenę do przodu i 2-3 krotna przewaga liczebna nie pomaga mu za bardzo.

Kage
20-07-2012, 11:32
Teraz mam shogunat i samych wrogów tak juz zostanie ?

lukazus
20-07-2012, 19:02
Witam,
1) Kilka razy shinobi przeprowadził udany zamach na daimyo (shogunat) zabijając go a on nadal żyje
2) Co dają działania shinobi przeciwko armii wroga ? kilka razy to zrobiłem i nie odczułem efektów
3) Jak chce połaczyc dwie pełne oddziały to nie mogę, jedynie wymieniać jednostki przez co bronie miasta jednym oddziałem a atakujący laczy swoje, atakując mnie dwoma pełnymi. Jak temu zaradzić ?
4. Gram Chosokabe i w tej chwili mam sojusz z Shogunatem który posiada jedna prowincje :) , i wojne z trzema potężnymi rodami i tak sie zastanawiam czy muszę zaczynać od nowa - dyplomacja z nimi nie wychodzi a ich armie mnie masakrują

Pozdrawiam.

co do pkt3. to rozwiązaniem jest odpowiedź na pkt2. :D co opisał już Chaak. Sabotaż armii wroga i w następnej będziesz mógł podciągnąć własną drugą pod zamek i
mu od d*py wpaść :D tylko jeżeli dobrze zrozumiałem to będziesz musiał sabotować obydwie armie ale
2 wykwalifikowanych shinobi powinno podołać.

co do pkt.4 ja uwielbiam używać mnichów i buntować zaplecze przeciwnika, Kyushu to już rutynowo buntuje w całości, a raz tak Shimazu zlikwidowałem :D
Czyli: "kampa" w zamkach i mnisi na wroga - "to moje motto, dobre nie?" (ten film mi się nigdy nie znudzi :lol: )

Teraz mam shogunat i samych wrogów tak juz zostanie ?
jeżeli nie masz moda do podziału krainy to obawiam się, że tak pozostanie

Kot
20-07-2012, 21:17
Ten mod na podział krainy jakimś niewypałem jest,każdy tak i tak nadal wróg:P

Kage
20-07-2012, 21:46
Możecie podrzucić link do tego moda :?: (ale sprawnego) :D

karus73
20-07-2012, 22:26
na kompa jest dobra kawaleria. MOżna wystawić b. słabą armię z 2-4 lub więcej jednostek kawalerii i uciekać - grać na czas. Wygrasz bitwę b. słabą armią, a silną np. atakujesz zamek wroga - z drugiej strony; itd.

ten mod do podziału krainy jest w dziale modów ;) wystarczy tam wejść i ściągnąć.

adi
20-07-2012, 22:35
Jestem pewny ponieważ postawiłem tam 2 wykwalifikowanych shinobi i atakowałem co ture :D zraniłem go z 8 razy a zabiłem 3
oczywiście wcześniej zabiłem jego następców i oni zniknęli po śmierci

Moze to inny dajmio. W szogunie 2 nie mozna , nie miec dajmio.

Kage
20-07-2012, 22:53
Czyli zabijanie daimyo shinobi jest bezcelowe , chyba ze na jedna ture :)

Nie moge znaleźć na forum tego moda do usprawnienia shogunatu

nowy2142
21-07-2012, 03:39
W s2 można być bez daimyo. Przynajmniej gracz ma taką możliwość. Wtedy interesami rodu zajmuje się regentka.
I...
Po uj jakieś durne mody? Trzeba umieć grać, a nie ułatwiać sobie jeszcze bardziej rozgrywkę pomimo że gra się na easy.
Sojusz z jakimkolwiek klanem podpisany przed podziałem krainy obowiązuje przez tak długi czas że spokojnie da się pół japonii podbić. Za wysoki honor dajmio+technologię 20pkt do stosunków dypl. + podpisanie sojuszu daje około 150pkt na plus. Podział krainy daje nam -50 z tym że co turę ujemnych pkt przybywa. Aranżowanie małżeństwa daje +100 wtedy mamy na luzie +220 (zawsze jakieś inne + się znajdą). I żadne mody nie są potrzebne. Bot zrywa sojusz dopiero gry kontakty z nim spadną nam na około -20.

W ostatniej rozgrywce miałem po podbiciu kyoto 3 sojuszników. 2 trzeba było rozwalić bo stali mi na drodze. A takeda z ~11 prowincjami trzymał się mnie do końca gry.

adi
21-07-2012, 08:00
W s2 można być bez daimyo. Przynajmniej gracz ma taką możliwość. Wtedy interesami rodu zajmuje się regentka.
I...
Po uj jakieś durne mody? Trzeba umieć grać, a nie ułatwiać sobie jeszcze bardziej rozgrywkę pomimo że gra się na easy.
Sojusz z jakimkolwiek klanem podpisany przed podziałem krainy obowiązuje przez tak długi czas że spokojnie da się pół japonii podbić. Za wysoki honor dajmio+technologię 20pkt do stosunków dypl. + podpisanie sojuszu daje około 150pkt na plus. Podział krainy daje nam -50 z tym że co turę ujemnych pkt przybywa. Aranżowanie małżeństwa daje +100 wtedy mamy na luzie +220 (zawsze jakieś inne + się znajdą). I żadne mody nie są potrzebne. Bot zrywa sojusz dopiero gry kontakty z nim spadną nam na około -20.

W ostatniej rozgrywce miałem po podbiciu kyoto 3 sojuszników. 2 trzeba było rozwalić bo stali mi na drodze. A takeda z ~11 prowincjami trzymał się mnie do końca gry.

No regencja jest jak masz dzieci ale moja odpowiedz dotyczyla jego problemu;)Skoro zabija dajmio i pojawia sie nowy, to nie ma regencji i dajmio dostaje AI z kapelusza;)
Nie wszyscy graja na easy i na wiekszych poziomach trudnosci AI ma znacznie wiecej woja i jest bardziej nieustepliwe i agresywne:). Na legendarnym np. sam Takeda z kilkoma prowami potrafil miec kolo 20 tys. woja. Dodaj do tego kolejne wrogie AI. Poza tym te "plusy" z uplywem czasu maleja. Mod Darth ma chyba juz wbudowana poprawke i za podzial krainy dostajesz plus 100 :)A tak poza tym, to aranzowanie malzenstw nie jest zbyt czeste a i sojusze AI nie bierze latwo ;).

P.S.
Moje doswiadczenia opisuje na podstawie moda Darth, Trom 3, poziom legendarny.

nowy2142
21-07-2012, 14:23
No właśnie to co napisałem było na przykładzie ostatniej rozgrywki zakończonej na bardzo trudnym. Legendarny nie różni się niczym od bardzo trudnego poza ograniczeniami podczas bitwy i możliwością zapisu gry.
Ogólnie imo mod darth psuje grę ;]

Kage
21-07-2012, 20:31
Gram na normal , przed pokonaniem shogunatu nikt mnie nie lubił teraz jestem shogunem i u
Każdego mam jakieś 1300 na minusie i jest lipa straszna... Wróciłem ten plik moda do
Shogunatu ale nic się nie zmieniło widocznie nie działa po fakcie

aresdawidos
24-07-2012, 08:14
Witam. Moze mi ktos podpowiedziec, czy mozliwe jest ulepszenie pancerza i uzbrojenia w kuzniach, u platnerza itp w Shogunie 2? W innych Total War było tak, ze wysylalo sie jednostke do zamku gdzie byl platnerz i mozna bylo ją "przezbroić" a w Shogunie 2 nie udaje mi sie to, tylko nowo werbowane jednostki w takiej prowincji mają ulepszenie pancerza a juz posiadanych nie potrafię ulepszyc. Dzieki

legoras
24-07-2012, 08:22
I jest tak jak piszesz, tylko nowo z rekrutowane jednostki mogą mieć bonusy. Niestety.

