Zobacz pełną wersję : Pytania początkujacych graczy
Tokugawa Fan
29-05-2014, 18:27
Ehh, takie mody sporo komplikują. Cóż, jako gimbus, nie potrafię zrozumieć, czemu, jeśli jesteśmy zbyt mocni, a nie mamy Kioto, szogun Ashikaga zawiązuje koalicję, a kiedy jesteśmy szogunem, wszyscy walczą z nami.
Po pierwsze wybacz, ale ten temat w ogóle nie nadaje się do pomocy technicznej. Po drugie, w grze chodzi właśnie o to, aby opanować i utrzymać Kioto. Po trzecie, mod który ułatwia dyplomację po podziale Japonii na Twoją frakcję i resztę świata jest czymś pożytecznym, chociażby z tego względu, że niektórzy sojusznicy pozostaną ci wierni, nie zdradzą Twojej sprawy :hmm:
Gajusz Mariusz
29-05-2014, 18:34
Pytanie kieruj do... CA :cool:
Kilka pytań:
1) Grając z modem zaliczane będą osiągnięcia?
2) Czy członkowie świty/przedmioty są losowe?
3) Jak można sobie członków świty/przedmioty ustawić ręcznie? O ile można.
Ad1. Nie mam bladego pojęcia.
Ad2. Chodzi Ci o te do awatara w multi? Jeśli tak, to część jest za osiągnięcia, reszta losowo po bitwie może się trafić. W single są losowe.
Ad3. W multi wraz z poziomem postaci odblokowują się miejsca. W single, co któryś poziom postaci, wybierasz 1 z 2.
2) Nie, chodzi o kampanię dla pojedynczego gracza.
3) Pytanie dotyczyło metody dodawania świty np.: modyfikację pliku zapisu gry czy coś w ten deseń, by osiągnąć to co chcę.
Kilka pytań:
1) Grając z modem zaliczane będą osiągnięcia?
Gram tylko z modami i osiągnięcia za wyniki w grze są mi przyznawane.
Dzięki.
Teraz pozostają dwa pozostałe pytania. :)
Co masz dokładnie na myśli pisząc: Jak można sobie członków świty/przedmioty ustawić ręcznie? O ile można?
Chodzi ci o kolejność ich pojawiania się ?Jeśli to sprawa modowania, to mogę zapytać na twcenter jednego modera, dość aktywnego ostatnio.
In genere, chce stworzyć postać, której przedmioty będę mógł sobie wybrać własnoręcznie, nie zdając się na szczęście i dziesiątki wczytywań gry. Dlatego dopuszczam tak mody jak i brutalną ingerencję w zapis gry.
Czytałem setki postów na twcenter dotyczących Shoguna 2, ale nigdy nie spotkałem się z czymś takim, nawet w postaci gotowego moda. Nie sądzę, aby silnik gry dopuszczał możliwość rozwoju dajmio w ten sposób, jeżeli nie jest to właściwością oryginalnej gry.
Tego nie wiem, a kto pyta nie błądzi. Skoro nie spotkałeś znak, że nie ma takiej możliwości. Pozostaje mi tylko metodą zapisz/wczytaj osiągnąć to co chcę. :P
Mimo to dalej czekam na propozycję zwiększenia szansy na sukces. Jeśli znacie jakieś zależności, co wpływa na zdobywanie określonych przedmiotów/członków świty, to chętnie sobie poczytam.
ordenus22
28-06-2014, 14:35
O co chodzi z tymi balonami u samurajów z gwardii generała, rzeczywiście mieli coś takiego, jak tak to do czego te "balony" im służyły?
Te balony zwane horo, były osłoną przeciwko ostrzałowi z łuków w czasie odwrotu oddziału lub zwrotu koniem. W wersji ceremonialnej mogły też wyglądać tak:
http://www.jamesfieldillustrations.co.uk/illustpopupimages/samurai_messengers.jpg
Na początku były wykonywane z jedwabiu.
Gajusz Mariusz
28-06-2014, 20:38
Szczerze mówiąc też mnie to irytowało gdy gram, ale jak tak było to wszystko jest na swoim miejscu.
http://i87.photobucket.com/albums/k145/evalerio0160/color%20plates/DATETsukaibanHORO2.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a395/emheny/MODELING/Samurai/NAITOPortrait_zpsd7eff03c.jpg
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTNvvfZS6MUgiHBcbDEwMfb12yK5artW vRVN90X9RfjElh8XTHFEg
http://takaoka.zening.info/Kanazawa/Hyakumangoku_Matsuri/photo/Dsc_2003_m.jpg
http://www.printsofjapan.com/images/Shunsho_warrior_w__horo2.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Samurai_wearing_a_horo.jpg
http://www4.airnet.ne.jp/sakura/photo14/horo_muromachi.gif
http://www.printsofjapan.com/Image2/Maeda_Toshiie_statue_Oyama_Shrine_Kanazawa2c.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/be/6a/23/be6a2344105f658bc3a60d17f008378d.jpg
(Swoją drogą, czego by się nie szukało japońskiego, pełno tych pedofilskich rycin :confused:...)
Swoją drogą, czego by się nie szukało japońskiego, pełno tych pedofilskich rycin :confused:...
Japońską kulturę naznacza dominacja mężczyzn, lubujących się w:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lolicon
Szczerze mówiąc też mnie to irytowało gdy gram, ale jak tak było to wszystko jest na swoim miejscu.
Szczerze mowiąc mnie także. Tym bardziej, że zawsze to sobie bardziej wyobrażałem jako rodzaj szerokiej, udrapowanej jedwabnej peleryny, która rozdymała się dopiero w balon pod wpływem pędu powietrza spowodowanego szybkością galopu. No cóż, widać człowiek uczy się przez całe życie :mrgreen:
Ponieważ tak na początku było i prawdopodobnie spełniała ona swoja rolę dość dobrze:
AURb6oH7_KA
Dopiero później, wraz ze wzrostem znaczenia wyróżniania się dowódców na polu bitwy oraz pod wpływem ambicji elit horo zostało powiększone i usztywnione przyjmując funkcję heraldyczną co widzimy w okresie Sengoku. Powinno ono być tak duże jak na przedostatnim obrazku przedstawionym przez Gajusza. Twórca Segikahara Campaign Mod narzekał nawet kiedyś na TWC, że chciałby je widzieć w swoim modzie właśnie takie.
Pytanie, jest jakiś łatwy sposób na ogarnięcie sytuacji w prowincji która ma inne wyznanie i często się buntuje? Już mam dość werbowania ciągle nowego garnizonu. Zwłaszcza jak Generałów mam na wojnie a skarbiec się można powiedzieć, kurczy. Zmiana wyznania? Wtedy inne klany będą, wiecie... Nie wiem czy warto z tym ryzykować dla jednej prowincji. Albo jakiś sposób na zwiększenie ilości plusów w prowincji? Duży garnizon nic nie pomaga bo tego Innego Wyznania, i tego że woleli poprzedniego władce itd to jest już z -9 punktów. A podatki mam średnie za -2 więc też duże one nie są.
Wyślij mnicha, on przyspiesza nawracanie się prowincji na twoje wyznanie, metsuke może nadzorować miasto i też podniesie porządek, szpieg może założyć siatkę szpiegowską i też spadną niepokoje. Może masz jakiś budynek który nie gra z twoją religią, to go wyburz np. nanbański port handlowy czy jakoś tak szerzy chrześcijaństwo. Technologie (część) cywilne też podnoszą zadowolenie i represje dla całości.
Technologie także podnoszą, zaś Twoje niehonorowe uczynki mogły się ludności nie spodobać. ;)
Wyłącz podatki, przydziel mnicha do zamku (najlepiej takiego rozwiniętego pod administrację miasta + nawracanie prowincji) a najlepiej jeszcze paru innych przemieść w obręb prowincji, zredukuj wpływy innych religii przez pozbycie się mnichów/kapłanów innych religii, samemu budując budynki takie jak klasztory czy knajpki od ninja. Możesz też wybudować 2-go i wyżej poziomowe klasztory w sąsiednich prowincjach co minimalnie przyśpieszy jej nawracanie. Koniec końców - postaraj się dość szybko wywołać w tej prowincji powstanie i je zduś to dostaniesz dość pokaźny bonus za represje wojskowe co powinno dać tobie parę tur wytchnienia by reszta tych porad zaczęła działać.