Rostel123
24-07-2012, 19:38
No niestety : // Ale dobrze że jest tak bo lipnie by się grało jak dla mnie

zezeee
26-07-2012, 12:06
A ja mam pytanko, jak podnosic zadowolenie w prowincji Podbiłem prowincje z innym wyznaniem i strasznie mi dołuje, musiałem zwolnić z podatku ale to nie ma sensu. Następne pewnie też głupie pytanie, gdzie znaje statystyki takie jak zdolności dyplomatyczne. Czytałem forum i dużo się o tym mówi a nie wiem gdzie to sprawdzić. Ogólnie moja pierwsza gra z serii i jestem pod wrażeniem.

Rostel123
26-07-2012, 12:11
W pierwszym pytaniu daj Wojsko i Misjonarza czy jakoś tak do danej prowincji

karus73
26-07-2012, 23:09
atakując takie prowincje lepiej mieć już w pogotowiu mnicha lub misjonarza (czasem wódz może mieć zdolność, która poprawia lojalność/humory podbitych prowincji). Generalnie silna armia powinna uspokoić mieszkańców. Jak masz kasę to buduj klasztory/kościoły, zależnie od religii, którą wyznają twoi poddani. Z sąsiednich prowincji rozprzestrzenia się również wyznanie. Tu zależy od infrastruktury w miastach sąsiednich.
co do drugiego; w oknie dyplomacji. Tam zależnie od rodu pokazane są twe stosunki z danym klanem.

Jannek
04-08-2012, 16:11
Witam mam pytanie czy podczas rozgrywki można zmienić ilość wojska w oddziale ?

Tony Montana
04-08-2012, 21:40
Witam mam pytanie czy podczas rozgrywki można zmienić ilość wojska w oddziale ?

Wydaje mi sie, ze nie mozna. Prawdopodobnie musialbys zaczynac kampanie na nowo, tak przynajmniej bylo w starszych czesciach.

Witam, jestem nowy na forum. Mam pewien problem z Shogunem ( w ktorego dopiero zaczalem grac ), a konkretniej z zawieraniem traktatow handlowych. Jest to w mojej sytuacji praktycznie niemozliwe, kazdy napotkany klan, nawet te z ktorym mam swietne stosunki nie chce zawrzec ze mna traktatow o handlu. W okienku dyplomacji ich odpowiedz zawsze brzmi " Ta propozycja jest nie do przyjecia". Jeden raz, jakims cudem udalo mi sie zawrzec traktat z klanem z ktorym mialem swietne stosunki, ale w nastpenej turze dostalem wiadomosc o automatycznym zerwaniu traktatu ze wzgledu na pogarszajace sie stosunki , ktore de facto sie nie zmienily ! Moj klan na chwile obecna jest srednio znany, moj przywodca frakcji ma 4 pkt honoru, nigdy nie zlamalem zadnych umow dyplomatycznych, gram na poziomie srednim. Zupelnie nie wiem co mam robic, tym bardziej ze dochody z handlu przynosza spore zyski a ja caly czas borykam sie z klopotami finansowymi. Prosze o pomoc.

nowy2142
05-08-2012, 01:46
To czy bot chce handlować z tobą zależy również od tego jakie masz towary na sprzedasz (chyba). I czy nie jesteś wrogiem jego ziomka etc itp. Często również za handel chciałby abyś mu na start nieco zapłacił. Również inne klany starają się by przekonać twoich partnerów do zerwania umowy handlowej.

Tony Montana
06-08-2012, 11:12
Dzieki za pomoc, juz teraz co nieco bardziej ogarniam te umowy.
W miedzyczasie naszlo mnie jeszcze jedno pytanie. Pewnie moglbym znalezc na nie odpowiedz w samouczkach ale te dziwnym trafem mi nie dzialaja, dlatego postanowilem was jeszcze troche pomeczyc :) . Mianowicie , czy jezeli w danym miescie mam niedobor zywnosci na poziomie -1 ( budowle zuzywaja wiecej niz farmy sa w stanie wyprodukowac) ale w skali calego rodu posiadam pewne nadwyzki, to czy te nadwyzki uzupelnia niedobor w tym miescie? I czemu tak wogole sluza nadwyzki na poziomie calego klanu?

nowy2142
07-08-2012, 07:04
Tak.
To ile ogólnie wszystkie prowincje produkują żywności liczy się dla całego klanu. Prowincja może mieć niedobory żywności np -1 ale inna ma nadwyżki +1 to wychodzisz na 0.
Im większe nadwyżki tym większy rozwój prowincji co turę. I również warto mieć nadwyżki jedzenia gdy podbijesz jakąś prowincję która sama nie potrafiła by się wyżywić.

karus73
08-08-2012, 22:58
jeśli na raz postawisz więcej farm zwiększających amku to możesz dostać dodatkowy profit w postaci +5 do amku i sporo kasy; czas chyba z 8 tur (lub 4, nie pomnę teraz)

Masud
19-08-2012, 12:35
Generalnie cierpię na brak generałów :) - tzn. nie mam nawet tych 4 żeby wszystkie stanowiska obsadzić( łącznie z synami dajmio). Czy oprócz tego że gra sama proponuje najęcie jakiegoś lub poprzez walkę odziałem bez generała "pojawienie się wybitnej jednostki" ( ma ktoś sposób by szybko wywołać pożądany efekt ? ) istnieje jakaś sztuka dzięki której można rekrutować generałów ?

Oprócz tego jeden z moich generałów (4*) popełnił seppuku - to jest zdarzenie losowe czy może są tego jakieś przyczyny, spokojnie blokował wroga flotę i nagle dostał załamania nerwowego :D ?

nowy2142
19-08-2012, 14:09
To sepuku to chyba rzadkie losowe wydarzenie. Dowódca dostaje cechę niehonorowy lub coś w ten deseń. Szanse na to zwiększają jego wielkie sukcesy przez które robi się bardziej chciwy i pyszny ;].
By mieć więcej generałów możesz próbować przekupić innych dowódców służących już jakiemuś klanowi. I częściej będziesz pytany o to czy chcesz przyjąć służbę jakiegoś zamożnego typka jeśli będziesz miał częściej na początku tury wymaganą ilość koku. Przynajmniej tak mi się zdaje, bo czasem to tych propozycji tyle dostaję że aż mnie to drażni.
Zresztą obsadzenie 4 stanowisk nie jest konieczne więc w czym problem.

Masud
19-08-2012, 20:20
Normalnie nie chcę mieć wakatów w firmie która ma opanować Japonię :) - zawsze to jakieś bonusy, poza tym przyjemność z rozwoju generała.
Ta koncepcja z koku ciekawa, ale miałem non stop ponad 20k kasy i propozycji nie było.... chyba że ilość generałów jest powiązana z ilością prowincji - to się zaraz sprawdzi empirycznie tzn. teraz mam mało funduszy, mało generałów i wiele prowincji :)

Memnon[pl]
21-08-2012, 00:27
Mozesz tez probowac jedna i ta sama armia(bez gen) czesto walczyc i to z przewazajacymi silami wroga.Czesto po kilku takich wygranych dostajesz komunikat iz jeden z twoich dowodcow wyroznil sie na polu bitwy i czy chcesz go awansowac...

ezio890
21-08-2012, 12:33
Mam taki problem gdyż jak gram odą to nie mogę szkolić Ashigaru z długimi yari a mam plac ćwiczeń i obóz?

nowy2142
21-08-2012, 12:56
A masz dlc sengoku jidai?

ezio890
21-08-2012, 13:04
Nie

ezio890
21-08-2012, 13:07
I mam jeszcze jedno pytanko które dlc bardziej polecacie Ikko-Ikki czy Harroti?

JanHetman
21-08-2012, 16:07
Długie yari odblokowują się dopiero po kupieniu Sengoku Jidai.
Ikko-ikki jest lepsze. ;)

cpt_scp
21-08-2012, 23:32
Od dłuższego czasu zbierałem się do zakupy Shoguna i raczyłem oczy wszelkimi recenzjami, zwiastunami itd. Ale w tym momencie szalę przechyliły dwa znalezione w sieci zwiastuny dotyczące gry multiplayer.
Moje pytania dotyczy właśnie tego trybu. Czy jako kompletny nowicjusz mam szanse na czerpanie zabawy z gry? Czy nadal można zaobserwować pojawianie się nowych graczy, czy spotyka się głównie starych wyjadaczy, z doświadczonymi dowódcami? A z kolei, jeśli match-making polega na dobieraniu dowódców o podobnym poziomie doświadczenia, to czy mam szanse na grę z kimkolwiek (w sensie czy nadal są początkujący)?

Masud
22-08-2012, 06:14
Jestem :) - chociaż mnie do zakupu skłoniła cena ( 25 ZŁ )

Czy DLC można kupować tylko na steam, czy może są gdzieś jeszcze + bardziej atrakcyjne cenowo

karus73
22-08-2012, 11:50
ja na alegroszu kupiłem, nie bawiąc się paj-palem.itp

Chaak
01-12-2012, 02:22
Wie ktoś może gdzie mogę sprawdzić szybkość jednostek? Jestem pewien, że kiedyś gdzieś to widziałem, nie mogę sobie przypomnieć gdzie, a jest mi to dość niezbędne.

krzych
22-12-2012, 16:01
Dla zaawansowanych graczy Shoguna to pytanie wyda zapewne się śmieszne, ale ja dopiero zaczynam przygodę z krajem kwitnącej wiśni stąd moje pytanie - czy budując jakiś budynek np stajnie który umozliwia werbowanie jednostek już na tym etapie oraz daje możliwości zwerbowania innych jednostek ale warunek trzeba posiadać np.konie bojowe (co posiadam) ale również np Plac ćwiczeń, lub inne budynki. To czy te budynki muszę rozbudować w tej osadzie czy mogę w innej (liczy się posiadanie budynku na całym moim terenie czy w danej prowincji) Moje pytanie jest stad iż nie ma miejsc (parceli) by móc akurat w tej prowincji zbudować to co jest wymagane by daną jednostkę móc rekrutować. Jak by mi mógł ktoś z Was wyjaśnic jak należy podejść do tego tematu. Dzięki

Dicwer
22-12-2012, 16:10
Budynki muszą być w tej samej prowincji, ale zasoby takie jak np. konie bojowe mogą pochodzić z dowolnej prowincji, a nawet z importu.

maykel
30-01-2013, 00:12
jak zmusic swojego wasala do wojny przeciwko mojemu wrogowi?

odbijajac miasto utworzylem wasala, ale pomimo aktualnie toczonej mojej wojny z innym klanem nic sobie z tego nie robi. musze go przekupywac lub zastraszac jak kazdy inny klan. w empire byla opcja 'wezwij sojusznikow'. ktos natknal sie na cos podobnego? jakakolwiek mozliwosc wezwania wasala do wojny?

nowy2142
30-01-2013, 05:06
Jest opcja w oknie dyplomacji "zażądaj dołączenia do wojny" lub jakoś tak. Jak nazwa wskazuje możesz tam oferować jak i żądać przyłączenie do wojny. Nie powinno być problemów. I chyba wasal turę czy dwie później i tak przyłącza się do wojny?
Btw na bardzo trudnym i legendarnym poziomie trudności nie ma co tworzyć wasali. Po podziale krainy szybko pogorszą ci się z nimi relacje i staną przeciwko tobie.

maykel
02-02-2013, 07:10
mialem wlasnie dziwna i nielogiczna sytuacje z daymio.

chcialem pozbyc sie wlasnego daymio, posiadajac juz pelnoletniego nastepce. podczas prawie wygranej bitwy wypuscilem go samego na jednostke wroga, 40 z 40 ludzi w oddziale daymio zginelo. po bitwie podsumowanie wskazalo, ze zachowala sie 1 osoba z oddzialu, tzn dokladnie pan ktorego nie chcemy. czy to normalne, czy jakis bug? w kazdym razie zupelnie nielogiczne. poziom trudnosci normal.

Chaak
02-02-2013, 12:11
Nie pamiętam, czy w Shogunie też to było, ale w poprzednich TW jakaś część poległych była uleczana po bitwie.

pawelk198604
07-02-2013, 18:03
Niedawno ponownie zainstalowałem Szoguna 2 Miałem początkowo małe kłopoty techniczne, prawdopodobnie spowodowane tym że niedawno zainstalowałem Windows 8. Ale wracając do meritum, nie grałem Shoguna 2 od dłuższego czasu, ostatni raz grałem parę miesięcy ale to był "Zmierzch Samurajów" w podstawkę nie grałem jeszcze dłużej.
Chciałbym wiedzieć w którym miejscu na mapie Europejski okręt handlowy, stworzyłem całkiem okazałą flotę i tylko tego brakuje mi do kolekcji:-)
Raz kiedyś udało mi się tego dokonać, co prawda wykorzystałem do tego stojące nieopodal jednostki sojusznicze, ale zdobyłem okręt i achivment, co prawda straciłem wtedy prawie caluśką flotę, ale tego dokonałem :D
Teraz chciałbym to powtórzyć moja flota składa się z kilku statków z łucznikami oraz kilku Bunę po 80 samurajów, mam też jednego generała który specjalizuję się w bitwach morskich.

Aztec
07-02-2013, 18:41
Statki te wypływają z zachodu( zostaniesz o tym uprzedzony) i obierają jedną z dwóch dróg, po północnej lub południowej stronie Japonii. Najlepiej wysłać kilka mniejszych statków, które będą patrolowały wybrzeża i gdy zauważysz statek wtedy próbuj go zdobyć większą ilością statków.

Ravoner
10-02-2013, 15:18
Elo. Chce kupic gamebook-a Shogun 2 ale nie wiem ktorego. Czym sie rozni Shogun 2 od Shogun 2 Zmierzch Samurajów?

Reznow45
10-02-2013, 15:40
Shogun 2 to podstawowa wersja gry, a Zmierzch Samurajów jest dodatkiem do gry (chociaż w praktyce przez ilość zmian zasługuje na miano samodzielnej gry - kontynuacji).

gelo441
22-02-2013, 10:14
Witam! Jaka konnica jest dobra na łuczników i do walki. Nie do walki - że tak powiem - bezpośredniej, tylko do ataków od tylu. Przypuśćmy - piechotą uderzam na piechotę, a konnicą szybko okrążam ich armię i atakuję ich z tyłu, z dwóch stron. I co muszę mieć , żeby ich zwerbować? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Samick
22-02-2013, 11:12
Lekka jazda - niezbyt silna, ale szybka. Osobiście werbuję jazdę z yari, bonus do szarży sprawnie nadwyręża nie tylko stan osobowy atakowanej jednostki, dodatkowo osłabia morale. :)

JanHetman
22-02-2013, 19:13
Do rozwalania wrogich łuczników zdecydowanie najlepsza jest lekka kawaleria - tania, zwrotna, a łuczników położy zapewne z łatwością (radzę jednak unikać ich strzał, atakować od tyłu).
Pozdrawiam

przemek002
24-02-2013, 19:02
Hej, mam mały problem. Gram Chosokabe, zbudowałem w stolicy nanbański port handlowy, chce przejść na chrześcijaństwo, ale nie mogę tego w żaden sposób zrobić. W oknie rodu, obok dajmio nie ma żadnego suwaka, żadnej ikony, nic (nie licząc tych trzech ogólnych jak włączenie pomocy, encyklopedia i menu). W stolicy mam już chrześcijaństwo na poziomie ok 13%, jednak nadal nie mogę zmienić wyznania (a przynajmniej nie wiem jak). Wie ktoś może dlacego tak jest, co z tym zrobić?