Poza tym uważaj na honor, naprawę zniszczonych budynków i technologie.
Pozdrawiam
Jak to jest z Shogunem2 a Zmierzchem Samurajów? Jeden to dodatek do drugiego czy samodzielna gra tak samo jak np. rome2 a Attyla
Shay Ruan
18-12-2014, 20:42
Jest to samodzielny dodatek. Nie potrzeba podstawki aby można było grać. Attyla to nowa gra.
Mając do wyboru albo shogun2 albo zmierzch samurajów co lepiej wybrać?
Shay Ruan
18-12-2014, 21:48
Zależy co bardziej lubisz. Okładanie się katanami czy 19 wieczną piechotę szatkującą użytkowników tychże katan :P
Zmienia się coś konkretnego jak np mapa?
W Zmierzchu dochodzi Hokkaido na mapie.
Osobiście wolę podstawkę (razem z Rise of the Samurai), nie dość że walki ciekawsze, to klimat lepszy. W Zmierzchu nie wyszły im jednostki z bronią palną (a jest to podstawa armii...), mają zasięg mniejszy niż łuk, a w tamtych czasach dochodził do kilometra.
PS
Z drugiej strony FotS ma, według mnie, najlepsze bitwy morskie w całej serii.
Dochodzą jeszcze jakieś wyspy w trybie avatara.
Z dwojga jednak polecacie podstawkę niźli(co za słowo;d) niż dodatek?
Ja, podobnie jak Chaak, polecam podstawkę plus Rise of the samurai.
Fall of the samurai w ogóle mnie nie wciągnęło, może 5 godzin pograłem...
Tak jak poprzednicy, z dwojga na pewno polecam podstawkę plus ewentualnie Rise.
Z dwojga jednak polecacie podstawkę niźli(co za słowo;d) niż dodatek?
Jeśli miałbyś wybrać tylko jedno, to tak. Mimo to w dodatek tez warto kiedyś zainwestować, bo gra się bardzo dobrze, ale to podstawka jest najlepszą częścią serii:D
Zgadza się, podstawka RZĄDZI :D
Co prawda opinia majkela jest lekko fanatyczna ale co mi tam, zamawiam.
Memnon[pl]
20-12-2014, 22:07
Zdecydowanie polecam Shoguna 2 anizeli samodzielny dodatek.
To dobrze, bo już go kupiłem kończy się pobierać :)
Mam pytanie odnośnie podstawowej jednostki: ashigaru z yari. Po zrekrutowaniu ok 7 jednostek tego typu nie mogę zrekrutować kolejnych z uwagi na limit. Stąd moje pytanko jak można go zwiększyć (ten limit). Z góry dzięki za odpowiedź.
P.S
Może to być również jednego z modów których używam:
-Morning Sun Version
-Better Maps
-MasterofStrategy
-Altirery Units Pack
Prosze Was o wskazanie moda który może to powodować gdyż nie znam się na tym, a w ich opisach nie widniała żadna informaja na ten temat.
Kapralski
24-01-2015, 13:23
witam.
Czy ktokolwiek gra jeszcze w samurajów ? :D Mam tą grę, lubię te klimaty, japońskie wojska itd. Tak więc, czy można jeszcze jak kiedyś normalnie grać i jest jakieś zainteresowanie wokół tej części?
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chodzi Ci o multi? Jeśli tak zajrzyj do działu na forum Świat Muliplayera, tam jest info między innymi o regularnych spotkaniach w piątki i rozgrywce z epoki samurajów.
Po wielu próbach zdobycia Shoguna II ze Zmierzchem Samurajów w końcu przypadkiem udało mi się go kupić wraz z "Świtem Samurajów" i pozostałymi 10 dlc w złotej edycji. I tu mam pytanie na początek lepiej zacząć grać od Zmierzchu Samurajów czy od podstawki i, który klan jest według was najlepszy?