EDIT:

Wyjaśnione, aby można było przejść na chrześcijaństwo, ta religia musi mieć w prowincji conajmniej 15% wpływów

maxcezar5
27-02-2013, 16:19
Który odział najlepiej spisuje się w walce wręcz samuraje z katanami, naginatami, yari czy mnisi wojownicy?(chodzi mki o walke z kompem;poziom trudności legendarny)

legoras
27-02-2013, 16:42
Yari z tej paczki są najsłabsi w walce wręcz. Samuraje z Katanami a z Naginatami.. tutaj według mnie Katany wygrywają nieznacznie, ale jednak.

Jednakże w ogólnym rozrachunku Mnisi rozwalają wszystkich - w końcu kosztują więcej +33% większy koszt utrzymania. No i, i ich "okrzyk bojowy". Potrafi zdziałac cuda.
Ogólnie mnisi to - największy atak, największa obrona, największe morale i w morałach to bonus aż 50%!. Ich wadą jest jednak koszt utrzymania + słaby pancerz przeciw łucznikom -
(W Shogunie jednostka może mieć 1000 punktów życia, (jest taka funkcja) + 10000 punktów pancerza to rusznica ich rozwala jak jednostki ashigaru, moje testy...) Wiec pancerz zdaje się prawie tylko przeciw łucznikom.

A w walce wręcz pancerz nie ma aż takiego znaczenia(przy różnicach takich wartości, czyt. +/- 3. Bardziej liczą się punkty obrony. No i mnisi maja bonus przeciw kawalerii.

Od siebie dodam, za to iż samuraje z Katanami dają więcej frajdy (wygląd, animacje zabijanie, w końcu to Samuraje z nie Mnisi :mrgreen: )

Chaak
27-02-2013, 17:08
Zapomniałeś o najlepszej jednostce przeciwpiechotnej, czyli samurajach z no-dachi. Samą szarżą zabijają sporo żołnierzy przeciwnika, ale lepiej ich nie trzymać w zwarciu tylko wycofać, wpuścić samurajów z katanami i szarżować następnych. Poza tym mają "banzai" dające im bonusy do szarży i ataku oraz niezłomne morale. Do tego jeszcze prawie pancerza nie mają więc trzeba czymś łuczników wroga zająć, ale dobrze dowodzeni przebiją się przez każdą inną piechotę.

maxcezar5
27-02-2013, 17:45
(W Shogunie jednostka może mieć 1000 punktów życia, (jest taka funkcja) + 10000 punktów pancerza to rusznica ich rozwala jak jednostki ashigaru, moje testy...) Wiec pancerz zdaje się prawie tylko przeciw łucznikom.

Co to za funkcja?
Czy opłaca się przyjmować chrześcijaństwo?

Reznow45
27-02-2013, 18:03
Czy opłaca się przyjmować chrześcijaństwo?
Kwestia sporna, ja jednak przyjmuje. Na początku są problemy (bunty ludności, itp),ale gdy już rozwinie się prowincje z portem nanbańskim, to ma się do dyspozycji Ashigaru z rusznicami i europejskie okręty handlowe (świetnie radzące sobie z normalnymi okrętami) oraz można szkolić kapłanów, co niweluje rebelie ludności.

maxcezar5
27-02-2013, 18:05
Do tej pory również przyjmowałem chrześcijaństwo, ale nie byłem pewny czy się opłaca

gelo441
17-03-2013, 10:37
Witam! Mam denerwującą sytuację. Gram na łatwym poziomie, chociaż, jeśli chodzi o np. bitwy, na pewno poradziłbym sobie, przynajmniej, na średnim, jak nie na wysokim poziomie. Jednak jestem zmuszony grać na łatwym, ponieważ nie radzę sobie z utrzymaniem porządku w miastach. Głównie chodzi o niedobór żywności, religię (zostaję przy buddyzmie), ale poniekąd też świeżo zdobytymi prowincjami (tego ostatniego problemu nie ma na łatwym poziomie - zdobywam, zwalniam prowincję z podatków i podbijam dalej, nawet nie zostawiam garnizonu):

1. jak gospodarujecie rolnictwem? Ja sobie tak myślę, że można by było rozwijać głownie rolnictwo, ale wtedy nie będę miał ulubionych jednostek mnichów-wojowników, no dachi, jazdy z katanami. To co? będę grał yari ashigaru?! Z tego co mi wiadomo rośnie zapotrzebowanie na żywność wraz z rozwojem zamków. Ja to tak rozumuje - poziom wyżej zamku, to poziom wyżej rolnictwa lub budynki typu giełda ryżu (na które zresztą brakuje mi miejsca w fortecach, a budynki rolnicze brakuje mi po prostu pieniędzy na średnim i wysokim poziomie). Na tej zasadzie polegam na łatwym poziomie, a na średnim brakuje kasy - ALE JEST ZA ŁATWO!!! Powiedzcie mi , jakie budujecie budynki, grając chosokabe lub shimazu? Tylko darujcie sobie nazwy prowincji. Chodzi mi o to , jak mieścicie i, czy mieścicie giełdę ryżu. Bo np. wybuduję stajnie, dojo szermierzy, świątynia buddyjska (świątynie obowiązkowo w każdej prowincji) i dalej nie mam kasy , żeby rozwijać zamek, bo mam całą armię żołnierzy na wojnie.

2. Czy, przyjmując chrześcijaństwo (co, moim zdaniem, jest ostatecznością i decyzją ujmującą na godności gracza:) ), będę mógł mieć ulubionych mnichów wojowników, czy już nie będę mógł budować świątyni buddyjskiej. Tak sobie myślę, że nawet jeśli tak, to będzie nieporządek w prowincjach.

3. Jeżeli zdobędę tą główną prowincję (zapomniałem jak się nazywa, chyba kyoto), to podobno wszyscy wypowiedzą mi wojnę, a co zrobią moi wasale i sojusznicy, którzy są ze mną zaprzyjaźnieni?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Aztec
17-03-2013, 11:02
1. Po prostu trzeba zachować równowagę pomiędzy poziomem zamków w królestwie, a poziomem gospodarstw. Tak jak mówisz kolejny poziom zamku to kolejny wydatek na żywność, więc jeśli nie masz wystarczających zasobów żywności nie buduj kolejnych poziomów do czasu rozbudowy gospodarstw, które są w każdej prowincji więc nie mają wpływu na pozostałe budynki w miastach.
Grając Chosokabe zbudowałem sobie silne zaplecze gospodarcze na wyspie, zapewniłem sobie nadwyżkę żywności , i dopiero wtedy ruszyłem dalej na podbój, a jednostki i tak miałem, oczywiście nie całe armię samurajów, ale wystarczające by walczyć. Shimazu taka sama strategia.
Z tego co mówisz to nie masz pieniędzy bo zwalniasz prowincję z podatku, zamiast utrzymać w nich porządek i dopiero ruszać dalej. Czasem blitzkrieg to nie najlepsze rozwiązanie. Jeśli nie będziesz miał odpowiedniego zaplecza gospodarczego to gdy Shogun uzna Cię za niebezpiecznego nie będziesz miał szans, no chyba że grasz na modach, które poprawiają dyplomację.
2.Przyjmując chrześcijaństwo tracisz możliwość szkolenia mnichów
3. Zaatakują Cię również, w modach np: DarthMod ten system został naprawiony i nie ma już tego bezsensownego rzucania się wszystkich na Ciebie.

Kot
17-03-2013, 11:21
1.Ja robie tak,że na początku podbijam prowincje po prostu,nie rozbudowywuje zamku w ogóle.W tym czasie,jak podbijam to ulepszam gospodarstwa i drogi.Nazbiera sie odpowiednia ilość jedzonka,to ulepszam zamek,i tak dalej.Jednakże warto (z powodu braku kasy) tworzyć miasta handlowe,czyli wyznaczać jedno miasto nadmorskie,zbudować im port,targ itp.aby duże przychody generowały.Co do tego portu,to raz zrobiłem tak,że w jednym z takiego typu miast wyznaczonych przeze mnie,wybudowałem port nan ban,oraz świątynie buddyjską aby nie rozszerżało sie chrześcijaństwo.A co to daje? M.in wyższy dochód z handlu oraz jeden szlak handlowy więcej.Co do jedzenia,to warto zainwestować(a wręcz to konieczność) w tą sztuke,która pozwala na budowe pól tarasowych.
2.Tracisz możliwość.
3.Wszyscy cie zaatakują,bez wyjątków(chyba że multi,to cie twój kolega do gry nie zdradzi).

maykel
24-03-2013, 19:48
o handlu

jak mozna odblokowac szlaki handlowe tzn podpisac nowe umowy handlowe w oknie dyplomacji? mam ciagle wszystkie zablokowane poza pierwszym szlakiem ktory stworzylem. w podpowiedziach mam info, ze nie mozna utworzyc nowych szlakow handlowych z miasta w prowincji ojczystej.

o co chodzi? co trzeba rozbudowac?

Reznow45
24-03-2013, 22:56
Masz za mało portów, te które masz są przeciążone, jeśli chcesz nowe - zdobądź prowincje z nimi.

maykel
25-03-2013, 00:00
mam inna prowincje z wioska nadbrzezna. jesli dobrze rozumiem mechanike gry, to nalezy

1 rozbudowac porty, bo kazdy kolejny poziom daje mozliwosc szlaku handlowego
2 opcja to faktycznie zdobywac prowincje, z tym ze wioska nadbrzezna nic nie daje, tez trzeba rozbudowac do co najmniej portu
3 istnieje jakas inna mozliwosc?

a co oznancza info, ze porty w twojej prowincji macierzystej sa maksymalnie obciazone? handluje sie wylacznie przez stolice rowniez droga morska? bo jesli tak jest, to nie warto rozbudowywac portow w innych prowincjach.

bushido
25-03-2013, 09:00
każdy poziom wioski nabrzeżnej daje 1 szlak handlowy, ostatni poziom np miasteczko nanban daje 2 chyba. dobrze myślisz musisz jak wyżej napisałem rozbudować wioskę i wtedy zaczynać handel, handlujesz w różnych prowincjacach , tylko pamiętaj że w razie wojny często ai blokuje ci flotami kasę z nich trzeba pilnować :-) info takie wyskoczyło dlatego że pewnie nigdzie indziej nie miałeś rozbudowanego portu i tylko stamtąd ci liczył szlaki handlowe. może pomogłem :-)

Reznow45
25-03-2013, 19:47
1. Im bardziej rozudowany port, tym większe dochody i więcej potencjalnych szlaków (czyli opłacalne dla ciebie)
2. No to wiadomo, musisz zainwestować, jeśli nie ma portu to go zbuduj, jeśli jest to od razu szukaj potencjalnych klientó handlowych
3. Przeciążenie oznacza,że port nie może obsługiwać innych szlaków handlowych niż te istniejące

zyraf
28-03-2013, 16:06
Witam

Znów wróciłem do TW i znów po tygodniu odbija mi się czkawką.....a mianowicie mam problem z przygniatającą liczebną przewagą komputera...
Gram na poziomie bardzo trudnym i o ile w bitwach, żadnej filozofii w oklepywaniu komputera nie ma (to jest jeden wielki absurd....) to z grą na mapie kampani to są jakieś jaja. Komputer ma taką przewagę liczebną wojska, w dodatku flotę i rozwinięte miasta, że mózg w poprzek staje. Moje pytania:
Jak to możliwe, że on utrzymuje finansowo takie armie?
Skąd taka zdecydowana i szybka przewaga w jakości jednostek?
Jak skutecznie zarabiać aby przychód pozwalał na utrzymywanie solidnej armii? Ja mam ledwo dwie a komputer "z krzaków" wyciąga dziesięć...ja mam 7 prowincji a komp 3...
Czy poziom trudność wpływa jedynie na liczebną przewagę?

Aztec
28-03-2013, 16:14
Poziom trudności wpływa na bonusy dla AI, na samo AI nie. (dzięki Salvo :D). Niestety poziom trudności w sposób absurdalny wpływa też na możliwości produkcyjne kompa na mapie kampanii, przez co po pewnym czasie i toczeniu masy bitew gra może nużyć, zwłaszcza, że efekty tych bitew są żadne. Może poszukaj modów, które wyrównają szanse, polecam DarthModa

zyraf
28-03-2013, 16:33
Czy mógłbyś napisać co więcej na temat modów?
zawsze tego unikałem i bałem się tego jak diabeł krzyża....

natomiast grana poziomie bardzo trudnym jest abstrakcyjna...zero myślenia jedynie liczebna przewaga na którą siłą rzeczy nie ma mocy....

Aztec
28-03-2013, 17:07
Mody jest to forma poprawek stworzonych przez zdolnych graczy, chcących ulepszyć grę do wyższego poziomu. Naprawdę dużo do gry wnosi ten mod:
http://www.moddb.com/mods/darthmod-shogun-2, poprawia balans oraz AI, usprawnia dyplomację po zdobyciu Shogunatu, a w ostatnim czasie zmienia również graficznie wygląd jednostek :) By ocenić zmiany jakie zachodzą w grze musisz sam go przetestować. Na stronie, którą Ci podałem są własnie zmiany wprowadzone przez mod.

Modów nie należy unikać wręcz przeciwnie, podstawową wersją gry traktować jako pierwszą część instalatora modów :lol:

zyraf
28-03-2013, 20:56
Jak to się instaluje ?

Edit już mam

kurka albo ja jestem jakiś wybredny albo co...po 5min grania z tym modem jest gorsze niż bez...jakieś beznadziejne kolorowe tło na symbolu jednostki, sztucznie powiększone garnizony i absurdalnie zwiększona liczba jednostek :shock:
o dźwięku, który nie trzyma się kupy nie wspomnę...strzelają z łuków a dźwięk salwy jakby sto armat waliło :?

zobaczymy jak to dalej wygląda ale pierwsze wrażenie gorsze niż wersja łysa bez modów - tam to komp przez pączkowanie się mnożył jedynie...

edit
z dźwiękiem sobie poradziłem ale ta ilość jednostek i garnizon to jakaś abstrakcja....jeszcze 10 tury nie ma a bitwa już na kilka tysięcy, ja wiem że kitajców jest ponad 1mld :D ale tu ktoś ostro przesadził

Aztec
28-03-2013, 22:12
W opcjach da się zmienić ilość jednostek w oddziałach :)

zyraf
30-03-2013, 22:22
Niestety sam nie doszedłem do tego jak zmienić to w opcjach a strasznie mnie irytuje taka ilość żołnierzy - zero w tym logiki tworzenie tak abstrakcyjnie wielkich oddziałów....jakoś ten mod mi nie leży...totalna głupota zwiększanie garnizonu, tło na fladze jednostki też powoduje większy oczopląs, pozmieniana nauka...nic na plus nie dostrzegłem w zachowaniu komputera :/
Mógłbyś wypisać mi plusy na korzyść moda ? bo może ja po prostu tego nie dostrzegłem i nie potrzebnie się zraziłem tym garnizonem i ilością żołnierzy.