Leć chronologicznie i zacznij od Narodzin Samurajów. ;)
Zaś frakcja... Co Ci się spodoba bardziej: bonusy, położenie, unikatowe jednostki, wygląd daymio?
No tak, tak będzie najlogiczniej zacząć od początku. Myślę że przede wszystkim wygląd ja zawsze "lece" na jakieś modele elitarnych jednostek, które przeważnie są świetne a na drugim miejscu unikatowe jednostki.
Żeby się nie nudziło, to po skończeniu klanu w Narodzinach, przejdziesz do właściwego Shoguna, a po jednej nacji w nim do Zmierzchu. Po czym historia zatoczy koło i od nowa. ;)
Witam wszystkich :) Zauważyłem, że w Empire TW nasz doradca mówi w języku polskim czy w Shogunie 2 też jest taka możliwość ?
Saruman555
28-02-2015, 18:09
Dawno już w Shoguna 2 nie grałem,ale opcji 99% nie ma zwłaszcza ,że Steam tak twierdzi na stronie sklepu.To po pierwsze.
Po drugie to pytanie z gatunku pomocy technicznej od czego jest inny dział.Po trzecie można poszukać przypiętego pod tytułem: tematu pytania nowych graczy.
Po czwarte chciałem zwrócić się z prośbą o zamknięcie tematu(chyba ,że jakimś cudem jest pełna wersja językowa).A tak przy okazji ciesze się z obecności dialogów po japońsku bardzo to buduje klimat.
Polemajos
09-05-2015, 11:56
Witam
Czy ktoś wie gdzie można się napotkać na Piratów Wako w grze i jak ich pokonać ? Pytam się z czystej ciekawości,gdyż jeszcze ani razu się na nich nie natknąłem ,być może zbyt bardzo skupiałem się na lądzie.
Ich floty pływają wokół Japonii, ekspansji na lądzie nie prowadzą. Nawet jak zatopisz wszystkie ich okręty, za jakiś czas pojawią się znów.
Polemajos
09-05-2015, 12:01
Aha,czyli to taka frakcja dla dodania smaczku jak rozbójnicy w R1 ,dzięki.
No może dla smaczku, ale też przydatna bo napada floty wszystkich więc czasem może udaremnić desant Twoim wrogom.
Cześć,
Ja też mam od jakiegoś czasu Złotą Edycję Shoguna TW 2. Mam pytanie, czy jest jakiś poradnik/wątek dotyczący rozgrywki multiplayer? Chciałbym trochę powalczyć z innymi graczami.
Od czego zacząć? Czy są na forum jacyś aktywni gracze chętnie na bitwy/kampanie?
Gajusz Mariusz
15-05-2015, 09:51
Tutaj powinieneś kogoś znaleźć:
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?456-Pi%C4%85tki-z-Daimy%C5%8D
I tu warto popatrzeć http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?415-Total-War-Shogun-2
Pan Toranaga
10-06-2015, 16:35
Chcialbym troche ulepszyc dyplomacje i trafiłem na tego moda Radious Diplomacy Mod. Nie bardzo sie tylko orientuje, która wersje tego moda zainstalowac, bo nie za bardzo sie orientuje, jaka wersja, co wnosi w swoich zmianach.http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?442885-Radious-Diplomacy-Mod-!!!!-%28RotS-and-FotS-versions%29 Tam sa v.7. v.8. v.9 i wersja pod Rise of the Samurai.
Czy ktos korzystal z tych poszczegolnych wersji i moglby mi je objasnic? Czy one wszystkie znoszą ten wystepujacy w grze efekt ,,podziału krainy'', po ktorym wszyscy rzucaja sie na mnie i trace wszystkie soojusze.