Wersja bez moda to jakaś komedia jeżeli chodzi o przewagę liczebną komputera, natomiast mod zupełnie wywraca grę do góry nogami a nie zauważyłem, żeby na polu bitwy komputer był mądrzejszy i robił cokolwiek innego niż frontalny atak.

Po raz kolejny dałem się zrobić w balona i kupiłem TW z nadzieją, że po za grafiką będzie to ciekawe wyzwanie strategiczne a tu klops albo bije komputer jak chce albo na poziomie bardzo trudnym komputer "używa kodów na klonowanie" jednostek i taka jego przewaga eh :(

Może Rome TW II będzie jakiś bardziej ogarnięty ;)

Aztec
30-03-2013, 23:12
http://www.moddb.com/mods/darthmod-shogun-2

W sumie to tu są wypisane zmiany jakie wprowadza mod, niestety Ty część zmian, które wprowadza mod uznałeś za złe :D No ale to Twoja opinia :)

zyraf
03-04-2013, 22:25
Pograłem na tym modzie trochę i cóż do ilości jednostek można się przyzwyczaić chociaż uważam dalej, że to zdecydowanie za dużo.
Garnizon ma swoje plusy i minusy...często samym garnizonem obronię się przed całą armią przeciwnika. Na pewno poprawiła się grywalność czyli komp nie ma sztuczenj przewagi liczebnej.

Pierwsze negatywne odczucie było podyktowane kilkudniowym przyzwyczajeniem do wersji bez modów.

Irytujący jest natomiast fakt, że jeden statek może zablokowac port....miasto ma własny garnizon a port już nie?

Mam problem również po zdobyciu zbyt dużej ilości prowincji...zostaje jakimś legendarnym fajterem i wszyscy chcą mnie bic i wypowiadają mi wojnę co jest absurdalne bo turę wcześniej otrzymuję +100 do stosunków dyplomatycznych za tą legędarnośc i każdy mnie uwielbia lub przynajmniej deklaruje przyjaźń....

zyraf
05-04-2013, 19:03
pomożecie?

za dużo mam przeciwników...w zasadzie militarnie ciężko jest ale jeszcze jakoś....te blokowanie portów jednym statkiem całkowicie mnie dobija... :(

Reznow45
06-04-2013, 22:38
Postaraj się zawrzeć pokój choć z kilkoma z nich, nawet za cenę ustępstw. Zrób na każdy morski rejon jakąś flotę do niszczenia takich pojedynczych okrętów. Powinno pomóc.

iluminat1990
07-04-2013, 23:05
hej,
Gram w Shoguna od niedawna. Jestem w trakcie drugiej kampanii kierując Date. Granie jest poezją do czasu "podziału krainy", która zmienia kampanie w nieustanną sieczkę ze spamem pełnych chorągwi wrogów. Czy jest jakiś mod , który usuwa, zmienia lub znacząco zmniejsza skutki "podziału krainy"? Mod , w którym można przez całą kampanię prowadzić w miarę logiczną dyplomację? Nie jestem w stanie już znieść tej bezsensownej nawalanki, więc będę wdzięczny za pomoc.

nowy2142
08-04-2013, 02:40
Jakieś tam mody to zmieniają. Pewnie na wierzchu steam workshop leżą...
Anyway shogun bez modów od poziomu easy do very hard nie jest specjalnie trudny. W długiej jak i krótkiej kampanii masz kupę czasu by przygotować się na podział krainy. Przed "wywołaniem" tego podziału daj sobie trochę czasu na zorganizowanie oddziałów.

Arnold
15-04-2013, 22:53
Siema,

po długiej absencji zacząłem sobie pykać w S2Tw. NIe wiem czy jest w ogóle sens na poważnie brać się za multi, graczy jak na lekarstwo, więc może ktoś mnie oświeci.

Natomiast, jak ktoś ma czas prosiłbym o prześledzenie tego repa. Interesuje mnie moment, gdy przeciwnikowi zostaje genek i jedna naginata, sama końcówka. Nagle moja banda zaczyna panikować i ucieka (1 ashigaru, katana i loan swordy; oraz stojące loan swordy i katana trochę dalej). NIe rozumiem tego. Skopany moduł morale? Jakiś skill przeciwnika? Czy oszustwo? Proszę o rozjaśnienie. W sumie moja pierwsza porażka, trochę demotywujące :/

http://www.speedyshare.com/TTXYR/M-Av-1st-Loss.replay

Krzepki1
03-05-2013, 09:44
Witam.
Kupiłem JW. Po pewnym czasie, ponieważ mam tylko kampanię ze Zmierzchu, zapragnąłem reszty. I tu niespodzianka... Muszę kupić podstawkę w całości... Mimo że pojawia się komunikat że mam Shogun2, nie mogę kupić tylko kampanii... To tak ma być? Czy coś nakręciłem?

Ensis
03-05-2013, 09:45
Tak ma być.

Krzepki1
03-05-2013, 18:39
No to trudno... Dzięki za odpowiedź :-)
Jeszcze jedno pytanie w takim razie.
Zanim wydam kolejne pieniądze chciałbym wiedzieć, czy w podstawce i w Rise jest mniej broni palnej a więcej walki wręcz?

Aztec
03-05-2013, 19:05
Tak, jest praktycznie sama walka wręcz oraz łuki :)

Krzepki1
03-05-2013, 19:19
Dziękuję :-)

jesdaff
13-05-2013, 20:15
Cześć.
Gram rodem Shimazu na poziomie normalnym bodaj.
Do pewnego momentu osiągnąłem około 16 prowincji i do tego kilka zhołdowałem.
W pewnym momencie wypowiedziałem wojnę Szogunatowi Ashikaga, żeby w końcu zdobyć to Kioto i zostać szogunem. Co ciekawe szogun nie wypowiedział mi ogólnej, totalnej wojny, tylko ja sam z nim 'prywatnie' się próbowałem. Doszło do bitwy, ja wygrałem, zdobyłem Kioto i tu pojawia się problem, bo nie ma żadnej informacji że zostałem Szogunem. Ashikagi też nie ma i w ogóle nic nie ma, reszta rodów wojny też mi nie wypowedziała i jak na razie w miarę gitara. Poza faktem, że w stosunku pokazał mi się realm divide.
O co chodzi?

Aztec
13-05-2013, 20:36
Nie jestem pewien ale Kyoto trzeba utrzymać przez jakiś czas by zostać Shogunem.

legoras
13-05-2013, 21:01
4 tury dokładniej.

matatiah
14-05-2013, 05:50
Witam.
Otrzymałem dwa kody rabatowe na Shoguna 2. ;)
Czy ktoś jest w stanie odczytać ważność kodu? Cytat: 1369328400 ?
Z góry dziękuję

BLooDek
14-05-2013, 06:28
Posiadasz go w ekwpinku steam, na mejlu czy gdzie?

matatiah
14-05-2013, 06:45
W ekwipunku.

BLooDek
14-05-2013, 14:42
http://i.imgur.com/8eZ6S1b.jpg Jeżeli klikniesz na przedmiot w ekwipunku, to wyświetli ci się taka informacja (tylko oczywiście z odpowiednim tekstem o zniżce i tak dalej) i jeżeli tam nie ma nic o dacie wygaśnięcia to oznacza, że masz nie ograniczony czas.

Guminbear
19-05-2013, 16:37
siogunem zostaniesz za 4 tury, jak powiedział Legoras.

A co do tej wojny to, kiedyś miałem błąd, że jeszcze jedna prowincja i wojna totalna to podbiłem Kioto. Chociaż podczas dyplomacji było napisane -95 Podział Krainy, to nikt mi nie wypowiedział wojny do końca gry, nie było żadnego filmiku. Nic. Maszerowałem przez całą krainę i jedynie walczyłem z tymi klanami, które spotkały moją armie. Więc jeśli też nie będziesz miał filmiku to możliwe, że masz podobny błąd.

gelo441
30-05-2013, 16:06
Witam! Jak w temacie oraz co się stanie, gdy zdobędę całą japonie - czy skończy się gra? Kiedy gra się wyłączy? Chodzi mi o to by grać jak najdlużej, nawet gdy skończę kampanię. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

walot92
30-05-2013, 17:40
Dostaniesz komunikat że udało ci się spełnić wymagania kampanii przed tym i tym rokiem i czy chcesz dalej kontynuować czy chcesz skończyć. Jeśli będziesz kontynuować to dalej sobie może bez problemów i ograniczeń podbijać prowincje

Snipe
06-06-2013, 21:46
Jak poprawić sobie w miarę tanim kosztem stosunki z innymi klanami? Powiedzmy że kilka razy zaatakowałem graczy z którymi miałem wcześniej traktaty :roll: no i teraz prawie wszystkie klany są dla mnie wrogie.Jest na to jakiś sprytny sposób?

Shane
07-06-2013, 06:25
zrywanie traktatow daje olbrzymie kary,nie na to sprytnego sposobu

Snipe
07-06-2013, 07:06
Czy te kary zmniejszają się z czasem tak jak w Empire?

Burn.
12-06-2013, 10:29
Czy ktoś może wygrał bitwę pod Sekigahara? U mnie za każdym razem Shimazu nie dołącza się do bitwy a Hideaki staję po stronię Tokugawy :(

Aztec
12-06-2013, 13:38
Bo tak ma ta bitwa wyglądać,

Shimazu dołączą w końcu do bitwy, a Hideaki stanął po stronie Ieyasu pomagają armii wschodu zwyciężyć.

Burn.
12-06-2013, 17:56
Yhym, ale jeśli można wiedzieć kiedy Shimazu dołączą? Jak rozegrałem 3 razy tą bitwę i za każdym razem zero reakcji z ich strony.

Aztec
12-06-2013, 20:51
Nie pamiętam dokładnie, być może związane jest to z pojawieniem się wrogów blisko ich pozycji. Spróbuj przesunąć armie tak by wróg podszedł jak najbliżej wojsk Shimazu,

pepryk132
23-06-2013, 18:46
Witam mam zamiar za niedługo kupić grę Shogun 2 i chciał bym się zapytać o dwie rzeczy :

1.Czy w kampani multiplayer można grać walki gracz kontra gracz na mapie bitewnej

2.I czy w w kampani Multiplayer można grać w więcej osób niż 2 np.3,4,6

JanHetman
23-06-2013, 22:44
1. tak
2. nie

eldrad07
24-06-2013, 17:24
Wiem że to dziwne pytanie gram w Shoguna bardzo długo i nigdy nie spotkałem na mapie czarnego okrętu gdzie go znaleźć jakieś namiary bym prosił. Dzięki

Samick
24-06-2013, 19:31
Pojawia się to tu, to tam. Jest specjalny komunikat i trzeba wtedy pilnować gdzie się zjawi. W późniejszym etapie zazwyczaj jest częścią floty któregoś z rodów.

Lectre
29-07-2013, 19:22
Podpowie mi ktoś, dlaczego AI zrywa ze mną umowy handlowe?
Kupiłem Shoguna w sobotę, gram Shimazu na najniższym poziomie trudności. Mam +/- 20 turę, i w ciągu trzech kolejnych tur moi partnerzy handlowi zerwali ze mną umowy handlowe, pomino tego, iż ze wszystkimi mam dobre kontakty (1x "uwielbienie" + sojusz, 2x "przyjaźń"). Usiłowałem zrobić zrzuty ekranu, ale steam mnie przeraża i nawet nie wiem, gdzie te screenshoty się zapisują. Z niemal 4000 dochodu zrobiło mi się 720.

Samick
29-07-2013, 19:55
Na szybko przychodzi mi jeden powód: nie macie ze sobą kontaktu - morskiego ani lądowego. Wystarczy, że partner straci jedyny port albo zostanie mu odebrana prowincja graniczna.

Burn.
15-09-2013, 16:05
Czy może wie ktoś jak zrekrutować Roninów? (jeśli się da)

Memnon[pl]
16-09-2013, 15:22
Czy może wie ktoś jak zrekrutować Roninów? (jeśli się da)
Roninow moze rekrutowac tylko klan Ikko-Ikki...W shogunie nie ma czegos takiego jak najemnicy-przynajmniej ja sie nie spotkalem ....

Burn.
16-09-2013, 17:11
Tylko np w (chyba 2 poziomie) dojo pisze, że owych roninów jednak można zrekrutować.
A może to przed DM :D

P.S Wiem, że może pytanie nie na miejscu i nie w tym dziale ale jaka jest poprawna wersja "shogun" czy "siogun" (czy może "shogun" to po ang? :))

nowy2142
16-09-2013, 17:47
Bo możesz ich rekrutować w tym budynku jak grasz ikko ikki. Zapłać jedyne 59.99$ za odblokowanie tego klanu i nie będzie problemu ;)

Burn.
16-09-2013, 18:02
Tak ale mam też np opancerzeni samuraje z Date a i tak ich werbować nie mogę. I gram Date.

ManUtd
16-09-2013, 18:21
Date nie można werbować Roninów. W opisie budowli pokazane sa wszystkie jednostki, które można w niej werbować niezależnie od frakcji, bo kazda frakcja ma takie same budynki, ale pod ikonami specjalnych jednostek są mony klanów które mogą je zwerbować. Opancerzeni samuraje może wymagają jakiegoś surowca albo sztuki, których nie masz albo coś w tym rodzaju?

A co do nazwy, shogun jest angielską transkrypcją słowa japońskiego, oczywiście dostosowaną do alfabetu i wymowy angielskiej. Z tego zangielszczenia wzięte jest polskie szogun przez sz, natomiast za poprawne jest uznawane siogun, które brzmi z grubsza tak jak w japońskim oryginale. :ugeek:

Arroyo
27-09-2013, 20:08
Mam pytanie odnośnie kampanii Awatara w S2. Otóż, jak mogę się tam dostać na wyspy (pomniejsze)? Próbowałem wszystkiego i nie wiem, jak tam się dostać. Mógłby mi więc ktoś pomóc?