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4636-Radious-Total-War-Mods zajrzyj tu może znajdziesz potrzebne info
Shay Ruan
18-06-2015, 10:26
Posty Ulthiona i Majkela przeniesione do http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5917-Pytania-pocz%C4%85tkujacych-graczy/page11
hdshovcase
28-06-2015, 20:16
Da się wylosować armię si do bitwy gracza?Co daje poziom rodu w trybie avatara?Może w bitwie spotkać się avatar z Fotsa z avatarem z podstawki?Moźna rozegrać bitwe własną morską frakcją z podstawki przeciw frakcji z fotsa?
Ostatnimi czasy gram jako Ikko-ikki. Próbowałem szkolić sohei, lecz początkowo nie miałem funduszy na rozbudowę chociażby jednej prowincji, by mieć warunki na szkolenie mnichów-wojowników - większość musiałem wydawać na armię (głównie ashigaru z katanami i łucznicy - też ashigaru, samurajowie za drodzy), by nie zostać zmiażdżonym na samym początku. Później zrezygnowałem nawet z floty, by nie trafić koku na utrzymanie okrętów.
Ostatecznie mnichów mogłem zacząć szkolić dopiero po wchłonięciu rozległych ziem Ody, bo miał już jedno z odpowiednio rozbudowanych miast. Czy znacie może jakiś szybszy sposób na rozpoczęcie rekrutacji wojowniczych mnichów?
Pytanie pasuje bardziej do tego wątku, niż tworzenia nowego tematu
Sadam86
Dziękuję za przeniesienie. Początkowo chciałem dać tutaj, ale zwiódł mnie osobny, podobny temat o innym rodzie ;)
whiteHusar
21-05-2016, 19:00
Proszę o radę jak pokonać jednostki z naginatmi ( samurajów , mnichów ).
Podkreślam, ze mam do dyspozycji jazdę yari, samurajów z yari, samurajów z katanami , łuczników z katanami.
Jeszcze jedno : Jak rozbić jazdą yari jednostki z rusznicami aby przed dojściem do starcia otrzymać jak najmniejsze straty ?
Memnon[pl]
22-05-2016, 00:52
Jako ze skonczylem kampanie wszystkimi klanami na kazdym poziomie postaram sie troche pomoc.
1.Najlepsze na samurajow z naginatami sa rusznice-a skoro ich jeszcze nie masz proponuje przezedzic szeregi lucznikami.Pozniej atak z dwoch stron i po problemie.Jazda lepiej nie atakuj od frontu-poniesiesz zbyt duze straty-a zabijesz bardzo malo.
2.Najlpesza metoda na obnizenie strat w jezdzie podczasz szarzy jest uzycie formacji klina.Rusznice wybija Ci wtedy znacznie mniej konnych.
Subforum "Jak grać" tyczy się porad odnośnie gry frakcjami. Przenoszę do Pytań początkujących graczy. Upomnienie.
whiteHusar
23-05-2016, 10:29
Akurat powiedziałeś to co wiem :/
Mi jednostki z naginatami (i każdą inna piechotę) najlepiej kontrowało się samurajami z no-dachi, polecam szybko ich zdobyć. Mnichów, można też wystrzelać, z racji ich bardzo słabego pancerza.
A co do jazdy i rusznic to podstawą jest wyczekanie/wymicrowanie przeciwnika i atak w tył lub flankę, bo od przodu rzadko kiedy taki atak jest opłacalny.
xameleon
12-07-2016, 07:33
Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem Shogun II Złota Edycja.
Póki co nie instalowałem żadnych modów i rozpocząłem kampanie rodem Ikko Ikki.
Po początkowych kłopotach "odkryłem" potrzebę posiadania dużej ilości mnichów agentów:)
I tu moje pytanie, czy jest ograniczenie do posiadania max 5 agentów mnichów?
Może można więcej a coś źle robię. Klasztorów na poziomie pierwszym mam grubo
ponad 10 ale to nie pomogło.
Pozdrawiam.
K.
Tak - jest ograniczenie. Maksymalna liczba agentów danego typu to 5. W przypadku Ikko-Ikki musisz pomagać sobie klasztorami od 2-giego poziomu (szerzą religię w sąsiednich prowincjach) i generałami (szybko dostępne umiejętności nawracania prowincji).