Samick
27-09-2013, 21:40
Musisz odblokować morskie prowincje przez wygrywanie bitew morskich. Jeśli nie lubisz bitew morskich to masz podobny problem jak ja. :)

Bojaki
02-10-2013, 09:29
Witam,
Wróciłem niedawno do Shoguna po kilku miesiącach przerwy i zauważyłem pewną niepokojącą zmianę. Dosyć często moi łucznicy (mimo aktywnej ikonki ostrzału) nie strzelają, a kiedy sprawdzam szczegóły jednostki - mają tam wypisane "brak linii strzału". Dotyczy to wszystkich starć, ale szczególnie upierdliwe jest w przypadku oblężeń czy bitew o most, bo co z tego że ich ładnie poustawiam, skoro ręcznie muszę im wskazywać cel ostrzału. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Bojaki
02-10-2013, 09:36
][quote="Burn.":3ednxgka]Czy może wie ktoś jak zrekrutować Roninów? (jeśli się da)
Roninow moze rekrutowac tylko klan Ikko-Ikki...W shogunie nie ma czegos takiego jak najemnicy-przynajmniej ja sie nie spotkalem ....[/quote:3ednxgka]

Zgadza się, jedyna szansa żeby mieć oddział roninów nie grając jako Ikko-Ikki to rozwiązanie dylematu o wędrownych roninach. Leci to jakoś tak: "Na Twoim dworze pojawiła się grupa roninów do wynajęcia" i jeśli zapłacisz możesz ich wynająć do służby. Dylematy są losowe, więc może być i tak, że zagrasz kilka kampanii a nie pojawią się ani razu

Sanvone
02-10-2013, 23:57
Tak. Zakładam, że ta ikonka ostrzału zmienia się co chwila z inną ikonką, która właśnie oznacza brak linii strzału. Zmiana ta weszła z FOTS'em i dołożyła porządnie łucznikom bo już nie można strzelać nad plecami swoich wojaków do przeciwników z którym pierwsza linia walczy. W sumie dla mnie osobiście to jeden z 2 najgłupszych rozwiązań FOTS'a (doliczmy do tego nowe AI podczas bitew morskich :D ). Szkoda, że wrzucili to hurtowo też łucznikom. Co ciekawe jednostki które posiadają minimalny zasięg ostrzału (machiny oblężniczy, miotacze bomb) potrafią rzucać pomimo nie posiadania linii ostrzału :D Ciekawe więc czemu CA nie poprawiła tego na łucznikach.

Pozdrawiam

Bojaki
03-10-2013, 10:05
Zgadza się, teraz zauważyłem że ikonka się zmienia. Faktycznie, durnota, bo niby czemu łucznicy nie mieliby strzelać na odległość paru metrów. Może chodziło o zbalansowanie jednostek, łucznicy bądź co bądź kosili okrutnie.
Dzięki za odpowiedź, już myślałem że jakiś mod mi napsocił albo coś mi działa nie tak jak trzeba :D Pozdrawiam

Burn.
04-10-2013, 15:45
Szkoda bo dałoby to jakiś powiew świeżości :)

GRUHA
11-10-2013, 18:21
czy jak mam swojego generala w armi oraz dwoch innych i 1 znihc jest ministrem do spraw wojny a drugi do zaopatrzenia tom plusy ktore we dwoch daja lacza sie z plusami glownego generala i odzialywuja na armie ?

Ituriel32
12-11-2013, 18:57
Czy do zmierzchu samurajów są jeszcze jakieś dlc?

Asuryan
12-11-2013, 19:05
Tak, są - zawierające dodatkowe klany z preorderów.

danieldamian PL
14-11-2013, 14:49
Wie ktoś czy można zostac shogunem wasalizujac ashikagę?? Czyli nie zdobywającc kyoto i wasalizujac szogunat dyplomacją.

Burn.
14-11-2013, 20:24
Nie jestem pewien ale raczej nie a w każdym razie nigdy tak nie grałem :D

GRUHA
15-11-2013, 01:40
nikt nie wie czy propsy generalow sie lacza? jak sa w jednej armii?

nowy2142
15-11-2013, 12:44
Wie ktoś czy można zostac shogunem wasalizujac ashikagę?? Czyli nie zdobywającc kyoto i wasalizujac szogunat dyplomacją.
Wydaje mi się że nie ma takiej opcji. Nie dam sobie ręki uciąć tutaj ale chyba co byś nie oferował szogunat ma zaprogramowane by nigdy na taką ofertę się nie zgodzić?

nikt nie wie czy propsy generalow sie lacza? jak sa w jednej armii?

Zawsze na każdą armię jest 1 generał. Jak masz 3 dowódców w armii to tylko ten pierwszy będzie się liczył jako generał, a reszta jako super jednostki. I tylko generał daje "propsy"(?).
Jak w bitwie biorą udział 2 twoje armie to generałowie dają bonusy tylko swoim grupom.
Chyba zawsze tak to działało w total warach. Pamiętam jak przez mgłę że sprawdzałem to kiedyś.

Ituriel32
19-11-2013, 18:27
Jak można znaleźć (jak nazywa się) to dlc z klanami z preorderu? Pytam bo pokazuje mi się w menu gry, ale w sklepie stema już nie.

Sanvone
19-11-2013, 19:08
Jeżeli chodzi o FOTS to ich nazwy to odpowiednio:
TOTAL WAR: SHOGUN 2 - Fall of the Samurai - Obama Faction Pack
TOTAL WAR: SHOGUN 2 - Fall of the Samurai - Saga Faction Pack
TOTAL WAR: SHOGUN 2 - Fall of the Samurai - Sendai Faction Pack
TOTAL WAR: SHOGUN 2 - Fall of the Samurai - Tsu Faction Pack

Adres strony w sklepie steam: http://store.steampowered.com/app/201271
Generalnie wyszukać je można nawigując w sklepie do S2TW: FOTS i tam poniżej tych edycji zbiorczych powinieneś mieć 5 DLC do tego dodatku.
Pozdrawiam

Tokugawa Fan
29-05-2014, 15:50
Dostałem powiadomienie w kampanii w Shogunie 2, o czarnym europejskim statku, który zapewni dominacje na morzach. Gdzie mogę go znaleźć? :sos: z góry dzięki!

marengo
29-05-2014, 16:16
Czarny Okręt jest zdarzeniem losowym w kampanii, więc może pojawić się w różnym czasie gry, zwykle na północ lub południe od wyspy Kyushu (podobno częściej na południu) w pobliżu szlaku handlowego. Płynie wtedy w kierunku wschodnim wzdłuż wybrzeża. Zdobycie go jest bardzo trudne. Musisz pospieszyć się z atakiem, albowiem może paść on łupem frakcji AI.
Czytałem, że wartościowa jest też rekrutacja chrześcijańskiego statku handlowego Nanban, który trochę przypomina Czarny Okręt.

Gajusz Mariusz
29-05-2014, 16:28
Tak jak pisze Marengo. Ja zdobyłem go w jedynej kampanii dogranej do końca gdy był już w posiadaniu moich wrogów. I to tracąc połowę floty w walce. Ale po naprawie zdobyta karawela po prostu wymiata. Jak możesz-zdobywaj jak najszybciej.;)

Tokugawa Fan
29-05-2014, 16:46
Mori byli pierwsi. Ale, nie wiem, czy go nie zatopiłem w walce, bo ostro dostał.

Tokugawa Fan
29-05-2014, 17:25
Temat do zamkniecia

Tokugawa Fan
29-05-2014, 17:26
Jak pozbyć się wrogów? Jestem wszechpotężny, ale nie wyrabiam nerwowo. Jak sprawić, aby się ode mnie odwalili? To użeranie się jest męczące.

Gajusz Mariusz
29-05-2014, 17:34
Czym więcej zdobędziesz, tym większa kara w stosunkach dyplomatycznych. Ja powoli się rozwijałem podbijając prowincje napastników w obronie swoich sojuszników itd. Np. polowałem na ziemie zbuntowane. Ale przede wszystkim szykuj się do wojny totalnej. A wtedy musisz mieć duży, ba! ogromny zapas kasy. Do końca kampanii właściwie byłem z tury na turę na minusie w bieżących dochodach, mimo posiadania bez mała całej mapy (armie i floty kosztują...).

PS: Szukaj już tematów stworzonych. Z pewnością takie pytania już padały.

marengo
29-05-2014, 17:56
Shogun 2 jest grą o permanentnej wojnie domowej w której może być tylko jeden zwycięzca, czyli Ty. Kiedy osiągniesz pewien poziom potęgi, będziesz miał wojnę ze wszystkim, nawet swoimi sojusznikami. Poszukaj modów dotyczących Realm Divide, które osłabią efekt osaczenia.