Pozdrawiam
Witam,
Z racji tego, że grałem dosyć dawno nie pamiętam jak to jest z wojną w ostatniej fazie kampanii. Czytałem gdzieś, że jeżeli posiada się z danym sojusznikiem stosunki na określonym poziomie, nie zdradzi on Nas, lecz stanie po Naszej stronie, czy zawsze tak będzie i czy jeżeli dajmy na to w czasie wojny Nasze stosunki się pogorszą to wypowie on wojnę mojemu rodowi. Grają parę lat temu nie zwracałem na to uwagi i zwykle kończyło się na tym, że walczyłem sam przeciwko całej Japonii.
NiemiłosiernySamarytanin
23-01-2017, 17:22
Dopóki nie dojdzie do "podziału krainy" czy jak tam ten ogólnomapowy sojusz przeciwko naszemu państwu się zwie to sojusznik będzie nas wspierał. Ale gdy tylko zbyt urośniemy w siłę i zostanie ogłoszone owe pospolite ruszenie nawet najwierniejszy sojusznik po paru turach nas zdradzi i wbije katanę w plecy xD
Piccolo_333
06-11-2017, 23:05
Pytanie, czy ilość jednostek w oddziałach jest przeskalowana? Do czego zmierzam - podstawowy oddział "zwyczajnych wojowników" z włóczniami liczy dla przykładu 100 jednostek, a samuraje z katanami - 80 (dlaczego nie może liczyć także 100) - czy liczba wszystkich punktów hp wojowników z katanami jest większa?
To samo tyczy się kawalerii - gdy podstawowy odział liczy dla przykładu 100, to kawaleria liczy 60 jednostek - czy ilość "punktów hp" jest większa niż zwykłego oddziału?
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Z tego co się orientuję, to każdy "model" w oddziale ma osobne statystyki i nie występuje tu zbiorowe HP oddziału.
Piccolo_333
07-11-2017, 21:12
Teraz więc pytanie, czy np. punkty hp wojowników z katanami są większe niż standardowych wojowników?
Nie ma takiej statystyki jak punkty HP dla większości jednostek, tzn. jest jeden, jak coś trafi wojownika to pada. Przeżywalność zależy tylko od wartości obrony i pancerza. Nie wiem tylko, jak w przypadku kawalerii, sumowane są statystyki konia i jeźdźca.
Wyjątkiem od tego jest nasz awatar na multi (jak wykupimy dodatkowe życia) i możliwe, że bohaterowie i generałowie, ale tu nie jestem pewien.
Piccolo_333
07-11-2017, 22:31
Po pierwsze - serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Po drugie - w takim razie zmniejszanie ilości jednostek jest "średnio fair" (co według mnie najbardziej boli w przypadku łuczników-mnichów). Gdzie tutaj iloczyn celności i szybkość strzałów nieco zmniejsza dystans, ale w przypadku jednostek walczących jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe...
Sara Temer
07-11-2017, 23:01
Samuraje są znacznie lepiej wyszkoleni i uzbrojeni od ashigaru (co zwiększa szanse na przeżycie w bitwie pojedynczego wojownika), dodatkowo to raczej sensowne, że chłopów jest więcej bo oni muszą w pewnym stopniu iść na ilość by nadrobić braki w wyszkoleniu (choć akurat ashigaru z yari odpowiednio wykorzystani są świetną jednostką).
Co do łuczników-mnichów - w porównaniu do ashigaru łuczników mają znacznie większą celność, a także większy zasięg, więc lekka mniejsza ilość ludzi w oddziale nie boli specjalnie ;)
Według mnie zawsze Samuraje rządziły Azją
Zwiastun
24-03-2018, 15:01
Tak rządziły że dopiero jak Japonia sie ich pozbyła, to była w stanie prowadzić ekspansje poza swoje wyspy XDDD
chandkumar3g
22-01-2021, 14:47
Ja mam pytanko odnośnie znikania poległych z placu bitwy. Niby nic ale mnie to strasznie irytuje... Jeszcze podczas potyczki np. dwóch oddziałów albo zaraz po ciała znikają.